joi, 8 februarie 2024

Cenzura 3.0


Într-o postare de acum câteva zile(Anii 50 în direct) vă explicam niște mișcări vizibile în ceea ce privește instituirea la noi a unei stări de teroare similare celei din anii 50. Cei care citesc acel material ar putea avea impresia că situația este una specifică României, ca zonă de frontieră între două lumi. Doar că o asemenea nebunie nu poate veni pe un fond de normalitate, ci ca efect al unui dezechilibru al ideologiei societății occidentale în general. De aceea astăzi vom analiza ceva mai atent ceea ce se petrece în „satul globalizat” al occidentului.

Probabil știți că Tucker Carlson se află la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Putin. Situația este extrem de deranjantă pentru centrii de putere de la Washington și Bruxelles. Orice om normal ar sta să se întrebe dacă un asemenea deranj își are sensul. La urma urmei, nu-i nici prima și nici ultima dată când Putin e intervievat. Tucker Carlson, fără doar și poate, e un jurnalist cunoscut, dar e un simplu jurnalist, rămas fără acces la microfonul pe care-l avea în mainstream media. Așadar, din punct de vedere logic, cineva care ar judeca normal ar putea eventual să zâmbească la aserțiunea mea conform căreia „centrii de putere sunt deranjați”. Cum ar putea să deranjeze un jurnalist, chiar și în condițiile în care e unul extrem de popular, dacă nu mai are o portavoce în mână?

Poate acum vă chinuiți să strângeți argumente. Probabil îmi veți spune că nu am dreptate, că Tucker Carlson nu mai are acces la „portavocea mainstream media”, dar că are urmăritori direcți și că, în cazul său, o îngrijorare e normală. Vă voi spune însă că nu doar cei de calibrul lui Tucker Carlson stârnesc îngrijorarea, ci inclusiv cei pe care i-ați considera insignifianți, așa cum e subsemnatul. Vi se pare hazardată opinia? Veți înțelege pe parcurs că nu e. Punem pauză pe moment discuției pentru a ne reîntoarce la ceea ce face Tucker Carlson la Moscova.

Momentul în care ne aflăm este cel în care un jurnalist anunță că merge pentru a-i lua un interviu lui Putin. Atât. Nu știm ce conține interviul. Ei bine, aproape instantaneu, în mediile oficiale apar voci de-ale personalităților politicii europene care spun, nici mai mult nici mai puțin, că trebuie incluse restricții de călătorie la adresa lui Tucker Carlson. Am stat strâmb, am întors-o pe toate părțile, nereușind să înțeleg de ce l-ai sancționa pe unul doar pentru că merge să-i ia un interviu lui Putin. Au fost atâția dictatori, unii dintre ei deosebit de sângeroși. În trecut, interviurile care li se luau aveau asigurate primele pagini ale ziarelor sau zona „premium” a programelor de știri. De ce, e lesne de înțeles: publicul e atras de personajele excentrice, iar o asemenea „atractivitate” e foarte simplu de monetizat. Nu s-a pus niciodată problema luării de sancțiuni împotriva acestor jurnaliști. Mai mult, întotdeauna, cei care luau asemenea interviuri erau jurnaliștii de top, cei în care sistemul avea deplină încredere. Ce anume s-a schimbat?

În primul rând faptul că Putin nu e pun personaj excentric. De asemenea, temerea e dată de faptul că ceea ce spune Putin va ajunge la urechile cetățenilor din țările lor. Cetățeni cărora le-a fost tăiat accesul la instituțiile media rusești, astfel încât aceștia acum nu mai pot judeca decât din punctul de vedere al propagandei oficiale. Pentru a înțelege un fenomen trebuie să-l privești din mai multe unghiuri, astfel încât, pe baza observațiilor tale, să-ți faci o idee, să emiți ipoteze pe care să le confrunți la fiecare pas cu realitatea. Ce avem la nivelul informațional al omului de rând occidental referitor la conflictul din Ucraina? O propagandă infectă în care „diavolul Putin încearcă să-l ucidă pe îngerul Zelenskyi”. Nici vorbă despre invazia occidentală în hinterlandul Rusiei, despre corupția endemică a regimului Zelenskyi, despre criza profundă a societății occidentale s.a.m.d. 

