miercuri, 17 ianuarie 2024

Scopul sistemului financiar este acela de a servi economia


Iată un extras din Xi care sintetizează întreaga politică a sistemului financiar chinezesc. Spre deosebire de restul sistemelor financiare, cel chinezesc are o caracteristică: este autonom. De atâta timp de când urmăresc cu atenție fenomenul economic singurul lucru remarcabil este acesta, anume că există doar două sisteme financiare în lume: cel chinezesc și restul celorlalte. O să vă explic pe îndelete care-i diferența.

Cum emiți bani în România(sau în orice altă țară)? Fenomenul e cât se poate de simplu, doar că mulți nu îl înțeleg. Să presupunem că Guvernul are nevoie de bani pentru pensii. Mulți ar crede că, într-un asemenea scenariu, statul ar putea „ordona” Băncii Naționale să producă niște bani. Chestie care e absolut falsă. De fapt, pentru a da banii aceia, statul trebuie ori să crească fiscalitatea, jupuindu-ne pe noi, ori să vândă ceva pe valută forte(adică dolar), ori să se împrumute în dolari. Astfel, Guvernul vine cu acei dolari pe piața valutară autohtonă și-i schimbă în lei. Trivial spus, în cazul în care Banca Centrală constată că în țară au intrat mai mulți dolari decât au ieșit, atunci tipărește bani sau crește valoarea de piață a leului. Și invers, dacă ies mai mulți decât intră, ori retrage bani de pe piață, ori îi devalorizează. 

Privit din acest punct de vedere, „jocul” Băncii Centrale pare unul corect deoarece ține în frâu tendințele Guvernului de a cheltui irațional. Iar politica pe care o practică Banca Centrală are, peste tot în lume, un nume surprinzător de cunoscut: „politica de țintire a inflației”. De fapt, tradus, această „țintire a inflației” este diavolul din detalii întrucât, în realitate scopul său nu e acela de a „tempera Guvernul” ci, mai precis, acela de a menține hegemonia absolută a dolarului. Asigurându-se la un nivel de contabil retardat că banii din interiorul țării reflectă cât mai exact dolarii de care dispune țara, Banca Centrală nu face altceva decât să mențină tiranic statutul de subjugare financiară a țării. Aceasta deoarece, printr-o asemenea politică, țara devine victima oricăror șocuri financiare externe, neavând practic niciun instrument eficient pentru a se proteja. 

Să privim acum ceva mai de sus întreaga situație a pieței monetare mondiale. După cum am spus, în principal toate țările lumii sunt conduse exact ca în schema pe care am prezentat-o. Băncile Centrale de acolo au aceeași politică de „țintire a inflației”. Există însă câteva excepții. După cum bine vă imaginați, prima excepție este SUA care profită din plin de statutul său, astfel încât procedează precum Mugabe, tipărind bani cu ghiotura. Cealaltă excepție notabilă este Anglia, țară în care Banca sa Centrală are o autonomie limitată. Mulți ar fi tentați să spună că Banca Centrală Europeană ar fi, de asemenea, una cu autonomie limitată, ceea ce e fals. BCE este doar un proxy financiar al FED-ului. Moneda unică europeană, EUR, a fost introdusă pentru a scoate din circulație marca germană, francul francez, lira italiană s.a.m.d., monede care complicau managementul monetar la nivel mondial. Ca și statut, BCE este mai mult un fel de sucursală a FED-ului. 

Singura Bancă Centrală care are un statut real de independență în lumea actuală este cea a Chinei. Și, în mod paradoxal pentru mulți, scopul asumat al Băncii Chinei(PBoC) nu este „lupta cu inflația”, ci asigurarea bunăstării economice a Chinei. Iată de ce în China băncile comerciale nu au ca scop împrumutarea statului, ci finanțarea economiei. Creditele pentru investiții sunt deosebit de flexibile acolo, iar Banca are, între altele, un rol de asigurare a unei coerențe a economiei pornind de la bază, adică de la managementul firmei. Motivul pentru care firmele chinezești sunt atât de performante este dat nu doar de componenta educațională - extrem de atent tratată de statul chinez - ci și de componenta de supraveghere care se produce prin intermediul băncilor. Din această perspectivă, cred că acum înțelegeți extrem de bine citatul din titlul articolului.

