marți, 8 februarie 2022

Noul jurnalism și cenzura


În ultima perioadă presiunea pentru închiderea vocii lui Joe Rogan s-a intensificat. După ce un tranca-fleanca septuagenar a anunțat că-și retrage piesele de pe Spotify, a mai apărut un caz similar, cam tot în același segment de vârstă. De asemenea, o groază de episoade de-ale lui Joe Rogan au fost șterse ca efect al presiunii teribile exercitate de cenzorii corectitudinii politice. Ce urmează?

Mai mulți tefelei din interiorul Spotify i-au cerut lui Daniel Ek - CEO-ului companiei - să oprească în totalitate difuzarea podcast-ului lui Joe Rogan. Motivele fiind aceleași. Ca răspuns, Daniel Ek le-a comunicat - mai în glumă, mai în serios - că e de acord în condițiile în care același grup trebuie să vină și cu propuneri clare privind persoanele care urmează să fie disponibilizate ca urmare a acestei măsuri. Socoteala e simplă: veniturile de pe urma lui Rogan reprezintă cam 50% din veniturile companiei. Plecarea sa ar însemna ca un procent similar din tefelimea angajată acolo s-o cam șteargă acasă.

Presiunile la care e expus îl lase rece pe Rogan. Cu toate acestea, într-un video recent și-a cerut scuze pentru utilizarea așa-numitului „n-word”(„nigger”, termen considerat insultător de oamenii de culoare din SUA). Videoclipul de scuze al lui Rogan vine ca urmare a viralizării unui colaj video în care, de-a lungul timpului, el pronunță respectivul cuvânt. Însă absolut toate acele fragmente - așa cum a explicat - sunt scoase din context. Cu toate acestea a mai repetat încă odată - iar arhiva emisiunii îi e martoră - că nu e rasist și că de mai mult timp a încetat să mai folosească acel cuvânt. De asemenea, împreună cu cei de la Spotify, a șters o bună parte din arhiva sa. 

E cât se poate de clar că se exercită o presiune imensă asupra sa. Cu toate acestea, Rogan a primit o ofertă de 100 milioane de $ din partea CEO-ului Rumble pentru a-și muta emisiunea - în întregime!, deci și cu episoadele cenzurate - pe platforma sa. Nu-i vorba totuși de bani întrucât, conform unora apropiați de situație, Rogan câștigă mai mult de la Spotify. Asta însă arată că există viață și în afara cenzurii. Și nu doar că există viață, ci lucrurile încep să se clarifice.

Un amic de-al meu - jurnalist conservator de primă mână - a renunțat să mai primească salarii de la vreun ziar sau de la vreo corporație media. A renunțat pentru că se săturase să fie cenzurat. De asemenea, a strâns o comunitate extrem de mare în jurul său pe Telegram. După care s-a apucat să-și facă un cont pe o platformă de articole plătite în încercarea de a-și monetiza audiența. Nu doar că și-a monetizat-o, dar acum se gândește să reducă abonamentele la jumătate pentru a permite mai multor oameni să îl urmărească. Fără efort, fără presiunea unei redacții, fără superiori și fără „indicații prețioase”, a ajuns să câștige în jur de 50 000$/lună. Îmi spunea că niciodată n-a visat că va fi atât de bine plătit. Și, mai mult, că nu-și imagina că va primi acești bani pentru a se manifesta liber.

Mă uitam la ceea ce se întâmplă în media tradițională: modelul corporatist implică „optimizări” financiare continue. Dacă până acum ceva vreme se vehiculau sume imense, acum totul e căzut într-un derizoriu teribil. E și logic dacă luăm ca exemplu cifrele de audiență mai mult decât modeste ale CNN. Ăștia se îndreaptă cu pași rapizi spre faliment. Un Joe Rogan face mai mult de 100 de CNN-uri. Privind obiectiv n-ai cum să nu observi că lumea media se schimbă radical. La ora actuală există instrumentele pentru a se face o transformare radicală: jurnalistul devine din ce în ce mai apropiat de urmăritorul său care preferă să-l plătească direct în loc de a utiliza modelul tradițional care presupune o terță parte, anume publicitatea. În acest fel, cenzura efectiv nu mai poate funcționa.

