joi, 7 iulie 2022

Cât de aproape sau de departe este Rusia de o nouă victorie tehnologică majoră?


Nu mă mai uit atât de atent la războiul fizic din Ucraina cât mă uit la războiul care se desfăşoară pe frontul tehnologic Aici Rusia a fost prinsă cu pantalonii în vine şi problemele se văd. Am mai spus-o odată: singurul domeniu în care sancţiunile americane funcţionează este cel tehnologic. Este o disperare acolo de a înlocui tot „importul” de junk bazat pe tehnologie. În ciuda rapidităţii cu care se petrece tranziţia, încă nu este suficient de repede. Într-adevăr, în domeniul soft ruşii se mişcă admirabil. Nu-mi imaginam să văd asemenea tranziţii. Sunt instituţii întregi care-şi schimbă depozite de date, sisteme de operare, software intern s.a.m.d. practic peste noapte. Chestiuni pe care le credeam imposibile acum devin posibile. Cu toate acestea, treaba nu se mişcă suficient de repede.

Să vă dau un exemplu: Rosenergoatom a trecut în proiectare de la soluţiile Autodesk la nanoCAD. Am rămas plăcut surprins când am constatat că o firmă rusească a produs un program de o asemenea complexitate, capabil să înlocuiască fără probleme software-ul american de vârf şi cu tradiţie în domeniu. De asemenea, am aflat că soluţia nanoCAD a fost aleasă de Rosenergoatom deoarece era intens folosită în proiectare înainte de restricţii. Cu alte cuvinte, în afara produselor consacrate, acolo deja era implementată şi „soluţia rusească”. Sunt impresionat mai ales în condiţiile în care îmi rezultă că, în ciuda „ieftinelii” soluţiilor care veneau din afară, ruşii şi-au continuat dezvoltările proprii.

Însă, dacă în domeniul software treburile par a merge destul de bine, în hardware e jale. V-am povestit despre procesoarele cu design rusesc - Elbrus şi Baikal - care nu mai pot fi produse deoarece Rusia nu deţine capacităţi performante. La or actuală, cel mai mare şi mai avansat producător rusesc de cipuri lucrează în tehnologie de  de 65 nm. Asta, în condiţiile în care TSMC a ajuns la 3nm, iar rumorile de pe piaţă vorbesc că ar trece la ... 1.4 nm! TSMC lucra la 65 nm prin 2008. Cred că înţelegeţi cam care e întârzierea tehnologică a Rusiei. 

Există însă şi o altă belea pe care o au de înfruntat ruşii. Şi nu doar ei. Aşa cum am anunţat ieri pe canalul meu de Telegram, şi pe MeWe, SUA doreşte să impună restricţii Chinei pentru a-i încetini dezvoltarea în domeniul electronicii. În principal este vorba despre introducerea unei interdicţii a ASML de a mai colabora cu China. Până acum mai nimeni nu ştia cine e ASML. Şi era logic ca această firmă să fie necunoscută deoarece ea colaborează strict cu producătorii de chip-uri, oferindu-le servicii de litografiere. Celor care nu ştiu „cu ce se mănâncă” le voi spune că ASML face „matriţe” care sunt utilizate de producătorii de chip-uri pentru producţia de masă. Înţelegeţi aşadar că ASML este un lanţ fundamental al industriei. Dacă însă vă voi spune că este şi singurul ofertant de asemenea  servicii, veţi înţelege că practic avem de-a face cu un monopol. 

ASML, cu toate că e în Olanda, este o companie care se bazează pe o cooperare internaţională, atent aleasă astfel încât peste 50% dintre componente să fie furnizate din SUA. Iată şi pârghia prin intermediul căreia SUA poate impune cu uşurinţă orice restricţii pe această piaţă. Iată şi motivul pentru care Rusia s-a hotărât să-şi dezvolte propria tehnologie de litografiere. 

