sâmbătă, 10 februarie 2024

Despre căderea marelui scamator


Mă tot trag unii și alții de mânecă atunci când vorbesc de bule, de minciuni, de false adevăruri s.a.m.d. Am spus doar că trăim cea mai mare bulă a istoriei, că e un moment de confluență și că întreaga economie urmează să explodeze. „Ești dus!” - îmi spun mulți. Ei au impresia că eu trăiesc la fel ca ei, într-o lume fabricată, în care diverse viziuni psihedelice mă fac să văd lucrurile altfel. Asta în timp ce eu spun apăsat că e cazul ca lumea să se trezească. Cine are dreptate? 

Nu știam cum să vă ilustrez mai bine cum arată o bulă. M-a ajutat însă Market Watch care a scris cu litere de-o șchioapă o constatare de-a analistului Michael Hartnett(Bank of America): „Nvidia is now worth as much as the whole Chinese stock market”. Credeți că mai e nevoie de vreun comentariu, de vreo explicație, de vreo adnotare? E scris negru pe alb, e ceea ce se vede în cifre și nu poate fi contestat. Așadar, „fabrica lumii”, cea care asigură cam totul pe planetă, valorează mai puțin decât un producător de chipuri pentru o industrie la modă. Cum vi se pare asta? Are Nvidia vreo tehnologie care nu poate fi reprodusă? Aiurea, sunt câteva companii chinezești care fac acceleratoare și chipuri AI cam la fel de performante, doar că sunt date înapoi de boicotul tehnologic. Boicot care, până la urmă va fi spart prin acoperirea gap-ului tehnologic de către China. 

S&P 500 a depășit 5000 de puncte. Este cea mai mare bulă din istoria omenirii. Capitalizarea pieței americane a depășit 51 trilioane de dolari! În ultimele 100 de zile capitalizarea pieței a crescut cu 9 trilioane $, record istoric absolut. Ca să înțelegem scala vă voi spune că actualul record l-a depășit pe cel de recuperare post-COVID(8.8 tln $), după ce piața americană căzuse drastic. E însă util să vedem amploarea fenomenului prin comparația sa cu ultimele două crize drastice: Marea Criză din 2008 și Criza Dotcom. Recuperarea de după Criza Dotcom a adus un plus de capitalizare de 2.8 trilioane, în timp ce la criza din 2008, recuperarea din 2009-2010 a adus doar 2.4 trilioane. Cea mai recentă creștere de capitalizare nu este doar cea mai mare din istorie, dar și cea mai rapidă. E vorba de puțin peste 100 de zile calendaristice și doar 69 de zile de tranzacționare!!! Dar nu sunt singurele elemente dubioase. Actuala creștere, spre deosebire de cele anterioare nu vine după o corecție semnificativă. E un eveniment unic în istorie. Și-ar mai fi ceva ce nu s-a mai văzut: volatilitatea intraday a fost aproape zero!

Să nu ne oprim totuși aici. E foarte utilă comparația dintre actuala capitalizare bursieră și venitul disponibil al gospodăriilor deoarece unii spun că nu doar capitalizarea bursieră a crescut, ci și veniturile populației. OK, dar cum interpretăm situația? Venitul disponibil al gospodăriilor se ridică la 20.6 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că, din acești bani, actuala piață poate fi absorbită în 2.5 ani de muncă. Tot e o valoare fără o semnificație deoarece nu ne putem da seama cu adevărat dacă e mult sau puțin. De aceea vom trece să facem comparații istorice. În 1971-1983(perioada inflaționistă a SUA), valoarea coeficientului era de 0.63(la maximul său!). Între 1994-1997(perioada de expansiune de după Războiul Rece) valoare medie a fost de 1.1, cu un maxim de 1.5 în 1997. În Criza Dotcom a crescut la o medie de 2. În perioada 2004-2008 raportul a avut o medie de 1.33, cu un maxim de 1.5, iar între 2010-2012, la recuperarea post-criză am avut 1.1!!! Între 2013 și 2016 am avut 1.5, între 2017 și 2019 1.77(cu un maxim de 1.8). E cât se poate de simplu de înțeles că, după COVID, am intrat într-o frenezie completă, în care valorile pur și simplu nu mai au legătură cu realitatea. Mă uit la cifrele acestea și nu-mi vine să cred ceea ce scriu! 

Dar poate că nu am eu dreptate. De ceva vreme ni se tot spune că America este într-o cursă puternică de industrializare, iar dacă ne aflăm într-un setup de creștere puternică s-ar putea ca rezultatele să fie doar aparent dezechilibrate, iar corecția lor să se facă pe creștere. Așa e oare? N-avem cum să răspundem dilemei decât consultând evoluțiile de la bază. 

Indicele industrial ISM e considerat un indice cheie al economiei americane deoarece măsoară nivelul comenzilor la nivelul fabricilor americane. Cu alte cuvinte, acest indicator ne spune ceea ce s-a cumpărat din fabrică, nu ceea ce ar estima cineva sau vreun sentiment rezultat dintr-o cercetare sociologică. Ei bine, indicele ISM se află la nivelul de -49,1(vezi primul grafic atașat articolului). După cum limpede puteți observa, indicele a fost în teritoriu de contracție timp de 15 luni consecutive. Este cea mai lungă perioadă de contracție de la criza din 2008!


