marți, 2 ianuarie 2024

Noua ordine a mărilor și oceanelor


Citesc un studiu chinezesc despre proiectarea puterii terestre asupra mărilor și oceanelor lumii. Materialul nu este unul secret, ci răspândit pe anumite canale astfel încât să se constituie ca un manifest al statului chinez, ca o declarație de intenție, menită să sară în ochii partenerilor din zona relațiilor internaționale. Este pentru prima dată când un asemenea material răzbate în zona semi-discretă și, cel mai probabil, în scurt timp vom vedea inclusiv în media oficială „ecouri” de-ale sale sub forma editorialelor sau „comentariilor interesante”.

Ce se scrie în materialul respectiv? Pe scurt, chinezii spun răspicat că momentul în care puterea maritimă își putea proiecta forța pe uscat a fost depășit, întrucât la ora actuală tehnologia a făcut posibilă inversarea paradigmei, respectiv proiectarea puterii terestre asupra apelor. Cu alte cuvinte, susține materialul respectiv, este o nouă schimbare de paradigmă, una în care pământul își reia rolul central de „casă a omului”, aruncându-l pe pirat acolo unde-i e locul, anume la pușcăria pentru infractori. 

Citez din materialul respectiv: „noua tehnologie este mai ieftină, optimă din punctul de vedere al consumului energetic și mult mai eficientă, mai promptă din punct de vedere aș timpului de răspuns. Este pentru prima dată în istorie când securitatea mărilor și oceanelor poate fi asigurată prin intermediul unor sisteme tehnologice eficiente, având baza terestră în punctele cheie”. Despre ce e vorba? Dacă ai o zonă cu turbulențe, nu mai e nevoie să desfășori o flotă acolo pentru a rezolva problemele, ci, pur și simplu, de la sol pot fi trimise elemente ale tehnologie moderne care să restabilească liniștea. Dar care sunt aceste elemente?

Dronele și tehnologia hipersonică sunt elemente esențiale ale noului sistem de putere. Dronele ieftine, integrate într-un sistem de tip roi, devin arme deosebit de sofisticate, având o inteligență proprie pe câmpul de conflict astfel încât sunt imposibil de învins. Roiul de drone acționează ca un sistem, are stocată în baza comună de date detaliile țintelor, tipul de echipamente care trebuie neutralizate și tactici necesare asigurării succesului misiunii. De asemenea, în funcție de existența unor „surprize” la fața locului, roiul își poate adapta autonom strategia în vederea asigurării succesului misiunii.

Spre deosebire de deplasarea unei energofage nave de secol XX, care are nevoie de mai multe alte nave, de submarine și protecție aeriană pentru asigurarea propriei securități, sistemele de azi au avantajul că pot ajunge în timp real la locul incidentului și pot neutraliza efectiv problema. Poate vă întrebați dacă într-adevăr așa ceva e posibil acum sau e vorba de ceva SF în materialul respectiv. Ia să vedem:

Pe măsură ce rachetele devin mai ieftin de produs, dronele cresc în complexitate. Cele două tehnologii  își împrumută reciproc din caracteristici astfel încât acum diferențele dintre ele sunt minore. Realizarea sinergiei dintre cele două tehnologii face ca acum să avem un salt față de epoca Războiului Rece. Dacă pe atunci rachetele erau arme oarbe, ghidate de la lansare, acum elementul de inteligență adăugată transformă radical paradigma. Iar tehnologia roiului, transformă dronele și rachetele într-o rețea „senzorială”, beneficiind de informații în timp real, având capacitatea de a le procesa și de a se adapta realităților din teren.

Există nouă puncte strategice în controlul traficului internațional: Canalul Panama, Strâmtoarea Gibraltar, Capul Bunei Speranțe, Strâmtoarea Bosfor, Canalul Suez, Marea Roșie, Strâmtoarea Ormuz și Strâmtoarea Malacca. Absolut toate aceste puncte majore sunt situate în zona imediată a uscatului(doar toate sunt strâmtori și canale navigabile!). E limpede pentru oricine că apropierea uscatului face efectiv nerentabilă vechea paradigmă a asigurării securității prin intermediul tehnologiilor greoaie ale secolului XX. 

