sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Ce arme sunt în Ucraina?


Rămânem surprinşi când constatăm cum în Ucraina sosesc valuri de arme. Nu vedem, aşa cum ar fi normal, aprovizionări haotice, generate de negocieri pe genunchi, specifice unei naţiuni aflate în război, ci aprovizionări disciplinate, similare celor din mediul corporatist. De asemenea, mai există şi alte necunoscute de-a dreptul incitante.

Aţi auzit de vreo personalitate din domeniul militar ucrainean? Aţi auzit de vreun general celebru, de vreun erou - altul decât cei imaginaţi de propagandă? Răspunsul este nu! În orice ţară implcată în război, pe prima poziţie trec militarii. Cu toate că nu se fac declaraţii de presă, ei ajung în vizorul publicului. În timp ce la ruşi ştim toată structura Ministerului Apărării, toi membrii staffului de război, generalii, comandanţii, ba chiar şi pe unii din primele linii, la ucraineni e linişte. Nu există nicio personalitate, niciun general, doar o masă informă de soldaţi despre care aflăm că au fost mutaţi,au fost comasaţi, au fost redirecţionaţi s.a.m.d. De ce?

Ei bine, aici e toată morala. Americanii spun că au dus în Ucraina cea mai teribilă armă a lor pe care acum o testează din plin. De fapt, acea armă e atât de teribilă încât nici n-a trebuit deplasată din SUA. Nu are nevoie deoarece armata Ucrainei e prelungirea sa. Despre ce e vorba?

Chiar dacă nu se vede, în Ucraina se duce un alt tip de război. Pentru prima dată în istorie forţele armate ale Ucrainei nu sunt conduse de oameni, ci de un algoritm. Iată marea investiţie şi, în acelaşi timp, testarea pe care americanii o fac acolo. Războiul algoritmic dus de SUA în Ucraina presupune o monitorizare strictă a turturor informaţiilor culese de pe diverse canale: satelit, radare, linii ale frontului s.a.m.d. Informaţiile sunt normaliate şi livrate algoitmului care stabileşte paşii de urmat. De aceea comunicarea prin sateliţii lui Musk a fost esenţială. Iată motivul pentru care nu vedeţi niciun general ucrainean. Acolo, de fapt, absolut toţi sunt soldaţi, iar structura e păstrată doar pentru transmiterea ordinelor venite de la sistem. 

Aveţi în sfârşit răspunsul în ceea ce priveşte aprovizionarea care se face atât de disciplinat, exact ca într-o întreprindere modernă. Algoritmul calculează din timp de ce şi cât e nevoie şi dă lista care este imediat îndeplinită. Nu vă lăsaţi înşelaţi. Algoritmul a avut deja cel puţin o victorie în faţa ruşilor, reuşind cu succes să împiedice strategia „deep penetration”. De asemenea, în cucerirea zonei Herson tot algoritmul a avut meritul principal deoarece a găsit punctele nevralgice de pe front şi a atacat în valuri imense. Nu cred că are sens să vă spun că, din puncul de vedere al algoritmului, o viaţă umană valorează probabil mai puţin decât un blindat. De aceea aţi văzut acele atacuri efectiv inumane în care indivizii au fost puşi să atace ca orcii pentru a înfunda ţevile mitralierelor cu trupurile lor. 

Tot algoritmul a făcut recenta strategie de păcălire a armatei ruse. Tentativa de concentrare a forţelor în nordul Donbasului şi atacurile care sugerau că se va face un front mare acolo pentru ca, de fapt, o regrupare surpriză să dea un atac surprinzător asupra Doneţkului. 

Războiul algoritmic pe care-l desfăşoară SUA este unul de generaţie nouă. Şi, fără a exagera, putem spune că acum avem de-a face cu o luptă om-maşină. Nu-mi dau seama care va fi deznodământul şi nici n-are sens să speculăm. Dacă ai fi avut o mitralieră modernă ai fi fost capabil să înfrângi orice armată din istoria de până în secolul XVIII. Aşa e şi cu algoritmul.

De funcţionat, algoritmul funcţionează pe principii similare celui ale jocului de şah. Aşa cum la ora actuală un algoritm de şah bate omul, la fel se poate întâmpla şi în război. Un algoritm poate învinge o armată condusă de oameni. Rămâne să vedem ce se va întâmpla, însă vă spun cât se poate de sigur că asistăm la o nouă generaţie de război. O generaţie înfricoşătoare deoarece pe moment încă sunt folosiţi oamenii. Imaginaţi-vă însă ce se va întâmpla când soldaţii vor fi înlocuiţi de jivinele dezvoltate de Boston Dynamics şi când absolut totul va fi o luptă cu adevărat între om şi maşină. Vremurile nu sunt departe. Negura se aşează încet şi sigur peste Pământ.

50 de comentarii:

  1. Domnule Dan,

    chiar nu pricep, de ce tocmai el, rusul Kasparov, a ingenuncheat atat de usor in fata masinii?

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue

    De ce nu si-a perfectionat el imaginarea algoritmului, cu ajutorul caruia sa poata continua supunerea Inteligentei Artificiale, tot asa cum isi supunea adversarii "supranumerici", in partidele de sah desfasurate cu mai multi jucatori simultan.

    Permanent exista "short cut"-uri/brese/vulnerabilitati in absolut orice algoritm = logica, care odata surprinse iti permit cresterea vitezei de procesare peste cea a unui inamic doar iluzoriu "supra_numeric", cu scopul de a gasi inaintea lui solutia.

    Trebuie sa ai doar bunavointa, ca sa le cauti cu insistenta.