Occidentalul de azi este ceva mai jos decât esticul de dinainte de 1989. Cei din blocul influențat de URSS erau îndoctrinați că trăiesc în cea mai bună dintre lumi, că au parte de cea mai bună viață, că e democrație(etica și echitatea socialistă, dacă mai țineți minte!) s.a.m.d. Doar că, întreaga societate trăia într-o gravă disonanță cognitivă întrucât cetățenii acelor state își doreau cu ardoare produse occidentale. Acum, disonanța cognitivă a societății occidentale este la fel de prezentă, însă e puțin mai diluată de propaganda ceva mai bună. Occidentalul de azi are impresia că trăiește în cea mai bună dintre lumi, exact la fel ca esticul de atunci. Și, tot la fel ca esticul de atunci, occidentalul își dorește cu ardoare produse din celălalt bloc. De fapt, cam tot ceea ce se vinde în Occident e „made in China”. Există însă o dorință teribilă de-a occidentalului și pentru alte produse, mai puțin marketabile. Hidrocarburile ieftine rusești sunt atât în visele oamenilor simpli - care regretă vremurile în care prețul energiei chiar nu reprezenta o problemă - cât și ale celor de la nivelurile superioare, care au eșuat în tentativa lor de a pentru a pune mâna pe acele resurse cu un cost minimal, inventând calul troian ucrainean. 

Având această imagine înțelegem limpede că Occidentul se află într-un setup extrem de fragil și de aceea orice turbulență, chiar și aceea în care un jurnalist fără acces la media mainstream îl lasă pe „dușmanul poporului” să vorbească necenzurat, se poate dovedi fatală. Pe vremea lui Ceaușescu, dacă spuneai bancuri cu „tovarășul” puteai să ajungi în beciurile Securității. De ce? Pentru că regimul era fragil și orice turbulență putea să îl dărâme. Și s-a văzut cât de ușor a fost ca acel regim să fie dărâmat din rădăcini. 

În ceea ce privește Occidentul actual, există o structură de rezistență care lipsea cu desăvârșire societăților socialiste din Est, anume „opoziția internă”. Ce e opoziția? O flașnetă care urlă neîncetat slogane împotriva puterii. Mesajele acceptate în falsa luptă putere-opoziție sunt cele care atrag publicul: atacuri la persoană, „dezvăluirile” aspectelor imorale din viața celorlalți etc. Dacă vreți, „opoziția” e cea care asigură circul, în timp ce preocuparea „puterii” e cea de a asigura pâinea. Stratagema este cea care a asigurat succesul Occidentului în confruntarea sa cu Blocul Estic. Doar că și aceasta pare a fi intrat într-o fundătură deoarece sunt din ce în ce mai multe restricții în a spune ceea ce gândești, în „opoziție” fiind. Iată de ce Tucker Carlson a fost dat afară de la Fox. Și de aceea Trump e atât de demonizat. Nu trebuie să vă faceți iluzii, acești oameni nu reprezintă alternative reale. Donald Trump îl are în stafful său pe deviantul Lindesy Graham. Carlson, de asemenea, are atingeri destul de puternice cu statul subteran american. Însă, culmea, în noulumea deja croită, astfel de manifestări devin de neacceptat.

Sancțiunile propuse împotriva lui Tucker Carlson nu sunt doar un accident. Dacă vă mai amintiți, pe vremea când Musk își spunea viziunea despre libertatea absolută pe care vrea să o imprime rețelei Twitter, birocrații de la Bruxelles i-au replicat ferm în față că poate afirma ce vrea el, dar în UE trebuie să se supună „regulilor”. Care reguli? Cele care impun cenzurarea masivă a conținutului.

Dacă sunteți tentați să credeți că asta se întâmplă aici, în mult prea socialista Europă și că în SUA e altceva, sunteți în eroare. Cenzura a pornit de-acolo. Nebunia din timpul COVID în care orice mișcare în front se lăsa cu suspendări sau închideri de conturi cine-a inventat-o? Statul subteran american, condus de Administrația SUA; tradus înseamnă prima dată Trump, apoi Bident. Indiferent că vorbim de Trump sau, mai ales, de Biden, cenzura a mers ca unsă. Nu aveți habar cât de adânci și cât de dure sunt regulile de cenzurare ale sistemelor marilor companii internet: Google, Meta, Amazon, Twitter s.a.m.d. Administrația americană a sponsorizat numeroase proiecte bazate pe inteligența artificială care să facă posibilă instituirea unei cenzuri eficiente. 

Recent, statul Texas împreună cu două instituții de presă (The Daily Wire și The Federalist)  au acționat în instanță Administrația Biden pentru a obține oprirea cenzurării în masă practicată în ultima vreme, o violare cât se poate de transparentă a primului amendament al Constituției SUA. Nu știu dacă procesul va rezolva ceva, dar ceea ce știu este că știrile referitoare la proces sunt cenzurate puternic.