Ceea ce vă spuneam despre amicul meu nu e un caz izolat. Marile voci conservatoare ale SUA sunt acum ombilical legate de cititori/ascultători/urmăritori, iar asta e probabil cea mai bună soluție atât pentru ei cât și pentru consumatori. Publicul își asumă plata directă a jurnalistului pentru a se asigura că primește mesajul sau opinia acestuia clară și fără intruziuni din alte părți. Este probabil cea mai mare schimbare văzută până acum. Și ea, cu siguranță nu se oprește aici.

Traseul mass media a fost unul sinuos. De la ziarele care trăiau din abonați sau cumpărători s-a trecut la media care trăia din publicitate. Apoi s-a ajuns la marile corporații slujind interese mai mult decât dubioase. Jurnalistul nu doar că era conectat la cercuri suspecte, dar, de cele mai multe ori, avea solda principlă la vreun serviciu secret sau pe la vreo organizație necunoscută, pozând doar în jurnalist. Totul putea să se facă astfel deoarece publicul se afla într-un sevraj ciudat. Ei bine, se pare că publicul s-a trezit. Nu știu dacă oamenii au înțeles rolul nefast al publicității, dar e clar că toată mișcarea care se vede acum e una profundă, izvorâtă din necesitatea consumatorului de a avea acces la surse corecte, neinfectate de propagandă și necontrolate de vreun cenzor. Și uite-așa „stâlpii” vechii ordini se prăbușesc făcând loc unei noi forme de media, în care emitentul și receptorul se află într-o legătură aproape intimă.

Vor reuși să-i închidă gura lui Rogan? Aiurea! Se bat pe el o groază de platforme întrucât simpla sa prezență impulsionează business-ul. Noul jurnalism este, cu siguranță, ceva mai scump pentru consumator, dar infinit mai ieftin decât „costul” sănătății mintale pe care ți-o irosești continuând să te expui mass mediei tradiționale. Iar cenzura, credeți-mă, începe să nu mai fie absolut deloc eficientă. Se dărâmă „palatul strălucitor”, ocazie numai bună pentru ca lumea să vadă putregaiurile, mucegaiul și jegul care se ascund în spatele zidurilor butaforice strălucitoare.

16 comentarii:

  1. Super-optimist si total nerealist.
    Una dintre cele mai limpezi minti de pe tot internetul care face niste articole de exceptie si care este urmarit de asemenea de oameni de buna calitate (se vede din comentarii) este Bernhart, un pensionar neamt care publica la: https://www.moonofalabama.org/. Din cand in cand face apel la ajutor deci n-o duce stralucit desi este urmarit din Australia pana in America.
    La noi este Saccsiv care de cel putin 12 ani face istorie pe zona de media alternativa. Acum s-a mai lenevit si doar preia, rar mai scrie cate ceva, insa face o selectie foarte buna reusind sa mearga pe esential. Traduce articole de valoare din presa conservatoare. Pana acum a nimerit-o de fiecare data. Traieste la limita.
    Mai am si alte exemple care intaresc ideea ca in afara unor staruri lansate pe canalele clasice care au venit in spate cu o audienta uriasa si care castiga de la platformele pe care publica iar nu din ceea ce primesc direct de la cititori afacerea nu este asa cum spui.
    As fi interesat cati ar plati, sa zicem, 1 leu pt fiecare articol al lui DD.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă aș fi nevoit să trăiesc din asta, probabil aș merge să sap șanțuri! :) :) :)

      Ștergere
    2. Corect! Și, în afară de 1 leu per articol, 1 leu pentru fiecare comment! 😄😄😄

      Ștergere
    3. Eu da;sunt un parlit financiar, adica stiu sigur ce fac cu un leu; dar nu mai pot cu Antenele, Romaniile si iRealitatile.Fiecare are un bug globalist, iar Antena, 1001.

