marți, 13 februarie 2024

De unde va veni scânteia declanșatoare?


Știți cum poți vedea crăpăturile de narativ? Privind cu atenție la detalii. Imaginați-vă o petrecere luxoasă. Pur și simplu, mergeți pe stradă și vedeți o grădină șic în care servesc chelneri eleganți. Participanții coboară din limuzine ultra-luxoase, sunt îmbrăcați cu haine care au costat o avere, iar femeile își etalează bijuterii de-o rară eleganță. Te captivează întregul eveniment, doar că, după ce ești cucerit de priveliște începi să vezi detaliile care nu cadrează. În spatele grădinii e un câmp de porumb unde, din când în când, câte un participant se duce să se ușureze. Cum vine asta? Petrecere de lux în care participanții își fac nevoile ca la țară? Apoi vezi că rochiile acelea strălucitoare sunt făcute din hârtie și materiale ieftine, că se mai desfac și imediat apare o fătucă îmbrăcată în blugi care „repară”. Și-abia apoi realizezi că undeva se află niște camere de filmare și că totul e butaforie. Se toarnă un film. Nimic nu e real, doar iluzia care te-a făcut să crezi că ai ajuns lângă niște miliardari veritabili.

În mare asta se întâmplă în lumea reală de câteva sute de ani încoace. Tot felul de minciuni, care mai de care mai gogonate, sunt aruncate în față pentru a cuceri narativul. Și când te-ai dumirit că de fapt ai de-a face cu aceeași minciună, apare „noul detergent revoluționar” care-ți captează atenția. 

Azi o să ne uităm cu atenție sporită la piața americană, chiar dacă mulți mi-au spus că articolul anterior a fost „prea tehnic”. Părerea mea e că am descris destul de limpede fenomenul și am explicat cât se poate de clar termenii. Vă solicit atenția nu pentru a-mi etala cunoștințele, ci pentru a vă arăta unde anume trebuie să priviți. Nu de alta, dar ceea ce se întâmplă e unic; veți avea nevoie de aceste noțiuni pentru a înțelege lumea, dar și pentru a le povesti nepoților nebuniile de după 2020(aș spune chiar de după 2008!). Așadar, la fel ca la ipotetica petrecere, ne vom uita acum cu ceva mai multă atenție la detaliile pieței financiar-bancare americane. 

 Prima ciudățenie care ne sare în ochi este un ciudat dezechilibru: în timp ce piața americană de acțiuni este la maxime absolute, cotațiile băncilor se zbat la niveluri banale. Nu ne vom uita la marile bănci pe moment, ci la băncile regionale, cele care au făcut „petrecerea” de anul trecut. Vă amintiți, nu-i așa? Ei bine, privind cotațiile vom observa limpede că toate aceste instituții se află în cădere liberă în ultimii doi ani. De ce oare? Care-o fi problema lor? Și cum de avem o asemenea divergență între „economia care duduie” și zona financiară care se zbate în banalitatea minimelor istorice? Până la urmă, într-o economie coerentă, atunci când piața o ia în sus, majoritatea covârșitoare a participanților se află în evoluție ascendentă. Aici e diferit, iar buba e că finanțatorul - adică responsabilul pentru succesul campionilor - se zbate în banalitate, în timp ce „rezultatul muncii lor” e pe culmile gloriei. Iată imaginea câmpului de porumb în care-și făceau nevoile „miliardarii” din povestea de la începutul articolului. Amănuntul descris trebuie să ne tragă un puternic semnal de alarmă. 

De fapt ce se întâmplă? Nu toți participanții la piața de capital americană sunt bizoni. Cei care mișcă banii știu bine care-i situația și, în disperare de cauză, mută banii în „campioni”, fugind de „păduchi”. Bănci de care nu ați auzit până acum, precum Western Alliance Bank, Comerica, Key Bank, Valley National s.a.m.d. se zbat să supraviețuiască la fel ca peștele ajuns pe uscat. Se mișcă spasmodic, sperând că o minune le va salva. 

