joi, 27 aprilie 2023

Imperiul care se scufundă


Un nou scurtcircuit loveşte SUA în moalele capului: Argentina a anunţat că renunţă la dolar în tranzacţiile directe cu China. Practic, de luna viitoare absolut toată activitatea comercială a Argentinei în relaţia cu China se va face în pesos şi yuani, eliminând definitiv dolarul ca variabilă a relaţiei lor comerciale. 

Astfel se va consemna o nouă reducere a rezervelor denominate în dolari la nivel mondial, de la 47% la aproximativ 42%. Aceasta reprezintă o scădere a rezervelor în dolari dincolo de limita suportabilului pentru cei rămaşi în capcana monedei americane. Chestiunea am mai explicat-o în trecut: statutul de universalitate al dolarului făcea ca orice criză americană să-şi găsească rezolvarea prin externalizarea problemelor interne. Astfel, o lume întreagă era pedepsită pentru excesele americane. Doar că, fiind vorba de întreaga lume, costul pe participant era foarte mic. Acum se întâmplă un fenomen extrem de ciudat. Pe de o parte, din reducerea „cotei de piaţă”, costurile pentru excesele americane s-au dublat. De partea cealaltă şi dinspre SUA vine un tsunami financiar care este o rezultantă a unui secol de politici monetare descreierate. Astfel, pentru cei din lagărul dolarului se anunţă vremuri grele. 

Mulţi cred că Argentina şi Brazilia au trecut la tranzacţionarea directă în yuani ca efect al ideologiei politice, ceea ce e complet fals. De fapt cele două economii au fost obligate să facă mişcarea respectivă din cauza costurilor din ce în ce mai mari implicate în menţinerea dolarului ca monedă de schimb. Ca să înţelegeţi mai bine, Argentina se confrunta cu o presiune teribilă pe cursul de schimb: în timp ce la oficial rata de schimb a pesos-ului era de 227 pesos pentru un dolar, la neoficial ajunsese în jur de 500 de pesos! Convenţia cu China a redus teribil presiunea pe curs, ceea ce este mai mult decât benefic economiei locale. 

Personal am impresia că americanii încă nu realizează ceea ce li se întâmplă. Statutul dolarului ca monedă de rezervă este pus în discuţie inclusiv în ţările prietene. Un exemplu: Singapore şi Thailanda şi-au conectat sistemele de plăţi(PayNow&PromptPay) astfel încât schimburile între cele două ţări se fac pe baza parităţii cursurilor celor două ţări. Similar au decurs treburile şi între Malaezia şi Thailanda. Iar proiectul nu se opreşte aici. Singapore, Thailanda, Malaezia, Caombodgia şi Indonezia urmează să semneze un acord de interconectare astfel încât plăţile dintre ele să se facă doar cu monede locale, ocolind nu doar dolarul, ci şi yuanul. Practic, tehnologia e cea care dă posibilitatea ieşirii din capcana scumpă a dolarului. 

Sunt însă surprize chiar mai mari. Deplasarea lui Macron la Beijing a fost una de investigare a oportunităţii schimbului direct dintre Franţa şi China. Într-adevăr, Macron e ţinut în chingi strânse de mafia care l-a pus la putere, dar, în acelaşi timp, îi e şi frică să nu ajungă la ghilotină. 

De fapt problema SUA în special şi a Occidentului în general este aceea că au bani, dar nu au produse. Înţelegeţi fenomenul? Banii îi au deoarece au avut grijă în trecut să se facă de neocolit. Doar că acum datele problemei s-au schimbat. În scurt timp dolarul va fi beneficiarul unui nefast paradox: va fi deosebit de scump ca monedă din cauza exceselor americane, dar nici nu va avea valoare deoarece produsele nu se fac în zona Occidentului, ci în statele în care producţiile au fost externalizate. Când factorii politici vor conştientiza asta, vor căuta cu disperare drumul către mătase, dar nimeni nu ştie dacă acesta va mai avea nevoie de nişte pârliţi cerşind atenţie. 

14 comentarii:

  1. Demn de remarcat e ca anunțul dedolarizarii argentiniene vine taman în timpul vizitei lui Iohannis acolo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este previzibil un efect de panică, asemănător cu „fuga la bancă”. Ultimii care rămân cu dolarii în brațe vor fi fraierii Planetei.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-ar strica o scurta istorie a fenomenului de ''externalizare'' a industriilor, din Occident in Orient; initiatori, inceputuri si evolutia in timp, care tari au externalizat cel mai mult si stadiul actual al economiilor lor etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. După cum zicea un personaj din Hemingway:

    - Și, cum ai dat faliment?
    - În două feluri: mai întâi treptat, și apoi brusc.