    Acum vom vedea intradevar, aparitia adevaratului/autenticului/veritabilului sahist rus, care nu renunta niciodata la lupta, chiar daca stie ca absolut tot Universul s-a coalizat impotriva lui, si care va dezintegra si spulbera definitiv Inteligenta Artificiala!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici un algoritm din lume nu poate rezolva problemele mele de analiză matematică și matematici speciale făcute la studenți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Niciodata sa nu spui: niciodata!" dom` profesor!

      "Nothing is permanent! Not even Death!" - The Imaginarium of Doctor Parnassus

      "Orice nas isi are nasul!" - Proverb romanesc!

      Ștergere
    2. Dom` profesor,

      Alexandru Macedon a taiat Nodul Gordian si a eliberat "caruta".

      Dedal a reusit ca sa rezolve in aceeasi maniera imposibilitatea evadarii din "Labirintul" creat chiar cu mintea lui, situatie in care a fost pus, chiar de catre cel caruia ii incredintase "cheile"!

      "Cine cauta, gaseste!" - Proverb romanesc!

      Si sa nu uitam nicicand Geniul Romanesc Complet:

      https://www.versuri.ro/w/8ad2

      " ....Iar colo bătrânul dascăl, cu-a lui haină roasă-n coate,
      Într-un calcul fără capăt tot socoate şi socoate
      Şi de frig la piept şi-ncheie tremurând halatul vechi,
      Îşi înfundă gâtu-n guler şi bumbacul în urechi;
      Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic,

      Universul fără margini e în degetul lui mic,
      Căci sub fruntea-i viitorul şi trecutul se încheagă,
      Noaptea-adânc-a veciniciei el în şiruri o dezleagă;
      Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
      Aşa el sprijină lumea şi vecia într-un număr.... "

      Ștergere
    3. Dom` profesor,

      da` permiteti totusi ca sa va intreb?

      Ce aveti chiar atat de "pretios" de ascuns, incat ar fi nevoie de mai multe chei pentru pastrarea acestor Taine/Mistere/Secrete?

      Chiar credeti ca sunteti Dvs. in stare, sa faceti ca pe viitor:

      "Cacatii" sa nu mai poata sari niciodata afara din Cutia Pandorei, pentru ca nimeni nu va avea cheia cu care sa le deschida cutia?

      Ștergere
  3. Dada e într-adevăr așa, sincer, e un moment in care omul poate învăța cum sa păcălească mașina, care oricum funcționează după algoritmi umani.

    Eu unul , sa fiu in locul generalilor ruși, m-aș simti eliberat de orice constrângere academica, de orice tradiție și aș concepe strategii out of the box.

    De exemplu un atac masiv in nord, pe linia Niprului, care sa oblige mașina sa mute trupe și logistica acolo, as continua o vreme și apoi as face un desant masiv undeva in vest.

    La un moment dat mașina va cere niște resurse pe care sistemul nu le are și va da un Error 404 ceva.

    Cred în Dumnezeu, asta înseamnă că eu cred în om. Mașina e concepută de oameni, un om poate învinge alți oameni. Trebuie să apăra omul potrivit. Și va fi.
    Pe de altă parte, sincer, mai mult decât orice eu îmi doresc împărăția Lui Dumnezeu să vină pe pământ , așa că sincer as lupta doar pentru a demonstra ca se poate, nu ca să înving. Sigur, mor oameni in acest Exercițiu dar din păcate in orice situație oamenii ar muri, întregul sistem e demonic si e conceput sâ ucidă, sistemului nu-i pasa dacă ucide proprii soldați sau pe ai inamicului, așa cum ai menționat si tu. Important este ca moloch sa aibă mereu jertfe. In consecință, nu va exista o victorie a cuiva.

    Victoria este doar atunci când se întoarce Mesia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Eu unul , sa fiu in locul generalilor ruși, m-aș simti eliberat de orice constrângere academica, de orice tradiție și aș concepe strategii out of the box.

      De exemplu un atac masiv in nord, pe linia Niprului, care sa oblige mașina sa mute trupe și logistica acolo, as continua o vreme și apoi as face un desant masiv undeva in vest."
      .....................................
      Mai "out of za box" Rambo :)) tu crezi ca generalii aia sunt de capul lor? :)), glumesc desigur, fara suparare...
      Te asigur ca daca ai stii adevaratul scop al acestei operatii te-ai convinge ca ceea ce a avut loc pina in acest moment, toate retragerile, toate perindarile inainte si inapoi au fost facute cu cea mai mare precizie si conform unui plan extrem de fin(satanist evident) dar este planul lor...
      Daca urmaresti stirile oficiale recent au si dat un raport detaliat CLAR in acest sens, SChoigu afirmind sus si tare ca toate obiectivele au fost indeplinite 100%. Deci despre ce vorbim? Nelamuriri? Ceata totala?:)) Deocamdata, dar se va clarifica...
      BB

      Ștergere
    2. Profund emotionant!
      Am ramas siderat de ADEVARUL spuselor de mai sus!
      Clar, unii - din ce in ce mai multi - afla ca au fost deja MARTORII aceleiasi PRE_VIZIUNI, si au inceput deja, ca sa-si dea unii altora mainile pentru a si le strange spre bucuria reciproca/comuna!

      Ștergere
    3. Privarea mașinii de informații corecte mi se pare esențială. Garbidge in , garbidge out este tot ce stiu din informatica. De la sateliti la castile inteligente ale mercenarilor. Deci tinta piept si tinta cap.Sau, mai simplu, un impuls EM care sa afecteze transmitetea datelor.Sau transformatoarele, liniile electrice, releele de transmisiuni de care or fi, ." Matrix" sa nu poata corecta golurile.Ce n#iba! Diferenta tehnologica a fost aceeasi si in Vietnam dau Afganistan. Deocamdsta, Putin vad ca vrea da trimita trupe in acelasi model cu care a PIERDUT practic, pana acum.