Având nivelul ISM, poate e bine să ne uităm și pe secțiuni, adică la nivel ceva mai local. Pentru aceasta putem consulta indicii specifici. De exemplu, Empire State Manufacturing ne arată nivelul general al condițiilor de business din New York. O valoare pozitivă semnalează condiții favorabile de business, valoarea zero este cea de echilibru, iar o valoare pozitivă sugerează condiții prielnice. Acest indicator se află la nivelul de -43.7(!!!), cel mai scăzut nivel din 2020! Dallas FED Manufacturing este un indice similar pentru statul Texas, iar acesta se află la cea mai redusă valoare din 2020. Kansas City Fed Manufacturing a scăzut brusc în ianuarie la nivelul din 2020! Toate valorile le puteți vedea în graficul alăturat, unde cu negru puteți vedea evoluția valorilor medii ale acestor indecși.  

Ce avem de fapt aici? E o fraudă uriașă. Întreg „Bidenomics”-ul este o imensă fraudă căutând să le vândă celorlalți iluzia unei Americi care merge strună. O scamatorie similară - însă pe fundamente infinit mai bune - au reușit americanii atunci când au scufundat URSS și sateliții, la sfârșitul anilor 80. Falsa bunăstare a fost marketată excesiv, iar fraierii au înghițit gălușca, vânzându-se pe mărgele de sticlă frumos colorate, dar extrem de ieftine. Un lucru similar e încercat acum de DeepState-ul american. Întreaga mass medie își flexează arătând lumii „puterea de recuperare” a SUA. Se vede însă cu ochiul liber că prima economie a lumii este, fără drept de apel, China. Ceea ce încearcă SUA să facă este să mimeze un salt tehnologic. Iar calul de bătaie este mult prea marketatul AI. Culmea, AI, domeniu în care China e cu mult înaintea SUA, doar că nu marketează din rațiuni care țin de interesul său național.

Ar trebui să înțelegeți că SUA nici măcar nu se află la prima tentativă de acest fel. A mai fost una înainte, aproape la fel de umflată precum aceasta, cea a tehnologiei de imprimare 3D. Mai țineți minte rapoartele secrete despre cum, cu noua tehnologie, avantajul Chinei va dispărea întrucât fiecare își va putea produce obiectele personalizate? Unii vorbeau despre cum designerii vor vinde doar schițe ale produselor care apoi vor fi aduse la realitate prin tipărirea în tehnologia 3D. Ce s-a ales din toată această bulă? Mai nimic. În tipărirea 3D tot chinezii au ajuns lideri, experimentând inclusiv tipărirea de case. Mă rog, din punctul meu de vedere o mare inutilitate. 

Nu există altă concluzie decât că se încearcă aceeași scamatorie, cu diferența că acum lumea nu mai e atât de proastă, iar butaforia americană s-a cam cojit, astfel încât scamatorul, în loc de a ne apărea strălucitor și invincibil, își arată vârsta înaintată și uzura exagerată.  De aceea trucurile nu-i mai ies, ajungând chiar de râsul copiilor care, în alte vremuri, rămâneau fascinați de „puterile” iluzionistului de pe scenă. Însă cum mai poți impresiona pe cineva când jobenul e ponosit, iar mantia mâncată de molii? 

39 de comentarii:

  1. Asa e domnu' Dan!

    Dar, din pacate foarte putini oameni ai planetii din ziua de astazi, mai vad si inteleg un Alexandru Andries cu a sa melodie:

    "La telejurnal"

    https://youtu.be/bymsicbtHo8?si=fpx66zxf0AcE1HFo

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.youtube.com/watch?si=yDqkb-Jfk5jNRHpp&v=YCxn0Evfapo&feature=youtu.be

    RăspundețiȘtergere
  3. Banuiesc, ca daca deja au emigrat foarte multi straini in Romania, si s au si repatriat deja foarte multi romani emigrati din OC, asta inseamna ca acolo e pe finalizare o Cataclisma inceputa mai demult, nu?
    D aia se si incearca cu disperare, aspirarea Ucrainii si Moldovii in implozia OC, in speranta ca ele or sa astupe leakage-ul de personal defec(t)at!

    RăspundețiȘtergere
  4. Au tiparit bani cu nemiluita iar pe de alta parte circulatia dolarului s-a restrans. Ce faci cu atatia bani? Din disperare oamenii ii baga pe bursa crezand ca asa mai salveaza ceva pt ca acolo cel putin sunt niste intreprinderi reale care de bine de rau inca mai produc ceva.

    E un Caritas in toata regula si se va sparge si bula asta. Zuki si-a facut bunker.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru aces articol unic in presa romaneasca.
    Chiar va meritati numele de Trenduri Economice.

    RăspundețiȘtergere
  6. E adevarat cu bula imprimantelor 3D, chiar si eu am pus botul la vrajeala si a fost un mare fas, imi faceam calcule cum sa cumpar imprimante 3 D si sa imi fac o piata enorma cum se preconiza.
    Cand colo abia aveam 2 , 3 clienti pe luna, noci de hartie igenica la firma nu am scos banii inapoi.
    Afacerile devin tot mai greu de facut.
    Statul e un parazit maximal care ne taxeaza si face bani. Noi nu facem.
    Iar banii statului care cica sunt ai nostri, nu avem putere de decizie.

    O alta bula e cea a NFT-urilor.

