duminică, 8 ianuarie 2023

Câte ceva despre algoritmi


Pare că articolul meu de ieri a stârnit multe pasiuni. Unii chiar m-au acuzat, în premieră, de pro-americanism. Ceea ce mă face să zâmbesc în condiţiile în care până acum eram acuzat de pro-rusism. Alţii m-au trimis să-mi completez lecturile. Au fost însă şi unii care s-au apucat să nege totul. Există într-adevăr o specie care, atunci când e pusă în faţa unei situaţii excepţionale, simţindu-se dezarmaţi, o neagă. La fel face şi struţul atunci când bagă capul în nisip. Nu-i în regulă, dar, din păcate, o tot văd.

Am constat însă că marea majoritate nu are habar despre nivelul la care a ajuns tehnologia. Cei care spun că „aşa ceva nu există” o simplifică. Nici cei care o complică, prezentând chestiuni neverosimile nu se află în zona adevărului. Scopul postării de azi este acela de a oferi câteva elemente de bază tuturor celor care doresc să aibă habar de lumea în care trăiesc. Nu de alta, dar ne vom tot ciocni de algoritmi şi cel mai bun lucru e să înţelegem cum funcţionează maşinăria infernală din spate.

Pentru început hai să vedem cum funcţionează inteligenţa artificială. În esenţă nu e nimic complicat, ci de-a dreptul simplu. Totul porneşte de la imitarea creierului uman, mai precis a neuronului nostru. Un program de inteligenţă artificială are una sau mai ulte intrări, prin care i se solicită ceva şi ieşiri în care apare rezultatul. Partea interesantă este că ceea ce se petrece în interiorul „cutiei” care procesează nu este ceva strict, pre-programat, ci ceva care se auto-adaptează. Un neuron AI este o simplă poartă logică, menită a primi unul sau mai mulţi stimuli(informaţia) şi a da un răspuns cu o valoare aproximativă de adevăr(aceasta este ieşirea). Ieşirea unui neuron se conectează la intrarea altui neuron care face oarecum o chsestie similară. Şi astfel, cuplând mai mulţi asemenea neuroni se creează ce se numeşte o reţea neuronală(vezi figura de mai jos).


După cum se observă, o reţea neuronală are mai multe niveluri. Ceea ce însă este extrem de important pentru o asemenea reţea este procesul de învăţare. În stadiul iniţial, o reţea dă numai erori, de aceea e trebuie învăţată, asemeni unui om. Cum se produce fenomenul? Se pregătesc anumite teste, reţelei i se dau intrările şi la ieşire se evaluează eroarea. Ei bine, în funcţie de dimensiunea erorii, fiecare neuron de pe fiecare nivel îşi ajustează răspunsul astfel încât să se acopere eroarea, iar răspunsul la stimulul de test să fie cel aşteptat. După care se continuă cu următorul imput, făcându-se din nou, în funcţie de eroare, reajustările. După un număr suficient de teste, reţeaua începe să funcţioneze din ce în ce mai bine, până când nu mai este nevoie de antrenare şi poate fi dată în producţie. Ce înseamnă asta? Că, prin copierea logicii fiecărui neuron din reţea, poţi livra un produs gata antrenat pentru un anumit task. Aţi înţeles probabil că nu e nimic complicat în esenţă. Nu-i vorba de matematici superioare sau mai ştiu eu ce alte chestii complicate.

Întrebarea care se pune este ce anume face diferenţa? În primul rând e vorba de puterea de calcul. Pentru ca un sistem de inteligenţă artificială să funcţioneze are nevoie de multă putere de calcul. Din descriere pare că nu, doar că, în funcţie de dimensiunea reţelei neuronale, puterea de calcul necesară creşte exponenţial. Întrucât sistemele de calcul clasice nu prea se pretează acestei activităţi s-au creat plăci speciale pentru reţelele neuronale.  

Un alt domeniu care face diferenţa este cel legat de modul de învăţare, de ajustare a nodurilor s.a.m.d. De asemenea, topologia reţelei neuronale este şi ea esenţială. Ca să nu mai vorbesc de modul de dispunere a datelor la care are acces reţeaua. 