Probabil vă gândiţi că ruşii s-au trezit puţin cam târziu, mai ales în condiţiile în care a devenit clar că le lipsesc multe componente cheie. Aiurea! Ei au cercetări fundamentale în domeniul litografierii circuitelor integrate încă din anii 80. Într-adevăr, au avut perioade de încetinire până aproape de pauză, dar şi-au continuat munca. La fel ca în toate domeniile, globalizarea aproape că le-a distrus cercetările, dar pare că nu au adormit niciodată. Din 2010 a devenit clar că s-a creat o ruptură, astfel încât domeniul litografierii s-a accelerat în Rusia, primind finanţări suficiente. Partea cu adevărat interesantă este că, în timp ce tehnologia ASML se concentrează pe utilizarea EUV(Extreme UV), ruşii pariază pe tehnologia bazată pe raze X. Acum vine partea cu adevărat spectaculoasă: lungimea de undă a razelor X este situată între 0.01nm şi 10 nm. În ciuda complexităţii maşinii de litografiat, sunt trei elemente determinante pentru tehnologia sa, date de ecuaţia fundamentală care guvernează domeniul, denumită şi criteriul Rayleigh:

CD = k1 • λ / NA    

Chiar dacă pare complicată, după ce vă explic termenii o să o înţelegeţi fără probleme. CD este dimensiunea critică(critical dimension) sau dimensiunea minimă pe care poate fi atinsă, k1 este o constantă care depinde de mai mulţi factori şi a cărei valoare este 0.25, λ este lungimea de undă, iar NA este diafragma. Este limpede că, în condiţiile în care avem o lungime de undă mai mică şi rezultatul final, adică tehnologia de litografiere este mai performantă. Ceea ce vă spun aici este că, în condiţiile în care ruşii reuşesc să dezvolte maşina proprie de litografiat pe bază de raze X, nu doar că îşi aduc tehnologia în propria curte, dar, mai ales, produc o ruptură tehnologică, lăsând în urmă occidentul. E drept, chiar şi cu un vârf al tehnicii în ogradă, tot nu pot face mare lucru deoarece nu au o tehnologie de tipărire atât de dezvoltată a circuitelor integrate. Însă aici poate veni în ajutor China care este mai actualizată la acest capitol.  

Eu unul urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă în sectorul tehnologic rusesc deoarece aici avem de-a face cu un adevărat război demn de secolul XXI, anume un război al creierelor. Rusia a mai înregistrat o victorie despre care nu prea s-a spus, anume realizarea avionului de pasageri MS-21-300, o bijuterie tehnologică plasată în concurenţă directă cu marii producători aviatici mondiali. Este remarcabil că, spre sfârşitul finalizării avionului, au intrat în vigoare primele seturi de sancţiuni împotriva Rusiei care au afectat ... materialele compozite utilizate în construcţia MS-21-300. Partea spectaculoasă a fost că, într-un timp record, ruşii au reuşit să-şi producă intern propriile materiale compozite compatibile. De exemplu, aripile sunt făcute dintr-o fibră de carbon produsă 100% în Rusia. În acest fel, în fabricaţia respectivului avion intră 100% componente ruseşti. Nicio ţară din lume nu e capabilă de o asemenea internalizare!

Similar stau lucrurile şi în ceea ce priveşte tehnologia de litografiere. O maşinărie care face asta are aproximativ 100 000 de componente. ASML are 4600 de furnizori de prim rang situaţi în 16 ţări! Imaginaţi-vă doar ce performanţă extraordinară ar reprezenta capacitatea Rusiei de a-şi dezvolta singură, o tehnologie nouă şi mult mai performantă decât ceea ce există acum. Din sursele pe care le-am consultat rezultă faptul că Rusia chiar este aproape de această realizare epocală. Rămâne să vedem când se va face. Din acel moment putem spune că va începe cu adevărat marea separare tehnologică între Est şi Vest.

27 de comentarii:

  1. Aveam un prieten care investea (cheltuia) bani pe asemenea proiecte spectaculoase - fuziune nucleara, procesoare super eficiente, etc. Pana la urma a pierdut toti banii, nimic nu a mers. Desigur, unele dau lovitura, dar e ca la lotto. In cazul Rusiei, sansa sa vina cu o tehnologie noua in domeniul procesoarelor e apropiata de zero. Cel mai probabil raman la procesoare de 65 nm, care in principiu nu sunt asa de rele.

    Problema principala a Rusiei nu este tehnologia, ci cum sa tina Rusia pe linia de plutire. Anumite parti ale Rusiei satule de mizerie si saracie ar putea sa vada un alt viitor decat cel oferit de Rusia si ar putea actiona concret pentru a-si asigura acel viitor. Cred ca s-a mai intamplat in istorie.