Conform materialului chinezesc, în locul proiectării puterii maritime asupra uscatului, acum uscatul își poate proiecta puterea cu ușurință asupra mărilor, prin intermediul tehnologiilor simple și eficiente ale prezentului. Incidentele actuale din Marea Roșie sunt, conform aceluiași material, elemente care arată că deja tranziția a început. Faptul că o putere minoră - reprezentată de rebelii Houthi - a reușit să dea șah coaliției navale a SUA, determinând marii jucători de pe piața transportului maritim să reia traseul pe la Capul Bunei Speranțe, arată limpede că puterilor mării li se reduce capacitatea de a afecta destinele terestre. 

Materialul în sine e deosebit de interesant și ne arată cum China încearcă să-și proiecteze puterea prin deschiderea unor baze militare în apropierea cât mai multor puncte nevralgice ale „checkpoint”-urilor navale deoarece dispun de tehnologia necesară asigurării securității de acolo. Și abia acum înțelegem, nervozitatea americanilor în ceea ce privește construcția bazelor militare chinezești din Marea Chinei de Sud. Cu toate că acum SUA încalcă legislația internațională prin violarea evidentă a demarcației apelor teritoriale ale Chinei, de la un anumit moment ceea ce fac acum nu va mai fi posibil deoarece vor fi combătuți activ de noile tehnologii de „asigurare a ordinii maritime”.

E foarte interesant că apariția materialului vine într-un moment de turbulență(vezi evenimentele din Marea Roșie), dublat de unul de importanță strategică deosebită. În timp ce chinezii demonstrează că epoca „asigurării securității transportului internațional de mărfuri” de către puterea hegemonică a SUA a apus, a apărut o nouă cale navigabilă care ocolește toate „punctele nevralgice ale planetei” și care scurtează comerțul Asia-Europa. Este vorba de „Drumul Gheții” inaugurat de Rusia, care promite nu doar navigabilitate pe tot timpul anului, ci și securitate și rapiditate îmbunătățite. E foarte interesant de văzut că noua cale navigabilă apare „la momentul potrivit” de parcă rușii ar fi manevrat niște baghete magice. Transportul internațional naval se află într-un teribil impas din cauza înghesuirii problemelor de diverse naturi, astfel încât suntem într-un adevărat haos. Despre problemele din Marea Roșie știți, dar acelea nu sunt singurele. Canalul Panama e afectat de secetă, astfel încât din noiembrie este permisă trecerea a doar 20 de nave pe zi!

Cum stau treburile în ceea ce privește noul proiect navigabil controlat de ruși? Extrem de bine: timpul de transfer al mărfurilor din Asia în Europa se face prin culoarul nordic în doar 19 zile, în timp ce prin Canalul Suez durează ... 48 de zile!!! Interesant, nu-i așa? Iată de ce crește nervozitatea în ceea ce privește exploatarea Polului Nord: acesta se transformă într-un punct esențial de tranzit, iar rușii au aici partea leului. Știați că punctul nodal al acestei căi este noul port din Peninsula Taimîr pentru care Rusia investește ... peste 100 mld. $? 

Dacă vreți, noua cale navigabilă este un alt element al proiecției puterii terestre asupra mărilor și oceanelor. E doar începutul! Proiectul „Belt and Road”, proiectul „Coridorul Nord-Sud”, proiectul TAPI s.am.d. reprezintă elemente ale unei infrastructuri a viitorului în care calea maritimă va reprezenta doar o prelungire naturală a căii terestre. E o amplă schimbare de paradigmă. Totul se schimă: iată refrenului anului pe care tocmai l-am început.

15 comentarii:

  1. George Friedman puncta logic ca suprematia pe Terra,cu approx.70% din suprafata oceane, este detinuta de cine controleaza apele. Urmatorul teritoriu "de luptă" este spatiul. In contrapondere la suprematia pe oceane a SUA puterile emergente incearca sa gaseasca solutii alternative. Cu toții am vazut ce inseamna un embargou impus de SUA prin rețeaua sa navala. Initiativele descrise in articol sunt de viitor si fara îndoiala f importante , rămâne de vazut in cat timp vor fi operationale. Evident stramtorile respective sunt puncte strategice vitale, însasi existenta Israelului find o polita de asigurare a SUA vizavi de can. Suez si Stramtoarea Ormuz doar ca pe fondul avansului tehnologic militar si economic al Orientului Mijlociu s-ar putea sa nu mai fie suficient.

