joi, 15 februarie 2024

Occidentul în recesiune


Japonia a intrat „surprinzător” în recesiune. Asta spun tabloidele economice. În realitate nu e nicio surpriză întrucât economia Japoniei e o himeră. Din 1990 nimic nu mai merge acolo, cu excepția creditării perpetue a statului și a economiei de către Banca Centrală, într-o macro-schemă ponzi în care Banca Centrală joacă rolul „izvorului perpetuu de bunăstare”. E o chestiune care nu ar trebui să surprindă pe nimeni, la fel ca și previzibilul eșec al viitoarelor „tratamente” aplicate de Banca Japoniei. De fapt, peste tot în „Occidentul fericit” bunăstarea a ajuns la finish, dar nimeni nu vrea s-o recunoască.

Din ciclul „ce-i trebuie chelului?” avem ambițiile militariste ale Germaniei. Nemții au început să prindă gustul politicii de înarmare, canalizând tot mai mulți bani spre investiții și achiziții în domeniul apărării. Nu-i nimic mai surprinzător decât faptul că întreaga belicoșenie nemțească vine la pachet cu rezultate economice penibile, falsificate din pix, care, desigur, n-au cum să țină de foame. Germania va fi obligată să-și sporească sumele necesare înarmării, astfel încât va fi obligată să suspende din programele sociale. După ce și-au tăiat creanga de sub picioare cu agricultura, urmează să umble și la programele sociale care și-așa abia țineau sub control pacea socială de acolo. 

Cu toate că au reușit să scoată din pix o creștere economică rahitică, nemții sunt în continuare „omul bolnav al Europei”, iar o scurtă trecere în revistă a indicatorilor ne arată limpede că traseul țării e unul spre declin. Producția industrială a căzut cu 1.6% în decembrie, iar exporturile s-au prăbușit cu 4.6%!!! Majoritatea economiștilor estimează o contracție minoră a economiei germane în primul trimestru, dar spun că trimestrul trei va fi dezastruos. În aceste condiții, cheltuielile cu înarmarea sunt fix ceea ce le lipsește!

Franța a evitat o recesiune - după părerea mea - tot din pix. De raportat au raportat stagnare în ultimul trimestru din 2023. Dacă e să fim corecți ar trebui să înțelegem că în timp ce Germania e „omul bolnav al Europei”, Franța e „mortul care nu-și recunoaște decesul”. Scamatoriile prin care tot evită recunoașterea dezastrului economiei interne, modul în care faultează pentru a-și conserva nonperformanța economică, toate acestea sunt simptome mult prea lungi, deja cronicizate, care nu au cum să se încheie altfel decât cu un deces pronunțat la masa verde, atunci când cadavrul e într-o stare atât de mare de putrefacție încât pute îngrozitor. 

La fel stau treburile și în Italia unde datoriile se află încă de la fosta recesiune într-o spirală nesustenabilă, iar de când a ajuns actuala fâță la putere, gestionarea datoriei guvernamentale a intrat pe o pantă absolut nebunească. Incompetența face ravagii!

Am făcut, cred, un tur destul de cuprinzător de orizont. Nu închei însă înainte de a specifica un element: în toată Uniunea Europeană au fost doar două țări care au profitat de trecerea la euro. Acestea au fost Germania și Olanda, cu specificația că Olanda a câștigat doar cu ceva mai puțin decât Germania. În acest fel Olanda a devenit, de departe, cea mai mare lipitoare a trecerii la euro. Însă Olanda nu face notă discordantă ca efect al unei economii vibrante, ci pur și simplu pentru că e un parazit care fură de la ceilalți. În rest, peste tot e un mare dezastru.

Aveți, cred eu, o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă. De ce vă povestesc toate acestea? Pentru că tot aud fantasme referitoare la cum se vor reface Europa în particular și Occidentul în general s.a.m.d. Să vă explic eu cum se vor reface. Tocmai ce-au fost stârnite stihiile furiei de către Elon Musk deoarece și-a invitat partenerii chinezi să vine în Mexic pentru a-i furniza componentele pe care le folosește la Tesla, după modelul inaugurat în China. Ce e asta? Nici mai mult nici mai puțin decât invitarea chinezilor să folosească Mexicul ca proxy pentru piața americană. Frumos, nu-i așa?

