joi, 30 septembrie 2021

La căpătâiul muribundului


SUA se apropie cu pași repezi de intrarea în incapacitate de plată. Nu-i prima dată, au mai fost câteva până acum. Care, în mod evident, au fost rezolvate prin ridicarea pragului până la care se poate împrumuta executivul american. Vă voi mai spune că blocajul cauzat de intrarea în incapacitate de plată s-a petrecut atât sub conducerile democrate cât și sub cele republicane.

Primul element pe care-l înțelegem din spinoasa problemă a Bugetului SUA este că nu e vorba de o problemă politică ci, pur și simplu, de o intrare a țării în ceea ce se numește „spirala datoriilor”. Cumva, SUA a ajuns victima capcanei pe care-o întindea în vremurile bune țărilor naive, ducându-le către păbușire. Ca să înțelegeți gravitatea, vă reamintesc că suntem cu dobânzi minime la nivel istoric. Dacă acum SUA nu-și pot menține gradul de îndatorare, ce se va întâmpla într-o ipotetică ridicare a nivelului dobânzilor?

Chestiunea și mai spinoasă este dată însă de „proiectul economic” al lui Biden. Ca într-un film cu proști, acesta își propune să cheltuiască suplimentar vreo 3.3 tln $. Știu, e incredibil, dar demn de menționat. Așadar, în ciuda faptului că - așa cum se spune popular - „purceaua e moartă-n coteț”, Biden vine și ne spune că ea e veselă și va făta purceluși care-i vor scoate din rahat. Desigur, în fața unei asemenea demonstrații de tembelism irațional rămâi fără cuvinte. 

Este cât se poate de limpede că s-a ajuns în situația în care nimănui nu-i mai pasă de fundamente. Dacă te uiți printre peticelile pe care le face FED-ul zilnic - și care deja au ajuns rutină - înțelegi că lumea a luat-o realmente razna. 

Însă, mă veți întreba, oare nu același lucru l-am spus în 2008? Și-apoi în 2009? Și-apoi de fiecare dată când s-a mai întâmplat câte o nefăcută? Și uite că, în ciuda mirărilor noastre, treburile au mers înainte. N-a venit sfârșitul financiar al lumii, nu s-au răsturnat zgârie-norii cu susu-n jos, nu s-a întâmplat mai nimic. Deci, care-i treaba? Probabil și acum se va merge înainte.

O primă observație pe care o fac este că, într-adevăr, se va merge înainte deoarece așa merge timpul. N-are cum să se meargă înapoi! Apoi, vă voi spune că niciodată pe lumea asta un exces nu se lasă nepedepsit. SUA de azi e asemenea unui bețiv care-i aproape în comă alcoolică, dar mai are vreo patru sticle de tărie pe care ține cu tot dinadinsul să le bea. Ce se va întâmpla cu el? Poate să moară sau poate avea un noroc să-l găsească cineva și să-l ducă la spital. Sau, cine știe, poate că propriul organism, în lupta pentru supraviețuire, îi dă un puseu de vomă și bețivul nostru își golește stomacul de alcool. Nu iau în calcul scenariul morții, ci pe cel al supraviețuirii. Câți alcoolici cunoașteți care, în ciuda faptului că nimeni nu le mai dădea zile, totuși se încăpățânează și supraviețuiesc. Vă spun eu unul celebru: poetul Nichita Stănescu. În ultimele sale zile de viață, medicii spuneau că din punct de vedere al analizelor medicale e mort. Și, cu toate acestea, el vorbea și era cât se poate de viu. Însă asta n-a ținut decât câteva zile!

La fel e și cu muribunzii economic! Lumea se întreabă de unde mai are vlagă SUA. Eu mă întreb altceva: dacă au ajuns să se preteze să facă alianța aia a fomiștilor Australia-UK-USA(AUKUS) doar pentru a le sufla amarnicilor de francezi niște prăpădite de 50 mld$, cât de gravă e situația? Uitați-vă la penuria alimentară din Australia, la penuria de benzină din Anglia și aveți imaginea rezultantei pe care-o veți vedea în scurt timp în SUA. Nu vă îmbătați cu apă rece și nu-mi aduceți argumentul „șoferilor de TIR”. O să vedeți că, în ciuda faptului că armata va prelua problema, treburile nu se vor rezolva deoarece e ceva putred structural. Șoferii de TIR sunt doar partea vizibilă a aisbergului! Teoretic, pentru a-și rezolva dezechilibrele americanii trebuie să pornească un război. N-au reușit atunci când au ținut întreaga lume pe loc, astfel încât unica operațiune posibilă ar fi cea militară. De aceea avem AUKUS - alianța distrușilor. Este însă posibil un război? Sunt convins că asta vom vedea, dar la fel de convins sunt că va fi o încleștare scurtă și rușinoasă pentru americani și aliații lor. 

Repet ceea ce v-am mai spus: SUA de acum e URSS-ul din 1989. Timpul nu mai are răbdare. Unora ni se pare incredibil că încă mai respiră, dar refuzăm să observăm furtunurile care mai țin cadavrul în viață. Știu, mulți sunteți tentați să nu dați atenție decorului dezolant deoarece nu acceptați ideea că ați pariat pe un cal mort. Însă, veți vedea că am avut dreptate!