Dar, totuși, ce se întâmplă? Să ne uităm ceva mai aplicat pentru a înțelege povestea. O să luăm o bancă regională din New York, denumită Flagstar. Banca este deținută de New York Community Bancorp, o structură tip holding aflată în spatele băncii. Recent banca a cunoscut o erodare bruscă a cotațiilor după ce a anunțat pierderi de 36 de cenți pe acțiune. Pierderile vin din împrumuturile acordate în zona imobiliară, călcâiul lui Ahile fiind ... imobilele comerciale. Povestea pierderilor înregistrate acum de Flagstar este una tipică: în momentul în care s-au văzut primele pierderi rezultate din împrumuturile de pe piața imobiliară, auditul băncii a recomandat acoperirea găurii cu ... și mai multe credite. Exact ca în 2007-2008! Banca s-a conformat, iar acum are o gaură cât casa. Ca să înțelegeți la ce nivel se discută, un proiect imobiliar de birouri care acum un an era estimat la 200 milioane $ și pentru care s-a primit un credit de 100 milioane $, este acum reevaluat la aproximativ 30 milioane $. Proiectul este deci falimentar, iar creditorul se înregistrează cu un minus de 100 milioane de dolari(nu 70 cum ați crede deoarece acei 30 milioane nu sunt cerți, ci sunt supuși procesului de lichidare).

Schimbarea paradigmei comerciale” a SUA, văzută până acum ca un succes, o modernizare de infrastructură, a creat câțiva giganți, aruncând în aer tot ceea ce înseamnă vad comercial. Astfel, peste noapte, magazine de proximitate, mall-uri, centre comerciale altă dată populare, s-au trezit fără clienți. Iar pustiul de clienți vine la pachet cu abandonul. Așa au apărut „orașele comerciale fantomă”, prin care nici vântul nu se mai încumetă să bată. Pe-acolo mai sunt doar câini vagabonzi, homeless și alte vietăți sălbatice sau sălbăticite. Culmea, nici măcar spațiile de birouri, aceste neo-fabrici ale erei post-industriale, nu mai au căutare, cotațiile scăzându-le brusc. Asta în timp ce de la vârful statului american se marketează o fabuloasă revenire a economiei. 

Ceea ce vedeți la acest nivel este doar vârful aisbergului. Nu căderea pieței și pierderile directe rezultate din credite sunt problema ci, la fel ca în 2008, instrumentele derivate având suport în imobiliare. Așa cum scriam recent pe contul meu de Telegram, o statistică ar trebui să ne pună iar pe gânduri serioase: în 2008, piața Collateralized Debt Obligation(CDO) era de 400 mld $, în timp ce acum piața  Collateralized Loan Obligation(CLO) este de 1.25 tln. $. Chestiunea e cât se poate de relevantă în ceea ce privește impactul actualei stări de fapt deoarece CLO sunt, la rândul lor, produse de bază pentru derivări ulterioare, așa cum am explicat în mai multe rânduri.

Ceea ce se întâmplă acum pe piețele americane e o nebunie absolută. În timp ce unii încearcă să scape de acțiunile băncilor cumpărând titluri în sectorul tehnologic, mult mai la modă acum, adevărații insideri își vând din acțiunile deținute. Un semnal a fost dat de Jeff Bezos care vinde acum pe vârf. Nu-mi dau seama care e ținta pe care o urmărește, dar ieșirea pe cash ne poate indica o urgență maximă. 

De altfel, e foarte ciudat și semnalul de sell dat de Goldman în raportul către clienți. Atingerea maximului istoric al cotațiilor „egalizează” poziția lui Jeff Bezos cu recomandarea celor de la Goldman. Dacă vă amintiți, la fel s-a întâmplat și în 2008, atunci când Goldman „a întors armele” după ce fusese artizanul întregii fraude mizerabile. Doar că atunci Goldman s-a întors la 180 de grade pe cont  propriu, în timp ce le recomanda clienților „produsele derivate sigure”.

