joi, 10 noiembrie 2011

Italia

În urmă cu mai bine de un an am publicat mai multe atenţionări legate de actualitatea din Italia. La momentul respectiv au fost foarte mulţi cei care au luat în râs atenţionarea spunând că, în realitate, toate acestea nu sunt decât obsesii sau mai ştiu ce alte idei depresive. Am repetat atenţionările asupra Italiei inclusiv atunci când în prim-planul atacatorilor se afla Spania. Iată că, din nefericire, Italia a fost doborâtă ieri. Cu un randament al obligaţiunilor pe 10 ani care a decolat spre 7.5%(nu e nicio greşeală!) ţara nu mai are practic nicio şansă. Deja datoria, ca şi în cazul Greciei, devine nesustenabilă, iar ajutorarea din partea instituţiilor internaţionale nu va face altceva decât să amâne momentul falimentului mărind gradul de îndatorare, dupa pattern-ul deja cunoscut.

Privind retrospectiv lucrurile par mai clare ca oricând. La ce te poţi aştepta de la o ţară condusă de un circar sinistru? Un individ care, cel mai probabil, va înlocui scaunul de prim-ministru cu priveliştea zăbrelită. Un om pentru care impulsionarea economiei a însemnat ajutorarea făţişă a propriilor companii, iar reforma s-a transformat într-un instrument de faultare a justiţiei pentru a-şi asigura supravieţuirea politică. Ar trebui să luăm bine aminte şi să înţelegem că acesta este destinul trist al oricărei ţări care-şi amanetează puterea unor prostovani.

Dar, desigur, nu are sens să pierdem vremea criticând ceea ce se vede cu ochiul liber. Am scris acest articol pentru a încerca să pătrundem ceva mai adânc în subiect deoarece Italia de acum este ca un iceberg, în sensul că problemele cele mai grave se află în tenebre. Cea mai mare problemă a ţării este sectorul bancar. Cât timp Super Mario îşi pregătea scaunul de la BCE suspiciunile au fost evitate elegant. Odată cu recentul asalt al dobânzilor, problemele sectorului bancar italian se vor adânci. Aici este, de altfel, şi marele pericol deoarece Italia are bănci extrem de extinse, care trebuie să-şi asume în această perioadă costuri destul de mari pentru susţinerea subsidiarelor. Este puţin probabil ca băncile peninsulare să facă rost de bani în condiţiile în care probabilitatea de întoarcere a banilor pompaţi în statul italian este aproape nulă.

Îngenuncherea Italiei este evenimentul premergător îngenuncherii Austriei. Iată că la mai bine de trei ani de când avertizam că Austria reprezintă o construcţie financiară grandioasă cu fundaţie de carton, cei de la S&P s-au trezit să avertizeze că Austria nu ar mai putea susţine subsidiarele din Est. Prin afirmaţia anterioară n-am vrut să subliniez că sunt vreun soi de Mama Omida sau m ai ştiu eu ce alt prezicător ocult, ci că lucrurile erau destul de clare încă de atunci, dar, bineînţeles, insuficiente pentru ştaiful unei agenţii de rating obişnuită să dea cu capul în perete doar de la viteze mari. Revenind la subiect, voi mai aminti doar că Italia reprezintă poarta de intrare triumfală a adevăratei crize în Est. În cazul în care situaţia nu se va rezolva(chiar dacă e puţin probabil tot mai sunt portiţe de ieşire) ţările estice se pot confrunta cu o criză devastatoare. Şi toate acestea sub privirile îngăduitoare a vesticilor care, cu numai două decenii în urmă, le promiteau dezvăluirea drumului cel mai scurt către prosperitate.

8 comentarii:

  1. Next step :) ......e un ras absurd pot sa zic , fiindca nu ma asteptam atat de curand sa intre "oficial" in picaj Italia . Portite sa salvezi un sistem corupt si adeseori incapabil NU EXISTA . NE trebuie un nou sistem ( evident va fi tot corupt) dar pentru aparente va trebui sa para ca este altceva, fiindca omul nu stie sa fie incoruptibil si de cand este cade in acest pacat .....Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum spune si articolul, cea mai mare problema a Italiei nu-i Silvio. Si nici bancile. Cea mai mare problema s-ar putea sa fie italienii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ce e mai sinsistru Berlusconi decat clovnul Sarkozi care s-a casatorit cu o... xxx, sau decat gospodina de Merkel, careia ii mai trebuie doar un sortz in fatza si o cratita in mana ?
    A cauta tot timpul vinovati intr-un singur om e o abordare superficiala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci BCR si Unicredit out? O sa inceapa isterie mare, nu mai zic de deruta privind plasamentul economiilor

    RăspundețiȘtergere
  5. Asteapta un pic... pe la inceputul anului laudai China, si eu scriam ca nu e asa.. mai asteapta doar un pic...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu 2450 tone de aur (cca. $150 mld) Italia este pe locul 3 în lume la rezerva de aur, după SUA 8100 tone, și Germania 3400 tone. Deci ar avea ceva pus deoparte...

    Problema e că Italia are plăți scadente de €25 mld în noiembrie... și cam tot atât în decembrie... bașca €250-300 mld în anul 2012...

    Berlusconi, 75, va pleaca în acest weekend după ce timp 17 ani a fost ”vedeta” scenei politice a Italiei, lăsând țara pe marginea prăpastiei. Să sperăm că italienii nu cad în capcana de ași imagina că sfârșitul lui Berlusconi înseamnă sfârșitul problemelor. E nevoie de cineva care să le spună, clar și răspicat, că vor urma vremuri grele pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. "E nevoie de cineva care să le spună, clar și răspicat, că vor urma vremuri grele pentru ei."

    Exista vreun popor european caruia ar trebui sa i se spuna ca vor urma vremuri bune?

    S-a inceput cu "interzicerea" referendum-urilor, imediat se va umbla si la dreptul de vot, deci democratia asa cum o cunoastem noi e pe duca;... parerea mea, (de om cu repulsie fata de mascarada numita proces electoral din ultimii 10-15 ani).

    RăspundețiȘtergere
  8. "...cei de la S&P s-au trezit să avertizeze că Austria nu ar mai putea susţine subsidiarele din Est"
    Oare? Pai profiturile fabuloase facute de "pui" in Romania au tinut in picioare "mamele". In 2009, Erste declara oficial ca 37% din profitul grupului e facut in Romania. Dintr-o data, din vaca de muls ajungem pietre de moara? Cu concursul dragutzilor nostrii politicieni si al FMI-ului, Romania va fi mulsa mult si bine, ca e de unde...Nu pleaca bancile de la cismea decat alungate, si poate nici atunci...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)