    The global NFT market cap today is $22.80 Billion, a +23.10% change in the last 24 hours.
    Chiar şi mesajele de pe Twitter pot fi vândute ca NFT-uri. Spre exemplu, co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a scos la licitaţie primul său tweet în Martie 2021 pentru milioane de dolari, transformând câştigurile în Bitcoin şi donându-le spre caritate.


    Acum ma scuzati ca nu fac bine aritmetica finantelor, de aceea va citesc sa invat cate ceva des0re finantele mondiale, dar daca poti vinde orice prin NFT, nu doar corespondentul unei opere de arta cu toate caracteristicile produsului scrise in NFT, si poti face arta chiar si din tweeturi, care devin "de milioane", se poate monetiza pana si aerul respirabil si sa il bagi pe bursa, si uite asa creste valoarea economiei nationale.

    Daca ar face fiecare roman un NFT si ne aruncam pe piata, pai 10% vor avea succes si 1% ar deveni atat de valoroase ca ar depasi PIB Romania.
    Si cand le ia taxele si impozitele de pe NFT din tranzactii, am avea PIBul Chinei si am rupe tot.
    Bine nu avem mass media care sa ne promoveze, a fost un exercitiu de imaginatie. Dar bulele se creaza cand ai toate parghiile in mana, inclusiv politic, financiar, mass media.
    Deci puterea de a crea bule si puterea de a distruge bule economice e urmatorul razboi.
    La sfarsitul acestui razboi cu Bula vom ajunge sa renuntam de tot la bani deoarece au fost magnetizati ca arma.
    Orice bula financiara e doar o arma economica de a invinge adversarul.
    Bula Financiara = pistol ce trage in populime cu fascinatia valoriilor.
    De ce punem botul la valorile fanteziste?






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel ca in filmul "Pursuit of happiness":
      1) inteligenta materializata/intrupata in tehnologie (aparatura pe care se chinuia "eroul" filmului ca s o vanda),
      2) are aceeasi rara intrebuintare ca Inteligenta Artificiala/Escrocheria Financiara, doar ca aceasta din urma este extrem de profitabila.

      Ștergere
  7. Lumea a obosit, răbdarea ei se rărește ca luna în descreștere. Marea șaradă a politicii, servită ca guvernare și diplomație, și-a pierdut strălucirea, dezvăluind realitatea crudă de dedesubt. Aceste spectacole de marionete politice, concepute pentru a distra și a distrage atenția, nu mai maschează adevărata intenție a celor de la putere. Războaiele, aparent nesfârșite și justificate de cel mai subțire dintre pretexte, sunt acum văzute pentru ceea ce sunt cu adevărat: lupte asupra resurselor, atât tangibile, cât și eterice, inclusiv liniile ley și artefactele antice, luptate nu în beneficiul celor mulți, ci pentru îmbogățirea celor mai mulți. puţini.

    Apelul din inima umanității este clar și fără compromis: este timpul pentru dezvăluirea tuturor tehnologiilor de vindecare și a remediilor suprimate. Această cerere provine dintr-o cunoaștere profundă a faptului că cheile pentru sănătate și bunăstare nespuse au fost ascunse în mod deliberat vederii publice, închise pentru a păstra status quo-ul de control și dependență.

    Cu toate acestea, acesta este doar primul pas într-o călătorie care promite să ne remodeleze înțelegerea existenței în sine. Orizontul face semn cu misterele antigravitației, secretele navigației în cronologie și potențialul de a explora tărâmuri dincolo de imaginația noastră actuală. Acest viitor, vast și expansiv, așteaptă înțelegerea noastră colectivă, oferind o tapiserie de posibilități care ar putea ridica umanitatea la culmi fără precedent de iluminare și armonie.

    Cu toate acestea, pentru a porni pe această cale, trebuie mai întâi să ne dezlipim de rețeaua telenovelei politice și de ciclurile nesfârșite de conflict care ne-au captat atenția și resursele. Oamenii, uniți în scop și viziune, trebuie să-și recâștige puterea, îndepărtându-se de umbrele manipulării și spre lumina responsabilizării colective.

    În acest demers, hotărârea noastră trebuie să fie la fel de vastă ca universul însuși, pentru că provocările cu care ne confruntăm sunt semnificative. Cu toate acestea, promisiunea a ceea ce se află dincolo este un far de speranță – un apel de a transcende micile certuri care ne-au despărțit de mult timp și de a îmbrățișa un viitor în care omenirea stă împreună ca gardieni ai Pământului și exploratori ai cosmosului. Acesta nu este un vis, ci un destin, unul care necesită curaj, unitate și căutarea necruțătoare a adevărului și a libertății.

    RăspundețiȘtergere
  8. >Însă cum mai poți impresiona pe cineva când jobenul e ponosit, iar mantia mâncată de molii?

    Și iluzionistul e senil și căcat pe el și pute de trebuie să văruiască ăia sala de spectacole!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pana unde vedeți ca va continua aceasta bula ?
    Pana după alegerile americane?
    Nvda e estimat sq ajungă la peste 800 pct cu o corectie poate Pana în 700-650 și o ultima creștere (probabil 1000-1200)...