Tot ceea ce se întâmplă îmi sugerează cât se poate de clar că suntem în pragul unui dezastru cu impact sistemic. Rămâne să vedem când se va petrece toată nebunia. De fapt întreaga situație devine absolut halucinantă deoarece, așa cum am subliniat de mai multe ori, nu mai suntem în situația în care o singură bulă speculativă să genereze o criză, ci una în care numeroase bule speculative gata umflate se vor sparge una pe alta la prima explozie. Interesant e de văzut care dintre bulele formate va face prima dată poc, constituindu-se în declanșatorul meta-crizei.

30 de comentarii:

  1. SUA:Cea mai recentă listă de disponibilizări din ultimele 3 luni:

    1. Twitch: 35% din personal
    2. Hasbro: 20%
    3. Spotify: 17%
    4. Levi's: 15%
    5. Zerox: 15%
    6. Qualtrics: 14%
    7. Wayfair: 13%
    8. Duolingo: 10%
    9. Washington Post: 10%
    10. Snapchat: 10%

    RăspundețiȘtergere
  2. Mutatis mutandis, pe mine m a dus gandul la re enra petrecere a rromilor de la Padina, petrecere sfârșita tragic....

    RăspundețiȘtergere
  3. pai anul trecut s-a colportat o mare panica ,vai au inceput sa cada bancile. a fost un mare fâs, iaca nimic. minciuni de sute de ani ? au mers bine si vor mai merge, se schimba doar decorul.

    RăspundețiȘtergere
  4. ,, Căci nimeni nu cunoaște ceasul, nici eu, nici voi, nici îngerii din Paradis.
    Nici măcar Fiul, doar Tatăl ,,
    ,,Carpe diem quam minimum credula postero ,,

    RăspundețiȘtergere
  5. Am intrebat vecinul:
    - De ce cocosul dv. nu mai canta dimineata?
    A raspuns:
    - Deranja vecinii si l-am taiat.
    Atunci am realizat ca:
    Cine incearca sa destepte lumea, va plati cu viata. Probabil asta e motivul pentru care majoritatea o fac pe gainile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista mai multe feluri de a destepta pe altii. Nu este indicat sa urlii ca apucatul in mijlocul pieții.

      -Fiti oți ca şerpii si blânzi precum porumbeii:))

      Ștergere
  6. Economia SUA e la pamant. Cu siguranta e tinuta in viata ptr ca nu a venit inca momentul 0, cand se vor elibera banii cash si se va impune un Guvern mondial.
    Inainte de asta trebuie sa trecem printr-o foamete combinata cu o lipsa de antibiotice si alte medicamente si eventual un razboi mai important....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i important, dar sunt curios daca in ultima fraza v-ati referit la noi, popor roman, fiindca in articol e vorba de americani, in principiu. Sincer, nu vad motivatia unui razboi pe teritoriul Romaniei, atata timp cat mare parte a resurselor oricum nu raman aici...

      Ștergere
  7. "Tot ceea ce se întâmplă îmi sugerează cât se poate de clar că suntem în pragul unui dezastru cu impact sistemic"
    Asta e wishful thinking ? De ani de zile tot le cantati prohodul americanilor, ca prabusirea e iminenta, dar nimic nu se intampla.. Prabusirea unui imperiu poate dura zeci de ani, si evenimentul se poate intampla pe generatia viitoare, incat toate aceste predictii pot fi irelevante pentru noi, cei care suntem azi in viata..
    E evident ca orice imperiu a urmat aceeasi traiectorie in istorie si nici americanii nu pot fi diferiti, dar va sfatuiesc sa fiti mai ponderati, altfel va creati singuri probleme de credibilitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am publicat comentariul cu speranța că vei mai fi pe-aici când se va declanșa nebunia. Într-adevăr, prăbușirea e un eveniment care se întinde pe termen lung, dar să nu uităm că din 2000 se tot întâmplă.

