sâmbătă, 8 august 2009

The green energy dream

8 comentarii:

  1. Inca un filmulet PBS aruncat fara nici un comentariu. Si de data asta intr-un domeniu in care manipularile sunt la fel de mari ca si in cel economic...

    La capitolul "solar power stations" suntem departe: Nevada Solar One

    Nevada Solar One is the second largest concentrated solar power plant in the world, with a nominal capacity of 64 MW and maximum capacity of 75 MW, as of June 2007. The project required an investment of $266 million USD[1] and electricity production is estimated to be 134 million kilowatt hours per year.

    La 100USD pretul mediu al unui MW electric vandut in US in 2008 asta ar insemna 20 de ani doar pentru amortizarea instalatiei originale. Fara costuri de intretinere, distributie energetica sau reparatii. Fara profit. Dar mai ales cu un cost de $266 milion USD din care 80% reprezinta petrol la 50USD barilul sau alte hidrocarburi "ieftine" acum cativa ani.

    Deci sistemele actuale sunt TOTAL nerentabile din orice punct de vedere. Ar trebui sa produca cei 134.000 MW anuali cu o instalatie de "doar" $26 milion USD ca sa devina de 10 ori mai rentabil, deci cu un EROI decent.

    Stirlingul e intr-devar primul pas in directia corecta. Mai ales ca poate folosi orice sursa de caldura, nu doar cea solara.

    Cheia este insa in descentralizarea productiei electrice, dar asta e buba de care se tem toti sa vorbeasca. Ar pierde imens daca ar da usor si pe mana oricui independenta energetica, deci se feresc de asta cat mai pot saracii.

    Nu de panouri si antene am eu nevoie in curte. Ci de alte chestii. Nu de 10 ori mai rentabile, ci de 100 sau 1000 de ori mai rentabile. Atunci putem vorbi de o adevarata independenta energetica. Si nu de cale lunga ci de cativa ani. Gandeste-te la ceva de genul unui frigider sau televizor care produce curent pentru toata casa non-stop, gratuit si in cantitate teoretic nelimitata.

    Gandeste-te si ce ar insemna pentru industrie, nivelul de trai, economie o chestie de genul asta... dar mai ales pentru omenire si planeta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca asta este green, eu sint popa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian, tu ai nevoie sa auzi mai bine ce zic altii, sa nu mai fii asa infatuat, si poate sa-ti schimbi modul de abordare, in general.

    Ca bati campii e putin spus. Ca intoxici lumea cu prostii - pentru mine este evident.

    Sa-ti dau un exemplu (din miile care exista): First Solar face panouri solare la 1 $ pe watt (exista si la 0.67 $ 0 cadmiu teluriu). Asta aduce un MW cam pe la 1 milion de dolari. Pe vant, acelasi MW ajunge cam 1,4-1,6 milioane de euro.

    Eficienta unui MW pe solar pe la 15-20%, eficienta unei turbine e pe la 34-35. Stirling engine (cum ziceam si in urma cu 5-6 ani - cauta daca nu crezi) e pe la 65-80%. Daca pui nr total de zile cu soare/nr de ore vant pe an (la viteza de 6.5-7 m/s), o sa vezi ca randamentele celor doua tipuri de investitii sunt aproximativ asemanatoare, cel putin cand vorbim de zone cu potential. Ba mai mult, se compleaza destul de frumos - ziua e solar / noaptea e vant.


    Strict tehnic, ca EROI al tuturor MJoulilor consumati/produsi, o turbina eoliana se amortizeaza in 1,7 ani, o centrala solara chiar mai rapid. Economic, cu toate costurile de creditare mari si alte preturi umflate, uite ca scoti amortizezi tot in 5-7 ani.


    Trebuie sa intelegi ca pe langa MWh electric al carui pret pe piata poate urca (si cobora) foarte mult, mai exista si certificatele verzi, feed in tariff, cap&trade sau carbon credits.

    Pana nu intelegi toate mecanismele de mai sus poate ar trebui sa te abtii pe viitor in a ma da cu presupusul. Nu de alta insa te faci de ras cand mai vii cu vro inventie "supraunitara", cu vrun perpetuum mobile ce evident e tinut secret de "toti".

    RăspundețiȘtergere
  4. Extra, hai sa nu incurcam MW teoretici ai unui panou solar cu pretul final al unei ferme de eoliene sau solare. Pentru ca o investitie de genul asta presupune mult mai multe chestii si o stii foarte bine. Si abia la finalul primului an de exploatare vezi de fapt productia reala, ca de cea teoretica degeaba vorbim.

    De aceea am dat exemplul cu Nevada Solar One, unde se poate socoti exact cat a costat, cat produce si cam in cat timp s-ar face amortizarea.