    RăspundețiȘtergere
  2. https://bogdanduca.org/2022/07/07/pana-sa-cada-putin-cad-cam-toti-adversarii-sai/

    RăspundețiȘtergere
  3. Partea I

    ...am avut un vis... insa am pierdut ''trenul''... nu eu am fost de vina... sint fascinat de tehnologie iar dupa 1990 am trait si mi-am intretinut familia exclusiv cu ajutorul tehnologiei... sint nascut in 1955, in deceniul negru... unii spun ca RAZBOIUL a inceput acum, altii ca a inceput cind cu Crimeea, altii ca dupa caderea Zidului... eu spun ca a inceput in anii '60... de atunci am vazut, am simtit, am trait RAZBOIUL... toata viata mea s-a desfasurat sub semnul razboiului, a fricii permanente de neant, de nefiinta... habar nu am cit o sa scriu dar TREBUIE sa ma ''povestesc''... repet ceea ce am mai spus... nu vorbesc din auzite, nu sint urechist si nici nu cad victima influencer-ilor... da! am crescut si am fost educat in socialism, comunism sau cum naiba era definit... insa nu cred ca a avut puterea un om, un sistem, sa-mi altereze eu-ul, judecata, ratiunea, ''simtirea'' lumii... am cautat raspuns la ''enigma'' asta... raspunsul este extrem de simplu... AM FACUT SCOALA... scoala adevarata si da!, chiar in comunismul ala ''sufocant''... poate am avut eu noroc... dar nu prea sint convins de asta... insa sa revin... am crescut intr-un cartier muncitoresc din Brasov... Craiter, dupa numele unui evreu... parintii mei, niste amariti, au facut eforturi supraomenesti ca sa facem scoala... pina la scoala am trait cu frici nerostite de ai mei cind se auzea motorul GAZ-ului care bintuia din cind in cind pe strazi... citeodata ne ascundeam in gradini... fugeam de ''nevazut'', de frica... pe vremea aia ''taticul'' lu' orban (fostul ''primul'' ministru) era capitan la secu' din orasul lu' stalin... in zilele de dupa '90, fiul a facut politica ''inalta'' si mi-a hotarit destinul in ''capitalism''... nice job! in 1962 am inceput scoala... si ''meciul''... al meu, cu viata si cu miine-le... eram dintr-o familie saraca si AM STIUT de la inceput ca daca vreau SA FIU trebuie sa invat, ca asta va fi ''salvarea'' mea, de a nu vedea fabrica lu' tata... am detestat fabrica aia, salopeta murdara si basca lui neagra, sirena de 7 si de 3, avansu' si lichidarea, acordu' global si norma zilnica de care auzeam permanent... si caietul lui tata... caietul in care se tineau ''socotelile'' pina la nivel de banut... a suta parte dintr-un leu... imi juram ca nu voi trai asa... scoala generala... am avut noroc poate... in ''primara'' o invatatoare de exceptie... apoi, in 5-8, profesori de exceptie... care era secretul scolii de pe atunci? a ''sistemului de invatamint''? simplu! NU te obliga sa tocesti... TE INVATA si, mai ales asta, lucru pierdut acum, TE INVATA SA INVETI... scoala iti arata poteca... nu incerca sa-ti faca autostrada... depindea exclusiv de tine daca drumul tau raminea o poteca sau iti ''construiai'' autostrada... existau ''filtre'', obstacole, piedici, era greu, citeodata infernal... dar NU PRIMEAI NIMIC moka si nu tinea cu bife facute in teste-grila... stiai ori nu stiai... nu tinea cu mermeleala si mosmondeala... nu prea stiu cum sa leg ceea ce am trait pentru a fi bine inteles... insa... imi doream SA NU FIU muncitor... ai mei aveau noua clase impreuna... eu, adunind cam tot, am aproape 22... am fost premiant an de an in ''generala''... dar stiam ca diplomele alea sint simple hirtii, ca nu ele iti ''fac'' viata... am avut ''noroc'' de timpurile pe care le-am trait... si acum incerc sa scriu despre deceniul sase si sa incerc sa leg lucrurile...