Acum sunt sigur că vor fi „puriști” care vor înjura deoarece „e câh cu China”. Știți care-i realitatea? China este liderul absolut al producției de vehicule electrice, iar avansul pe care-l are față de Occident este atât de mare încât nu poate fi acoperit sub nicio formă. Ca efect al eficienței lanțului de producție/distribuție chinezesc, Uniunea Europeană e incapabilă să producă o mașină electrică la prețul la care un producător de talia BYD o vinde! Înțelegeți dezastrul? Însă, ca să nu mă acuzați de partizanat, vă voi spune că absolut tot ceea ce am afirmat în paragraful curent nu reprezintă ideile mele, ci cele ce se desprind dintr-un articol al MIT Technology Review.

Ca să înțelegeți despre ce vorbim, vă voi mai da o informație: popularitatea BYD la nivel mondial este atât de mare încât producătorul chinez are nevoie de o flotă proprie pentru a-și putea transporta mașinile. Efectiv nu mai există vapoare disponibile pentru cererea de mașini BYD, astfel încât firma se vede nevoită să intre în businessul de transport. 

Poate vă întrebați de ce am adus în discuție domeniul mașinilor electrice? Dintr-un motiv simplu și logic: acesta este domeniul pe care a pariat Occidentul. La fel au făcut-o și în cazul energiilor regenerabile și, după cum se vede, tot chinezii au luat piața. Dacă nici acest simptom nu vă convinge de putreziciunea modelului economic occidental, atunci nu vă mai rămâne decât să așrteptați să fiți surprinși de uraganul care stă să vină!

24 de comentarii:

  1. In 1984 Japonia avea 53% din piata de constructii navale, a fost recordul maxim, in 2022 erau la 17%, domeniul naval reflecta bine economia reala. Oare cine a trecut pe primul loc ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aliexpress insa dezamageste... de ce atat de multe fake-uri si produse care nu rezista decat 3 zile (electronice, IT) ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei și tu acum, Ali și cei 40 de harnici merg bombă,asta cu dezamăgirea e doar propagandă , răutăcisme.

      Ștergere
    2. Trebuie sa ai un pic de flair sa detectezi FAKE-urile de produsele OK de pe platforma Aliexpress. Daca citesti cu atentie FEEDBACKs-urile si selectezi vanzatori cu palmares, se gasesc produse OK !

      Ștergere
    3. nu mai spune... cunosti ceva produse care nu-s made in china ?? Iar ce cumperi pe Ali , la douazeci de centi, cat vrei sa reziste ??

      Ștergere
  3. Piața e luată de cel mai ieftin (regula tâmpită a Occidentului). La noi la uzină acest criteriu de selecție am susținut să fie eliminat și am avut succes. Suntem printre puținele uzine care fac licitații și nu urmărim pe cel mai ieftin ca ne-am ars de mai multe ori. Cel mai ieftin înseamnă unu care știe să facă escrocherie oricu noi, ori cu furnizorii.

    Europa nu mai poate produce nimic ieftin.
    Noi in România am putea produce ieftin și sa devenim fabrica Uniunii Europene. Dar nu ne lasă.
    Am avut multe recomandări in domeniul meu atât la minister cat și cu alți asociați in industrie și deși convorbirile, consultațiile și ședințele erau pe un brainstorming pozitiv, de sus din conducere veneau negativele. Avem idei, putem face, dar efectiv constatam toți și recunoaștem la o bautură că nu suntem lăsați să ne dezvoltăm după ideile noastre.
    Suntem predominant astazi o economie de servicii, nu de producție. In producție nu mai există competenți. Toți tinerii visează sa facă bani din filme, sa fie toți actori ca Zelensky si sa se îmbogățească repede prin podcasturi Youtube, TikTok, Instagram.
    Și când vrei să concurezi cu alte firme constați ca acele firme sunt "protejate" . Cine mai crede in democrație cu firme protejate?

