miercuri, 17 februarie 2021

Forța Occidentului

Oameni ambițioși și avizi de putere precum Navalnîi sunt cultivați și folosiți de către puterile străine pentru a submina și subjuga Rusia.” Iată cum sintetizează Putin mult prea mediatizatul caz Navalnîi. Fără a fi avocatul cuiva, încerc doar să citesc printre rânduri. De altfel, aș prefera să facem abstracție că avem de-a face cu Rusia lui Putin. O să înțelegeți imediat de ce. Înainte însă de a trece mai departe o să vă mai spun că, la aceeași conferință de presă, Putin a mai spus că „puterile străine încearcă să profite de scăderea nivelului de trai cauzată de epidemia de COVID-19 pentru a impulsiona protestele”.

Ok, acum o să încercăm să să disecăm la rece cele spuse. „Proiectul Navalnîi” nu este nicidecum ceva nou. O să constatați în cele ce urmează că e vechi „de când Occidentul”. Același mod de operare se repetă peste tot în lume de-atâta amar de vreme. Și, culmea e că, în ciuda vechimii sale, strategia nu și-a pierdut din eficiență. 

Făcând abstracție de Putin și Rusia, vă voi arăta pas cu pas care-i strategia. În primul rând trebuie menționat că dușmanul cel mai mare al societății devălmășite de tip occidental este societatea ordonată. Aceasta, de fiecare dată, are o perfectă piramidă a puterii care-și are poporul la bază și elitele la vârf. Veți spune că este normal, doar așa arată piramida puterii peste tot în lume. Greșit, dragii mei!

Privită din exterior, societatea occidentală dă impresia uneia egalitariste, fluide, a uneia „de tip nou” în care nu mai există o piramidă a puterii. Liderii societăților occidentale sunt vremelnici, dărâmați și repuși la fiecare ciclu electoral. Odată aleși, culmea, ei devin chiar mai slabi decât înainte de a accede la putere. Se transformă în ținta ziarelor, a glumelor - mai mult sau mai puțin reușite - și fiecare zi care trece le știrbește din onoare. La finalul mandatului sunt consumați precum o conservă goală. Nimeni nu mai dă doi bani pe ei. În opoziție, „societatea ordonată” este una condusă de un lider puternic, în care deciziile luate sunt puse imediat în executare de către paratul liderului. Din exterior, societatea ordonată pare una tiranică, în opoziție cu societatea dezordonată de tip occidental. Occidentalii par liberi, veseli și capabili de orice, în timp ce ceilalți par triști, preocupați, oprimați. În Occident străzile strălucesc, sunt iluminate vesel, în timp ce „dincolo de cortină” ai de-a face cu un orizont apăsător, cu orașe întunecate și anoste. 

Ecuația pare simplă: Occidentul este „libertate și progres”, în timp ce restul echivalează cu tristețe, tiranie, înapoiere, frustrare s.a.m.d. Dacă însă ai privi cu un ochi magic oamenii în intimitatea caselor lor, ai constata ceva șocant: casele occidentalilor sunt surprinzător de sărăcăcioase pe interior, mobila e de o calitate îndoielnică, de cele mai multe ori făcută din materiale ieftine, precum plastic sau metal. Iar oamenii, după ce trec de bariera propriilor uși, par a se transforma radical: zâmbetul le piere de pe chip, transformându-se într-o grimasă ciudată. Cel care, până să intre în casă fusese vesel, optimist, plin de viață, se transformă în propriul cămin într-un individ ursuz, anost, plin de frustrări și încruntat. De partea celaltă, vei fi surprins să constați case pline ochi de mobilă de o calitate superioară, care sunt însuflețite la întoarcerea proprietarilor acasă. De cele mai multe ori acele case sunt pline-ochi de copii veseli, de părinți care se bucură că s-au regăsit și care, seară de seară, se strâng în jurul mesei cu speranță și iubire. Încrâncenarea pe care-au avut-o peste zi o lasă undeva afară. În casă e cald și o atmosferă absolut magică. Pare ciudat, nu-i așa?