    RăspundețiȘtergere
  4. Partea II

    ...era razboiul din Vietnam... cu toata propaganda, daca erai istet stiai sa ''digeri'' stirile... iar ziaristii de atunci chiar stiau CUM sa te faca sa ''vezi'' adevarul... citeam cu nesat... in clasa a sasea am terminat biblioteca lui tata... 5-600 de volume... am trecut la biblioteca scolii apoi la cea a orasului... mi-era ''sete''... gaseam raspunsuri, evident doar partiale in raport cu ''setea'' mea... ok... revin... razboiul din Vietnam... cel dus de americani dupa dezastrul de la Dien Bien Phu al ''maretei'' Frante... am citit de generalul Giap si de ''Gulf of Tonkin incident''... am trait tristetea la asasinarea lui John F. Kennedy in 1963, Golful Porcilor in 1961, protestele din campusurile americane, nasterea Flower Power cind implinisem zece ani si apoi ''jarul'' care s-a intins in Europa intr-o ''primavara'', culminind cu ''Primavara de la Praga'' in 1968... intre timp murise Dej si venise Ceausescu, care, in acel august 1968 a avut vestitul discurs, cel ce mi-a definit devenirea... aveam 13 ani impliniti si deja eram ''bintuit'' de ''ce vreau sa ma fac''... ca sa ''scap'' de fabrica... batea un ''vint de nebunie'' eliberatoare, liberala si libertina... visam filozofie, sociologie, literatura... si nu numai eu... TOTI eram cuprinsi de frenezie, de ceva ce nu am mai trait de atunci, nici macar in ''facatura'' din decembrie 1989... a venit liceul... am intrat al 141-lea din peste 2.000... profesorii, cu o singura exceptie, TOTI cu titlul de doctor... doctor ''pe bune'', nu pe hirtie... care au continuat dupa ''modelul'' de atunci, ne invatau sa invatam... imi aduc aminte de un profesor care, pentru ''vinatorii de note'', punea intrebari de genul ''La ce pagina este lectia de azi?'' sau ''Care este titlul capitolul doi?''... si le dadea zece ''stiutorilor''... insa, tot el spunea asa: ''zece este pentru Dumezeu, noua este pentru mine iar voi... si nu incercati sa ajungeti la Dumezeu pentru ca trebuie sa treceti de mine''... am fost permanent un elev de opt... n-am mai luat ''diplome'' in liceu... nu prea puteai sa ajungi la Dumnezeu ca in ''generala''... acel vint de libertate, sub Janis Joplin, Jimi Hentrix, Deep Purple, CCR, Uriah Heep, ''Nebunul cu ochii inchisi'' si toti ceilalti m-au ''format'' si ''formatat'' in cel care sint acum... in 1972 s-a infiintat, la Brasov, PRIMUL liceu de informatica din Romania... era prea tirziu pentru mine... a fost imposibil sa ma transfer... tehnologia va ramine, multi ani, ''visul interzis''... ma consolam cu gindul ca va fi sociologia ori filozofia... daaarr... s-a ''descoperit'' ca in Romania ''se infiltrase'' Meditatia Transcedentala''... si, dintr-un condei, ceausescu a desfiintat facultatile ''virusate'', ''infestate''... a ''taiat raul de la radacina''... odata cu chestia asta s-au dus si visele mele... si m-am ''trezit''... viata era, este altfel, de cele mai multe ori total diferita de ceea ce ne inchipuim, dorim, visam... i-am declarat ''razboi'' societatii, regimului, vietii in general... eram un amarit de 17 ani cind am simtit pe pielea mea cum e treaba cu ''vointa si putirinta''... nu ma pling, cum nu m-am plins atunci... era o lupta... ok stimata societate... sa vedem cine-i mai tare, tu, ori eu? mi-am vazut de treaba pina in 1989 si apoi, in mai 1990, de ziua mea, mi-am ''facut cadou'' demisia de la stat... unii inca erau pe strazi cu sloganuri si pancarte, nereusind sa se trezeasca... eu aveam ''treaba'', o infruntare cu doamna Societate si cu domnul Sistem, acum cu toale schmbate dar puse pe acelasi individ... nu stiu daca i-am ''dovedit'' dar nici nu ma pot lamenta ca m-au invins... cu cuvinte putine, sint ok asa cum sint acum... iar din 1992 traiesc EXCLUSIV din tehnologie, cea la care, in 1972 mi-a fost imposibil sa ajung... prin 1988 m-am apucat sa-mi fac un CoBRA... 1989 m-a prins cu 80% din proiect asigurat, inclusiv codul sursa care era cel mai greu de procurat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea III

