duminică, 22 ianuarie 2023

Reinventarea unei fantome


La baza militară Ramstein - aflată sub ocupaţie americană încă de la finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial - summitul organizat de SUA pentru operaţiunea „arme în Ucraina” s-a finalizat cu un eşec răsunător. Pe scurt, nemţii au refuzat să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Şi nu doar asta, dar, mai mult, au interzis statelor care au cumpărat tancuri de la ei să facă asemenea transferuri, cu toate că polonezii - vârful de lance al americanilor - au făcut scandal spunând că o asemenea decizie ar fi incorectă.

De fapt care sunt piesele aşezate pe tabla de şah? Ar fi trebuit să le vedeţi încă de anul trecut deoarece SUA joacă într-un film cu un scenariu nu doar transparent, dar şi de un prost gust înfiorător. Să recapitulăm puţin. 

SUA au permis Germaniei şi Japoniei să se înarmeze. S-a trecut astfel peste o linie roşie trasată după cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, în Italia s-a jucat în campania electorală o piesă prostă de teatru. Un mult prea hulit Mario Draghi a grupat în jurul său forţele globaliste pentru a-i permite „fascistei” Giorgia Meloni să grupeze în jurul său forţele aparent naţionaliste. Însă naţionalismul lui Meloni nu este unul atentic, ci o spoială fascistoidă de influenţă(şi binecuvântare) americană, menită a masca adevăratul său rol, anume acela de a continua dominarea politicii italiene de către SUA. De aceea, imediat după alegera sa, agenda i s-a schimbat brusc într-una orientată către politica externă, mai precis pe susţinerea Ucrainei. 

Dacă avem ochi de văzut, vom înţelege că summitul de la Ramstein capătă astfel o nouă semnificaţie. Americanii au încercat să reconstruiască defuncta Axă Berlin-Roma-Tokio, promiţându-le tuturor un ospăţ bogat la festinul de după înfrângerea Rusiei. 

De fapt jocul este mai mult decât ciudat. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial SUA şi-a întârziat intrarea pentru a beneficia de sleirea participanţilor. Acum însă încearcă să-i sleiască pe ruşi reinventând Războiul Mondial, dar limitându-se la o poziţie de „garant financiar”.

La Ramstein însă treburile nu au decurs deloc aşa cum se aşteptau americanii. Nemţii sunt deja sleiţi economic după ce li s-a tăiat brutal accesul la gazul rusesc. Anul trecut a fost unul de coşmar pentru ei, iar anul acesta va fi unul mai grav. Fără hidrocarburile ieftine, întreaga maşinărie economică germană se dezintegrează. Nu-mi dau seama dacă răspunsul de la Ramstein a fost doar un semn al disperării sau dacă nemţii chiar au pus piciorul în prag(ceva mai puţin probabil dacă ţinem cont de cozile americane de topor de la vârful politicii germane). Cert este că răspunsul Germaniei a fost unul ferm: dăm permisiunea pentru tancurile noastre dacă şi voi livraţi Abrams Ucrainei.

De fapt ce ascunde poziţia nemţilor? Toată lumea ştie că donarea echipamentelor ofensive către o parte a unui conflict te califică direct ca aliat al acelei părţi. E o lege a războiului. Răspunsul nemţilor tocmai asta spune: „dacă vreţi ca noi să intrăm în război, faceţi şi voi acelaşi lucru”. Iar prin asta, tactica urmărită de americani pică deoarece nu pot sta pe margine până când părţile se epuizează, ci trebuie să intre direct pe aceeaşi linie  cu cei pe care-i întărâtă. 

