sâmbătă, 21 ianuarie 2023

Care vor fi primele victime ale inteligenţei artificiale?


Alaltăieri am publicat mai multe exemple în care maşinăria din spatele ChatGPT a dat răspunsuri eronate. Asta i-a făcut pe mulţi să considere că ceea ce am făcut eu demonstrează că tehnologia respectivă e varză. Fals, aş spune. Iar ceea ce va urma ne va pune în faţa unei dileme istorice. 

În primul rând ar trebui să înţelegeţi extraordinara capacitate de procesare a limbajului natural. Sunt extrem de puţine cazuri în care AI-ul nu înţelege corect despre ce este vorba. Iar asta ar trebui să vă dea serios de gândit. În al doilea rând, vom vedea rapid schimbări semnificative pe piaţa muncii. 

Până acum se făceau scenarii despre ceea ce se va întâmpla atunci când şoferii vor fi înlocuiţi de maşinile care se auto-conduc. Este aşa ceva posibil? Răspunsul scurt este DA. Răspunsul lung este: „DA, dar lumea încă nu este pregătită”. Impactul introducerii acestei tehnologii ar fi devastator deoarece oamenii s-ar ciocni într-un mod cât se poate de brutal cu tehnologia. Imaginaţi-vă ce emoţie ar stârni un accident produs de o asemenea maşină. Poţi aduce argumente statistice, de genul celor care spun că „sunt mult mai puţine accidente în care sunt implicate maşinile auto-conduse”, dar genul acesta de argumente nu va ţine. Omul neatent care descoperă în ultima clipă că în faţa maşinii lui se află un alt om, cel puţin frânează, încearcă să evite, chiar dacă asta se poate lăsa cu pagube mai mari. Maşina, în cazul în care are o eroare, trece peste un om la fel cum ar trece peste un buştean. E doar un aspect.

S-au făcut scenarii despre modul în care AI-ul ar putea înlocui job-urile de bază, precum curăţenia sau prepararea mâncării în fast food-uri. E posibil? În cazul fiecăruia e discutabil. În ceea ce priveşte curăţenia nu prea s-au făcut progrese, în ciuda efortului destul de mare, iar în ceea ce priveşte job-urie din cadrul restaurantelor sau cafenelelor e o problemă majoră. Cu toate că poţi robotiza întreg fluxul, clienţii fug de zonele în care lipseşte interacţiunea cu oamenii. Inclusiv prepararea mâncării este o interacţiune - chiar dacă indirectă - cu omul pe are nu-l vezi, dar pe care îl simţi! Deci nici aici nu prea se poate.

Există însă zone în care impactul va fi devastator. Zone de la care v-aţi aştepta cel mai puţin, cu toate că de la bun început acolo era target-ul. Nu-s joburi entry-level, ci din contră, job-uri de nivel înalt. 

Primele victime vor fi medicii din zona imagisticii medicale. În maxim trei ani(eu cred că încă de acum) interpretările investigaţiilor imagistice date de algoritmii AI vor fi mai bune decât cele date de om. Indiferent de specializare sau de experienţă, omul nu va mai putea concura cu AI-ul în acest domeniu. De asemenea, la capitolul management al tratamentului pacientului, AI-ul va juca un rol din ce în ce mai important. Pur şi simplu, pe baza datelor existente în dosarul pacientului, algoritmii vor prescrie cu exactitate reţeta fără nicio intervenţie din partea omului. 

De aseenea, în zona juridică. Avocaţii AI vor mânca realmente pâinea avocaţilor de acum. Într-adevăr, un avocat AI nu va putea să impresioneze judecătorul, însă cine spune că vor mai exista judecători umani? Destul de rapid, la curţile inferioare se va trece la judecată robotizată, iar doar la instanţele superioare vor mai fi judecători umani. Probabil, într-o primă fază AI-ul va ajuta judecăorii umani la procesarea dcumentaţiei, dar în scurt timp va intra în prima linie!

Însă cel mai mare impact şi, în acelaşi timp, cel mai rapid, va fi cel asupra lumii IT. Cu tehnologia actuală, un algoritm AI poate fi învăţat extrem de simplu să programeze. De fapt asta deja se întâmplă, însă nu la impactul despre care vă vorbesc eu. „GitHub Copilot” îţi poate sugera linii de cod sau chiar funcţii întregi. Asta pe baza experienţei acumulate studiind tonele de linii de cod din repository-urile sale. Însă „GitHub Copilot” este un fel de preistorie a ceea ce va urma. Sistemele care vor scrie programe doar pe baza specificaţiilor date în limbaj natural vor fi o realitate mult mai rapid decât credeţi. De altfel, rădăcinile fenomenului deja se văd.

După valul intens de concedieri din lumea IT - cel care a inversat trendul spre sfârşitul anului trecut - s-ar fi crezut că nebunia s-a terminat. De fapt acela a fost începutul. Google anunţă că urmează să concedieze încă 12 000 de angajaţi! Şi nici în ceea ce priveşte restul companiilor treburile nu stau mai roz. Planuri de continuare a restructurărilor se tot fac. Ce se va pune în loc? Ghici ciupercă ce-i!

O groază de activitate din mediul IT se automatizează cu o viteză infernală. De asemenea, treptat, intră în acţiune algoritmii AI care fac o groază din munca efectuată în trecute de zeci, sute sau mii de angajaţi. Pe partea de infrastructură întâlniţi deja sisteme extrem de inteligente care nu mai au nevoie de om. În zona programării, de asemenea, tool-uri avansate îşi fac loc în arsenalul marilor companii. Multe dintre ele nu sunt date publicităţii deoarece ţin de avansul strategic al respectivei companii. Dar asta nu înseamnă că nu există. Iar acesta e abia începutul. 