    ...si acum sa revin la afirmatia initiala... ca ''razboiul'' a inceput in deceniul sase... disolutia societatii isi are obirsia in acel deceniu sase al secolului trecut... se intimpla dupa ''explozia'' generatiei ''baby boom'', dupa Planul Marshal, dupa incheierea (in Romania) platii despagubirilor de razboi datorate Rusiei, dupa nasterea miscarii de protest a tinerilor impotriva razboiului (make love not war), dupa ''declaratia de independenta'' a Romaniei din august 1968 si a unor crize nucleare... statele au inceput sa fie ''infiltrate'' cu ''miscari'', secte, doctrine si teorii ''neo''... doctrine si teorii care au inceput sa ''sape'' metodic, fara incetare, la tot ceea ce sta la baza societatii... vrem, nu vrem, o societate TREBUIE sa aiba niste ''stilpi'' pe care sa se sustina, indiferent de regim... tara, credinta, familia este triada pe care s-au fundamentat natiunile si tarile... din pacate, la noi, triada asta a fost inlocuita cu partidul, ceausescu, Romania dar, in esenta este acelasi lucru, inversindu-se ordinea fireasca (Romania = tara, ceausescu = credinta, partidul = familia)... poate multi au uitat sau nu stiu ce ravagii a facut Meditatia Transcedentala... si nu la noi ci in socitatea occidentala... nu stiu daca au fost primii ci au fost primii din cauza carora eu am fost afectat in mod direct... pentru mine ala a fost inceputul razboiului... al celui impotriva umanitatii... al existentei fiintei umane si al valorilor acesteia... de atunci, din finalul deceniului sase si inceputul celui de-al saptelea, se tot duce un razboi, indiferent daca acesta este ''real'', cu arme si armament, cu morti si distrugeri, ori ''asimetric'', asa cum se spune acum... de atunci stiu de infruntarea permanenta cu Rusia si rusii care o conduc... nu s-a schimbat nimic... Rusia va razbi si o va face si mai bine daca se va ''decupla'' de Occident... da, tehnologia este hotaritoare, judecind dupa ''normele'' de acum... insa nu cred ca asta da perenitatea si rezilienta... ci capacitatea de rezistenta si oportunismul... nu vreau sa argumentez nici unul dintre concepte... Occidentul s-a ''molesit'' tocmai din cauza tehnologiei... eu spun cam asa: ''daca nu are motor si buton, occidentalul nu stie ce sa faca''... la inceputul anilor '90 am facut o scoala prin Germania... trebuia sa invat ceva... am avut alocate sase luni... am luat examenele cu brio dupa o luna... fara a cunoaste limba germana... am vazut atunci ce avantaj imens avem noi, cei din Est... cu aceleasi ''motoare si butoane'' noi sintem de zeci de ori mai buni decit Ei... romanii au inventat laserul cu CO2... azi? mergeti pe AliExpress de exemplu si vedeti cit costa un laser cu CO2... stie cineva sa se fabrice asa ceva la noi? eram pionieri si in calculatoare, ''dulapurile'' noastre fiind, la un moment dat, rivale cu IBM-urile... ce s-a ales de asta? aveam fabrici de componente electronice (o spun ca unul care a ''consumat'' destule produse romanesti de la IPRS) cu tehnologia la zi... materiale foto licenta Fuji la Tirgu Mures, fabrica de ceasuri electronice la Oradea, optica la IOR, produse de virf in aviatie, tehnica militara, electronica, nucleara, mecanica fina si utilaj greu...