    Va spun și cum va cădea occidentul : inflație galopanta. Vor reproduce fix criza din 1929. Deja de 2 ani de când a început spectacolul morbid la care ne obligă sa asistăm, dolarii si euro se vor întoarce la emitent.
    Autostrada Mugabe, bună dimineața ☀

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adică vor reproduce criza din 1929 ?

      Ștergere
    2. Noi creșteri de taxe sau inflație galopantă?

      2024 decide

      pentru anul 2024 se prevăd două modificări importante: majorarea punctului de pensie de la 1785 lei la 2032 lei (+13,8%), de la 1 ianuarie 2024; recalcularea pensiilor aflate în vigoare de la 1 septembrie 2024;

      https://evz.ro/theodor-stolojan-pensii-deficit-bugetar.html

      Ștergere
  4. Hai Dane lasa-ne cu prohodul occidentului ca nu toti vor sa moara si sa ajunga ca Romania, un cadavru bun de rontait de austriecii minischengen. Tu ai impresia ca unii din occident chiar se vor lasa jefuiti ca romanii de toata industria si de toate averile. Numai romanii si-au dat tot din casa.
    Anul asta incepe revolta occidentala.
    Digera stirea de mai jos:

    În decembrie, Camera de Comerț italo-rusă (IRTP) și-a anunțat intenția de a implementa un nou sistem până la 14 februarie 2024 pentru a permite companiilor ruse să cumpere bunuri italiene folosind ruble.

    Acest sistem este acum activ.


    https://pune.news/international/russia-italy-trade-takes-a-ruble-turn-payment-mechanism-set-to-launch-in-february-2024-107143/


    Acum sa se activeze serviciile secrete de la noi ca sa isi faca bilantul. Nu mai pot de ras.
    Bineinteles ca securistul de serviciu nici macar nu se va intreba ceva firesc: hmmm, dar ce fac italienii cu atatea RUB? Noi de ce nu putem face ca italienii?


    Ha-Ha-Ha!!!
    Ha-Ha-Ha!!
    Ha!

    Stirea asta cu italienii si rublele va darama efectiv UE aratand romanilor ceva, ca sunt tot slugile proaste ale lui Ursula.
    Desteapta-te romane din somnul cel de moarte/...in care te- aruncara Ursula...cu rapoarte.

    Viva Italia!!!!
    Forza Italia!!!
    Incepe azi procesul istoric numit desprinderea si impartirea UE in 2

    Vom avea 2 uniuni sau Italia va fi ingenunchiata!!!!!!

    Ursula ce faci?
    Bagi armata pe guvernul italian?
    Ce faci Ursula?
    Ha-ha-ha

    Astazi toti pupincuristii lui Ursula si haterii lui Putin au primit cutit in inima, asa de ValentinesDay.

    Astazi e doliu pentru toti securistii din europa.

    Italia a tradat!

    Ha ha ha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rizi degeaba! :))
      Rubla ca si leul este la fel, o alta denumire pentru dolar, adica dolarul aprobat LOCAL de stapanii banilor, cu emisie controlata de BCentrala, la fel este si Iuan-ul intr-o anumita masura.
      Este irelevanta stirea, nu are greutate!

      Ștergere
    2. Asa e ! Irelevant, si degeaba ca orice la romani.
      Ia stirea de pe TASS atunci, poate contextul iti schimba parerea:

      https://tass.com/economy/1746941

      Rad de prostii de la conducerea europei si de toti securistii europeni ca oricat vor incerca sa decupeze Rusia de pe harta vor realiza ca se decupeaza pe ei si intr-un final vor reveni la Mama Rusie ca Italia.
      Ha-ha-ha!!!
      Si e totul atat de legal. Efectiv Italia a cautat direct comertul cu Rusia fara sa incalce normele si a reusit.
      Ha-ha-ha!!!!
      Italia a dat mumu ogun europenilor supusi americii.