Mai este însă şi-un al aspect. Nemţii şi-au dat peste cap industria militară, pierzând contracte puternice din cauza ineficienţei armelor pe care le-au donat Ucrainei. De profitat au profitat americanii. Invitaţia de a trimite tancuri Abrams este una de genul: „hai să ne facem de rahat împreună”. De fapt toată lumea ştie că Abrams sunt nişte vehicule de mult depăşite pe care americanii le ridică aiurea în slăvi. Puţini ştiu că tancurile americane nu merg cu motorină - ca orice vehicul militar de pe lumea asta - ci cu ... kerosen! Un Abrams M1 consumă 720 l/100km, iar autonomia sa este de doar 400 km. Spre deosebire de acesta, clasicul T-90 al ruşilor are o capacitate de utilizare a unei palete largi de combustibil(de la diesel la kerosen) şi are o autonomie mai mare cu 150 km. Imaginaţi-vă doar ce infrastructură suplimentară trebuie să desfăşori pentru a alimenta o flotă de Abrams-uri. 

E cât se poate de limpede de înţeles că desfăşurarea de Abrams-ur în Ucraina ar echivala cu auto-împuşcarea în picior, mai ales în condiţiile în care americanii caută să mărite rablele lor de tancuri pe la proşti precum Polonia sau România!

Închei prin a vă spune că pe moment SUA a înregistrat un eşec răsunător la Ramstein, iar acesta este motivul pentru care s-a cam pus batista pe ţambal. De asemenea, vreau să vă atrag atenţia asupra fenomenului naţional-fascist de tip atlantist care va înflori inclusiv la noi. După pomparea în faţă a lui George Simion, veţi vedea tot mai multe mişcări care, aparent, se opun globalismului. Însă de fapt sunt cozi de topor, exact aşa cum vedem deja în Italia! 

21 de comentarii:

  1. Din moment ce George Simion si-a inceput munca prin Romania cu o nuntă ca-n povesti, dând dovada de un cult al personalitatii pentru care l-ar fi invidiat faraonii, ce asteptari de viitor sa avem de la AUR?
    Nu am cum sa nu ma gandesc la cele doua tone de branza becaliană si la cati sarmani ar fi mancat din branza ceea. Ospăț pantagruelic!
    Nu am putut sa nu-l văd acolo si pe Dan Diaconu, un alt " altruist" imbogatit din vanzarea de circ si bâlci. L-am vazut la nunta si pe cel cu cenusa in cap, securistul de la B1. Nu-mi amintesc numele, pentru ca e o efemeridă ce e cand cu Basescu, cand cu Iohannis, cand cu boborul degeaba uitator si harnic votant de cozi de topor.
    DD, ce înțelegi tu prin nationalism autentic ? Nu de alta, dar sa ne dumirim si noi, ca observ ca se bat intre ele iile cu ițarii, tricolorul cu steagul dacic.
    Care mai de care mai patrioti si nationalisti.
    In ăst timp, statul paralel își vede linistit de treaba, intorcand banii cu lopata si transportandu-i discret spre Dubai.

    RăspundețiȘtergere
  2. În contextul recentelor evoluții politice din Ucraina, retragerea Germaniei de la implicarea activă în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei ar putea avea consecințe majore asupra viitorului politicii ucrainene. Fără sprijinul puternic al Germaniei, Ucraina ar putea întâmpina dificultăți în negocierile cu Rusia și ar putea fi mai puțin capabilă să își mențină poziția în fața presiunilor Moscovei. De asemenea, retragerea Germaniei ar putea afecta și procesul de reformă în Ucraina, cu implicații asupra stabilității și dezvoltării economice țării. Cu toate acestea, este important de menționat că evoluțiile politice sunt în continuă schimbare și este posibil ca Germania să revină în jocul diplomatic în viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. NATO si UE doar la asta se pricep:

    sa inventeze fantome/gogorite/moroi/strigoi! Atat ale altora, cat si ale lor proprii!

    Si cica asta s-ar chema chiar Inteligenta Talmudica, garantat victorioasa in orice imprejurari!

    Pe cand rusu` nu se inventeaza/nu se inchipuie niciodata!

    El chiar: "Este Cel ce Este"!
    Indiferent cu cate fantome/strogii/moroi ajunge constrans ca sa se bata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot stau si ma minunez, asemeni lui Moromete privind peste gard in lume, dupa ce ruleaza la tutun, si mai da de dusca cate-o tuica:

    "In tot cazul, oameni dastepti baaah!" ..... liderii astia globali/mondiali de la Davos!