      Ștergere
  2. Stii povestea despre profetul Moise care i-a plimbat pe evrei prin deșert până cand generatia
    " spurcată" a murit, rămânând sa ajunga la Pamantul Fagaduintei numai cei nascuti dupa eliberarea din sclavie?
    Este o metafora si se aplica la toate popoarele. Vechii jurnalisti erau si cu stat de plata la securici. Vechii securici au pus rapid gheara pe tot ce se putea fura de prin tara si au continuat sa colaboreze " fructuos" cu vechii ziaristi cu suflete vandute.
    Asa ca...deșertul este imens, iar Pamantul Fagaduintei departe pentru ei. Chiar daca unii sunt bogati de nici nu-si mai numara banii.
    Mai ales ca vechii securici au facut pui care colaboreaza din plin cu puii făcuți de jurnalistii corupti.
    Se vor tot plimba prin deșertul acestei lumi cerând dupa ei povara banilor castigati prin tradare si hotie. Se spune ca tot ce furăm ramane " lipit" de aura noastra. Si toate faptele rele se tin dupa noi ca mustele.
    La nivel de popor, ne diferentiem din ce in ce mai mult. Ce e curat nu se mai amesteca in troaca. Cine ar vrea sa se tavaleasca in mizerie ca porcul? Ati ghicit: doar porcul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu la ideea că jurnalismul independent poate fi o alternativă la mașinăriile de propagandă MSM - cel puțin la nivel de principiu.
    Subscriu însă și la scepticismul unora dintre ante-postatori, căci, pragmatic vorbind, lucrurile nu stau chiar roz în aria jurnalismului tip free-lancer.
    Personal am fost (și încă mai sunt, cu entuziasm diminuat) interesat de asemenea colaborări publicistice / editorialistice, predilect pe dimensiuni conservatoare ori pro-naționale. Terenul este însă (sau așa l-am găsit eu) cam șubred sau difuz, neexistând fundamente puternice.
    Desigur, există unele platforme care chiar și plătesc decent, însă sunt preponderent dedicate marketing-ului (sau, neplăcut, de orientare progresistă, extern stipendiate).
    Ca și curiozitate (dacă nu e vreun secret) - la ce platformă colaborează amicul menționat în articol ?
    Nu întreb din impuls arghirofil, ci pentru a-mi lămuri conduita editorială a respectivei platforme.
    Pentru eventualul răspuns, mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum il cheama pe prietenul dv, jurnalistul conservator?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm,dacă-i dădeam numele nu-i mai dădeam venitul și invers. Oricum, dacă-l urmărești îți poți da seama deoarece sunt cazuri în care tratăm același subiect în aceeași zi. :)

      Ștergere
  5. Presa libera in Romania nu mai exista de foarte mult timp.
    Ici colo mai scrie cineva cate ceva fara ordin de la unitate, dar foarte rar, pana si presa de sport este controlata, poate pe la alea culinare da fie unii liberi sau pe la meteo.
    Oricum la foarte multe articole din online, extraordinar de multe comentarii sunt net valoroase articolului postat.
    Lucrez in media de 20 de ani. Media a murit de mult, si nici afara nu mai este ce a fost, colosii au apus de multi ani, dar mai sunt freelanceri care se lupta pentru aceasta meserie sau cativa profesori/cercetatori care scriu curat, dar ei nu traiesc din presa. Si foarte bloguri sunt de fapt perdele pentru altii sau si conturi pagini de FB
    Respect supravietuitorilor, dar din ce in ce mai putini!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar ce era jurnalismul pe vremea lui Eminescu?
    Sau unde ar fi azi jurnalistul Eminescu? Nu cumva tot la balamuc? Sau poate direct la Bellu? Pentru că nu toți trăim numai cu bani. Mai există și idealuri ca motivație de a trăi.