N-o s-o mai întind mult deoarece și-așa articolul a ieșit destul de lung. Ideea e că ceea ce se întâmplă la noi e acțiune perfect coordonată de ceea ce se întâmplă în afara noastră, în lagărul „bazat pe reguli” din care facem parte. Faptul că tirania mai mare din Europa determină aici măsuri absurde, care vor avea ca efect interzicerea brutală a vocilor nealiniate, ține de o logică strâmbă a istoriei, o logică dată de netranșarea corespunzătoare a ultimului Război Mondial. Dar despre consecințele nefate ale acelui Război vom vorbi într-un alt articol.

25 de comentarii:

  1. Toate sistemele de cenzură vor fi controlate centralizat din viitorul ID digital(digital wallet, carbon credit, social credit, health passport etc). Asta este singurul scop al unei conduceri totalitare! Full control! Sistemele totalitare nu au fost niciodată conduse de oameni rezonabili, echilibrați moral și având dorința ca societățile pe care le guvernează să fie libere și prospere! Aceste concepte de liber și prosper intră în directă contradicție cu controlul totalitar specific tiranilor! Nebunii ăia sunt acolo sus pentru că unii dintre noi îi susțin! O bună parte din societatea noastră, cunoscuți, prieteni și poate chiar membrii familiei sunt susținători direcți sau indirecți ai acestora. Fie au fost cuceriți ideologic de fantasmagoriile tiranilor șefi fie sunt direct în slujba acestora(tot aparatul guvernamental cu toată admirația din teritoriu). O bună parte dintre noi au susținut dintotdeauna tirania și pe criminalii ce o implementează! Poliția, securitatea, armata jandarmeria și tot aparatul administrativ sunt cu toții salariați. Au nevoie de salarii nu de principii sau de libertate! Slăbiciunile umane sunt foarte ușor de gestionat/speculat de către tirani!😉

    RăspundețiȘtergere
  2. Așa e, însă cenzura nu a pornit de unde zici dumneata ci e puțin mai veche.

    https://apologeticum.wordpress.com/2012/06/10/sfantul-ioan-gura-de-aur-daca-auzi-pe-cineva-hulind-izbeste-fata-lui-cu-palma-si-sfinteste-ti-mana-ta-prin-aceasta-lovitura/

    "trebuie să se teamă de slujitorii lui Dumnezeu, pentru că, dacă altă dată mai încearcă să grăiască aşa ceva, să se uite mai întâi în toate părţile şi să se teamă şi de umbra lor, de frică să nu-i auză vreun creştin şi apoi să sară asupra lor şi să-i pedepsească cu străşnicie."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tipul ăsta de judecată limitată n-o să ajungi nicăieri, crede-mă! Azi tot omul e expert când e vorba să dea un șut creștinismului. Ideea e că până te apuci să dai cu parul trebuie să mai și înțelegi despre ce e vorba. Nu de alta, dar te faci de râs.

      Ștergere
    2. Înțeleg că nu ai nici o obiecție la ceea ce am scris. Vezi că am și eu sait și nu știu care dintre noi se pricepe mai bine la făcut mișto. Problema e că eu mă mai ocup și de alte chestii, nu doar de sait. Pentru insulte puteai să dai dovadă de un minim bun simț și să-mi folosești adresa de email.

      Ștergere
    3. OK, ți-am publicat replica și oprim aici tot(și de tot!). Ai opiniile tale, ține-le pentru tine și pentru cei care sunt de acord cu tine; însă nu accept „evanghelizări” pe blogul meu. Ai spațiul tău de exprimare, ocupă-te de el și am pus punct. E mai corect așa.

      Ștergere
    4. Ce ironie, sa te cheme Matei si sa nu ai nici cea mai mica partasie cu adevarul?! Nu stiu cine esti, nici ce sait ai tu si ce produci p-acolo, dar am citit textul din care ai scos acel paragraf. Si pot sa-ti spun cu tarie ca, ori nu ai inteles nimic din acel text, care trebuie citit in totalitatea lui pentru a fi inteles corect, ori esti un rau voitor. In oricare dintre cele doua situatii te-ai afla, esti un hulitor.
      Sfantul Ioan Gura de Aur este preocupat de mantuirea tuturor, inclusiv a hulitorilor care pot fi indreptati. Si acesta este si mesajul indemnului sau, mantuirea tuturor. Nu Domnul Iisus a zis : "Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic." (Matei 18; 8).
      "Măgarul e hulitorul, care neputând duce povara mâniei sale, s’a poticnit; du-te, ridică-l cu vorba, cu fapta, cu blândeţea, cu străşnicia; să fie leacul felurit. Şi dacă în astfel vom orândui ale noastre, şi ne vom îndeletnici cu îndreptarea semenilor noştri, în curând, când se vor fi învăţat şi ei să primească dojenile noastre, le vom fi plăcuţi şi ne vor simţi lipsa, şi ceea ce e mai presus de toate, ne vom înfrupta din bunurile puse la păstrare, de care deie Domnul să avem cu toţii parte, prin harul şi bunătatea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care şi cu care se cuvine Tatălui şi Duhului Sfânt slavă, putere şi mărire, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

