miercuri, 28 februarie 2024

Despre digitalizare, CBDC, active digitale, AI și ceva în plus


Aseară, pe contul meu de Telegram, am scris despre modalitatea prin intermediul căreia Rusia intenționează să distrugă întreaga ordine monetară a dolarului. Schema este una simplă și absolut modernă: tranzacționarea activelor digitale într-un model descentralizat, unu la unu, prin conectarea burselor și a depozitarilor din țările interesate. Este, dacă vreți, o mega-piață internațională care promovează transferurile eficiente, rapide, într-un mediu bazat pe supravegherea și garanțiile statelor participante. Spuneam tot acolo că noua piață va permite inclusiv transferul de devize vestice, asta în cazul în care diversele instituții participante vor avea nevoie de așa ceva. 

Reacțiile au fost diverse, sărindu-mi însă în ochi cele de tip apocaliptic gen „v-am spus eu că Rusia trage la aceeași căruță a globalizării”. Și, întrucât asemena reacții nu-mi vin doar din acest mediu, e timpul să atac frontal subiectul. Nu mă îndoiesc că, în urma acestui articol, numărul celor care mă vor acuza că fac jocul globaliștilor va crește. Însă ceea ce mă interesează este ca oamenii capabili să gândească să înțeleagă exact despre ce este vorba.

Mă întreabă mulți dintre cei pe care-i consiliez dacă e cazul să ia în considerare o digitalizare mai mare a firmelor pe care le au, dacă n-ar trebui să stea departe de AI și multe alte dileme de acest tip. Tuturor acestor oameni le spun o chestiune cât se poate de simplă: dacă vrei să mai ai loc în business, atunci urmărește cu atenție evoluția tehnologiei și caută să te cocoțezi mereu pe val. De ce? Pentru că altfel vei fi aruncat de pe piață. Există, desigur și excepții. Chiar și acum sunt bănci în SUA care nu au calculatoare. E vorba de bănci mici, de comunitate, care rezistă într-un mediu prietenos. Însă, dacă vrei să faci afaceri eficiente în ziua de azi, nu mai poți face fără internet banking, acces la instrumente moderne s.a.m.d. 

Așadar, din punct de vedere al digitalizării n-ai cum să nu mergi înainte dacă vrei să rămâi pe piață. AI-ul? E diabolic, știu, dar trebuie să te adaptezi. De fiecare dată când societatea tehnologică ma scoate la lumină câte un demon, trebuie să-i faci față învățând „să te faci frate cu necuratul până treci puntea”. Care-i alternativa? Ieșirea din business, marginalizarea și cam atât. Chiar și la nivel de om simplu, respingerea și izolarea de aceste tehnologii nu te face decât sclavul lor deoarece nu le cunoști și nu știi cum să te ferești de ele! 

La ce e bun AI-ul? La foarte multe. E drept că nu va face ceea ce promite să facă, dar poți face o grămadă de chestii care ușurează activitatea de zi cu zi a companiei. Și, mai mult, dacă ești suficient de isteț, îți poți găsi resurse open source evitând astfel plata aberantă către marii mahări ai industriei. Asta înseamnă să te cațeri pe val: găsești oportunități și înveți să profiți de ele. Reversul înseamnă să-ți pierzi treptat din competitivitate și să mori. 

Dar ID-ul digital? Mulți vor rămâne surprinși: există deja și e reglementat. Semnătura digitală, cea pe care o folosim noi sau cei de la departamentul financiar pentru depunerea electronică a situațiilor la ANAF sunt ID-uri digitale. Între altele asemenea ID-uri ne permit să semnăm electronic anumite contracte și astfel să reușim accelerarea semnării unor contracte. 

Activele digitale? Ce sunt acestea? Pe scurt orice poate fi tranzacționat electronic. O firmă listată la bursă devine un astfel de activ digital deoarece părți ale sale sunt tranzacționate electronic, prin intermediul platformelor de tranzacționare. E un exemplu rudimentar, dar trebuie să înțelegeți că orice element fizic poate deveni, la un moment dat, tranzacționabil prin intermediul unor platforme, având astfel o componentă digitală. Ce se întâmplă după o astfel de transformare? Devine mai simplu de achiziționat, de transferat de la unul la celălalt, ajungând mai lichid, mai accesibil. 