    RăspundețiȘtergere
  10. Istoria (da semne ca) se repeata cu precizie matematica. Avem in tacam si programare predictiva etc. Nu conteaza..alienarea umanitatii este suficient de avansata cat sa nu dea batai de cap. Ingineria sociala isi vede de treaba ei si numai bunul Dumnezeu stie ce are de facut.
    Un preambul interesant - prin referire la Marea Recesiune ’29-’33 – de urmarit in serialul Babylon Berlin / acum pe HBO Max in urmatoarele secvente: Sezonul 3 / Ep 7/ intre min 16:42 .. 20:52 si 21:52 …23:46 // S3/Ep 9 / intre min 27:33.. 29:21 // S3/Ep/10, intre min 16:24..18:14 si 24:29..28:22 // S3 / Ep. 12, intre 51:21…56:42 // S4 / Ep 1 / intre 11:40 …s a m d
    Dar filmu-i film, il recomand. Are multe aspecte..vremurile fiind similare, diferenta fata de acum o face doar tehnologia.
    Si asa pentru “luminare”, il rog foarte mult pe DD sa (ne) explice (celor necunoscatori in domeniu financiar) succinct si printr-o aritmetica simpla mecanismul vanzarilor actiunilor “in lipsa”

    RăspundețiȘtergere
  11. Au început revoltele contra Zelensky in Kiev:


    https://x.com/liz_churchill10/status/1756138671269421563?s=20

    Există o teorie în Ucraina, potrivit căreia Zelensky a fost în secret un trădător care plănuia să vândă Ucraina, iar Zalushny nu a respectat ordinele directe de a o opri.

    https://youtu.be/Nfp0lQyBK18?si=7wkZqfDSoN5iHsxH

    Interviul lui Tucker a demoralizat trupele ucrainiene care și-au pierdut motivația după moartea lui Zalujnîi.
    Ucraina sub Zelensky își trăiește ultima clipă.
    Și toți zic ca interviul cu Putin nu, nu a avut efect.
    Pai atunci ce căuta vocile alea din video de mai sus, am pus link . Sa protesteze contra lui Zelensky. Asa ceva nu a existat niciodată.
    Odată picat Zelensky pică și Iohannis. Ca au semnat acorduri de parteneriat și unde merge unul merge si al doilea.
    Deci ceibde la Kiev care protestează împotriva lui Zelensky protestează și împotriva lui Iohannis.
    Un interviu domnule președinte cand dați, de 2 ore. Nu 15 secunde de TikTok.
    După umila mea părere interviul cu Putin l-a dat jos oe Zelensky din statuia de erou pentru toată planeta.
    In plus, interviul in sine arată ca audiență moartea televiziunilor care dacă nu primesc bani de la politic sunt moarte.
    Nu se mai uita nimeni la știrile MSM.
    X e noua platforma de audiență și la toți li ciudă.
    Si nu le vine sa creadă ca X ke ia audiența.




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China nu se va alia niciodata cu nimeni. La 1.5 miliarde ea este deja regional aliata cu ea insasi.
      Problema este ca istoric are experienta zero in ale conflictelor.
      Amza

      Ștergere
  12. Rusia este dispusă să asiste forțele de securitate din Irak, în timp ce Bagdadul continuă să ceară ca forțele americane să părăsească țara.

    https://x.com/thesiriusreport/status/1756286987105866229?s=20

    RăspundețiȘtergere
  13. Declinul Germaniei va duce în cele din urmă la realizarea celui mai rău coșmar al SUA.

    Apropierea și integrarea germano-rusă.

    Stiti ce inseamna asta?

    Ca Rusia-Germania va lupta cu China, nu SUA.
    De fapt va fi un razboi China-Rusia, Germania de partea Rusiei si SUA de partea Chinei.

    Toti vasalii SUA vor trece sub autoritatea China.
    Normal Germania se va revolta si va trece de partea Rusiei.

    Rusia+Germania sunt capabile sa fie liderul noii lumi invingand China.
    Dar pana atunci sa urmarim atent cum SUA devine vasal Chinei, si cum Germania va relua si mai puternic relatiile cu Rusia.
    Dar nu se va intampla fara nenorociri.
    Germania va fi nenorocita rau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Priml semnal ca deja unii germani vor sa iasa din Uniunea Europeana si sa reia gazul ieftin rusesc:

      https://r3media.ro/alice-weidel-afd-germania-uniunea-europeana-dexit/

      O sa vedeti ca daca Germania nu reia gazul ieftin rusesc se va ajunge la razboi civil in Germania cand fabricile si uzinele lor vor fi inchise ca cele romanesti.
      Unde sa plece germanii sa lucreze?
      Sunt niste nervi intinsi la maxim in populatia germana data afara din fabricile ce se bazau pe gazul ieftin.

      Ștergere
    2. https://www.economica.net/criza-imobiliara-germania-cel-mai-mare-declin-din-ultimii-20-de-ani-pentru-piata-cladirilor-de-birouri_724442.html


      Până acum, Germania este cea mai afectată ţară europeană de turbulenţele globale de pe piaţa imobiliară, care afectează China şi Statele Unite. În ultima perioadă au fost concedieri masive în construcţii, iar sectorul imobiliar a solicitat ajutor de urgenţă

      Ștergere
    3. "Apropierea și integrarea germano-rusă."

      Posibil, insa nu integrarea la care viseaza unii ci una caraacterizata de un val urias de nemti, diversi UE-isti care vor pleca cu bocceaua in bat spre est sa-si caute de lucru. Da, asa ceva se intrevede.