      Ștergere
    2. Pai n-avea dreptate mos Ion Creanga, in a sa celebra poveste a prostiei omenesti , stam toata viata cu mainile in cap , valeu ,valeu ce facem daca se da pisica la drobul de sare . Sa pice , daca suntem narozi ne cade pe bostan si e game over , daca nu , viata merge mai departe. Lege foarte importanta a naturii:adaptarea. Oricum nivelul(degenerarea) la care s-a ajuns,acolo sus,mai ales moral, ne depaseste pe noi pluimea.Nicio grija, ne descurcam. Revenim frumos la bun simt,respect,educatie.Pierdem "decat" nesimtirea, obraznicia ,tupeul,hotia,coruptea(vorba intaiului sibian al tarii). Stiu, speranta moare ultima.........da moare ;)))

      Ștergere
    3. Degradarea economico-sociala a Americii - nicidecum upgradarea ei - se produce chiar asa cum zice si domnul Dan: de cel putin 30 de ani.
      Doar zgomotul extrem de puternic facut de tinichelele propagandistice e regimului deep state, este inca mai asurzitor decat scandalurile publice generate sistematic, dar acestea din urma, sunt deja pe cale ca sa acopere zgomotul "dintai"!

      Momentul colapsului, a fost tot timpul/permanent iminent, insa intarzierea lui - pana la impresia ca acesta nu mai vine - provine tocmai din intarzierea mintala a maselor.
      Durerea extrema a ingustarii tuturor perspectivelor, va trezi insa masele foarte curand!
      Peste tot in lume, dar mai ales si mai rapid in America!

      Ștergere
    4. "... va sfatuiesc sa fiti mai ponderati, altfel va creati singuri probleme de credibilitate."

      Foarte interesant sfatul condescendent-iritat de mai sus. In ultimele saptamini l-am intilnit in formulari doar putin diferite si pe alte site-uri romanesti. Se pare ca unii, undeva, sint foarte speriati de efectele pe care panica produsa printre romani de prabusirea inevitabila si apocaliptica a licuriciului strategic le-ar putea avea asupra institutiilor de forta ale statului. Simt ei apropierea furtunii, dar pe de o parte refuza sa-si creada simturilor, pe de alta incearca sa combata defetismul masselor si spera cu disperare sa se intimple ceva miraculos care sa salveze corabia nebunilor... Asta e wishful thinking, fiindca in creierii lor se instaleaza refuzul acceptarii unei realitati tot mai insuportabile, nu in mintea celor care vad si spun ce vad. Blocajul asta mental se mai numeste si disonanta cognitiva.

      Rumanii din servicii habar nu au care e starea de spirit in clasa mijlocie din America.

      Sint in SUA de 30 de ani si in timpul asta am vazut cu ochii mei cum totul se degrada treptat-treptat si nimeni nu facea mai mult decit cirpeli de ochii lumii. Iar teroarea si abuzurile statului politienesc de la Patriot Act incoace mie imi amintesc de militienii si securistii lui Ceausescu. Doar ca americanii sint mult mai violenti si mai ticalosi. America se prabuseste si nimeni, nici mama lui Trump, nu o mai poate salva. Si e foarte bine ca se prabuseste. Eu am mai vazut spectacolul asta o data, la scara mai mica, in Romania anilor 1980-89, asa ca stiu la ce sa ma astept.

      Nimeni in lume nu discuta cu mai multa furie inevitabila prabusire a imperiului american decit americanii din clasa de mijloc, principalele subiecte fiind:
      1. cit mai dureaza pina se sparge, dracului, in bucati statul asta ticalos?
      2. cum se va intimpla? razboi civil/rasial? dezintegrarea SUA? lovitura militara de stat?
      3. cit mai e pina devine galopanta inflatia?
      4. cum sa-ti salvezi economiile? in ce sa-ti preschimbi dolarii?
      5. cum sa-ti protejezi familia cind hoardele de flaminzi vor bintui pe strazi?
      6. ce va face armata, politia etc.?
      7. cum sa iti faci rezerve alimentare? ce filtre de apa sa ai la indemina? (site-uri de genul https://www.mypatriotsupply.com/ s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie in ultimii zece ani)
      8. ce arme sa ai si cite debarale pline cu munitie.
      etc.