De ce occidentalul e vesel toată ziua și trist și frustrat acasă? De altfel, comportamentul schizoid al occidentalului se vede în viața sa: nu are o familie, trăiește izolat și-și sfârșește viața uitat de toți într-un azil de bătrâni. De partea cealaltă, avem familii unite, în care generațiile se întâlnesc aproape în fiecare zi, iar bătrânii sunt îngrijiți acasă. De unde vine diferența?

Chestiunea e simplă și ați experimentat-o pe propria piele: în Occident, a fi vesel face parte din „fișa postului”. Cel care nu-i vesel și optimist e incapabil să vândă, iar dacă nu poți vinde mori de foame. De aceea întreaga viață exterioară e veselă. E vorba însă de o veselie prefăcută. Vânzătoarea îți zâmbește pentru că altfel își pierde jobul. Și trebuie să pară că-ți zâmbește sincer. Ea însă face ceea ce face o prostituată: te „iubește” pe bani. De altfel, întreaga societate e una a prostituției. Fluidul societății occidentale a redus totul la cel mai mic numitor comun. Ce anume poate fi mai jos decât prostituata, cea hulită de-a lungul întregii istorii. În Occident ea a devenit acum norma. 

De partea cealaltă, în societatea ordonată, fiecare om își are rolul său specific, menirea sa. Muncitorul e muncitor, profesorul e profesor, șeful e șef, iar dictatorul e dictator. Sunt roluri stricte, exercitate cu simț de răspundere. Dacă-i spui muncitorului cum să facă, te repede. Pare a te întreba: „cine ești tu să-mi spui mie cum să-mi fac meseria?”. Profesorul e profesor: în școala sa e suveran. Părintele n-are curaj să spună ceva despre profesorul copiilor săi, la fel de bine cum copilul n-are capacitatea de a contesta nota. Pur și simplu nu se poate așa ceva: profesorul e zeu pe tarlaua sa. La fel în fiecare domeniu al muncii. Peste tot există câte un „stăpân” care-și face datoria sa cu simțul răspunderii. Iar pentru a se lua în serios n-are cum să glumească cu ceilalți. Dacă s-ar întinde la glume, ar însemna că nu mai e serios, deci și-ar încălca propria menire. De-aceea avem de-a face cu o societate încruntată la suprafață. Însă, acea încruntare se transformă într-un continuu zâmbet absolut natural odată ce activitatea, munca sa, a luat sfârșit. De-aceea petrecerile „din spatele ușilor închise” sunt de-a dreptul demențiale în societățile ordonate. 

Ați participat la vreo petrecere în Occident? Să mergi la o nuntă în Occident e ca și cum ți-ai strica ziua. Totul e de un penibil și de-o etichetă îngrozitoare. Lumea nu se distrează, doar zâmbește conformist. Totul se face pe repede-înainte, cu exactitatea unui proiect corporatist. De altfel și restaurantul îl închiriezi între anumite ore. Cum ar veni, te distrezi „la program”. Doar petrecerile câmpenești, festivalurile și alte chestii în care individul se depersonalizează  au capacitatea de-a „da drumul fiarei” și a-l face pe om să se distreze cu adevărat. Însă, distracția respectivă se lasă cu regrete și promisiuni făcute în fața oglinzii că „așa ceva nu se va întâmpla”.

Cu toate că am consumat mult timp povestindu-vă aspectele celor două tipuri de societate, n-am făcut-o gratuit, ci pentru a vă face să înțelegeți eficiența propagandei de tip Occidental. Practic niciun membru al unei societăți occidentale n-are ce-i reproșa acesteia. Asta deoarece societatea l-a învățat încă din copilărie că frustrarea e cauzată de eșec, iar pentru eșec el, individul, e singurul vinovat. Și chiar dacă găsește - alături de alți membri ai societății - un vinovat în persoana conducătorului vremelnic, acesta e schimbat la proximul ciclu electoral, astfel încât vinovăția pentru eșec, din nou îi aparține în exclusivitate. De partea cealaltă, în societatea ordonată, omul e conștient de seriozitatea muncii sale, iar pentru frustrare vina vine din exterior: de la sistem, de la conducător. 