      Ștergere
  14. Va sugerez o paralela i tre Biden si starea de moment USA. Coincidenta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pestele de la cap se impute. ( proverb tracic)

      Să o luăm altfel:

      Pune pe Valdimir Putin in loc de Biden Robinette si pe Robinet in loc de Vlad.

      1 Dacă Biden era președintele Rusiei declanșa armele atomice toate. 😹 Părerea mea.

      1 Dacă Putin era președintele SUA era prieten mare cu Xi și ajuta Europa să rămână aristocratica, nu o vagauna din lumea a 3-a.
      Mergeți in vizită la Paris.
      Parisul de dinainte de pandemie e amintire.
      Nu mai găsești un francez sau european pe străzi.
      Am rămas șocat.
      Te simți in Cairo acolo.
      Dacă asta este idealul ca toate orașele să ajungă pline de arabi, africani si asiatici mai bine RO Exit.
      Dar sa fi naționalist azi înseamnă ca cica ești retardat si înapoiat.
      Shame and guilt, armele corectitudinii politice.
      P


      Ștergere
    2. 11 februarie 2024 la 15:22
      "1 Dacă Biden era președintele Rusiei declanșa armele atomice toate. 😹 Părerea mea."

      Si cu milioanele de superbogati si miliardele lor PLUS AVERI COLOSALE ce te faci? Chiar continui sa crezi ce vezi in filme si la tv?
      Crezi ca "aristocratia: de care vorbesti, este undeva acolo in nori, vulnerabila, si in bataia vintului, tacuta si speriata ca iepurii si care depind de UN OM??:)))

      "1 Dacă Putin era președintele SUA era prieten mare cu Xi și ajuta Europa să rămână aristocratica, nu o vagauna din lumea a 3-a."

      Asa este si impreuna cu stabilitatea financiara chiar este grija cea mai DE VIRF a oligarhatului ESTIC!
      Ar fi putut sa ramana aristocratica DAR NU MAI AU CU CE!

      Ștergere
  15. Si presedintele senil care se rahateste pe el, vorbeste cu mortii si da mana cu aerul e imaginea veritabila a acestui scamator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puterea lui Zero
      0 la puterea 1 = 0
      0 la puterea 2 = 0
      Se spune ca Grigore Moisil ar fi concluzionat astfel :

      "O nulitate ridicată la putere rămâne tot o nulitate."
      😂 😂 😂

      Ștergere
    2. Ca intotdeauna realitatea bate CARTEA lui Moisil. Dupa cum vezi nulitatea nu este sinonima cu zero. Nulitatea ridicata la putere ARE PUTERE sa-si faca de cap, si nu oricum, ci TARE DE TOT!
      ...si INCA nu ati vazut NIMIC! Meciul n-a inceput..ci doar incalzirea.

      Ștergere
    3. Nulitatea ridicata la putere ARE PUTERE sa-si faca de cap, si nu oricum, ci TARE DE TOT!
      ...si INCA nu ati vazut NIMIC!


      😂 😂 😂
      Nu e nici o contradicție cu Moisil, o nulitate are PUTERE sa transforme tot ce atinge in ZERO si ii da o putere la acel zero, dar in fonal tot zero ajunge oricât ne uităm doar la putere ignorând ce se ridică la putere.
      Putem chiar sa ne manipulam mințile sa credem ca gunoiul e valoare, vor apare oameni de stiinta care vor recicla gunoi si vor face fripturi din ape uzate menajere, dar oricât o lungim la final da zero.
      Singura lor arma e timpul după care se ascund in cicluri repetate parcă nesfârșit.
      Doar ca 0 la puterea infinit da tot zero.
      Si daca ne obișnuim sa trăim in lumea lui Zero vom avea si noi o viață zero.
      E suficient sa apară un 1 cu același puteri ca a lui Zero si sa arate ca totul e unu.

      Ștergere
  16. Eu nu vreau să-mi dau cu părerea...
    Eu vă expun faptele...
    Barometrul unei economii sunt transporturile...
    Sunt de vre-o douăzeci de ani prin partea asta de lume, America adică, și mă ocup cu transporturile... am o companie de transport...
    Schimbul de marfă între metropolă, America adică, și colonie, Canada adică, a scăzut la mai puțin de jumătate...
    Din cauza lipsei banilor, am ajuns să transportăm la tarifele de acum 5 ani în urmă...
    Starea drumurilor e jalnică... se degradează văzînd cu ochii și nu sunt bani pentru reparații...
    Oamenii trăiesc din ce în ce mai greu...
    Adevărul e că nu se face nici marfă dar nici nu au cu cine...
    E greu de imaginat pentru cei din România cît comunism e acum în America...
    Nouă ne-au închis fabrici și combinate realmente competitive dar ei încă păstrează ateliere și fabrici de acum 150 de ani în urmă...
    Atitudinea angajaților depinde de culoarea politică a statului...
    Unde-s democrații la putere, e o puturoșenie și o lehamite ce nu s-a văzut la noi în comunism...
    La republicani îți mai aduci aminte de vechea Americă dar și-aici sunt probleme... în special cu forța de muncă... emigranți incompetenți aduși din țările calde...
    Cetățenii americani care încă mai simt ceva pentru țara asta sunt în pragul revoltei...
    Nu știu cît o să mai poată să-i țină în frîu Donald Trump...
    Uitați de America care era la sfîrșitul mandatului lui Trump... e o amintire care s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată.

    PS. Nu se va vota nici-o lege de finanțare a războiului. Congresul n-a aprobat și nu va aproba nimic.



