miercuri, 6 iulie 2022

Schimbarea de direcţie


Lucrul de care îmi era frică deja se petrece. Rusia se rupe definitiv de Europa, iar consecinţele vor fi groaznice. Înainte de a vă explica motivele pentru care nu va fi deloc bine, să vă arăt acţiunile. 

Acum câteva zile, Putin s-a întâlnit cu guvernatorul regiunii Murmansk pentru a-i da o directivă clară, anume aceea de a dezvolta acolo cel mai mare port rusesc. Există deja unul care fusese iniţial folosit pentru exportul de cărbune spre Germania, export sufocat de legislaţia anti-CO2 a nemţilor. Între timp, facilitatea a fost extinsă pentru a putea prelua şi alte minerale. Însă ceea ce se construieşte acum e un proiect gigantic, de mai mult timp îngheţat de către ruşi deoarece „nu avea justificare economică”.

Directiva dată de Putin a fost cât se poate de clară: coridoarele de transporturt rusesc trebuie mutate dinspre Europa către Est şi Sud. Simplu şi logic. Alegerea actualului amplasament al portului nu este întâmplătoare. Practic de acolo Rusia are liber în apele internaţionale fără nicio problemă. Şi, mergând spre stânga are acces la Europa, Africa şi America(de Nord şi Sud), iar în dreapta are cale liberă spre Asia. 

Banii necesari extinderii portului sunt deja deblocaţi, iar construcţia începe accelarat. Primele livrări de petrol de acolo se vor face până la sfârşitul anului curent.

OK, acestea sunt coordonatele. Să vedem ce ne sugerează ele. În primul rând faptul că Rusia se va rupe iremediabil de Europa. Exact aşa cum în Al Doilea Război Mondial am avut ruptura Rusia-Germania, acum avem ruptura definitivă Rusia-Europa. Este a doua oară în istorie când Rusia a fost trădată, iar de data aceasta îşi ştie deja destinul. Iar acesta, cât se poate de clar, nu se mai bazează pe Europa. 

Probabil deja mulţi dintre cei înfocaţi de propagandă îşi spun „lasă-i să-şi rupă gâtul!”. OK, îi lăsăm, doar că datele problemei sunt altele. Pe zi ce trece constatăm că întregul sistem aşa-zis liberal are o bază murdară după standardele societăţii actuale, iar această bază este energia. Constatăm că singura formă viabilă din punct de vedere economic este cea reprezentată de energia fosilă. Aici începe sistemul liberal să tremure deoarece baza sa e fragilă din punct de vedere ideologic. Ce se va întâmpla în momentul în care nu va mai fi energie fosilă? Se va duce sistemul? Iată motivul pentru care „sistemul” şi-a flexat muşchii în direcţia energiilor regenerabile. A sperat prima dată că prin mijloace economice(subvenţii, taxe de poluare s.a.m.d.) va impulsiona domeniul „energiei din nimic”. N-a reuşit. În schimb a reuşit să-şi enerveze supuşii. Ca întotdeauna în istorie, resursele se ală în mâna regimurilor aşa-zis nedemocratice. Nu-mi dau seama cum s-a nimerit întotdeauna aşa, dar e o realitate. Ultima nebunie a zonei liberale a lumii a fost aceea de a se auto-iluziona că un război care va slăbi aprovizionarea cu energie ieftină va împinge creativitatea occidentală către descoperirea unei surse alternative. Iată-ne în prezent!

Persoane apropiate de zona puterii de la Moscova spun că ruşii şi-au făcut proiecţiile de război luând în considerare ipoteza că Europa îşi va rezolva problemele energetice în 3 ani. 3 ani, reţineţi! Cum au ajuns ruşii la această concluzie? Pe baza planurilor care circulă în zona serviciilor secrete occidentale şi care vorbesc deschis despre un procent spre 60-70% al regenerabilelor în următorii 3 ani. Este posibil aşa ceva? 

Eu unul tind să cred că nu şi că, mai degrabă, totul face parte dintr-o iluzie care se aruncă de la unii la alţii. Ceea ce observăm este că însăşi industria regenerabilelor stagnează în ciuda crizei energetice, iar semnul cel mai îngrijorător este cel al redeschiderii pripite a centralelor pe cărbune. Totul pe repede-înainte. 

