sâmbătă, 18 septembrie 2021

Scamatorii financiare




Luna trecută, mai precis pe 18 august, publicam articolul „Încă vreo câteva luni până la marea criză”, articol în care, între altele, afirmam următoarele:

De ce v-am înșirat toate aceste date istorice? Simplu. FED-ul e din nou în suferință și din septembrie va da drumul iar mașinăriei repo. Asta înseamnă că oprirea planetei n-a funcționat, astfel încât se va căuta un scenariu mai creativ.

N-am un glob de cristal în care mă uit pentru a face predicțiile. Doar hârțoagele FED-ului care ne indică de fiecare dată, fără menajamente, ceea ce urmează să facă. Spre exemplu, încă din martie anul trecut, FED-ul aproba așa-numitul „Money Market Mutual Fund Liquidity Facility”(MMFLF) prin intermediul căruia se asigura lichiditate pentru ca instituțiile financiare să poată cumpăra titluri MMMF(Money Market Mutual Fund). Programul e justificat de epidemia de COVID și, așa cum v-am mai explicat, are ca rațiune găsirea de clienți pentru datoria americană. Sună încâlcit, dar nu e. O să vă explic imediat cum stă treaba.

Money Market Mutual Funds(MMMF) sunt fonduri mutuale care au în portofoliu active extrem de lichide precum titlurile de trezorerie, fără a se limita la acestea. Întrucât titlurile existente într-un MMMF pot fi purtătoare de dobândă și, în același timp, sunt considerate sigure. Astfel, MMMF sunt instrumente de investiție pe termen scurt, similare cash-ului. Au însă o caracteristică nu prea plăcută: cu toate că sunt considerate sigure, nu sunt asigurate. 

Și-acum să revenim la subiect. Așadar, în martie 2020 FED-ul stabilește un fond prin intermediul căreia se alocă bani pentru a asista achiziționarea MMMF. La un an distanță, în martie a.c., FED-ul ia o nouă decizie: crește limita operațiunilor de Reverse Repo(ON RRP) de la 30 mld$/zi la 80 mld$/zi, acordând totuși FED-ului capacitatea de a crește nelimitat aceste operațiuni. Și-atunci de ce ai mai fixat o limită, ar fi întrebarea. Operațiunile de tipul Reverse Repo sunt operațiuni prin intermediul cărora FED-ul vinde unei entități agreate un titlu de valoare(de obicei titluri de treziorerie) cu obligația din partea sa de a-l răscumpăra la un preț fix în viitor, de obicei a doua zi. Așadar, ON RRP reprezintă „inversul” operațiunilor REPO.

Șmecheria MMMFLF în paralel cu creșterea limitei operațiunilor ON RRP reprezintă un soi de joc de pasare a unor titluri de la unii la alții, în funcție de necesitate. Acum vine partea interesantă. Pentru a fi contra-parte a FED-ului în jocul ON RRP trebuia să ai active nete în ultimele șase luni de peste 5 mld. $. FED-ul a scăzut această cerință la 2 mld. $. De asemenea, operațiunile ON RRC, de la bonificație zero, au ajuns să fie bonificat cu 0.05%! Este imens! Nu-i de mirare că lista contra-părților în operațiunile ON RRC a crescut precum Făt Frumos. Însă nu doar asta, ci și numărul și valoarea tranzacțiilor.

Iată așadar bomba bombelor. Amploarea operațiunilor Reverse Repo(ON RRC) a sărit de la aproximativ 1 mld.$/zi anul trecut la peste 1 tln.$/zi începând cu mijlocul lunii august. Din septembrie, amploarea operațiunilor a depășit 1.4 trilioane, adică mai mult decât activele din întreg bilanțul FED!!!

