marți, 3 ianuarie 2023

URSS şi România comunistă continuă să existe!


În URSS şi în lumea comunistă ateismul era normă obligatorie. Dacă erai prins într-o biserică - indiferent că era vorba de-o slujbă normală sau de una specială(botez, nuntă, înmormântare) - erai exclus din partid şi cu asta cariera ta lua sfârşit. Erai măturat din zona confortabilă şi aruncat printr-un cotlon al vreunei întreprinderi minuscule. La şcoală, cadrele didactice nu aveau voie să poarte însemne religioase, iar locul icoanei din vechile şcoli era luat de fotografia „tovarăşului” în funcţie. 

Norma de bază în economia comunistă era mercurialul. Nu aveai voie să vinzi în piaţă cu un preţ mai mare decât cel afişat. Însă mercurialul nu se limita doar la piaţa, ci întreaga societate rula sub imperiul mercurialului. Preţurile se stabileau centralizat, de o comisie care n-avea habar de procesul de producţie. De exemplu, un nene care era economist trebuia să stabilească preţul pentru o şenilă de tractor. Iar acel preţ devenea standardul întregii economii socialiste.

Dizidenţa era aspru pedepsită. Oricine mişca ceva împotriva sistemului îşi pierdea locul de muncă. Ideea e că în comunism era obligatoriu să munceşti, astfel încât în locul postului pe care-l aveai - şi care era pe măsura calificării tale - primeai un post care necesita multă muncă manuală - la care nu te pricepeai - şi care era prost plătit, iar colegii tăi de serviciu erau cei din partea cea mai de jos a societăţii. Iată cum, brusc, te trezeai într-o altă realitate. Acesta însă era scenariul bun, întrucât dacă ajungeai prin beciurile Securităţii(sau ale serviciului secret echivalent al altui stat comunist), se auzea de tine doar la trecut. 

Mai poate oare să existe o asemenea societate în prezent? Nu doar că poate, ea chiar se creează sub ochii noştri. Ateismul de la vârful Uniunii Europene şi al SUA este o constantă care nu mai poate fi contestată. S-a ajuns atât de departe cu cenzura încât chiar şi magazinele(vezi cazul Lidl) s-au apucat să şteargă crucile din imaginile pe care le folosesc pentru publicitate sau pe ambalajele pentru produsele lor. În UE, dacă te apuci să spui că eşti creştin eşti privit mai rău decât un lepros. Îmi povestea un amic din Franţa despre mai multe cazuri în care unii profesori au fost cât pe-aci să fie daţi afară din învăţământ pentru că ... aveau cruciuliţe la gât! Orice obiect religios e un duşman al sistemului educaţional peste tot în Europa. Dar nu numai în învăţământ. Dacă în mediul corporatist eşti identificat drept credincios, eşti imediat etichetat ca „fundamentalist religios” şi, la prima oportunitate, eşti măturat din „sistem”. 

Mercurialul? Iată că începe să fie norma de bază în UE, unde plafonările la energia electrică sunt vizibile peste tot. În loc să-şi corecteze gravele dezechilibre ale alimentării cu materii prime, UE preferă să-i oblige pe oameni să economisească, exact aşa cum se întâmpla în România Socialistă pe vremea în care aveam „ora de oprit curentul”. Acum încă nu ţi se opreşte de la centru, dar dacă îndrăzneşti să depăşeşti „cota stabilită” eşti imediat aruncat ca victimă a „animalelor înfometate” ale aşa-zisei pieţe libere, adică a speculanţilor care stabilesc preţuri aberante pentru necesităţile de bază, având ca normă strict profitul propriu. Plafonările reprezintă prima etapă a introducerii mercurialului. Oamenii se simt neajutoraţi în faţa creşterilor aberante ale preţurilor la energie şi mulţumesc sistemului pentru intervenţie. Însă, după cum se vede, este o falsă criză, produsă de la vârf pentru a pune mai uşor jugul la gâtul oamenilor. Şi, după cum bine se vede, cartelarea a prins de minune. Pe moment doar în ceea ce priveşte cota de energie, dar, treptat, se va introduce şi în restul domeniilor. 

În ceea ce priveşte dizidenţa, puteţi vedea limpede ce se întâmplă în societăţile actuale. Cenzura impusă de la vârful sistemului ajunge peste tot: în reţelele sociale, în discursurile TV, în media şi, în final, e absorbită în societăţile comerciale şi la nivel de individ. E un mecanism pervers, în care de la vârf se emite „norma” care apoi e preluată la nivelul întregii societăţi. Oricine nu reuşeşte să se auto-cenzureze sau, mai rău, chiar se pronunţă făţiş contra noii norme, devine dizident şi este eliminat treptat din sistem. Într-adevăr, nu te mai ridică serviciul secret(mă rog, nu încă!), dar ajungi să cunoşti rigorile economice întrucât nu mai ai din ce trăi. Este, cu alte cuvinte, un sistem mult mai pervers, dar de aceeaşi sorginte. 

Ca să nu mai generalizăm, ar trebui să ne uităm în ograda proprie. În mare, Ceauşescu a fost eliminat deoarece în perioada lui nu prea se mai găsea nimic prin magazine, iar spectrul foamei devenise o constantă a regimului său. Ştiu, majoritatea populaţiei(sau, mă rog, majoritatea covârşitoare a celor din cercul meu de cunoştinţe) avea frigiderele burduşite cu mâncare, fiecare om îşi făcuse o reţea de aprovizionare. Însă permanent îţi puneai problema mâncării care efectiv nu se găsea în alimentare. Mai mult, Ceauşescu s-a lovit de refuzul populaţiei în momentul în care a introdus „invenţiile momentului”, adică proteina vegetală din soia în componenţa alimentelor. „Nu vrem salam cu soia!” - urlau oamenii la Revoluţie. 

De asemenea, Securitatea devenise omniprezentă, sperietoarea de serviciu. Securiştii puteau face orice, nu răspundeau în faţa nimănui. Dacă erai luat la Securitate, asta echivala cu terminarea ta ca om. 

OK, ce avem acum? Aparent avem o diversitate enormă în magazine. Doar că ea este aparentă. Şi, spre deosebire de perioada comunistă, nu prea mai sunt bani. Arată frumos vitrina, dar marea majoritate a oamenilor se mişcă greu de la o lună la alta, iar spectrul foamei e la fel de înfricoşător. Să nu uităm însă că acum produsele, în marea lor majoritate, conţin proteină de soia. Şi nu soia naturală, ca pe vremea lui Ceauşescu, ci soia modificată genetic! De asemenea, de la vârful UE se produce un narativ propagandistic împotriva consumului de carne. Aşa au apărut mişcările veganilor sau versiunea industrializată a cărnii făcute din vegetale. OK, am fugit de salamul care avea în compoziţie şi soia pentru a ajunge la salamul care are în compoziţie numai soia! Şi aia, modificată genetic. Frumoasă evoluţie! 

