Dacă te apuci să vezi care sunt tendinţele în orice domeniu te loveşti de o constatare ciudată: totul pare a fi frânat de criza de pe piaţa chip-urilor. E o cerere mare care ba e acoperită, ba nu. Asta, la modul teoretic, ne duce cu gândul că într-un asemenea setup de cerere vibrantă, domeniul chip-urilor este unul extrem de profitabil, în care merită să investeşti.
De partea cealaltă constaţi comportamente oarecum ciudate. De exemplu, Warren Buffet a ieşit de pe industria taiwaneză de chip-uri. Taiwanul este vârful tehnologic al industriei, astfel încât e cel puţin ciudat comportamentul investiţional al „Oracolului”. Doar că nu prea are ce să te mire în condiţiile în care constaţi că, de exemplu, Samsung îşi opreşte masiv linii de producţie din cauza ... lipsei cererii. Nu e ciudat? Ba ne plângem de lipsa chip-urilor, ba e cerere nesatisfăcută pentru ele. Care-i de fapt adevărul?
Practic nu e vorba de un „adevăr”, ci de un mers normal al pieţei. Samsung opreşte linii de producţie din cauză că a scăzut foarte mult cererea pentru produsele electronice. Piaţa a fost suprasaturată în ultimii ani, iar în prezent nu mai exisă ceva „revoluţionar” care să necesite cicluri de perfecţionare sau de îmbunătăţire a unor parametri funcţionali. Telefoanele produse anul acesta sunt practic identice cu cele de anul trecut. Doar buzz-ul de marketing e diferenţiabil, în rest nimic. Computerele personale sunt într-un picaj absolut deoarece societatea s-a tefelizat, preferând shortcut-urile oferite de telefon.
De asemenea, mai e un fenomen despre care am vorbit în trecut, anume separarea tehnologică. Pentru a-şi păstra supremaţia, SUA atacă pe toate planurile Rusia şi China, domeniul semiconductorilor fiind vârful de lance al acestui atac. Doar că supremaţia pe care SUA o crede imbatabilă este una deosebit de fragilă întrucât suntem nevoiţi să mai descoperim o caracteristică a chip-urilor, anume epuizarea factorului de noutate. Despre ce este vorba?
În mare, industria semiconductorilor se află la limita tehnologică. Nu prea se mai fac mari descoperiri, atingându-se limita fizică. Mai jos de 1nm e puţin probabi că se va reuşi ceva. OK, poate că se va reuşi, dar cât de mult te vei putea duce cu miniaturizarea? E clar că în scurt timp se va atinge limita fizică. Mişcarea SUA de blocare a accesului Rusiei şi Chinei la piaţa globală a semiconductorilor este similară tentativei Chinei de păstrare a secretului fabricării mătăsii. Practic întreaga industrie e dependentă de monopolul unor tehnologii care, culmea, sunt cunoscute. Întrebarea logică ne vine aproape instantaneu: oare cât va dura până când Rusia şi China vor sparge blocada tehnologică? Iar din modul în care ne vine întrebarea înţelegem cât se poate de limpede că aici e vorba de o perioadă de timp necesară „alinierii”, nicidecum de vreo îndoială în ceea ce priveşte capacitatea respectivelor ţări de a avea acces la acea tehnologie.
Cred că avem tabloul oarecum complet. Vă voi mai da câteva informaţii interesante. În timp ce SUA latră la China să nu cumva să dea arme Rusiei - arme pe care Rusia nu le-a cerut - e pe cale să se producă o ruptură majoră. Dinspre ruşi se anunţă o teribilă revoluţie. După ce au fost deconectaţi de la piaţa globală, ruşii au încercat să suplinească prin importuri tehnologice de la chinezi, care sunt şi ele cu cântec deoarece nici China nu vrea să exporte tehnologie de bază. Iată însă că ruşii par a fi ieşit din blocaj întrucât Institutul pentru Fizică Aplicată al Academiei Ruse a anunţat că e capabil să furnizeze un scanner litografic superior celui al ... ASML!!! Echipamentul a terminat testarea alfa şi beta de curând(teste care erau programate să se termine anul viitor), urmând să intre în linie dreaptă şi să funcţioneze începând cu 2026! Asta în condiţiile în care ruşii mai au în lucru un echipament litografic pe bază de raze X - şi el în testare beta - care ar depăşi tehnologic absolut tot ceea ce există în prezent. De aceea e posibil ca, în scurt timp, ruşii să înceapă să exporte tehnică de vârf, ocupând segmentul olandezilor de la ASML pentru pieţele BRICS.
Nici în China treburile nu stagnează. După ce Huawei a făcut o alianţă strategică cu SMIC pentru accelerarea tehnologică, statul chinez a început să se implie puternic pentru a sparge blocajul tehnologic american. Sunt multiple linii de atac deschise, proiecte care lucrează în paralel şi care, fără doar şi poate, vor sparge blocada. Iar asta va democratiza teribil domeniul.