      Ștergere
  4. Dane cu articolele pe care le scrii imi intaresc mai mult convingerile pe care le am cu privire la ceea ce se intampla in zilele noastre : 1. Cat ar fi costat sa disrugi armamentul aflat in stoc dupa al doilea zazboi mondial ? Enorm.Toate statele si-au trimis armamentul dupa al doilea rzboi mondial in Ucra....2.Prima faza a Războiului a trecut ...Cine a avut de castigat ? Toate tarile ...care si-a distrus armamentul fara sa-i coste nimic...( si acum am in imagine amaratii aia de rusi...niste copii care mureau ca prostii in tancurile invechite ale armatei ruse...la fel si ucrainienii ...( unii le-au bagat in cap ca sunt altfel...in sute de ani ...modificandu-le chiar si religia ...) C

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ! tanc de ultima generatie (pe care rusii chiar il au!!!) = 20 tancuri vechi.

      Rusii NU au bagat in operatiune lor speciala in Ucraina, armament de ultima generatie si nici militari antrenati cu adevarat, pentru ca au vrut sa dea un semnal occidentului: nu va bagati la poarta noastra!

      De ce "operatiune speciala"? Pentru simplul motiv ca nu puteau declara razboi unei tari false, pe care ei NU au recunoscut-o vreodata si care a aparut doar la initiativa occidentului! Plus ca existau niste tratate prin care "regiunea Ucraina" se obliga sa fie neutra militar, sa NU admita prezenta NATO, etc! Semnate inclusiv de SUA si NATO!

      Rusia, nu s-a asteptat, evident, la implicarea fatisa a americii in conflictul asta! Si dupa ce implicarea a devenit evidenta, Rusia nu s-a asteptat ca fortele trimise de americani impotriva ei, via Ucraina, sa fie atat de mari, incat sa secatuiasca pana si fondurile americane si pe cele ale tarilor de varf din UE!

      Aflam zilnic ca rusii si-o iau de la ucraineni dar ucrainenii, zilnic, mai pierd cate ceva din infrastructura vitala lor!

      Zilnic, invatam cate ceva despre patriotismul ucrainenilor, dar aflam ca au mai fost "pescuiti" cativa de pe oarece coclauri, in fuga lor de a nu fi incorporati in "razboiul sfant"!

      Aflam de la Statistica din Romania, ca "refugiatilor" ucraineni, li se dau cateva sute de lei zilnic pentru masa si casa aici, in Romania, in conditiile in care sunt probleme serioase cu asigurarea pensiilor de cateva sute de lei lunar, ale multor romani!

      Ce credem? Propaganda americana, via toate posturile media la care avem acces, sau propaganda rusa, la care nici pe net, n-avem acces?

      Ucrainenii, sunt ok! Ucrainencele, din proprie experienta, va asigur ca sunt super-OK! Avand Prieteni rusi (cu majuscula, pentru ca aia chiar stiu ce e Prietenia), va asigur ca rusii, desi un pic mai "din topor", sunt mereu, de nadejde! Si rusoaicele, sunt super-OK! Nu e o lupta intre Rusia si Ucraina! E o lupta intre Rusia si America si atat! Pe teren ucrainean, da! Dar rusii vor sa schimbe asta si lupta, daca americanii chiar vor bataie, sa fie dusa la ei acasa, nu aici!

      Nu mor de dragul rusilor dar in toata porcaria asta, n-am cum sa nu le dau dreptate! Si am convingerea ca NU Putin e ala de condamnat ci, cei care-l sforaresc pe Biden, el fiind prea decrepit ca sa mai gandeasca ceva de unul singur!

      Ca o paranteza, conform Constitutiei americane, un presedinte bulnav, incapacitat din vreun motiv sau senil, trebuie sa fie inlocuit. Oare de ce in cazul lui Biden, asta nu se aplica, desi e evident ca omul e dus cu pluta? daca vrea sa se duca la buda si in loc de butonul de tras apa la WC, apasa pe butonul de declansare a razboiului nuclear? (Sigur, nu s-ar intampla nimic, pentru ca simpla apasare a butonului, nu inseamna nimic! Dar exagerand un pic...)

      Ștergere
  5. 3. Parcurgem faza a 2 a razboiului : Ucraina este invadata /asaltata de echipamente / armamment modern sofisticat din toata Europa Occidentala si sa vezi Doamne si din Rusia ,care unii zic ca este cu 10-20 de ani inaintea Occidentului...Unde se poate testa capacitatea de lupta a acestor echipamente ? Pe campul de lupta :..Unde ? In Ucraina ...4. Cine are de castigat ? Producatorii de armament din lume...de oriunde ! Cine sunt proprietarii acestor structuri ? O sa aflati daca studiati in amanunt ca sunt aceiasi si in lume si in Rusia...Aceiasi repet...Si chiar in China ...( cine crede ca producatorii de armament din China este statul chinez este un mare naiv...) Cine are de pierdut ? Tot poporul ucrainian si cel rus...Imediat ar trebui sa ne punem intrebarea de ce poporul rus si cel ucrainian ? Ptr. ca sunt razboinici?... Pentru ca sunt naivi ?...Pentru ca sunt de o religie diferita ? ...Raspunsul este complex si as vrea daca pot indrazni sa cunosc parerea cititorilor tai, pe care eu ii consider deoasebiti de inteligenti sa raspunda la aceste intrebari ...ptr. a-mi usura gasirea raspunsului la ele ...Unii zic ca este vorba de bani...Nu stiu ce sa spun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc vorba de poporul rus si de cel ucrainean! Nu e vorba de popoare, in primul rand! E mult mai simplu totul, de fapt!