În ceea ce priveşte omniprezenţa serviciului secret, SRI-ul actual i-ar face de securişti să crape de ruşine. Pe vremea comuniştilor securiştii erau limitaţi de propriile posibilităţi fizice  în ceea ce priveşte ascultarea telefoanelor. Acum, securiştii moderni ascultă automat toate telefoanele, fac live joncţiunea cu traseul, persoanele din preajma urmăritului şi cu fluxurile financiare ale acestuia. Într-adevăr, acum nu te mai ridică securiştii, ci forţa aservită total lor, anume Procuratura. Care procuratură, după ce-ţi întocmeşte un dosar fantomă, îl înaintează pentru a ţi se pronunţa pe repede-înainte condamnarea de către un judecător care-i tot al sistemului. În ceea ce priveşte imunitatea securiştilor actuali, aceasta este absolută. Cei din vremea lui Ceauşescu se mai temeau de oamenii din Partid; cei de-acum nu se mai tem de nimic. Partidele politice le sunt subordonate, pline doldora de acoperiţii lor, astfel încât societatea a devenit una pur securistică. 

Nu vă mai ţin aiurea. Ceea ce trebuie să vedeţi cu ochiul liber este că URSS n-a murit, ci se construieşte acum pe pilonii mult mai solizi ai SUA şi UE, iar România începe să fie din ce în ce mai similară cu varianta sa de dinainte de 1989.

48 de comentarii:

  1. "În URSS şi în lumea comunistă ateismul era normă obligatorie. Dacă erai prins într-o biserică - indiferent că era vorba de-o slujbă normală sau de una specială(botez, nuntă, înmormântare) - erai exclus din partid şi cu asta cariera ta lua sfârşit. Erai măturat din zona confortabilă şi aruncat printr-un cotlon al vreunei întreprinderi minuscule. La şcoală, cadrele didactice nu aveau voie să poarte însemne religioase, iar locul icoanei din vechile şcoli era luat de fotografia „tovarăşului” în funcţie." , No shit ! Tata si unchiul meu , membrii simpli de partid au nasit si botezat multi , daca e vb de unii cu functii mai mari , trebuia specificat de la inceput ! Cat despre lanturi cu cruciulite , erau la liber ... In rest , numai de bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am fost membru de partid și m-am însurat la biserică. Au venit și alți colegi membrii, care se amuzau de situație. Să nu uităm că și părinții prezidențiali au fost îngropați cu un SOBOR de preoți (atunci am auzit prima dată cuvântul).

      În aceeași frază criticați plafonarea prețurilor, dar și aruncatul la „animalele pieței libere”. Păi cum e bine?! Cu, sau fără intervenția statului?

      Ștergere
    2. Corect, doar că trebuia să nu faci paradă.

      Ștergere
    3. 👍👍👍izact așa! Propaganda de partid era respectată doar în eșaloanele superioare, ca nu cumva să... , în rest, liniște și pace! Doar în școli era totul "roșu", că , na , era oficial, dar în rest cam totul se întâmpla, bine-merci, cu tot tacâmul bancurilor oficiale!

      Ștergere
    4. SI aia cu functii mari in partid, se duceau la biserica, naseau si erau nasiti, botezau si erau botezati si-si ingropau mortii cu preoti la capataie! Doar ca spre deosebire de astazi, nu faceau parada de astea.

      Ștergere
    5. "Propaganda de partid era respectată doar în eșaloanele superioare, ca nu cumva să..."

      Ca nu cumva sa ce, ..sa te prinzi tu de circul pe care-l faceau in fata prostilor? Sa circule mai putin in fiecare vara inainte de 1989 in occident, la Paris, Londra, Viena cu familiile lor, plini de dolari si carti de credit. Daca nici asta nu stiti dupa 33 de ani...atunci chiar va meritati soarta.
      (sunt curios daca o sa o publice de data asta)

      Ștergere
    6. E vorba de activiștii de partid, nu de masa informă a celor peste 3,8 milioane de simpli membri de partid !

      Ștergere
    7. Podibil sa fie o neclaritate.Abuzurile anticrestine au avut loc in prima perioada comunista, cea a ocupatiei....sovietice , nu in ceausism.Despre Ceausescu personal au circulat zvonuri ca era maI tolerant din cauza de tata ,Andruta, credincios si de biserica sat natal.Poate, zic eu retrospectiv, si ca ROMAN.Poate si datorita imprietenirii cu americanii si emigratiei si presiunilor neoprotestante.

      Ștergere
    8. @Anonim 20:06, cărţi de credit în comunism? Ce-ai băut? Iar de circulat în afara ţării, mai informează-te. Erau extrem de puţini privilegiaţi care vedeau Parisul, Londra s.a.m.d.

      Ștergere
    9. Dan@Trenduri4 ianuarie 2023 la 15:52
      Da, emise evident din Elvetia, Franta, etc de unde le primeau ca bonus pentru serviciile "rendered". Ca doar nu le emitea CEC-ul, hahaha. Dar oricum sunt amuzat de reactiile tale. Si culmea este ca unii, ii lua apa si se dadeau mari cu cardurile lor, aratindu-ni-le. Ca doar asa am aflat si ne-am convins de ce si mai ales CUM!.
      Referitor la iesirile in occident, evident ca nu prea se stia. Depindea foarte mult in ce sector locuiai, ce vecini/prieteni aveai, ce SCOLI si cluburi frecventai, pentru a avea acces la familiile respective si la cei care calatoreau cu valuta la ei, adica zona Herastrau, sectorul 1 evident.
      Sper ca nu faci parte din naivii care cred ca evenimentele din 89 au picat pur si simplu din cer, asa pe nepusa masa :))
      BB

      Ștergere
  2. Se vede de la o posta ca ai dreptate...dar daca facem legatura cu articolul de ieri eu cred ca in substraturile cele mai adanci ale gandirii umane producatoare de progres sa fac scenarii ...cu real succes posibil... in care cei care au fost in spatele tuturor ideologiilor...fasciste,comuniste, globaliste...vor fi inlaturati ,daca nu distrusi definitiv...deoarece oricat ai fi de naiv ...sa ajungi sa ingenuchezi si sa saruti opinca oricui inseamna ca ori esti idiot , fara nicio urma de tagada ori faci asta din dorinta de ai da lovitura de gratie celui care manuie sforile...Eu sunt optimist ...Cel care face jocul va fi distrus cu propriile sale arme ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot văd filmulețe de la americani cu străzile ca un patinoar, cu mașini care se lovesc, autobuze care nu pot fi controlate și se duc la vale, de-a curmezișul, oameni care alunecă pe trotuare disperați...
    Doamne, poate îmi scapă mie ceva. Americanii sunt ăia care trimit ei gaze la toată Europa, ne ajută ei să trecem iarna? Americanii sunt ăia de vor să îi învețe minte pe rușii care supraviețuiesc fără probleme, de sute de ani, in fiecare iarnă, sub ninsori și ghețuri?
    Adică americanii salvează toată planeta, an de an, dar ei nu au descoperit sarea, abia pot trece o iarna cu ai lor, din bătătură?
    Aha! Bine ca ne-am aliat cu cei mai proști din curtea scolii și scoatem limba la ursul de la gard ca să ne mirăm încă 50 de ani de acum înainte de ce ne-a rupt ursul elasticul de la chiloți și am rămas iar cu dinaintea goală. (Adriana Vitan Balint)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este.
      Avem sefi de clasa idioti, impusi de scolile straine!