Dacă la nivel de firmă nu ai cum să ignori mersul tehnologic, e cât se poate de simplu că nici la nivel de stat n-o poți face. Ba, la nivel de stat, e chiar mai imperios necesar să fii cu ochii în patru pentru a nu fi lovit de val. Mulți îmi dau tot felul de exemple în ceea ce privește digitalizarea la nivelul societății din China sau din Rusia spunându-mi că e vorba de un blat. Aiurea, nu-i niciun blat, e doar o aderare la societatea tehnologică, la sistemul acesteia. De ce-o fac acele state? Simplu: pentru a profita, pentru a se cățăra pe val. 

În perioada comunistă rușii au ignorat ideologic domeniul tehnicii de calcul deoarece, spuneau ei, în acest mod oamenii își vor pierde locurile de muncă, iar societatea comunistă care se clădea nu putea exista fără „clasa muncitoare”. Chestia asta a condus la prăbușirea URSS-ului care, într-un timp extrem de scurt, s-a trezit că nu mai poate face față productivității și bunăstării Occidentului. Iată de ce acum rusii se uită cu atenție la tot ce se întâmplă în lume, căutând să-și găseacă o poziție optimă și să nu mai piardă startul. 

CBDC? Am mai scris un articol în care vă spuneam că tot banul electronic pus în circulație e un fel de CBDC. În timp ce unii veneau cu explicații docte despre cum CBDC-ul îți poate bloca fondurile, le-am dat acestor deștepți exemplul popririi care în prezent face același lucru. E drept, CBDC-ul o poate face într-un mod mai rafinat, programatic, dar în esență e aceeași chestie. Ceea ce vreau să le spun tuturor celor care se „activează” atunci când aud despre CBDC este o chestiune simplă: Nu știați că banul e ochiul dracului? De ce vă activați? Dacă e CBDC e mai diabolic decât actuala monedă de cont? V-o spun cât se poate de simplu că NU! De fapt, adevăratul dușman nu este un CBDC care circulă în paralel cu banul actual, ci INTERZICEAREA cash-ului! Acolo e marea problemă. La ora actuală guvernele caută să reducă cât mai mult cash-ul pentru a controla populația. Și credeți-mă, nu ai nevoie de CBDC pentru a obține controlul tiranic, absolut, ci de lipsa cash-ului. Dacă ai scos cash-ul e jale!

La fel e și cu ID-ul digital. Faptul că există o infrastructură digitală nu e, în esență, ceva rău. V-am dat exemple de ușurare a muncii. Însă, dacă ID-ul digital devine unic și obligatoriu, atunci aia e teroare. Un ID digital care să-ți permită accesul la internet, plățile online, accesul la serviciile de sănătate s.a.m.d. e ceea ce vrea să facă Ursula și e o dictatură atroce în adevăratul sens al cuvântului. 

Așadar, în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor momentului trebuie să înțelegem că ele vin la pachet cu avantaje, dar dacă nu sunt stabilite niște limite legislative, dacă nu se conservă libertatea individului de a le adopta sau nu, atunci intrăm într-o zonă de teroare. 

De aceea e bine să fim foarte circumspecți, iar la apariția unei tehnologii să înțelegem câteva chestii esențiale. În primul rând trebuie să realizăm cum ne afectează libertatea și ce anume trebuie făcut pentru a te proteja. De exemplu, în ceea ce privește ID-ul digital acesta poate exista atâta timp cât  mi se oferă alternative. Da, e OK să te autentifici DACĂ VREI cu ID-ul digital atunci când te conectezi la internet, dar asta nu înseamnă că dacă refuz această monstruozitate trebuie să-mi fie blocat accesul. Aici sunt chestiune la care trebuie să fim atenți. Și, să nu uităm: dreptul la anonimat e un drept care acum e atacat din plin. Se spune că nu e bine că în lumea reală nu poți fi anonim. Aiurea, dacă te duci la o petrecere și în loc de Mitică spui că te cheamă Costică nu tot anonimizare e?

Să revin însă la ceea ce propune Rusia. Soluția de tranzacționare căreia îi vor da drumul, va fi una descentralizată, permițând încheierea tranzacțiilor dintre părți pe baza unor termeni negociați. De exemplu, în relația China-India, aceasta va permite plăți instant în monedele digitale locale. De exemplu, o societate indiană care vrea să cumpere petrol de pe piața rusă n-o să mai piardă timpul cu trimiterea banilor prin sistemul bancar, ci va plăti în rupii digitale contrapărții rusești, într-un framework similar celui în care funcționează monedele virtuale, dar cu garanții guvernamentale.

