vineri, 23 februarie 2024

Cu boii pe bursă


Că nebunia e mare o știam, dar că e atât de mare chiar și mie mi-a fost imposibil să-mi imaginez. Discuția mea preferată este cea legată de bursele occidentale. Ce se întâmplă acolo? E absolut de neimaginat! O nebunie mai mare efectiv nu există.
 

Chestia și mai interesantă este că nebunia e veche. În 2008 vorbeam despre supraevaluarea piețelor. Am greșit deoarece ceea ce era atunci era de-a dreptul bun simț față de mega-hiper-evaluarea din prezent. Dacă m-aș apuca să-i spun unui broker de acum 40-50 de ani care-s indicatorii la care au ajuns titlurile americane, cu siguranță că mi-ar spune că sunt dus cu pluta și că e cazul să nu mă mai droghez. Să lăsăm însă considerațiile de-o parte pentru a înțelege cum stă treaba la firul ierbii. 

Nvidia ați spus? Păi cum să nu spuneți, doar asta repetă isteric toată lumea. Ești nebun - mă vor agresa „analiștii” -  nu vezi că a avut venituri record??? Ceea ce e mai bun de-abia de-acum începe! Sunt ferm convins, doar că am prostul obicei de a mă uita bine la cifre. Păi cifrele sunt bune, nu vezi??  Da, sunt minunate, însă a rămâne la cifrele brute înseamnă că ai un creier de găină beată. Evaluarea situației trebuie făcută în funcție de context. De exemplu cineva îmi poate spune că o mașină poate merge cu 800 km la oră în condiții de siguranță pentru șofer. Îți dă și dovada că a străbătut o distanță de 800 km într-o oră. Să îl cred? Fraierii vor spune că da, doar că în final afli că mașina aia era într-un avion, iar viteza era a avionului. Într-adevăr, ea mergea cu 800 km/h, doar că, de fapt, ea staționa. 

La prima vedere când vezi o acțiune te uiți la câțiva indicatori pentru a-i face o evaluare diagonală. Spre exemplu, eu mă uit la clasicul P/E. Știți cam cât e un P/E acceptabil? În jur de 10. Când cumpăr acțiuni caut un P/E cât mai mic. De ce? Pentru că acest indicator îmi spune cam în câți ani îmi recuperez investiția în acțiunea respectivă. Desigur, asta dacă totul merge exact ca acum. Aveți idee cât este indicatorul P/E la Nvidia? Țineți-vă bine: peste 100!!! 

Ideea e că trebuie să punem treburile în context, nu să judecăm cu ochi de cal. Așa ni se spune. Microsoft, o acțiune cumva corectă pentru mine de-a lungul timpului, are un P/E de 37, ceea ce-mi spune că e mult supraevaluată. Amazon, pe care de multă vreme o consider supraevaluată are 60, iar Apple e ceva mai aproape de pământ cu 28. Spre comparație, vă voi spune că Hidroelectrica are puțin peste 8, iar SNP pe la 9.5! Să nu rămânem însă aici deoarece surprizele abia acum încep.

Un alt indicator pe care mă uit este P/S. E un raport simplu între capitalizarea companiei și cifra de afaceri, indicându-ne cât este dispus cumpărătorul acțiunii respective să plătească pentru fiecare unitate monetară generată de societatea în cauză. Un P/S sub 1 ne indică o societate posibil subevaluată în timp ce unul peste 1 ne indică o societate posibil supraevaluată. Bun, cât credeți că este P/S în cazul Nvidia? Mai are puțin și ajunge la 50!!! În termeni bursieri așa ceva era până de curând imposibil de digerat. De ce? Pentru că e ilogic. 