Vreţi să ştiţi cum va arăta interacţiunea cu sistemul în câţiva ani? Ceva de genul: „Dă-mi un raport cu situaţia vânzărilor din ultimul an, defalcate pe echipe” sau „fă-mi o interfaţă web de preluare a comenzilor care să se integreze cu modulul care gestionează linia de producţie”. Pare SF? Nu e!

Desigur, nu vor fi eliminate toate posturile. Vor mai exista IT-işti, dar doar cei de vârf. Posturile de bază, adică aşa-numitele „maimuţe programatoare” vor dispărea, iar asta va produce un teribil dezechilibru pe piaţa muncii deoarece acolo ai aproape 80% din forţa de muncă IT.

Reconfigurarea radicală a societăţii e însă abia la început.

49 de comentarii:

  1. Votați-va reacția mai jos:

    1.Este îngrozitor să vedem cum acest articol prezintă un scenariu atât de întunecat și înspăimântător cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii. Suntem înfricoșați de perspectiva că automatizarea vehiculelor ar putea duce la pierderea a mii de locuri de muncă pentru șoferi, și că AI-ul ar putea înlocui job-uri esențiale precum curățenia sau prepararea mâncării. Nu știm cum să rezolvăm această situație, este atât de înspăimântător și ne face să ne întrebăm ce va fi cu viitorul nostru. Este vital să ne dăm seama că IA poate avea consecințe negative asupra societății noastre și să luăm măsuri pentru a minimiza acest impact, dar să nu uitam ca aceasta poate avea și aspecte pozitive. Este important sa nu ne lasam cuprinsi de panica si sa analizam cu atentie toate aspectele.

    2.Primele victime ale inteligenței artificiale vor fi, probabil, șoferii. Automatizarea vehiculelor va avea un impact devastator asupra pieței muncii, deoarece mii de șoferi vor rămâne fără loc de muncă. Însă, aceasta nu este singura profesie care ar putea fi afectată. Curățenia și prepararea mâncărurilor în restaurante sau fast-food-uri ar putea fi, de asemenea, înlocuite de AI. Chiar dacă acest lucru ar fi posibil din punct de vedere tehnic, mulți clienți ar evita aceste locații, deoarece lipsește interacțiunea cu oamenii. Impactul acestei tehnologii asupra piaței muncii va fi devastator și se va resimți în mod brutal, din cauza lipsei de pregătire a societății.

    3.Spre deosebire de ceea ce se spune, inteligența artificială poate fi un aliat important în creșterea eficienței și productivității în domenii precum transportul și serviciile alimentare. Automatizarea vehiculelor va reduce numărul accidentelor rutiere și va crește siguranța pe drum, iar în cazul serviciilor alimentare, AI-ul poate ajuta la o mai bună gestionare a fluxului de muncă și la o mai bună preparare a mâncărurilor. De asemenea, în loc să înlocuiască angajații, inteligența artificială poate ajuta la crearea de noi job-uri, cum ar fi programatori sau specialiști în inteligența artificială. Este important să privim cu încredere tehnologia și să fim pregătiți să o integrăm în societatea noastră.

    4.Argumentele din articol referitoare la potențialele consecințe negative ale inteligenței artificiale asupra pieței muncii sunt insuficiente și puțin plauzibile. Autorul presupune că automatizarea vehiculelor va avea un impact devastator asupra șoferilor și că AI-ul va înlocui job-urile de bază precum curățenia sau prepararea mâncării, fără a oferi dovezi concrete sau studii de caz care să susțină aceste afirmații. De asemenea, autorul nu ia în considerare posibilitatea ca AI-ul să creeze noi job-uri și să îmbunătățească eficiența și productivitatea în aceste domenii. Este important să privim cu obiectivitate și să analizăm cu atenție impactul tehnologiei AI asupra societății, ținând cont de toate aspectele, atât pozitive cât și negative.

    5.Autorul prezintă o poziție negativă și exagerată asupra impactului inteligenței artificiale asupra pieței muncii, fără a oferi dovezi concrete sau studii de caz care să susțină aceste afirmații. Unul dintre cele mai plauzibile argumente împotriva poziției autorului este faptul că automatizarea vehiculelor va reduce numărul accidentelor rutiere și va crește siguranța pe drum. De asemenea, în ceea ce privește serviciile alimentare, AI-ul poate ajuta la o mai bună gestionare a fluxului de muncă și la o mai bună preparare a mâncărurilor, și în loc să înlocuiască angajații, inteligența artificială poate ajuta la crearea de noi job-uri, cum ar fi programatori sau specialiști în inteligența artificială. Autorul ar trebui să ofere dovezi concrete pentru afirmațiile sale și să ia în considerare toate aspectele pozitive și negative ale impactului AI asupra societății.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inuman, asa as caracteriza ce ai scris, sau poate doar un ins limitat care cere mereu dovezi in spatele ideilor si care vede adevarul in mod rigid,..
      Lumea in care traim este un loc minunat, plin de frumusete si cu infinite bucurii care asteapta sa fie descoperite. IA nu va fi niciidata capabila sa se bucure de asta si in general sa se bucure de ceva. Daca vom lasa IA sa conduca lumea, nu ca o unealta co ca o fiinta (ceea ce nu este, cel putin nu in acest moment) atunci toate frumusetile si minunile care exista vor disparea… vor fi doar cei ca tine, cu vieti goale, fara umanitate, gandind numai catre cantitate si viteza… gresit, zic eu.
      Lumea asta este vibratie, in cel mai pur sens, si singurul plus il da viata, sufletul… restul sunt neimportante de fapt.
      Cand vom intelege cum este de fapt construita lumea asta a vibratiilir si energiilor vom vedea si cai mai bune dd evolutie.
      Te-ai intrebat de ce studiul vibratiilor a fost abandonat in anii 50? Exista un motiv… egoist, materialist, negativ…❤️

