duminică, 20 februarie 2022

Ziua în care s-a schimbat totul


Evenimentul era unul de elită, toţi mahării industriei erau prezenţi. Între ei era unul de care cam toţi făceau mişto. Ultima colecţie pe care o lansase se vorbea că a fost un fiasco şi că are tone de hăineturi rămase. Cine naiba ar fi cumpărat ciudăţeniile acelea care erau radical diferite de tot ceea ce se găsea pe piaţă? Cu toate acestea, omul era jovial, chiar vesel, rezervându-şi chiar şi un loc de vorbitor la workshopul mahărilor. 

Toată lumea se distra, s-au dat diplomele, unii au băut mai mult, alţii s-au plictisit teribil. La un moment dat toţi mahării s-au retras la workshop-ul despre care vă vorbeam. Se ştia bine: la aceste workshopuri titlurile erau generale, dar discuţiile deschise aveau să fixeze mişcările viitoare. Omul nostru fusese programat să vorbească primul, probabil din pricina fiasco-ului pe care îl înregistrase. Sau poate că insistase el să fie la început. Lumea era destul de surprinsă să constate că omul e, în continuare, încrezător. De aceea, imediat după ce sala s-a umplut, şi-a început discursul în forţă:

- Motivul pentru care am vrut să vorbesc chiar primul a fost legat de faptul că vreau să vă apucaţi să faceţi ceea ce-am făcut eu anul acesta.

Iniţial s-a iscat o rumoare, după care, din sală, unul a spus cu voce tare ceea ce gândeau toţi:

- Adică să dăm cu capu-n perete şi să dăm faliment!

Un val de râs s-a pornit în toată încăperea sugerând că discursul se terminase înainte de a începe. Doar că, toţi ceilalţi au rămas surprinşi să observe că, în loc să fie supărat, omul râdea cot la cot cu ei. 

- E frumos, şi-a continuat el discursul. Doar că eu am vorbit serios. Nu doar serios, ci cât se poate de serios: veţi face ceea ce-am făcut eu sau veţi ieşi din business-ul ăsta. 

După porţia de râs, cei din sală se uitau chiorâş. Îl cunoşteau, îi ştiau opiniile şi ştiau din mimica şi timbrul vocii că acum vorbeşte serios. În perplexitatea care s-a aşternut, a continuat:

- Domnilor, ne ştim bine problemele şi, dincolo de faptul că suntem concurenţi, tragem toţi la acelaşi jug. Aşa-i că vă deranjează presiunea chiriilor? Ce zici, mustăciosule? Aşa-i că aveţi presiuni mari la salarii? De unde vă va mai veni profitul? Hai să vă explic eu: veţi renunţa cu uşurelul la marjă, veţi lucra din ce în ce mai strâns, veţi optimiza până vă ies ochii din cap şi vă veţi trezi atunci când veniturile nu vă vor mai acoperi cheltuielile. După o viaţă de muncă veţi face greşeala debutantului! Vi se va părea că bătrânul vinde mai mult, că mustăciosul e mai profitabil şi veţi scădea în disperare preţurile. Vă veţi ruga de salariaţi să vină la serviciu şi ei nu vor mai veni pentru că salariul vostru mizer nu merită. Aşa-i că v-am stârnit atenţia?

Se lăsase liniştea. Fiecare dintre cei prezenţi ştia că omul are dreptate.

- Există o lecţie clasică de management, în care un manager reuşeşte să scoată câteva milioane de dolari doar prin reducerea unei măsline din meniul servit la bord. Ştiu că o cunoaşteţi, altfel n-aţi fi în sala asta. O să vă întreb totuşi: a avut industria noastră până acum vreun moment al măslinei? Poate că da, dar mult prea puţin relevant. Aţi râs de colecţia mea. Poate că e de râs, dar de ce să nu ne uităm puţin pe cifre. Vi se par caraghioşi pantalonii care sunt prea scurţi? Hai să facem un calcul: doi centimetri mai scurţi înseamnă patru centimetri cu o lăţime de cincisprezece. La un milion de perechi înseamnă cam patru kilometri de material. Dar staţi puţin, aţi râs că sunt cam strâmţi? Fiecare centimetru strâmtat înseamnă, la milionul de pantaloni şase kilometri de material. Mai zâmbiţi? Experimentul meu a scutit la fiecare milion de perechi zece kilometri de material. Cum vi se pare?