      Ștergere
    5. "Asta e wishful thinking ?"

      "Prabusirea unui imperiu poate dura zeci de ani, si evenimentul se poate intampla pe generatia viitoare, incat toate aceste predictii pot fi irelevante pentru noi, cei care suntem azi in viata.."

      Asta chiar ca e wishful thinking!!! :)

      Din Ernest Hemingway, The Sun Also Rises:
      "Cum ai ajuns falit?"
      În două moduri. Gradual, apoi brusc."

      ____________ detalii _____________

      Creator: Ernest Hemingway, U.S. author, winner of Nobel Prize in Literature

      Context: The character Mike Campbell in the 1926 novel “The Sun Also Rises” was asked about his money troubles and responded with a vivid description embracing self-contradiction:

      “How did you go bankrupt?” Bill asked.
      “Two ways,” Mike said. “Gradually and then suddenly.”
      “What brought it on?”
      “Friends,” said Mike. “I had a lot of friends. False friends. Then I had creditors, too. Probably had more creditors than anybody in England.”

      Ștergere
    6. Anonim13 februarie 2024 la 12:2214 februarie 2024 la 09:05

      Anonim13 februarie 2024 la 12:22
      @Anonim14 februarie 2024 la 02:30
      ma banuiti de securism, asa cum si eu banuiesc pe multi asa zis nationalisti/suveranisti, mai ales de cand secu a dat semnalul acu vreo 2 ani ca ne intoarcem catre interior (dar doar din gura).. vezi si intalnirile de restaurant Tarziu-Coldea.
      Ideea mea cu ponderarea era sincer sa nu va pierdeti credibilitatea, eu am intrat pe acest blog de acum vreo 15 ani, si am tot vazut prognoze apocaliptice, de asta zic, incepand cu criza din 2007-2008.
      Domnul Dan ma ameninta cu cenzura, ceea ce nu-l face cu nimic diferit de cei pe care-i acuza azi de cenzura. Il inteleg, stiu ca e greu sa te mentii echilibrat intr-o lume din ce in ce mai dezechilibrata, in care cine cu noi e automat impotriva noastra, eu insumi cazand in aceasta capcana frecvent. Totusi cred ca sunt judecat cam dur pentru o simpla sugestie.
      Multa sanatate sa aveti.

      Ștergere
    7. "Sint in SUA de 30 de ani si in timpul asta am vazut cu ochii mei cum totul se degrada treptat-treptat si nimeni nu facea mai mult decit cirpeli de ochii lumii. Iar teroarea si abuzurile statului politienesc de la Patriot Act incoace mie imi amintesc de militienii si securistii lui Ceausescu. Doar ca americanii sint mult mai violenti si mai ticalosi." Nelamurirea mea sincera, fara nicio urma de ironie: de ce mai stati acolo?!

      Ștergere
    8. "14 februarie 2024 la 09:55"

      Si unde sa te mai duci? Mai bine nu MAI exista si aceasta stare de fapt se accentueaza aproape zilnic. Oriunde pleci, dai de si mai rau, din lac in put.
      Multi opteaza pentru Spania drept evadare fara sa realizeze ce plasa enorma iau.

      Ștergere
    9. Anonim14 februarie 2024 la 09:55
      "Nelamurirea mea sincera, fara nicio urma de ironie: de ce mai stati acolo?!"
      _________________

      Unde sa plec? Situatia e exploziva cam peste tot.