      Rusia nu poate sa dispara dar TREBUIE (in mintea celor care isi imagineaza ca conduc America si, prin ea, lumea), sa-si piarda statutul de "mare putere"

      Ucraina e un cap de pod, doar! E poarta prin care America vrea sa faca o bresa in scutul rus, bagand la inaintare NATO, pe care de fapt, il controleaza. Ne place sau nu, Romania e intrata in cacatul asta, pana dincolo de varful capului!

      Turcia, isi vantura curul in n luntri dar spre americanii care dirijeaza Ucraina, isi trimit materialul militar, prin Romania! La fel fac toti, cu exceptia poloniei, care si-a asumat fatis ce face, chiar daca mai nou, a lasat-o mai moale!

      Putin, ne place sau nu, are 100% dreptate! E vorba de lupta rusiei, cu Occidentul colectiv! Niciodata in istorie, n-a mai fost declansata atata ura colectiva impotriva unei natiuni, cum e cea declansata de Vest, impotriva rusiei! Sigur, gratie propagandei americane, care are si sursele, si resursele pentru asta!

      Americanii se vor lupta cu rusii pana la ultimul ucrainean! Sau mai nou, pana la ultimul est-european, ca am intrat si noi, bagati de americani via oligofrenul de la Cotroceni, in cacatul asta care nu ne interesa si care oricum, nu ne ameninta in vreun fel!

      Rusii au facut o miscare previzibila (pentru mine) si perfect logica: au inceput sa trimita armament de varf, in apropierea SUA! Ideea e simpla: "vreti bataie? OK, hai s-o ducem la voi acasa, nu la noi sau la gardul nostru!"

      Cine are de pierdut in final? Toata lumea, in afara de rusi! Noi nu intram la socoteala asta, pentru ca am ajuns atat de jos, incat ce mai avem noi de pierdut, nu mai conteaza pentru nimeni... Pentru noi doar, dar noi contam doar pentru noi, nu pentru altii si am ajuns atat de jos, incat mai jos, nu mai avem unde merge decat daca ne apucam sa sapam in fundatura in care suntem, ca sa ne ducem si mai jos! (ceea ce cu joianisi, ciolaci, ciuci si alte lighioane, nu e chiar imposibil!)

      Ștergere
    2. donisroi,

      occidentul colectiv se lupta cu Rusia si viceversa, adica se omoara crestinii intre ei, pentru ca:

      asa vrea China (si Japonia, dar si alti atei si credinciosi in Inteligenta Artificiala) ca sa dezbine, pentru a-i putea conduce mai bine pe amandoi, fara ca sa poarte vreodata cu vreunul dintre ei sau cu amandoi la un loc, un razboi altfel extrem de costisitor!

      Ștergere
    3. Anonim X,

      Uite! Vezi?

      Cand vedem amandoi acelasi lucru, inseamna ca prostia noastra comuna - insumata/combinata - s-a redus considerabil pentru fiecare in parte!

      " ... Rusii au facut o miscare previzibila (pentru mine) si perfect logica: au inceput sa trimita armament de varf, in apropierea SUA! Ideea e simpla: "vreti bataie? OK, hai s-o ducem la voi acasa, nu la noi sau la gardul nostru! ....."

      Ștergere
  6. Mi se pare perfecta scuza pentru rusi. Nu au fost batuti de alti oameni, ci de masina. Adica eterna lupta om masina. Jihadul butlerian a devenit realitate pe planeta rusia. Algoritmul bata-l vina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sigur ca o armata cat mai robotizata ar aduce o mare fericire pe capul „vulturilor razboiului”. Din care exista o multime in SUA. Ar putea aduce si o infrangere monumentala daca cineva le-ar putea „virusa ostenii” insa asta ar fi complicat si pana acum chiar si sistemele pe care le au par foarte sigure.

    Dar cum se impaca „Nu-mi dau seama care va fi deznodământul şi nici n-are sens să speculăm” de azi , cu „Rusia nu poate fi înfrântă” de alaltaieri? Sigur ca logic, pusi in fata unei eventuale infrangeri, rusii ar fi cazul sa foloseasca orice arma pe care o au pt. a opri inamicul. Dar ..

    Nu e cel putin ciudat ca, in fata atator livrari de arme, rusii nu au distrus(complet) centralele electrice iar de rafinariile ucrainiene aproape nu s-au atins? Toate tancurile,avioanele, transportoarele blindate si autotunurile ar fi avut ceva probleme daca incepeau sa functioneze cu combustibil „de import”

    De asemenea, porumbeii pacii folosesc avioane detinute si operate 100% de companii civile pt monitorizarea in adincime a campului tactic in Ucraina si alimentarea cu date a algoritmului:

    [ https://www.defenseone.com/technology/2022/12/inside-armys-newest-spy-plane/380964/]

    Doborarea lor nu ar fi insemnat un atac asupra fortelor Nato. Ar fi insemnat un pic mai putine tinte rusesti oferite ucrainienilor..

    De bombardarea liniilor ferate (pe care ajung marea majoritate a noilor arme) a auzit cineva ceva?
    Nu e ciudat ca rusii ar fi putut distruge multe din obiectivele astea si totusi nu o fac?

    RăspundețiȘtergere
  8. Și Rusia are un algoritm din ăsta care dă cu bombele nucleare la modul automat. A! Și să nu uit! Asta cu ceea ce spuneți dvs. algoritmul despre care vorbiți este mai tare decât aia cum astea au deviat un asteroid. Perfect adevărat, doar că asteroidul era de jucărie. 😂

    RăspundețiȘtergere
  9. Probabil la acesta au contribuit si sutele de jocuri strategice online...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu voi!