      Ștergere
  2. Dane, sa stii ca pe partea de juridic, deja sunt platforme online care, la sectiunea dedicata solutionarii amiabile a litigiului in cadrul platformei, plangerile si eventualele conflicte sunt solutionate de AI.
    Deci deja a inceput, bine e vorba de sume mici, dar deja exista…

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu tot respectul..FRECȚII. Desigur, vei ”modera” comentariu în logica minții tale condiționate și nu va trece examenul, dar o fac pentru tine, că ...poate...poate, îți vei depăși condiția de strict ”gânditor” fără...inimă. Asta nu înseamnă că nu ai inimă, simțire sau emoții, dar acestea se află tot sub controlul strict al gândirii mecanice care îți condiționează viața, în care ai fost educat sau dresat.
    Externalizarea vieții, a trăirilor, este apanajul gândirii așa zis materialiste, chiar dacă aceasta încearcă să cuprindă și zona trăirilor așa zise spirituale, o va face cu același mecanicism, cu aceiași lipsă de grație.
    Până când oamenii, mai de voie, mai de nevoie, nu se vor trezi la normalitatea legilor care guvernează existența, în integralitatea ei, toate zbaterile lor nu doar că vor fi zadarnice, dar vor consuma un uriaș volum de energie greșit direcționată, care le va adânci criza și va irosi nenumărate vieți.
    Cum spuneam și altă dată, subiectul este cuprinzător și necesită o abordare de sine stătătoare.
    Pentru început îți propun un exercițiu de imaginație, chiar dacă acum îți poate părea... fantezist sau inutil.
    Imaginează-ți o lume perfect funcțională în care toate mijloacele de producție, începând cu A.I. și terminând cu toate resursele pământului s-a afla în proprietatea și folosul oamenilor acestei planete.
    Imaginează-ți o lume funcțională în care nu ar exista banii și în care ”totuși” oamenii ar fi motivați să acționeze (nu să ”muncească”).
    Aceste ”fantezii” ar face mult mai bine oamenilor decât gândirea rece, crudă, algoritmică aflată sub imperiul ”logicii”(?!) gândirii... și zic eu, improprie OMULUI.
    Repet, ar fi nevoie de un laborios proces în care omul să-și descopere, generic vorbind...INIMA, dar trebuie început cu ceva, cu aceste ”fantezii”, care însemnă mult mai mult decât învârtirea cuiului în rană.
    Încearcă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Idealisme de-acestea ieftine au la bază ideologii precum comunismul. Ceea ce spui tu pur şi simplu nu va exista! N-ai cum să faci un paradis terestru. N-o spun eu, au spus-o unii care-au reprezentat culmea gândirii pe pământul ăsta.

      Ștergere
    2. Corect cu "Idealiste de-acestea ieftine"!. Un paradis terestru ar viola legile de baza al Hologramei Divine in care am fost creați. Principiul holografic afirmă că entropia masei obișnuite (nu doar a găurilor negre) este, de asemenea, proporțională cu suprafața și nu cu volumul; acel volum în sine este iluzoriu și universul este într-adevăr o hologramă care este izomorfă cu informațiile „înscrise” pe suprafața limitei sale.
      Principiul holografic spune ca universul este o holograma si ca informatia din el se afla pe suprafata sa, nu in volum. Acest principiu are implicatii asupra ideologiei comunismului, care este descrisa ca fiind "volumetrica". Deci dumneata gândești in volume, in cantitate si nu in calitate, Eu cred ca exista legi fundamentale in univers, cum ar fi 100% liber arbitru, 50% bine, 50% rau.
      "100% liber arbitru, 50% bine, 50% rau" este o lege fundamentala care sugereaza ca universul ne ofera libertatea de a alege si ca orice alegeri au atat consecinte pozitive cat si negative. In aceasta lege, binele si raul sunt considerate a fi echilibrate, iar rezultatele finale depind de alegerile noastre individuale.

      Ștergere
    3. Anonim 21 ianuarie 2023, 10:33
      Recunosc că în timp ce citeam comentariul dumneavoastră, am simțit, așa, cum amețeam.
      Pe bune!
      Dar, de ce naiba, amețesc, m-am întrebat!
      Nu e vorba de sărăcia neuronului meu, ci de faptul că dumneavoastră vrăjiți dar nu spuneți nimic. Adică, vorbiți vorbe sau scrieți cuvinte " ce din coadă au să sune."
      Parafrazându-vă, cu permisiunea dumneavoastră: "Cu tot respectul...FRECȚII"
      M

      Ștergere
    4. "anonimulei",

      fantezia va ramane in veci halucinatie!
      Adica fix ceea ce a fost programata - de catre Inteligenta Naturala - sa fie!

      Nu te teme, dar nici nu spera, vorba lui Eminescu!
      Legea Gravitatiei Universale sau Legea Universala a Gravitatiei,
      nu poate fi infranta!

      Daca alegi ca sa pleci (cu Imaginatia/Fantezia) atunci dus ramai!
      Nu te mai poti intoarce!

      Deci: cui prodest?