    RăspundețiȘtergere
  6. Partea IV

    ...rezistenta si rezilienta noastra? NULE! ne-am demolat si ''terminat'' singuri, fericiti ca luam ''compensatorii''... eu ''trageam'' 20-22 de ore pe zi la firma mea iar ''stegarii'' si ''tractoristii'' blocau drumul spre Bucuresti cerind si primind de la iliescu-kgb mariri de salarii dar nereusind sa fabrice nici macar un camion ori tractor... dupa ''protest'' umpleau strazile Brasovului facind pe taximetristii si jupuind oamenii care le asigurau salariile... habar n-am daca rusii o sa aiba succes cu tehnlogia... insa stiu un lucru sigur... nu-i bate nimeni la ''anduranta'', la rezistenta... iar serviciile lor nu cred ca stau sau tradeaza neamul lor... si nu m-as mira prea mult ca intr-o zi sa citesc de o chestie ''epocala'' venind din Rusia... epocal a fost si Tsar Bomb, si Sputnik, si TU 144, si naveta Buran, si Lunahod si mai stiu ce ce... ceea ce stiu sigur este ca, asa de ''inapoiati'' cum sint nu au dat din pedale ca sa ajunga ''sus''... iar dirijarea de la sol nu s-a facut cu fanioane... sa nu uitam ca restrictia genereaza inovarea si inventivitatea... ''razboiul micronilor'' nu este in avantajul Occidentului... ''nevoia'' ruseasca s-ar putea sa produca mai multe pagube decit actualul razboi... pentru ca nevoia OBLIGA la solutie, si cum zicea Putin al lor, in alt context, nu au unde sa mai mearga... rusii sint obligati sa aiba succes ori vor pieri... iar eu sint sigur ca vor exista si peste 1.000 de ani... durerea mea este ca NOI PIERIM si nu vedem asta, nu ne pasa, nu facem nimic... iar un popescu vorbeste de lichidarea exploatarii de carbune si nimeni nu-l aresteaza macar sa-i astupe clanta... in timp ce altii se grabesc sa-si revitalizeze expoatatiile carbonifere... iar curind vom fi pusi sa ne dam gazul, din ''solidaritate europeana'' tarilor membre UE, proportional cu populatia acestora... care este rezistenta si rezilienta romanului? in raport cu a rusului? ca de TEHNOLOGIE, ce sa spun? ca am devenit de ordinul micronilor? ca am devenit nano? a naiba tehnologie! insa, ca exercitiu de ''war games'' merita sa vorbim... regret ca m-am nascut prea devreme... acum era de ''facut'' bani... de fapt nu regret... am avut o viata atit de plina incit mi-ar trebui trei ca s-o povestesc... si daca a rezistat cineva sa citeasca pina aici, pot spune ca dupa 1990 am suportat cea mai neagra perioada a mea si nu ma refer la planurile personale ci la ansamblul a ceea ce am numit cindva Romania si romanii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "iar un popescu vorbeste de lichidarea exploatarii de carbune"

      Nu te ambala ca omu`nu vorbeste de la el putere, ci doar comunica!
      Iar daca te informezi mai bine, CARBUNE oricum ai da-o, nu mai este destul pe pamint pentru nevoile actuale.
      Deci indiferent de cite mine RE-deschizi( la adincimi TOT MAI MARI) nu vei putea trece de deficitul energetic absolut urias.
      Pregatiti luminarile si opaitele!

      Ștergere
    2. Român incorect politic,rezonez întru totul cu dumneavoastră.

      Ștergere
    3. @Anonim7 iulie 2022, 19:58... ''Nu te ambala...'', ''Iar daca te informezi mai bine''... din tot ce am scris atit ai priceput? asta este ''ideea principala''? ca am pomenit de un popescu? cinismul si ipocrizia nu mai fac parte de mult timp din ''arsenalul'' meu... asa cum am zis, nu vorbesc din ''auzite'' si nici nu ma las ''dus'' de trend (fara nici o malitiozitate fata de DD si ale lui ''trenduri'')... eu incerc sa ''pricep'' lumea si ''ce vrea ea'' strict prin propria ratiune... asa ca imi lipseste ''ambalarea''... replica ta, de ''punere la punct'', nu denota decit o aroganta atit de specifica romanului meu, cel care ''le stie pe toate''... asa ca nu avem cum sa rezonam la o idee simpla si comuna... cit despre ''informarea'' mea chiar ca nu merita sa discut... tocmai ''informarea'' aia (pe care o crezi precara) m-a facut sa ''arunc'' acel comentariu... insa, voi, cei care va ''agatati'' de o idee si incercati sa minimizati orice altceva, esentialul de fapt, sinteti acei ''demolatori'' (ori incercati sa fiti) o ORICE se intimpla in Romania... sub masca ''a-toate-stiute'' va aruncati afirmatiile scurt, ca o sentinta, ca si cum voi detineti unicul adevar, ca si cum DOAR VOI stiti ce este mai bine... insa nu tine cu mine... cindva eram cel care va combatea, cel care preda oamenilor cum sa se apere de voi, cinicii a-toate-cunoscatori, cum sa va combata si sa va astupe trompetele defetiste... asa ca, ''stimate'' Anonim7 iulie 2022, 19:58, scuteste-ma de comment-urile tale si nu mai rupe ''firimitura'' din bucata intreaga... esti insignifiant si ti-o spun cu certitudine ca nu avem acelasi drum... vad ca iti faci un obicei de a ma ''contra'' din cind in cind... si nu numai pe mine... esti ''bored'' si nu cred ca intelegi ceva cu adevarat... ori esti ''fitilistul'' platit sa comenteze, sa bage ''ghimpele''... poate iti gasesti o ''alta masa''...

      Ștergere
  7. Cateodata e mai sigura metoda pix si hartie. Problema este cat de repede te misti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Rusia e mai inapoiata decat Romania. Ma refer la partea europeana a Rusiei, ca restul traiesc cum se traia acum 200 de ani. Fara drumuri, spitale sau scoli.