    Cam așa va fi și cu America. Din păcate nu știm când va veni faza „bruscă”. Știm că e aproape, dar nu știm încă dacă va fi mâine sau peste 5 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucian,
      E deja: "trecute fix", vorba lui Caragiale!
      America, e deja Michael Schumacher!
      Sau Ariel Sharon!
      Timpul este doar o convenție/ficțiune!
      Nu i vreo dimensiune fizică!


      Ștergere
  5. Ar fi prea frumos să se termine așa de simplu. Nu vă faceți iluzii, monopolul financiar e încă sub controlul american, și vor ști exact cum să exporte problemele lor celorlalți. O criză americană nu va rămâne niciodată izolată la nivel local. O schimbare de influență politico-economică va avantaja doar pe cei care o gestionează. Altfel spus: aceeași Mărie, altă pălărie. Dragilor, interesele din spatele teatrului socio-economic ține de sfere mult mai înalte decât cineva cu minte normală și-ar putea imagina. Lucrurile sunt prea complicate ca să poată fi rezolvate cu metode clasice. Vă sugerez să compilați informațiile pur economice, financiare și/sau sociale cu evoluția conștiinței umane ca singură cale de ieșire din matrice.

    RăspundețiȘtergere
  6. " .... În scurt timp dolarul va fi beneficiarul unui nefast paradox: va fi deosebit de scump ca monedă din cauza exceselor americane, dar nici nu va avea valoare, deoarece produsele nu se fac în zona Occidentului, ci în statele în care producţiile au fost externalizate. ...."


    Domnule Dan,

    Sa ne imaginam, ca de frica razboiului mondial/global, bogatii lumii s-au refugiat temporar - cu potential definitiv - in desertul ghetii vesnice (in cosmos), cu absolut toti banii tipariti vreodata pe planeta, respectiv cu tot cash-ul, cat si cu "tiparnita", adica cu know how-ul tuturor afacerilor.

    Intrebarea este/"the question is", vorba lui Shakespeare:

    vor arunca, sau nu vor arunca in foc absolut toti banii cash, pentru a se incalzi si a nu muri de frig/de ger, astfel incat sa mai poata reveni "in locul cu verdeata", adica in Paradisul pervertit tot de ei intr-un Iad, foarte asemanator cu desertul ghetii vesnice/eterne?

    Cu alte cuvinte, daca gunoaiele vor dori continuarea plutirii parazite deasupra intregii lumi pentru inca cateva milenii, vor fi sau nu nevoite ca sa mearga mai departe cu:

    emisiunea infinita de moneda?

    Schimbandu-i acesteia doar suportul, nu insa si meteahna, adica:

    inscriptionand-o pe un suport electronic, in loc de celuloza sau plastic, pentru a-si putea mentine astfel vesnic "flow-ul"?

    RăspundețiȘtergere
  7. Americanii nu mai au acoperire a dolarului de prin anii 1971-1973 .S-a demonstrat ca se poate trai din tiparirea banilor.De atunci America a avut un boom militar de cucerire a intregii planete.Din americanul harnic ce locuia pe teritoriul USA ,cu multi copii ,familia numeroasa ,etc...americanul s-a transformat in ,, batatausul ,, planetei...lasand munca mai la urma ...Ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca fenomenul a dat gres deoarece astazi cand se produce ceea ce se produce ,USA are bani dar in curand nu mai are sau nu o sa mai aiba produse...( daca nu pune osul la treaba, ceea ce ma indoiesc !).Este exact ceea ce vor sa faca stapanii planetei prin marea resetare .O sa le dea la toti un venit de baza ...I.A. o sa munceasca pentru umanitate asigurandu-le un venit de baza oamenilor ,dobanda la bani care a fost creata din nimic si imprumuturile vor disparea , Toate acestea au fost catalizatorul dezvoltarii materiale si groparul dezvoltarii spirituale ...se vor duce pe apa sambetei...La ce mai este util omul atunci ? Daca pentru nevoi materiale nu mai este apt sa le produca ,datorita lenii,drogurilor,alcolismului ,unde marea majoritate se vor refugia ...pentru nevoi spirituale nu mai este apt de mult deoarece umanismul a fost desfiintat prin tot felul de mijloace printre care ultimul il reprezinta vaxxinarea fortata...Iata care este destinul final al umanității ?Pieirea contolata !