    De asemenea, stiu ca esti implicat in investitii de genul asta si o jucarie de genul celor care spuneam scapata pe piata libera ti-ar da planurile peste cap. Relax, s-ar putea sa mai ai vreo cativa ani sa-ti amortizezi investitiile. Cu putin noroc... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian, ce vrei sa-ti spun acum - "multumesc ca nu dai drumul inventiei supraunitare"? :)


    Nevada Solar One este doar un experiment, daca erai atent ai fi vazut ca pana si proprietarul a spus ca in cazul productiei de serie costurile pot scadea foarte mult.

    Pe de alta parte iar nu auzi ce zic altii: cauta First Solar (pentru panouri), cauta AWS truewind (pentru vant), baga un ochi pe niste studii de fezabilitate si dupa aceea continuam ce discutie vrei.

    Chiar fara aparate de masurare pot sa-ti spun care e potentialul unei zone cu o eroare de 5-10%. Implicit pot sa-ti spun productia de MWh ca medie pe 5 ani. La fel pot sa-ti spun si de costuri (in functie de locatie, transport, pret materiale etc).

    Chestiile astea nu se fac dupa ureche cum crezi tu ci sunt certificate, altfel nu ar risca nimeni sute de milioane de euro aiurea. Faptul ca bancile mari finanteaza asa ceva si ca exista firme de asigurare ce garanteaza acest lucru ( inclusiv productia - vezi GCube) ar trebui sa te faca sa-ti retragi putin afirmatiile si sa te gandesti de doua ori.


    In fine, nu vreau sa ma cert cu tine pentru ca stiu ca nu vei recunoaste nimic. Daca esti interesat de subiect poti sa cauti pe vespine gas povesti din 2008 (referitoare la criza:P - btw, 2 posturi mai sus spuneam de DESERTEC ;)) dar si mai vechi, pentru ca din 2002 unii cauta solutii la problema asta si fara link-uri la Martenson.


    ..

    Dan@trenduri: cred ca ar fi foarte interesanta o analiza "financiara" a pretului la energie din carbune vs oil vs gas vs MWh(e) pe regenerabile, din perspectiva inflatiei dar si a diferitelor tari producatoare/importatoare pe fiecare resursa in parte (cum a evoluat in criza economia Norvegiei, Finlandei si mai nou chiar a Islandei - ce cred sincer ca sta mult mai bine decat Romania), cu legaturi si corelatii la volumul transportului international (baltic dry din ultimul post), respectiv turism (faliment Alitalia anul trecut?). Sunt extrem de corelate insa e o oarecare intarziere, cum ai vazut si in cazul BDI.


    Mai vorbim.

    Radu

    RăspundețiȘtergere
  6. Well, exact cum ma asteptam - in loc sa recunosti ca gresesti tu ignori dialogul si mergi mai departe.

    Si dupa aceea te mai miri de ce iti spun unii ca te comporti ca un impostor, ca mai bine nu zici nimic samd.


    Tu probabil crezi ca cineva vrea sa te jigneasca neaparat, eu insa iti repet ca un subiect de genul acesta e normal sa creeze controverse si pasiuni. Dar asta nu iti da dreptul sa fii superficial in afirmatii, sa ignori cu desavarsire ce zice celalalt. Mai ales cand intri intr-un loc public unde se presupune ca stii sa porti un dialog. Abia ce faci tu este lipsa de respect - cand pornesti ceva fa-o pana la capat (chiar daca gresesti - atunci recunoaste), sau mai bine nu mai zi nimic.

    Pentru ca oricat ti s-ar parea de ciudat, unii chiar citesc ce scrii si chiar considera o obligatie de a curata "mizeria" sau "jumatatile de adevar" acolo unde e cazul.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dicutia asta nu va duce nicaieri, asa ca prefer sa nu-mi macin nervii.

    Daca ai un exemplu al unei ferme de "energie alternativa" care demonstreaza ca toate costurile de punere in functiune si distributie pot fi amortizate in maxim 3 ani, astept sa-l vad.

    Pana atunci, vorbim degeaba, ca fiecare va ramane cu parerea lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se amortizeaza si mai repede insa tu trebuie sa intelegi care e rolul certificatelor verzi, al feed in tariff, cap&trade samd.

    Fara ele nu ar scoate unii profituri uriase, "aproape ca pe petrol" (daca ma intelegi).

    Exemple nu iti pot da pentru ca deocamdata la noi nu s-a facut mai nimic si chiar daca ar fi facute ma impiedica NDA-ul. Pot sa-ti spun insa ca unii vor sa bage ferme inclusiv pe mare, desi costurile sunt de 3 4 ori mai mari.


    ..

    Revenind, tu probabil crezi ca toata propaganda din ultimii ani cu incalzirea globala si disparitia focilor la polul nord e pe gratis. Ceea ce e foarte departe de "adevar".

    :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)