    RăspundețiȘtergere
  9. Amice Sebastien, exista un numar de motive obiective pentru care noi, rusii si multe alte tari folosim pix si hirtie, motiv pe care sper sa-l afli in curind.
    Nu stau eu sa-ti explic de ce...insa ca sa te linistesc, nu este vorba de umplerea nici unui gol tehnologic.
    mai gindeste-te...

    RăspundețiȘtergere
  10. Probleme intre prieteni : ALEKSIN / Tula region /, June 29. /TASS/. Russia is reducing its participation in the project to create a long-range wide-body aircraft CR929 jointly with China, Deputy Prime Minister Yury Borisov said at the plenary session of the Future Engineers forum. “We are working with China on this project, which, in principle, is not going in the direction that suits us. China, as it becomes an industrial giant, is less and less interested in our services, we have our design bureau, we have vast experience in TsAGI ( Central Aerohydrodynamic Institute - TASS note).<...> But the Chinese have more needs than we have today. Our participation is decreasing and decreasing. I don't want to predict the future of this project - will we leave it or not , but for now it is actually on its way," Borisov said.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru tot...totul ia timp iar timpul ia tot ( Eminescu)...Ma regasesc in 90 % din tot ce ai scris...

    RăspundețiȘtergere
  12. Oare ce scria Cioran despre Rusia in 1936?

    „Dacă România vrea cu adevărat să-şi croiască un drum în istorie, ţara de la care poate învăţa cel mai mult este Rusia. Întreg secolul al XIX-lea ruşii au frământat, până la obsesie, problema destinului lor. Şi deodată cu chinul lor teoretic, Rusia a păşit efectiv în istorie, pentru ca prin revoluţie să se fixeze în centrul ei. Gândirea religioasă rusă, slavofilismul şi occidentalismul, nihilismul, narodnicismul etc., toate s-au învârtit în jurul misiunii Rusiei (…)

    Este mai mult decât evident că Rusia a fost sortită unei meniri monumentale. De ce totuşi evidenţa aceasta a fost prilej de tortură pentru ruşi? Tot secolul al XIX-lea rusesc vădeşte o conştiinţă turburată şi profetică, o adevărată isterie mesianică. Orice popor care intră în istorie, când celelalte sunt în maturitate, suferă de un dezechilibru provocat de inegalităţile de nivel istoric. Rusia se năştea la viaţă, după ce dormise – întocmai ca România – secole întregi. Nu i-a rămas altceva de făcut decât să ardă etapele. Ea n-a cunoscut Renaşterea, iar Evul Mediu rusesc a fost întunecos, nespiritual. Însăşi literatura, până la începutul secolului XIX, s-a remarcat doar prin fabulişti şi creaţii moral-religioase.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tot respectul meu, românului incorect politic,nu de alta,sunt mai tânăr,dar am trecut și eu prin viața de atunci.....Problema este că nu putem da timpul înapoi și să ștergem greșelile conducătorilor,sau ale noastre.Eu ,unul,sunt optimist,o picătură de apă dulce în ocean,dar cred cu tărie că vine o ZI,poate că nu o apucăm,dar sigur va ieși și soarele pe strada noastră!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunt mai multe lucruri de zis.
    Scule CAD exista o gramada... ca exemplu si Ungaria sau China au dezvoltat scule de genul asta.

    Tehnologia de 65 de nm a intrat in productie in 2006. Procesorul emblematic ar fi Intel Core Duo.
    Ca sa intelegem mai bine ce inseamna asta in lumea de azi procul respectiv e capabil sa ruleze un windows si ceva word / excel. Orice software sau activitate mai complicata duce imediat la bottleneck-uri vizibile.

    Scaderea distantelor intre tranzistori are ca efect reducerea supraincalzirii si permite astfel crearea de noi arhitecturi in procesor.
    - mai multe core-uri pemit mai multe fire de executie hardware
    - aparitia cache-ului reduce timpu de asteptare procesor pana la sosirea datelor din memorie

    Spre exemplu tehnologia de 65nm este prima care a putut implementa cache-ul pentru gama de procesoare Xeon de la Intel destinate exclusiv serverelor.

    Rusia si China sunt blocate la limita celor 65 de nm deocamdata. Progresul spre dimensiuni din ce in ce mai mici e din ce in ce mai dificil si mai scump.