      Ștergere
  4. Șansele de a te îmbolnăvi de Bovid cresc dramatic cu fiecare doză de vațin!
    Studiile de la Cleveland Clinic London au constatat că vaținurile CRESC probabilitatea ca o persoană să contracteze coronavirus.
    Mai mult, rezultatele studiului au arătat că riscul de a contracta BOVID crește dramatic în funcție de numărul de doze de vațin pe care o persoană le primește.
    Arătați-le idioților care se cred “savanți”. Astea-s studii, știința - nu-s conspirații, “enteligenților”.
    Să explicăm pentru enteligenți:
    Dacă nu te vaținezi ai mult mai puține șanse să faci bovid. Dacă te înțepi, faci sigur! 💁

    https://newsroom.clevelandclinic.org/2022/12/20/research-identifies-potential-genetic-cause-for-mis-c-complication-following-covid-19-infection/

    https://www.science.org/doi/10.1126/science.abo3627

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă armata Rusiei este atât de jalnică, de ce NATO nu i-a învins încă?
    (https://twitter.com/blackintheempir/status/1604657428397948929 )
    O întrebare corectă, având în vedere realitatea că războiul de 10 luni care se desfășoară în Ucraina a fost, încă de la începutul său, un conflict între Rusia și „Occidentul colectiv”, unde Ucraina a funcționat ca un proxy de factor pentru SUA- condusă de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
    Doar ca nici Ucraina și nici stăpânii săi NATO nu au avut vreo intenție să vadă acordurile de la Minsk să se ducă la bun sfârșit. În schimb, în ​​2015, SUA și NATO au înființat Centrul de antrenament de luptă Yavoriv în vestul Ucrainei, lângă orașul Lvov unde, în următorii șapte ani, peste 27.000 de soldați ucraineni (10% din înființarea obișnuită a Armatei ucrainene și inclusiv mii de membri pro-nazişti ai Regimentului Azov) au fost antrenaţi cu unicul scop de a lupta împotriva ruşilor din estul Ucrainei.
    Având în vedere acest context, tweetul lui @blackintheempir părea o întrebare corectă, mai ales că acesta era un război pentru care NATO se pregătea cel puțin din 2008.

    Intră Adam Kinzinger, dreapta scena. Pe 19 decembrie 2022, reprezentantul republican din Illinois a trimis pe Twitter un răspuns:
    Sper că aceasta este o glumă. NATO vs Rusia ar fi ca o adevărată operațiune de trei zile.
    M-a surprins limbajul neprofesionist folosit de cineva care își îmbrățișează deschis statutul de locotenent-colonel în Garda Națională Aeriană, și anume că un război între NATO și Rusia (două entități armate nucleare) ar fi, de genul, „un adevărat” (cum ar fi opus „fals”) funcționare de 3 zile.

    Pe lângă semantica colegiului frat-boy implicată (cum ar fi, wow), tweet-ul lui Kinzinger dezvăluie un nivel de ignoranță care, din păcate, nu este unic pentru tipul care aspira dur de la Garda Națională din Illinois.
    Kinzinger nu știe nimic despre tipul de „război adevărat” care ar fi purtat între NATO și Rusia pentru simplul fapt că și-a petrecut ultimele două decenii participând la războaiele „false” purtate de SUA atât în ​​Irak, cât și în Afganistan.
    În timp ce Kinzinger poate avea o oarecare familiaritate trecătoare cu operațiunile NATO din Afganistan, el nu știe absolut nimic când vine vorba de capacitatea NATO de a duce lupte terestre pe scară largă în Europa, dacă nu are niciun alt motiv decât Kinzinger nu are experiență în lupta la sol pe scară largă în Europa. orice context.

    Ucraina și Rusia duc lupte terestre pe scară largă de 10 luni. Este cu 10 luni mai mult decât orice armată NATO din ultimele două decenii. Realitatea este că majoritatea armatelor NATO nu ar fi capabile să se susțină singure pe parcursul a trei zile de luptă terestră susținută la scară largă, cu atât mai puțin să prevaleze împotriva unui adversar la fel de mare și capabil ca Rusia.
    Văzut în acest context, tweet-ul lui Kinzinger în stilul băiețelului are acum sens – un bărbat-copil, care postează prostii pentru plăcerea altor bărbați-copii, despre chestiuni despre care nu știu nimic.

    Adam Kinzinger este un „tip” NAFO care, la fel ca colegii săi, servește drept jenă pentru armata Statelor Unite, chiar dacă continuă să poarte uniforma locotenent-colonelului din Garda Națională Aeriană.

    El este, pur și simplu, idiotul american prin excelență.
    https://www.scottritterextra.com

    RăspundețiȘtergere
  6. In anul 1983 eram in clasa a X-a. Purtam la gât o cruciuliță de argint și un profesor de biologie mi-a spus să n-o mai port că, s-ar putea să am probleme. Habar nu aveam la ce probleme se referă și am purtat-o în continuare și u am pățit nimic. Semn că securitatea nu se mai cobora atât de jos, ca-n anii bolșevismului. Acum se simte in aer că, ceea ce vine e mai cumplit decât ceea ce a fost la noi. Vin după sufletele noastre, prin viclenie și minciună.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut si inca am ceva la capoc: sa port bratara, desi sunt de sex masculin. Prima bratara mi-am facut-o dintr-un lant al mamei, galben dar nu din aur. Prin clasa a VII-a ma vede profa de Limba Romana pe culoarul sclolii (cred ca prin '85) si imi spune: da-ti-o jos, esti prea mic pentru asa ceva. Apoi ma vede profu de lacatuserie si-mi spune: daca te mai vad cu bratara ti-o bat cu ciocanul de cauciuc. Ostentativ am purtat bratara in continuare. Nimeni nu s-a legat de mine. Deci nu era vorba de cruciulite, doar de bijuterii in general.