O să mă mai opresc asupra unui aspect. Mulți îmi vor spune că, în ciuda statutului identic al Băncilor Centrale, sunt țări care o duc mai bine și țări care o duc mai rău. De ce se întâmplă asta? Problema în sine e extrem de banală: fiecare țară o duce în funcție de performanța sa managerială. E drept că și într-un framework lipsit de independență, precum cel actual, există posibilitatea să trăiești bine dacă reușești să-ți educi antreprenorii și convingi sistemul financiar ca o parte din bani să fie îndreptați spre susținerea economiei. V-am mai dat exemplul acesta: în timp ce în criza din 2008 un comerciant român obținea - în cel mai bun caz - un credit cu o dobândă de două cifre, rețelele comerciale ale Gruppe Schwarz au luat o linie de finanțare cu o dobândă subunitară, linie utilizată pentru expansiunea în Sud-Estul Europei. Care poate fi, într-un asemenea setup, capacitatea unui comerciant autohton de a face față? ZERO, desigur! Am văzut în direct tăvălugul confiscării comerțului autohton de către marile grupuri europene și vă pot spune cât se poate de limpede că acesta a fost posibil deoarece politicienii autohtoni sunt de proastă calitate și ca efect al statutului Băncii Centrale. Un sistem politic coerent și care are un anumit plan în cap - altul decât pupatul tocului de licurici - ar putea trage și Banca Centrală într-o poziție favorabilă economiei interne. Mai mult, ca să fim corecți, putem spune că o politică economică integrată, transparentă și bine gândită poate face ca efectele politicii de subjugare adoptată de Banca Centrală să fie eliminate într-o măsură destul de mare.

Se ajunge însă la un anumit moment la care politicile Băncii Centrale să nu mai poată fi combătute. Asta vedem acum în Rusia unde, în ciuda faptului că Putin o cară pe Elvira Nabiullina după el, politica Băncii Centrale este atât de ostilă încât Rusia nu trebuie să se bată doar cu Occidentul, ci și cu propria Bancă Centrală. De aceea la ruși marea problemă de acum este eliberarea financiară, la fel de importantă ca valoare cu eliberarea de paraziții occidentali din Ucraina. Practic acesta este un element de cotitură întrucât, dacă Rusia reușește să-și câștige independența monetară, sistemul dolarului se prăbușește. De ce? Pentru că SUA începând cu anii 70 au avut o politică de „Mugabe-izare” a dolarului, care se va traduce într-o hiperinflație monumentală. Cele două bănci centrale - cea chineză și cea rusă - ar deveni astfel insule de stabilitate într-un peisaj exploziv. Dar să nu încercăm să interpolăm acolo unde nu e cazul. Pe moment Rusia e în așteptare. Cu toate că ar fi putut face pasul, nu l-a făcut. De ce, rămâne un mister. 

Rețineți însă ceea ce a spus Xi: bunăstarea economică a țării este adevăratul scop al unei bănci centrale autonome. 

31 de comentarii:

  1. Care sunt tarile cu banci centrale adevarat nationale, adica non-private? Ne-legate de FED, etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol bine fundamentat.Si care e bine daca l-ar citi si cei care ne conduc.Dar ei citesc doar " directive".