Realitatea care ne va lovi în faţă cu brutalitate va fi cea pe care-o vom constata iarna aceasta, anume că viaţa noastră depinde într-o proporţie covârşitoare de acea ieftină, dar mizerabilă materie primă numită petrol. Şi gaz. Şi ce-o mai fi extras din bietul pământ. Tot ceea ce înseamană civilizaţie se bazează pe asta şi pe preţul său infim. Astfel, din toată pălăvrăgeala liberală nu mai rămâne mare lucru. Nu, nu e vorba de creativitate, libertate, democraţie s.a.m.d. Toate acestea se subsumează unei realităţi jenante: e vorba doar despre hidrocarburi ieftine. Atât. 

Până acum societatea occidentală s-a auto-iluzionat că progresul îi va descoperi piatra filosofală. Nu, nu se va întâmpla nimic din toată „vedenia” lor! Şi nu ne vom trezi peste 3 ani, ci acum, din această iarnă. Şi nu doar noi, ci toţi cei implicaţi în ticăloşie. Chiar dacă europenii vor continua să viseze, America, secătuită deja de puteri, îşi va schimba optica şi va abandona externalizarea resurselor sale în vederea menţinerii Europei pe linia de plutire. Asta pentru că, după cum veţi vedea, întreaga „creativitate” se rezumă azi la cine are acces la energia ieftină. Ştiu că voi fi contrazis, dar tot voi afirma că veţi rămâne perplecşi când veţi vedea cât de rapid se acoperă golul tehnologic rusesc!

Nu ştiu cine va câştiga în final lupta, dar vă pot spune sigur că de pierdut o va pierde cu siguranţă Europa. Fără resursele Rusiei - care de-acum înainte nu-şi vor mai găsi destinaţia europeană decât prin proxy, adică la suprapreţ - Europa este moartă. Pur şi simplu nu are soluţie şi nici nu-şi va găsi. 

Închei prin a le spune celor care-mi tot spun că „dacă nu-mi convine să merg la ruşi” că în câţiva ani vor îngroşa rândurile celor care vor cerşi pe la graniţă accesul pe teritoriul Rusiei. Nu trebuie să mă credeţi, timpul curge suficient de repede pentru a-mi da dreptate în câţiva ani. 

21 de comentarii:

  1. Strategia USA a reusit .A indepartat Germania de Rusia ...Mai mult chiar intreaga Europa a fost indepartata de Rusia...Problema problemelor este ceea ce se intampla acum intre Rusia si China .USA chibiteaza asa cum a facut-o mereu in razboaiele cele mai importante : WW1,WW,2 si acum probabil WW 3. Doamne ajuta ,romanul este frate cu codrul...oare mai este codrul ? Nu ma refeream la codrul de paine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu codrul s-a inceput. De ce crezi ca pe langa exploatarea lemnului furat de din afara tarii s-a permis in interior ca hotii care vb aceeasi limba cu noi sa-si faca de cap? Pentru ca toata tara sa fie jefuita si urmasilor nostri sa nu le mai ramana nimic decat sclavia si exilul. Nu stiu cum se face, dar in zona mea a ajuns " vătaf" la obstea sateasca un găinar. Pe bune gainar. Când era tanar fura gaini.
      Si asta a furat ca-n codru padurea ce nu ii apartinea. La fel ca si predecesorul sau prins la furat in acelasi codru ce nu se mai replanteaza ca pe vremea lui Ceausescu. Vantul bate cu mai multa furie decat in trecut si desertificarea a devenit foarte vizibila. Prostia de a crede ca bumerangul nu se intoarce in forță a devenit epidemie și fura romanul cu o lacomie demna de specia numita omida. Imi povestea cineva despre vilele liderilor de sindicat. Sau ale sefilor din CFR unde si calea ferata se fura. Sau ale mahărilor din poliție si restul structurilor platite din banii tuturor.
      Cât de prost esti cand iti vinzi urmasii pentru o casa sau o vacanta in locuri exotice?
      Foarte prost! Prost rau! Omul fara Dumnezeu e si orb, si surd, si prost.
      Oamenii tac asa cum fac tot timpul când unul cu tupeu ajunge in varf. Plus ca linguseala celui puternic poate aduce lingailor ceva lemne fara bani in plus.
      Poporul român pare anesteziat si secatuit de demnitate si curaj.
      Mai exista poporul român?
      Doar masonii mai sforaie in cuvinte mărete nobletea poporului român. Popor pe care l-au tradat si jefuit la una cu caracatita extinsa in toata Romania ca o ciumă oribila ce ne separa de Cerul Lui Dumnezeu.
      Eu m-am săturat de polologhii
      " spirituale" până-n gât. Doar curiozitatea ma face sa mai citesc pe diverse pagini despre Dumnezeu si căi spirituale. Si observ cu tristete ca vorba ii este mai draga romanului decat fapta. Iar vorba goala fara fapte este ca si cum ai tipari bani fara acoperire in aur sau alta valoare in timpuri de criza. Efectele spiritualității diluate se observa cu ochiul liber si in economie si in toate ramurile. Ce au facut
      " spiritualii" sus se materializeaza jos.
      Lumea se prabuseste in ea insasi.
      Golul creat tot luând si nepunand nimic in loc a devenit un vortex ce inghite omenirea.

