joi, 1 februarie 2024

Nou-mâncarea


Mai țineți minte declarațiile bombastice ale oficialilor italieni în legătură cu carnea artificială și alimentele din insecte? Ziceai că s-a răsturnat lumea, că Italia e gata să lupte cu întreaga mafie neo-alimentară. De fapt ceea ce vedem este un perpetuu circ ieftin, specific neo-naționaliștilor. Ca orice mișcare neo, și neo-naționalismul este un drum având aceeași destinație ca toate celelalte. După ce în toată campania au spus că vor să interzică imigrarea, acum a sărit rapandula blondă că imigrarea e esențială. 

La fel s-a întâmplat și cu alimentele. După ce au făcut valuri cu o declarație vădit politicianistă, Italia e invadată de neo-mâncare. Semn clar că autoritățile au bătut palma pe sub masă cu ticăloșii de la Bruxelles. Astfel, fără absolut niciun control, prin intermediul lanțurilor internaționale, în Italia pătrund mărfuri dubioase, cu adaos de insecte. Doar că asta nu e totul!

Ce credeți că fac autoritățile de la Roma după ce obosesc cu discursuri patriotarde care nici măcar nu-s bune de hârtie igienică? Ei bine, la vedere, autorizează tot felul de alimente dubioase. Ca de exemplu, făina de greieri. Nutrinsect, o companie din centrul Italiei a obținut autorizarea de comercializare a făinii de greieri și larve în vederea consumului uman. Nutrinsect deține o facilitate de creștere a greierilor și larvelor, dar și o fabrică de procesare, întreaga investiție fiind susținută cu fonduri europene cărora li se adaugă fonduri ale statului italian. 

Așadar, în timp ce pe față se fac că luptă, pe spate dau cu finanțarea și se asigură că Agenda este implementată ca la carte. Culmea, în Peninsulă a apărut și un soi de presă neoliberală „de rezistență” care arată cum, în ciuda opoziției ticăloase a Guvernului, tot mai mulți oameni se îndrăgostesc de „neo-hrana viitorului”. Iar asta vine la pachet cu restaurante care-s marketate pentru rolul lor de „deschizători de drumuri” în ceea ce priveșțe hrana din insecte.

Culmea, ca și așa-zisele energii alternative, și neo-hrana este una incredibil de scumpă. Astfel, pastele cu adaos de 15% făină de greieri ajung să coste de până la opt ori mai mult decât pastele tradiționale. Ce altceva poți spune? Trăim într-o idiocrație absolută, iar drumul spre tembelism e extrem de bine cimentat.

22 de comentarii:

  1. Exista pentru orice/oricine, in mod voluntar, dar mai ales involuntar: un punct de "saturatie"/de "regurgitare"/de "prea-plin - adica: un sfarsit - dincolo de care nu mai functioneaza absolut nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta zice și textul unui cântec.

      https://matei.one/invidious.php?v=ve8zvd0tRYE

      "Остановите это безумие, Земля до краёв полна"

      sau

      https://babysongs.ru/pesni/ivan-starikov-ostanovite-bezumie

      Ștergere
  2. Exact! De aici vine și "Noua Dreaptă"

    https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/is-the-new-black

    "used to say that something is extremely popular or fashionable at the moment"

    RăspundețiȘtergere
  3. https://youtu.be/6lai9QhBibk?si=_3JHZTWqXk_Z0kNX

    Filmul Idiocracy 2006 merita revăzut. Am ajuns la el în 2024 nu după 500 de ani.
    Hahaha

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar nu inteleg care e problema cu neo-mancarea asta. Cine vrea sa manance asa ceva nu are decat sa o cumpere, eu personal nu am de gand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vede ca n-ai apucat vremurile lui Ceausescu. Sa fi vazut acolo "dezmat" alimentar, pe alese cum zici:)) cind rafturile erau pline numai de conserve gretoase, slanina cruda, si paine daca locuiai la oras.
      textul ala cu "toti se plingeau dar aveau frigiderele pline" au fost inventat de securisti, care da, aveau de toate si acces la magazinele lor de circuit inchis, corpul diplomatic, Kiseleff, cc, etc

      Ștergere
    2. Tu doar crezi ca nu o sa cumperi . In momentul in care totul va fi doar gunoiul lor , ce vei cumpăra ? Ce vei gasi . Daca nu iti asiguri singur resursele alimentare . Si aia doar daca stapinii iti vor da voie .