    RăspundețiȘtergere
  17. Nu voi comenta decat asupra unei afirmatii facute de DD: cea despre “frauda” cu tehnologia imprimarii 3D si despre inutilitatea tehnologiei.

    In primul rand, pentru a putea comenta ceva despre tehnologia de imprimare 3D, in primul rand, trebuie s-o cunosti, altfel orice afirmatie, va fi una “din afara”, fara vreo legatura cu realitatea.

    Tehnologia in sine, a fost inventata inca de prin 1940 si pe parcurs, a fost dezvoltata de japonezi, de cehi, de germani, de americani, de romani, de multi, din multe locuri ale lumii. Ca abia prin anii ’80 tehnologia a devenit mai accesibila ca pret si ca abia atunci au aparut materiale specializate de lucru pentru asa ceva, asta e cu totul altceva dar tehnologia in sine, nu e deloc noua.

    Nu a fost, nu este si nici n-are cum fi vorba de vreo frauda in domeniu iar utilitatea tehnologiei este incontestabila, dat fiind ca in foarte multe domenii, utilizarea ei a ajuns indispensabila iar domeniile in care castiga din ce in ce mai mult teren, sunt din ce in ce mai multe, cu fiecare zi.

    DD, mai face doua afirmatii fara vreo legatura cu realitatea: prima, ca liderii in domeniu sunt chinezii si a doua, ca tot chinezii sunt cei au experimentat “inutil”, tiparirea de case.

    In domeniu, chinezii sunt lideri DOAR in vanzarea de imprimante 3D ieftine si accesibile practic pentru oricine dar care din pacate, sunt mai degraba niste jucarii ceva mai sofisticate, fara nici o utilitate industriala. Sigur, ei fac si imprimante 3D industriale dar la preturi comparabile cu cele practicate de constructorii de top din domeniu!

    Legat de printarea 3D a caselor, China n-are nici o legatura cu pionieratul in domeniu. Nu mai stiu daca primii care au realizat asa ceva au fost australieni sau olandezi dar sigur, n-au fost chinezi. In prezent, exista foarte multe firme care realizeaza case printate 3D, numai in Europa fiind cateva zeci, spre exemplu, danezii de la COBOD – International, realizand in prezent, case in Ucraina (evident, nu numai acolo!), care sa inlocuiasca locuintele distruse de razboi.

    Probabil ca DD vede “inutilitatea” folosirii tehnologiei 3D in constructia de case, in aceea ca o constructie realizata astfel, costa cu cel putin 45% mai putin decat o casa construita traditional, ca respecta riguros dimensiunile si formele proiectate, ca necesita cu mult mai putina forta de munca si utilaje specifice, ca timpul edificarii este redus cu pana la 70%, etc! De retinut si faptul ca imprimanta 3D pentru case, nu functioneaza cu betoane luate “de la betoniera” ci, cu betoane elaborate special pentru asa ceva, de firmele din domeniu. Intr-un viitor nu foarte indepartat sper, si eu voi putea folosi aceasta tehnologie pentru constructii dar asta depinde de cat de repede se vor misca cei de la Heidelberg-Cement, ca sa gaseasca reteta optima pentru betonul care sa indeplineasca cerintele mele. Ei realizeaza si acum, inca de ani buni, betoane speciale pentru printarea 3D, pentru firme de profil din Franta, Germania si Olanda dar na, eu vreau ceva un pic diferit. Din fericire, cei din conducerea lor sunt deschisi la colaborari si chiar se ocupa serios de asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-am citit toate comentariile și da, aveți dreptate. De ce am spus eu fraudă? Din exact același motiv pe care l-ați enunțat deja: n-ai cum să-ți faci nasturii, jucărioarele sau husa telefonului la imprimanta 3D pentru că ... este scump. În mod evident sunt domenii industriale în care această tehnologie e utilă, în special ca bază pentru producția de masă(ați dat perfect exemplul cu matrițele). De ce am spus că e o fraudă? Pentru că, pur și simplu, nu poți înlocui TOT ce face China cu imprimarea 3D, așa cum nu vei putea înlocui tot ce face omul cu algoritmii AI. Frenezia aceasta simplificatoare e o fraudă care mișcă banii în diverse așa-zis investiții absolut aberante.

      Ștergere
    2. Nu poti inlocui TOT ce face China, punct. Nici prin 3D printing, nici altfel. Avansul pe care China l-a luat, e atat de mare si exploziv, incat ar fi nevoie de o unitate nelimitata pe zona tehnologiilor si a productiei a tarilor dezvoltate, inclusiv Rusia, care are si resursele naturale necesare, pentru a o egala. Dar asta e o utopie in conditiile in care tarile alea dezvoltate sunt ocupate doar cu a-si baga bate in roti, reciproc...

      Ștergere
  18. Este pe undve pe aici, un comentariu al unuia care ii da dreptate lui DD, aratand ca el insusi “s-a fript” cu imprimantele 3D incercand sa le comercializeze, in final ajungand la concluzia ca totul nu e decat un fas, pentru ca nimeni nu le cumpara. Pai, e normal sa fie asa, in special in Romania (dar in esenta cam peste tot), in conditiile in care imprimanta 3D, este o scula care nu poate fi folosita decat de “un meserias”, adica, de cineva care stie ce sa faca cu ea! Atata timp cat o persoana nu este profesionist in inginerie si nu are cunostiinte avansate intr-un domeniu anume, unde utilizarea imprimantelor 3D este utila si, aceeasi persoana nu are cunositinte avansate de proiectare 3D, pur si simplu n-are ce face cu un asemenea utilaj! In acelasi timp, acea persoana, trebuie sa cunoasca si sa inteleaga foarte bine principiile printarii 3D si sa cunoasca de asemenea, foarte bine, materialele cu care urmeaza sa lucreze.