Ce trebuie să înţelegeţi de aici? Cu toate că e vorba de un proces simplu în sine, există la tot pasul optimizări care funcţionează teribil de bine, dar care ţin de cercetarea fundamentală şi se află sub protecţia secretului comercial(sau a celui de stat). Însă, un rol hotărâtor îl are puterea de calcul. Iată de ce SUA a blocat China şi Rusia de la „autostrada tehnologică” mondială. Se ştie că în domeniul calculului neuronal viteza e crucială şi de aceea SUA încearcă să-şi menţină adversarii mai jos de penultima tehnologie. De asemenea s-au luat măsuri ca tehnologiile AI de ultimă generaţie să nu ajungă pe mâna chinezilor sau a ruşilor. 

AI-ul însă nu e totul. Inteligenţa artificială ajută la elemente punctuale. De exemplu, de o groază de vreme OCR-ul este expresia cea mai comună a inteligenţei artificiale aplicate. Recunoaşterea caracterelor astfel încât să se digitalizeze rapid un document a fost o aplicaţie crucială a domeniului şi fără consum mare de resurse. Între timp tehnicile au evoluat pe măsura creşterii puterii de procesare. De aceea acum avem aplicaţii care înţeleg limbajul natural sau care procesează informaţii complexe. 

Să mergem însă mai sus şi să vedem ce se înţelege prin „algoritm”. Algoritmul este cel care combină mai multe aplicaţii - nu obligatoriu de inteligenţă artificială - pentru a produce un rezultat. Să vă dau un exemplu clasic: toată lumea s-a înspăimântat când a constatat că după ce discută un subiect cu cineva, pe dispozitivele pe care e conectat i se livrează publicitate referitoare la acel subiect. Cum se poate ca atunci când discut despre pantofi, imediat pe Facebook să-mi apară publicitate la pantofi? Iată un algoritm în plenitudinea lui. Cum funcţionează? În primul rând avem spionii care ne ascultă non stop. Aceştia sunt dispozitivele inteligente din jurul nostru. Spre exemplu, în ceea ce priveşte ascultatul ambiental, un campion absolut este ... televizorul. Acesta transmite fluxul vocal pe server unde programe de inteligenţă artificială înţeleg limbajul natural şi disting dacă e vorba de vreo comandă vocală sau de o discuţie. Detectând că e vorba de o discuţie, extrag informaţiile necesare, dar mai şi parametrizează timbrul sonor al participanţilor la discuţie. Astfel, programul de pe server va şti că o persoană feminină cu timbrul X s-a interesat despre pantori, în timp ce o persoană feminină cu timbrul Y s-a declarat fascinată de crema caramel a prăjiturii, iar un domn cu timbrul Z s-a interesat de cafeaua etiopiană. Aceste informaţii sunt vândute  în timp real către marii furnizori de publicitate care identifică participanţii la convorbire după timbrele vocale sau după alte caracteristici(în funcţie de  sistemul care pescuieşte informaţia), apoi calculează cui trebuie livrată o publicitate de un anumit tip astfel încât să existe o probabilitate cât mai mare ca individul ţintă să o acceseze. 

Avem deci un sistem neuronal care culege şi procesează informaţia primară, apoi un sistem care găseşte indivizii ţintă în baza sa de date, apoi un sistem care calculează probabilitatea ca un anumit mesaj publicitar să fie accesat şi apoi un sistem de departajare a publicităţii care e livrată, sistem care se bazează pe banii licitaţi de beneficiarul publicităţii(când două mesaje publicitare au aceeaşi şansă de a fi accesate, prima dată e plasat mesajul care a plătit mai mulţi bani). Deci ce avem aici? Avem câteva reţele neuronale care captează informaţia şi-o digitalizează şi câteva programe clasice care decid automat ce mesaj publicitar să fie livrat individului ţintă. Aceste programe n-au de-a face cu inteligenţa artificială, ele doar execută o rutină strictă. Aşa arată un algoritm: o interconectare a mai multor programe diferite care produce rezultate excelente. 