      Ștergere
  5. Fost ministru: "Americanii ne-au obligat sa ne distrugem agricultura. Nu am avut voie sa tinem rezerve de hrana pentru populatie" (https://www.ziuanews.ro/.../fost-ministru-americanii-ne...)
    României i-a fost interzis, timp de 20 de ani, să achiziționeze la rezerva de stat hrană care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni. Prevederea a fost inclusă într-un acord de împrumut cu americanii de la Banca Mondială, din 1997, care, în plus, ne-a obligat să lichidăm toate societățile agricole din țară, lăsând țara la mâna importurilor și a traderilor.
    În ultimii 25 de ani, România a avut alimente în rezerva de stat care ar fi ajuns populației, în caz de necesitate, pentru doar 3 săptămâni. Prima încercare de a majora achiziția de grâu la rezerva de stat a fost făcută în 2018, de către Petre Daea, însă nu a avut succes. Mai insistent s-a dovedit însă Adrian Chesnoiu, care, în decembrie 2021, când era ministru al Agriculturii, a reluat demersurile. Acesta a reușit să afle că motivul pentru care nu reușeam să cumpărăm hrană la rezerva de stat era o interdicție instituită de americanii de la Banca Mondială, trecută într-un acord de împrumut semnat în 1997.
    Eu am cerut explicații, să văd de ce nu se poate. Mi s-a spus că există Ordonanța 13 din 1997 care ne interzice acest lucru. Am solicitat actul normativ, l-am studiat și am constatat că este cel mai mare atentat la siguranța națională a României, din punct de vedere al agriculturii, comis pe timpul guvernării CDR, cu Radu Vasile premier. Să vedeți cât de mult a afectat România această Ordonanță 13. România s-a împrumutat în 1997 de 350 milioane de dolari de la Banca Mondială cu niște obligații halucinante, ca să vedeți ce a putut să scrie un guvern în funcție pentru țara asta. Pentru acest împrumut, România s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, însemna consumul României pe 3 săptămâni, să privatizeze sau să lichideze 1.600 de societăți agricole de producție, 150 de societăți de producție din piscicultură și acvacultură, Comcerealul și Semromul, și toată lumea mă întreabă azi de ce cumpărăm semințe de la companii străine. Păi din 1997 facem asta, că ne-am angajat, ca stat, să lichidăm sau să privatizăm structuri de importanță strategică națională.
    ne-a declarat deputatul Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.
    Culmea este că nici măcar nu era nevoie să se schimbe Ordonanța 13/1997, pentru că împrumutul de la Banca Mondială a fost rambursat în 2017, ceea ce face ca acel act normativ să fie caduc.
    Am demarat în decembrie inițiativa de modificare a Legii rezervelor de stat, m-am luptat 6 luni ca să o elaborez, și am reușit să obțin o majorare a rezervei de stat, nu numai la grâu, dar și la celelalte produse alimentare, astfel încât să ajungă pentru doi ani, ca și în celelalte țări europene. Știu că urma, în iunie, când am plecat de la minister, să fie adoptată de Guvern.
    ne-a precizat deputatul Adrian Chesnoiu.

    RăspundețiȘtergere
  6. În Monitorul Oficial a apărut însă, în iunie, doar o ordonanță cu modificări legate de golirea rezervelor de stat, în contextul ajutoarelor trimise Ucrainei, și prevedea doar completarea stocurilor și posibilitatea unor achiziții de urgență. În rest, Guvernul nu s-a sinchisit să achiziționeze grâu la rezerva de stat, lăsând și fermierii la mâna traderilor de cereale, care le-au oferit prețuri care nu acopereau nici costurile de producție.
    În acordul de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de către Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. De precizat că, astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României și, în mod întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane.

    RăspundețiȘtergere
  7. Atata timp cat neo-hrana va avea preturi piperate si va fi etichetata corespunzator, nu va fi o problema, nici pt oamenii sanatosi la mansarda(care nu o vor consuma), nici pt cei spalati pe creier cu sampon progresist(care vor fi incantati de ceea ce consuma)! Vorba romanului: "prost nu e ala care cere, ci ala care da!" Pericolul va fi mare, atunci cand producatorii acestor adevarate bombe pt sanatate si genetica, numite impropriu hrana, vor fi subventionati masiv de catre satanele oculte, ca mizeriile lor sa fie produse la preturi competitive, iar mizeriile vor fi etichetate ca alimente normale!