Ce trebuie să înţelegem din toate aceste zbateri? Fix ceea ce înţeleg cei care se retrag din domeniul semiconductorilor: tehnologia nu mai e una „de lux”, care are capacitatea de a genera profituri substanţiale. Din contră, semiconductorii se află la sfârşitul ciclului, iar ceea ce urmează de-aici înainte ştim bine: scăderi masive de preţuri şi optimizări extreme care afectează iremediabil profiturile. Şi cine poate face faţă unui asemenea hop? Probabil oricine, mai puţin cei care vor să scoată profituri serioase. E clar că entităţile chinezeşti sau ruseşti - pentru care „profitabilitatea” efectiv nu contează, ci doar dimensiunea strategică a domeniului - nu vor avea probleme, ba, mai mult, vor primi fonduri suplimentare pentru înfrângerea duşmanului. Ceilalţi însă vor muşca din pâinea amară a restructurărilor succesive în care-au fost împinşi de iraţionala aventură geopolitică a SUA.
Cred că acum aveţi tabloul complet pentru a înţelege raţiunile care îi fac pe insideri să părăsească „domeniul de vârf” al semiconductorilor în favoarea altor investiţii mult mai stabile în ceea ce priveşte marjele de profit.
Eu tot Pentium 4 folosesc.
RăspundețiȘtergereDaca chiar folositi, aveti HDD ATA si nu SATA. A rezistat 2 decenii? Nu are bad-uri fizice sau logice? Succese mari la reinstalat Windows 98 de pe floppy-disk-uri. CD-ul original cu Windows 98 cred ca e zgariat in atatia ani. Sau l-ati pierdut? Va recomand un Pentium II, e mai sigur si stabil, sau cel putin asta ar trebui sa spuneti. Vedeti ca nu sunteti eco, poluati excesiv cu un Pentium 4 care consuma excesiv energie. Daca va mandriti ca risipiti curentul pe un PC arhaic, e problema dvs. Daca va laudati, devine problema blogului, a mea si a tuturor. Sper ca stati bine cu emisiile de CO2 si nu aveti aer conditionat in apartament.
ȘtergereNu-mi raspundeti, va am I.P.-ul si mai ales MAC-ul, o sa aveti cu cine discuta. Sanatate permanenta, monsherule! Si upgrade la SDRAM.
Eu știu și cum te cheamă. Ești Teo, te-am văzut la iUmor. Te-am recunoscut după cât de bine te pricepi la calculatoare.
Ștergerehttps://spins.fedoraproject.org/en/mate-compiz/
În momentul de față am un harddisc SATA de 250 GB, dar placa de bază are și conectori IDE. Am și Pentium II, dar trebuie să-i schimb harddiscul (ultimele 2 poze de jos):
https://matei.one/compsw.html#homecomp
S-ar putea să funcționeze și Macintoșul, dar nu l-am mai testat de câteva luni.
Era să uit. Nu am aer condiționat iar mesajul dumitale îmi confirmă încă o dată că nu am cu cine discuta (nici aici n-ai nimerit-o).
ȘtergereHai că tocmai am făcut un test, adică am convertit un videoclip de la youtube în aceleași condiții pe calculatorul menționat anterior cu procesor Pentium 4 650 (3.4 GHz, TDP 84W) și pe unul cu Pentium M 740 (1.7 GHz, TDP 27W)
Ștergerehttps://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27482/intel-pentium-4-processor-650-supporting-ht-technology-2m-cache-3-40-ghz-800-mhz-fsb.html
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27590/intel-pentium-m-processor-740-2m-cache-1-73-ghz-533-mhz-fsb.html
N-am măsurat consumul, dar procesorul Pentium 4, deși are frecvența doar dublă, a fost de peste 3 ori mai rapid, respectiv timpii necesari au fost de ~112s și ~340s și presupunând că a consumat fiecare puterea scrisă în documentație ceea ce n-am cum să verific, energia consumată ar fi:
Pentium 4: 84W * 112s = 9408J
Pentium M: 27W * 340s = 9180J
https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_M - "It is optimized for power efficiency,..."
Raționala aventură geopolitică a SUA CARE AR FII?
RăspundețiȘtergereSa se fii unit cu Rusia si sa atace China!???
Au făcut fix pe invers!
Ce tie si cu LGBTQI asta, efectiv totul se inversează pana si polii magnetici.
Voi a-ti văzut ca Bidon nu-miare aceeași semnătură ca în urma cu câțiva ani?
E cineva care ii poarta masca? și joaca un rol de ramolit!!! ca sa facă o detonare controlata a președenției federale? și tarile americane sa iasa din federație???
SUA se va sparge in bucăți, exact ce voiau sa facă Rusiei?
Vine momentul 1991 al SUA, exact cum a fost cu URSS?
Asta o fi căderea capitalismului prezisa de marii teoreticieni comuniști?
Nu stiu ce sa zic, as cumpara un tv samsung si cu atat mai mult un computer personal. Problema sunt preturile f mari, mai ales la pc... In fine, mari fata de ce ofera si puterea medie de cumparare actuala.
RăspundețiȘtergere