    RăspundețiȘtergere
  8. Scrisoarea lui Caragiale către Vlahuță
    „Frate Vlahuță,
    De ce să ne facem spaimă și inimă rea degeaba? La noi nu e nici mai multă nici mai puțină stricăciune decât în alte părți ale lumii, și nici chiar nu s’ar putea altfel. Calitățile și defectele omenești sunt pretutindeni aceleași; oamenii sunt peste tot oameni. Limbă, costume, obiceiuri, apucături intelectuale și morale, religiuni – precum și toate celelalte rezultate ale locului unde au trăit, ale împrejurărilor prin care au trecut – îi pot arăta ca și cum s’ar deosebi mult cei dintr’un loc de cei dintr’altul; ei însă, în fundul lor, pretutindeni și totdeauna sunt aceiași. Nu existăpe pământ speță zoologica mai unitară decât a regelui creațiunii. Între un polinezian antropofag și cel mai rafinat european, alta deosebire hotărâta, nu există decât modul de a-și găti bucatele. Nici un neam de oameni nu-i mai bun sau mai rău, nici unul mai inteligent ori mai prost; unul e mai așa, altul mai altminterea; dar, la urma urmelor, toți sunt la fel. Zi-le oameni și dă-le pace!
    Așadar, să nu ne mai facem inimă rea și spaimă gândindu-ne ca lumea româneasca ar fi mai stricată decât altele. Nu, hotarât; neamul acesta nu e un neam stricat, e numai nefăcut înca; nu e pân’acum dospit cumsecade. E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frântă; încă nu crede în dreptate; înca nu poate scoate din sânu-i pe cine să-i poata comanda; înca nu știe de cine să asculte – fiindcă nu are deocamdată încredere în nimeni… Fript cu lapte, suflă și ‘n brânză. N’a ajuns să cumpăneasca bine ceea ce i se pune împotrivă; și astfel înca nu înțelege că în mâna lui ar sta să-si îndrepteze soarta și să dispună apoi de ‘ntregul de ea – precum e drept și precum are să și fie odată.
    În fine, nu are înca destula îndrazneală să-și răfuiască socotelile cu „binevoitorii lui epitropi”. Dar cu vremea, trebuie să vină și asta; trebuie să vină și înțelegerea fără de care nu poate fi o națiune sigură de avutul ei, nici de onoarea, nici de viitorul ei.
    Românii sunt astăzi un neam întreg de peste zece milioane de suflete, având una și aceeași limbă (nu ca s’o lăudăm noi), extraordinar de frumoasă și de … grea, având un mod de gândire deosebit al lui, o comoara neprețuită de filosofie morală, de humor și de poezie – cu atât mai originala avutie cu cât este un amestec de mosteniri si de dobândiri antice, grecesti, slave, orientale si altele, pecetluite toate cu netăgăduită lui nobila pecetie romanică, latină, care-l arată bun și netăgăduit stăpân al lor.
    Din aceasta stăpânire seculară a lui rezultă și puterea nebiruită de asimilare a acestui popor, ce încă d’abia pe departe încep a-și simți importanța în lumea europeană. Și de aceea, este așa greu de ‘nțeles teama ce o au unii de „înstrăinarea neamului românesc”, „de alterarea spiritului național”, de… „pierderea românismului”!

    RăspundețiȘtergere
  9. Să se piarza neamul românesc! – Auzi dumneata! … Dar să ne temem că are să se prapadească, să se piarza, așa de azi pe mâine, până nici nu s’a ridicat încă bine ‘n picioare, un neam de zece milioane!…
    De ce?… Fiindca un Fănică oarecare, sec, n’are destul respect pentru antemergatorii progresului nostru cultural?… fiindcă un muțunache maimuțește apucăturile și tonul de boulevardier parisien?… fiindcă inteligențe tinere își risipesc zadarnic vremea în a critica, în loc să și-o întrebuințeze în a face mai bine decât au făcut aceia pe care îi critică?… Tânăr, bătrân, face omu, individual, ce-i place și ce știe face… Ei, și? Aici nu e vorba de ce-i place unuia sau altuia să facă; e vorba de ce poate face o lume întreagă… Și lumea își vede înainte de mersul ei; facă oricine ce-o pofti… Cine nu merge cu ea înainte și stă, cu gândul la sine – să-și facă în ceafă cărarea, să critice tot fără a face nimica, să tâfnească de necaz că alții au făcut ceva înainte-i ori că alții vor însemna ceva pentru dânsul – acela își crede ziua lui eternă; și, mâine, lumea o să fie departe de el înainte, și el o să se afle înapoi, departe de ea. Ba, adesea, lumea trebuie să dea câțiva pași înapoi, ca să-și ia vânt spre a merge mai sigur înainte. Vai de cel ce n’a luat seama la mișcarea ei prudentă!… se va găsi rătăcit, că s’a bizuit a merge cu capul înainte fără socoteala. Oamenii toți mor; unii mai de timpuriu, alții mai târzior… Dar, toți mor; dar numai unii îmbătrânesc: aceia cari nu simt că lumea merge și că omul nu trebuie să se înțepeneasca ‘n călcâe pe loc, ci trebuie să se lase dus, în pasul lumii. De aceea vedem atâția tineri bătrâni și atâția bătrâni tineri… atâția sdraveni și verzi până la chemarea de sus și atâția ofiliți și muceziț înainte de a fi legat rod… …
    Să se prăpădească neamul românesc? Dar întoarca-se Oltul si Mureșul de-a’ndaratelea către obârșia lor în creerii munților Cicului, neamul românesc tot el, neam românesc va fi, lucrând cuminte, așteptând cu răbdare vremea când să dea și el culturii și civilizației europene concursul lui specific, pe cât va fi fost înzestrat pentru asta de Pronia cerească – fiindcă oricum ne-om învârti și ne-om răsuci noi oamenii, legile care stăpânesc mersul omenirii tot în mâna Proniei cerești sunt și trebuie să ramâna; căci a puterii acesteia nepătrunse de noi este și omenirea o arătare.
    Fie dată în omenire parte cât mai frumoasa și neamului românesc!
    Dumnezeu să te țină în sfânta lui pază!
    Al tău vechiu,
    Caragiale”
    I.L. Caragiale, Despre lume, artă și neamul românesc, Editura Humanitas, 1994