    Faptul ca au ales cale radical diferita e in logica nu putem investi din ce in ce mai mult ca sa fim tot timpul in urma.
    Singura sansa a rusilor ca pe drumul actualei industrii de chipuri sa existe o limita fizica sub care nu se mai poate trece sau ca rata costuri vs performanta sa nu mai justifice continuarea pe acest drum.

    Atunci chiar si procesoare mai slabe dar cu potential de dezvoltare datorita tehnologiei diferite vor avea un succes enorm.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna seara! Am citit cu placere aceasta poveste adevarata si frumoasa in același timp.Noi am trăit totusitvremuri frumoase,chiar daca au fost grele ,insa curate dpv sufletesc, am avut copilărie aadevaratachiarcasa cu lipsuri, învățământul era de calitate,profesorii erau de înaltă clasă.Astazi, cand vadvcum se vorbestevla tv ,cine sunt puși ministrimeste o adevărată catastrofacnationala.Da, rusiirse vor descurca,in primul rând, îmi pare raurcacspun asta, dar au un conducatorccare-si iubește tara si o vrea cat mai sus în ierarhia mondialamBravo lor.Ai nostrinbravi conducători au vândut tot, inclusiv poporul.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Unknown 1 ( de ieri)

    ``Procesul va fi vândut ca o restructurare socială necesară din cauza crizei economice și a încălzirii globale și va avea ca rezultat o scădere masivă a nivelului de trai pentru oamenii obișnuiți, deși nu pentru elite.``

    Te rog eu elaboreaza tu un pic cum crezi ca va fi posibil sa creezi doua sisteme paralele;Unii, bolovanii, batuti in cap de prosti ce sunt... care vor pierde toate activele si VOR FI FERICITI, iar altii care vor continua sa aibe bancomatele lor, cu toate propietatile intacte, cu distractii si curve girla pe iahturi...
    hai terog, sa te vad... descrie un scenariu te rog care sa ilustreze cum de bogatii vor ramine bogati alaturi de servitorii saraci si "fericiti"´?

    RăspundețiȘtergere
  17. "La fel institutiile care emit avize si acorduri cer hartie 3- 4- 5 exemplare si dureaza intre 3-9 luni un raspuns."
    Ai uitat de dosarul cu sina. Fara el nu faci nimic. 3-4-5 "exemplare" inseamna tot atatea dosare cu sina pentru toti atatia bugetari care se spetesc muncind. De aia dureaza atat.

    "In Anglia intri pe platforma si la orice aviz primesti raspuns a doua zi"
    Nu doar in Anglia, ci in tot vestul, in toate tarile avansate si civilizate. Si nu este vorba doar de domeniul constructiilor, ci de toate domeniile. Toate au cate o "platforma" online si toate "platformele" sunt centralizate si comunica intre ele.
    Ia incearca sa vinzi sau sa cumperi o masina in Romania si mai ales sa o faci prin programul rabla/remat ca sa vezi cate drumuri ai de facut si cata hartagoraie cu semnaturi si copii incepand cu cea de CI iti trebuie, incepand cu primaria. Bine macar ca au renuntat la copiile legalizate. In statele avansate trebuie doar sa intri pe o "platforma" sa completezi niste date si a doua zi sa duci masina cu tot cu acte la casat.
    Ia incearca sa intru pe platforma CNPP sa-ti vezi situatia la pensia de stat: ce vechime ai, ce suma ai contribuit in total, ce pensie ai sa incasezi daca te pensionezi maine sau peste x ani, etc. Sunt celebre cazurile in care multi oameni s-au pensionat cu pensii mult mai mici decat au cuntribuit din motivul ca acte importante care atestau contributiile si nivelul lor de contributii reale au disparut. Au fost date nenemarate exempla cu astfel de situatii in presa si la tv. Mai mult de atat, nu mai stiu in ce judet, au gasit nenumarate dosare folosite in interiorul arhivei pe post de hartie igienica de mirificii angajati de la stat. Caz real! Sa nu mai vorbim despre situatiile astea:
    https://www.youtube.com/watch?v=h9lFS9sTM3c

    Asta este corul cretinilor:
    Anonim7 iulie 2022, 16:25
    Anonim7 iulie 2022, 16:36
    Anonim7 iulie 2022, 18:10

    RăspundețiȘtergere
  18. @Petre
    tu crezi ce spui?

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca in filtrul anti-spam s-ar baga la keywords "prostii", "limitat" si "idioti", s-ar curata automat blogul de poluare. Si altora nu le-ar mai fierbe fibra optica de atata upload...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)