      Ștergere
  7. Cu cele mai bune urari de LA MULTI ANI, cu sanatate, belsug, realizari si pace, pentru toti!
    Desi nu doream sa-mi incep anul contrazicand pe cineva, iata ca, cunoscand realitatea pe care-am trait-o si pe care (inca) continui s-o traiesc, ma vad nevoit sa fac acest lucru. Astfel:

    “Norma de bază în economia comunistă era mercurialul. Nu aveai voie să vinzi în piaţă cu un preţ mai mare decât cel afişat. Însă mercurialul nu se limita doar la piaţa, ci întreaga societate rula sub imperiul mercurialului. Preţurile se stabileau centralizat, de o comisie care n-avea habar de procesul de producţie. De exemplu, un nene care era economist trebuia să stabilească preţul pentru o şenilă de tractor. Iar acel preţ devenea standardul întregii economii socialiste.”
    Serios??? Draga DD, pe vremea aia, existau indicatoarele STAS, care acopereau TOATE domeniile de activitate si care erau elaborate NUMAI de cei mai mari specialisti in domeniile lor! De la retetarul pentru ecleruri pana la compozitia aliajului folosit pentru turnarea jambei unui tren de aterizare, TOTUL era cuprins in STAS!
    Mai departe, in functie de STAS-uri, erau elaborate “Indicatoarele de Norme de Deviz”, in absolut toate domeniile de activitate! In functie de aceste Indicatoare, se stabileau costurile oricaror operatiuni (de productie sau servicii) si mai departe, se stabilea mercurialul! Indicatorul de norme de deviz, pentru fiecare operatiune, cuprindea:
    - Materialele necesare, cu descrierea calitatii si cantitatii fiecaruia
    - Utilajele necesare prelucrarii/utilizarii acelor materiale (tipul, capacitatea, timpul de utilizare, pentru fiecare utilaj necesar)
    - Transportul (manual/mecanizat/rutier/feroviar/aerian), necesar aducerii materialelor la locul punerii lor in opera, cu evidentierea consumurilor, timpilor de transport, etc.
    - Manopera, care cuprindea TOATE categoriile de angajati, de la inginerul sef pana la muncitorul necalificat, pe grupe si clase de munca, cu salariile lor orare si timpii in care urmau sa execute operatiunea in discutie.
    In sfarsit, luand in consideratie cele de mai sus, preturile de baza la materiile prime, combustibili, energie, etc, si costurile manoperei, toate DIN ZIUA ACEEA, se intocmea un DEVIZ ESTIMATIV al costului final al unui produs sau serviciu, la finalul caruia se adaugau: cheltuielile indirecte, profitul (5-15% din costul manoperei, in functie de industria in discutie), cota de impozitare (pe total manopera), etc.
    Sigur ca in final, mercurialul era intocmit de niste contabili/economisti dar ei, stabileau acel mercurial PE BAZA DEVIZELOR LA ZI, intocmite de TEHNICIENII NORMATORI, in functie de “indicatoarele de Norme de Deviz”, respectiv de STAS-uri, nu in functie de ce le trasnea lor prin capete sau functie de vreun ordin venit de la cineva “de sus”!!

    “De asemenea, Securitatea devenise omniprezentă, sperietoarea de serviciu. Securiştii puteau face orice, nu răspundeau în faţa nimănui. Dacă erai luat la Securitate, asta echivala cu terminarea ta ca om.”
    Total gresit! Securitatea devenise omniprezenta dar securistii NU puteau face orice si raspundeau al naibii de dur in fata celor din esaloanele superioare ale PCR!!! Nici cel mai puternic securist, n-avea nebunia sau curajul dement, sa se opuna in vreun fel directivelor PCR sau sa faca ceva de capul lui, fara sa aiba girul sefilor de la Partid!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in teorie suna ceva de vis, cum suna si marxismul.. ce-a fost in practica insa...

      Ștergere
    2. Anonim X, ai fost cel puțin atașamentist(devizier) la vremea aceea, dacă nu inginer constructor....Peace !

      Ștergere
  8. “Ceea ce trebuie să vedeţi cu ochiul liber este că URSS n-a murit, ci se construieşte acum pe pilonii mult mai solizi ai SUA şi UE, iar România începe să fie din ce în ce mai similară cu varianta sa de dinainte de 1989.”
    Din pacate, nimic mai fals decat aceasta concluzie:
    1. Inainte de 25.12.1989, in Romania, SE CONSTRUIA! Blocuri, utilaje agricole, locomotive, nave, aeronave, armament, electronice, detergenti, textile, pielarie, medicamente, centrale electrice, combinate de tot felul, utilaje, de toate!! SE CONSTRUIA in Romania, din resurse romanesti, folosind inteligenta romana si forta de munca locala, atat pentru acoperirea necesitatilor locale, cat si pentru export.
    2. Inainte de 25.12.1989, Romania avea si agricultura si industrie agricola! Extrem de putine terenuri agricole necultivate, sisteme excelente de irigatii, fabrici de conserve, de zahar, de ulei, mori, flota de pescuit, ferme, SMA-uri, de toate, atat pentru acoperirea nevoilor proprii, cat si pentru export!
    3. Inainte de 25.12.1989, Romania avea proprietatea resurselor sale naturale, de la cele de apa chioara, pana la cele de aur sau altele, pe care le folosea pentru propria-i dezvoltare!
    4. Inainte de 25.12.1989, Romania, avea un sistem de invatamant performant, recunoscut ca atare, peste tot in lume si, avea sute de institute de cercetari, in toate domeniile! Azi, nu mai are NIMIC!
    5. Inainte de 25.12.1989, Romania avea un sistem de sanatate extrem de bine pus la punct si recunoscut mondial, incat turismul medical practicat de strainii din Israel, Italia, Canada, Tarile Nordice, etc, spre Romania, era in floare!
    6. Inainte de 25.12.1989, Romania, avea SPORT! Partii de ski alpin, de sanie sau bob, echipe de tot felul de sporturi, gimnastica, de toate, care aduceau anual cel putin cateva medalii internationale de mare valoare!
    7. Sigur, productia romaneasca “de orice”, nu era performanta, din punctul de vedere al economiei “occidentale” dar exista din plin, in toate domeniile si era in continua perfectionare si eficientizare si mai mult de orice, ERA A NOASTRA! Profitul realizat de Stat, era reinvestit AICI, pentru DEZVOLTARE, in folosul intregii natiuni (strazi, sosele, autostrazi, spitale, scoli, institute de cercetari, infrastructura, etc), nu se ducea direct in buzunarele unor straini, care nu aduc nici cel mai mic beneficiu natiunii romane! Coruptia, desi din plin existenta si pe vremea “socialismului” de la noi, era infinit mai redusa decat cea de astazi si nu afecta in asemenea hal intreaga societate romaneasca!
    8. Mai mult decat orice, mersul societatii romanesti, ERA PREVIZIBIL! Legile erau stabile si nu se schimbau peste noapte, dupa toanele sau interesele unora sau dupa ordine venite de afara, planificarea facea astfel incat fiecare sa stie ce urmeaza, fara sa se teama ca a doua zi, se poate trezi fara loc de munca, fara casa sau mai stiu eu ce!
    9. Erau incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale? Sigur, din plin!!! Dar daca analizam comparativ, fata de ce ni se intampla astazi, pe vremea aceea eram niste rasfatati ai sortii!!! Atunci, n-aveam voia sa cracnim public in contra Partidului. Azi, avem voia sa zicem orice, pentru ca oricum, cei care au puterea de decizie in ce priveste vietile noastre, fac exact ce si cum vor ei, total contra interesului colectiv!
    10. Si, nu in ultimul rand, inainte de 25.12.1989, Romania avea RESPECTUL tuturor tarilor, era o natiune DE CARE SE TINEA SEAMA! Azi, Romania, e din ce in ce mai mult, un teritoriu al nimanui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai uns pe suflet! Binecuvintat sa fii!

