marți, 11 august 2009

O comparatie interesanta

După o recuperare vizibilă, indicele BDI(Baltic Dry Index) şi-a reluat căderea(graficulde mai jos), ajungând în acest moment la 2689. Indicele este reprezentativ pentru evoluţia comerţului internaţional de mărfuri şi poate fi considerat un indicator al "sănătăţii" economiei.

În imaginea de mai jos, aveţi evoluţia DOW pentru aceeaşi perioadă de timp. Este foarte interesant de observat modul în care cei doi indici se corelează, în sensul că, în ultima vreme, BDI a "prevestit" evoluţia DOW. Este normal să se întâmple aşa deoarece revigorarea economică depinde fundamental de reluarea schimburilor internaţionale de mărfuri. Cu toate că nu sunt un fan al analizei bazate pe corelaţii, asemănarea mi se pare destul de sugestivă. Dacă regula se va respecta în continuare vom afla în câteva şedinţe.

10 comentarii:

 1. Dane, uite aici o cerelatie al naibii de interesanta: Fed POMO activity and the Stock Market

  In special graficul ASTA

  RăspundețiȘtergere
 2. Flavian:Vad ca tot ca ai tendinta de a-l considera pe Chris Martenson un fel de smizeu. Vezi ca uneori bate campii si sunt destui care-i preiau ideile, chiar daca sunt eronate. De exemplu in ceea ce priveste T Bonds, o piata pe care se pare ca n-o cunoaste. Un exemplu aici.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna dimineata.


  Cred ca in orice discutie despre DOW ar trebui analizat separat si evolutia indicelui vechi (cu Citi ai AIG in loc de Cisco, Travellers). Cred ca imaginea de ansamblu ar fi mult mai corecta.

  DOW Hist Comp.pdf


  ps:
  Flavian e "socialist", nu s-ar putea abtine sa nu intoxice nici daca ar vrea. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu-l consider nici pe departe astfel. Ba chiar sunt unele puncte in care nu sunt de acord cu ceea ce spune el, la fel ca si in cazul tau.

  Faptul ca omul s-a ridicat mult deasupra gastii de economisti care vad lucrurile doar din patratica lor ii da totusi puncte in plus la golaveraj. Si excelentul sau Crash Course intareste acest lucru.

  In ce priveste "batutul campilor" cred ca nu e John Jansen de la acrossthecurve cel care poate da lectii altora. Dar macar omul are bunul simt de a lasa dreptul la replica: Chris Martenson Responds

  Si cea mai importanta mi se pare ATITUDINEA personajului, care de multe ori face cat 100 de analize economice.

  RăspundețiȘtergere
 5. Si uite inca o replica la articolele fostului angajat FED de la acrossthecurve daca tot e sa facem lumina asupra modului cinstit si deschis in care FED-ul isi desfasoara activitatea: Open Market Operations And Statistics

  RăspundețiȘtergere
 6. Extra300: Observatia e corecta, dar nu are sens sa mergem atat de departe. Modificarile din compozitia unui index au rolul de a nu denatura mersul general al pietei(daca unul sau mai multe titluri o iau razna trebuie inlocuite).
  In alta ordine de idei, as avea rugamintea sa nu-l mai ataci pe Flavian prin intermediul comment-urilor. Nu de alta, dar exista riscul sa ajungem sa ne injuram inutil intre noi. :-)

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu-l atac, la mine e doar un reflex in fata unor oameni ce refuza un dialog pentru ca "nu stiu sa greseasca" (nici cand este evident).

  Daca ar fi "sa-l atac" l-as intreba unde si la cine a vazut prima data link-ul cu Martenson insa nu sunt chiar atat de rautacios. :)

  ..

  In fine, ai dreptate, nu are sens sa ne certam. Discutii in contradictoriu cred ca iti doresti si tu (unde am ajunge daca ar fi consens :)), insa daca omul nu considera ca ar fi normal sa-si apere afirmatiile apoi nu poti sa-l obligi.

  Numai bine!

  :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Dane, eu si Extra suntem "prieteni" vechi, avem si ceva pariuri puse in trecut. Asta e stilul lui, care i-a atras pana acum multe suspendari si banari pe forumuri, dar eu m-am obisnuit cu el si de multe ori il ignor pur si simplu...

  De CM am auzit prima data in august 2008 daca nu ma insel de la blimpy. Din cate tin minte pe vremea aia Chris inca lucra la capitolul 18.

  RăspundețiȘtergere
 9. Interesanta corelatia...dar indicii arata ca $BDI e deja oversold :D

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce de munţi şi văi pe aici !!!

  RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)