    Altfel, ar sta si ei ca sa caste gura la altii, la fel cum stau fraierii!

    N-ar face nimic altceva toata ziua, decat ar rula la tutun si ar bea tuica!

    Ei iti pun mintea pe drumuri, chiar daca nu vrei sa ti-o urmezi!

    Uite Maia Sandu!
    Fetica cu carte, se teme ca rusu` ar vrea ca s-o patrunda neregulat (numai cand i se scoala lui) inaintea fratilor Tate, si astfel i s-ar duce dreaq` fetia/fecioria, fara ca sa aibe fata program de regulat, ca alde fetile alea de succes conduse de fratii - inspirati si instruiti de catre talibani si fundamentalisti - Tate!

    Si sa duce la Soros Junior la Davos, ca s-o invete cum se poate feri de rus.

    N-ar avea doar mintea ei in cap, nici s-o tai! Si-a umplut fata mintea cu carte, si acum nu -i mai place ca sa sada la gard si sa se uite pe ulita, ci vrea si ea videochat, Block Chain, Metavers, Bitcoin, alea, alea.

    Io, decat sa ma reguleze Soros si fratii Tate sistematic/zi lumina/full time, mai bine as rula la tutun si as bea tuica toata ziua, si l-as astepta - chiar chema - pe rus, ca sa mi-o mai traga si mie macar din cand in cand, ca sa mi vie mintea la cap, si sa nu ma mai surprind ca ma gandesc la prostiile "civilizatiei"!

    RăspundețiȘtergere
  5. „dacă vreţi ca noi să intrăm în război, faceţi şi voi acelaşi lucru”
    Sigur ca da. Insa mai multe tari au donat deja „arme ofensive”
    Lansatoare de rachete M270, Artilerie M777 si autopropulsata. Plus, din partea Poloniei, Cehiei si Macedoniei, vreo 230 Tancuri de fabricatie sovietica. Si probabil altele, care nu sunt publice.

    Si Rusia nu a reactionat in vreun fel.
    Cat despre tancurile americane, au un motor care permite ,la fel ca la T-90 folosirea mai multor tipuri de combustibil printre care si diesel.
    E drept americanii folosesc kerosen si tot ei spun pe de o parte ca mentenanta pt Abrams este costisitoare si ar fi complicat de asigurat in Ucraina iar pe de alta parte cauta si gasesc fraieri carora sa le vanda minunatiile astea.

    Nu credeti ca la fel, nu vor reactiona in vreun fel deosebit (de exemplu prin dinamitarea condunctelor submarine de gaze care pleaca din Norvegia , ajung in ‘Occidentul Colectiv” si asigura cam 35% din necesarul de gaze.) nici dupa ce tancurile germane vor (mai mult ca sigur) ataca din nou dupa vreo 80 de ani Rusia?

    Si inca mai inexplicabil e ca Rusia nu distruge rafinariile din Ucraina care produc combustibilul cu care functioneaza blindatele, camioanele, grupurile electrogene ale radarelor si unitatilor de rachete antiaeriene actuale si viitoare ale ucrainieinilor…

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conducta aia de gaz din Norvegia nu alimentează decât Marea Britanie. Îţi zice unul care a lucrat în 2006 pe una dintre navele implicate in construcţia acelei conducte (la vremea aceea fiind cea mai lungă conductã submarină din lume). Caută pe goagle "Ormen Lange offshore".

      Ștergere
  6. ... ca nu va lasa ea Maica Rusia, ca sa va beti voi joc de Casa Parinteasca dupa cum vi se nazare!

