Întorcându-ne în prezent, putem observa o luptă din ce în ce mai înverșunată și pe mai multe fronturi între America și principalii săi competitori. Cu toate că imperiul hegemonic american încă este puternic și aparent fără rival, nu putem să nu observăm cum, din ce în ce mai des, pierde lupte importante la nivel global. Dezastrul din Orientul Apropiat unde, în ciuda aparențelor, nu mai controlează meciul, previzibila retragere rușinoasă din Afganistan, precum și încercarea disperată de a da lovitura Chinei cu mâna Rusiei sugerează destul de transparent căderea iremediabilă a actualului lider. Iar lupta care se dă, o putem observa pe mai multe planuri.
Astăzi mă voi opri la un domeniu care n-a prea fost acoperit de media, anume războiul care se dă pe teritoriul industriei farma. Criza generată de COVID-19 a dat startul unei campanii mondiale pentru găsirea unui vaccin. Cu toate că ați fi tentați să spuneți că SUA, prin Pfizer, a reușit să câștige cursa, cred că vă cam grăbiți. Vaccinul pe care-l produce Pfizer a fost dezvoltat de o firmă germană, BioNTech, și a ajuns în portofoliul producătorului american în urma presiunilor exercitate de Administrația Trump. Dacă mai țineți minte, la un moment dat Trump le-a propus celor de la BioNTech să se mute cu totul în SUA. Adevărul însă în ceea ce privește cursa vaccinurilor este în altă parte.
Prima inițiativă de dezvoltare a unui vaccin a fost anunțată de Universitatea Oxford, rezultând actualul vaccin de la AstraZeneca, lansat oricum cu întârziere și având probleme destul de mari. Certitudinea este însă aceea că primele vaccinuri lansate pe piață au fost cele chinezești. În ciuda zvonurilor aiuristice și defăimătoare lansate, certitudinea pe care-o avem este aceea că primele vaccinuri folosite au fost cele chinezești, chiar dacă introducerea lor pe piață s-a făcut fără respectarea standardelor occidentale. De altfel, la ora actuală, avem nu mai puțin de cinci inițiative care vin din China:
- vaccinul CanSinoBio, bazat pe adenovirus(similar vaccinurilor de la Oxford și a celui rusesc);
- vaccinul dezvoltat de Sinovac, singurul din lume care este produs utilizând metoda clasică, anume cea a virusului inactivat;
- vaccinul Institutului Wuhan sponsorizat de Sinopharm - care încearcă să genereze răspunsul sistemului imunitar tot printr-o variantă clasică;
- vaccinul Institutului de Produse Biologice din Beijing, similar celui anterior prezentat și în care este implicat, de asemenea, Sinopharm și care caută tot declanșarea răspunsului sistemului imunitar prin intermediul unui virus inactivat
- vaccinul Academiei Chineze de Științe Medicale, dezvoltat pe o tehnologie similară ultimelor două.
În ceea ce-i privește pe ruși, menționăm că vaccinul Sputnik, dezvoltat de Institutul Gamaleya, a fost primul din lume înregistrat conform normelor occidentale în vigoare. În ciuda dezinformărilor și a luării peste picior, evenimentele ne arată limpede că rușii au luat cel mai bine startul.
Probabil veți spune că, în ciuda evidențelor, tehnologiile folosite de vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt de vârf, în timp ce rivalii folosesc tehnologii vechi. Este adevărat, însă, într-o cursă contra cronometru nu tehnologia contează, ci capacitatea de a livra rezultatul pe piață. Iar, din acest punct de vedere, rușii sunt câștigători absoluți. De asemenea, trebuie menționat faptul că, la ora actuală, a intrat în linie dreaptă un al doilea vaccin rusesc despre care producătorii spun că are o eficiență de 100%. EpiVacCorona, dezvoltat de Vector Institute, utilizează o tehnologie care urmărește generarea răspunsului sistemului imunitar pentru producția de anticorpi specifici. Ca și în cazul Sputnik-V, media occidentală lansează foarte multe știri false. Rămâne să vedem rezultatul.