    RăspundețiȘtergere
  2. https://avatar.fandom.com/wiki/Opening_sequence

    "Water. Earth. Fire. Air. My grandmother used to tell me stories about the old days,"

    Însă zici că acum s-a schimbat ordinea?

    Despre roiuri:

    https://matei.one/invidious.php?v=UshkSCtrnPI

    "В небе ночном, на исходе лета,
    ярких жемчужин, ярких жемчужин рой."

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a naviga in apele arctice, un vapor trebuie sa fie "ice class", se poate vedea pe net ce inseamna asta. Ideea e ca trebuie construite de la bun inceput pt asa ceva si e cu muult mai scump. Se poate forta nota si cu navele standard, dar e riscant, nu va doresc sa fiti in pielea acelor marinari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rusia a prevenit acest fapt si au spargatoare de gheață care creează culoarele navelor comerciale, normal, contra unor taxe ...dar alea patrulează neîncetat.... Spre deosebire de SUA care au două spargatoare de gheață din care unul e complet nefunctional si celalalt necesita reparații!

      Ștergere
    2. Tocmai aici e tot chichirezul,acum nu trebuie sa mai fie ice class,Rusia asigura navigabilitatea permanenta cu cinci spargatoare atomice în miscare continua.Pe traseu sunt amenajate inca cred cinci porturi mari

      Ștergere
  4. Deci, occidentul colectiv nu le poate face: nici Rusiei, nici Chinei, si nici macar Iranului, niciun rau esential, intr un timp util tuturor celor prezenti!
    Deci: Rusia, China, si Iranul, doar asteapta cu rabdare, degenerarea naturala a occidentului colectiv, soldata cu moartea pe propria limba.
    Culmea e, ca occidentul colectiv ori nu si vede "cancerele", ori se bucura ca s extrem de contagioase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci, razboiul cu Rusia prin proxy Ucraina e de fapt un proxy-war cu China pana la urma urmei.
    Inseamna ca vom trai sa vedem adevaratul razboi intre China si SUA.
    Cred ca Pentru Razboiul cu CHINA s-a inventat AUKUS, de care facea scandal Macron ca nu este bagat in organizatie desi el a fost bagat de SUA in ONU cu dreptul de veto.
    Chiar tot materialul acesta chinezesc de propaganda subtila este facut ca o declaratie cum ca China se pregateste pentru iesirea de sub dominatoa totala a dolarului.
    Nu cred ca va fi un conflict NATO-CHINA , ci mai degraba AUKUS-CHINA.
    Infiintarea AUKUS e un semn ca NATO e vazuta ca o organizatie depasita din care se mai scoate ce se poate scoate, desi elitele NATO au fost trimise in Ucraina sa isi castige ceva experienta, nu doar PR.
    NATO a refuzat interventia din Marea Rosie si de aceea exista asa zisa coalitie contra piratilor Yemeniti.