    RăspundețiȘtergere
  3. Și Drahma grecească, o monedă multimilenară, a fost desființată de extinderea zonei Euro! Noi ar trebui să putem profita de faptul că încă mai avem monedă națională, dar se pare că n-o facem, tot ce știm e să stăm în limbă după Schengen și Moneda Unică.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma repet. China va ajunge NR. 1 MONDIAL chit ca ii mai ia 8, 80 sau 800 de ani. Se vede cu ochiul liber si e in sincronicitate cu toate tezele emise de Operele lui Ceausescu, care cizmar fiind a fost si va fi recunoscut in viitor ca unul dintre cele mai mari genii financiare ale lumii, fiind singurul care a reusit sa plateasca o datorie de stat in 6000 de ani si sa invinga toate sistemele financiare ale lumii si istoria financiara a planetei. E scris in Cartea Recordurilor Financiare si politicile din Operele lui Ceausescu sunt studiate de neo-marxistii globalisti americani care concep noua ordine mondiala. De fapt accesul pe carduri ID la magazine si limitarea cumparaturilor pe cartele sunt ideile lui Ceausescu aplicate la Pandemia covid.
    Asa ca recititi Operele Lui Ceausescu unde scrie clar de ce China va fi numarul 1, si R.S.Romania voia sa copieze tot de la chinezi pana si dansurile de la TV ca sa fim numarul 2 dupa China.
    Noi ca romani suntem perfect pregatiti ideologic pentru Noua Ordine Mondiala pe care China o va desfasura in intreaga lume fara razboi, si toti vor adera la sistemul ei ca sa nu moara de foame unde vor ajunge condusi de conducatorii actuali.
    Pentru toti tradatorii acestui neam si popor asuprit si oropsit de veacuri exista un mesaj: R.S.Romania nu a murit, va renaste!
    Nu exista o Romania capitalista si nu va exista niciodata! Ce a facut capitalismul in Romania? Ce? Daca urmam China cum am facut pana in 1989 deja trebuia sa avem autostrazi din aur de 24k. Doar ca acum acele autostrazi din aur sunt furate de capitalism. Stim bine toti povestea autostrazilor din Romania si acest mini-schengen in care esti in schengen cand esti in aer, dar cand ai aterizat nu mai esti. Ha-Ha-Ha!!!!!!!!!!
    Si uite cum sta cizmarul Ceausescu si rade de politicienii actuali, nici macar nu mai e suparat pe prostia lor, ci rade in hohote.
    Zi-mi unu care e capabil in tara asta sa scoata Romania din datorii externe ca Ceausescu? Unu sa vad.
    Acum intelegeti de ce rade Ceausescu?
    Pentru ca scrie in biblie "razbunarea este a Domnului Dumnezeu"
    Ceausescu a fost ateu dar in inima sa avea ca dumnezeu poporul roman.
    Conducatorii de astazi sunt atat de idioti incat nu pot concepe ca exista Dumnezeu, un IQ si EQ foarte jos.
    De ce se pun conducatori idioti astazi?
    Ca sa credem ca suntem la fel de idioti ca ei.
    De aceea am decis sa ma identific cu Operele lui Ceausescu ca conducatorul de drept al Romaniei, R.S.Romania nu este desfiintata in nici un act, si restul de acte sunt abuzuri care dupa legea RSR vor fi considerate tradare nationala si condamnate.
    In plus cand Operele lui Ceausescu incep sa se dovedeasca reale si ca ajungem sa ii dam dreptate, deja tradatorii se tem ca drumullor este doar presarat de tradare si minciuna. Unde este democratia, unde este bunastarea capitalismului?
    Fermierii spun clar ca politica europeana de Flatulenta Vacilor au crescut preturile si taxele casa inchida toate fermele in toata Europa:

    https://www.facebook.com/FlorinNeciuInternationalInstructor/videos/338017365818715

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Zi-mi unu care e capabil in tara asta sa scoata Romania din datorii externe ca Ceausescu? Unu sa vad.
      Acum intelegeti de ce rade Ceausescu?"

      Prietene, smecheria era sa astepti o tira pina se iarta orice datorie( asa cum s-a intimplat cu restul Europei de Est, si ea in datorii), nu sa o platesti cu pretul BATAII DE JOC CUMPLITE si a cresterii astronomice a dispretului popular fata de un sarit de pe fix impreuna cu Leana lui care aveau o popularitate REALA ZERO. Oare n-ai vazut ca toti i-au intors spatele?

      Ce n-a inteles Ceausescu este faptul ca:

      "NU POTI SLUJI LA DOI STAPANI" Estului si Vestului in cazul lui.
      "Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt: Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona."
      Asta a fost problema centrala a lui si a CLANULUI LUI!
      Daca tinea seama de aceasta lege a MAINTUITORULUI nu ajungea unde a ajuns, cu spatele la perete!

