luni, 24 august 2009

Despre curs

Săptămâna trecută am avut parte de două rapoarte/recomandări aparent contradictorii. Pe de o parte analiza Danske Bank, conform căreia leul este supraevaluat cu aproximativ 20%, iar pe de altă parte surprinzătorul mesaj venit dinspre Deutsche Bank conform căruia moneda naţională se va aprecia în următoarele 3 luni cu aproximativ 5.8%. Tradus în cifre ne-ar rezulta că Danske vede euro la 5 lei în timp ce DB la 4 lei. O diferenţă destul de mare pentru a putea fi considerată o "marjă de eroare".

Este într-adevăr aproape şocant să citeşti pe Bloomberg ceva de genul "Buy Romanian Leu on Growth View". Motivele care-i fac pe nemţi să se declare atât de optimişti sunt legate, conform declaraţiilor, de deficitul de cont curent aflat în contracţie vizibilă şi de împrumutul obţinut de la FMI. Destul de desuet pentru a putea fi considerat corect. Dacă e să ne referim numai la deficit, observăm că analiza este superficială întrucât corecţia s-a făcut exclusiv pe fondul reducerii consumului. Cauzele care au determinat explozia deficitului de cont curent nu au fost rezolvate, iar faptul că în acest an a scăzut nu înseamnă că anul viitor nu va creşte la fel de repede. În realitate cred că sunt trei motive principale pentru care DB a dat un semnal pozitiv pentru noi:
1. Predictibilitatea mişcărilor de susţinere a cursului. BNR va continua în mod sigur să susţină cursul până la alegeri. Mişcarea este lesne de înţeles, dar destul de dubioasă din punct de vedere al stabilităţii financiare.
2. Foamea de lei din octombrie. Octombrie este luna în care finanţele vor aspira cu sete de pe piaţă o cantitate imensă de lei, făcând uitat euro pentru o scurtă perioadă de timp. Este posibil ca în această perioadă să avem scăderi puternice de curs;
3. Intrarea DB pe piaţa românească. Nu vor intra de plăcere, ci pentru că trebuie. Deocamdată prin recomandarea pe care au dat-o doresc probabil să dea un semnal mai degrabă acţionarilor pentru a nu întâmpina rezistenţă la viitoarea mişcare pe care(de voie/de nevoie) o vor face. O să ofer mai multe detalii la momentul respectiv. Oricum, acesta cred că unul dintre cele mai importante motive ale anunţului.

În ceea ce priveşte diferenţele dintre cele două puncte de vedere, ele nu există. Danske Bank a constatat supra-aprecierea, iar aceasta nu înseamnă că vom asista imediat la corecţii. Probabil după alegeri vom avea ceva discuţii interesante pe această temă, dar până atunci mai avem destule evenimente cel puţin interesante.

16 comentarii:

  1. Parerea ta care e apropo de curs ? Ce evolutie vezi in urmatorul an ?

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce vor aspira MF lei de pe piata si de ce nu ar mai tipari bnr leii astia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Astept cu mare interes intrarea DB in Romania.

    Mihai stie de ce..

    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos: Sper sa revenim cat mai curand cu picioarele pe pamant, chiar daca acest lucru se va dovedi dureros.
    Experienta ultimului an arata insa un foarte mare atasament al pietei pentru minciuna, irational si, mai ales, pentru ascunderea mizeriei sub pres. Pana acum din acest joc a castigat toata lumea, dar gaura s-a adancit si risca sa ne inghita!

    Mihai Marcu: Teoretic s-ar putea face si asta, dar nu cred ca BNR va rata "oportunitatea" unui nou show mediatic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Inteleg din raspunsul tau ca o crestere a cursului ar fi normala si in ton cu antiperformantele economice .
    Cred ca singurii beneficiari ai scamatoriilor care au tinut cursul si au pus bani la dispozitia MF (prin eliberarea de rezerve BNR,imprumuturi interne si externe) sunt: guvernul care si-a mascat incompetenta (asta pentru cine nu se uita cu atentie) si bugetarii (in special cei din administratie) care si-au pastrat temporar slujbele caldute. Noi ceilalti o sa platim nota in curand ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragos: Nu doar cei enumerati de tine sunt beneficiarii. Mai sunt multi altii a caror prezenta nefasta o vom constientiza in curand. In ceea ce priveste nota de plata, asa e, dar asta se intampla de cand lumea si pamantul. :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Un euro la 5 lei prin martie ar fi "rezolvat" foarte multe - mizeria nu mai putea fi ascunsa sub pres, lucrurile s-ar fi asezat mai repede la locul lor.

    Din pacate inca e an electoral, Isarescu a preferat s-o lungeasca desi expresia cu "boala lunga e moarte sigura" e cunoscuta de toti. Din tot estul europei noi cred ca eram cei mai putini vulnerabili la colaps, sau mai exact am fi avut sanse sa ne ridicam "de jos" cel mai repede - pentru ca oricum altitudinea e cea mai mica.

    Una e sa cazi din caruta din mers si alta e sa te prabusesti cu avionul. Noi suntem in prima varianta si cred ca ne-am fi revenit, ba chiar e indicata o corectie de genul asta din cand in cand (un exemplu sugestiv fiind preturile la apartamente vechi).



    In schimb, acum avem parte de o deflatie ce ii omoara pe absolut toti care mai miscau cat de cat, pe exportatori si pe "capsunarii" ce isi vad munca irosita aproape pe nimic.


    Din previziunea DB trag concluzia ca investitiile straine nu vor veni anul asta si nici in prima jumatate din 2010. Probabil vor intra pe la 5-6 lei, cand ei vor avea suficiente lichiditati disponibile iar noi vom fi cu economia reala pe butuci si vom plati oalele sparte din martie, cand ne-am incapatanat sa tinem cursul jos. Un conspirationist adevarat asa ar face.

    RăspundețiȘtergere
  8. Probabil ca banca respectiva are lei de vandut si cauta cumparatori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Era interesant de stiut daca exista ceva in octombrie care sa necesite mai multi lei ca pana acum.

    Ce s-a intamplat in octombrie anul trecut (atacul valutar uitat si interventia nesterilizata a bnr) a fost un eveniment exceptional.

    adevarul e ca pentru un curs fix, regimul actual al bnr este cel mai bun posibil, strict dpdv asteptari/rezultate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vorbiti cifrat despre motivele intrarii DB in Romania, eu nu pot urmari discutia sau trebuie sa fac tot felul de prezumtii care pot fi false... desi ar fi interesant sa inteleg ce spuneti. Am senzatia ca fiecare dintre noi detine o bucata de info la care ceilalti n-au acces si daca le punem cap la cap pricepem ce se si ni se pregateste.

    RăspundețiȘtergere
  11. Marona: Eu unul nu vorbesc cifrat, dar informatia nu o pot da acum pt. ca nu sunt 100% sigur. Cand voi avea certitudinea voi da pe post. Deocamdata ceea ce am spus e destul de relevant pt. subiectul tratat. :-))

    RăspundețiȘtergere
  12. Dan, eu am vrut doar sa stiu daca noi toti GANDIM LA FEL.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan, astept un raspuns de la tine pe mail, pliz?

    RăspundețiȘtergere
  14. Marona:Da-mi pe mail ce anume vrei sa discutam... Eu oricum nu am adresa ta de mail :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Marona: Nu-ti public comentariul... Adresa mea de mail o gasesti pe coloana din dreapta(la sectiunea "Contact"). :-))
    |---------------------------->>>>>>>
    ddan @ gmx punct com

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)