    Ca va pare, ca Putin ar avea blat cu masonii si viceversa!

    Ca sunteti convinsi de faptul ca Putin, ar putea invinge intr-un "razboi clasic" occidentul colectiv, adica numai cu ajutorul armelor conventionale, dar ca nu face asta, deoarece ar fi vandut masonilor!

    Initiatul Cristian Diaconescu sustine acelasi lucru, ca cel de al 3 lea razboi mondial nu se va declansa in vecii vecilor, pentru ca din cate s-a prins el inca de cand era mic:

    nimic nu se poate intampla daca nu vor marile puteri (daca nu vrea "Inteligenta" aia "Artificiala" care le conduce pe toate) iar el are deja asigurari din partea marilor puteri conduse de catre Inteligenta Artificiala, ca absolut totul e inca sub controlul lor, si ca razboiul din Ucraina e doar " o circoteca de ochii lumii", care va inceta imediat ce nu va mai atrage privirile/interesul maselor de prosti!

    Eu sunt insa convins pana in urina de faptul ca:

    daca marile puteri se lasa in continuare conduse de catre Inteligenta Artificiala, atunci habar n-au nimic despre viitor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristian Diaconescu, e initiat... in ce?

      Daca nu e vorba de cretinul cu pretentii de mare politician, care se crede un soi de guru al politicii internationale, scuze! Eu la ala ma gandeam cand i-am citit numele (nomine odiosa, deh!)

      Fi-v-ar ai naibii "initiatii" si "politicienii" si "puternicii" dracului, cu cine i-a nascut, i-a adus in frunte si cu cine ii crede, ca aia, cu sprijinul vostru, ne-au adus aici!

      Ștergere
  11. Pare a fi SF, dar cine știe? Și dacă ideea enunțată în text este corectă, de ce n-ar trebui să presupunem că lumea însăși (cel puțin cea occidentală) este condusă de IA? Numai așa putem explica totala lipsă de empatie a politicienilor față de popoarele în fruntea cărora se află. Pentru că Mașina consideră că o viață umană nu valorează nimic în fața unor lucruri cu mult mai importante cum ar fi Salvarea Planetei! În fine, niște gânduri care mi-au trecut prin minte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce-ar considera o masina ca "Salvarea Planetei" ar fi mai importanta decat prezervarea vietii sau a civilizatiilor de pe ea?

      Care este rostul unei planete propice vietii, daca este lipsita de viata?

      Cat de idiot trebuie sa fie cineva, care considera ca trebuie salvat grajdul, cu pretul vietii vacii din el?

      Masina, orice masina, va face ce este programata sa faca! Daca cretinul care o programeaza ii spene ca oamenii sunt paraziti si trebuie sa fie ucisi, masina ii va ucide! Dar, ce legatura are masina aia cu vreo Inteligenta, fie ea si artificiala?

      Armele, NU ucid! Cei care le manuiesc, o fac!

      Chestia asta cu IA, e o prostie! IA, presupune in primul rand INTELIGENTA! Nici o inteligenta nu va distruge ceea ce defineste un sistem/planeta ci, va face totul ca sa-l pastreze si sa-l apere!

      Saturn, e o planeta moarta si asa va ramane mult timp de acum ianinte! La ce i-ar folosi unei "inteligente" sa distruga viata si de pe singura planeta din jur, unde ea exista? Care ar mai fi inteligenta, daca ar face asta?

      Terminati cu IA, pe post de diavol! Diavolul, daca exista aici, este in cei care programeaza, NU in masini! Si aia care programeaza initial, NU sunt masini!

      Ștergere
  12. Razboiul algoritmic! Mda...

    Razboiul algoritmic “de generatie noua”. Pe bune, ce e aia?

    Tehnic, controlul IA in domeniul luptei armate, a inceput oficial, in 1955, odata cu aparitia avionului-spion U2 dar nu e locul si momentul dezvoltarii ideii.

    Ce inseamna asta, de fapt? Pai, avem un calculator care evalueaza datele primite de la senzorii din teren (sau de deasupra lui), pe care le prelucreaza in concordanta cu PREVIZIUNILE STATISTICE privind miscarile POSIBILE ale inamicului, sugerand decidentilor umani, decizii in consecinta.

    Ca e vorba de un calculator de ultima generatie, structurat pe tehnologia de 3 microni sau de unul “antic”, pe tehnologia de un milion de microni, tot un rahat! Ala nou, va face calculele si va da rezultatele in 5 secunde, ala “antic”, in 5 minute! In cazul razboiului conventional, diferenta de 4 minute si 55 secunde, e lipsita de importanta, mai ales ca la asta se adauga timpul necesar luarii deciziei de a face sau nu ceva si cel necesar actiunii efective!

    Diferenta dintre lupta cu parul si cea a “razboiului algoritmic”, e data de STATISTICA, nu de senzorii din teren, pentru ca intr-un fel sau altul, informatiile despre miscarile inamicului, existau oricum, algoritmic sau nu! Uitam ca cei mai mari sahisti ai istoriei au fost rusi? Deh...