- Da, dar nu cumpără nimeni - a venit destul de prompt răspunsul din sală.

- Păi ăsta e scopul discursului meu şi de aceea v-am spus că trebuie să faceţi ca mine. De unde să cumpere dacă toţi mergem în aceeaşi direcţie? Nu vă spun decât să vă faceţi calculele şi apoi, eventual, ca să nu picăm în păcatul înţelegerilor ascunse, să faceţi ca şi până acum: copiaţi-i pe cei care optimizează mai bine. E simplu: preţurile rămân la fel, dar costă mai puţin.

Se lăsase liniştea. Omul însă a continuat:

- Măslina aceasta e doar începutul, dragii mei. E timpul să schimbăm radical industria pentru a face faţă provocărilor viitoare. Ce nu v-a mai plăcut la colecţia mea? Nu v-au plăcut materialele, e adevărat? OK, doar că m-au costat doar 30% din ceea ce plăteam până acum. Sunt urâte? Nicio problemă, vorbim cu furnizorii, facem plasticul mai lucios, dar e plastic, e ieftin! Şi-n plus, putem să-l reciclăm. Cum altfel vom dovedi că suntem buni cetăţeni care reciclează pentru binele planetei? Fibrele naturale m-au ruinat. Ba că nu-şi iau ăia banii corespunzători, ba că poluăm, ba că lăsăm zonele fără apă. Ce sens are să ne mai chinuim? Noile materiale ne permit să facem economii fabuloae. Şi, desigur, pentru a le impune trebuie să scumpim produsul final. Ştiţi bine lecţia: cine vinde ieftin, moare de foame! Şi, credeţi-mă e doar începutul. Avem multe provocări în faţă. Vom face tranziţia de la hainele separate la cele unisex. Ce sens are să mai proiectezi colecţii separate? Poţi face aceeaşi haină şi pentru unii şi pentru alţii. V-aţi gândit la asta? Veţi vedea că evoluţia ideologiei ne va obliga să mergem pe calea asta. Ce înseamnă? Economii şi mai mari! Creaţia se reduce la jumătate, poate chiar şi suprafeţele magazinelor noastre. Ce chestie: dintr-o mişcare ceea ce era complicat devine simplu!

Pe moment nimeni n-a mai spus nimic. Apoi omul nostru şi-a încheiat intervenţia. S-a lăsat liniştea. Discursurile de după cel al său n-au mai avut nicio strălucire deoarece de fapt n-au mai fost discursuri, ci discuţii pornind de la discursul omului nostru. Aşa a trecut acea zi. Ziua în care totul s-a schimbat. 

14 comentarii:

  1. Diana Scarlat
    Ieri la 10:54 ·
    De ce și cum mor imperiile
    Cea mai mare păcăleală a istoriei a fost că imperiile se pot menține prin supunerea oamenilor cu forța. Deși istoria arată că exact forța oamenilor nemulțumiți e cea care distruge imperii și state, ingineria socială mizează azi pe un procent mare de obedienți, pe baza fricii. Greșit! Asta se întâmplă doar pe termen scurt. Pe termen lung se răstoarnă totul, cu forța nemulțumiților.
    Singura variantă a unui imperiu de lungă durată e să fie construit cu și pentru oameni. SUA e varianta de succes, exemplul de bune practici din istorie care arată că atunci când sunt mulți oameni prosperi și liberi, care-și doresc să fie împreună pe un teritoriu, mecanismul e funcțional. Tocmai de aceea vorbim despre visul american. Dar unii cred că tot forța și frica supun oamenii și-i fac obedienți. Europa n-a reușit să învețe din istorie că teroarea îi face pe oameni să lupte împotriva sistemului opresiv.
    Sărăcia care se anunță nu va ține nicio uniune întreagă. Oamenii trag la aceeași căruță doar dacă au beneficii. Ciudat e că după atât de multe dovezi ale istoriei, nu înțelege nimeni ce îi unește pe oameni și ce-i determină să lupte pentru a fi uniți. Prin frică, amenințări și sărăcie, fiecare va lupta pentru el. Binele comun există, deși nu așa cum e formulat de progresiști. Și azi se pot construi sau reconstrui imperii, cu simpla condiție a liberului arbitru și a liberei alegeri a afilierii, pe criterii de prosperitate garantată oamenilor care compun imperiul. Nu democrația, ci prosperitatea face un imperiu puternic, prin oamenii lui. Nu principiile democratice, ci valorile unanim acceptate și iubirea îi determină pe oameni să-și apere imperiul, uniunea, federația, comunitatea sau orice altă formă asociativă. Nu cu discursuri, propagandă și PSY OPS se cuceresc oamenii, ci cu fapte și rezultate palpabile. Asta e cheia succesului.
    https://www.facebook.com/diana.scarlat.5/posts/5057464190942668

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "binele comun" exista doar in mintea unor oameni bolnavi mintali fie ca sunt "progresisti" fie orice altceva.

      Ștergere
  2. La penitenciar era ceva mai generos bugetul.
    11 lei per bolnav internat în spital? Fix 2,2 euro pe zi.
    Iar alocarea ar cam fi în genul:
    - 5 lei - dimineața;
    - 4 lei - la prânz; și
    - 2 lei - seara.
    O cină de 2 lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Perfect adevarat, in industria auto au inceput acum vreo 10 ani cu motoare cu 3 cilindri si capacitati tot mai mici. Solutia a fost preluata de aproape toti constructorii pana si mai sportivele marci BMW si Seat au preluat-o. Aveti dreptate si in ceea ce priveste previziunile pt anul acesta, iata ca petrolul a ajuns la 100 $ barilul iar din anturajul lui Epstein a fost gasit spanzurat Brunel supranumit pestele lui Epstein, familia lui Ghislaine spune ca se teme pentru ea

    RăspundețiȘtergere
  4. Am si eu o intrebare dle Diaconu: in wekend nuodereaza nimeni comentariile ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Postarea asta desi pare glumeata,e formidabila daca gandesti mai cu temei; ar ramane sa ne deslusesti cine si de ce sa il invete pe modangiu tertipurile astea, extrem de inteligente ?
    Daca stii raspunsul Dane iti vei prelungi tineretea cu 10-20 de ani.Natural, gratuit, meritat si fara obligatii !

    RăspundețiȘtergere
  6. Exemplu aceasta l-am auzit la Economie Politică în clasa a11-a Exemplul era că dacă chinezii ar mări cu 1 centimetru lungimea cămășilor,30% dintre ei rămâneau fără cămăși.....Nimic nou sub soare!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă dați seama ce ar însemna să renunțe chinezii la bețișoare și să mănânce orezul cu lingura?

