miercuri, 26 aprilie 2023

Spre al treilea val


Primul val al crizei bancare a fost cel reprezentat de falimentul Silicon Valley Bank. Al doilea a fost cel reprezentat de Credit Suisse. Aparent treaba s-a calmat în momentul înghiţirii creditorului cu probleme de către UBS. Doar că situaţia e mai mult decât oablă şi e normal să fie aşa. Astfel încât putem spune că ne aflăm în „anticamera valului trei”, adică acolo unde se acumulează problemele.

UBS are probleme majore de digestie. Cu toţi banii pe care i-a primit, cu toate garanţiile luate, destinul său pare să se fi schimbat. Ieri, UBS a declarat în raportul său trimestrial că se confruntă cu o hemoragie de active. Mă rog, n-au spus-o aşa, dar asta putem înţelege din limbajul cifrelor. Mai precis, active în valoare de aproape 70 mld. $ au ieşit din bancă. Ieşirile sunt preponderent de la divizia specializată în administrarea averilor, vaca de muls a concernului bancar. 

Hemoragia UBS a încetinit, dar nu şi-a invesrat trendul. În trimestrul anterior au ieşit aproximativ 122 mld. $ din UBS. Chiar dacă suma din trimestrul încheiat este mai mică, ea este, totuşi, un minus. Achiziţia Credit Suisse a dizolvat şi profitul UBS care se situează acum  la o valoare cu 52% mai mică decât cea aferentă anului trecut. Însă acesta e doar vârful aisbergului deoarece Credit Suisse a fost preluată cu toate bubele la pachet. 

Un fenomen similar vedem şi în SUA unde băncile regionale continuă să gâfâie din greu. First Republic Bank, cu tot ajutorul primit de la FED şi marii creditori(care speră să oprească hemoragia acolo), a anunţat că i-au zburat din bilanţ mai bine de 40% din depozite. Asta a atras şi o prăbuşire a cotaţiilor bursiere cu aproape 50%. Faţă de începutul anului, cotaţia FRB a scăut cu 93%. Cam asta e imaginea.

De fapt ce se întâmplă? Încă nu a început al treilea val. Acesta va fi unul sistemic, imposibil de oprit. Pe moment se observă o aparentă acalmie, poate chiar o uşoară „retragere a apelor”, similară începutului de tsunami. Când însă se va declanşa absolut nimic nu va mai rămâne în picioare. 

9 comentarii:

  1. Eu vad lucrurile in felul urmator : -primul val a fost acela prin care noi pulimea am fost deposedati de surplusul de masa monetara pe care il mai aveam...au urmat micii intreprinzatori...mijlocii...marii intreprinzatori...bancile mici,mijlocii ...cele mari...si restul...Cand toti vor fi secatuiti atunci anihilarea tuturor va fi totala...Niciunul nu va da macar din coada ...daramite sa se impotriveasca...Pandemia, razboiul din Ucraina sunt doar instrumente prin care strategia de realizare a obiectivelor marii resetari se infaptuiesc sub ochii nostri.Cum se explică situația în care Federația Rusă se află în război, dar în același timp continuă să transporte pe teritoriul Ucrainei petrol și gaze pentru export către țări (cum ar fi Bulgaria) care apoi, după prelucrare, furnizează Ucrainei 90% din combustibilul de care are nevoie? Ca să nu mai vorbim de faptul că Ucraina primește în mod regulat plăți de la corporații rusești pentru aceste livrări?Este o simpla intrebare din miile care orice om cu mintea la el trebuie sa si-o puna...Totul este o cacialmea ordinara ...! iar Putin este omul lor ...al celor care fac cartile ...iar multi dintre noi chibitam deo parte sau de alta ca tampitii...Stiati ca Ucraina vinde in draci energie electrica la vecini desii peste tot se spune ca intreg sistemul energetic este paralizat...nu mai vorbesc despre cereale...aflu cu stupoare ca ucrainienii vand cereale rusesti in occident...Eu unul nu mai pun botul ...sa- i ia dracu pe toti cretinii ca-si merita soarta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greșești tare mult cu afirmația din încheierea comentariului. Nu este bine. Acești ticăloși care își pun în aplicare planul lor gândit de mulți ani nu sunt opriți așa după cum gândește omul simplu. Toate inepțiile lor pe care vor să le introducă sunt puse la cale prin pioni și păpușari care la rândul lor sunt controlați. Își au rolul lor, rol care nu va mai însemna nimic până la urmă. Desigur, 99% din ce apare în media sunt informații distorsionate pentru a induce oamenii în eroare. Nouă, creștinilor, ne rămâne singura soluție în fața acestor globalisti. Aceasta este RUGĂCIUNEA ȘI NĂDEJDEA în Sfânta Treime și Preasfanta Născătoare de Dumnezeu!! Așa cum spuneau și sfinții părinți, credința ortodoxă și faptele bune rămân astăzi arme împotriva planurilor acestor slugi care se vor risipi ca fumul. Să nădăjduim în Domnul nostru Iisus Hristos!!
      HRISTOS A ÎNVIAT!!!

      Ștergere
  2. Puterea este INTODEAUNA rezultatul unei combinatii eficiente intre mai multe elemente si ea este detinuta de catre cei care stiu sa valorifice oportunitati si fac lucrul acesta prin aliante loiale cu cei care asi respecta indatoririle privilegilor pe care le au. Asa se explica ,la nivel global, paiezenisul de ,, abandoane ,,...in toate domeniile...toti au fost cumparati iar daca nu au putut fi cumparati...au fost anihilati fara mila...Drama omenirii este aceea ca poporul/popoarele nu au abilitatea necesara pentru a analiza obiectiv si a alege lideri in cunostiinta de cauza si de aceea liderii obtin puterea prin cu totul alte mijloace.DEMOCRATIA exista doar intre EGALI si acestea se intalnesc pe INTERESE COMUNE pe care din pacate nu le avem nici noi nici liderii nostri nici lideri virtuali !

    RăspundețiȘtergere
  3. Unii au prezis de 20 de ani prăbușirea. Am trăit să o văd și pe asta. Ce punem în loc?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce scriu acum nu are nicio legatura cu articolul, dar, de vreo saptamana, daca nu mai mult, nu imi mai apar postarile tale pe twitter. Desigur, ele sunt si cand te caut apar, dar in wall nu mai apar, asa cum faceau inainte. Sa fie un shadow banning?…

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci, războiul trebuie să escaladeze, pentru că fără el, se vor manifesta în masă alt gen de preocupări "omenești", inacceptabile pentru elita conducătoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. poza cu first bank e pe perioada de 1 minut , nu manipulati lumea ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)