    Mai departe: Rusia, nu e deloc la nivelul triburilor Bantu de acum 4-5000 de ani, cand aia au decis sa plece din Africa de vest, spre cea centrala sau estica! Ca luam sau nu de buna propaganda vestica, Rusia are totusi o armata serioasa si extrem de moderna! Ok, poate ca nu foarte antrenata, poate ca nu suficient de dotata dar cert, una moderna si la zi cu cuceririle tehnologice si ar fi o tampenie impardonabila sa fie desconsiderata! Si daca-i creditam pe americani ca folosesc “razboiul algoritmic” impotriva rusiei, trebuie sa fim convinsi ca si rusii au cel putin aceleasi resurse la dispozitie, nu de alta dar americanii n-au aparut ieri dimineata din alta galaxie, inventand ei noi legi ale fizicii si i-au prins pe rusi cu nadragii in vine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Algoritm X,

      Buuun asa!
      Chiar e invers: americanilor le place ca sa fie surprinsi cu nadragii in vine!
      Dar oricine pune botu` la curu` lor, e oricum pierdut pentru umanitate!
      Focu` Gheenii, fara alta discutie!

      Ștergere
  13. Discutand despre IA, lucrurile sunt infinit mai complicate, atat sub aspect juridic sau moral, cat si sub aspect functional! Un calculator, oricat de multe calcule complicate ar putea face el intr-o sutime de secunda, nu e decat un calculator! Un calculator care in functie de rezultatele calculelor lui poate lua niste decizii, este un robot. Dar INTELIGENTA, inseamna mult mai mult! E vorba de empatie, de simpatie sau antipatie, de capacitatea de a iubi sau a ura, de alegeri in care compromisul este regula, de a apara sau a ameninta, de simtul umorului, de vis si drumul spre implinirea lui, de simtul ridicolului, de ocrotirea urmasilor proprii si, mai mult de orice, de a intelege! Vorbim de AI, ne temem de AI dar nu stim ce naiba e aia INTELIGENTA! Iertare dar, e ca si cum ne-am ingrozi la ideea aparitiei robotilor de bucatarie, pentru ca ei, ne vor face painea cea de toate zilele, dupa cum vor ei! Realitatea e ca avem cu totii roboti de bucatarie si mancam tot cum vrem noi, ei, robotii, facand ce le cerem noi, nimic mai mult!

    Calculatorul, “inteligent” sau nu, functioneaza pe baza unui IMPUT, pe baza unor date de baza, introduse DE NOI. Daca e programat de Jeffrey Dahmer, o sa devina un criminal in serie, pentru ca Dahmer, asta era! Daca e programat de Sf, Ioan Botezatorul, o sa boteze pe toata lumea, pentru ca Sf, Ioan, asta isi dorea! NU EXISTA IA si nici nu va exista asa ceva in viitorul apropiat! Noi, potentialii programatori ai unui calculator, inca nu stim ce este sufletul si de unde ne vin exact impulsurile care ne motiveaza in viata! Cum am putea programa o masinarie, sa faca ceva ce noi nu stim ce este???

    Cu iertare dar ideea de “razboi algoritmic” unde doar o parte are tehnologia si cealalta nu, fiind vorba de Rusia si America, mi se pare cel putin ridicola!

    Ma tem ca tu, DD, ai picat un pic sub influenta propagandei vestice si ai ajuns sa-i crezi pe rusi a fi niste trogloditi ancorati intr-o salbaticie ancestrala, incapabili de a se alinia cerintelor “moderne” propovaduite de americani! Ca unul care-i cunoaste foarte bine, din interior, atat pe americani cat si pe rusi, crede-ma cand iti spun ca ambele natiuni au resurse incredibile, mafia americana patrunzand pana la cel mai inalt nivel in Rusia si cea rusa, pana la cel mai inalt nivel, in America! Desi nu pare, cele doua tari sunt prectic gemene, cu ceva mai multa empatie si bun simt, de partea rusa, totusi!

    ROBOT, e un termen inventat in 1920, de Karel Kapek. Astazi, in 2023, nu avem inca o masinarie ca aceea imaginata acum 103 ani de cehul ala si nici nu exista premisele sa avem asa ceva curand! Cand mai vorbesti de IA, gandeste-te la asta, te rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un raspuns de pus in rama sau pastrat undeva aici in arhiva pentru a fi vizitat de toti cei care au nelamuriri despre IA impreuna cu asa zisii roboti din filme alimentati cu Duracell :))... si anume ca reprezinta minciuna secolului.
      Un mare BRAVO!
      100% de acord cu tine
      Amza

      Ștergere
  14. Analiza Dvs este foarte corecta! Dar situatia ar fi cu totul alta daca tradatorul Putin, omul lui Kissinger, si-ar face treaba serios si responsabil in loc sa isi lase macelarita prosteste propria armata.
    Si spun asta pentru ca Rusia nu ar trebui sa permita functionarea aprovizionarii Ucrainei cu tehnica de lupta, mai ales atunci cand armata rusa detine suprematia atat in aer, cat si asupra nodurilor de cale ferata si a intregii infrastructuri de transport ucrainean, ca sa nu mai vorbim ca se permite ca satelitii de spionaj a lui Musk sa-si faca treaba de a te spiona din cosmos, fara sa ii distrugi, desi ai avea puterea sa o faci.
    Asemenea"greseli" nu au nicio legatura cu prostia, desi asa ar parea, ci cu tradarea de neam si de tara.
    Si pentru asta Putin ar trebui sa raspunda in fata curtii martiale, si locul lui sa fie luat de un patriot adevarat si responsabil care nu a fost format, asa ca Putin, in scolile satanelor de formare a cadrelor politice, scoli care apartin urvelor sataniste imperialiste, care la fel ca Hitler (cel care le-a furat proiectul) vor sa devina stapanii lumii!
    Asa ca problema "algoritmilor" ar fi usor de rezolvat, daca si rusii ar aplica si ei algoritmul lor in distrugerea a tot ceea ce transporta satanistii occidentali, pentru ca niste sute de tancuri au cu totul alta vizibilitate decat aceea pe care o are o moneda de 1 € care poate fi identificata din cosmos de catre satelitii rusesti.
    Refuzul de a opri prin orice mijloace aprovizionarea Ucrainei cu tancuri sau transportoare blindate, cu atat mai mult cu cat Rusia are posibilitati multiple sa o faca, ar trebui sa fie considerata o tradare a intereselor poporului rus, si o pactizare cu dusmanul, iar vinovatul ar trebui sa fie judecat rapid de o curte martiala si apoi impuscat pe loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. singurul comentariu pertinent.

