miercuri, 11 ianuarie 2023

Lebăda neagră a acestui an


Ştiţi care e lebăda neagră a anului curent? Nu, nici n-o bănuiţi. Nu-mi aparţine, ci a fost definită de amicul Charles Hugh Smith. Deci care e? Ţineţi-vă bine: aceea ca FED să reuşească!

Toată lumea vede cum merg lucrurile în zona banilor, astfel încât s-a ajuns sca reuşita FED în a menţine dolarul să fie considerată o minune. Însă care ar fi elementele care ne-ar spune că FED a reuşit? CHS a identificat trei, cu care sunt perfect de acord:

  • piaţa muncii nu se prăbuşeşte, iar salariile continuă să crească;
  • distorsiunilor generate de capitalul cu costuri zero se curăţă total;
  • există randamente mai mari ale obligaţiunilor americane care ar întări puterea dolarului american, crescând astfel puterea tuturor celor care deţin active denominate în dolari.
Hmm, sună foarte interesant. Dar să le luăm pe rând. Rezultatele de pe piaţa muncii au fost falsificate de Administraţia Biden pentru „a da frumos în poză”. Toată lumea a remarcat asta. Se va întâmpla o minune? E un grad mare de incertitudine. În ceea ce priveşte celelalte două puncte, e vorba de rezultatele deja obţinute de FED prin creşterea accelerată a dobânzii de intervenţie. Piaţa s-a disciplinat prin existenţa unui dolar mai scump. Dispărând banii gratuiţi a revenit disciplina. Iar costurile obligaţiunilor americane au crescut. Jerome Powell a acţionat clasic şi treaba pare că a funcţionat. Se va menţine însă această tendinţă?

Voi face apel la notele lui Zoltan Pozsar(prezentate într-un articol trecut), în care deja se pariază pe reluarea unui QE în vară. Care-ar fi motivele? Statul american nu mai poate fi disciplinat din cauza forţei factorilor interni şi externi. Războaiele pe care SUA le întreţine pentru a-şi păstra imperiul hegemonic, cresc datoriile şi presiunea asupra Bugetului. De asemenea, consecinţele deciziilor politice se răsfrâng asupra companiilor. Tentativa de scoatere de pe piaţă a hidrocarburilor ruseşti a generat mişcări inverse deosebit de puternice. SUA simte pe termen scurt un beneficiu din vânzarea hidrocarburilor scumpe Europei, doar că asta înseamnă şi-o obligaţie. Iar europenii încep să protesteze. Treptat, protestele se vor transforma în fronde, iar în final, în şantaje. Hidrocarburile ruseşti vor ieşi la suprafaţă prin hub-ul turcesc. Aici e o sfidare a lui Erdogan, dar şi-o afacere teribilă pe care o face Turcia. Turcia „va amesteca” hidrocarburile proprii cu cele ruseşti, astfel încât nu vei mai ştii ce cumperi. Ăsta e scopul hub-ului. Însă treburile nu sunt atât de simple. 

Energia a devenit excesiv de scumpă doar ca efect al fantasmelor eco aplicate de nişte devianţi bolnavi după puterea absolută asupra individului. Nivelul de trai a scăzut teribil în Europa, dar şi în SUA şi în zonele aflate sub pulpana „Sultanului blonav al lumii de azi”. În Germania se va adopta o legislaţie mai permisivă care va da acces consumatorilor la ... produsele expirate. Inclusiv(sau în special) la cele alimentare! În Franţa, accesul la produsele alimentare expirate există de mai mult timp, acestea fiind comercializate în magazine speciale. Mai mult, o serie de reportaje triumfaliste îi ridică în slăvi pe cei care se aprovizionează de acolo. Interesant, nu-i aşa?

Sunt doar câteva elemente care ne arată slăbiciunea unei monede. O monedă puternică îi face fericiţi pe cei din jurisdicţia sa. Dolarul, cu valenţele sale mondiale, ar trebui să-i facă fericiţi pe cei care investesc în el. Se întâmplă aşa? O vedeţi singuri. Într-adevăr, vedem beneficii ale dolarului în raport cu EUR, dar inversarea este un efect al scudundării celor două valute cu viteze diferite una faţă de cealaltă. Într-adevăr, EUR se scufund mai repede deoarece constrângerile îl fac să fie nemilos cu consumatorii pe care-i are în păstorire. Dolarul e mai lax şi de aceea se scufundă mai încet. Însă e doar o iluzie deoarece, după cum bine ştim, efectul imediat al scufundării e asfixierea. Şi, dacă vreţi o imagine sugestivă, căutaţi istoria financiară a ultimei perioade a Imperiului Otoman şi veţi rămâne surprinşi de coincidenţe! 

Deci la ce să ne aşteptăm? Marea majoritate a oamenilor văd ce se întâmplă. Ceilalţi cred că lebăda neagră încă mai are putere. Vom vedea!

11 comentarii:

  1. Până una-alta, ca să exporte scump hidrocarburile, americanii și-au micșorat dolarul de prin Septembrie. Mă întreb, în Februarie-Martie, când nu se vor mai cumpăra gaze în Europa sare iar de 5 lei și peste Euro? Atunci să vedem dansul lebedelor mici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultima fraza parafreaza principiul lui Parreto : 80 % vad ceea ce se-ntampla cu 20 % care cred ca FED inca mai detine puterea... Eu cred ca este chiar invers : 80% sunt convinsi ca FED detine puterea ( vedem exact ce se intampla in lume ,convergenta actiunilor FED-lui si a celor care detin puterea ...fiind aceasi ) si 20 % care intradevar vad ceea ce se intampla dar nu pot face nimic...

