vineri, 4 noiembrie 2011

Limitele democratiei

Referendumul din Grecia, cel care a scurtcircuitat săptămâna curentă, e mort. La strigătul categoric al Germaniei şi atitudinea isterică a Franţei, politicienii greci au întors armele împotriva propriului popor. Nu este prima demonstraţie de forţă din scurta aventură europeană. Pentru cei care nu mai ţin minte, cele mai pregnante mostre de deraiere s-au consemnat cu ocazia referendumurilor pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona. Atunci s-a trecut rapid peste accidentele din Franţa şi Olanda, iar Tratatul a fost adoptat pe uşile din dos.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile e aberant deoarece, efectiv, unei ţări i se refuză dreptul de a-şi stabili destinul. Nu ştiu ce ar fi ieşit la referendum. Poate că grecii ar fi fost de acord sau poate că s-ar fi opus. Indiferent de rezultat, era vorba de libera lor alegere, de asumarea deciziei, de libertate şi democraţie. Modul în care a fost eliminat referendumul, practicile şi poziţiile aberante asumate de marile puteri ale UE nu fac altceva decât să ne îndrepte pe un traseu periculos. Pot spune că din acest moment Europa şi-a pierdut din vitalitate deoarece intră pe o traiectorie periculoasă, semi-despotică şi cu din ce în ce mai puţine fundamente.

Cu toate că unii nu vor fi de acord cu mine, voi afirma răspicat că şicanele şi presiunile care au fost făcute şi care au influenţat grosolan jocul democratic din Grecia nu întăresc Europa. Din contră, pot spune că s-a deschis un drum periculos care va amplifica tendinţele centrifuge. Dar, de obicei, aşa se întâmplă atunci când interesele de grup sunt mai presus de interesele societăţii, când decizii diverse(unele poate corecte) sunt impuse cu forţa. Din nefericire Europa a început să se auto-dinamiteze şi şansele să revină la normalitate sunt din ce în ce mai mici.

27 de comentarii:

  1. Pe de o parte, copilului tau nu-i permiti sa se arunce-n fantana si faci asta prin diferite metode, fie cu forta, fie cu vorba buna.

    Pe de alta parte, recunosc ca e greu sa faci asemanarea dintre un copil si un popor in relatia lor cu tutorele/conducatorul, chiar daca gradul de discernamant, datorat lipsei informatiilor reale, pot fi comparabile.

    RăspundețiȘtergere
  2. E tot alegerea lor si acum. Grecii si-au ales singuri reprezentantii care sa ia decizii in numele lor. Iar acesti reprezentanti si-au dat seama ca vor pierde mult mai mult daca fac acest referendum...

    Nu e o masura anti-democratica, e una anti-sociala. Nu i se permite societatii sa se pronunte. Si asta nu e un lucru rau, caci societatea poate fi usor influentata spre extreme in perioade de criza (fascis, comunism).

    RăspundețiȘtergere
  3. (Sorry pt dezacordul de mai sus)...

    "pot spune că s-a deschis un drum periculos care va amplifica tendinţele centrifuge."
    Da! Dar si masurile "centripete" vor fi asemanatoare, ca altfel se strica dreaqu jucarica...

    RăspundețiȘtergere
  4. Dane, pe de o parte sunt de acord cu tine pt. ca unui popor i se ia dreptul la referendum si asta nu e bine.

    Pe de alta parte, grecilor nu li s-a cerut opinia atunci cand papau banii UE fara mila. Mi se pare demagogie din partea premierului grec sa ceara referendum acum, cand s-a pus nota de plata pe masa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce vad eu pe aici ? Ba este anti democratica ....vine altu si spune nu este antidemocratica este doar antisociala ? Voi va auziti ce balacarii spuneti pe " gura" ?De fapt modul asta de a trata problema in stil avocatesc de a gasi o portita in a explica ideea ca referendumul va avea conotatii dezastruoase mi se pare hilar. Grecia va cadea si trebuie sa cada , indiferent de cat TIMP CUMPARA madam Merkel si domnul cu 100 de nationalitati in vene Sarkozy . SOLUTII mistice nu EXISTA . Cineva nu-i dau numele acuma spunea Constiinta trece prin stomag . Unii nu mai au timp sa realizeze ce au la fundul lor fiindca de dimineata pana seara sunt precum roboteii. Ei bine roboteilor o sa vi se faca un up-date curand , si o sa puteti munci mai mult dar pe mai putin . Analizati mai la rece situatia in care se afla omenirea nu va mai imbatati doar cu iluzia sperantei .