      Ștergere
  2. Stimate d-le D.D., jocul acesta cu energia (inclusiv hidrocarburile) al întunecaților este un joc cu idioți pentru adormiți (adică cei manipulabili).
    Dispozitivele de produs electricitate gratis sînt realitate, doar inventatorii lor sunt morți ! Imaginațivă o lume în care energia electrică e gratuită. E rezolvată încalzirea sau răcirea locuintelor pe tot globul, apa potabilă din apa de mare, irigarea etc. Nu energia e problema ci răutatea oamenilor. Cu stimă, Tavi

    RăspundețiȘtergere
  3. Ron Paul este un personaj care cunoaste bine sistemul politic american. Intr-unul din articole explica destul de clar cine sunt beneficiarii razboiului actual.
    Din pacate nu pomeneste ca tarile din Estul Europei au interese diverse, de exemplu Polonia are interese teritoriale, in timp ce Romania e doar un vasal penibil care executa orice i se dicteaza.


    Ron Paul: The Ukraine War Is A Racket

    „Războiul înseamnă escrocherie”, scria generalul-maior american Smedley Butler în 1935.
    El explica:" O escrocherie este cel mai bine definita ca fiind ceva care nu e ceea ce pare pentru majoritatea populatiei.
    Doar un mic grup de initiati cunosc realitatea. Este o adevărată înșelătorie organizată în beneficiul unui număr foarte mic de indivizi în detrimentul celor mai multi. Războiul permite astfel unora să-și mărească averile.

    Observația generalului Butler descrie perfect răspunsul SUA și al NATO la războiul din Ucraina.

    Propaganda continuă să descrie războiul din Ucraina ca fiind unul al unui Goliat neprovocat care va decima un David nevinovat daca SUA și NATO nu furnizează Ucrainei cantități masive de echipament militar pentru a învinge Rusia. Ca întotdeauna în cazul propagandei, această versiune a evenimentelor este rezultatul manipulării articulata ca un răspuns emoțional în beneficiul intereselor private.

    Cine altcineva decât industria americană de arme beneficiază de pe urma acestui război? Directorul general al Raytheon, Greg Hayes, a declarat recent în cadrul unei adunări a acționarilor că „tot ce se livrează astăzi în Ucraina provine din inventarul Departamentului de Apărare al SUA și al aliaților SUA. NATO. Aceasta este o veste foarte bună deoarece va fi necesară reconstituirea acestora în marele avantaj al companiei noastre! »

    Si nu s-a înșelat, de când Raytheon, Lockheed Martin și nenumărați alți producători de arme se bucură de noi profituri extraordinare. Statele Unite au angajat mai mult de trei miliarde de dolari ca ajutor militar Ucrainei. Ceea ce ei numesc ajutor nu este altceva decât o cifra de afaceri pentru aceste companii: Washingtonul trimite miliarde producătorilor de arme pentru armele trimise în străinătate.

    Potrivit numeroaselor relatări, aceste transporturi de arme precum racheta antitanc Javelin (produsă în comun de Raytheon și Lockheed Martin) sunt distruse de Rusia de îndată ce ajung în Ucraina. Asta nu-l deranjează deloc pe Raytheon. Cu cât Rusia distruge mai multe arme în Ucraina, cu atât mai multe comenzi noi vin de la Pentagon.