    Si sa faceti Iad din Casa Parinteasca, tot asa cum si-au facut romanii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Echipamentele militare americane sunt in mare parte de tip hollywoodian, dau impresia ca sunt extraterestre dar sunt de fapt in mare parte mucavale cu nimic superioare decit ale altora.........tara hollywoodului si a advertisingului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este cam devreme sa ne entuziasmam. Pana acum, germanii mereu au ezitat initial sa faca livrarile solicitate, pentru ca pana la urma sa livreze.
    In ce-i priveste pe americani, da, e limpede ca ei sunt continuatorii militarismului de tip hitlerist.
    Prin "Operatiunea Paperclip" americanii i-au adus in SUA pe oamenii de stiinta nazisti si le-au oferit functii si salarii foarte bune pentru a lucra pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mulțumiri !
    Da .
    Vor tipări US dolari EXTRA ; vor lua ce aruncă China _BRICS _ să plătească curvele diabolice ( vaxinate eventual) și incompetente ,proști cu spumă ? Da !
    Va fi mazilit J.Biden ,cu clica ? Mr Trump e cam în vârstă, e bun încă , dar prin 2024 ; târziu ... .
    Socialism în SUA ? DA .
    Vor ține dolarul sus pe baza unui IMPERIALISM SĂLBATIC /COLONIAL, aplicat first pe ROMÂNIA ( că tot a apucat Băse' să renunțe la HUB_ul de gaz rusesc ,cu acceptul bravei și bine hrănite armate de 2000 g'rali ,etc ) , apoi ce mai prind : Moldova ... . hm greu de găsit state nesătule ca al nost' STAT. SUPRAÂNGRĂȘAT . EXTRADEPRAVAT .... .
    DE CE ?
    Hmm. Suntem latine , că latrinele NE PUT .La vama Albița , a urină ,a sărăcie .
    Torționară , diabolică națiune : cum au plecat rușii _ au fost câini , hiene TURBATE cu proprii conaționali .
    De ce ?
    IDEOLOGIA ,CREDINȚA ,ORTODOXIA ,LATRINITATEA ... .

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmm...

    RAMMSTEIN SI OPOZITIA NEMTILOR. Rusia e o tara mult prea intinsa geografic si bogatiile ei, nu-s grupate intr-un singur loc, ca un depozit. Evident, daca Rusia pierde actuala inclestare si va fi distrusa, accesul la bogatiile ei va fi unul extrem de dificil si va dura enorm, oricum, mult mai mult timp decat are “lumea civilizata” la dispozitie, ca invingatorii sa poata puna mana pe bogatiile ruse si mai ales, sa le poata folosi in interesul propriu. Daca Rusia castiga, isi va da produsele cui va dori si in ce conditii va dori iar natiunile “neamice”, stiu ca DACA vor mai primi ceva de la rusi, vor primi in conditii foarte NEAVANTAJOASE pentru ele! Asta e si motivul pentru care Germania se opune inarmarii continue si modernizarii inarmarii ucrainei. Dintre toate tarile aflate pe baricada impotriva rusiei, Germania are cel mai mult de pierdut si STIE asta! Oricum, dupa Rammstein, vor urma presiuni extraordinare impotriva nemtilor, ca sa-i determine sa “se alinieze cerintelor” (SUA), atat direct de la Washington cat si prin intermediul “marilor” din UE si NATO, poate si din ONU. Va rezista Germania? Ramane de vazut...

    Probabil ca daca Germania nu se va supune SUA imediat si in felul in care i se cere, America va actiona direct si decisiv. Pentru cine va fi decisiv, sper ca va mai ramane cine sa constate, la urma.

    GEORGIA MELONI. Doar orbii au putut fi surprinsi de orientarea ei post-alegere. Inca de dinainte de a fi aleasa ca Prim Ministru, era vizibila orientarea ei tipic pro americana! Micul scandal cu von der leyen, parea a fi ceva serios dar timpul extrem de scurt cat si termenii “reconcilierii”, au aratat ca totul nu era decat o manipulare (nici macar una prea inteligenta sau elaborata!), menita sa arune prafuri in ochii italienilor... care oricum nu-s din calea-afara de mintosi. In mod evident, meloni, nu e nationalista, e doar o oportunista, ca toti “politicienii” de azi, de peste tot. Din pacate, la fel ca toti “politicienii” din “lumea libera si democratica”, e doar o sclavo-unealta a americanilor, nimic mai mult.