    In prezent, exista domenii in care utilizarea imprimantelor 3D a devenit indispensabila si am sa numesc doar cateva dintr-o lista efectiv enorma:
    - Stomatologie, unde tehnologia printarii 3D este legata de tehnologia scannarii 3D de inalta rezolutie
    - Realizarea de proteze medicale de toate felurile, de la cele bio-compatibile, pana la cele cibernetice sau mecanice
    - Realizarea de scule dedicate si speciale, pentru chirurgie si diferite alte domenii
    - Fabricarea de matrite de turnare, in cam toate domeniile
    - Prototipare
    - Machetare, modelistica si micromodelistica

    Tehnologia de printare 3D a reprezentat o adevarata revolutie in multe domenii dar sigur, nu e ceva la indemana oricui si niciodata sau oricum, nu prea curand, nu se va ajunge ca fiecare sa-si poata realiza singur in casa, ce-I trasneste prin minte, pentru simplul motiv ca numarul celor care indeplinesc conditiile necesare pentru intelegerea si utilizarea tehnologiei, este extrem de redus, la nivel mondial.

    Pentru utilizarea tehnologiei, desi proiectarea de baza e aceeasi pe care orice inginer ar trebui s-o cunoasca, e nevoie de transpunerea proiectului intr-un model digital tridimensional, la scara 1:1, avand in vedere dimensiunile maxime de lucru ale masinii pe care se va realiza proiectul. Tot in faza de proiectare, trebuie sa se tina cont de materialul care va fi utilizat pentru printare, cunoscand coeficientii de dilatare si respectiv contractie ai materialului la anumite temperaturi, la variatiile de temperatura si la modul cum materialul se contracta si se dilata, pe diferite portiuni ale aceleiasi piese, in functie de formele acestora (tensiunile locale din piesa). Dupa finalizarea proiectului tridimensional in format digital, acesta trebuie transpus in limbaj-masina (G-code, de exemplu), astfel incat proiectul “sa poata fi inteles” de softul de control al masinii. Urmeaza introducerea proiectului transpus in limbaj-masina, in softul de control al masinii, unde, cunoscand caracteristicile materialului de lucru si caracteristicile urmarite pentru produsul final (rezistenta mecanica, aspect, etc), se fac reglajele masinii pentru temperaturile de lucru, grosimile straturilor, gradul de umplere per strat, vitezele si acceleratiile capului de printare pe cele 3 axe, debitul materialului de printare sau timpii de expunere per strat, etc.

    De altfel, imprimantele 3D sunt de foarte multe tipuri, fiecare cu modul ei de lucru, cu gama proprie de materiale de lucru, cu propriile cerinte. Nu faci nasturi pe o bio-imprimanta, nu ornezi torturi pe o imprimanta SLA, nu injectezi betoane pe o imprimanta FDM pentru plastic, etc. Pana la urma, imprimantele 3D nu sunt decat o ramura (cu multe subramuri), a clasei de utilaje generic denumite CNC si sunt utilaje de inalta tehnologie din domeniul mecanicii “robotica-mecatronica” si, e evident ca nu fac parte dintre lucrurile destinate uzului comun.

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci nu, tehnologia de printare 3D, nu este si nu va fi prea curand accesibila maselor largi ale populatiei.

    Nu stiu, poate cand vor fi suficient de multi ingineri specializati in domeniu, astfel incat sa faca proiectare la cerere sau proiecte tip, gata de folosire, pentru uz comun, sa se schimbe in acest sens. Sau de ce nu, utilizarea pentru asta, a AI!

    In prezent, pe cele cateva site-uri de specialitate existente, se gasesc numai fisiere gata transpuse in limbaj-masina de diferite forme (G-code, stl, obj, etc), pentru chestii decorative, mici jucarii si obiecte utile care in 99% din cazuri, sub alte design-uri, se gasesc pe toate drumurile si sunt infinit mai ieftine, decat daca te apuci sa ti le printezi singur. Din punctul asta de vedere, parerea majoritatii (fara cunostiinte in domeniu), ca tehnologia de printare 3D e doar un moft costisitor fara mare utilitate practica, are intr-adevar o justificare, n-am cum nega asta. Sa dai o caruta de bani ca sa-ti achizitionezi un utilaj pe care sa realizezi in cateva ore niste chestii pe care le gasesti gata facute, la magazinul din colt la 3 lei bucata, e clar, o tampenie!

    E o tampenie fara sens sa te apuci sa-ti faci un nasture pe o imprimanta 3D. Nasturele ala trebuie proiectat, printarea lui dureaza mult si costul e cu mult mai mare decat al unui nasture cumparat din comert. Dar daca te apuci sa faci pe imprimanta 3D o matrita pentru fabricarea de nasturi, da, atunci are rost din plin: matrita se va face mult mai rapid, va fi mult mai precisa si va costa infinit mai putin decat o asemenea matrita facuta prin alte metode, in final, nasturii rezultati prin turnarea in matrita aia, fiind si de un design aparte (al tau), si mai ieftini decat cei din comert!