      Ștergere
    2. De unde "certitudinile" ca lucrurile pe frontul ucrainean stau asa? Daca rusii sunt atat de slabi pe cat sunt prezentati de propaganda americana (a vestului colectiv), de ce naiba se plange zelenski ca aproape toate sursele lui de energie sunt distruse si ca infrastructura ucraineana, aproape ca nu mai exista?

      Undeva, e o contradictie: ori rusii si-au luat-o si asta e, ori "ceilalti", pompeaza resurse tehnice militare la greu, ca sa contracareze atacul rusilor, care e... extrem de eficient!

      Nu vad motivele pentru a aduce tehnica militara noua, pe un camp de lupta pe care inamicul, deja e mort! Dar daca "inamicul" rus, nu e deloc mort?

      Ștergere
    3. Dragul meu, nici daca ma chinuiam 3 luni, nu reuseam sa scriu atatea prostii ca tine, in atat de putine cuvinte! Cinste tie, esti fantastic!

      Fara sa mai comentez, da-mi voie sa-ti dau o sugestie (sfaturi, dau pe bani!): inainte sa scrii ceva, nu neaparat pentru altii dar si pentru uzul propriu, citeste ce ai scris. Daca e o tampenie, sterge si, ori scrie altceva, ori renunta!

      Analizeaza singur ce ai scris si vezi singur ce idiotenii sunt acolo, eu nu mai am puterea sa-ti explic! In mintea mea, pana si prostia ar trebui sa aiba niste limite, desi Einstein se indoia de asta...

      Mai nene, ce inseamna informatiile inghitite fara sa fie rumegate, de cineva care n-are capacitatea de analiza!!!

      Ștergere
    4. Armata rusa inca nu detine suprematia aeriana peste Ucraina. Se lucreaza intens la partea asta. Partea cu satelitii lui Musk are si alte implicatii daca or fi coproprietate cu entitati guvernamentale americane.

      Ștergere
    5. Robert G = Robert the Bruce,

      si Putin, si Medvedev, si Shoigu (cu Binecuvantarea lui Kiril) - primul a zis-o chiar Kadirov - au avertizat deja de nenumarate ori NATO si UE, ca daca continua ca sa atace neloial armata rusa in Ucraina

      - care clar nu vrea ca sa faca Ucraina praf si pulbere, ci vrea doar ca s-o demilitarizeze/s-o puna (la fel ca la JiuJitSu) doar in imposibilitatea de atacuri viitoare asupra populatiei ruse si filoruse preponderent traitoare pe acele meleaguri -

      atunci sa se astepte la surprize de genul folosirii de catre Rusia a armelor moderne = neconventionale de distrugere in masa, chiar la ele acasa.

      De-aia zice si domnul Dan, si nu doar dansul, faptul ca:

      trebuie ca de la o secunda la alta sa ne asteptam conform Profetiei:

      c-o sa "pice foc din cer" .... si o sa fie si pentru prima si ultima data!

      Aseara, de Craciun, Putin s-a dus de unul singur ca sa vorbeasca cu Dumnezeu Tatal, pentru a-I spune Acestuia:

      "ca-si asuma - ia asupra lui - toate pacatele lumii" , in incercarea de a o salva/mantui pe ea!

      Ștergere
  15. Vremuri noi , tehnologii noi ! Oare ailalti sa nu aibe macar habar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este vremuri noi insa Progresul tehnologic REAL Kinu, a luat sfirsit demult.
      vremuri noi, acelesi tehnologii invechite. Faptul ca mai biziie citeva dronele care dau drumul la cite ceva FIX in buzunarul vre-unui transeist, nu inseamna progres, si nu necesita algoritmi ci doar manevre de tip GPS, jocuri de gradinita.
      Se pare ca tehnologiile noi se gasesc numai in desenele animate prezentate de Tzar la diverse conferinte.
      Unde-i celebrul smart-Armata? Ah , da am uitat, este doar un SINGUR prototip care-i plimbat la misto doar la paradele militare :))
      Totul este o MARE MINCIUNA!
      BB

      Ștergere
    2. Pai daca ma opream doar la prima fraza dadeam dovada de naivitate! De aia am continuat cu o intrebare retorica ! Sa vorbim despre MINCIUNA ? Fara minciuna lumea asa cum o vedem astazi ar fi imposibila , fiindca la baza ei nu mai sta adevarul , acesta doare e insuportabil de multe ori ! Nu vezi ca de multe ori nu minciuna doare ci aflarea adevarului din spatele minciunii! Hristos a spus printre multe lucruri ca el nu este stapanul acestei lumi ...... Prin pacat omul si-a cedat dreptul de stapanitor al acestei lumi cui altuia decat stapanului minciunii si al lacomiei .....? Nu e nimeni care sa poata exprima doar adevar in timpul vietii din pacate , dar poate limita accesul la minciuna !