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci un individ (institutie) daca face default la o datorie si intra in faliment, i se iau asseturile si i se vand ca sa se stinga datoriile. In teorie ar trebui sa se faca la fel si la nivelul statelor - adica daca Grecia are o datorie la Germania si nu vrea sa plateasca,logic ar fi ca Germania sa ia controlul asupra unor asseturi ale Greciei (niste insulite, o mica bucata de coasta samd). Si principiul asta ar trebui sa fie (este) mai puterninc decit democratia.
    Adica practic nu se poate sa imprumiti bani si cand e sa ii dai inapoi - "Imi pare rau, dar nu am chef sa platesc". Clar EU are cum sa recupereze banii prin preluarea controlului asupra tarii.
    Textele astea cu democratia, ce vrea poporul sunt ok - adica sa mearga la referendum dar sa stie ca daca fac un default, e posibil sa isi piarda suveranitatea

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema nu rezida in destinul Greciei, si dreptul de a si-l decide singur (desi ma gandesc ca au avut numeroase ocazii sa o faca, inclusiv in 2010 cand au inceput sa curga banii altora ca sa le plateasca salariile!). Problema este ca nu este singura in aceasta ecuatie, si ca prin deciziile sale reusesc sa afecteze in mod dramatic si pe cei care i-au considerat parteneri, si au considerat ca merita ajutati.
    Uite, sa presupunem ca eu, tu si cu alti 2 prieteni decidem sa mergem pana la o petrecere, in alt oras. Cadem de comun acord sa mergem cu aceeasi masina, ca sa facem economie, si sa ne intoarcem de asemenea impreuna. La petrecere, soferul se imbata, si cand sa plecam vrea sa se suie la volan. Cand noi ceilalti, incercam sa-l oprim, acesta argumenteaza ca este dreptul sau sa faca ce vrea, de vreme ce masina ii apartine. Desi pare un argument valabil, in mod evident e fals. Pentru ca daca il lasam sa se suie la volan, atunci va pune in pericol si propriile noastre vieti. Are tot dreptul din lume sa-si joace la ruleta propriul destin, dar nu are nnici un drept sa-l joace si pe al nostru. Si daca stia ca nu se poate abtine sa bea, trebuia sa ne spuna de la bun inceput acest lucru. Atunci, fie il lasam sa vina singur, fie conducea altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  8. [...] şicanele şi presiunile care au fost făcute şi care au influenţat grosolan jocul democratic din Grecia [...]

    "Conducerea" Greciei sau o mare parte din ea este cumpărată şi plătită de bancherii internaţionali(*) şi entităţi "elitiste" din UE şi a fost îndrumată să trădeze şi să-şi vândă ţara pentru a asigura că bănci (şi ţări) de elită să nu se scufunde cu pierderi şi suferinţe masive.

    (*) btw, George (Giorgios) Papandreou şi-a făcut studiile în SUA, unde de altfel s-a şi născut şi şi-a trăit primii 22 ani de viaţă...

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa privim si aspectul pozitiv al situatiei: Se vor mai trezi unii muritori de rand la realitate din euforia vietii "moderne" si vor constientiza (probabil) cum functioneaza UE si sistemul in momentul de fata. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Un referendum în Grecia presupunea:
    a) Europa să facă muncă de lămurire și dovezi de mai multă generozitate în Grecia (așa cum face o putere centrală cu o provincie problematică, alături de implicare în administrare)

    b) grecii să cântărească oferta europeană și cea chineză (valabilă după ieșirea din U.E.).

    Dacă Europa nu se bagă în asta, opțiunea grecească e deja stabilită. Mai rămâne de aflat forma pașnică sau violentă în care se va impune opțiunea.

    RăspundețiȘtergere
  11. [...] grecii să cântărească oferta europeană [...]

    "Planul de salvare" impus Greciei la 27 oct este un plan german şi european de salvare a băncilor franceze şi a băncilor germane şi a băncilor americane care deţin obligaţiuni greceşti, NU PLAN DE SALVARE A GRECIEI! Obama s-a dus la Cannes în calitate de reprezentant al intereselor băncilor americane, în primul rând - şi abia în subsidiar ca preşedinte al SUA, sic! Pentru că asiguratorii datoriei suverane a Greciei sunt în principal fondurile speculative, fondurile de hedge din... SUA.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa isi stabileasca Grecia singura destinul? mm, despre ce vorbim aici? Care libertate (exista??)? Nu se compara Grecia cu Islanda. Prin urmare, interesele sunt altele iar un referendum, decat sa il faci de ochii lumii, mai bine nu il faci. Daca nu le da bani UE, ii vor lua de altundeva. Se va ajunge in acelasi loc, doar cu banii altuia. Prin presiunile proprii, bancile din Vest si-au salvat fundul, plus ca au vrut sa evite interventii directe in Europa din afara Europei...
    Mi se pare ca discutia asta e o invarteala in jurul cozii.. cumva grecii vor plati (sub diverse forme). Faptul ca se vor mai centraliza (dirija de la centru) lucrurile in Europa, asta e clar. E o directie in acest moment. Daca e buna sau nu, ok, asta e alta discutie. La cum se misca lucrurile, nu ma poate inca convinge cineva ca sigur se va ajunge prin una din directii la bunastarea tuturor (doar a unora :D ). Dar stai, parca asa e dintotdeauna istoria... :) .