      Si ca sigur traiesti irelevant si degeaba in una din cele 3 orase romanesti de 15 minute iti pun un link degeaba si irelevant sa vezi cum arata in sfarsit primul oras de 15 minute din SUA cu VIDEO:

      https://x.com/WallStreetApes/status/1758265153534189934?s=20

      Dupa ce oraßele astea romanesti de 15 minute vor ramane fara masini ca e interzis sa te bagi in oras cu masina o sa spui tot asa, ce irelevant si degeaba este totul.
      Nihilismul relativ practicat de romani are un revers: totul conteaza, chiar si o picatura de apa, ar putea fi chiar picatura care umple si rastoarna paharul globalistilor din UE, sa scapam de ordinele lui Bidon si Nuland si sa revenim la o Europa traditionala cu familie traditionala iar toti lgbtqi sa plece in America.
      Semnat HA-HA-HA

      .

      Ștergere
    3. Da, populatia occidentului va accepta, practic, orice ! Sunt mai "spalati pe creier" decat est-europenii, mult mai naivi, indoctrinati si fara de Dumnezeu...

      Ștergere
  5. https://pune.news/international/russia-italy-trade-takes-a-ruble-turn-payment-mechanism-set-to-launch-in-february-2024-107143/

    Italia de azi face comert in ruble.

    RăspundețiȘtergere
  6. Zambesc (amar), Dan ne tot profeteste caderea occidentului... Eu cred ca acest proces (inevitabil dealtfel !) se va intinde pe o lunga perioada de timp, poate dura chiar zeci de ani. Citeam o analiza facuta de rusi (in Vzglead, am scris cu caractere latine) care spunea ca o prabusire economica brusca a Europei poate intoarce populatia Europei impotriva Rusiei (azi Rusia nu e perceputa ca principal pericol de populatia Europei !) Si se faceau analogii cu perioadele grele de dinaintea primului si celui de al doilea razboi mondial. Concluzia era ca nici macar Rusia nu isi doreste o cadere abrupta a Europei pentru ca atunci oamenii ar putea crede ca Rusia e de vina si i-ar putea motiva sa mearga la razboi impotriva Rusiei... Repet analiza era facuta de un rus, iar vz.ru poate fi banuita de orice numai de proociidentalism si antirusism nu !

    RăspundețiȘtergere
  7. "Cauzele reale ale conflictelor armate majore, cum ar fi războaiele mondiale, sunt întotdeauna legate de factorii socio-economici. Pentru ca națiunea germană inerent prudentă să devină o adunare canibală, a trebuit mai întâi să se scufunde în mizeria economică și opresiunea morală din anii 1920. Înainte de aceasta, creșterea demografică și insolubilitatea problemelor sociale ale industrializării au creat masa necesară de oameni care erau gata să ucidă și să moară pe câmpurile primului război mondial.

    În orice caz, pentru marea agresiune a Europei împotriva vecinilor săi, este necesar să apară acolo o mulțime de oameni săraci și degradați moral. Ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina în cei 30 de ani de statalitate eșuată. Cu alte cuvinte, capacitatea europenilor de a dezlănțui agresiunea armată împotriva noastră, care este singurul lucru care poate provoca o ciocnire, depinde de modul în care merg propriile lor afaceri.
    Prin urmare, din punctul de vedere al Rusiei, cel mai important lucru acum este să observăm ce se întâmplă în economia europeană. Politica insuficient de sensibilă a "sancțiunilor" împotriva Rusiei și ruperea parțială a legăturilor comerciale și economice dintre noi au dus deja la pierderi serioase pentru afacerile europene.
    Nu știm exact care va fi reacția europenilor la deteriorarea situației lor financiare și cât va dura. Este probabil ca lumea exterioară să se confrunte cu consecințele practice ale declinului economic al Europei nu mai devreme de 20-30 de ani. Mai mult, nu putem spune cu certitudine că algoritmii de comportament ai locuitorilor săi vor fi exact aceiași ca în prima jumătate a secolului al XX-lea. Istoria nu se repetă deloc, ceea ce face ca gândirea evenimentelor prin analogie să fie mai degrabă o modalitate fără ieșire de a înțelege ce se întâmplă. Cu toate acestea, înțelegerea a ceea ce este cel mai probabil să provoace agresiunea europeană în masă împotriva Rusiei ne poate ajuta să devenim mai încrezători în propria noastră planificare strategică. (Timofei Bordachev, Director de program al Clubului de discuții Valdai)"