În acest mod trebuie văzut şi algoritmul de luptă utilizat de americani în Ucraina. Da, este simplu în esenţă, da, şi ruşii ştiu de el şi probabil că au habar de modul de funcţionare. Însă, la fel şi noi ştim cum funcţionează infernala maşină de publicitate din spatele marilor companii tehnologice şi, cu toate acestea, de multe ori preluăm publicitatea lor. Ştiaţi, de exemplu, că Google deteriorează rezultatele căutării atunci când realizează că vreţi să găsiţi un produs? De ce-o face?Pentru că în partea superioară a paginii plasează produsele care se potrivesc cel mai bine criteriilor de căutare şi, întrucât nu găsiţi mare lucru la rezultatele normale, sunteţi mult mai încurajaţi să daţi click pe cele sponsorizate. Asta distruge „creşterea organică” pe care se bazau multe afaceri. Interesant, nu?

Sper că prin articolul de azi v-am făcut o introducere cât de cât OK în lumea în care am ajuns să trăim. Desigur, n-am putut să intru în adâncime, dar cred că ceea ce v-am spus e în regulă pentru a vă putea face o idee generală despre cum funcţionează lucrurile. Cert este că de-acum înainte ne vom tot lovi de AI(sau IA în română), astfel încât e bine să ştim cum funcţionează monstrul. Nu-mi dau încă seama dacă noi, ca oameni, vom putea scăpa din mega-capcana în care ne băgăm singuri. Ceea ce pot să vă spun cu mâna pe inimă este că cei care nu au habar despre ceea ce se petrece vor fi victimele cele mai naive, în timp ce ceilalţi vor avea o oarecare şansă, chiar dacă foarte mică. 

31 de comentarii:

  1. Mai sunt și programele de sah, care sunt mult mai bune ca oamenii. Stockfish, etc. Există campionate de șah in6care se joacă numai între astfel de programe, omul neavând nicio șansă. Era normal să se aplice și în domeniul strategiei și tacticii militare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am deja niste anisori de cand joc sah, nu la nivel de maestru, dar o fac, si mai am si curiozitatea sa pun motorul sa analizeze partida. Mi s-a intamplat de n ori pana acum ca o mutare pregatitoare pentru o secventa fortata sa fie calificata de motorul lui pastrav prajit drept gafa...Bune motoare...

      Ștergere
  2. Studiu de caz: in luna oct.2022 am accesat Fonduri Europene pe masura 4.1.1. Bis. Cand am incarcat in aplicatia I.M.M. Recorver ,cererea de finantare,planul de afaceri si celelalte anexe solicitate ,la pasul 2 aveam 2 butoane care trebuia sa raspunda la urmatoarea intrebare ? Este firma relocata la locul unde se face investitia ? Aveai doua optiuni Da care ers gresit si Nu ,buton care nu putea fi activat ,care era raspunsul corect. A trebuit sa apas pe butonul da deorece spunea undeva ca firma nu este eligibila dar se poate corecta ulterior...pe parcursul desfasurarii procedurii. Evident ca sistemul mi-a transmit automat ca firma nu este eligibila la care aveam dreptul fac contestatie in termen de 30 de zile .Can am facut contestatia pe data de 09.12.2022 am constatat ca acea contestatie nu era semnata electronic ( deci nu era valabila ) si am facut alta contestatie in data de 13.12.2022, cu termen de raspuns 30 de zile.Nici pana la aceasta data nu am primit raspuns si oricum as face , sa zicem ca as primi raspuns pe data de 25.01.2023 ,favorabil...nu as acea timp sa rezolv procedural problema deoarece in data de 01.02. 2023 ,programul se finalizeaza .Am constatat ca sunt cca 25-30 de cazuri similare cu al meu ,cu acelasi punctaj , care au fost respinse de IA si altii cu un punctaj mai mic au castigat proiectul...Ce sa fac ? Cu cine sa ma judec ? Cu I.A. ? Nu exista jurisprudenta in acest sens ...Cum dovedesc eu ca am dreptate ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta-i o minarie de la cineva din spatele unui ghiseu care va astepta la cotitura sa bagati dreptul inainte sa va activeze butonul de "NU"

      Ștergere
  3. Domnule Dan,

    " ... Se ştie că în domeniul calculului neuronal viteza e crucială şi de aceea SUA încearcă să-şi menţină adversarii mai jos de penultima tehnologie. De asemenea s-au luat măsuri ca tehnologiile AI de ultimă generaţie să nu ajungă pe mâna chinezilor sau a ruşilor. ... "

    Odata ajunsi in - precum si intorsi intregi din - Hiper_Spatiu, varierea vitezei nu mai este niciun secret/nicio taina/niciun mister pentru "argonauti"!