    RăspundețiȘtergere
  7. ,Le vom prelua pământurile, resursele și bogăția pentru a ne exercita controlul asupra lor. Îi vom păcăli să accepte legi care le vor fura mica libertate pe care o vor avea,,

    CITAT DIN CARTEA “LEGĂMÂNTUL SECRET”:
    „Le vom păstra durata de viață scurtă și mințile lor slabe în timp ce ne prefacem că facem contrariul. Vom folosi cunoștințele noastre despre știință și tehnologie în moduri subtile, astfel încât ei să nu vadă niciodată ce se întâmplă. Vom folosi metale moi, acceleratoare de îmbătrânire și sedative în alimente și apă, de asemenea, în aer. Vor fi acoperiți de otrăvuri oriunde se vor întoarce.

    Vom promite că vom găsi un leac din multele noastre fonduri, și le vom da mai multă otravă. Otrăvurile chimice vor fi absorbite prin pielea idioților care cred că anumite produse de igienă și înfrumusețare prezentate de marii actori și cântăreți, le vor aduce tinerețea veșnică pe chip și trup, și prin gurile lor însetate și înfometate, le vom distruge mințile și sistemele organelor interne de reproducere. Din toate acestea, copiii lor se vor naște ca morți, cu handicap, și noi vom ascunde de la ei aceste informații.

    Otrăvurile vor fi ascunse în tot ceea ce-i înconjoară, în ceea ce beau, mănâncă, respiră și poartă. Trebuie să fim ingenioși în a distribui otrăvurile. O să-i învățăm că otrăvurile sunt bune – cu imagini amuzante și tonuri muzicale la Tv. Cei pe care-i caută vor fi de ajutor. Îi vom înrola pentru a ne împinge otrăvurile.

    Vor vedea că produsele noastre sunt folosite în film și se vor obișnui cu ele și nu vor ști niciodată adevăratul lor efect. Când vor naște, vom injecta otrăvuri în sângele copiilor lor și îi vom convinge că-i ajutăm! Vom începe mai devreme, când mințile lor vor fi tinere, vom ținti în copiii lor cu ceea ce copiii iubesc cel mai mult, lucruri dulci. Când li se vor descompune dinții, îi vom umple cu metale care le vor ucide mintea și le va fura viitorul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Atunci când capacitatea lor de a învăța le va fi afectată, am creat medicamente care îi vor face mai bolnavi și le vor provoca alte boli , pentru care vom crea și mai multe medicamente. Îi vom face docili și slabi în fața noastră, prin puterea noastră. Ei vor crește deprimați și obezi, și când vor veni la noi pentru ajutor, le vom da mai multă otravă.

    Le vom concentra atenția asupra banilor și bunurilor materiale, astfel încât ei să nu se conecteze niciodată cu sinele lor interior. Mințile lor ne vor aparține, iar ei vor face cum spunem noi. Dacă vor refuza, vom găsi modalități de a pune în aplicare tehnologia care alterează mintea în viețile lor.

    Vom folosi frica, aceasta va fi arma noastră. Vom stabili guvernele lor și vom stabili opunere în interiorul lor. Vom deține ambele părți. Ne vom ascunde mereu obiectivul, dar ne vom continua planul. Ei vor face munca pentru noi, iar noi vom prospera din truda lor. Familiile noastre nu se vor amesteca niciodată cu ale lor. Sângele nostru trebuie să fie pur (pentru că așa este). O să-i facem să se omoare între ei când ni se vor împotrivi.

    O să-i ținem separați de unitate prin dogmă și religie. Vom controla toate aspectele vieții lor și le vom spune ce să gândească și cum. Îi vom ghida cu amabilitate și îi vom lăsa să creadă că se ghidează singuri.