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce-i opreste sa faca referendum si acum ? Doar niste bani pe care ii iau imprumut ? nu pot fi acuzati cei care imprumuta, dupa mine.

    RăspundețiȘtergere
  14. "Daca nu le da bani UE, ii vor lua de altundeva". De unde dracu de altundeva?? Problema este ca nu le mai da nimeni bani, si cei care le mai da, cer niste dobanzi uriase. De aia a ajuns sa ia bani de la UE si BCE si FESF. Grecia are in acest moment cel mai mic rating de evaluare din lume, iar valoare CDSurilor este deja astronomica, chiar si fata de urmatoarea clasata. In realitate, grecii au de ales intre purgatoriu si infern.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce-i opreste sa faca referendum si acum?

    Se spune că ieri, când Papandreu s-a întâlnit cu Merkel şi Sarkozy la Cannes, aceştia i-ar fi zis: "Hmm, toate sondajele de opinie sugerează că grecii au de gând să voteze împotrivă la referendum, deci trebuie să găsim altceva, mai drăguţ şi ...mai ingenios. Ceva de genul: Doresc grecii să fie fiinţe umane sau maimuţe? Ce ar vota ei atunci?" Şi au venit cu o altă întrebare pentru referendum: "Doresc grecii să fie parte a Europei sau nu?"

    Sondajele de opinie arată că 66% din greci doresc să rămână în zona euro. Reformulând întrebarea în aşa fel încât răspunsul să fie clar un "DA", se încearcă în mod disperat să se evite întrebarea crucială, şi anume:

    Doriţi voi, grecilor, să vă autoflagelaţi într-un deceniu de depresiune şi să vă autoimpuneţi austeritatea? Vreţi să votaţi vânzarea domeniului vostru public, a reţelei de alimentare cu apă a Atenei, a insulelor voastre, a resurselor minerale din platoul continental de la ţărmurile voastre, ba chiar şi vânzarea Parthenon-ului? - vreţi să faceţi asta, astfel ca băncile franceze şi asiguratorii americani de obligaţiuni greceşti să nu piardă bani?

    În această formulare, evident că răspunsul este unul singur: "NU".

    RăspundețiȘtergere
  16. Bani mai pot lua de la chinezi, in conditii foarte nasoale :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Intrebare: S-a facut referundum in fiecare an in care bugetul a fost in deficit cu scopul de a trai bine? Asta ca sa fie simetrie ..

    RăspundețiȘtergere
  18. Cei mai mulţi bani ai chinezilor sunt nişte hârtii, denumite pompos "securities", în care sunt scrise cifre cu muuulte zerouri cu semnul $ pe antetul:
    UNITED STATES DEPARTMENT OF THE TREASURY
    BUREAU OF THE PUBLIC DEBT


    la 31.08.2011 "valoarea" acestor hârtii însuma fix 1137.0 miliarde US$

    http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/tic/Documents/mfh.txt

    RăspundețiȘtergere
  19. Anumite decizii tehnice nu se pot lua prin referendum . Masa mare de votanti nu are habar de economie. Ei si-ar vota anularea impozitelor si 25 de salarii pe an daca le-ai pune referendum.

    Nu poti lasa pe tanti Floarea de la sapa , pe Gigi tractorist de bodega si pe vanzatorul de ziare de la colt sa voteze despre cum cred ei ca trebuie conduse finantele unei tari/a Europei . Pentru ca pur si simplu nu ii duce capul .

    In schimb or fi prosti, da sunt multi . Si e imoral sa lasi multi prosti sa decida probleme de genul "cate camere sa aiba parlamentul" / "ne platim datoriile sau nu " .

    RăspundețiȘtergere
  20. Anumite decizii tehnice nu se pot lua prin referendum

    Titlul unui articol în "Frankfurter Allgemeine Zeitung" de ieri a fost: "Demokratie ist Ramsch"
    (Democraţia este gunoi)
    http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/der-griechische-weg-demokratie-ist-ramsch-11514358.html

    Sensul era că mai-marii sectorului financiar-bancar au ajuns la concluzia că democraţia este incompatibilă cu colectarea datoriilor, iar atunci când datornicii nu pot plăti, urmează scoaterea la vânzare a domeniului public şi privatizarea la nivel de ţară. Nu poţi avea democraţie atunci când datoriile cresc dincolo de capacitatea de plată şi FMI dictează austeritate, aşa cum a făcut-o în ţările lumii a treia.