    Acum doar la radare trebuie lucrat, pentru marirea performantei lor de detectare in avans/cu anticipatie, a oricarui atac lansat din "neant"!

    Pentru ca daca anticipezi o lovitura in punctul in care te afli, atunci nu mai conteaza foarte tare viteza cu care esti atacat

    - deoarece o viteza de lovire "inadaptata" (prea mica sau prea mare) va face vesnic ca lovitura sa fie una ratata -

    pentru ca devine suficient sa faci, cel mai mic efort/calcul de eschivare de la lovitura.

    Sigur, ma refer strict la apararea unor tinte situate in Hiper_Spatiu, si nu la apararea tintelor terestre imobile, care nu se pot eschiva de la absolut nicio lovitura.

    In ceea ce priveste posibilitatea de aparare a unei tinte terestre imobile vazute prin "ochii" = radarul atacatorului, aceasta posibilitate nu creste neaparat simultan cu cresterea vitezei de reactie, si nici a celei de atac, in conditiile in care capacitatea de eschiva efectiva - respectiv de anticipatie de catre atacator a reactiei din partea aparatorului - ramane sfanta!

    Aparatorul ajungand astfel

    - indiferent de rapiditatea vitezei sale de lovire/de reactie, chiar mai mare decat viteza de lovire a adversarului/atacatorului -

    ca sa:

    "Vaneze Vant" !

    De aceea, numai un radar = un "ochi" performant, care reuseste ca sa urmareasca si astfel sa pre_vada loviturile inainte de lansarea acestora, va putea ca sa le evite/ca sa se eschiveze cu cel mai mic efort.

    Deci: viteza ca viteza, insa fara un camuflaj perfect (fara "im_pre_vizibilitate"), nema victoria garantata!

    RăspundețiȘtergere
  4. am citit ambele articole. tehnic apreciez descrierea, insa din alt punct de vedere, referitor la primul articol care descrie abordarea moderna a razboiului, apreciez ca au fost niste aprecieri pe care eu le consider false. Nu stiu ce tabara preferati, insa clar runda asta ati defavorizat ukraina. ca practic 80 -90% din jurnalistii cei mai bine platiti de guvern. Ma rog, nu conteaza. Problema este ca audientele se fac pe minciuni si aiureli introduse intre lucruri foarte interesante si atractive, de necontestat. Pe scurt as zice ca este o abordare de cartita rusofila. Na! nu mai conteaza, banu de la sponsori sa vina. Dar poate gresesc si noua abordare a razboiului face primii pasi spre un mix om-AI, un razboi hybrid.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant si posibil, in Ucraina se testeaza "razboiul algoritmic". Dar daca rusii ar distruge complet infrastructura inamicului (curent, gaze, apa) situatia s-ar schimba radical pe teren, chiar daca Ucraina primeste arme din ce in ce mai moderne si eficiente. Si totusi, Rusia nu pare hotarata sa termine ce a inceput..Un lucru care e posibil sa ii coste extrem de scump..

    RăspundețiȘtergere
  6. Se poate sa fie asa ,dar aplicat in cazul razboiului din vecini ,uitati un factor adica nasul.Da orice nas isi are nasul .Adica bomba cu efect electromagnetic .Am facut armata la protectie chimica ,bacteriologica si nucleara pe vremea impuscatului .Inca de atunci ni se spunea de gradul inalt la care ajunseseră sovieticii in studiera si aplicarea efectului EMP .Acesta a fost observat la primele explozii nucleare testate de americani si sovietici .Este un efect care arde tot ce inseamna circuit electronic .Singurele componente care rezistau erau celebrele lampi.Si atunci au inceput sa fabrice echipamente echipate cu lampi .Rusii au si acum statii de radar si de control al focului construite cu lampi ,pt ca au observat ca vidul din ele le protejeaza de acest efect .Dar si aici au facut un compromis ,toate sunt voluminoase fata de cele construite de oponentii occidentali.Cred ca rusii cunosc tehnica folosita de Sua si anul aceste ne vor surprinde pe multi dintre noi.Mie personl imi este teama de riposta lor.Am auzit ca Lukoil vrea sa plece de aici .Oare asta nu ne arata nimic ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chimistule, a lu*vladimir vor surprinde pe mulți amorțiți de vestici cu arme noi, autonome, cu care vor mătura europa până la Rin, fără multă împotrivire. Cică a văzut-o înainte unul nemțki numit Alois Irlenmeyer, prin anii 1950...Live to see !