De ce face Rusia asta? Pentru că e obligată. Toate țările dinamice ale lumii au același obiectiv: acela de a se cățăra pe valurile tehnologice și de a profita de ele. Aici nu e vorba de nicio conspirație, ci de dorința de a se menține în linie deoarece în societatea tehnologică dacă pierzi un val riști să te îneci. De fapt asta e realitatea și oricât de disperați ați căuta o doctrină pur conservatoare într-una dintre țările lumii nu veți găsi așa ceva.

Dacă e vorba de o conspirație, vă repet ceea ce vă spun de multă vreme: conspirația e aceea a sistemului tehnicist în sine, care ajunge să devoreze totul. Uitați-vă de jur împrejur și veți vedea același lucru, anume o transformare halucinant de rapidă în direcția automatizării, mecanizării, normării absolut tuturor aspectelor vieții până la momentul în care vor ajunge „noua normalitate”. Aici e buba cea mai mare, iar ieșirea din nefasta spirală e practic imposibilă. Aceasta, într-adevăr, se poate face la nivel strict individual, prin întoarcerea spatelui. Însă cei care au întors spatele, cu siguranță nu-s cei care-și pierd timpul ca să mă tragă pe mine de urechi. 

15 comentarii:

  1. Personal sunt 100 % de acord cu ce ai spus...dar ce ai omis deja este ca Ursula deja a legiferat formula aia fascista...verificati !

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai, Dane, inaintezi corect, apoi o arunci ca Toma Caragiu in alta parte: "Chestia asta a condus la prăbușirea URSS-ului care, într-un timp extrem de scurt, s-a trezit că nu mai poate face față productivității și bunăstării Occidentului. " Prabusirea URSS a fost premeditata prin sustinerea din exteriorul URSS a lui Gorbaciov. Asta s-a lamurit deja. Pai, Coreea de Nord de ce nu s-a prabusit? China de ce a virat-o cu fundul in doua luntrii ca intr-un cataraman? China a ajuns la productivitate inalta prin sclavagism, Rusia prin Siloviki. Acum facem față productivității Occidentului colectiv? Facem pe perfuzii, ca-n Matrix.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca vrei sa te faci frate cu dracul ca sa treci puntea, te ia dracul si nu mai treci nici o punte ! E o iluzie ca putem fi mai tari decat masinariile astea hibride. Chiar deconectate de la energie stiu sa supravietuiasca prin surse alternative. Cred ca AI va fi ceva similar bombelor atomice...vor sta pe un raft intr-un siloz doar ca arme de intimidare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun articolul. Faptul că te folosești de digital nu înseamnă că ești și globalist. Culmea, ne ridicăm împotriva globalismului și cu ajutorul digitalului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cateva observatii, un ID digital obligatoriu, dar care va trebui sa fie folosit numai petru leditimarea in cazuri oficiale, si nu la simpla navigare pe IT, acesta identitate oficiala,ne va permite sa renuntam la democratia "reprezentativa", cea in care suntem "reprezentati" de niste hotii si tradatori, si ne va permite trecerea rapida la Democratia Directa, cea in care fiecare cetatan isi poate da direct votul privind o problema politico-economica, fara sa aibe nevoie de o clasa politica, ca de ex parlamentul sau partide poloitice, care s-au dovedit a NU fi reprezentantii poporului, ci dusmanii Romaniei.
    2 URSS nu a fost invins in razboiul rece, ci a fost escrocat de cei mai mari escroci ai planetei, cei care prin R. Reagen, l-au convins pe Gorbaciov, ca din moment ce ambele tari (SUA si Rusia) doresc acelasi lucru, usor vizibil astazi, adica COMUNISMUL, se poate renunta la rivalitatea dintre cele doua tari, ajungandu-se la infratire, facand ambele tari niste concesii importante, si anume daca tot e vorba de globalizare, SUA va ceda URSS-ului toata Europa vestica (vezi tema Casei Comune Europene, vehiculata in acea vreme), "casa care trebuia sa inceapa la Lisabona, si sa se termine la Vladiwostock, in timp ce Rusia ceda marilor concerne americane, dreptul de a folosi resursele naturale ale Rusiei, ceea ce s-a si intamplat, si astfel avem dovada ca aceasta intelegere a avut loc cu adevarat, pe vaporul care naviga aproape de coastele insulei Malta, sau cum creti ca au ajuns americanii la resursele naturale ale URSS-ului ?
    Problema este aceea ca R. Reagen a iesit la pensie, si ca in locul lui a venit George Bush care a tras clapa Rusiei, imediat dupa ce denumirea de URSS, a devenit caduca, din moment ce ar fi urmat sa fie stapanul inttregii Casei Comune Europene, ca fiind cea mai mare putere militara si nucleara a Eurasiei celor vremi.
    Asta este motivul pentru care nu a fost semnat niciun act sau tratat de pace, prin care URSS-ul sa se recunoasca invinsa in "razboiul rece", care mai continua si astazi in Ucraina in faza lui finala, dovedind lumii ca Rusia nu poate fi invinsa!
    Am facut acest comentariu ca sa nu se mai vehiculeze faptul ca URSS-ul a fost invinsa in razboiul rece, ci a fost desfintat benevol ca fiind depasita de vremurile de atunci, dar foarte actuala pentru vremurile care vor urma, in care Europa va avea de ales sa intre benevol in Casa Comuna Europeana, sau sa crape de foame dezindustrializandu-se, ptr ca fara resursele Rusiei, fie ele de materii prime sau energetice, nui exista niciun alt viitor, decat foamea si dezagregarea.