      Ștergere
    2. Ce a fost a fost, si s-a dus. Nu numai ca trecutul este mort. Istoria este calcata in picioare, improscata cu noroi. Regiunea asta este o zona a extremelor, pentru asta ne pregatim.
      -Ostiri neo-feudale de contractori administrate de guvernatori burtosi(precum se observa in est).
      -Bataie crunta pentru energie cu cei mici, sateliti ca noi.
      samd

      Ștergere
    3. chestia aia cu mandria de a fi roman, dar pentru aceasta mandrie munceam de ne sareau capacele.. de fapt era mandria lui ceausescu de a se da mare in lume, de a arata asa zisa superioritate a socialismului, pe spinarea celor care munceau. Cui i-ar mai conveni acum sa fie repartizat la Targu Mures cu jobul cand el e din Constanta sau sa lase sticla de lapte la coada la 5 dimineata? Eu sunt de acord ca erau si lucruri bune, dar sa nu exageram, mai sunt si d-astia sub 35 de ani pe aici si vor crede ca Romania era un rai pe pamant

      Ștergere
  9. "Surse WSJ: Germania ar putea retehnologiza o fabrică de armament din România" - https://www.wall-street.ro/articol/International/292999/surse-wsj-germania-ar-putea-retehnologiza-o-fabrica-de-armament-din-romania.html

    Asta asa, ca sa nu-si mai imagineze careva ca nimic din ce a fost facut inainte de 25.12.1989 in Romania, era / e prost!.

    Problema e ca NIMIC din ce s-a facut inainte de 25.12.1989 in Romania, nu poate fi folosit astazi, de ROMANI, pentru ROMANI ci, numai de romani, la ordinul si in folosul ALTORA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niște desculți au construit un prototip de TAB ( Transportor Amfibiu Blindat) 8x8 numit Saur 2.Nemtii au venit să facă o colaborare pentru producerea atât pentru export cât și pentru armată. Contractul a fost semnat și noul TAB care să beneficieze de tehnologie germană a fost denumit Agilis 8x8 cu intenția de a produce și o variantă mai bine blindata 10x10.
      A trecut ceva timp ( în care trebuia aleasă și organizată fabrica, demarat lucrul pentru prototip etc) în care nemții nu au făcut nimic după care se trezesc să ceară de la statul român în avans în jur de 400milioane de euro pentru proiectarea și dezvoltarea produsului. Toată treaba a fost doar un sabotaj, cu intenția de a vinde produsele lor, în special Puma. Ca urmare, după câțiva ani, politicienii și-au tras șpaga de rigoare și au fost cumpărate 30bucati de piranda, cu intenția de a produce încă mai multe sute.
      Fabrica din București a reușit după multe chinuri să aducă cele 30bucati care trebuiau să fie asamblate aici cu piese de la producător și doar să le vopsească în culorile de camuflaj ale armatei peste vopseaua originală. În continuare, fabrica duduie și scoate pe bandă rulantă "manele", că TAB - uri mai subțire.
      De atâția ani nu găsesc o soluție ( traducere : nu se vrea) pentru a porni producția de produse chimice la combinatul de la Făgăraș cu linia de explozibili, deși din prima zi de " operațiune specială" trebuiau să între în fibrilație pentru a grăbi producerea de muniții. Până acum costurile erau amortizate și fabrica era pe profit.
      Pentru cine nu știe, obuzele de artilerie folosesc 2 tipuri de explozibili. Unul este " praful de pușcă " care aruncă pe țeava tunului " glonțul" și celălalt explozibil este cel folosit să umple obuzul, adică "glonțul".
      Degeaba încerci să retehnologizezi o fabrică, dacă nu există materie primă din care să fabrici cantitățile necesare de produse finite.

      Ștergere
  10. Ce trenduri economice, daca nu vezi ca sunt bani din plin. Pe datorie sau nu, au astia optiuni mai multe ca niciodata.
    Pe termen scurt ne avantajeaza razboiul din Ucraina. Pe termen lung probabil nu vom mai fi la fel de frecventabili. Iar populatia tot in declin, ca intreaga zona.
    Dezinvestire totala in urmatorii zece ani.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si in final, "Capra vecinului", in viziunea "politicii" americane, care de la a acapara (prin coruptie, inselaciune, furt, crima, rapt), TOT (putere, resurse, etc), a ajuns la "daca eu nu pot, sa nu mai poata nimeni / daca eu sunt prost, sa fie toti prosti"!:

    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/suntem-intr-o-cursa-spatiala-nasa-alarmata-de-planurile-pe-care-china-le-are-pe-luna-2202753

    Si America e "farul lumii libere", exemplul de urmat! Halal asa "far"!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura cursa in care ne aflam, cred ca este cea a crearii cit mai rapide a unui set de umanoizi rezistenti la radiatiile spatiale pentru a putea lucra in siguranta si pe timp indelungat la fabricile si reactoarele amplasate la Polurile Lunii unde a fost descoperita de catre chinezi apa, necesara sistemelor de racire. POD-urile de conceptie umana de tip MATRIX la care in prezent se lucreaza(cautati pe NET), cu siguranta pentru asta sunt concepute inainte de toate.

      Ștergere
  12. În URSS şi în lumea comunistă ateismul era normă obligatorie. Dacă erai prins într-o biserică - indiferent că era vorba de-o slujbă normală sau de una specială(botez, nuntă, înmormântare) - erai exclus din partid şi cu asta cariera ta lua sfârşit. Erai măturat din zona confortabilă şi aruncat printr-un cotlon al vreunei întreprinderi minuscule. La şcoală, cadrele didactice nu aveau voie să poarte însemne religioase, iar locul icoanei din vechile şcoli era luat de fotografia „tovarăşului” în funcţie." Nu e adevărat! Puteai intra în biserică fără probleme, la școală copiii aduceau ouă roșii și aveau loc adevărate „campionate” de ciocnit ouă, Moș Crăciun (și nu Moș Gerilă) aducea daruri, aveau loc cununii religioase (cu condiția ca mai înainte să fie avut loc cununia civilă) etc. E drept, în 89 s-a „muncit” în ziua de Paști. Și-acum mi-aduc aminte cum angajatele de la un laborator de analize chimice au sabotat sistematic „munca”: au ciocnit ouă, au mâncat, au povestit, una n-a pus mâna pe vreo eprubetă! Sănătate și la mai multe articole de înaltă ținută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu era Paste in care Manastirea Sinaia, sa nu fie vizitata de cateva mii de credinciosi care sa se roage acolo! militieni, profesori, elevi, membri de partid, securisti, mulcitori, de toate felurile! Si era la o aruncatura de bat de Pelesul unde-si petrecea Ceausescu, la randul lui, sarbatorile!