      Nu poti tine un popor intreg flamind pe stadioane cu " SUS PLACUTA JOS PLACUTA" precum a invatat el in NKoreea si China in timp ce gasca ta privata sta si saliveaza la conturi grase in VEST.
      CC

      Ștergere
    2. Aveti perfecta dreptate .Nostalgia pentru acele vremuri este de neinteles.Ceausescu a impuscat tarani care se opuneau colectivizarii;"Pe 4 decembrie 1957 a avut loc la Vadu Roșca în Vrancea reprimarea unei revolte țărănești împotriva colectivizării, de către trupe de Securitate, reprimarea ulterioară fiind comandată de Nicolae Ceaușescu. Început în 1949, procesul de colectivizare de inspirație sovietică, a întâlnit o dârză rezistență din partea țăranilor."
      Ati uitat de sedintele de partid unde tronau analfabetii si obedientii?Si cate si mai cate....Daca ala a fost genial , a fost un geniu al raului, impovarandu-si poporul.

      Ștergere
    3. Ceaușescu era interesant si de paranormal, dacă ar fi să dăm crezare " cronicarilor"din acele timpuri. Radu Cinamar, gen...
      Cum se întâmplă în toate cazurile, în jurul celor puternici se strâng lingusitori. Daca vreun șerpișor i-a suflat în ureche lui Ceaușescu ca ar fi cine știe ce zeu, acesta s-a autoproclamat dumnezeul poporului român și a purces la treaba. Cum noi suntem fiecare unici si pe diverse niveluri de conștiință situați, în " zborul" nostru spre Dumnezeu Cel Adevărat, Ceaușescu nu putea face cu nimic mai mult decât Procust. Avem un caz mai recent cu Becali pe care unul l-a lingusit ca ar fi luptător al Luminii și si-a tras palat cu jilț aurit si behaie din Biblie mai ceva ca o oaie capie. Prea multă trufie! Unde e trufie, Dumnezeu ii lasă pe oameni sa dea cu capul de aceleasi ziduri, repetând istoria veche de când sunt oamenii pe acest pământ.
      Si am o nedumerire: daca tu interpretezi cuvintele din Biblie dupa cum îți susură tie creierul, cine ar fi Dumnezeu si cine Mamona, între est și vest, ca mie imi par la fel de rătăciți prin meandrele labirintice ale minții colective. Cum crezi ca a apărut separarea intre noi si Dumnezeu? Iti spun eu, după ce m-am preumblat prin toate grupurile de pe net: unul pune o idee, altul adaugă parerea lui despre Dumnezeu, altul se cocoțeaza in capul celorlalți si emite o alta teorie...etc
      Si uite asa, oamenii se roagă la propria lor imagine despre Dumnezeu. Adică la idoli. Dincolo de egregorul minte colectivă este Dumnezeu.

      Ștergere
    4. Ceausescu a infometat poporul roma, a omorat orice rezistenta si a devenit un dictatorin adevaratul sens al cuvantului. Cine invinge scrie istoria.
      Acum sa vedem cat rau a facut Ceausescu care vreti-nu vreti vafi considerat in viitor un erou al socialismului timpuriu, candChina va prelua tot controlullumii si va rescrie istoria.

      1.Populatia Romaniei intre 1966 - 1989 a crescut de la 19 milioane la 23 milioane.
      1. În 2023, populația era estimată la aproximativ 19 milioane de locuitori.

      Deci tot ce a construit Ceausescu trebuia demolat inclusiv populatia?
      Ce se intampla de 34 de ani se numeste genocid al poporului roman, fara razboi. Au emigrat toti care aveau puiterea sa munceasca. Au ramas intara doar cei ce efectiv nu puteau merge in afara si barosanii care fac bani in Romania si castiga mii de euro si nu e nevoie sa mearga slugi in Europa. Asta am ajuns, o tara de slugi in Europa, dar va bucurati ca nu mai sunteti slugile R.S.Romania.
      Si voi inca blamati teroarea lui Ceausescu.
      Nu va ajuns pandemia sa intelegeti ca Ceausescu era pistol cu apa?
      În timpul conducerii sale, Ceaușescu a fost cunoscut pentru politica sa de independență față de Uniunea Sovietică și pentru relațiile sale cu China. Vizitele sale în China și întâlnirile cu liderii chinezi, precum Mao Zedong, au fost momente importante în politica externă a României comuniste.