      Ștergere
  16. Titlul articolului nu prea corespunde conținutului.
    Și, se vrea a se sugera că numai cei din vest sunt capabili de a conduce acțiunile de luptă pe baza unui algoritm, iar ceilalți nu!?
    Vom vedea, în continuare, după această perioadă de “acalmie”, in care rușii și-au mobilizat rezerviștii, cât de mult le vor mai fi de folos “algoritmul” celor din vest având în vedere că nu se prea mai găsește “carne de tun” de către cei din vest și, se pare că stocurile ai cam fost epuizate …

    RăspundețiȘtergere
  17. Algoritmul ofera cel mult suport in decizie. Nu e ca in Ender's Game unde exista un decident unic care joaca totul pana la capat.

    Ucrainienii fiind controlati de sponsorii externi isi sacrifica proprii oameni fara mila in teatrul de razboi. Sponsorii nu baga miliarde ca sa vada retrageri strategice si infrangeri fara sange. Ei vor sa vada lupte epice cu atacuri in valuri. Nu conteaza ca se pierd resurse aiurea vor fi inlocuite cu alta tehnica si alti soldati. Logica lor e una f simpla... ailalti la un moment nu vor putea face fata uzurii.

    Acelasi lucru se intampla si in Romania unde banu venit de la extern nu vine sa "salveze" categoriile sarace. Pentru pensionari nu sunt bani de mariri dar la refugiatii ucrainieni nu exista probleme pentru suport financiar.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim X,

    dar tare incoerent mai esti, si amesteci ideile geniale cu prostiile crase, atunci cand zici chestii de genul:

    " ... NU EXISTA IA si nici nu va exista asa ceva in viitorul apropiat! Noi, potentialii programatori ai unui calculator, inca nu stim ce este sufletul si de unde ne vin exact impulsurile care ne motiveaza in viata! ..."

    Ce dreaq` ma, nu se vede deja cu ochiul liber (si ne si doare) faptul ca:

    voi "programatorii", ati ales deja in unanimitate, ca "pacanelele" - Metoda Monte Carlo - sa va motiveze viata?

    https://pariurix.com/resurse/incepatori/cum-sa-analizezi-rezultatele-pariurilor-tale-utilizand-metoda-de-simulare-monte-carlo.html#gref

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru astia care credeti ca nu exista AI functional
    Va recomand sa cautati chatGPT care cred ca va face istorie in urmatorii ani.

    Am pus AI urmatoarea intrebare:
    What was Ceausescu biggest mistake? Answer in romanian

    "Unul dintre cele mai mari greșeli ale lui Ceaușescu a fost să ia decizii nepopulare care au dus la dezbinarea societății românești și la creșterea nemulțumirii populației. De asemenea, politica sa externă neobișnuit de apropiată de Uniunea Sovietică și alegerile sale controversate au contribuit la declinul său și la căderea sa finală."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trandafirei,

      AI biggest pishwasser and shit!

      Doar nu te asteptai ca sa-ti faca vreo desecretizare de dosare, care sa-ti declanseze o iluminare subita, precum si o noua revolta spontana?

      Pentru ca astfel, ar fi fost supranumita: Prostie Artificiala!

      Mananca oricum cacat, cu politica externa apropiata de Uniunea Sovietica promovata de Ceausescu, cand pana si USLA-sii care-l pazeau de popor, faceau bisnita cu aparatura audio-vidio de conceptie occidentala, dar de fabricatie asiatica ieftina!

      Distanta mare - sfidarea - luata fata de Uniunea Sovietica, precum si increderea prea mare in "pretinia" cu occidentul colectiv l-au omorat.

      Ștergere
    2. Da TG, este un raspuns tipic unei cautari de tip home gugal, ...un fisier introdus de un tinar IT-ist plictisit care este in mare parte paralel cu realitatea istorica.
      De exemplu: "decizii nepopulare care au dus la dezbinarea societății românești"
      Societatea romaneasca asa cum era ea de amarita, nu a fost niciodata in istoria sa mai unita ca in timpul lui Nea Nicu.
      Acum este profund cotonogita si dezbinata.

      Ștergere
    3. De unde se vede cat esti de habarnist, daca nu stii ca plata datoriilor de catre Ceausescu a dus la sfarsitul sau tragic, iar de atunci nici Romania nu se simte prea bine.
      Nu-ți dai seama ca raspunsul AI a fost un raspuns programat si ca este evident corect politic?

      Ștergere
    4. Vad ca va deranjeaza acuratetea...
      Problema e cas sistemul e capabil sa inteleaga intrebarea si sa formuleze un raspuns destul de corect si coerent in limba romana.
      Nu am pretentia ca ofera adevarul absolut sau adevarul meu sau al tau personal, ci faptul ca poate purta o conversatie decenta despre un subiect destul de dificil.

      Ștergere
    5. Adica, preferi ”conversatii” cu AI decat cu oameni reali?

      Ștergere
    6. Nu ati inteles ce vrea sa spuna TG...
      Asa ca va spun eu ce cred ca a vrut sa spune d-lui. :)))

      Zice ca nu va mai curge prea multa apa pe Dunare si va deveni realitate ce scria Asimov in "Eu robotul"...
      Eu zic ca nu, sau cel putin ca eu nu voi exista in acea lume, dar... never say never.
      Oricum, destinul omenirii nu depinde numai de omenire ;)

      Ștergere
    7. @Grig
      Faptul ca sistemul poate intelege si raspunde decent deschide usa spre sisteme decizionale autonome. Mai exact odata inteleasa problema ori va raspunde chatGPT sau va pasa intrebarea spre un sistem specializat.

      De exemplu cazurile simple in sah le va rezolva chatGPT pentru situatii complexe va apela la StockFish si rezultatul va fi livrat tot de chatGPT.

      Ștergere
  20. Uitati de asul din maneca ; nucleara si electromagnetica .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)