    RăspundețiȘtergere
  8. Italienii, dar si vecinii lor sunt ASI ai marketingului golanesc de pacalit tembelii.
    Preturile uriase nu numai ca vor plasa "pastele din muste" automat in categoria "MINCARE A ELITELOR" dar or sa se si bata pe ele si or sa le si placa ca deh, daca este scumpa, nu este pentru oricine, ci este consumata numai de "alesi".
    Ce, oare ati uitat cum capsarea de acu' doi ani era la un moment dat de "disperare" considerata elitista? :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane, este clar aceste produse de abia se pozitioneaza pentru vremurile cind alte optiuni nu vor mai exista. "Elitele" lu' Meloneasa privesc mereu inainte nu in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  10. Generația Boomer, generația X, milenialii (generația Y), generația Z...generația Alpha. Resetul a avut loc dar încă nu stim. Planul a fost făcut cu mult timp în urma. De aceea au și denumit generațiile cu ultimele litere din alfabet. Singurii care vor ajunge în 2030 sunt cei născuți după 2010. Toti ceilalți vom fi exterminați prin războaie, inclusiv biologice și psihotronice, infometare... Nu e prima data când se întâmplă. A se studia Orphan Train Movement . 1854.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bun, hai sa ne lamurim putin: hrana “la imprimanta” sau facuta din chestii alternative (greieri, lacuste sau mai stiu eu ce dracii), nu e deloc fara sens si cei care au reusit sa faca asa ceva, sunt de felicitat!

    Dar acestea nu sunt si nici nu ar trebui sa fie pentru uz comun si nici nu ar trebui sa fie impuse cuiva! In zborurile spatiale de lunga durata, transportul si mentinerea la bordul navelor, de materii prime pentru hrana traditionala, ar fi practic imposibila! Carnea, laptele, etc, necesita spatii frigorifice de dimensiuni mari si care cantaresc enorm, produsele lichide, chiar daca nu necesita neaparat spatii frigorifice, au nevoie trotusi de conditii anume de pastrare pe termen lung. Hrana deshidratata nu este o solutie, pentru ca necesita apa pentru preparare, apa care e mai valoroasa decat aurul de aceeasi greutate, la bordul unei nave cosmice! Pe de alta parte, in astronautica, fiecare gram conteaza, pentru ca un gram in plus, necesita o putere mai mare a motoarelor deci, un consum mai mare de combustibil si implicit mai mult combustibil necesar. Sistemul de suport al vietii de la bordul navelor (biosistemul local), oricum cantareste enorm si nu se poate renunta la nici una dintre functiile lui deci…

    In conditiile in care apa necesara la bordul navelor cosmice este obtinuta in principal din reciclarea fluidelor corporale ale celor din echipaj (urina, vapori de transpiratie, etc), este firesc sa se ia in consideratie si surse de hrana care sa poata fi facute la fata locului, pe baza unor materii prime super sau hiper-concentrate nutritional, usor stocabile si care totusi, dupa preparare, sa aiba macar un gust apropiat de hrana obisnuita pentru oameni.

    In aceste conditii, gasirea unei surse alternative de alimentatie, este imperios necesara dar, exclusiv pentru situatii speciale sau extreme, nu pentru uzul cotidian al oamenilor care traiesc pe planeta! Ca e scumpa? Normal ca e, asa e si firesc sa fie, pentru ca nu e pentru consum uzual si nici nu trebuie sa fie pentru asa ceva!

    Cam atat despre hrana asta alternativa, sau cum ii zice DD, “nou-mancarea”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. boss, mai cauta pe google si chestiile nasoale despre hrana sau faina din insecte si greieri, etc...ai sa vezi o gramada de studii si rapoarte care arata clar ca procesarea nu e chiar ideala si ca vei gasi inauntru o gramada de larve, oua, bacterii, microbi, care odata introdusi in sistem vor provoca o gramada de probleme, pana la nivel de adn, care nu e capabil sa proceseze sau sa neutralizeze componentele cu adn de insecta. Asta e si ideea finala, ca nu le pasa lor de sanatatea noastra, ci cum sa ne-o distruga mai tare, ca sa avem ce umple spitalele si sa faca bani farmaciile.

      Ștergere
  12. O alta “problema” nou aparuta, e cea a implantarii de chipuri in creier. Haideti sa ne lamurim si in privinta asta: cei care au realizat asa ceva pentru Musk, ar merita cel putin un Nobel! Paralitici, nevazatori, pentru inceput, cam toate disfunctionalitatile sau maladiile neurologice, ar putea fi remediate in felul asta! La fel si ca interfata intre protezele care inlocuiesc membre lipsa si controlul lor neuronal.
    Sigur, n-ar fi vorba de o vindecare ci doar de ocolirea deficientelor functionale si de restabilirea in mod fortat a functionalitatii unor portiuni ale creierului sau ale maduvei spinale, chestie care ar duce la revenirea ca normali, in societate, a unor indivizi, altfel lipsiti de orice speranta. Un alt mod in care ar putea fi folosita tehnologia asta, e cel al amplificarii simturilor individuale, astfel incat omul sa poata deveni mai performant. Evident, gama utilizarilor tehnologiei asteia, e practic nelimitata si aici, poate fi o problema… Dar nu e INCA cazul sa vorbim despre asta.