    RăspundețiȘtergere
  8. Ieri a intrat Japonia oficial în recesiune. Azi și Marea Britanie.
    Se pregătește o prăbușire simultană a economiei și inducerea unei crize fara precedent?
    Foamete, boli și război?....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai,uitati-va la coperta Economistului(britis) din dec23, va tare fain desenează aia chipiaiurile pe care vor sa le impună lumii în 2024.Monedele barosanilor Vestului Colectiv cică vor fi în cădere libera.Presupun eu tontul ca și economiile acelora....
      Le place tare jocul asta de a profetii,cică în Karma, le aduce absolvire de pacate...Ptiu, drace!

      Ștergere
  9. Doar foamete, boli și război am avut. In Germania deja se testează, Edeka e din nou în grevă, niscai regale sunt cam goale. Testam,testam ....testam și câștigăm.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane, am citit si articolul de azi despre Japonia de pe Zerohedge.com
    https://www.zerohedge.com/markets/uk-shows-markets-go-not-down-after-technical-recessions
    De fapt, recesiunile tehnice de care se vorbește preced de obicei randamentele în creștere ale activelor. Si sunt făcute intenționat.

    Este noua normalitate, în care băncile centrale creează recesiuni pentru a distruge clasa de mijloc în timp ce îi îmbogățesc pe cei puțini.

    E ca in pandemie sa fac o comparație, se închid afacerile mici pentru a susține pe cele mari.

    Bănuiesc din știrea aceasta că se va preconiza și in România o recesiune tehnică pe același principiu care sa mai închidă câteva sute de afaceri și sa fie apoi preluată piața de marii investitori.

    In lumina asta, astfel de recesiuni nu sunt naturale, ci provocate pentru a lua de la cei mulți și a da celor de sus cota de piață.

    E si o dovadă ca statul si economia este deja comunistă sub o fațadă capitalistă, doar ca toate pârghiile statului sunt controlate de marile corporații care fac din jocurile pieței o economie de cazinou, altfel spus de ruletă rusească.
    1 din 6 afaceri se vor închide iar piața preluată de "competitori".

    RăspundețiȘtergere
  11. https://x.com/spectatorindex/status/1758151682188599684?s=20


    Economies currently in recession

    🇩🇰 Denmark
    🇪🇪 Estonia
    🇫🇮 Finland
    🇯🇵 Japan
    🇱🇺 Luxembourg
    🇲🇩 Moldova
    🇵🇪 Peru
    🇮🇪 Ireland
    🇬🇧 United Kingdom

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau,
      Nu se poate.
      Danemarka, Finlanda? Astea sunt tari unde cica traiesc cei mai fericiti oameni de pe planeta. Nu au necazuri si nu stiu ce-i suferinta.
      Oare doar mimeaza fericirea si de fapt cind rid si se amuza au un ris crispat?

      Ștergere
  12. Nici cand toata populatia OC va ajunge fix ca in Gaza, rasul nu va disparea de pe fata oamenilor.
    Pentru ca poti fi fericit si cu putinul care ti a mai ramas ... adica vorba lu' Tiriac:

    "Romanii au oricum prea multi bani!"

    Sau, vorba lu' Isarescu:
    "Nici taieri de cheltuieli?
    Nici majorari de taxe?
    Nu se poate!"

    Tre' sa luati macar nitel razboi!

    RăspundețiȘtergere
  13. https://www.mediafax.ro/tehnologie/de-la-entuziasm-la-dezamagire-utilizatorii-apple-vision-pro-revoltati-de-efectele-adverse-22269873

    Bagati vi o in cur, ca daca o s o mai si implantati in cap, n o sa va mai ramana capul intreg, daca vreti s o scoateti ca va deranjeaza!

    Tehnologia Avansata este Noul Bubble/Escrocherie financiara Globala!

    RăspundețiȘtergere
  14. China n are nevoie de concurenta/plagiat!

    Deci: exclusiv "Comunismul" ei va invinge!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)