      Ștergere
    5. vai de mamica ta...optimistule :))))))))))

      Ștergere
    6. @Anonim21 ianuarie 2023 la 10:33
      Cu tot respectul... le cam amesteci.
      A.I. este etapa urmatoare a rationalizarii extreme, a materialismului total si care, prin momeala catorva avantaje privind confortul omului (de fapt, doar al unora, nu al tuturor), il va transforma nu doar intr-un sclav fizic cat, mai ales, mental. Cum mintea omului este interfata dintre sufletul nemuritor dat de Dumnezeu si trupul nevesnic dat tot de El, ne cam facem o idee ce se tinteste cu adevarat...
      Omul a fost chiar de la inceputuri un „ganditor” CU inima, pentru ca are peste el suflarea de viata a lui Dumnezeu. Pacatul originar insa a rupt mintea de inima, facandu-l doar ”ganditor” care „cunoaste binele si raul”, in conditiile in care acest lucru nu-i era necesar, Dumnezeu dandu-i doar binele. Ca o consecinta, omul s-a transformat din ce in ce mai mult intr-un sclav al rationalismului si logicii, al hedonismului, materialismului si satisfactiilor exclusiv lumesti, exact ce-si doreste cel cu coarne. Faptul ca ti se umple capul la scoala cu „stiinte exacte” sau „ale naturii”, in timp ce credinta in Dumnezeu iti este cultivata mai putin spre deloc, este dovada efectului de tavalug istoric in transformarea omului intr-un simplu robot sau computer biologic, dupa posibilitati. Nu sunt deloc un adversar al stiintelor, atata vreme cat cunoasterea nu este doar un fetis si uneori chiar o capcana prin care omul se inchina... omului (de fapt, nici macar lui, dar nu mai intru in detalii...), excluzandu-l pe Dumnezeu din ecuatiile vietii. Din pacate, azi vezi peste tot numai portrete de intelectuali si doar in biserici pe cele de sfinti. Intr-o lume perfecta, cum ne ceri tu sa ne imaginam, proportia ar fi inversa iar A.I. nu ar putea exista dintr-un milion de motive dar, ca sa ramanem in sfera rationalului, ti-l ofer pe cel mai pragmatic: pur si simplu nu ar fi necesara.
      Omul a fost de la inceput „administratorul” pamantului, doar ca unii, cam aceiasi care ne vor pe toti conectati la AI-ul lor, il vor doar pentru ei. De fapt, nu va fi nici pentru ei, caci ei deja s-au transformat intr-un fel de A.I. fara suflet, un „borg” intru stapanirea si pierzania noastra de catre cel care-i reprogrameaza de la subsol…
      De acord cu Dan ca nu ai cum sa faci un paradis terestru: orice paradis il presupune si pe Hristos. Fara El, tot ce poti obtine este opusul...
      Dumnezeu sa ne aiba in paza!

      Ștergere
    7. Persoana ce face pe inimoasa pe aici, dandu-vă amețeli, este new age. Asa simt si eu când calc printr-un grup new age cu fațadă crestina: amețesc si imi vine sa vomit. Eu ii spun " rau de roz". Nu radeti, dar asa simt, ca păianjenii new age fac ca totul sa para roz, dar e otrava informationala. Viata pe pamant nu e roz pentru ca ne confruntam cu multe probleme fabricate de catre diavolii ăștia batrani ce ne fura sperantele.
      Am simtit aceasta stare ciudata cand ANATECOR a venit in centrul Craiovei. Prima impresie este plăcută. Gheorghe Iovu imită la orgă susurul izvoarelor si alte sunete din natura. Ei ii spun muzica terapeutica.
      Doar ca...e doar imitatia naturii, iar cohortele de terapeuti si asa zis clarvazatori ce-si vând la taraba cristalele si cartile nu sunt decat niste bieti autovrăjiti ce vrăjesc si ei mai departe. Lucreaza ca niste molii ce devoreaza totul in jurul lor.
      New age a fost conceput ca sa imite crestinismul. Si chiar reusesc uneori, pentru ca multi dintre ei sunt altruisti, fac voluntariat, incearca sa salveze planeta. Dar...e un fel de vraja acolo...Amintiti-va de basmul Vrajitorul din Oz si campul cu maci in care adorm toti cei ce vor sa mearga mai departe. Fiind foarte la moda cativa ani buni, new age a reusit sa contamineze bine matricea energetica a Romaniei. E ca si cum inlocuiesti apa cu iluzia apei. Sau padurea cu o iluzie de padure, ducând oamenii intr-o zona a somnului. New age a avut rolul de a deschide calea pentru NOM, ținând multi oameni in somnul asteptarii ET si ai altor salvatori. Chiar ma intreb in ce laboratoare secrete a fost fabricat curentul new age?!
      Cine are interesul sa impiedice trezirea oamenilor?

      Ștergere
    8. Maria-Aurelia,

      E intradevar opiu curat, acest "la vie en rose"!
      Halucinogen oferit Omului, de catre Serpentul Suprem!

      Cine refuza durerea, nu va mai simti nimic, niciodata!

      E mort ..... si impaiat/piesa de muzeu!

      Dar, chiar asa vad unii "nemurirea", la fel dupa cum o vad si-n Metavers!

      Adica: daca tot va fi sa mor, macar impaiat sa mai impresionez nitel!

      Ștergere
  4. Cred că e mult supraestimat acest AI. Chiar dacă se spune că "învață singur", această învățare se face tot pe baza unor reguli și parametrii definiți de om. Intervenția omului pentru ajustarea acestor reguli va fi întotdeauna necesară. Cel mai probabil cei din meseriile mai sus amintite își vor efectua meseria în pereche cu AI-ul, nicidecum nu vor fi înlocuiți total de AI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bingo !!! Prin anii 60-70 cand sa facut marea industrializare erau unii care "mureau" facandu-si probleme ca oamenii nu vor mai avea ce face si ca isi vor pierde locurile de munca daca se vor introduce roboti in fabrici - si munictorii nu vor mai avea ce sa "surobareasca". Ei uite ca dupa 60 de ani oamenii tot mai au unde sa muceasca - e drept nu mai sunt asa multi "surubari" dar sunt alte meserii !!