      Ștergere
    2. LUKOIL-pleaca din motive de biznis .....sper ca pricepui ! EMP-ul este eficient chiar 100%, dar sa fie folosit primul ! Doar niste scuturi energetice gen cele facute de Boieng ar face poate fata EMP-ului!

      Ștergere
    3. Nenea,

      "....Am auzit ca Lukoil vrea sa plece de aici .Oare asta nu ne arata nimic ?"

      Ba da, vrea sa vanda lui Shell, pentru ca stie vine nationalizarea in Romania.
      Dupa nationalizarea aplicata lui Shell, o va reprimi moca in calitate de investitor strategic!

      Ștergere
  7. Pomul cunoașterii dă roade tot mai absurde _TURMEI .
    MAI BINE DĂDEA MÂNCARE .
    ȘI TUTUN-RĂBDĂRI.
    Așteptări ? Cine este Nătăfleață va primi _A big AI in his mouth .Aiiiiiii !

    RăspundețiȘtergere
  8. Chestia cu "Inteligenta artificiala" e din acelasi film cu "vaccinul eficient si sigur". E doar "cargo cult", umflat de presa.Spre linistea noastra, a tuturor, nu exista si nu va exista vreo masina care sa "inteleaga" lumea.Orice program de calculator, cu sau fara asa zise "retele neuronale" este doar un model al lumii reale care functioneaza relativ bine pentru "sisteme inchise"; numai ca lume e un "sistem deschis". Sunt foarte multe exemple de sisteme cu "inteligenta artificiala" - sau mai bine zis cu "prostie artificiala" care au esuat lamentabil in lumea reala - a se vedea doar dezastrele provocate de "pilotul automat" al avioanelor sau al masinilor Tesla. Despre limitarile algoritmilor si ale masinilor in general se poate consulta cartea "Minte noasta...cea de toate zilele" scrisa de Sir Roger Penrose si aparuta mai demult la Editura Tehnica; a se vedea si Numarul Omega (constanta Chaitin) - un numar real care nu se poate calcula algoritmic. Sau mai general, despre limitele cunosterii umane, Teorema Incompletitudinii a lui Goedel.In rezumat, pe scurt, nu exista si nu va exista o masina care sa inteleaga lumea si nici sa aiba suflet. Motanul meu e mai destept decat orice calculator din lumea asta; nu joaca sah, dar il las afara si se descurca. Comparati Creatia lui Dumnezeu cu bietele creatii ale oamenilor si veti vedea imediat limitarile (si dezastrele) produse de "vaccinul eficient si sigur - a se citi manipularea genetica", "inteligenta artificiala",etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si cu Afganistanu' ? Cu Afganistanu' cum ramane? Acolo era mai ieftin, nu era de nasu' lu' "IA" a lu' peste prajit? Pentagonu' nu avea generali, programe, calculatoare, bombe, ace brice si carice? De ce au plecat cu coada intre picioare dupa DOUZECI DE ANI? Pentru ca mujahedinii nu auzisera de "IA" ca sa se sperie si sa pice pa spate, si pentru ca OMUL + CREDINTA IN DUMNEZEU e mai tare dacat orice "IA", armate, rachete, tancuri, elicoptere si ce mai vreti voi. Si in plus, cireasa de pe tort, aia nu sunt LGBTQ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Inteleg ca uneori scrii in graba... dar articolul despre tehnologia AI (nu ma refer la aplicatiile AI) e destul de superficial.

    Sa le luam pe rand.
    Nu exista stadiu initial in care reteaua da erori. Aia e doar o retea neantrenata.
    Nu se pregateste nici un test initial.
    Ceea ce se pregateste e un dataset cat mai mare posibil care cotine datele despre problema care se vrea rezolvata. Datasetul e impartit in doua, 70% pentru training, 30% pentru evaluare.


    Apoi urmeaza partea cea mai grea... configurarea retelei.
    Se stabileste tipul retelei, algoritmul de training, numarul de neuroni, numarul de layere, si functiile care activeaza si deactiveaza neuronii.
    Se stabileste limita de eroare accetabila si numarul de iteratii pana la care antrenamentul are sens sa se faca.