În realitate avem de-a face cu aceeași frustrare. Ea e prezentă în ambele societăți. Însă, în timp ce occidentalul e apăsat de propria goliciune, orice membru al unei societăți ordonate își găsește refugiul în religie. Pentru occidental religia e frustă, e o chestie similară mărfurilor pe care și le cumpără din orice magazin. Și nu-l atrage. 

În confruntarea dintre cele două societăți, de confruntat se confruntă doar partea formală, aspectul exterior. Occidentalul vede aspectul exterior jalnic, ne-beautificat al societății ordonate și se îngrozește. Pentru el e un coșmar: dacă și exteriorul e la fel de devastator precum îi e lui interiorul, atunci totul devine obsedant. De partea cealaltă, cetățeanul societății ordonate vede „sclipiciul” occidentului care-i ia ochii. Ar vrea și el să fie la fel ca acolo. Totul luminos, toată lumea cu zâmbetul pe buze, „o lume plină de iubire”. El nu înțelege însă că, odată cu această falsă iubire, el ca individ devine irelevant. Nu mai are feuda lui unde-i place să facă treburile cu „simț de răspundere”. Profesorul nu mai e suveran în școala sa, a fel cum conducătorul se transformă într-un papițoi teribil. Aspectele acestea nu le înțelege, iar când ia contact cu ele e deja mult prea târziu.

De aceea propaganda occidentală reușește să devasteze societățile ordonate. Putin dă totul e față și încearcă să le explice rușilor care-i treaba cu Navalnîi. Însă mi-e greu să cred că ei înțeleg. Ei se află în bula lor, orbiți de strălucirea Occidentului. 

La urma urmei ce-i Navalnîi, ce le propune el rușilor? În afară de terfelirea lui Putin nu propune absolut nimic. Ce „program” v-au oferit Dinescu, Pleșu și ceilalți dizidenți ai lui Ceaușescu? Absolut nimic, iar asa s-a văzut mai bine când Iliescu - „omul ambițios și avid de putere” - a preluat frâiele țării. Ce s-a ales de țară? Un dezastru de la A la Z! Culmea e că „ambițiosul” Iliescu alături de și mai ambițiosul său partid a fost concurat de mult mai ambițioșii țărăniști care, în 1996 au luat puterea, instaurând prima „ciumă de dreapta” din România. Ce-au făcut „ambițioșii”? Au furat cât au putut, iar frustrarea noastră „a fost rezolvată” de un nou scrutin electoral. Iar circul de tot repetă la intervale regulate.

Cam despre asta e vorba. Forța de seducție a Occidentului e, pe cât de rudimentară, pe atât de eficientă. Putin știe asta, al fel și aparatul său. Însă, pentru a combate imbecilitatea care vine la pachet cu occidentalizarea e nevoie la bază de oameni inteligenți, care să înțeleagă cel puțin două aspecte. În primul rând faptul că occidentalizarea vine la pachet cu pierderea identității și cu o frustrare pe care nu ți-o poți exercita decât în privat. Și, probabil cel mai important, faptul că democrația e doar o poză. Occidentul a reușit performanța de a-i face pe toți să vadă doar baza piramidei, în timp ce vârful rămâne mereu ascuns. Dacă în societatea ordonată „vârful” e la vedere, în societatea occidentală el rămâne mereu ascuns. Însă asta nu-i scutește pe cei de la bază de teroarea pe care o exercită „elita cea adevărată” cu o și mai mare înverșunare.

30 de comentarii:

  1. Astept cu interes elucubratiile doamnei cu pisicile si cainii vagabomzi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Pe la tine prin Iasi lumea se vede doar prin prisma habotniciei...?

      Ștergere
  2. Citesc blogul de multă vreme și observ că această Maria Aurelia e dusă cu pluta.
    Scrie mult și nimic ,exact că societatea occidentală.
    Mult rumeguș anost,comentează ea....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact , așa făcea și pe blogul lui Marian Matei (antiiluzii) ...