    Ma tem ca exact contrar propagandei oficiale pe care o auzim si vedem zilnic, americanii au ajuns RAU la fundul sacului si sunt disperati. Atat de disperati, incat sunt in stare sa faca o tampenie enorma, care sa rada total, cel putin Centrul si Sudul europei de pe harta. Si Romania, chiar daca rusii ar avea vreo dorinta de a o proteja, si in mod evident, NU AU asa ceva (!!), va cadea, daca nu prima, cel putin printre primele, pentru ca este unul dintre cele doua hub-uri esentiale americanilor, prin care ei pompeaza atat personal cat si material militar in Ucraina, impotriva rusiei. Practic, la indemnul americanilor, “politicienii” romani fac tot posibilul de a distruge cat mai sigur si total, tara asta!

    RăspundețiȘtergere
  11. De cand am intrat in NATO, fara sa indeplinim vreo conditie necesara aderarii si fara sa avem vreun motiv national, fortati fiind de americani, am afirmat permanent ca rolul romaniei este acela de a servi la un moment dat drept camp de lupta impotriva rusiei. Ce spun eu de atata timp si nu m-a luat si nu ma ia nimeni in seama, e pe cale sa devina realitate, acum.

    Au americanii o vorba inteleapta: “vom vedea cum trecem raul, cand vom ajunge acolo”. Asa incat, pana la amenintarea IT, a implanturilor in cap, a extraterestrilor si pana la renuntarea la proprietate sau la consumul de greieri, trebuie sa trecem de actuala confruntare mondiala. Dupa aia, mai vedem...

    Din pacate, vad ca China, care PUTEA inclina balanta puterii intr-o directie sau alta in mod decisiv, si-a facut socotelile cam la fel ca Turcia si incearca sa suga de la doua tzatze simultan, sa nu se puna rau nici cu rusii, nici cu americanii. “Alianta” sino-rusa, va functiona doar cat chinezii vor considera ca au ceva de castigat din asta si cu surprindere, observ ca nici americanii, nici chinezii, nu privesc situatia, nici in ansamblu, nici pe termen lung, riscand sa impinga planeta in cea mai neagra perioada din istoria ei.

    Cert e ca noi, nu putem face nimic pentru a schimba in vreun fel lucrurile pentru NOI, dat fiind ca prin actiunile din ultimii 33 de ani ale “politicienilor” romani, am ajuns atat de irelevanti global, incat dispretul ni se arata in fata, fara macar sa mai incerce cineva sa pastreze vreo aparenta de “polical corectness”. “politicienilor” romani li se spune ce sa faca si ei fac. Nici macar nu mai e vorba de ordine venite de aiurea ci, doar de exprimarea dorintei cuiva din afara. Iar romanii, au ajuns sa fie o populatie tolerata pe pamantul care pana mai deunazi il stapaneau, in mod identic in care tiganii sunt tolerati pe unde-s ei imprastiati...

    RăspundețiȘtergere
  12. Multi vorbesc de un WWR3 , hmmm.......eu mai degraba i-as zice WWR2.1 un upgrade de prost gust pus la cale de lacomia unui SISTEM ce vrea cu orice pret ALTCEVA ! Ce este acest ALTCEVA? Orice ar fi noi astia marunti nu facem parte din el !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kinu,

      ai dreptate!
      De-aia si ziceam, ca era mai bine ca noi romanii sa stam in "neutralitate"!

      Ce inseamna "neutralitatea"?

      Neutralitatea inseamna:

      ca sa dai cu gaz pe ei, pe amandoi, atunci cand ii vezi ca-si dau foc unu` altuia!

      Ca sa fii sigur ca nu te mai reguleaza vreodata, niciunul dintre invingatori!

