joi, 20 august 2009

Comportamente atipice

Fiecare val major are în componenţă mişcări contrare sensului de mers. Studierea acestora scoate în evidenţă atât "perturbaţiile" mişcării principale cât şi specificitatea unor elemente greu sincronizabile. De obicei, re-sincronizarea "revoltaţilor" cere timp, iar mişcările de corelare se desfăşoară la amplitudini mult mai mari. Întorcându-ne la bursă vă voi aduce în atenţie două evoluţii contrare care au făcut carieră.

Volkswagen, producătorul care creştea spre maxime în timp ce titlurile concurenţilor se "zbăteau în sânge" pare a fi ajuns la momentul adevărului printr-o spectaculoasă cădere. După ce anul trecut a atins maximele absolute, anul acesta părea a fi intrat într-o cuminte evoluţie laterală. "Pacea" instaurată a fost însă perturbată violent de căderea începută în această lună. Hilar este faptul că atât creşterea cât şi căderea au avut aceeaşi cauză: Porsche. Anul trecut creşteau pentru că Porsche încercau să-i achiziţioneze cu orice preţ, iar anul acesta cad pentru că vor să achiziţioneze Porsche. Din toată această suveică ies multe miliarde în minus, bani efectiv aruncaţi pe fereastră. Titlurile VW par a se transforma într-un paradis al short-erilor întrucât, indiferent de viitoarele mişcări legate de Porsche, percepţia investitorilor rămâne negativă: continuarea preluării înseamnă risipă de bani, întreruperea sa înseamnă eşec.


O evoluţie mult mai interesantă este cea a pieţei chineze. Aici decuplarea de trendul principal s-a produs în noiembrie anul trecut când, contrar tuturor aşteptărilor, titlurile chinezeşti s-au înscris, aparent inexplicabil, pe un puternic trend ascendent. Astfel în martie, în timp ce pe toate pieţele se înregistrau minime, titlurile chinezeşti mergeau pe un puternic trend ascendent(corecţia din martie a pieţei chineze nu a contrazis trendul de creştere). Explicaţiile acestei evoluţii stau în planul de combatere a crizei implementat de guvernul chinez, mult mai credibil decât bâlbele unui final de mandat american. Luna august aduce însă şi piaţa chineză în zodia scăderilor violente. La ora actuală, SSEC se află periculos de aproape de EMA(200), iar o intrare sub această linie poate semnaliza un puternic trend descendent.

În graficul de mai jos aveţi evoluţia SSEC vs DOW. Privindu-l îmi persistă o întrebare firească: cine este de fapt decorelat: SSEC faţă de DOW sau DOW faţă de SSEC? Încercaţi să deplasaţi graficul DOW spre stânga cu ~4 luni şi veţi obţine o corelare aproape perfectă. Ciudat, nu-i aşa? Concluziile vă las să le trageţi singuri. :-)

4 comentarii:

  1. Foarte bune observatiile privind SSEC si piata chineza. Nu sunt nici eu convins ca ar fi iesit din trendul ascendent inca, insa un aspect important de remarcat ar fi dupa mine faptul ca au speriat toate bursele prin caderea lor. Asta numai americanii o pot face. Nimeni nu se panicheaza daca FTSE sau DAX se decoreleaza si au o zi proasta.
    Personal pun accent mai mare pe piata chineza (SSEC) decat pe DJIA pentru ca avem parte de un raliu bazat pe stimulusuri. China e locul unde oficial/neoficial stimulus planul pare sa fi functionat mai bine decat in SUA sau Europa. O posibila cadere a pietei chineze pune dupa logica mea semnul intrebarii asupra revenirii economice globale bazate pe stimulus plan.

    RăspundețiȘtergere
  2. SpideR: Inca nu cred ca piata chineza a luat conducerea, dar, in mod sigur, se pregateste sa o faca. SUA inca domina categoric economia mondiala, asa ca nu trebuie ignoratata. Un crash al SUA ar prabusi in mod sigur si China.Evident si reciproca este foarte adevarata.
    In ceea ce priveste stimulus plan-ul chinez, prefer sa nu ma entuziasmez deocamdata prea mult intrucat stiu care este mentalitatea regimurilor comuniste(cu toata orientarea lor catre piata, tot comunisti sunt). Ei stau pe un imens bubble al creditarii pe care-l mascheaza de cativa ani. In SUA ar fi generat trei crize. In China genereaza "bunastare", iar intrebarea fireasca este "pentru cat timp?".

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreti trenduri? Ia spuneti ce trenduri vedeti aici pm-uri pentru toti ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan, parca am inteles de la unii comentatori economici cum ca stimulul chinez ar fi ajuns in mai mica masura in marirea vanzarilor de bunuri chineze la intern ci au fost pompati in bursa si societati imobiliare si atunci guv. chinez a apasat pe frana creditarii de aici si pierderea suflului pt pretul actiunilor cat si scaderea consumului in China? Mie mi se pare credibil acest scenariu.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)