      Ștergere
    2. Eu cred ca daca Dan Diaconescu ar publica un articol extrem de tehnic pe tema suruburilor cu filet invers si a saibelor Grover, doamna Aurelia tot ar avea de adaugat un comentariu lung si sofisticat...

      Ștergere
  3. devalmas e folosit gresit in contexul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  4. In Anglia exact așa se întâmpla , nu am fost la nunți dar la petrecerile cu "staff-ul" era ceva grețos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vulcanule - daca esti staffer mergi, se cheama ca esti stafuit. De ce te duci?

      Dupa parerea mea si nuntile din romania sunt la fel de gretoase. Mancare multa si proasta. Bautura multa si proasta. Oameni ametiti dansand pe muzica proasta si data tare. Imbracaminte ieftina de melteni - de la costume populare pana la haine care stau ca dracu. Prostul gust la el acasa. Poze obligatoriu pe feisbuc ca sa iti amintesti ce jenibil a fost. No, thanks.

      Ștergere
    2. Ma duceam cam din obligatie , dar sa vezi 3-4 ore de zambete false si uimiri la discutii de kkt cum crezi ca era ? Veneau toti angajatii dar asa le numeau ei , petreceri cu staff-ul ... PS. eram un biet angajat ...

      Ștergere
    3. majoritatea se duc sa bea si sa manance gratis. sau le tremura courou sa nu-i dea afara daca dau lipsa. mergi o data, stai 10 minute si pleci. dupa care nu mai mergi. oricum, pe mine mai mult m-a socat nunta romaneasca decat mizeriile astea. nu am reusit niciodata sa inteleg ce si cum. tot un rahat, tot miroase a pute.

      Ștergere
    4. Nu stiu in ce zona ai mers tu la nunti,dar iti recomand o nunta din Maramures sau una din Banat.Dar,cu muzica populara nu cu mizerii de DJ.Si daca sunt cu port popular e si mai bine.
      Si o sa intelegi ce inseamna o distractie adevarata.
      Unde toata unta canta si danseaza toata noaptea .

      Ștergere
    5. Necunoscutul, cum ar trebui să fie "nunta românească" pt a îndeplini standardele tale?

      Ștergere
  5. Relativ de acord cu opiniile autorului - insă doar parțial.
    Problemele acestea ale Occidentului există, adevărat, dar cauzalitatea e diferită. Disfuncțiile au apărut in urma consumerismului (neo-liberalism), adică de prin anii '70 incoace. Democrația, alegerile libere și toate celelalte există in Vest de vreo 200 de ani, și nu erau deloc lipsite de trăiri.

    Deci, da, consimt că Vestul e oe o cale fadă, insă nu trebuie incurcate borcanele. Să nu atribuim libertății vina decadenței. Poate au făcut alegeri proaste (de cale), dar asta, in primul rând, pt.că au avut libertatea de a alege - spre deosebire de ruși, sau alții, unde căile (fie bune, fie rele) au fost 90% impuse.

    RăspundețiȘtergere
  6. Spune asta milioanelor de romani care au plecat in occident si nu au de gand sa se mai intoarca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Milioanele alea de romani care nu vor sa se intoatca sunt foooarte nuantate. Unii nu mai vin ca au o situatie mai buna. Peocentul fel mai mic. Altii nu vin de rusine. Altii nu vin pt ca nu mai au unde. Procentul de relizati in occident este muult mai mic ca cel al nerealizatilor sau nefericitilor.

      Ștergere
    2. Rusinea nu este o caracteristica a romanului, ci tupeul. Cum spui tu, nu au unde sa vina. Asta e romania, mai bine stai in alte parti cu imensul dezvantaj al nuntilor plicticoase. De fapt se mai intorc unii cand ies la pensie.