      Ștergere
    5. Dar cum te cheamă pe tine știi?

      https://matei.one/invidious.php?v=79iCtH8LTY4

      "I'm a teller of stories, I'm a singer of songs,
      I am Albert Namatjira and I paint the ghostly gums,
      I'm Clancy on his horse, I'm Ned Kelly on the run,
      I'm the one who waltzed Matilda, I am Australian."

      N-am găsit altă rimă.

      Ștergere
  3. "...ține de o logică strâmbă a istoriei, o logică dată de netranșarea corespunzătoare a ultimului Război Mondial. Dar despre consecințele nefate ale acelui Război vom vorbi într-un alt articol."

    Gen. George S. Patton a fost eliberat de la comanda Armatei a 3-a de către Eisenhower imediat după încheierea războiului pentru că a declarat public în 1945 că America a învins inamicul greșit - Germania în loc de Rusia. --"Bodyguard of Lies Volume II", Anthony Brown, 1975 (Patton: «We defeated the wrong enemy.»)

    În cartea lui Phillip Coleman din 1987, "Cannon fodder: growing up for Vietnam", Patton este citat astfel: «Se pare că ne-am luptat tot timpul cu inamicul greșit (Germania). Dar dacă tot suntem aici (la granița cu Uniunea Sovietică), ar trebui să mergem peste ticăloși acum, fiindcă până la urmă tot va trebui să ne luptăm cu ei.»

    Se pare că și Churchill ar fi avut o epifanie în timpul turului prin orașele germane bombardate în 1945: «Îmi este clar acum că am sacrificat porcul greșit» - se poate citi în revista The New Statesman and Nation, volumul 35, pagina 373, din 28 august 1948. (Churchill: "We slaughtered the wrong pig")

    Winston Churchill i-a făcut o declarație lui William Griffen, editor al New York Enquirer, în august 1936, consemnată de acesta după cum urmează:

    «America ar fi trebuit să-și vadă de treaba ei și să nu se implice în războiul mondial. Dacă nu ați fi intrat în război, Aliații ar fi făcut pace cu Germania în primăvara anului 1917. Dacă am fi făcut pace, atunci nu ar fi urmat colapsul Rusiei, urmat de comunism, nu ar fi urmat prăbușirea Italiei, urmată de fascism, iar Germania nu ar fi semnat Tratatul de la Versailles, care a instaurat nazismul în Germania. Dacă America ar fi rămas în afara războiului, niciunul dintre aceste "isme" nu ar fi măturat astăzi continentul european și nu ar fi dărâmat guvernele parlamentare, iar dacă Anglia ar fi făcut pace la începutul anului 1917, ar fi salvat peste un milion de vieți de britanici, francezi, americani și alții.»

    https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/churchill-america-caused-nazism-communism-fascism/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul il gasesti la cei care au fortat declaratia Baldur...ei sunt la baza oricarui conflict ...deoarece au de castigat intodeauna ...

      Ștergere
  4. Ce se intampla acum in "lumea bazata pe reguli" nu este decat o aliniere la "democratia" din China si Rusia. Trebuie popularizat si mediatizat "modelul" este o operatiune in care "puletele" este educat si indreptat catre ce trebuie sa-si doreasca,o operatiune in care se creeaza "opozitia"Este un psy-op imens in care falsul mesia aka putin este promovat ca salvatorul lumii....sunt curios daca "marele jurnalist" Tucker va pune cu adevarat intrebari incomode (aderarea Rusiei la politicile WEF,statutul bancii Rusiei,digitalizare,vaccinare,arestarea pe capete a nationalistilor etc) Pun pariu ca nu...va fi ca interviurile cu Ceasca...ridicari de mingi la fileu si marele Putin care o sa se planga cum l-a pacalit Vestul....adica-i prost!?. Trump a fost dat jos ca sa-l puna pe Biden,greu de imaginat un personaj mai bine construit pentru a-l face pe Putin sa para salvatorul universal.Ei nu se bat intre ei ,nu-i nici un rzboi intre ei,razboiul lor e cu noi si cu drepturile si libertatile noaste....si-l castiga big time ,cum se zice pe la noi. Fix pix,politistul bun si ala rau adica schema-i veche prostii-s noi. Si lumea pune botu'....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Excelent scris ...scurt,la obiect...punct ochit,punct lovit...