      Ștergere
  7. Puterea si obsesia pentru control se leagă și spiritual, motiv de educație unisex ca e mai ieftin, LGBT că e mai puțin productiv cu creșterea populației, un virus cu rațiuni economice, etc... Dacă Trudeau chiar asta urmărește să blocheze economiile lumilor instigand la revolta camioanelor? Dacă nu o dorea deja renunța la aberații. Sau vrea sa aduca lumea la sec. XVII când pulimea asculta de orice aberație de la vreun dos de marchiz până la ��. Dacă era sa ascultăm de politicieni până in pânzele albe eram tot in martie 2020, stăteam toți in case de 2 ani, nu ieșit, doar curieri. Cine mai muncea? 10%?Economia era deja pe spate in urma cu 30 de ani. Mergeam la țară să ne aducem porcul si cartofii ca după revoluția 89. Nu mai aveam bani �� cu ce sa mai cumpărăm și așteptăm toți de pomană. De la stat de la magazine prin ajutor dde la stat. Și implementau Marea Resetare. Deci gașca de la guvernarea prin urgențe are ca scop înlocuirea sistemelor de bază ale economiei cu alte structuri economice ilegale, dar care pot fi legalizate ulterior. Așa ca sistemul de sănătate actual e mereu distrus, an după an. Un sistem de sănătate foarte bun da o ocupare a forței de muncă foarte bună.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce urmează?
    0. Pandemie. 2020 - 2022
    1. Încălzire globală. 2024-2030
    2. Războiul. 2032-2036
    3. Invazia extraterestră. 2038-2040
    Intre scenarii 2 ani pauză de relaxare.
    Toate aceste scenarii vor fi niste escrocherii extrem de vine puse la punct. Am văzut pandemia de sistem de operare eficient a avut. Până omenirea a început sa se trezească a trecut 2 ani de business si economia mondială a fost modificata.
    Câți bani va produce încălzirea globală? Vom avea lockdown electric? Săptămâni fără curent? Apoi alte resurse se vor anunțat ca se termină. Se termină petrolul, se termină curentul, se termină nu știu ce componentă etc. Într-un final in 10 ani ajungem tot la declanșarea războiului pentru resursele planetei. Sferele de influența politică se vor coaliza catre controlul acestor ultime resurse. Dar ultima găselniță de control prin frica va fi escrocheria invaziei extraterestre. Momentan se lucrează la afacerea asta ca mai așteaptă dezvoltarea tehnologică sa ia avant, dar e pentru copii nostri de azi educați cu Star trek si alte desene animate.
    Și in ciuda acestor apocalipse periodice omenirea va continua sa creasca ca populație. Pandemia nu a oprit deloc cresterea populației mondiale de 1.02% pe an. Anul viitor atingem borna de 8 miliarde.

    Dacă lucrurile continuă în așa fel, partea din venitul mondial deținută de 1% dintre cei mai bogați ar atinge 30% în 2050, în timp ce 50% din cele mai mici venituri nu ar mai prelua decât 6% din venitul mondial. Obiectivul ONU de a eradica sărăcia extremă în 2050 ar deveni atunci inaccesibil. Mai mult, datorită progresului tehnic, salariul majorității celor care lucrează în industrie și servicii va scădea, ceea ce va agrava inegalitățile dintre salariați și deținătorii de rente.

    Creșterea Populației. Ce se întâmplă dacă populația globului crește
    Unii dintre cei privilegiați vor intra în clasa de mijloc și chiar în sărăcie. După medici și profesori, va veni rândul avocaților, jurnaliștilor, politicienilor, înalților funcționari să se alăture – de fapt, ei se alătură deja – cohortei celor care sunt înlăturați din circuitele bogăției, influenței și puterii. Și, nemaifiind inițiați în secretele surselor de profit, vor fi și ei proletarizați.
    Surse: Cum să ne apărăm de crizele următoare, Jacques Attali

    RăspundețiȘtergere
  9. @Marius 20 feb ora 22.Economia ca ecomia.Dar matematica??
    Deci daca marim lungimea/suprafata camasilor cu aprox 1%, micsoram numarul camasilor cu 30%???

    RăspundețiȘtergere
  10. Un banc de pe vremea comunismului spunea cam așa: Cum s-ar putea tripla PIB-ul mondial într-o singură zi?! Simplu! Dacă chinezii n-ar mânca o zi, polonezii ar munci o zi, iar românii n-ar fura timp de o zi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Si in domeniul auto e acelasi trend ....

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)