      Ștergere
  7. Gargara lui Putin nu valorează 2 parale luând în considerare discrepanta horror dintre paturile sociale din Maica Rusie. Ca și în SUA avem cartiere exclusiviste împrejmuite și aparate de forte de ordine private în mijlocul unui deșert de sărăcie. Nu prea merge cu patriotism când știi ca doar o mica aristocrație o duce bine în rest blocuri sovietice și Lada în parcare. Vestul are păcatele sale dar totuși la momentul sau de glorie a oferit totul în materie de bunăstare socială.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar daca se urmeaza acelasi sablon, Navalni nu va ajunge sa fie noul Lenin. Cand va simti ca pierde lupta, Putin va porni WW3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care dintre cei doi Lenini Mircea?
      Cel care in 1917 a trecut cu un tren sigilat prin Germania, plin de bani si arme
      sau
      Cel care dupa ce a platit bancherilor care i-au finantat dindu-le tot aurul tzarului, a cotit-o impreuna cu urmasul sau si a facut URSS-ul Great again?
      Putinache in schimb este baiatul de mingii al davosienilor, scolit de ei..in veci nu va porni absolut nimic.

      Ștergere
  9. Putin are stofă de lider și nu se coboară la nivelul unui derbedeu ca Navalnîi care și-a înscenat otrăvirea pe bani mulți.Cine îl susține pe Navalnîi? Aceiași covidioți care cred în virusul inventat și în vaccinul salvator.Vaccinul e gratis, conține droguri și te face dependent. Navalnîi a fost arestat pentru fapte de corupție, nu pentru idei revoluționare. Uitați-vă la privirea lui !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva dovezi aveti,sau asa a zis sosoaca?
      Dovezi ca virusul e inventat si ca vaccinul e cu droguri...
      Nu cintest ca e un mare teatru dar as vrea si o dovada acolo..cat de mica...de ex ce tip de drog contine?

      Ștergere
  10. Este foarte bun articolul!,, Între înger și drac trage omul sărac înhămat la pământ."

    RăspundețiȘtergere
  11. Unul din dialogurile centrale aflate la Platon in Republica, este mitul Peșterii. Nu intru prea mult in detalii, o poate face fiecare. Dar,găsim aici 4 tipologii de personaje. Unii în lanțuri, alții liberi dar deși nu sunt ținuți cu forța rămân acolo de bună voie, captivați de umbrele ce se dau în peșteră, a 3 a categorie sunt cei ce produc umbre. A 4 a tipologie, cei ce ne interesează , sunt, prizonierii eliberați. Simplific, ultimii, după ce învață despre realitatea adevărată, dincolo de umbre, sunt înclinați a se întoarce că să îi informeze, pe ceilalți. Urmările, se rufe de ei sau...sunt gata a lua bătaie. Deși de data asta, e posibil a spune adevărul, Putin , nu prea are șanse de a fi crezut. A făcut si zis atâtea, că nu prea e crezut...

    RăspundețiȘtergere
  12. Cautati declaratii din trecut ale lui Navalnii.Acesta este mult mai nationalist decat Putin .Daca ar fi cum se mai spune inlocuitorul lui Putin crescut chiar de acesta si de serviciile secrete rusesti cu adevarat ne a luat gaia.Cu ani in urma Navalnii declara ca Pt Rusia merita sa mori sica Moldova este si va fi a rusilor .!Domne dar eu ma intreb de ce la rusi ajung asemenea oameni sa conduca adica vezi Putin,Lavrov,poate si Navalnii ,iar noi avem conducatori gen Iohanis ,Orban ,Catu,Ciolacu etc.Ce diferenta domne ce diferenta ....Vae victis!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ghinion tarile capitaliste devin comuniste

    RăspundețiȘtergere
  14. Credeam ca doar pe FB nebunii aveau voie sa comenteze, dar se pare ca si aici sunt cuiburi de aiuriti(exemplu maria aurelia).
    extraordinar articolul! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  15. După ce am văzut durerile din comentarii am înțeles că articolul e chiar mai bun decît am crezut la prima vedere. Se poate nuanța, se poate elabora, dar... de ce, la ce ar folosi? Așa, direct, o sinteză inginerească, dură, așa are cel mai mare impact.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)