Dincolo de controversele dezvoltării vaccinurilor, cea mai importantă unitate de măsură este piața. Și aici se dă o luptă crâncenă. Chinezii, în afara multor state asiatice, au ajuns în America de Sud. Vaccinul Sinovac a fost introdus în Brazilia, unde s-a raportat o eficiență de 78%(extrem de bună pentru un vaccin clasic). De partea cealaltă, rușii au spart piața indiană, unde Sputnik-V este produs deja într-o facilitate locală. Lupta pentru cucerirea piețelor este în toi.
Spre deosebire de rivalii Pfizer și Moderna, producătorii chinezi și ce ruși mizează pe faptul că vaccinurile proprii nu au nevoie de condiții excepționale de transport precum variantele moderne. Toate vaccinurile produse de ruși și chinezi au nevoie de temperaturi normale, cuprinse în 2 și 5 grade, ceea ce le face mult mai ușor de distribuit în zonele sărace ale lumii. De asemenea, alternativele din Rusia și China sunt mult mai ieftine. De aceea, în cursa pentru câștigarea pieței africane, China se luptă strict cu Rusia. În timp ce rușii au anunțat că au spart gheața printr-un contract de 300 milioane doze de vaccin, chinezii investesc în stilul specific, inaugurând un terminal în Etiopia, dedicat exclusiv distribuției de produse farmaceutice în general și a vaccinurilor COVID-19 în special. Practic, China a început construcția unui „Drum Medical al Mătăsii”, livrând deja un milion de doze de vaccin prin proaspăt inauguratul terminal.
În Orientul Mijlociu lupta se dă, de asemenea, strict între ruși și chinezi. Arabia Saudită a achiziționat două vaccinuri de la chinezi și s-a declarat mulțumită de rezultate. De asemenea, au luat și de la ruși. Turcia, de asemenea, folosește o combinație ruso-chineză. Siria, Iranul, Libia, Egiptul, utilizează doar vaccinuri rusești și chinezești. Avem de-a face cu o nouă diplomație, de data aceasta medicală. Singura țară din Orientul Apropiat care se aprovizionează exclusiv cu vaccinuri americane este Israelul. În rest, alternativele la ruși sau chinezi nu există.
Iată o confruntare directă, în care cei de la „marginea imperiului” sunt, nu doar activi, ci chiar agresivi. Rușii au dat atacul asupra Mexicului, iar rezultatul este unul spectaculos. Canada a căutat să se aprovizioneze cu vaccin din China, dar a fost refuzată de oficialii chinezi din cauza diferendelor diplomatice care-au rezultat în urma arestării fiicei CEO-ului Huawei.
Dincolo de confruntările militare, incidentele care se petrec pe diversele piețe sunt în măsură să ne arate că există o confruntare pe toate planurile în care Imperiul pierde teritorii importante. Este doar începutul. Știu, tefeleii mă vor acuza din nou că-s pro-rus sau pro-chinez. N-am de ce să-mi mai bat capul cu nimeni. Atât vă voi spune: când îl veți vedea pe Alaric dând iama în miezul Imperiului, să vă aduceți aminte că v-am spus că urmează să apară.
Alaric 410. Ne duserem bine nea Dan... Criza Imperiului Roman începe mult mai devreme. Cădere 476 barbarul Odoacru îl înlătură pe ultimul împărat al Imperiului Roman de Apus, Romulus Augustulus un copil de 13 ani, și trimite însemnele imperiale la Constantinopol, capitala Imperiului Roman de Răsărit unde împărat era Zenon. Ce spuneți de Caracalla? Oferea cetățenia romană tuturor locuitorilor din Imperiul Roman în anul 212... Plus că împăratul roman Teodosie cel Mare a împărțit Imperiul Roman în anul 395 în Imperiul Roman de Răsărit și Imperiul Roman de Apus fiilor săi Honorius în Apus și Arcadius în Răsărit. Sau putem merge la Attila anul 453 bătălia de la Câmpiile Catalaunice?