    RăspundețiȘtergere
  6. https://www.instagram.com/p/C35M-AiRz1H/?igsh=YWQ1N3BtMmh0dHFh

    Bitcoin ajunge din nou la 60.000$

    https://newsweek.ro/economie/poti-sa-ti-iei-un-bmw-cu-1-bitcoin-a-ajuns-la-60000-isi-revine-piata-criptomonedelor

    WorldCom
    FTX
    ENRON
    One coin, Kaliyug
    Google. The next Yahoo.
    FYI: #ETHGATE este o poveste de crimă financiară mai mare decât FTX/Madoff/Enron combinate și toate implică CCP

    Enron, Worldcom, FTX, Binance și da, Invidia sunt ale lui Ponzi. În latină, invidia este sensul invidiei, o „privind” asociată cu ochiul rău, de la invidere, „a privi împotriva, a privi într-o manieră ostilă”. Invidia („Invidia”) este unul dintre cele șapte păcate capitale ale credinței creștine.

    Știi, în cele din urmă le putem mulțumi enron, credit suisse și ftx pentru că ne-au arătat toate lucrurile pe care să nu le faci când ești la finanțe.

    RăspundețiȘtergere
  7. Comunismul în Rusia a fost înlăturat de cei care l-au introdus și care au industrializat țara cu forța.

    IA e un exemplu perfect de propagandă a progresului.

    Luc Julia, creatorul Siri, are o carte care se numește "Inteligența artificiala nu există".

    [https://youtu.be/yuDBSbng_8o?feature=shared]

    Câteva idei din cartea lui:

    Viziunea nocivă a unei lumi în care roboții vor prelua puterea și vor rezolva toate problemele riscă să producă o a treia hibernare IA.

    În 1956 în cadrul conferinței de la Dartmouth, bazându-se pe teoria automatelor a șarlatanului Turing, s-au pus bazele inteligenței artificiale, a dorinței de a recrea în mașini mecanismele creierului uman. Termenul de IA aparține lui John McCarthy.

    Frank Rosenblatt inventează în 1957 perceptronul, un algoritm de învățare supervizată ce pretindea simularea neuronului și care a fost un imbold pentru Neuronal Networks - una din bazele astăzi ale Machine Learning.

    Însă, în realitate, perceptonul și rețeaua de neuroni nu au nimic în comun cu creierul uman, chiar dacă oamenii s-au grăbit să echivaleze încă de la început această tehnologie inteligenței umane. O fumisterie.

    Cum cercetările IA nu duceau nicăieri, în anii ‘70 au fost abandonate.
    Prima iarna IA a durat până spre sfârșitul anilor ‘80 când PC urile s-au generalizat. În Japonia apăruse “the Fifth-generation of computer systemes” care s-a crezut a fi o nouă platformă pentru IA. Rezultatele nu au apărut si o nouă iarnă s-a instalat.

    Apariția Internetului si a big data în anii ‘90 a redeschis calea IA.
    Creșterea puterii de calcul a fost un avantaj, comunitatea rețelelor de neuroni fiind gurmandă în operații cu matrice.
    Apariția GPU (in 2006 Nvidia oferă programatorilor CUDA) și TPU au favorizat noi forme de învățare pentru IA: Deep Learning și Machine Learning.