Chestiunea e extrem de ciudată deoarece orice exces pe piața REPO sugerează un dezchilibru major al uneia dintre părți, fie că e vorba despre băncile comerciale, fie că e vorba despre Banca Centrală. Certitudinea pe care o avem este aceea că FED-ul cumpără o grămadă de active pe care apoi le vinde prin operațiuni de Reverse Repo. Dat fiind faptul că atât la operațiunile REPO cât și la Reverse REPO activul suport se întoarce la împrumutat, jocul pare a fi unul cu sumă zero. Însă nu e așa, ci pare, mai degrabă, un joc al disperării în care sumele cresc de la o zi la alta, ca și cum s-ar pasa între părți o gaură din ce în ce mai mare. E ca și cum o bancă comercială se împrumută în disperare de pe piață, cu orice dobândă. Întrebați pe oricine implicat în această activitate ce anume îi sugerează un asemenea comportament.

Sună ca o schemă ponzi imensă, în care sunt în joc întregii bani ai omenirii. Vă povesteam cu ceva timp în urmă despre cum datoria SUA își găsește din ce în ce mai greu cumpărător. Asta deoarece, pe zi ce trece, SUA reprezintă un caz din ce în ce mai grav. Scăzându-ți economia în termeni reali și ținând-o numai cu iluzii și baloane de săpun, n-ai cum să supraviețuiești multă vreme. Poți într-adevăr să elicopterizezi bani pentru a stimula consumul, însă acel consum, în cazul SUA, nu mai impulsionează economia proprie, ci pe cea a partenerului său de afaceri, în cazul de față China. Iar momentul în care China va spune stop joc, neacceptând la decontare titlurile americane, nu e departe. Pe moment, precum un vampir imens, dragonul chinezesc suge puterea fostului imperiu, hrănindu-se din ultimele sale zbateri. Și, cu un sânge rece specific asiaticilor, a început să reducă cantitatea de datorie americană deținută special pentru a-și limita expunerea pe viitorul cadavru. Abia când și va simți prada plină doar de aer îi va da drumul lăsând-o să se desumfle într-un spectacol grandios, în care toți cei care n-au vrut să vadă cât de gol e regele vor suferi amarnic.

Vă întrebați ce urmează? Pe moment, ca și-n trecut, treburile se vor masca, dar, așa cum am mai spus, semnalele sunt cât se poate de clare, astfel încât o explozie n-are cum să se nu se producă în câteva luni. Însă, la cum se desfășoară lucrurile, s-ar putea ca aceasta să fie mascată de un alt eveniment gradios, similar p(l)andemiei. Priviți cu atenție în jur! Și înțelegeți că absolut nimic nu e întâmplător.

13 comentarii:

  1. Cum plandemia a esuat mai pot fi doar doua evenimente majore :razboi mondial sau debarcarea extraterestrilor. Cum e mai greu de adus extraterestrii atunci va incepe o bubuiala cu rusia sau china. Cum un razboi cu rusia are o opozitie din partea germaniei mai ramane china.

    RăspundețiȘtergere
  2. China inca nu poate juca decisiv.Istoria insa, se ŕepeta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu lua în seamă ultimele com.arii, e multă varză pă piața. Mulțumesc pentru lanternă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand cresterea economica se face pe baza datoriilor, e normal ca intr-o zi totul se va prabusi.
    Evenimentul grandios este posibil sa fie taierea legaturilor dintre noi.

    Nu stiu daca DD citeste comentariile, ma indoiesc, dar o moderare ar fi bine venita. Multi, inclusiv eu, vor renunta sa mai comenteze

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de aia unii ne/am mutat intr/un loc mai civilizat
      si mai constructiv.
      de citit mai citesc, de comentat cred ca nu mai apuc...hihi

      Ștergere
    2. Și unde este locul asta minunat?

      Ștergere
  8. Cineva trebuie sa mimeze si compostarea gunoiului .....isnt? FED-ul ....nu mai are motiv sa existe ....dar , onorific inca e acolo!

    RăspundețiȘtergere
  9. AUKUS e live. A primeste submarine nucleare plus access la sistemul de spionaj american. Cireasa pe coliva vor fi armele nucleare incarcate pe aceleasi submarine nucleare.

    AUKUS este doar inceputul unei aliante militare. Altii vor urma, da probabil ca Franta nu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Este posibil ca Citzu sa "investeasca in datoria americana?
    El tot zice de investiții. Si sa si i a "tainul mai tirziu?
    Caci trbuie "salvat licuriciul,nu i asa?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)