    Eu unul, lucrez cu tehnologia asta de peste 30 de ani, am si eu contributia mea la dezvoltarea ei si evident, nu numai ca o cunosc perfect dar o si utilizez zilnic cu succes si foarte profitabil, pe cele cateva imprimante 3D de diferite tipuri si dimensiuni, pe care le am.

    Nici nu va imaginati cate comenzi am tot timpul, pentru realizarea de matrite de tot felul, pentru turnarea de lumanari decorative, de sapunuri, de mici bijuterii, de ipsos pentru decoratiuni sau reconditionari in constructii, de roti dintate sau diferite repere pentru roboti de bucatarie, masini de tocat, elemente de la autovehicule, etc, avand in acelasi timp colaborari permanente cu cateva cabinete stomatologice si cu cativa medici chirurgi si ortopezi, astea, in afara de piesele pe care le fac pentru propria afacere, utilizand cele 10 imprimante diferite si 2 routere CNC care abia fac fata si carora in curand li se vor alatura si cele 4 imprimante “industrial grade”, de mari dimensiuni, pe care le am in prezent in lucru!

    Da, dar eu sunt inginer si proiectez ce este nevoie sau ce vreau, in conformitate cu cerintele tehnologiei, nu sunt un utilizator care doar introduce un stick cu ce-o fi pe el, in fundul imprimantei si-I dau drumul sa faca ce a conceput si proiectat altul…
    Oricine doreste si are si suficienti bani, isi poate cumpara un instrumentar complet specializat pentru micro-chirurgie dar, de ce-ar face asa ceva, daca nu este un medic specialist in domeniu si nu stie, nici n-are la ce-l folosi? Exact asa stau lucrurile si in cazul imprimantelor 3D. Un asemenea utilaj, nu e o masina de tocat, de care are nevoie orice gospodina si pe care stie s-o foloseasca!

    RăspundețiȘtergere
  20. Se pare că foarte puțini s-au întrebat, dat fiind că Germania se află într-un declin terminal rapid, ce înseamnă asta pentru viitorul UE?

    La urma urmei, Germania a fost principala economie a UE de la înființare, este în criză pentru cantități uriașe de datorii suverane a UE și a fost un stat donator major al UE și a salvat națiunile UE eșuate.

    Când fundațiile se prăbușesc, casa cade mereu.

    Dacă Germania va cădea zgomotos chiar în acest an, azi, mâine, la varasau la toamnă, cât va dura pana celelalte țări sucomba și ele?
    Va răspund:
    Cât a durat când a căzut comunismul?
    Noi am picat ultimii ca nu voiam să părăsim comunismul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La el si ACUM, noi vom parasi ultimii capitalismul. Vom fi precum ultimul mohican care alearga ca bezmeticul cu toporishka.
      Nu ne lasam NEAM!!!
      Ne vom tine cu dintii de propietatile private de salarii si pensii speciale. Si nu vorbesc de resedintele populatiei(alea nu se pun) ci de zecile de mii de hectare de terenuri, paduri, dealuri, platforme industriale, cladiri de afaceri, Mall-uri, flote de masini, etc, fix ce ii asteapta pe nemti si evident si pe vecinii lor care si ei sunt un fel de MINI-Me(german).

      Cel mai paradoxal este ca nimeni din UiE si nici Putinache in interviu nu are nici un plan CONCRET de viitor.
      Nici un candidat n-are nici un plan real, doar promisiuni care in trei zile dupa alegeri se spulbera precum s-au spulberat in Argentina unde toate sindicatele au iesit ca disperatii in strada.

      Ștergere
  21. https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/03/24/how-china-used-more-cement-in-3-years-than-the-u-s-did-in-the-entire-20th-century/

    RăspundețiȘtergere
  22. https://x.com/FiveTimesAugust/status/1756757668507615665?s=20


    Această conferință de presă este cu șeriful lui Butler, Ohio County, Rick Jones.

    Spune multe despre situația de azi
    Imigranții sunt marcați cu steag rosu, au venit sa ne facă rău.
    Federalii nu fac nimic, sunt ocupați, garda la fel, armata la fel, preluam noi tot.
    Zice de hack uri ale rușilor, chinezilor, iranieni etc...zice multe
    Ceea ce e original este ca vine totul de la șerifi.
    Se organizează sa se apere.

    RăspundețiȘtergere
  23. https://x.com/UgoJustrealugo/status/1756803335519150367?s=20

    Congo încă plătește Franței aproximativ miliarde de dolari pentru impozite coloniale în fiecare an. Între timp, Congo este cea mai săracă țară din Africa, cu toate bogățiile și resursele lor. Multe țări africane se ridică acum împotriva NATO și îmbrățișează Rusia și Putin. #Africanow

    Interviul istoric Putin Tucker eliberează Africa de colonialism?

    RăspundețiȘtergere
  24. Taylor Swift A Pentagon (CIA) PsyOp Asset

    https://x.com/MrConspiracy33/status/1756722350274609178?s=20

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu cade niciun scamator, asa dupa cum nu cade nici Satana de pe matura!
    Ca sa aibe mireanu' perpetuu pereche la aberatie!
    Daca ar disparea, atunci n ar mai invia nici Cristos, pentru mantuirea de cazne in zadar!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)