      Ștergere
    2. Nu este adevarat ca invatarea se face tot pe baza unor reguli si parametri definiti de om. Este adevarat numai pentru faza de inceput, odata lansat procesul de invatare este aproape impredictibil pana unde se poate ajunge. De aici si teama unora(vezi Elon Musk de pilda) ca aceasta AI ar putea deveni un mare pericol pentru omenire in viitor.

      Ștergere
    3. Ca sa "invete" singura, Inteligenta Artificiala ar trebui sa fie inzestrata genetic si cu "Inteligenta Emotionala", pentru ca altfel va "discerne" exclusiv cantitativ, si nu calitativ!

      Dar cum dictatura subtire doar cu robot=Inteligenta Artificiala se poate sustine, atunci de-aia nici nu e nevoie de emotie/sentimente!

      Ștergere
  5. Cred câ Davosul confiră fără tăgadă afirmațiile dv. Hari , acest guru al Marii Resetări , consilierul cu Klaus Schwab ne-a avertizat deja în scrierile lui . NOM merge înainte...🙊🙈🙉

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi totusi de facut cateva precizari.
    (subliniez ca aceste precizari vin de la un programator trecut de prima tinerete si cu ceva experienta de dezvoltare proiecte la nivel national)

    1. In momentul de fata in institutii si ma refer la institutii mari ( genul Banci, corporatii, firme multinationale, primarii, agentii guvernamentale, etc)
    sunt anumite soft-uri concepute in urma cu cel putin 10-15 ani (unele chiar mai vechi) - softuri ce functioneaza si care sunt mentinute in functiune
    si "peste care" se adauga/conecteaza alte software-uri.
    In final rezulta un intreg ecositem interconectat,
    intre diverse sofware-uri. Sa modifici ceva in acest ecosistem (si subliniez aici nu ma refer la firme de apartament sau la companii mici ci la
    firme medii mari si foarte mari) e o adevarata "durere de cap" asta presupunand ca firma respectiva "are bani cu galeata" si isi permite sa faca acest efort.
    In general nimeni - nu se "atinge" de ceva decat cu foarte foarte mare atentie.
    Orice mica modificare intr-un astfel de sistem se face in luni de zile.
    Explicatia e simpla - sofware-urile fiind interconectate - o disfunctionalitate intr-o anumita zona creeza un efect de domino si poate afecta zone la care
    nimeni nu se asteapta.
    2. In general aceste aplicatii au fost gandite de echipe/oameni - la momentul respectiv - care cunoasteau foarte foarte bine "modelul de afacere", cel mai probabil
    in pese 70-80% din cazuri acei oameni nu mai sunt in companiile respective astfel incat sa poata oferii din nou Know-how sau cunostinte (de multe ori cunostinte si experienta acumulata pe durata multor ani)
    Generatia noua de programatori/manageri - nu prea e interesata sa aprofundeze si sa acumuleze aceste informatii si chiar daca ar fi nu prea are de la cine sa invete si context de invatare,
    pt ca ei mostenesc un sistem functional
    si nimeni nu ii invata cum "se construieste si cum se pune un functiune " un astfel de sistem. (cum il pornesti de la zero)

    RăspundețiȘtergere
  7. ... continuare....
    (Fac aici o paranteza mai mare printr-o comparatie ca sa intelaga toata lumea fenomenul.)
    Oarecum e ca si in cazul in care maine s-ar opri toate centralele electrice din lune dintr-o data.
    Dat fiind faptul ca toate folosesc energie electrica si calculatoare si automatizari pornirea nu se poate face - pt ca nu exista curent - deci trebuie facuta MANUAL.
    In Romania mai exista o singura centrala electrica care e gandita - sa poata fi repornita - fara a fi alimentata cu energie electrica din exterior. In Germania am inteles ca nu mai exista asa ceva!
    Iar specialisti care sa stie sa porneasca acea centrala cared ca poti sa ii numeri pe degetele de ma o mana !
    3. Da AI-ul poate ajuta la - scanarea erorilor dintr-o aplicatie spre exemplu ( identificand zonele de cod gresite ) sau poate determina - interconectarile dintre microservicii.
    Pe partea de testare AI-ul cu siguranta va elimina o parte din Job-urile din acest secment.
    4. In baza experientei pe care o am de proiectant si programator - am observat ca sunt foarte putine aplicatii care sunt gandite SIMPLIFICATE LA MAXIM si gandite optim.
    In general in peste 70% din aplicatii modelul de rezolvare al unei probleme (in background) este relativ complicat - chiar daca uneori acest aspect nu se "vede" din interfata grafica.
    5. Diferenta dintre un software optim si unul "alambicat" este data fix de adoptarea unor solutii care sunt contraintuitive in mare masura
    sau a unor solutii de genul problemei enuntate de dumneavoastra spre rezolvare AI-ului "pe o creanga sunt 10 ciori, eu trag cu pusca si dobor 2. Cate ciori mai raman pe creanga?"
    In concluzie - 1. AI-ul poate ajuta in multe zone , 2. Nu imi e foarte foarte clar - cum va reusi un AI
    sa invete sa scrie cod optim invatand dupa niste modele de cod - care nu sunt optime ?
    Mai mult fiecare programator are propriul sau stil de a scrie codul - stil care e oarecum ca si scrisul de mana
    - il recunosti din prima, - cum va face AI-ul diferenta si cum va alege "care scris e mai frumos" si merita a fi utilizat e o intrebare care ramane sa o dezlegam in viitor.
    Nici nu vreau sa ma gandesc - cum ar putea un AI sa scrie un cod de program pentru zona de fiscalitate si partea administrativ fiscala dintr-un stat - ca Romania - zona care
    se modifica in fiecare an - si care de foarte multe ori e gandita special "extem de complicat si alambicat" si unde intalnesti situatii de conflict de logica frecvent.