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil asta va fi surpriza, pentru ca FED nu mai are credibilitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1 dollar in piata US nu este egal cu 1 dollar de pe oricare alta piata. Petroyoanul ar crea mari probleme, de accea nu va fi asa ceva niciodata. In partea cealalta Germana este mai perfida si mai duplicitara decat crede majoritatea, dar degeaba, stiind ca pana la palton, maiou' e mai aproape, de aceea face numarul asta cu voce pitigaiata. Daca se intrerup, dupa cum se anunta fluxurile de marfuri, ca cele de energie au inceput, atunci bye bye comert si numai US este autosuficienta si cu un continent la picioare.
    J. Powell poate ca el crede in ceva, cu precadere in apararea paraiului, dar rezultatul este altul, distrugerea tuturor celorlalti care sunt fara chiloti la reflux.
    Dobanzile nu se vor opri din crestere, asta nu exclude nici tiparnita, iar cat ce si cum depinde de aranjamentele convenite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu cum altii castiga cu dolarii dar eu m-am fript. de fapt $$$ m-a educat incepand cu revolutia din 1989. Si cum am fost educat de dolar? Am fost educat cu multă violență. Am fost educat cu bătaie, pedepse, urlete și amenințări. Ultimatumul reprezentat prin afișarea palmei, însoțită de întrebarea retorică de intimidare: „O vezi?” era decisiv. Am învățat din acest gest că a-ți susține punctul de vedere înseamnă suferință iar acceptarea nedreptății este opțiunea mai puțin dureroasă. Am fost educat cu bătaia acasă, la școală și pe stradă. Am primit bătaie pentru nerespectarea unor reguli care nu au fost niciodată discutate democratic, ci mereu mi-au fost impuse cu forța. La școală am înțeles că niște oameni angajați să mă ajute să-mi dezvolt aptitudinile sunt foarte inventivi în perfecționarea și diversificarea metodelor de tortură, la adresa mea. Am primit palme, am fost tras de perciuni, mi s-a trecut gumă de șters prin păr, am primit lovituri cu dunga riglei la palmă și am fost lovit cu manuale cartonate în cap de către acești oameni, numiți pedagogi, special angajați și plățiți să se ocupe de educarea mea. Ajunsesem să-l ocolesc pe unul dintre neanderthalienii profesori de sport, pentru că era știut că se putea enerva oricând, din senin, iar atunci arunca cu un maldăr greoi de chei după copii.
    Am fost educat incompetent. Mereu mi s-a cerut mai mult decât am putut.

    DUpa 33 de ani de democratie am ajuns la aceste concluzii despre dolar:
    Banii vorbesc, banii vorbesc
    Banii te ridică, Banii te lovesc
    Banii nu tac, banii se fac
    Totul e în mâna lor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești un Gen X... poate ardelean: poate chiar din Târg....după cele relatate. Pace !

      Ștergere
    2. Caută toate inregistrarile interviurilor dlui Colceag si vei intelege poate ca nu tu erai problema, ci sistemul in care s-au născut inclusiv parintii, bunicii, dascalii tăi.
      Eu mi-am inteles invatatorul care era si unchiul meu când am citit micul manuscris pe care el il denumise Cronica de familie. Am inteles multe cand am inceput sa scriu la calculator manuscrisul...Era un copil foarte talentat ce a avut ghinionul sa fie tânăr in perioada stalinista, cu parinti pusi la zid pentru ca erau chiaburi. Daca a fi chiabur inseamna a fi harnic si a-ti munci pamantul, fara a avea vreodata bani suficienti ca sa-ti trimiti la liceu si facultate toti copiii...
      Buimaceala vine din neintelegerea sistemului opresiv. Esti pus la zid pentru ca esti cinstit? Află ca oamenii cinstiti sunt antivirusii in sistemul strâmb si pot pune in pericol tot sistemul inchisoare.
      De ce crezi ca se promoveaza acum pițipoance si cocălari, idioti cu diplome false ce-si pun amanta in functii cheie? Ca sa pastreze sistemul virusat si oamenii cinstiti sa creada ca ei au o problema. Si sa plece descurajati din țară
      Dl Colceag are si umor, ca toti oamenii inteligenti. Stii ce a zis despre tendinta de a introduce in mintea copiilor rahaturi sexuale? " Puța n-are creier".
      Cand " puța" crede ca gândește, se alege praful de tot.

      Ștergere
    3. Nu totul e in mâna lor. Sufletele vin din Creator. Asta nu au intunecatii: suflete. Si le cumpără cu bani, posturi bine platite, dar unde esti sclavul lor, poșetuțe si pantofiori, case mari si cât mai multe, masini scumpe...etc
      Cred ca si in cimitire e competitie pe marimea cavoului.

      Ștergere
  6. Atata timp cat cei mai bogati oameni ai planetei au terenul de joaca in Usa ,nu isi vor taia singuri craca .Vor sustine dolarul cu noi si noi metode ,pt ca fara dolar ,jandarmul planetei ,Sua nu mai exista .Chiar daca stiinta finantelor spune ca moneda americana trebuie sa moara ,Rotschilld-i, Rokefeller-i si care or mai fi vor face pe dracu ghem doar ca sa supravietuiasca .Daca Sua se prabuseste ,buboiul mondial se sparge si planeta va lua foc .

    RăspundețiȘtergere
  7. la cat de slab ajunsese dolarul prin 2008-2009, pana acum s-a reintarit al dreaq`.

    semn ca aruncatul cu credite ieftine, si-a atins scopul/tinta eliminarii concurentei financiar-monetare si economice internationale, iar acum birlicul american vrea ca sa nu mai munceasca ieftin, ci vrea doar ca sa profite scump de munca lui anterioara!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)