    Cele mai multe incercari esueaza.
    Reteaua nu ajunge la procentul de eroare stabilit in antrenament, in evaluare sau cand ii sunt servite date din viata reala.
    In caz de esec procesul de configurare se reia de la capat.

    Elementele de infrastructura AI descrise mai sus se bazeaza pe o matematica complicata. Iar configurarea retelei in cazu in care abordezi o problema noua e extrem de complicata.

    Scopul AI nu e sa fie doar un element de suport, ci sa devina un sistem self independent, care filtreaza informatie, invata, decide si mai ales se dezvolta in mod continuu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc superficial, însă e o introducere pentru cei care nu au habar de tehnologie. Acum dacă vrei să împingem discuţia spre MLP, RBFN, CNN, RNN s.a.m.d. putem merge şi într-acolo, dar nimeni nu mai înţelege nimic. Repet: scopul articolului este acela ca oamenii să înţeleagă ceva din ceea ce se află în spatele AI, iar eu cred că şi-a atins scopul.

      Ștergere
    2. Articolul e f ok, problema e una din concluzii: sa nu ne speriem ca lucrurile sunt destul de triviale legat de AI. Iar argumentul ca nu e nu stiu ce matematica superioara i-a pus capac. :))

      Ideea in sine ca poti replica mecanismele neuronale intr-un program de calculator e absolut geniala. Fundamentele AI sunt rezultatul unei munci interdisciplinare incepute in anii 40.

      Subiectul a devenit banal odata ce teoria a fost sistematizata.
      Marea intreprindere la ora actuala e sa extragi "aurul" din muntii de date acumulate. Goana dupa aur s-a intensificat cand Netflix a oferit 1 milion de dolari pentru cine e in stare sa propuna o solutie predictiva care sa capteze atentia clientilor in baza istoricului de vizionare. Tipul care a castigat premiul a crescut audienta cu aprox 10%.

      Poate ai vrut sa contrabalansezi articolul cu algortimul care conduce razboiul pentru ucrainieni.
      Ca obiectiv ... AI-ul spre aia se indreapta, singularitatea.
      Si e posibil ai dreptate sa existe un prototip in functiune pentru Ucraina.

      Recomand tuturor sa incercati chatGPT, veti avea o idee mai clara spre ce ne indreptam.

      Ștergere
    3. Cred că utilizăm terminologii diferite. La ce te referi când spui matematică superioară? La logica Fuzzy, la chestii gen principiul Modus-Ponens sau .inferenţa compoziţională a lui Łukasiewicz? Mă rog, sunt câteva concepte, dar nu e ceva de neabordat..

      Ștergere
    4. Trandafireeee,

      "... Scopul AI nu e sa fie doar un element de suport, ci sa devina un sistem self independent, care filtreaza informatie, invata, decide si mai ales se dezvolta in mod continuu."

      Ca sa faca ce Trandafire, sistemul tau self independent?

      Sa multiplice/diversifice "cacatul" deja existent, ca sa-l faca sa miroasa a nou?

      Dar nu puteti ca sa va duceti singuri in aventura asta?
      Adica sa va implementati doar/exclusiv voua, tot ceea ce doriti?
      Pentru ca noua oamenilor normali, nu ne trebuie asa ceva, ba chiar ne incurca, si ne face rau de tot!

      Ștergere
    5. @Dan implementarea unor logici AI folosind librariile software actuale nu necesita matematica prea multa. Mai mult, sunt multe cazuri deja fumate si poti aplica retete deja testate pentru problema ta.
      Ce zici si tu in articol.

      Dar infrastructura AI are multa matematica avansata incorporata:
      Nu sunt specialist in matematica sau AI dar chatGPT zice:
      Some of the more advanced mathematical concepts that are used in AI include:

      - Nonlinear optimization: Many machine learning algorithms involve optimizing complex, non-linear objective functions, which can be computationally challenging.

      - Bayesian statistics: Bayesian methods are often used in probabilistic machine learning to incorporate prior knowledge and uncertainty into models.

      - Information theory: This branch of mathematics is used in AI to quantitatively measure the amount of information in a signal or data set, and is used in feature selection and feature learning.

      - Graphical models: Graphical models such as Bayesian networks and Markov random fields are used to model complex systems in AI tasks such as computer vision and natural language processing.