    În această înșelătorie sunt implicate si țările din fostul Pact de la Varșovia, acum membre NATO. Ele și-au dat seama cum să scape de armele lor vechi de 30 de ani din epoca sovietica și să le inlocuiasca cu arme moderne din Statele Unite și alte țări vestice ale NATO.

    În timp ce mulți dintre cei care simpatizează cu Ucraina se bucură, aceste miliarde de dolari în armament nu vor face nicio diferență. După cum a spus recent fostul ofițer de informații al Marinei SUA Scott Ritter în Raportul Ron Paul Liberty: „Pot spune cu absolută certitudine că, chiar dacă acest ajutor ajunge pe câmpul de luptă, nu va avea niciun impact asupra bătăliei”.

    Și Joe Biden știe asta.

    Ceea ce putem vedea este că rușii captureaza cantități mari de arme moderne ale SUA și NATO și chiar le folosesc pentru a ucide mai mulți ucraineni. Ce ironie!

    Mai mult, deschide oportunități periculoase pentru teroriști, care ar putea recupera mii de arme de înaltă tehnologie care ajung în toată Europa. Washingtonul a recunoscut că nu are nicio modalitate de a urmări armele pe care le trimite în Ucraina și nu are nicio modalitate de a le ține departe de mâinile "băieților răi".

    Războiul este o înșelătorie. Statele Unite au intervenit în Ucraina inca de la sfârșitul Războiului Rece, ajungând până la a rasturna guvernul în 2014 care a plantat semințele conflictului la care asistăm astăzi.

    Singura cale de ieșire dintr-o groapă este să nu mai sapi!

    Războiul este prea profitabil, este inutil să sperăm la pace.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu vreau să-ți l stergșEste parereapmea la ceea ce se intamplaî

    RăspundețiȘtergere
  5. DD, știi deja bine că nu sunt rusofil. Chiar rusofob...din n motive care nu mai are sens să le înșir.
    Dar...
    Forțarea rușilor înspre Asia e o tragedie. Cu tonele lor de păcate, rușii sunt, indubitabil, parte a Europei. Nu doar consumatori de "Europă", chiar și creatori de "Europă".
    Păcat. Sper doar că tendința nu e ireversibilă.
    Dar o bună parte din vină este ȘI a lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întotdeauna Rusia a avut o poziţie duală, pendulând între Europa şi Asia. Până acum a rămas în Europa, contribuind teribil la destinul continentului(chiar şi atunci când a jucat rolul negativ). Atracţia Europei a fost dată şi de faptul că era zona cea mai avansată, vectorul civilizaţional, cel care atrage ca un magnet jumătatea barbară a rusului. Partea proastă e că acum Europa e vectorul decadenţei, iar componenta barbară a rusului a simţit că Bătrânului Continent e o mortăciune. Şi barbarilor nu le plac morţii în proximitatea lor.
      Dincolo de criză, e şi o pierdere de interes din partea ruşilor. Asta se vede acum la elitele lor, care iau în derâdere toate sancţiunile. Treptat, atitudinea migrează de sus în jos, iar curând va ajunge chiar şi la păturile inferioare.
      Eu nu cred într-o reversibilitate a tendinţei actuale. Mai ales după ce-şi vor fi desenat rutele şi colaborările cu prietenii. Se vor uita spre Europa doar pentru a-i savura spectacolul spasmelor de care va fi cuprinsă .

      Ștergere
    2. "Partea proastă e că acum Europa e vectorul decadenţei, iar componenta barbară a rusului a simţit că Bătrânului Continent e o mortăciune. Şi barbarilor nu le plac morţii în proximitatea lor."

      SUPER RASPUNS DD!

      ...deasemenea cum de cineva asa pe plin de pacate, cum ii descrii mataluta, au reusit cu Dumnezeul Sf. Sarov si altor zeci de sfinti sa cistige toate razboaiele mari?hm, domnu' Haide?

