marți, 18 august 2009

Rezultate semestriale Raiffeisen

Făcând o lectură diagonală a raportului semestrial publicat de Raiffeisen International(disponibil aici) remarc o cădere în linie a indicatorilor instituţiei financiare austriece. Atat din punct de vedere al activelor(~ -7%) cât şi al pasivelor(~ -4%) se constată o diminuare clară. La capitolul profit consolidat lucrurile stau de-a dreptul dezastruos întrucât se înregistrează o diminuare a acestuia cu 86.2%. Incriminată pentru această situaţie este deteriorarea portofoliului de credite şi creşterea galopantă a provizioanelor(de peste patru ori, până la 969 milioane EUR), iar principalele responsabile pentru această situaţie sunt Rusia(252 mil. EUR), Ucraina(258 mil. EUR) şi Ungaria(83 mil. EUR). Mergând ceva mai adânc în analiză, observăm că din punct de vedere regional, cea mai profitabilă regiune este Europa de Sud-est(unde s-a înregistrat o scădere a profitului "doar" cu 54%), iar cea mai neprofitabilă este CSI(include şi Ucraina), unde s-a înregistrat o pierdere de 48 milioane EUR. Este de-a dreptul ciudat că în acest moment "perla coroanei" a devenit una dintre cele mai subdezvoltate zone din punct de vedere bancar, însă o explicaţie ar putea fi dată de faptul că aici criza încă nu s-a manifestat la adevărata intensitate. Nu vreau să fiu considerat pesimistul de serviciu, dar ceea ce surprinde în acest raport este nivelul mic al provizioanelor din Sud-Estul Europei, mai mic chiar decât cel din Europa Centrală, ceea ce pare paradoxal. Totuşi, dacă raportăm provizioanele la total active, Europa Centrală stă ceva mai bine decât zona sud-estică(0,0068 faţă de 0,0095), Iar CSI şi Rusia conduc detaşat(0,02%, respectiv 0,03%).

Cu toate că pentru moment situaţia arată încă verde, banca se bazează pe o revenire a economiilor în perioada imediat următoare, perspectivă pe care o consider optimistă. Situaţia din Rusia este departe de a fi rezolvată. La fel şi în Ucraina, iar în România abia după alegeri vom înţelege cu adevărat cum arată criza. Fără doar şi poate, expunerea puternică a Raiffeisen pe Europa Centrala şi de Est se va constitui în viitorul apropiat într-o adevărată provocare(ca să nu-i spun piatră de moară).

Poate cel mai ciudat pasaj din întreg raportul se referă la aprobarea primită din partea BNR(începând cu luna iulie a.c.) pentru utilizarea unui sistem intern de rating în calcularea riscului de credit(ştirea a fost publicată ieri de către Ziarul Financiar). Trecând peste faptul că BNR nu a făcut până acum vorbire despre această avizare, cred că ar fi interesant de aflat cum poate fi interpretat următorul pasaj: "Regulators generally reward this approach with lower capital requirements compared with the standartized approach".

În general analiştii au plasat rezultatele publicate la nivel "neutral", considerându-se că ele sunt în linie cu estimările şi cu realităţile pieţei. Cei mai pesimişti privind evoluţia viitoare sunt analiştii Citi care recomandă vânzarea: "We rate the stock 'high risk'. Our risk rating reflects the fact that Raiffeisen operates in the less-developed banking markets of Central and Eastern Europe, a number of which, such as Ukraine and Hungary, are facing severe economic difficulties. This is expected to lead to a significant deterioration in asset quality and have a negative impact on the bank's earnings". Cu toate că nu are legătură cu publicarea rezultatelor Raiffeisen, este interesantă şi atenţionarea lui Patriciu publicată în ziarul Adevărul: "Din păcate, Europa de Est este încă victima unei furtuni puternice, iar ochiul furtunii este sistemul bancar austriac. Noi trebuie să fim extrem de atenţi la ce se întâmplă în continuare".


P.S. Acţiunile Raiffeisen International par a fi marcat un maxim local. Unii indicatori par "încărcaţi" la maxim, iar cel mai probabil vom avea o evolutţie descendentă în perioada următoare. Pe graficul săptămânal este interesant de urmărit dacă MACD-ul va reuşi să treacă de zero(puţin probabil).

2 comentarii:

  1. n-am gasit (sau nu stiu eu unde sa ma uit) nimic despre valoarea, procentul creditelor neperformante, precum si valoarea, procentul provizioanelor. e valabil pt toate bancile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim:Informatia asta nu ti-o va da nimeni! :-)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)