      Ștergere
  13. Nationalismul si nationalizarea va fi melodia pe care orchestra, pardo' tarafu' de Clejani al Romaniei va ademenii soriceii precum Rattenfänger von Hameln (in rolul lui, Georgica cel viteaz cu buzele lui violet) la toba un meletar condamnat de drept comun, pacient cunoscut si altii ca el care se musca de ureche sau oameni seriosi la slujba, in misiune. Pen' ca se cara toate companiile si nu au cui vinde, in acest ,,fire sale,, si deaia e nevoie ca idiotii sa rascumpere, nationalizand niste carcase. Si nu numai atat.

    RăspundețiȘtergere
  14. La baza militară de la Ramstein, forța coaliției intergalactice s-a fâsâit.
    Semn bun! Cățeii incep să muște și să jdârâie "colosul cu picioarele de lut".
    Referitor la implicarea perversă a SUA în cel de-al doilea război mondial, măcar și dacă îl citeai pe Sven Hasel și tot pricepeai ceva. Ca de obicei SUA stă la cotitură. Să ia caimacul.
    De data aceasta, va rămâne cu zațul.
    Bun și ăla. Poate fi folosit cu succes în constipația cronică. Dar și aici cu grijă, că folosit în exces, duce la complicații intestinale.
    Mă rog, fiecare cum își așterne, așa doarme.
    În ceea ce-l privește pe cavalerul de capă și de spadă, zis și Georgică Simion, un apărut de niciunde, să sperăm că lumulica a perceput cum se prezintă situația.
    Numa privindu-i fața din dotare, fără să deschidă gura, intuiești că omulețul e și el pe aici, figurant in ale naționalismului.
    Nu voi risca o asemănare cu un comediant jalnic vecin de țară cu noi.
    Dar, cam pe acolo.
    Domnule Dan Diaconu, în concluzie, un articol foarte bun, scris cu pana minții și a sufletului de Om.
    M

    RăspundețiȘtergere
  15. Dl. Dan! Cu tot respectul pentru ce faceți!!! Care este motivul istoric cum că Polonia urăște atât de mult Rusia? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să ne aducem aminte de puțină istorie, nu?
      Polonia a dispărut ca stat și teritoriul a fost împărțit între Imperiul Rus și Imperiul German. După 1918, Polonia a revenit ca stat și a avut lupte puternice cu Armata Roșie câțiva ani până situația a rămas cumva stabilizata, dar o parte din teritoriul Poloniei a intrat în componenta USSR.
      A venit 1939 și jumătate din Polonia a fost ocupată de USSR. A urmat Katyn unde 1400 de ofițeri polonezi au fost tratați cu un glonț în ceafă.
      În 1944 a pornit lupta pentru eliberarea Varșoviei de către polonezi iar rusii au rămas la câțiva km de oraș până germanii au "pacificat zona" și au distrus tot în proces.
      A venit și ocupația sovietică.
      Iar ultima dovadă de "prietenie" a fost aterizarea avionului polonez la Smolensk pe ceață, "cu daună totală" când președintele și toți cei de la bord au murit în accident.
      "Accident" de care polonezii consideră că sunt rușii responsabili.
      Polonezii au destule motive împotriva rușilor.
      Însă ce este ironic, în perioada interbelică, polonezii au făcut același lucru ca ucrainienii acum, dar cu populația germană din teritiriile revenite Poloniei după tratatul de la Versailles care a încheiat ww1.
      Polonia nu a fost recreata în aceleași teritorii ca atunci când a dispărut de pe hartă, ci a pierdut teritorii în est ( Lituania, țările baltice și zona Bielorusia, zona Lvov, ceea ce a devenit jumătatea de vest a RSS Ucraina) și a câștigat teritorii în west din teritoriul german.
      Atunci, ca și acum, perfidul Albion a dat toate asigurările de sprijin, însă polonezii au luat-o pe coajă și nu au fost sprijiniți direct. Acum situația se repetă, sunt iarăși băgați la înaintare pentru interesele altora.
      Pentru că în anii '30 polonezii au găsit 3solutii pentru rezolvarea populației germane de pe teritoriul revenit lor după ww1, asimilare forțată, expulzare sau exterminare.
      Iar în 39 a început " operațiunea militară specială" a lui Hitler.
      Restul este istorie, scrisă de învingători.