Un P/S de 50 înseamnă că dacă acea companie ar transforma întreg venitul său în dividende timp de 50 de ani, abia tunci ai putea să-ți amortizezi prețul plătit. Doar că nu poți transforma întregul venit în dividende pentru că ai angajați, utilități, alte costuri de funcționare, taxe și impozite și multe alte chestii de plătit. Poți spune că estimezi o dezvoltare spectaculoasă a companiei, dar cât ar trebui să fie această dezvoltare în condițiile în care randamentul actual al dividendelor este de 0.02%??? Cu cât ar trebui să explodeze veniturile ălea și cât și-ar putea optimiza acea companie costurile pentru a ajunge cât de cât la normalitate? Cu alte cuvinte, la ce evoluție se speră pentru a plăti 50 de dolari pentru fiecare dolar din cifra de afaceri?

Privind în context raportul P/S, vom constata că supraevaluatul Amazon are un raport de „doar” 1.89, în timp ce Apple e pe la 7, Microsoft a decolat pe 14, iar Google la 6. E clar că situația e sărită rău de la normal. La noi Hidroelectrica are un P/S de peste 4, iar SNP surprinde cu un preț cât se poate de corect evaluat, anume la 1!

Aș putea să vă înșir numeroși alți indicatori care sunt efectiv halucinanți. Nu o fac deoarece situația ar fi similară. Concluziile însă sunt cât se poate de interesante. Bursa e o instituție menită a tranzacționa bucăți din companiile listate, la prețuri cât de cât corecte. E clar că indicatorii de evaluare și cei financiari sunt doar fotografii de moment, însă acestea sunt datele pe baza cărora trebuie să luăm decizii raționale. Ceea ce vedem acum în toată lumea occidentală este că piața bursieră s-a transformat din una în care investitorii își bazau decizia pe judecăți raționale într-o mega schemă piramidală. NU sunt vorbe mari! De-atâta amar de vreme „isteții” îmi dau peste nas spunându-mi: „Ia uite cât a ajuns Amazonul! Tu spuneai că e supraevaluat!”. De altfel nu doar eu văd așa lucrurile, ci inclusiv insiderii care profită de nebunie vânzând la greu acțiuni. E greu de crezut că actualele prețuri se vor întoarce vreodată. Dar să nu ne grăbim: resursele de nebunie par nelimitate în vremurile noastre. 

Așadar, dacă e să dau o recomandare în ton cu vremurile pe care le trăim, aceasta este BUY! Dacă însă e vorba să dau o recomandare bazată pe rațiune, atunci treburile se întorc radical și nu pot spune decât să vedeți cum faceți ca să scăpați din casa de nebuni!

14 comentarii:

  1. De ce am impresia că Gemini AI fură rezultate de la ChatGPT, asa cum facea BING-ul Microsoftului pe vremuri cu Google? Oricum argumentele sunt atât de puerile încât nu merită discutate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Așa, ca să nu mă acuze unii că nu aduc argumente, cu cât ar trebui să crească activitatea Nvidia ca să „justifice o evaluare mai mare”? Chestiile pe care le spune sunt efectiv fragmente culese din „argumentele” celor care discută aberant pe marginea subiectului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nimic nou sub ….norii NEGRII deja pe bolta cereasca! ; și un balon ca să se spargă -trebuie umflat bine ; Nu ți trebuie decât 4 clase și câțiva neuroni funcționali -ca să înțelegi faptul ca : de la ruși ….o fi venit ploaia, dar de la americani vine TSUNAMI !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nvidia are cumva fabricile in Taiwan?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nvidia nu deține fabrici proprii, însă lucrează în strânsă colaborare cu parteneri și furnizori din întreaga lume pentru producția componentelor hardware. În ceea ce privește producția de cipuri (chips), aceasta este realizată în principal de către fabrici specializate în tehnologie de fabricare a cipurilor, precum TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

      TSMC este o companie taiwaneză și una dintre cele mai mari fabrici de producție de cipuri din lume. Multe companii de tehnologie, inclusiv Nvidia, colaborează cu TSMC pentru producția de cipuri avansate.