      Ștergere
    3. Da, Rusia face si a facut parte din Europa. Doar ca de 30 de ani încoace europenii au împins Rusia tot mai înspre Asia, au facut din Rusia "oaia neagra" a Europei. Asta dupa ce Rusia a salvat Europa de nazism si au avut cele mai multe victime. Am trecuta prin 45 de ani de comunism, cu bine si rele... ca-n viata. Nu, n-a fost usor decât, poate, pentru nomenclatura comunista. Dar... între comunism si nazism, comunismul îmi da cu plus. Iar democratia... libertatile... drepturile... sa mi le arate cineva, ca eu nu le mai vad. Am o singura libertate: sa fie de acord cu varianta oficiala!

      Ștergere
    4. Greseala de la care pleaca toate analizele e ca se considera Rusia ca facind parte din Europa. Rusia nu face parte nici din Europa, nici din Asia si nu a facut niciodata de cind s-a format ca imperiu. Pe supercontinentul Eurasia exista Europa, Asia si Rusia. Rusia e Rusia.

      Ștergere
  6. " vor îngroşa rândurile celor care vor cerşi pe la graniţă accesul pe teritoriul Rusiei"
    Asta spuneam ieri intr-un raspuns catre oligofrenul ala anonim ce indemna la emigrare... ca poate ne "ia" putinica cu fortza. Macar acolo vor fi gaz,petrol,caldura,curent electric,alimente etc.Viata ca-n anii se sub Ceashca, pana la cartelizare.

    RăspundețiȘtergere
  7. E o posibilitate. N-o neg. Din ce vedem, așa pare.
    Dar eu m-am învățat să nu mă grăbesc cu verdicte. Mereu există forțe sau resorturi greu sesizabile, care își așteaptă timpul manifestării.
    Rusia (zic eu, poate greșind) nu poate avea alt destin decât european.
    Asistăm la o "voltă". Navighează în curbe asiatice pentru a fenta vântul advers european.
    Dar nici un rus, teafăr la cap, nu se va "logodi" cu China în dauna Europei.
    Nu postulez, doar opinez. Dacă mă înșel, repet...păcat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Destinul asiatic nu înseamnă o logodnă cu China, ci implicarea în zona aceea. O Rusie care-şi leagă toate proiectele majore de Asia, lăsând pentru zona europeană doar paza graniţelor sale de-aici, e o Rusie ieşită din Europa. Să-ţi dau un exemplu pe care multă lume încă nu l-a conştientizat: cooperarea ruso-indiană. Coridorul indo-iraniano-rusesc este un fel de Belt&Road rusesc. Şi este vorba doar de o iniţiativă.

      O altă direcţie va fi boom-ul economic pe care îl va înregistra zona Caucazului. Abia atunci lumea va înţelege ceea ce în istorie a înţeles doar Alexandru cel Mare, anume că acela poate deveni centrul lumii. De-aceea americanii sunt disperaţi să destabilizeze acolo.

      Am urmărit destul de mult ceea ce se petrece în Rusia, am vorbit cu oameni simpli, dar şi u teoreticieni de vârf de-ai lor şi pot spune că este pentru prima dată în istorie când ruşii sunt convinşi în majoritate că trebuie să se concentreze pe Asia. Europa a pierdut şi va pierde imens. Pentru noi însă poate fi o veste extrem de bună. Dacă Europa se prăbuşeşte şi Rusia îşi caută destinul în Asia, am putea avea în premieră puterea să trăim pe propriile picioare. Sper ca istoria să ne ajute de data aceasta.

      Ștergere
  8. Mai important dacă X sau Y este rusofil sau nu, este ce are de câștigat și de pierdut România în contextul actual dar și pe termen mai lung. România a participat la războiul Ruso-Turc când și-a câștigat independenta, dar acum?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se sta la cotitura pentru Basarabia si Bucovina de Nord si cu Bugeac etc, dar sunt prea multe ecuatii care interfereaza si isi modifica modul de manifestare

      Ștergere
  9. Un alt indiciu ca nu e blat este interzicerea tranzactiilor cu aur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cum privesti. Interzicerea de care vorbesti poate sa se inscrie fix pe planurile lor de frinare economica si deindustrializare care ar putea fi data de folosirea Aurului drept acoperire pentru moneda( oricare ar fi ea)

      Ștergere
  10. Criza energetica rezolvata?https://youtu.be/Us_xm-72bjY

    RăspundețiȘtergere
  11. Să scoată de la "naftalină" motorul cu apă pentru care au fost omorâți toți inventatorii, sau energia din eter a lui Tesla!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)