      Ștergere
  16. Abrams folosește motoare cu reactie, cum sunt cele de elicoptere sau de avioane. Așa simplu spus, motor cum are MIG21.
    Avantajul este greutatea mică a motorului, este mai compact și are putere mai mare decât un diesel.
    Din construcție, un motor cu reactie arde tot ce prinde, poate utiliza benzină, diesel, petrol lampant.
    Doar motoarele diesel de vapoare funcționează cu un combustibil mai prost, ce rămâne după distilarea benzinei și motorinei.
    Abrams are un motor care poate funcționa cu o paletă largă de combustibil, este mult mai practic.
    Are alte dezavantaje, însă cel principal este consumul. Se cunoaște că doar pornirea motorului consumă în jur de 100litri de combustibil.
    Kerosenul este un combustibil de aviație, se poate utiliza și la camioane ( motorul diesel pentru camioanele militare este multi combustibil, poate funcționa pe motorină sau kerosen, pentru logistică este mai ușor să folosească un singur tip de combustibil). Când armata ta trebuie să funcționeze pe tot globul și în condiții total diferite de climă ( desert, unde este foarte cald și tundă, unde este foarte frig este avantajos un combustibil cât mai ieftin și universal.
    După experiența WW2 din Asia, când insulele erau la distanțe mari și aprovizionarea era dificilă, este un avantaj tactic să folosești ce combustibil ai la îndemână ( dacă ai motorină mergi pe motorină, dacă ai kerosen, pe kerosen)
    Dacă ești pe front, (iar WW2 ne arată un exemplu perfect de iarnă când nemții se apropiau de Moscova) trebuie să păstrezi motorul cald să fii pregătit pentru manevre. După o noapte friguroasă rămâi cu rezervorul gol.. De asemenea, când " bagi tancul în tufe", adică pregătești o ambuscada nu poți opri motorul, trebuie să meargă la ralatiu, care consumă o grămadă.
    Dezavantajele sunt majore, deoarece se aude de la distanță, se vede cu senzori termici caldura de la motor și dacă șoferul se trezește să ambaleze puțin motorul, poți să dai foc vegetației din spatele tancului care stă pe loc.
    Tancurile Abrams sunt foarte eficiente, sunt aduse pe linia frontului "pe platformă", rup totul în fața lor după care se urcă din nou pe platformă de Tir și se transportă unde este nevoie.
    Sunt construite doar pentru un singur tip de război, de atac asupra adversarului în anumite locuri punctuale. Când ai supremație în aer și pe pământ, altfel sunt doar cutii de conserve.
    Ceea ce în WW2 era o tactică aplicată de germani și de ruși, să păstrezi tancurile în poziții mascate pentru ambuscade și să realizezi o luptă manevriera cu schimbări de poziții și tactici de genul " lovește și fugi" sunt mult mai greu de pus în aplicare.
    La capitolul tancuri, motorul diesel încă este " tăticu".
    Dar nu este motiv de îngrijorare, Abrams urmează să fie modernizat, să ajungă mai prietenos cu mediul, următoarea variantă este electrică.
    PS. Cel mai produs tanc în WW2 a fost m4 Sherman, poreclit dragastos de soldați " Ronson". De ce oare?
    Iar inapoiatii ăia de ruși foloseau motoare diesel pe vremea aia.

    RăspundețiȘtergere
  17. Inteligenta Artificiala este si ea una dintre Fantomele/Fantasmele istoriei!

    De ce?

    Pai pentru ca, vorba lui Eminescu:

    se moare in continuare pe capete - mai multi decat sunt cei salvati - atat cu Robotica si Imagistica Medicala, cat si cu Vaxinarea cu NanoBoti ARN-Mesager!!

    Ati reinventat apa calda, mai baieti ...... vicleni!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)