      Deci, deși Nvidia nu deține fabrici proprii în Taiwan sau în altă parte, relațiile lor cu producătorii specializați, cum ar fi TSMC, sunt esențiale pentru producția de componente hardware.

      - Deci nu deține nimic decât un design


      Corect, până la momentul ultimei actualizări a cunoștințelor mele în ianuarie 2022, Nvidia nu deține fabrici de producție proprii pentru componente hardware, cum ar fi cipurile semiconductoare. Nvidia este cunoscută pentru a se concentra asupra designului și dezvoltării de procesoare grafice (GPU) și altor soluții hardware, externalizând producția acestora către fabrici specializate precum TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) sau alți producători.

      Alegerea externalizării producției către fabrici specializate este comună în industria semiconductorilor și oferă flexibilitate și eficiență în procesul de producție.

      Ștergere
  5. Ziua buna dl Dan, as vrea sa va intreb ce credeti despre aur, metalul pretios, daca putem investi si daca da sub ce forma, fizic, cerficat de depozit sau in EFT uri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stocurile
    Acum se cumpără după alte criterii de fashion și coolness. Ca hainele.

    RăspundețiȘtergere
  7. https://eightify.app/summary/financial-success/is-nvidia-a-scam-uncovering-massive-fraud

    RăspundețiȘtergere
  8. Bun articol, din categoria Spărgătorii de mituri.

    Alte mituri găsite pe X:

    1) MITURI
    "România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini." (Ciucă, ieri)
    Este ca și cum un inginer ar spune că România a reușit să facă un submarin să zboare.
    Investițiile sunt foarte mici comparativ cu PIB și cu istoria recentă.

    2) Adevărul: investițiile străine au scăzut anul trecut, s-au ridicat la 6,5 mld. euro comparativ cu 10 mld. euro în 2022. Ce înseamnă valoarea asta? Păi în anul 2006 investițiile străine au sărit de 34 mld. euro! 34 mld. euro - înțelegeți despre ce vorbim?!

    3) Asta în 2006, când euro avea o cu totul altă valoare față de cea de acum. Deci, ideea că România primește investiții de numa-numa e o minciună de doi bani.

    https://twitter.com/bogdanglavan/status/1760550779864166771

    RăspundețiȘtergere
  9. Toți vând. La greu. Asta e cea mai recenta https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-23/dimon-sells-150-million-worth-of-jpmorgan-shares-in-first-sale

    RăspundețiȘtergere
  10. Ei acum... invidia, amazoane si alte 'bazacoane' exista fizic. Dar ce te faci cu indicatorii pentru 'hot air' ca bitcoin ? Nu am vazut atati gogemitea narozii care dau bani fizici pe combinatii binare intr'un server. Va didei idei de scris 'tavarisci'

    RăspundețiȘtergere
  11. https://www.activenews.ro/stiri-dezvaluiri/Interviu-exploziv-Tucker-Carlson-dezvaluirile-unui-fost-secretar-din-Departamentul-de-Stat-al-SUA-Noul-totalitarism-sfarsitul-democratiei-in-SUA-si-UE-guvernarea-militara-si-ascensiunea-globala-a-Industriei-Cenzurii-VIDEO-187729

    RăspundețiȘtergere
  12. Meloni:

    Dacă Rusia nu ar fi început operațiunea militară specială, Hamas nu ar fi atacat Israelul.

    https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/italian-pm-if-russia-hadnt-invaded-ukraine-hamas-wouldnt-have-launched-october-7-massacres/

    Bwa-ha-ha-ha-ha!!
    Meloni dear, daca taică-tu nu ar fi inceput operatiunea speciala cu mică-ta nu am asculta astăzi perlele tale de "înțelepciune".
    Ah-ha-ha-ha!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mario Draghi: Cei trei piloni pe care s-a bazat UE - energia din Rusia, exporturile din China şi aparatul de apărare al SUA - nu mai sunt la fel de solizi / Europa are nevoie de o "sumă enormă de bani într-un timp relativ scurt"

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)