    O înțelegere greșită a acestei tehnologii poate conduce la abandonarea ei. Suntem bântuiți de fantoma Golemului, a creaturii fantastice creată de om care scapă controlului și preia puterea.
    IA e o unealtă ca oricare altă unealtă. Un ciocan. O unealtă care are limitele ei fizice.

    E adevărat că utilizarea ei în cadrul propagandei accelerează eficacitatea acesteia din urmă.
    Fac referire tot la Luc Julia care propune mai degrabă termenul de "Inteligență augmentată". Mașina va reda ceea ce a fost învățată. Ciocanul e doar o continuare a mâinii, conferindu-i o mult mai multă putere decât ar face-o piatra.

    IA e doar o prelungire a unor calcule mentale, o prelungire ce își va atinge într-o zi limitele fizice când nici propaganda nu va mai putea să o mențină.

    Iar în ziua aia, normanzii își vor face dispărută lumea creată pe bazele IA la fel cum au făcut dispărut Comunismul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Revelatia Ta, depaseste/nu poate fi in veci echivalata de vreo Masina, pentru ca Masina nu are si nu va avea in veci Inchipuire Proprie/Constiinta de Sine, oricat ar "invata"!

      Ștergere
  8. Sovet Union ......anything else? Sto to drugoe camarad? Mi skucino ! Urmeaza globalizare aplicata indiferent de ce rahat ne servesc unii si altii ! Ca razboi aici , ca o criza dincolo , reveniti-va va bate gaina cu mucii in cioc la usa si vorbiti despre apa calda descoperita peste noapte ! Apusul oranduirii actuale cade peste tot , ca aparent se cearta intre ei pentru ceva masline ......asta e pentru voi sa aveti spor la popcorn !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am cum sa nu iti dau dreptate, globalizarea se face din cauza ca fiecare om de pe planeta detine cel putin un smartphone, eu am trei.
      Si am facut greseala sa-mi instalez messenger si ma sunau din Africa toti sa-mi ceara bani pentru prietenie, e o nebunie.

      Ștergere
  9. Kinuleee,

    Cand se cearta, se cearta pe viata si pe moarte, si cand se iubesc, se iubesc indiferent de gen!
    Dar dupa cearta asta, ultima, nu mai pupa niciunul dintre ei iubire!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si autorul articolului are judecata afectata de spalarea pe creier din jur. Propune ceva de genul ... sa lasam hotul sa intre in scara blocului dar sa nu il lasam sa intre in apartamente sau ... sa fim de acord cu vanzarea de roguri la fiecare colt de strada dar sa avem grija ca acestea sa nu ajunga la copii nostri. "Te faci frate cu dracul ca sa treci puntea" spune DD dar dupa ce treci puntea ramai pe vecie cu el pt ca nu te mai poti dezlipi de el. Care este solutia? Nu stiu! Dar nici cea propusa de DD nu sta in picioare. Adica sa ne inregimentam in realitatea digitala si virtuala si apoi sa facem cumva sa fim liberi? Pe bune? Alt exemplu: industria europeana se prabusteste. Dupa ce se distruge ...degeaba vor veni la putere niste nationalisti ca nu mai au ce face. Cum sa mai reconstruiesti? Cu ce resurse? cu ce oameni? cu ce clienti ? s-au pierdut toate contactele toate pietele. E f greu, aproape imposibil sa iti mai revii. La fel ca Romania: in 1989 aveam toate industriile, zero datorii. Si l-au impuscat pe Ceausescu pt subminarea economiei nationale. Acum la 30 de ani distanta, nu mai avem nicio industrie si miliarde datorie. Cum ar putea Romania sa isi mai castige independenta inapoi? Doar prin dictatura. POate sa vina la putere si mama lui Sosoaca ... nu va putea face nimic. Securistii sunt in toate posturile cheie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cum ar putea Romania sa isi mai castige independenta inapoi? Doar prin dictatura."

      Si ce va rezolva dictatura? Poate doar sa te oblige sa traiesti la nivel de 1800.in genul societatii din serialul "SILO" . Cum altfel? Si mai ales cu ce resurse?

      Ștergere
    2. Atunci ramanem in setup-ul curent. Cu "democratia" occidentala.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)