    Cu siguranta povestea cu implementrea AI-ului va mai dura !
    Eu unul nu mi-as face probleme vorba bancului....
    - Mai Bula ai auzis ca au zis Americanii ca vine sfarsitul lumii?
    - Da am auzit.
    - Pai! Si nu esti ingijorat?
    - Pentru ce as fi? Romania oricum e cu 100 de ani in urma Americii!
    Deci mai avem pana ne vine noua randul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu respect pentru problemele ridicate de dumneavoastră pe baza experienței însă, la un moment dat, presupun pe baza modelului de acțiune al globalistilor, nu vor mai exista state și situații locale, și atunci soluțiile raționalizate de IA vor fi ca un pat al lui Procust care va scurta oamenii și societățile oamenilor de cap sau picioare și mă refer aici și la ce ați semnalat cu privire la soluțiile greșite pe care le poate raționaliza IA pe baza secvențelor de cod greșit programate sau programate de ea!

      Ștergere
    2. chatGPT pentru moment poate intelege intrebari complexe si identifica solutia de care ai nevoie. Probabil va aparea GPT orientat pe IT , medicina etc... care vor avea o baza de date mult mai specializata.

      Optimizarea e legata de antrenament. Bagi gunoi in AI atunci va scoate gunoi. Bagi cod de calitate scoate cod de calitate.
      Probabil vor separa sistemul pe domenii de activitate si clasificarea informatiei va fi mult mai nuantata.

      Faptul ca oamenii produc sisteme lipsite de simplificare si optimizare e o sansa excelenta pentru AI sa preia locul.

      Ștergere
  8. Hackerii, unde sunt hackerii ?
    Sistemul, odata implementat majoritar, va face implozie. IU (inteligenta umana), va avea ¨chestii¨de spus...

    RăspundețiȘtergere
  9. ca si IN, adica ca si Inteligenta Naturala, si IA se ierahrhizeaza pe criterii/clase de "inteligenta", adica se imparte in:

    inferioara si superioara!

    Asa ca, domnul Dan are perfecta dreptate:

    ComuniZmul - adica disparitia claselor de inteligenta - este inevitabil!

    RăspundețiȘtergere
  10. Inteligenta Artificiala nu va fi in veci in stare ca sa invete, ceea ce pana si Inteligenta Naturala este incapabila ca sa inventeze/imagineze!

    " Konwledge/Imagination, is more important than Science!"

    A zis-o chiar Tatal lui Belzebuth!
    Deci: ce cacat sa invete/imagineze, niste roboti/fiinte neinsufletite?

    RăspundețiȘtergere
  11. Meseria de șofer este nașpa. Pe de altă parte, are mare viitor," fer cumpărăm".
    Soluția este simplă, dacă gândești ca un ciocan, toate lucrurile arată ca niște cuie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ceva de genul: „Dă-mi un raport cu situaţia vânzărilor din ultimul an, defalcate pe echipe” sau „fă-mi o interfaţă web de preluare a comenzilor care să se integreze cu modulul care gestionează linia de producţie”.
    Asta spune cineva care nu intelege ce face un programator. Da-mi un raport...asta nu e programare. Cine lucreaza in programare poate sa inteleaga nu e asa cum crede Dan Diaconu. Mai e mult pana ... departe. Scenariul poate fi plauzibil doar DACA s-ar rescrie toate aplicatiile de la zero cu AI. Ceea ce ma indoiesc ca este posibil. Sa intervina un AI intr-o aplicatie scrisa deja...da o poate face punctual. Dar va induce multe bug-uri. Pe care le va rezolva introducand alte bug-uri. Teoria ca AI inlocuieste programatori este foarte simplista. Realitatea este mult mai complexa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. „Dă-mi un raport” e programare dacă acel raport trebuie să normalizeze seturi eterogene de date pe care apoi să le pună pe toate într-un raport. E doar un exemplu şi-ţi mai pot da 1000!
      2. „Scenariul poate fi plauzibil doar DACA s-ar rescrie toate aplicatiile de la zero cu AI.” - iar vorbeşti prostii. La ora actuală arhitecturile se bazează pe microservicii la care, pentru a adăuga funcţionalităţi, pur şi simplu preiei input-urile din API-uri, iar adăugirea se concretizează sub forma unui API nou. Bine ai venit în prezent!

      Ștergere
    2. Ce vorbesti Jeane? @Trenduri nu e in domeniu, da vad ca iti explica cum merge treaba.

      Primul task e task de report developer PowerBI, Tableau, SSRS, Cognos. Nu e codare dar pozitia e tot developer.

      Al doilea task e pentru de Web/UI developer si acolo e codare Angular/React + CSS + HTML.

      Pentru linistea ta... iti zic ca treaba e nasoala pentru developeri.
      Partea buna e ca poti sta linistit nu poti schimba nimic :))

      Ștergere
  13. Si daca aceste IA vor fi programate sa creasca nr accidentelor si apoi sa raporteze ca au fost mai putine? Sa nu uitam cine detine tehnologia asta.

    RăspundețiȘtergere
  14. La mine la servici, pentru concediu"vorbesti"cu asistentul HR care e un chatbot. PS Nu ne ocupam cu IT.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si sincer, la noi in vecii vecilor nu o sa fie judecatori AI ca ori o sa trebuiasca sa fie hackuiti toti ori nu o sa mai avem loc in puscarii de politicieni si afaceristi. Si nici bugetarii nu vor fi inlocuiti de IA din motive evidente

    RăspundețiȘtergere
  16. Rugati-va la Inteligenta Artificiala, ca sa va dea cat mai rapid solutia, pentru cum poate invinge Rusia in Ucraina!

    Altfel, ne-a ia Satan II = RS-28 Sarmat pe toti!

    Deci: ce solutie preferati/alegeti?