      Prin anii '60 - '70, elev fiind, nu-mi amintesc sa ne fi spus careva la scoala, ca n-avem voie sa mergem la vreo biserica sau ca e ceva in neregula cu credinta! Sigur, nu se facea mare caz de asa ceva dar nici nu era vreo interdictie.

      Si nu-mi amintesc sa fi existat careva care sa-si fi sarbatorit cununia religioasa, sa-si fi botezat copilul sau sa-si ingroape crestineste mortii, in clandestinitate! Totul era mereu deschis si la vedere si niciodata, nici militia, nici securitatea, nici partidul, nu s-au amestecat in asa ceva!

      Ștergere
  13. Comisia Europeană a emis reguli care le permit importatorilor să eludeze sancțiunile aplicate gazului rusesc. De când gazul a început să curgă din nou din Rusia, prețul gazului în Europa a scăzut cu 48% în decembrie 2022 față de luna precedentă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar, pe unde importa totusi UE atata gaz din Rusia, cand conductele principale e inca sparte?

      Deci: pretul gazului a scazut, nu pentru ca ar curge din nou gaz din Rusia spre UE, ci:

      1) doar pentru ca e inca cald in UE,
      si
      2) a inceput si recesiunea economica in intreaga Lume,

      iar gazul existent nu se consuma ... ci doar se duce de izbeliste .... pretul lui !

      Ștergere
  14. confuzii grave in comentarii si explicatii putine in articol. Asa-zisul comunism din URSS a traversat mai multe faze, total diferite si chiar antagonice. O prima faza a fost absolut satanica, haosul si distrugerea fiind la ordinea zilei; dezmatul si amorul liber aproape obligatorii( nu puteai fi comsomolista, daca refuzai vreun futai cu un tovaras de organizatie), homosexualitatea si promiscuitatea incurajate, avortul recomandat. Pentru necunoscatori, recomand a cauta "Abecedar sexual sovietic". Vor afla cu stupoare ca actualii dezaxati care ne conduc sunt chiar pudici. Dementa asta a dus la un numar imens de copii nascuti si abadonati statului( cca 40%) care i-a crescut si transformat in fiare inteligente si fara scrupule. Evident, fara Dumnezeu. Oricine observa similitudini cu epoca actuala, nu se inseala.Urmeaza perioada de etica socialista a lui Stalin, care, paradoxal are o deschidere incredibila fata de Biserica, redeschizand lacasurile de cult si aproape incurajand cultul sfintilor ( mai ales militari, vezi Alexandr Nevski in perioada de asalt al Moscovei). Ulterior se cunoaste evolutia. La noi, comunismul a avut 2 perioada: una cominternista, a brucanilor, orbanilor si neulanderilor, in care aparatul de stat a fost epurat de romani( conform istoricului de mare curaj Corvin Lupu, securitatea avea peste 80% alogeni: unguri, tigani, evrei, bulgari, ucrii; restul de 20& romani fiind timorati permanent). In perioada asta se petrec cele mai abominabile crime ale istoriei mondiale, Fenomenul Pitesti fiind numai unul dintre experimente, din nefericire aplicat la scara larga si azi( doar nu credeti ca importul de crima organizata in Europa e de dragul refugiatilor). Printr-o minune sau asa era planul, romanii preiau cumva puterea in stat, iar, dupa 1964 lucrurile se schimba dramatic.Din nefericire, dupa o perioada exceptionala de dezvoltare economica, sociala si culturala, ceva se schimba si mecanismul incepe sa mearga in gol. Fie Ceasca a fost lucrat barbar de supusi( desi ma indoiesc sincer ca putea fi prostit in asemenea hal) fie a devenit prizonier al Sistemului, cert este ca uzufructul intregului Stat se ducea afara. Desigur, sistemul era foarte usor perfectibil, era suficient sa se schimbe modul de distribuire a avutiei nationale si totul ar fi functionat la un mod inimaginabil azi. Din nefericire, forte interne si externe, ostile Neamului Romanesc, au reusit sa faca in asa fel incat caderea lui Ceausescu sa fie si caderea Romaniei. Cu siguranta l-au sprijinit cand nu trebuia( Brasov 1987 de exemplu) si l-au condus in fundatura din 1989 de unde nu mai putem iesi. Revenind la articol, ce traim acum seamana foarte mult cu perioada cominternista a anilor 50 combinata cu perioada incipienta a URSS, cea a pervertirii morale. Numai daca ne gandim ca taranilor de la Berzunti li s-a facut dosar penal azi si ne aducem aminte ca in anii 50 s-au interzis clacile, sezatorile si horele din sat. Si interzise au ramas....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Dan
      Nu am nimic de comentat la observațiile d-tale despre unele fapte istorice la care faceți referire. Mai ales ca rezonează cu sentimentele mele vis-a-vis de istoria ultimului secol.
      O mică "suparare" am: care e motivul pentru care ați folosit cuvântul "Ceașcă?
      Sunt convins că răspunsul este de natură psihologică. Vreo repulsie personală, vreo emoție negativă legată de personajul istoric Nicolae Ceaușescu. Totuși, subestimarea, din partea unui anonim, unui nimeni, practic, (dacă gândim la nivel macro) , îndreptată asupra om care a influențat negativ, sau pozitiv, milioane de vieți, nu vă avantajează din nici un punct de vedere: intelectual, psihologic, cred că nici măcar emoțional.
      (A nu se înțelege că îi preamaresc pe cei ca Stalin, Ceaușescu, Gorbaciov, dar nu mi se cade mie să-i ridiculizez în vreun fel. Poate dacă mă numeam Constantin Tănase...)

      În rest, toate cele bune!

      Ștergere
    2. Am folosit Ceasca din simpatie, pe vremuri ii ziceam Nea Nicu. Am inca rezerve daca a influentat el sau a fost "exploatat in orb". La cat de usor a fost dat jos( si da, am fost in strada vreo saptamana in perioada aia si era sa fiu impuscat de 3 ori, adica am simtit curentul de la glontul care trecea pe langa cap) de atunci m-am gandit ca e prea ciudat. Omuletul asta care parea cel mai puternic din tara , parca l-a luat apa. Ciudat, foarte ciudat. Oscilez inca intre prostire pe fata si prizonierat in cazul sau/ Cel putin in ultimii ani

      Ștergere
  15. Nu exista decat un singur sistem de referinta corect si acela este dat de Dumnezeu, restul este fals, fals care poate dura o perioada, perioada care poate ramane irationala mai mult decat putem ramane noi vii. Intrebarea este ce alegi, sa fii pe invers in aceasta lume sau sa fii pe vers cu ea si daca accepti plata si rasplata. Coada la caseria coruptiei se pierde in zare, dar totusi finita.
    N-as mai discuta in termeni de USA, UE , Rusia si China, vremea tarilor si statelor a trecut. Despre CCCP ar fi multe similitudini