    RăspundețiȘtergere
  6. Fiecare pasare pe limba ei piere; după al doilea război mondial, USA a exfoliant Germania de know- how tehnologic, și de cele mai strălucite minți ; ulterior, îmbuibați, și avizi de putere și de mai mulți bani /, au pus pe tava chinezilor - tot know- how-ul -pe care L au sustras + rezultatele a 70 de ani de progrestehnologic , visând ca - prin introducerea capitalismului in China - vor detona din interior- statul chinez; ,,RETETA DEMOCRATICA” - care funcționase pana atunci, prin coruperea guvernelor slabe, sau - a războaielor- in numele apărării drepturilor omului ; statul chinez- fiind un stat adevarat- au dat cu muci n fasole, și la propriu, și la figurat; Disperate de dezastrul economic pe care L au generat, aceiasi USA- au încercat - in numele aceleiași ,,democrații”- de carton, sa bage de aceasta data batul -printre gardul Rusiei, de unde - sa scoată castanele coapte -cu mâinile celui mai de soi - idiot util din acest Univers; aici au primit un rever -a la ,,laba ursului” , din partea unui autentic reprezentant al ,,INTELIGENCE “- a statului rus - Puțin; ceva de genul- nea Marin - și cei doi ciocoflenderi -din lift- in filmul cu același nume; DEMN DE MENTIONAT : AUTORII ACESTOR EVENIMENTE STUPEFIANTE - DEMNE DE CARTEA RECORDURILOR -IN MATERIE DE NEGHIOBIE, TICĂLOȘIE, SUNT ȘI ARHITECȚII NOI LUMI - IN CARE TOT CE ESTE VALOROS -PE ACEASTA PLANETA-SE GLOBALIZEAZA, MAI PUȚIN BUNĂSTAREA !? O NOUA LUME MAI BUNA -CE SE DOREȘTE PAVATA -CU CADAVRELE A CÂTORVA MILIARDE DE SUFLETE - DEVENITE INUTILE -LA BURSA SUFLETELOR. CURAT- MURDAR- DE WASHINTON ! ACEST IMPERIU -IN DEGRINGOLADA TOTALA-A SEMĂNAT MINCINA, MANIPULAREA ORDINARA, LIPSA DE SCRUPULE- SUB STINDARTUL DREPTĂȚII ȘI ADEVĂRULUI- IAR D ZEU NU DOARME ! God is no longer with America! God is with China ! O UMILA PĂRERE EXPRIMATA - DIN CONVINGERE, ȘI CU MULTĂ MÂHNIRE, PENTRU CA : ACEȘTI PSIHOPATI- AU AFECTAT, INCLUSIV VIAȚA COPIILOR MEI !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "AU AFECTAT, INCLUSIV VIAȚA COPIILOR MEI !'
      Pai e si normal si o vor tine tot asa. Noi/Tu oricum esti neimportant, pe panta descendenta, in timp ce copiii nostri sunt utecistii de maine care vor fi nevoiti sa-si suflece manecile asa cum o faceau bunicii lor cind au construit socialismul. Cit de curind fitele, spartul in figuri, golanelile si smenarii isi vor inceta existenta parazita. Le va fugi pamantul de sub picioare.

      Ștergere
  7. Da, occidentul colectiv - prin elitele sale - a devenit inclusiv pentru popoarele care l compun o profunda dezamagire, si nu doar pentru "restul lumii".
    Nu poti obtine globalismul dorit, daca tu promovezi un elitism de conjunctura, sau chiar impostura.
    Tehnologia nu te poate ajuta sa traiesti, daca tu esti viciat pana in maduva oaselor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu vă e cu supărare, vin şi eu cu o recomandare, astfel: cănd folosim cuvăntul "elite", să-l încadrăm între ghilimele. Nu de altceva, dar nu merită lichelele asemenea onoare. În DEX-ul Limbii Române, elită = grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros mai ales într-o comunitate, o societate etc.; ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales.
      Mulțumesc!
      NV

      Ștergere
    2. Intr-o lume care in marea majoritate a sa se inchina lui MAMONA, elitele ii cuprind pe cei care piriie de bani. Ei prin valoare lor strict MONETARA(averi incomensurabile) se autodenumesc asa. Cum altfel vrei sa-i identificam cind vorbim despre acesti indivizi?
      Deasemenea te rog sa ne dai exemple in societatea actuala de ceea ce mentioneazaa DEX-ul limbii romane:
      "grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros mai ales într-o comunitate, o societate "
      Amza

      Ștergere
    3. Nene Amza, ce să fac şi eu!
      Iaca, am greşât. Grav şi iremediabil. Naşpa!!!
      Am gratulat "elitele" cu mamona la pachet, numindu-le Lichele. Recunosc că nu am urmat cursurile unei prestigioase instituții ( Şcoala de Mers Frumos şi Maniere Elegante).
      P.S.1. Observ că, deşi nu întrebuințați diacriticele, definiția cuvântului "elite" ați transcris-o cu diacritice.
      Mulțumesc!
      P.S.2. Nene Amza, era doar o umilă şi smerită recomandare.

      Ștergere
    4. P.S.3. Imi cer scuze, am uitat taman inițialele numelui şi prenumelui meu: N.V.
      Probabil pentru că eram concentrată să caut exemple. Încă deliberez. Nu e nicio grabă.

      Ștergere
  8. China spune un lucru foarte important: că flota de portavioane a SUA, este deja perimată și poate fi distrusă de pe uscat, folosind avioane cu sau fără pilot, drone și rachete hipersonice, sau "Cernobâlul zburător", racheta rusească cu motor atomic și raza de acțiune infinită în timp și spațiu. Deja, portavionul Gerald Ford se retrage de lângă Israel, deoarece este la înghesuială. Nici Israelul, ca prelungire a SUA, nu mai are mult de trăit.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)