    Vom instiga la ură. să se urască între ei, prin fracțiunile noastre. Când o lumină va străluci printre ei, o vom stinge prin batjocură sau moarte, ceea ce ne convine cel mai mult. Îi vom face să-și sfâșie inimile reciproc și să-și omoare propriii copii. Vom realiza acest lucru, folosind ura ca aliat al nostru, furia ca prietenul nostru. Ura îi va orbi în totalitate și nu vor vedea niciodată că în conflictele lor, noi vom fi conducătorii lor. Vor fi ocupați să se omoare unul pe celălalt. Se vor scălda în propriul sânge și își vor ucide vecinii, atâta timp cât vom vedea că ni se împotrivesc .Vom beneficia foarte mult de acest lucru, căci ei nu ne vor vedea, căci ei nu ne pot vedea. Vom continua să prosperăm de la războaiele lor și de moartea lor. Vom repeta acest lucru până când obiectivul nostru final va fi realizat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vom continua să-i facem să trăiască în frică și furie, le vom da imagini și sunete. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru a realiza acest lucru. Uneltele vor fi furnizate de munca lor. O să-i facem să se urască pe ei înșiși și pe vecinii lor. Vom ascunde întotdeauna adevărul divin de la ei, că suntem cu toții unul. Asta nu trebuie să știe niciodată! Le vom prelua pământurile, resursele și bogăția pentru a ne exercita controlul asupra lor. Îi vom păcăli să accepte legi care le vor fura mica libertate pe care o vor avea. Vom stabili un sistem de bani care îi va închide pentru totdeauna, ținându-i pe ei și pe copiii lor în datorii.

    Îi vom acuza de crime și vom prezenta o poveste diferită lumii, pentru că noi vom deține toată mass-media. Vom folosi mass-media pentru a controla fluxul de informații și sentimentele lor în favoarea noastră. Când se vor ridica împotriva noastră, îi vom zdrobi ca pe niște insecte, pentru că ei sunt mai puțin de atât. Ei vor fi neajutorați pentru că nu vor avea arme. Îi vom recruta pe unii dintre ei pentru a ne face planurile, le vom promite viața veșnică. Recruții vor fi numiți “inițiați” și vor fi îndoctrinați să creadă ritualuri false de trecere către tărâmuri mai înalte. Membrii acestor grupuri vor crede că sunt una cu noi, dar nu vor ști niciodată adevărul.

    Ei nu trebuie să afle niciodată acest adevăr pentru că se vor întoarce împotriva noastră. Pentru munca lor vor fi răsplătiți cu lucruri pământești și cu titluri mari, dar niciodată nu vor deveni nemuritori și nu ni se vor alătura, niciodată nu vor primi lumina și nu vor călători printre stele. Nu vor ajunge niciodată în tărâmurile superioare, pentru că uciderea lor va împiedica trecerea spre tărâmul iluminării. Asta n-o să afle niciodată.

    Adevărul va fi ascuns în fața lor, atât de aproape !Oh, da, atât de mare va fi iluzia libertății, încât ei nu vor ști niciodată că sunt sclavii noștri.”

    RăspundețiȘtergere
  10. Deși nu mai folosesc Facebook de aproape un an de zile, întru de pe altă pagină și citesc comentariile unor publiciști consacrați sau neconsacrați.
    Urmăresc ceea ce publică domnii Piperea și Adrian Severin, dar și pagina unei anumite doamne, Ana Iordanescu,pentru scrierile cărora aș plăti fără probleme
    Un abonament. Evident, îl includ aici și pe domnul Diaconescu. Dan Diaconescu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acel "tranca-fleanca septuagenar" nu-i oarecine, ci este Marele Nimeni Neil Young, cel care incerca sa cante folk cu o formatie rock" "Crosby Stills & Nash", devenita pentru aproape un an "Crosby, Stills, Nash & Young".
    Singura melodie mai reusita este Golden Heart, o balada folk care a fost multiplicata compozitional in alte zeci de melodii nu mai bune de cantat la betie si cam atat. Gloria i se trage de la epoca hipie cand folkul era la moda si asa s-a ajuns si el. Generatia lui oricum nu merg pe Spotify asa ca n-au pierdut nimic ca si-a luat bagajul muzical acasa.

    RăspundețiȘtergere
  12. @@@David Amaratul,de unde sunt preluate aceste planuri?par a fi scrise de îndrãciti.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)