      Tot ce avem de facut este sa reluam relatia cu China si sa promovam politica sa de independență față de Uniunea Sovietică, Europeana si Americana.
      Vreti, nu vreti veti ajunge din nou la aceiasi politica a lui Ceausescu, si daca nu vreti, o sa vreti!!!!! Altfel tara asta nu va va mai apartine, se va umple de migranti mini-Schengen aerian, unde esti in Schengen cand esti in aer si cand aterizezi nu mai esti.
      Iar cand Rusia va deveni vecina cu noi, ca asa a zis Medvedev ca Odessae oras rusesc, atunci veti invoca art.5 NATO. Si cand si asta se va fasai ca nu vine nimeni sa ne apere, va veti aminti de Ceausescu si OSA va stea in gat, ca trebuie sa faceti ce a scris el in Operele lui.

      Abia astept invocarea art. 5 NATO ca sa va lamuriti ca este singurul lucru pe care va mai bazati. In rest toate au picat.

      Ceausescu o fi omorat sa zicem 1 milion de oameni romani, unguri, evrei, tigani etc... dar a pus 5 milioane inapoi.Ei, asta e o fapta rasplatita si de catre Cer oricat de ateu ai fi.

      Nu exista alta cale pentru Romania decat sa redevina socialista si sa ne intoarcem si noi ca rusii in 1991 si sa recrem alt traseu pentru popor.

      Ștergere
  5. Borsul fara coada de la peste, nu iese niciodata foarte gustos doar cu fileu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, cind ai parte numai de fileu, nu mai faci bors. :))
      CC

      Ștergere
  6. De ce sa tiparesti lei daca intra dolari in tara ? In mod normal, daca proportia lei/dolari, care a determinat un anumit raport de schimb, se modifica prin intrarea suplimentara de dolari, cursul va deveni favorabil leului. Asta ar insemna dezinflatie,nu inflatie. Si atunci ?

    RăspundețiȘtergere
  7. https://twitter.com/damonimani/status/1747388354587463766?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înțeleg că e fake chestia aia.

      Ștergere
    2. Evident ca-i fake. Individul barbos era cel care anunta pauza de ceai si cafea, motiv pentru care s-au si ridicat de urgenta pentru a prinde prajiturile preferate.

      Ștergere
    3. este dar ne unge la inima.

      Ștergere
  8. Ceea ce dv. demonstrați, fără îndoiala -este o copie la indigo, a realitatii lumii occidentale, sclava a sistemului bancar/ sionist; dar cum se face ca subminarea atâtor economii naționale- se petrece, fără ca SRI spre exemplu și alte servicii de informații - sa nu constate și sa intervină !? De fapt aceasta este adevarata problema : TRĂDAREA CELOR DIN INTERIORUL NAȚIUNILOR, FĂRĂ DE CARE NIMIC DIN ACEST JOC MÂRȘAV NU S AR PUTEA CONCRETIZA; constatările, ca și in cazul bolilor, nu este o mare problema; adevarata provocare consta in identificarea și eliminarea trădătorilor ; in mod paradoxal, in cadrul acestor sisteme - Trădarea este aspru pedepsita .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Identificarea tradatorilor nu i problema!
      Problema e, ca crestinului i e inca mila ca sa i puna tradatorului cutitu' n gat, desi cutitul tradatorului i a patruns si dupa os, pana la amputarea membrului!

      Ștergere
    2. Pai de aia crestinul este crestin pentru ca el tine cutitu' in teaca si pentru ca stie cu precizie ca razbunarea NU este a lui.
      Daca amputarea... inseamna taxarea si impozitarea mare, asta este!
      Hristos nu a indicat cit de multi din banii de pe taraba apartin Cezarului. Asta nu este treaba credinciosului.
      Amza

      Ștergere
  9. Totusi ce se mai aude cu acei dolari palmati de catre ..........,din Banca Centrala Chineza? Cu toate astea China stie ca poate domina lumea in totalitate fara a trage un glont , aici este teama Vestului , el nu este in totalitate adaptat la acest tip de razboi ! Referitor la acel mister , nu e nici e unul ! Este exact ce spuneam China merge pe dominare economica ,iar glontul e ultimul lucru la care va apela, pe cand rusul are gustul de sange pe glont ! Razboiul tot Vestul il provoaca pentru ca lui nu ii place munca , el traieste in huzur de secole furand din colonii mai vechi sau mai noi in speta si a noastra scumpa tara ! Ce e mai trist ? Ai nostri demnitari (slugi) s-au vandut pentru propriul lor confort , niste viermi in borcanul cu untura ! Nu am mers la vot , dar anul asta o fac , voi vota independenti pe toata linia ! Chiar daca pare o utopie ca fara sustinere de partid nu faci nimic eu zic ca merita sfidata aceasta paradigma ! Am divagat de la subiect ......scuze !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China este o simpla fabrica a planetei si nimic altceva. Dominarea economica fara cea militara(cu care se incepe), absenta in cazul lor din multe puncte de vedere, este istoric vorbind o dominare anemica, temporara, de tranzitie catre anul 2030...
      Fabrica, ca orice intreprindere care se confrunta cu lipsuri vitale necesare unei bune functionari isi poate inchide portile maine si va fi ca si cum nu a existat, fara ca "tara" sa poata face ceva.
      Amza