    RăspundețiȘtergere
  17. ChatGPT este un bullshit generator. Ca atare AI-ul va inlocui bullshit job-urile. Unul dintre acestia sunt desigur programatorii copy/paste, care folosesc cod gasit cu google. Si nici macar pe alea, pentru ca ai nevoie de oameni care sa configureze AI-ul. Iar aia sunt extrem de scumpi. Asa ca mai bine iei niste maimute sa-iti rezolve problema. Se intampla cu alte technologii in momentul de fata.

    Si inca o chestie: joburile de programare fac maxim 10-20% die totalul joburilor din IT. Iar dintre cei cu titlul de progrmatori doar o parte programeaza.

    RăspundețiȘtergere
  18. Nici in zeci de mii de ani de evolutie, nu va ajunge Inteligenta Artificiala ca s-o egaleze pe cea Naturala, daramite s-o mai si intreaca!

    De ce?

    Pe de o parte, pentru ca-i lipseste concurenta, de la care "sa invete"/"sa deprinda subliminal"! Si n-are!

    Iar pe de alta parte, pentru ca oricat de mult ar invata daca ar si avea "profesori buni", ea nu se va putea totusi "intrupa"-materializa insa niciodata "in carne si oase", adica in celule si tesut natural=Divin!

    Cum sa va imaginati c-ar putea fi inlocuiti vreodata soferii in traficul din Paris, Bucuresti, sau Istanbul, de catre niste: "roboti de banda rulanta"?

    Adica: ca s-ar putea schimba vreodata comportamentul uman in trafic, fara ca sa aduci toata circulatia la stadiul de inuman = "banda rulanta"? Gen troleibuz sau tramvai! Pentru ca doar astfel poti inlocui HaoZul cu Ordinea, pentru a avea PreVizibilitate-Control, deci implicit si Lipsa de Accidente!

    Deci, dragi Doctori Frankenstein!
    Nu uitati ca Monstrul pe care l-ati creat, se va intoarce impotriva voastra, pentru ca doar atat poate invata de la voi!

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnule Dan,

    " ... Primele victime vor fi medicii din zona imagisticii medicale. În maxim trei ani(eu cred că încă de acum) interpretările investigaţiilor imagistice date de algoritmii AI vor fi mai bune decât cele date de om...."

    Interpretarile - mai ales cele imagistice - sunt pur si simplu o arta!

    Ati vazut Dvs. vreo singura lucrare - pictura, sculptura, etc. - facuta de catre Inteligenta Artificiala "de capul ei", si care sa va si inspire/transmita ceva?

    A! Asta mi-a scapat intradevar! Tuturor ne place ca sa ne credem destepti/vanitosi, si bineinteles ca la orice sugestie, se vor gasi intotdeauna foarte multi "inspirati"!

    RăspundețiȘtergere
  20. Da` ia intrebati domne, IA-botu` ala,

    daca este constienta de faptul, ca:

    1) inarmand Ucraina, si trimitand mercenari si tehnica militara ca sa lupte in locul NATO si UE impotriva Rusiei,

    2) si sabotand constant si insistent, prin toate mijloacele imaginabile, atat administratia Putin, cat si toata populatia Rusiei,

    cat de probabil este ca Rusia sa dea un simultan nuclear in toate capitalele inamice?

    Si inca o intrebare: raspunsul imediat al statelor aliate impotriva Rusiei, va aduce vreo imbunatatire a situatiei pe planeta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma scuzi, esti schizofren cu diagnostic stabilit sau ce esti? Cum de ti se aproba comentarii disruptive, haotice, care contin fraze rupte in paispe, cu spatii specifice tie? Dan permite selectiv atacul la persoana, se pare ca tu esti invulnerabil, ca troll care zilnic are ceva de spus. E foarte suspect ca nu te-a bagat nimeni in corzi, pentru ca blogul nu e un refugiu pentru alienatii mintal. Cu siguranta nu vei raspunde, dovedind inca odata ca esti un schizofren sadea care freaca blogurile pentru ca in lumea reala simti ca esti un ratat, inadaptat si singurul tau mod de exprimare e pe net.

      Ștergere
    2. de ce sa te scuz bre?

      pizma e suferinta ta, nu a mea!

      Ștergere
  21. Ceea ce scrie în articol este în principiu veridic. Totuși multitudinea de probleme și variabile ale lumii fac ca această abordare a vieții cu și prin I.A. să fie una ... să-i spunem frumos imperfectă.
    Dacă ne uităm puțin stânga dreapta vedem că per ansamblu oamenii par mai puțin mulțumiți cu viața lor decât predecesorii de acu câți ani vreți voi. Asta cu toate că acum avem baie cu wc în casă, minicalculatoare în fața cărora uneori ne închinăm, medicină ce nu visau alde Ștefan cel Mare mijloace de a călători din capătul A în capătul B cum nici nu visa iarăși vodă Ștefan etc.
    Și nemulțumirea pare să crească. Să fie motivul unul spiritual... ?

    Sa ne mai imaginăm un scenariu însă.
    Mulțumită benzinei turnată din belșug pe foc lumea și societățile vor deveni din ce în ce mai haotice mai dornice de altceva. Liderii vor fi din ce în ce mai corupți și coruptibili, războaie, foamete etc, pe scurt tăti bubili răli în c.r. babii meli...

    Și va veni acea I.A. și acea tehnologie și vom face cum ne zic acuma unii și alții să "let go" în brațele protectoare ale mașinăriilor. Și vom fi mulțumiți și puțin mai liniștiți o perioadă, scurtă, f scurtă.
    Și vom continua trendul nemulțumirii omenești spre noi și mai mărețe culmi.
    Și vom realiza că trăim într-un haos de nedescris și ne vom întreba cine ne va salva pe noi că uite conducătorii au fost răi și noi suntem răi și acum ne condue IA care e mai rea.