      - Riemannian geometry: Riemannian geometry is used in deep learning to optimize non-Euclidean objective functions, in particular, in the optimization of the neural network parameters.

      It's worth noting that these concepts are not only challenging for AI researchers but also for mathematicians and researchers in other fields as well.

      Ștergere
  11. Cine va detine suprematia in spatiu va controla ce este si jos ! Restul e can-can ! Stiu ca ce este sus se controleaza de jos , dar au avut ei in vedere sa fie bine !

    RăspundețiȘtergere
  12. Termenul folosit e rețea neurală, nu neuronală.

    Nu știu. Goana după Golem e veche. Nu știm granița dintre viață și neființă, dintre inteligență și pură repetiție condiționată. În rețelele neurale aparențele de relaxare stohastică față de un determinism strict dau impresia trecerii pragului spre ceva în care 'inteligent' din inteligență artificială să nu fie chiar o glumă proastă. În fapt, nu există niciun criteriu independent de identificare a unui proces de gîndire. Invers, dacă s-ar putea demonstra că noi suntem tot algoritmi, mai vorbim, pînă atunci să ne sperie oamenii din spatele uneltelor 'inteligente', tot acolo se decide.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu înţeleg de ce e greşit termenul de reţea neuronală! Pe la începuturile tehnologiei traducerea termenului era cea corectă, anume „reţea neuronală”. Pe măsură ce am început să tot avem oameni cu jumătate de şcoală făcută în afară, am început să traducem neural cu ... neural. Mi se pare un fel de „face sens”.

      Ștergere
    2. Posibil. Dar în engleză adjectivul neural nu e sinonimul adjectivului neuronal. As fi tradus tot neuronale, primul impuls, pentru că pare mai sugestiv decît nervoase care ar fi mai corect lingvistic. Neural sună aiurea în română, așa e.
      neural - of, relating to, or affecting a nerve or the nervous system

      Ștergere
  13. Am consultat chatGPT şi dă doar răspunsuri corecte politic. Deci, nu-i "out of the box".

    RăspundețiȘtergere
  14. Tot omul decide ! El ii da informațiile de baza IA,aceasta urmând să le analizeze și să dea un răspuns(soluție)! Mai greu este cu actualizarea acestora în timp real și corect( mai ales pe câmpul de luptă unde inamicul poate oferi mari surprize )

    RăspundețiȘtergere
  15. Am observat și eu cum ne "ascultă" Facebook-ul pe smartphone-ul cu Android. O dată stăteam la masă cu net-ul pornit pe telefon și în bucătărie rula ceva muzică românească de pe un card SD la alt aparat. Smartphone-ul a recunoscut vocea solistului și imediat mi-a sugerat să mă împrietenesc cu el pe Facebook. Altă dată vorbeam pe Whatsapp cu prietenele despre înghețată și, intrând apoi pe Facebook, toate reclamele generate automat erau despre... înghețată! Am crezut că Revoluția a pus punctul pe "i" privind inviolabilitatea corespondenței și că "ascultatul" telefoanelor a fost condamnat ca practică dictatorială. Dar, dacă Facebook poate și o face, mă întreb ce face Securitatea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este inadmisibil, indiferent de motivatie si de "garantiile" oferite, precum ca "ascultarea" ar fi inofensiva!

      cand suntem deja agresati pe loc, de catre "ofertele" facute consecinta a spionarii intimitatii!

      Ștergere
    2. Păi feisbucul și uațapul sunt două degete de la aceeași mână, meta (fără -noia). Frați și veri primari. Caută autorul lor comun.

      Ștergere
  16. Poate va reusi Inteligenta Artificiala, ca sa descopere si sa elimine Prostia Naturala care a condus la esec.

    https://www.g4media.ro/video-lansarea-satelitului-virgin-orbit-de-pe-teritoriul-marii-britanii-a-esuat.html

    RăspundețiȘtergere
  17. Iata acilea o mo(n)stra de Inteligenta Artificiala ..... Superioara celei Umane greoaie la minte!

    "Algae", care dez_leaga/de_codifica/dez_cifreaza Kabala ..... si anticipeaza/pre_zice viitorul!

    Torah Math

    https://www.youtube.com/watch?v=jo18VIoR2xU&t=10s

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)