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am făcut școală după Revoluție. Am fost șocat să aud de la o profesoară pensionară că, "pe vremuri", săptămâna de lucru fiind de 6 zile, duminica, deși era singura zi liberă, școlile organizau taman dimineața în timpul Sfintei Liturghii diverse munci și întreceri "patriotice", iar cei care nu se prezentau erau făcuți de rușine că au înșelat Partidul cu Biserica. Credeți că acest gen de practici au încetat odată cu trecerea la capitalism și la weekendul de două zile? Acuma dacă îți faci cruce când autobuzul trece pe lângă vreo biserică, te înjură liber-mugetătorii "progresiști" că le afectezi convingerile LGBTiste. Dacă ai votat la Referendumul pentru căsătoria posibilă doar între un bărbat și o femeie, ai fost pus la zid ca retrograd, intolerant, iliberal, anti-european (deși întreaga UE s-a ridicat pe temelia Europei Christiana). Dacă nu mergi la Târgul de Postul de Crăciun ca să bagi la maț carne și vin în toată perioada în care ar trebui să n-o faci, te disprețuiesc toți colegii de muncă. Nu mai zic de ocazii precum Sf. Nicolae, 1 Decembrie, Secret Santa etc., când toată lumea "petrece" cu ciocolată sau ciolan, iar dacă nu servești ești un "antisocial". Cum nu există martie care să nu pice în post (iar postul presupune abstinență nu doar alimentară), firmele își "recompensează" uneori angajatele de 8 Martie, Ziua Femeii, cu ieșiri colective prin cluburi, unde, pe lângă tot ceea ce se consumă, se mai privește și câte un spectacol de "striptease masculin". Dacă nu te duci, desigur ești bigotă și frigidă... Exemplele de ateism trepidant pot continua. Dar, ca să ajung înapoi la școală: am trăit în capitalism să văd profesori tineri (nu "fosile" comuniste) care dădeau cele mai grele extemporale în Săptămâna Patimilor pentru că, nu-i așa, trebuia să pătimim. Cea mai tare a fost profa de mate, care, într-un an în care vacanța s-a terminat chiar în a treia zi de Paști, și-a permis să scoată la tablă și să dea note de la 1 la 5, fără să se gândească (sau tocmai bazându-se pe faptul) că nu stă nimeni să tocească la algebră sau trigonometrie la masa cu ouă roșii, cozonac și drob de miel. Nu mai zic de toți angajații care nu au vacanțe / concedii și se bazează fix pe zilele libere de la stat, fiind puși în situația penibilă de a lucra de dimineață în a treia zi de Paști sau de Crăciun, în imposibilitatea de a sărbători cele mai mari două praznice ale creștinătății acolo de unde provin, în biserică! De ce oare Patriarhia a girat zile libere pentru tot felul de sărbători laice precum Unirea lui Cuza ori Ziua Copilului, dar nu s-a luptat pentru respectarea celor 3 zile de Paști și de Crăciun? Sunt doar două sărbători mari și late care sunt fundamentale, restul sunt palide prin comparație. Dacă sărbătoarea durează 3 zile, se slujește Sfânta Liturghie de 3 ori, iar tu într-una din zile nu participi pentru că ți-o închini zeului Banului, se cheamă că ai necinstit Crăciunul / Paștile și, mai grav, pe Dumnezeu, Care e Adevăratul Sărbătorit al acelor zile (inclusiv pe Sfântul Ștefan, dacă ne gândim la a 3-a zi de Crăciun). În concluzie, ateismul și anti-creștinismul manifestat în comunism e același (sau chiar mai rău) în capitalism. Și, oricât veți încerca să spuneți că e mai degrabă unul circumstanțial sau social, de fapt ateismul este impus în mod unitar de așa-zișii centri de putere difuză, dar va ajunge, o dată cu ascensiunea "noilor oameni în politică", să fie impus chiar de stat. "Dar mult nu va dăinui: Printr-o tainică minune, Crucea iar va birui!".

    RăspundețiȘtergere
  17. Domnule Dan, si stimati "ascultatori",

    Strigoii/Moroii si Stafiile tuturor regimurilor trecute, au umblat mereu, umbla, si vor umbla vesnic pe langa traitori, ca sa-i posede in vederea reintruparii.

    N a existat, nu exista, si nici nu va exista traitor, care sa nu fie posedat in viata sa, de cel putin cate un strigoi/moroi sau de cate o stafie, adica:
    inclusiv in grup, fie el homogen sau nehomogen.

    Unii/unele vechi
    - adica deja intrupati/intrupate precum si nemuritori/nemuritoare, unii/unele chiar reintrupati/reintrupate timp de mai multe generatii dupa declararea oficiala a decesului lor de catre legist -
    iar altii/altele
    - atat nemuritori/nemuritoare, cat si muritori/muritoare -
    insa inca nenascuti/nenascute, dar aflati/aflate in diverse faze de "proiectare si executie".

    Pai Dumnezeu cand a promis ca Viata este Vesnica/Eterna, n-a glumit!
    D-aia si exista sentimentul de: "aglomeratie=suprapopulare"!

    Pentru ca desi Dumnezeu a facut inclusiv Universul/Spatiul infinit de larg - ca sa si gaseasca cate un loc in el absolut toate entitatile trecute, prezente, si viitoare - acesta va ramane totusi mereu plin pana la saturatie/refuz, deoarece:

    pe masura ce creste la infinit, el se si umple totusi simultan - pe langa cele vechi si cele prezente - cu o noua entitate/viata !

    RăspundețiȘtergere
  18. Ceausescu a incercat, la fel ca toți comunistii, la fel ca miscarile new age sau NLP, un fel de crestinism fara Dumnezeu. Cu un Dumnezeu contrafacut in varful piramidei, calare pe sclavii pe care-i tortura cu placere.
    Rasele de oameni decazute se hrănesc din suferinta oamenilor.
    Vedeti fenomenul Pitesti,tortura folosita de inchizitie, experimentele facute de chinezi...etc
    Ce era munca patriotica? Se voia a fi voluntariatul ONG-ist. Dacă omul nu intelege singur ca a fi altruist inseamna de fapt ascensiunea lui pe un nivel de constiinta superior, iesirea din Ego, degeaba vin heirupisti si animatori care sa te forteze sa fii bun când de fapt nu ești copt sa fii bun. In subconstientul colectiv colcăie șerpii urii antisistem. Si înțeleg asta...Toate siatemele care ni se " croșeteaza" sunt fara Dumnezeu. Si nu poti iubi tortionarii! Iar ura si iubirea sunt incompatibile si se exclud reciproc. Rezultatul? Noi simtim nevoia sa fim din nou rebeli si nesupusi, ei simt nevoia sa ne elimine din sistem daca nu suntem sclavi cuminti.
    Intrebarea e: care pe care?