      Ștergere
    2. Blatul, blatul! Daca crezi asta, de ce mai stai pe net si nu esti deja in munti?

      Ștergere
  5. Greșită comparația cu bancurile despre Ceaușescu, ca și comentariul privind fragilitatea regimului. Și eu personal, dar și multe cunostințe de-ale mele, am spus o grămadă de bancuri și nimeni n-a pățit nimic. Pe nimeni nu interesa să închidă acest mod de refulare al poporului. Și, nu, regimul n-a fost mai fragil decât oricare alt regim, până la defectarea gunoiului numit Pacepa. Ar fi doar interesant de aflat de ce nu s-a oprit supurația, și de ce nu s-au identificat patrioți și profesioniști desăvârșiți în slujba Securității patriei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "de ce nu s-a oprit supurația, și de ce nu s-au identificat patrioți și profesioniști desăvârșiți în slujba Securității patriei."

      Este trist daca tu dupa 34 de ani continui sa-ti pui intrebarile astea, acum devenite... de nivel de gradinita...
      Sau de fapt urmaresti ca raspunsurile stiute de tine sa ti le furnizeze altii?
      Esti amuzant!

      Ștergere
    2. In tara a existat o cohorta de ''pacepi'' care au actionat pina in decembrie 1989 si dupa !
      Ce spuneti, am dreptate ?

      Ștergere
  6. Este extrem de grav, faptul ca exista mercenari/voluntari, si nu doar "ucigasi de profesie"!

    Numarul mare al "voluntarilor" pentru crima, sau sinucidere, arata gradul de disperare al unui popor, culmea: cu varste cuprinse intre doar 18 si 35 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai degraba ne arata cit de eficienta este turuiala nonstop de minciuni de pe ecrantv.

      Ștergere
  7. Diferența esențială dintre cenzura din estul Europei din anii 80 și cea Occidentală de azi este că prima era făcută de o instituție a unui stat , iar azi cenzura este făcută de grupuri de privați. Un scriitor catolic pe care îl citesc și urmaresc de ani buni zicea că Facebook ,Twitter, Youtube trebuie considerate utilități publice și naționalizate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scriitorul catolic trebuie deasemenea sa inteleaga ca si biserica lui poate fi nationalizata dupa aceeasi regula. Nu alegi doar CE VREI TU. Se face totul la gramada.

      Ștergere
  8. aici va contrazic in totalitate. Nu numai ca nu este cenzura, dar interviul cu Putin are parte de atat de multa publicitate incat mi se pare ca centrii de putere vor ca mesajul lui sa fie vazut de cat mai multa lume. Insasi stirile cum ca unii se opun cu toata fiinta, servesc acestui scop, stiut fiind ca firea omului are, inca din gradina Edenului, o inclinatie catre orice e interzis. Care sunt centrii de putere? Aceiasi, doar ca incet incet isi muta cartierul general din vest catre est.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intradevar: exista o unda fara exceptie de nasoala!

    RăspundețiȘtergere
  10. Occidentul Globalist e speriat de interviul lui Carlson, nu din cauza de Putin ci din cauza de el insusi, un sistem caruia nu i-a mai ramas, ca oricarui regim dictatorial aflat pe moarte, decat imaginea propagandistica.

    RăspundețiȘtergere
  11. Subiectul Tezaurului este adus periodic în discursul public din România. Cel mai recent, în noiembrie 2023, Mugur Isărescu a anunțat lansarea unui lobby internațional, prin care BNR va organiza mai multe evenimente care să reafirme „mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”.
    Isărescu: Documentele originale sunt în seiful guvernatorului BNR încă din 1922
    https://www.gds.ro/Actualitate/2024-02-08/rusia-nu-are-de-gand-sa-returneze-tezaurul-romaniei/?amp
    Ce ne preocupă pe noi zilele astea... O dată este tezaurul României, o dată al BNR. Da' vreun rus care să vă dea câte două perechi de palme la toți fraierii din România nu se găsește? Sau vreun orice altceva? Din păcate se pare că nu se mai găsește, însă nu este timpul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  12. Să fiu al draq, Zdrelea dacă în locul lui ăsta nu te luam pe sus: https://m.mediafax.ro/externe/seful-armatei-ucrainene-valeri-zalujnii-a-fost-demis-zelenski-spune-ca-a-venit-timpul-pentru-o-schimbare-22258701

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)