      Inca mai stau in America fiindca:
      - daca as pleca de aici, ar trebui sa renunt la arme.
      - prabusirea imperiului american nu va insemna sfirsitul poporului american crestin, de rasa alba si cultura europeana la fel cum prabusirea URSS nu a insemnat sfirsitul poporului rus. America are sanse sa se refaca pe baze noi dupa citiva ani de zvircolire.
      - am un prieten care a emigrat din SUA in Australia cu vreo 3 ani inainte de plandemie. Era foarte incintat de decizia luata, dar tot entuziasmul i s-a evaporat in timpul dictaturii sanitare. Ii lipseau teribil armele lasate in America si, fiindca australienii renuntasera la dreptul la auto-aparare nu cu multi ani in urma, urmind exemplul sinucigas al populatiei din UK, omul privea neputincios teroarea instaurata de cei care i-au convins pe australieni ca nu au nevoie de arme fiindca se vor ocupa ei (adica statul) de protectia lor.
      - ma gindeam intr-o vreme la New Zealand; bine ca am renuntat la idee. E chiar mai rau decit in Australia.
      - in Europa de Vest? Astia par hotariti sa se sinucida.
      - sa ma intorc in Romania? Unde? Urasc Bucurestiul. 17 ani mi-am risipit acolo. Mi-ar fi placut sa-mi fac o casa in Apuseni. Dar... daca intr-o dimineata as fi aflat ca trebuie sa invat ungureste daca vreau sa comunic cu institutiile statului?

      Problema mea nu e cu americanul de rind, ci cu psihopatii care au incalecat SUA.

      Cu toate astea, SUA fiind totusi un teritoriu mare, cit un continent, inca se mai gasesc locuri pasnice, linistite, fara imigranti si fara negri, departe de marile orase in descompunere, in care poti spera sa supravietuiesti unui eventual razboi civil.

      Apoi, emigrarea e o treaba foarte complicata. De cite ori in viata poti sa-ti permiti experienta asta?

      Ștergere
  8. Scânteia,vine din Orient,d'le Dan.Micul Israel,face ravagii în Liban și Siria.Egiptul se pregătește de ce'i mai rău,la Rafah..Presa destabilizatoare din Ro și occident,tace mâlc. De ce oare? Ne sperie cu rușii și cu pregătirea de război,în timp ce F16 și F35 bombardează, Libanul în sud la greu,zilnic.Așa cum am mai scris aici,războiul va ține până la sfârșit ,iar cu el și pustiirile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pater,

      Scanteia a venit, fix atunci cand Vestul a ajuns ca sa fie insusi Orientul ...
      si deja suntem la "periheliu", adica la "incingerea reactorului global", care oricat ar parea de controlata de fraierii lu' Arafat:

      "Azi in Crevedia, maine ..." vom fi/ajunge toti Ingeri in Rai, chiar daca unii voiau ca sa mai ramaie, macar la un "joint" in Iad!

      Ștergere
  9. Nu faptul ca petrecerea de lux se dovedeste a fi o butaforie este problema. Ci chiar petrecerea de lux, in sine. Suntem extrem de uimiti, de intrigati cum au putut conchistadorii sa le ia aurul popoarelor din Lumea Noua (si) cu niste margele de sticla si cioburi de oglinda. Dar nu realizam un lucru cu mult mai tragic, ca noi suntem propriii nostri conchistadori. Singuri ne cumparam, singuri ne vindem, pentru sclipiri de oglizi si sticle goale. Sunt atatea lucruri inutile de care ne inconjuram, pentru care consum atat de mult timp si energie si nu prea ne folosesc la nimic. Niste gadget-uri. Am pierdut simtul normalitatii, simtul masurii. Construim atat de mult si inutil in exterior si mai nimic in interior. Educatia - dupa care alergam prin mai toate colturile lumii - a ajuns un mijloc de acumulare de gadgeturi, nu o stare de bunastare interioara. Adaptarea?! Oare asta sa fie solutia?! Adaptarea la ce?! La anormalitate, la nebunie?! Citisem odata ca inteligenta se poate defini si ca o capacitate de adaptare la mediu. In conditiile mediului de azi, prefer sa fiu prost.

    RăspundețiȘtergere
  10. Trump va fi "Joker" - adica ultima "carte" jucata - punct! 🤣

    El va reaseza America 🤣🤣🤣, dupa ce o va spulbera/curata de pe fata Pamantului, impreuna cu absolut toti "parazitii" ei de import-export cu tot!