10 comentarii:

  1. Nu i asa dn.Dan Diaconu !
    Daca lumea mai continua si nu se stinge lumina United States vor supravietui -mai ales in caz de razboi ! Nicidecum sa piarda rusinos !

    Asta atata timp cat mai sant aliati cu Romania.Americanii stiu asta de aia ne tot tuca-n dos si ne vreau scherghinte !
    Lichelele de comandanti romani habar n au pe ce lume-s si nu inteleg asta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici o profetie nu are valoare daca nu spui si cind. Odata si odata va 'muri' , dar poate fi peste 50 de ani.....deci cumva din cauze 'naturale'.
    Vorbesti de chestii finaciare , datorii .....pai asta e sistemul creat de ei si se simt ca si pestele in apa in el , este exact ce le permite lor sa prospere de vreo 200 de ani; tiparesc dolari si eu transpir muncind pentru ei, altii le dau produse , petrol , doar pentru ceea ce iasa de la imprimanta FED .Astea sint doar atuuri. Fireste ca o criza poate veni ; de la atita tiparit de bani vine inflatie si saracie , dar asta e si scopul; sa saraceasca cei multi si altii sa adune munti de bani. Inca nu vad motivele ca acest urias sa cada, desi a slabit mult in ultimii 50 de ani , comparativ cu altii. Inca exista industrie in state si restul lumii , inca exista multa inteligenta si inovatie.
    E drept , din nou, balanta s-a inclinat spre China. Dar eu nu-i vad muribunzi , cel putin nu din argumentele care le aduci.
    Vorbind de razboi : brrrr , mi se face parul maciuca numai la gindul asta. Realist gindind chiar daca pui militar 'China x 3 ' nu pot face fata. Se bate Tyson cu unu de pe strada. Dar asta azi, peste 20 de ani , se bate unu de pe strada cu Tyson.Doamne , da sa gresesti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici o grijă, România, aliatul strategic, stâlpul NATO, aici, în zonă, dar și în spațiul indo-pacific, după afirmațiile lui Bogdan Aurescu, va da o mână generoasă de ajutor și va scoate SUA la liman!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie ca Romania sa dea vreo mana de ajutor ! Simpla alianta cu noi este Spaima pt. rauvoitori ! Dar putini stiu asta, in special....Romania nu intelege ! Ce ma mira pe mine un chicutz este cum de stiu americanii ?!?! Ca restul doar se iau dupa ei si scuipa-n san ! Repet,doar Romania nu intelege asta.

      Ștergere
  4. This is the City of Philadelphia today
    https://twitter.com/JackPosobiec/status/1434518004876857347

    Mai multe din Philadelphia
    https://www.youtube.com/results?search_query=philadelphia

    Los Angeles:
    https://youtu.be/E2RvooEI0YE

    Seattle:
    https://youtu.be/mnKegdMa8ys

    Austin:
    https://youtu.be/5az_EKGYOeE

    Dar cel mai trist e ce zice tipul asta despre americani. Serios.
    https://youtu.be/RfU8TUZRtZg

    RăspundețiȘtergere
  5. Statele muribunde sunt ținute în viata artificial pentru recoltarea bogățiilor, asa cum oamenii muribunda sunt ținuți pe aparate pentru recoltarea organelor. America e moarta demult, dar certificatul de deces ii va fi semnat atunci când proprietarii sai vor avea interesul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. America cheltuie peste 50% din bugetul mondial destinat apararii si are peste 65% din arme. Mai spune acuma ca e moarta!

      Ștergere
    2. Stii cat e o șurubelniță la Pentagon? 1000$. Dar un closet de ceramica? Tot 1000$. ”Metoda Necolaiciuc”. Acolo se duc banii, nu pe arme, care sunt invechite de au ajuns de râs in Siria!

      Ștergere
  6. Benjamin Fulford, fost redactor șef la Forbes(sper ca nu am greșit funcția) spune ca Biden este disperat sa obțină bani, astăzi fiind ziua de plata a datoriilor
    Democrații, susțin ca și gura soluție sa scape de falinentveste ridicarea pragului de îndatorare
    Republicanii se împotrivesc
    Interesant, aceata spune ca bancile canadiene vor fi inchise astăzi 30 sept de ziua reconcilierii
    dar este doar un pretext pentru a evita jaful american
    Am verificat bancile inchise( Calgary, Alberta)
    Se pot face operațiuni online și lucra cu bancomatele
    Ciudat, pentru ca arunci când sunt ILE de genul asta, când este liber la mijlocul săptămânii, ziua liberă se da die vineri fie luni
    Cred ca Biden e pa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule D.D.ce se vede la firul ierbii are tangenta cu ce spuneti. La nivel planetar nu este vorba numai de finante si resurse. Finantele ca opera umana se vor combustibilul creatiilor, inovatiilor materiale in numele colectivitatii umane. Unii astfel se vor creatori iar cei mai multi PE post de resurse. In aceasta paradigma este o lupta surda pentru suprematie, dominatie si exploatarea. Daca exista multa ceata este si pentru ca planeta nu mai e de ajuns. Spatiul, domnule D.D., este noul domeniu al celor ce se vor primii. Asa ca,....

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)