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci cu toate distorsiunile politice si militare si marxiste si sataniste, PIAȚA ....rezista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, insa motivul rezistentei pietei la distorsiuni este cascada neincetata de creditari de bani LA LIBER, fara bariere...in orice caz, deocamdata, cit mai pot face fata corabiile alea cu avioane pe ele.

      TOTI speram sa mai tina CIOACA!...altfel vine f-terea generala, BIG TIME!

      Ștergere
    2. IQ100,

      stai asa, ca vine acusi black out-ul general si de durata, si o sa vezi cum se risipeste Holograma PIETII, la fel cum se imprastie ceata/norii in bataia Vantului si a Soarelui!

      Cine se joaca de-a HaoZul = Libertatea, culege Furtuna = Dictatura!

      HaoZul de-l sadesti/cultivi, doar la propria DezIntegrare - NATO si UE - ajungi!

      Cine deschide mult prea multe fronturi de lupta - peste puterile lui -sperand c-o sa castige pe rand fiecare lupta in parte, pierde ca prostul tot ce-a avut.

      Asta va fi foarte curand soarta globalistilor, care pe langa:

      - lupta contra schimbarilor climatice, eronat atribuite incalzirii globale provocate de catre activitatile umane presupus a fi excesive,
      - lupta contra unor pandemii imaginare/virtuale, pe care tot ei se chinuie ca sa le genereze spre a crea "afaceri + locuri de munca", mai multe decat "locurile de veci" rezultat al experimentelor cu virusi,
      - lupta contra normalitatii alimentare umane,
      - lupta contra certitudinii sexuale umane,
      - lupta pentru modificarea modificarilor obtinute ca rezultat al clonarii/inlocuirii/substituirii tuturor elementelor si entitatilor aparute spontan/in mod inexplicabil stiintific,

      mai spera ca sa castige si lupta pentru extinderea teritoriala, atat la nivel planetar, cat si in spatiul cosmic.

      Opriti dreaq` vibratia/trepidatia/zdrunciturile psihice ale astora, pana cand nu intram cu ei in rezonanta/in hora, ca sa ne ia Satana = Metaversu` pe toti deodata, precum si definitiv!

      Ștergere
  20. Papa Benedict al XVI-lea a ales să abdice în luna februarie 2013.
    Cu 1700 de ani înainte, în februarie 313, se inaugura prin edictul de la Mediolanum (Milano) epoca pe care mulți istorici și teoreticieni o numesc a fi ”constantiniană” (de la Constantin cel Mare): epoca în care Creștinismul a încetat să mai fie vestitorul Împărăției lui Dumnezeu și a devenit ideologie, civilizație creștină, sistem care, aici, pe pământ, vrea să impună și să stabilească normele de gândire și de moralitate.
    Au urmat 1700 de ani de istorie spectaculoasă, în care valorile creștine s-au impus sau au fost impuse lumii, în care s-au realizat lucruri extraordinare (de la sisteme de sănătate publică la universități), dar s-au comis și atrocități ”în numele credinței”.
    Însă ce e mai grav, Biserica a devenit din promotoarea Împărăției lui Dumnezeu, cea vestită de Evanghelii că va pune capăt acestui sistem de lucruri, înlocuindu-l cu unul mai bun, o piedică și un întârzietor (katechon- ăsta ar fi termenul folosit de teologi) al Împărăției.
    În locul ei, a propovăduit o judecată particulară și credința în nemuirea sufletului, în Rai, Iad, Purgatoriu, în psihologizarea și personalizarea vieții creștine care a devenit tot mai mult o opțiune morală decât o angajare istorică.
    Exact ca în ”legenda Marelui Inchizitor” al lui Dostoievski: e bine cu împărățiile acestui pământ, au îmbogățit Biserica, i-au dat palate,îi dau cinstea cuvenită, îi recunosc ”meritele istorice” (nu au devenit Bisericile ”mama neamului românesc”, ”mama neamului bulgăresc”, ”mama neamului paraguayan”?) deci de ce ai vrea sfârșitul lumii acesteia care e atât de generoasă? Care, uite, nu îl mai răstignesc pe Hristos pe cruci de lemn, ci de aur și argint, nu îl mai străpung cu cuie de fier, ci cu smaralde și rubine, nu îl mai închid în închisori ci în ferecături de icoane....
    Și tot ca în ”legenda Marelui Inchizitor”, Biserica a descoperit că oamenilor le place să fie controlați, să își delege responsabilitățile la stăpâni. Oamenii adoră să fie ”sub ascultare”, să li se dea un pachet de ritualuri și formule ”magice” care să îi mântuiască, să delege responsabilitatea credinței ”părintelui” și ritului....
    În relația cu politicul au apărut două formule: papo- cezarismul, acolo unde creștinii au putut fi mai puternici decât împărații (catolicismul e un bun exemplu) sau cezaro-papismul, când clerul s-a subordonat cezarilor, puterii politice, cum e lumea Bisericilor Ortodoxe, Biserica Anglicană, Bisericile Protestante clasice...
    Epoca „constantiniană” a început însă să apună, odată cu epuizarea Creștinismului de a mai fi o ideologie convingătoare și odată cu separarea statelor de puterea religioasă, cu apariția moralei autonome, iluminismului, psihologiilor.
    Papa Benedict al XVI-lea, foarte riguros și un om în a cărui operă și viață s-a purtat tot timpul o bătălie între teologul liberal (în ciuda interpretărilor venite din partea criticilor săi, opera lui Ratzinger este una liberală) și demnitarul Bisericii, a fost unul din cei care ”s-a prins” că epoca Creștinismului ”constantinian”, a Bisericii ca surogat de Imperiu, a credinței ca ideologie a puterii, apune.
    Iar revelația i-a fost și mai puternică în timpul pontificatului, când, dacă e să dăm crezare analizei lui Giorgio Agamben (filosof italian care a scris o mică carte despre ”taina răului” și demisia lui Benedict), a înțeles că a sosit momentul sfârșitului pentru acest intermezzo al istoriei, care a fost epoca ”civilizației creștine”, epoca ”constantiniană”.
    De aceea nu și-a dat demisia oricând, ci în februarie 2013, cu exact 1700 de ani după ce începuse totul.
    Dumnezeu, care ține și El la simboluri, a ales să îl cheme la El nu oricând, ci pe data de 31 decembrie, când în calendarul latin este pomenit sfântul Silvestru, primul papă al epocii ”constantiniene”.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ateii nu sunt periculosi, deoarece negand existenta lui Dumnezeu, ei nici nu lupta contra Lui, si ii lasa in pace si enoriasii/turma, tot asa dupa cum si ei vor ca sa fie lasati in pacea lor, de catre turma enoriasilor.

    Periculosi sunt Satanistii, care nu doar ca recunosc existenta lui Dumnezeu, ci mai si lupta atat contra Lui, cat si contra turmei de enoriasi, precum si impotriva ateilor.
    Satanistii sunt deci, cei care n-au de dat niciodata pace celor din jurul lor, pentru ca ei insisi sunt turbati/posedati, de a lua tuturor celorlalti orice farama/urma de putere!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)