    Dumnezeu a avut mereu grija/ac/Vaccin de capu' lui ca:

    Satana sa crape precum Virusul:

    prin autodistrugerea Sistemului Sau Imunitar! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu,pretine,nu ! Ala de -l pomenești tu, nu se supune legilor cărnii și oaselor- nu poate crapa,cum zici, dar va avea parte de un Fair Trial la sfârșitul Istoriei și Începutul Veșniciei.

      Ștergere
  11. Presimt ca americanii vor face o greseala cu Houti si vor aprinde focul...

    RăspundețiȘtergere
  12. 1,200,000÷730 zile ( 22 februarie 2022 - 22 februarie 2024) = 1,643.8 pe zi
    Cum războiul ăsta e preconizat să țină încă 8 ani până in 2032 când începe Marele Război al tuturor împotriva tuturor, cu ce va mai lupta când începe in sfârșit ceva serios?
    Pai nu va mai avea cuvce și va deveni exact ce vrea Rusia un imens NO MAN'S LAND. Zona tampon demilitarizata.

    Totuși eu aplec urechea la părerile ca acest război nu va avea putere sa treacă in 2025 cu toți banii din lume.
    De fapt acest război va dovedi lipsa de putere a banului.
    S-au trimis mai mulți bani decât a primit România din Fondurile UE din 2007 până in 2024.
    Si tot degeaba.
    Măcar la noi se vede ceva din fondurile astea, avem drumuri la țară, apă, canal, gaz si curent trase pe fonduri in aproape fiecare sat si comună din România. Bine nu fiecare sat dar comune da.
    Deci concluziile acestui război este ca banii nu au altă putere decât să grăbească moartea.
    Eu zic ca nu se știa adevărata putere a Rusiei.
    Si au pariat la Bursa ca pica Rusia.
    Au creat o bulă financiară din acest război.
    Si deci nu statele dictează cât durează războiul ci Bursa.
    Si la bursa încă se investește in acțiunile de atac a Rusiei.
    Chiar dacă cotațiile au scăzut statul in stat încă pompează bani in mașina de război.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..."cu ce va mai lupta când începe in sfârșit ceva serios?
      Pai nu va mai avea cuvce și va deveni exact ce vrea Rusia un imens NO MAN'S LAND. Zona tampon demilitarizata."

      Slava Domnului!
      S-a intimplat minunea!
      In sfirsit cineva care gindeste...

      Ștergere
  13. https://x.com/dobrolific/status/1757480413180706831?s=20

    Video cu sexualizarea copiilor in public in România 🇷🇴, unu cred ca are chiar 5 ani.
    Oribil unde am ajuns.
    Deja exprimând ca e oribil sunt etichetat pro-rus.
    Okay.
    Dacă a fi pro-familie devine egalat de elite cu a fi pro-rus, atunci sunt pro-rus si pro-chinez.

    Voi realizați cum Satan ne manipulează să ne transformam copii in obiecte sexuale?
    🖕 🖕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da vedem cum suntem manipulati, insa este crucial sa realizam asta mai intii in familiile noastre si sa ne protejam copilul NOSTRU inainte sa-i salvam pe ai altora(ca in avion cu masca de oxigen).
      Cel mai folositor exemplu pentru altii, pentru comunitatea ta este "protocolul" tau de familie cum ar veni, de salvare a propriului copil, prin exemplul personal! Ce principii si mijloace folosesti?
      Modelul afisat va fi in atentia tuturor inclusiv in a celui viclean!
      Amza

      Ștergere
    2. Cum au defilat pe străzile unui oraș din Spania copiii ?! Îmbrăcați cu dresuri de curve !!!Sexualizarea minorilor de la fel mai frageda varsta și transformarea copiilor în obiecte sexuale. Da Doamne mai repede focul ala nuclear, ca numai asa mai poți curata latrina asta numita Pământ!

      Ștergere
  14. Papillon, Ending Scene:

    https://youtu.be/4XGWXmxmaoE?feature=shared

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)