    Și probabil că atunci va veni acel călăreț pe un cal alb - dar vopsit - și ne va salva ( a se citi afunda) de tot.

    Posibil ?
    Spiritual începem să fim nasol și asta se vede, iar viitorul nu sună ca și cum cineva s-ar gândi să încerce și altă variantă decât cea ... lumească.

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut, Dan. Nu cred ca in domeniul juridic, cel putin atata timp cat exista o structura normativa indiferent de forma ei, va exista o schimbare in viitorul apropiat. Da, este adevarat, se incearca sa se implementeze Ai-lawyer, dar rezultatele sunt mai mult decat modeste, iar, si in acest caz, aplicabilitatea Ai este doar in spete ce au un caracter mai mult extrajuridic decat juridic. Cred ca marile probleme au sa fie in "stiintele reale" si cred ca primul domeniu care va fi cel mai afectat va fi domeniul IT, domeniu care, in prezent, este extins pe orizontala, in mare. Oricum, situatia nu este prea roz...

    RăspundețiȘtergere
  23. https://productmint.com/who-owns-openai/ daca vreți să știți cine deține cu adevărat OpenAI. SpoilerAlert: aceasta informație nu este publica.
    Dar obișnuiți cum am fost de atâta amar de vreme, putem citi un pic printre rânduri. Microsoft are cam 49%. A băgat miliarde de parcă erau semințe de pe jos. Dar mai sunt și alte nume interesante din care voi da un exemplu: Peter Thiel fondatorul și deținătorul lui Palantir. Alte concluzii probabil ca le veți trage singuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asta fac eu (schizoidul liber si ingaduit ca troll, vorba unui cetitor de blog) cu analiza statistico-matematica trigonometrica predictiva:

      " ... Computer vision este o științifică interdisciplinară care se ocupă cu modul în care computerele pot dobândi o înțelegere la nivel înalt de la de imagini sau video digitale .
      Din perspectiva ingineriei, aceasta caută să înțeleagă și să automatizeze sarcinile pe care sistemul vizual uman le poate îndeplini.

      Sarcinile de viziune pe computer includ metode de achiziție, procesare, analiză și „înțelegere” a imaginilor digitale și extragerea datelor pentru a produce informații digitale sau simbolice, de ex. sub formă de decizii ..."

      E tot un fel de Vodoo Majik:

      ca sa reusesti sa-i extragi "sangele", unei papusi "din carpa/din lemn" ....... care pare vie, si care totusi iti transmite ceva (audio n-ar fi decat galagie-babilonie) chiar daca o face intr-un limbaj/cod de comunicare ori disparut, ori niciodata aparut pana acum.

      Daca computerul/robotul poate - "ca sa stoarca apa din piatra seaca" - eu de ce n-as putea cel putin la fel ca el?

      Ștergere
  24. Pai eu as forma o asciatie cu toti IT -istii deveniti someri si as pune bazele unei contra IA. Sa vedem care pe care.

    RăspundețiȘtergere
  25. IA nu are suflet, vorba Mariei Aurelia!
    Are doar "minte"!
    Cine a mai vazut insa minte fara suflet?
    Si chiar daca a vazut, a putut fi multumit, daca ele erau divergente/schiZoide?

    RăspundețiȘtergere
  26. De ce Rusia n-a intors niciodata spatele lumii, desi lumea chiar asta face ?
    Daca chiar sunteti oameni, veti dori sa va mai priviti in ochi, si sa va strangeti mainile!
    Nu cereti niciodata nimanui, ceea ce voi nu puteti oferi!

    RăspundețiȘtergere
  27. Bun articol.
    Cred ca in medicina un alt domeniu va fi afectat: medicina generala.
    Dai simptomele lu chatGPT, ala decide ce analize faci, echipamentele raporteaza valorile inapoi lu chatGPT si sistemul va pune diagnosticul.
    Diagnosticul va fi pus in baza a zeci de mii de diagnostice bazate pe bio parametrii masurati.

    Astia care nu vedeti riscul chatGPT in IT
    Din echipa de 10 programatori raman 5 care vor colabora cu chatGPT pentru generarea de cod, design, testare.

    In orice etapa sa ai suport de la chatGPT va conta.

    RăspundețiȘtergere
  28. Acum vine intrebarea cheie, si va rog ca sa raspundeti la ea in numar cat mai mare:

    Inteligenta Artificiala va avea "liber arbitru" in luarea deciziilor, sau arbitrul nu va fi liber, ci va putea fi corupt atat din interiorul "jocului", cat si din exteriorul lui, chiar in timpul derularii acestuia?

    Adica: deciziile vor putea fi cunoscute apriori doar de catre o Co_Misie de alti Liberi Arbitri, ori deciziile vor ramane tuturor necunoscute/vor fi imposibil de cunoscut apriori?

    Pentru ca daca Inteligenta Artificiala se va manifesta bezmetic in adoptarea deciziilor - adica va lua decizii de-ampulea - atunci e mult mai bine ca s-o inlocuiti cu un zar, pentru ca zaru-i si mult mai ieftin, precum si pe "intelesul intregii pulimi"!

    RăspundețiȘtergere
  29. Oameni buni, inteligenta artificială este creată cu un singur scop, controlul total al omenirii si va fi controlată de către satana. Inteligenta artificială VA FI satana. Omenirea a fost deja programată, prin filme ca "Terminator" sau "Matrix", sa accepte "trezirea" acestei "constiinte". Nu va mai amagiti degeaba, ca nu e spre binele nostru ci spre pierzania noastra. Asa-zisa inteligenta artificiala va fi de fapt interfata prin care satana va conduce lumea în perioada ei de final.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)