RăspundețiȘtergereDin ce am reținut (Îmi place să), cred că înțeleptul filosof (scriitor) Marcus Aurelius, din dinastia Antoninilor, a fost ultimul mare împărat roman. Poate mă înșel, dar după el a fost împărat, pentru scurt timp, fiul lui. După aceea, undeva înainte de anul 200, au început tulburări politice și lupte între legiuni pentru a-și numi și susține propriul împărat. Cu toate astea, chiar scindat în două (de Vest și de Est), a mai rezistat sute de ani...Situația nu este similară acum, sutele de ani sunt comprimate, cel mult, la câteva decenii. Totul se va întâpla mai repede decât estimăm și cei mai optimiști. Singura țară cu putere financiară reală este China. De aici, după părerea mea, și încercarea (disperată!) a marilor bogătași americani de a impune, ca instrumente de plată, monede virtuale.
ȘtergereSubscriu la aceste p.d.v - decăderea Romei a inceput mult mai devreme, moral a debutat când Cezar a distrus republica.
ȘtergereȘi da, acum perioadele se comprimă, secolele devin decenii. Totuși, nu cred că SUA decade iremediabil. Lumea anglo-saxonă e cea care domină, de fapt, lumea, nu doar SUA. A fost aproape 400 de ani Anglia, acum SUA..mai există cu potențial de creștere Canada, și chiar Australia.
Cândva ștafeta civilizațională va trece la alții (poate slavii), dar acest lucru nu cred că se va petrece in timpul vieților noastre.
Stafeta civilizationala -de fapt civilizatia barbara care va distruge civilizatia muribunda si decadenta va fi islamul.
ȘtergereAu tot ce le trebuie pt asta: in primul rand o religie razboinica si cruda care promite mai multe dupa moarte.
O populatie tabara in expansiune accelerata.
Saracie multa ca stimulent .
Fanatism.
Da, teoretic islamul ar putea juca rolul barbarilor antici, dacă rămânem in comparația cu Roma. Dar când greco-latinii (ca gintă) au pierdut ștafeta, următorii care au generat civilizație au fost anglo-saxonii. Formele (statele) nu sunt esențiale, ci cumulul de valori promovat.
ȘtergereDeci mie mai puțin imi pasă cine va jefui ruinele, cât mă interesează cine va re-orienta civilizația.
Dar, repet, cred că frământările astea sunt hărăzite altor generații.
Uitat-am a menționa: germanii, din punctul meu de vedere, tot din sfera anglo-saxonă fac parte (rudenie de gintă)
Ștergere@G. și ceilalți: Dacă e s-o luăm mai adânc putem vedea căderea Romei încă de la Hannibal sau Spartacus. Dar ar însemna să fim exagerați. Într-adevăr, poate că am dus-o prea aproape de „căderea oficială”, dar ceea ce am vrut să subliniez este că momentul care devine cel mai clar, în care, cu alte cuvinte, avem certitudinea căderii, este cel în care supremația militară a „imperiului” devine discutabilă, iar luptele de la periferii sunt pierdute. În cazul Romei aveam bătăliile de la periferia Imperiului în care triburile germanice făceau ravagii, dând lovituri scurte și sângeroase pentru ca apoi să se facă nevăzute în pădure. Dacă romanii încercau să-i urmărească, deveneau victime întrucât pur și simplu nu erau capabili să lupte în pădure. Cam la fel s-a întâmplat cu americanii în Vietnam. Și tot la fel li se întâmplă în Orient. În Siria au preferat să lupte prin interpuși(de fapt prin interpușii interpușilor) și au pierdut. În Irak sunt baricadați în Ambasadă și-n cele câteva garnizoane în care se ascund ca șobolanii. Și s-a văzut cât de sigure le sunt garnizoanele cu ocazia atacurilor iraniene. În Afganistan e similar. „Teroriștii” le aruncă câte-o rachetă, dau câte-un atac, în timp ce americanii nu se aventurează în luptă deoarece nu cunosc terenul „barbarilor”. Lucrurile seamănă...