    Aşadar, miza este dacă Europa - Grecia şi alte ţări (politicienii de pe malurile Dâmboviţei ar trebui să citească cu atenţie articolul!) - va fi democratică, sau dacă urmează să fie condusă de o oligarhie financiară prin intermediul birocraţiei UE - practic Bănca Centrală Europeană. Aceasta înseamnă accente clare de neoliberalism, anti-social, anti-naţional, anti-guvernamental şi, mai presus de toate, acceptul de a fi la cheremul celei mai rapace ideologii, cea bancară.

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu nu cred ca e asa grav si ca s-a incalcat flagrant vreun drept democratic. Ma gandesc la o analogie cu Romania, FMI a venit si a impus conditii de austeritate, e "democratia" in Romania in pericol? As zice ca din contra, e ajutata sa nu derapeze la initiativele de grup ale politicienilor de aici.

    Mai cred ca ar fi o problema daca tendinta ar fi pentru limitarea libertatilor individuale dar nu e vorba de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  22. @witty "Planul de salvare" impus Greciei la 27 oct este un plan german şi european de salvare a băncilor franceze şi a băncilor germane şi a băncilor americane care deţin obligaţiuni greceşti, NU PLAN DE SALVARE A GRECIEI!
    Este la fel ca planul de la Viena cand Romania s-a angajat sa ia imprumut de la FMI ca sa salveze bancile Austriece si Grecesti de la colaps, pentru credite in pericol de a nu mai fi rambursate acordate sectorului privat.
    Salvarea bancilor prin transferarea datorie din sectorul privat in cel public a pus in pericol sovabilitatea tarilor.
    Era firesc sa se discute cu populatia si sa se faca referendum si in cazul Greciei si in cazul Romaniei.
    Guvernatii si propagandistii lor de pe net spun ca poporul este prost si nu trebuie consultat, dar "desteptii" care au guvernat de douzeci de ani si au adus economia in situatia actuala cum sunt?
    Nu sunt prosti ca si-au rotunjit averile, dar sunt excroci. Pentru asta-i democratia sa impiedici pe excroci sa abuzeze de putere. O decizie populara proasta aduce mai putine daune populatiei si economieie nationale, decat o decizie a "baietilor destepti".
    In cazul Greciei era normal ca bancile sa suporte incapacitatea de plata a guvernului si sa cada ca un joc de domino. O mare parte a datoriei Greciei s-ar fi transferat la bancile din Franta, Germania si SUA.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim Si e imoral sa lasi multi prosti sa decida probleme de genul ... "ne platim datoriile sau nu "
    Nu este imoral deloc.
    Daca guvernantii au luat imprumut fara sa intrebe pe cetateni si din imprumut nu a facut investitii prin care sa-l ramburseze, atunci ratele le platesc cetatenii. E firesc sa-i intrebi pe cetateni, daca vor sa plateasca pentru un imprumut care a avut ca scop realegerea politicienilor. Si este normal ca bancile care au dat imprumut fara sa se intereseze de destinatia banilor si de solvabilitatea puterii, sa suporte pierderile, pentru ca altadata sa nu mai fie atat de darnice cu imprumuturile guvernelor. In mod normal un imprumut ar trebui rambursat pana la alegeri ca sa nu greveze urmatoarea guvernare, si doar daca este acceptat si de opozitie sa depaseasca termenul alegerilor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Parlamentarii greci au fost alesi de popor deci decizia Parlamentului este suficienta atata timp cat nu se modifica constitutia. In plus decizia parlamentului are calitatea de a putea fi o decizie rapida asa cum o cere dezideratul de calmare al pietelor. Daca vrei sa traiesti intr-un Montagne Russe atunci
    e alegerea ta

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim "Parlamentarii greci au fost alesi de popor, deci decizia Parlamentului este suficienta.."
    Si pe timpul comunsmului alegeam cu peste 90% pe "iubitul conducator" si membrii MAN.
    Daca democratia nu functioneaza si nu ai posibilitatea unei alegeri autentice, atunci raspunderea poporului este mai mica decat a bancilor internationale creditoare.
    Daca salvezi bancile sacrificand populatia, nu faci decat sa amani si sa amplici boala, exact ce fac oficialii UE si ai Greciei.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Laurentiu
    Părintele și copilul? Omule du-te în Africa! Du-te la biserică și pupă moaște!

    RăspundețiȘtergere
  27. Da' de la ce te-ai luat, colegu'? Sau nu stiai ca normal ar fi sa ai un comentariu la adresa articolului, nu la adresa altor comentatori...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)