    Binefacerile pentru oameni sunt atat de mari, incat nici macar nu pot fi estimate!

    Dar sunt necesare niste conditii pentru implementarea tehnologiei asteia, de “chipare”, astfel incat riscurile sa fie minime (un risc, cu siguranta va exista oricum).

    In primul rand, trebuie ca implantul sa nu poata functiona decat local, adica sa nu poata fi accesat din exterior si el sa nu poata accesa exteriorul, decat fie chirurgical, fie prin intermediul unei interfete fizice, atasate permanent individului. Orice posibilitate de accesare de la sau la distanta, ar duce si VA DUCE la transformarea purtatorului implantului/implanturilor, intr-un potential zombi, el fiind la discretia “sistemului”, hackerilor, chiar si a unei amarate de telecomenzi pentru un Tv sau o jucarie!
    De retinut ca accesarea chipului e obligatorie, macar pentru a verifica periodic, buna lui functionare…

    In al doilea rand, izolarea chipului ar trebui sa fie perfecta sau macar aproape de perfecta, pentru ca altfel, ar reactiona cam la orice schimbare de vreme sau la orice altceva care implica existenta unei variatii a incarcarii electrostatice a mediului inconjurator lui, unde electromagnetice, variatii de temperatura, presiune, etc…

    In al treilea rand, orice circuit electronic, consuma energie electrica. Organismul animal, implicit cel uman, furnizeaza energie electrica dar, doar cata are nevoie pentru functionarea proprie si, inserarea in corp a unui consumator pe care natura nu l-a prevazut si pe care trebuie sa-l suporte, inseamna o necesitate suplimentara de curent electric, pentru care organismul nu e construit s-o sustina. Pe termen scurt si poate si pe termen mediu, asta, probabil ca nu va fi o problema dar pe termen mediu spre lung, sigur va deveni, ducand la o scurtare considerabila a sperantei de viata a “chipatului”. Sigur, o alimentatie cu suplimente de saruri, poate va compensa cererea suplimentara de electricitate dar asta ar duce la degradarea altor organe din corp, asa incat ceea ce a realizat acum Musk, desi e extraordinar, va necesita inca multi ani de cercetare ca sa poata fi pus in practica cotidiana! Eu unul, sper sa traiesc atat cat sa apuc sa vad tehnologia asta implementata oricui are nevoie…

    RăspundețiȘtergere
  13. Acum, ce sa zic, fiecare intelege realitatea din jur, cum poate! Dar parca ar trebui sa vedem si binele din orice, nu numai raul. Sa renuntam la ideea iminentei caderii drobului de sare si sa acceptam progresul, fara sa ne opunem inutil, ilogic si irational, lui.

    Sigur, orice descoperire, orice inventie, totul pe lumea asta, poate fi folosit si in sensul binelui, si in sensul raului. Un bolovan, poate fi un element extraordinar de solid pentru fundatia unei case, poate fi folosit pentru a modela o tabla sau pentru a bate un cui dar poate fi si o arma redutabila, atunci cand sfarama craniul cuiva! Nu lucrurile, nu tehnologiile, nu descoperirile sunt periculoase ci, felul in care aleg unii sau altii, sa le foloseasca! Asa e de cand exista Lumea, asa e azi si asa va fi cat va exista viata in Univers.
    Nu trebuie, nu avem voie sa ne indreptam impotriva celor care descopera sau impotriva descoperirilor ci, trebuie sa ajungem sa ne impunem vointele in fata celor care aleg sa foloseasca descoperirile, pentru a face rau, pentru a NE face rau!
    Parafrazand un mare om, “nu armele sunt periculoase ci, cei care le manuiesc!”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca nebunu' isi face mereu arma din orice descoperire, atunci nu i mai bine ca sa l dezarmezi ... si chiar sa i crapi capu' cu ea cu tot, daca nu vrea sa renunte la "descoperiri"?

      Ștergere
    2. Mai recent, însăși promotorii progresului, a se vedea Revoluția industrială 4.0, proiectează o perspectivă negativă asupra a ceea ce a fost considerat progres în revoluțiile industriale anterioare, mare parte din realizările anterioare fiind calificate ca distructive, mai ales pentru mediul natural!

      Ștergere
  14. E mai greu să convingi pe cineva că greșește decât să îl convingi să greșească...Mark Twain

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)