    RăspundețiȘtergere
  10. "În scurt timp dolarul va fi beneficiarul unui nefast paradox: va fi deosebit de scump ca monedă din cauza exceselor americane, dar nici nu va avea valoare deoarece produsele nu se fac în zona Occidentului, ci în statele în care producţiile au fost externalizate."

    - Utopiile marxiste, jefuirea fara rusine si limite prin tot felul de taxe, impozite, accize, "timbre", tva plus furtul indstilutionalizat prin inflatie au fortat mutarea capitalurilor in offsore si a productiei in Asia.

    - Implementarea inca de la mijlocul anilor '70 a taxelor aberante pe imobiliare, pe avere si pe mosteniri pentru persoanele fizice, asigura faptul ca intoarcerea capitalurilor din offshore si a productiei din Asia NU se va realiza in urmatoarele 3-5 decenii, sau cel putin pana cand aceste aberatii legislative nu vor fi abolite si datoriile natiunilor nu vor fi platite exact de cei care au furat si tocat acei bani: asistatii sociali, saracii, necalificatii, slabcalificatii, bugetarii si toata administratia publica plus toata clasa politica. Astia sunt cei care fac ca antreprenoriatul si clasa mijlocie sa se diminueze pe zi ce trece, astia sunt "egali" si "solidari" pe munca si pe banii altora NU pe munca si pe banii lor, astia voteaza "democratic", astia sunt "bampirul care suge sangele poporului".

    - Introducerea in perioada urmatoare a venitului minim "garantat" (de catre cine si cu ce?) alias UBI (universal basic income) plus introducerea taxei anuale pe averea "globala" pentru persoanele fizice plus introducerea impozitului minim global pe profitul companiilor accelereaza migratia capitalurilor in offsore si mutarea productiei in Asia. Sa nu mai vorbim despre faptul ca aceasta migratie de capitaluri si productie deja prinsese viteza o data cu restrictiile idioate din pandemie si mai apoi dupa inceperea razboiului din Ucraina cand marxistii s-au dedulcit cu confiscat bani din banci si active la care se adauga si prabusirea pietei energetice impreuna cu eco-marxismul.

    pentru cine are un pic de timp liber:
    https://wiki.mag-uk.org/images/f/fc/Cebr_Analysis_of_2030_Ban.pdf



    "Când factorii politici vor conştientiza asta, vor căuta cu disperare drumul către mătase, dar nimeni nu ştie dacă acesta va mai avea nevoie de nişte pârliţi cerşind atenţie."

    Pentru ce "vor căuta cu disperare drumul către mătase"?
    Probabil pentru a practica prostitutia!
    Daca nu produci mai nimic ca te-ai autodistrus cu marxismul, o mai faci si slab calitativ ca te-ai crezut super smeker si ai implementat planned obsolescence si pe deasupra mai si vinzi la supra pret ca tu ai investit in branding si ai deja "heritage" si mergi pe ideea "vai, valeu si aoleu, stai sa vezi cine plm sunt eu", ce iti mai ramane de facut?