      Ștergere
  10. Dupa parerea mea, nu mai putem vorbi la modul coerent de rolul bancii de emisiune din momentul in care s-a renuntat la moneda, respectiv la un bun cu valoare reala care sa joace acest rol si care sa fie, evident, deplin convertibil. Din acel moment putem rostogoli orice teorii si se poate recurge la orice practici care pot rezolva o situatie dificila. Jucam in cu totul alt film si nu are rost sa il comentam dupa regulile celui vechi.Banii au ajuns un fel de bilete de voie distribuite de autoritati dupa tot de felul de criterii incurcate pentru a pastra cat de cat coerenta sociala. Principalul lor rol in lumea de azi mi se pare a fi acela de a permite finantarea la discretie a Statului indiferent de conditiile economice ale tarii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Baietii mari de la WEF incep sa defineasca ceea ce de ceva timp se deruleaza in fata ochilor nostri. Ieri Svab a introdus un nou termen:
    DEGROWTH = DESCRESTEREA ca pe o necesitate vitala supravietuirii speciei umane.
    Urmarim in continuare cu mare interes...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orasele de 15 minute in care vor sa ne inchida nu ar avea nevoie de consumul de pana ieri... eu cred ca stiau asta de la lansarea Marei Resetari, dar ne servesc etape din plan, pas cu pas

      Ștergere
  12. "Atat timp cat moneda la momentul emiterii ei iti este data ca datorie , totii copii vostri/nostrii sunt condamnati la foame si sclavie .valoarea monezii e data de oameni. Ce faci pe o insula singur cu 500 de miliarde de dolarii?
    Moneda la momentul emiterii ei trebuie scripturata sub forma de credit si nu sub forma de datorie" Giacinto Auriti, profesor universitar care a demonstrat practic ( a creat el in oraselul lui natal moneda oraselului) si toti comerciantii au vrut sa il faca primar. Dupa cateva luni a fost arestat si moneda confiscata. Tot el a dat in judecata directorul bancii nationale din tara lui acuzandul de "camatarie"si a castigat . A murit dupa un timp ( zic unii in circumstante misterioase). Restul e legenda ... Si articolul este voit a distrage atentia de la adevaratele probleme legate de banci si monede.

    RăspundețiȘtergere
  13. Toate ca toate dar Yemen le întrece pe toate,
    E eroul planetar ce numai palme da din coate.
    Rar sa vezi atâta putere mare într-o țară mică,
    Cum țările mari devin mici ca lângă o mămică.

    Premiul GIF pentru Cea mai bună descriere a puterii Houthi:

    https://x.com/Sprinter99800/status/1746854369855734185?s=20

    RăspundețiȘtergere
  14. Mai trece China la moneda denominata in aur sau face QE?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ora actuala nu ai cum sa o faci. Practic nu au destul aur pentru cita lichiditate(bani) are nevoie economia lor actuala.
      Deci este imposibil( deocamdata)

      Ștergere
  15. Ceea ce majoritatea occidentalilor nu înțeleg este că nu am avut niciodată un capitalism adevărat. Din 2008, orice idee că capitalismul există a dispărut.

    Deci acum avem un sistem financiar care a eșuat, politici monetare și fiscale care au eșuat, economii care au eșuat și eșec societal care acum consumă clasa de mijloc.

    Deci chiar nu contează ce spune sau crede cineva de la Davos. Occidentul trebuie să-și ia medicamentul și să accepte realitatea a ceea ce se desfășoară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smintitii au permanent initiative, si pana cand nu i spulberi, ei nu se lasa/nu renunta!

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)