    In maxim 10-15 ani toata Europa va deveni un desert economic si se va instala saracia lucie generalizata.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Argentina a anunţat că renunţă la dolar în tranzacţiile directe cu China. Practic, de luna viitoare absolut toată activitatea comercială a Argentinei în relaţia cu China se va face în pesos şi yuani, eliminând definitiv dolarul ca variabilă a relaţiei lor comerciale."
    "Mulţi cred că Argentina şi Brazilia au trecut la tranzacţionarea directă în yuani"

    Argentina si Brazila alaturi de Uruguay, Paraguay si Venezuele sunt membri fondatori ai aliantei "Mercado Comun del Sur" cunoscuta sub numele de Mercosur si fondata in 1991.
    In acest moment, grupul Mercosur matura pe jos cu toata Europa si EU in diverse domenii incepand cu cele de baza cum sunt agricultura.

    Dar asta nu e tot. Exista si in America de Sud o structura similara cu cea din Europa.
    Mercosur este similar cu "spatiu Schenghen".
    Dar pe langa Mercosur mai exista si "membri asiciati" asa cu este EU. Acestia sunt: Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador si Peru.

    ... si cum Brazilia reprezinta "B-ul" din BRICS... probabil este doar o chestiune de timp pana la un fel de unificare intre cele doua aliante care incepe acum la nivel monetar.

    https://www.mercosur.int/en/

    Si ca sa nu uit,
    marea majoritate a statelor din America Centrala si de Sud AU TAXARE TERITORIALA (territorial tax system) si NU GLOBALA (worldwide tax system) asa cum este in Europa, inclusiv in Romania, iar cireasa de pe tort este faptul ca cetateia se obtine rapid, dupa un numar mic de ani sau daca ti se naste un copil in tara respectiva acesta va primi automat cetatenia la nastere iar parintii dupa 1-2 ani. Cea mai rapida cetatenie se obtine in Argentina, dupa numai doi ani, iar in restul tarilor dureaza 3-5 ani.
    Cunosc multi oameni care si-au pregatit retragerea chiar inainte de pensionare prin tari ca Panama sau Costa Rica, sau prin Brazilia sau Chile in functie de preferintele mai mult meteorologice ale fiecaruia.
    Vrei la plaja, surf, fructe tropicale, cocktailuri si peste?
    Stai la caldura!
    Vrei vara la mare, iarna la ski, peste, fripturi, brazeturi si vinuri?
    Te duci in Santiago de Chile!

    Am mentionat cumva faptul ca nici pensia nu este impozitata?
    Nu de altceva, dar la marxistii europeni si anglo saxoni, cand esti jefuit pentru "contributia" la pensie, aceasta este considerata drept o "asigurare pentru batranete", dar cant incepi sa incasezi banii aceasta este considerata UN VENIT!
    Se merge pe motto-ul: te jefuim de cand te nasti si pana mori, si dupa ce mori tu, daca mai ramane ceva in urma ta, iti jefuim si copiii cand vor face succesiunea dupa tine!

    RăspundețiȘtergere
  12. "Singapore şi Thailanda şi-au conectat sistemele de plăţi(PayNow&PromptPay) astfel încât schimburile între cele două ţări se fac pe baza parităţii cursurilor celor două ţări. Similar au decurs treburile şi între Malaezia şi Thailanda. Iar proiectul nu se opreşte aici. Singapore, Thailanda, Malaezia, Caombodgia şi Indonezia urmează să semneze un acord de interconectare astfel încât plăţile dintre ele să se facă doar cu monede locale, ocolind nu doar dolarul, ci şi yuanul."

    Viitorul este in Asia, mai exact in Asia de Sud-Est.
    Nimic nu bate Malaezia la ora actuala!
    Este in plina dezvoltare, are sistem de taxare teritorial plus Labuan cu taxe de doar 3% pe profit, este lipita de Singapore care pe langa faptula ca este super dezvoltat si ca este centrul financiar al Asiei de Sud Est, are sitem de taxare teritorial, taxe mici pentru afacerile locale si "free zones" cu TAXE ZERO!

    Cunosc multi oameni care s-au mutat in Malaezia prin programul "Malaysia My Second Home" si acum doresc sa-si obtina cetatenia. Malaezia este "de vis" in multe privinte, incepand cu partea de business atat pe partea de taxe si impozite cat si pe partea de infrastuctura aeriana si maritima care sunt de top dar si pe partea de educatie, ca sa nu mai vorbim de faptul ca pentru chestii ca vanzarea si consumul de droguri SE PEDEPSESC CU MOARTEA!
    Ce anume nu e de placut aici?

    https://www.mm2h.com/
    https://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/malaysia-my-second-home-mmh2-en/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)