ȘtergereServiciul militar la Roma dura 25 de ani. Nimeni nu garanta că cineva care se înrola mai și supraviețuia. Avantajele unui veteran erau considerabile printre care fostul soldat primea cetățenia romană plus dreptul de a se căsători legal, o bucată de pământ și o sumă de bani pentru a-și cumpăra unelte, astfel familia aflată până atunci a soldatului dobândea cetățenia plus că bucata de pământ putea fi lăsată moștenire. Din anul 212 d. Hr. împăratul roman Caracalla a oferit cetățenia romană tuturor locuitorilor din Imperiul Roman. Până atunci cetățean roman era locuitorul Romei și al Peninsulei Italice. Carevasăzică decizia acestui împărat afecta în mod direct armata. Serviciul militar nu mai era atât de atractiv. Astfel se va ajunge la mercenari de cele mai multe ori recrutați dintre barbari. Goții devin un pericol pentru Roma din anul 378 d. Hr. atunci când în bătălia de la Adrianopol reușesc să învingă o armată romană condusă de împăratul Valens, care și moare în lupta respectivă. Io știu că mulți conducători s-au vrut a fi Alexandru Macedon, dar acest lucru este un pic mai greu, aproape spre imposibil. Primul care a vrut acest lucru a fost regele persan Darius al III-lea și a fost ucis în satrapii. 🤔
Ștergereparca sarbii au cel mai mare procent de vaccinare din Europa cu sputnik V si sinonovac , zice-se ca nemtii stau cu destiu pe butonu de pornire pentru sputnik v , doar ca asitia de la UE blocheaza treaba. PS : de unde tupeul imens a rusilor contra EU la vizita lui Borell acolo ?!
RăspundețiȘtergereSi pana acum tot la fel a fost. Pe tarile sarace (shit hole countries) s-a dat o lupta feroce. Din pacate astia platesc mult mai putin. Daca in Europa vinzi un vaccin cu 20 de euro, in Africa il vinzi cu 1 euro sau mai putin.
RăspundețiȘtergereCu greu s-a abtinut aici,dar la urmatorul cu siguranta ne va explica pt ambele...
Ștergere😂
ȘtergereRegret ca nu iti implinesc previziunile comportându-ma dupa tiparul sau eticheta in care ai crezut ca ma incadrezi. Mi-am dat seama de greseala. Voi sunteti desăvârșiti! Rotunzu.
Mi-am sters comentariile. Nu stiu daca le-am sters pe toate, dar multe.
Nu pot sa profanez chiar asa polologhiile sfintiilor voastre!
Vine primavara si sunt multe de invatat si vazut afară. Dumnezeu internet caruia voi ii aduceti ofrande intelectuale este un zeu plictisitor. Ca voi dealtfel...
Construiti sisteme inchise si oarbe, dupa chipul si asemanarea voastra.
QED.
ȘtergereDear Mercy, nu ti se potriveste numele;mata vorbesti de fanatismyul altora? Nu ti-e pe plac, ok dar lasa oamenii in pace. Ori daca vrei sa creezi o naratiune, fa-o civilizat si nu batjocoritor. Nu am acceptat multe din ce spunea Maria-Aurelia dar intotdeauna mi-am amintit ca exista niste proverbe precum""Prostul rade de ce nu intelege" si "Surdul n-aude dar le potriveste" asa ca m-am abtinut. Pentru mine, comentariile sunt de multe ori mai interesante (din diferite puncte de vedere) dar vad ca blogul s-a privatizat si nu mai intra orice neica-nimeni. Imi pare rau ca am pierdut acest blog.Aceeasi chestie cu xxx-stii mata ce inseamna cele trei x-uri? (am format pluralul feminin de la substantivul "litera"-ca sa nu avem vorbe.Nici matale nu ti se potriveste. Ba chiar pe dos. orevoar,astalavista, gudbai, arivederci,lehitraot.Pa!
ȘtergereMaria Aurelia 😂😂😂 le dați clasă mondială?
ȘtergereMaria Aurelia Magdaleno.Ti se vede stilul de la o posta. In cel mai rau caz e o alta ...hmm...doamna,, din cercul tau restrans de ciudati pe care ai pus-o sa ne dea ,,lectii,,.
ȘtergereComentariile de la articolul cu Timmermans si calcului bugetului electric sunt incredibil de placut de citit.Stii de ce?In principal ca nu ai aparut tu cu prostiile inepte pe care le debitezi la orice articol.Esti pe langa toate,dar tii mortis sa apara spusele tale scoase din putul gandirii...
Continua asa,ca e perfect.Adica sa taci cand nu ai nimic util si interesant de spus.
Frustrarile tine-le pentru tineca pe noi nu ne intereseaza.
Cum merge treaba cu vaccinu in America ne spune scandalul - facut dispărut de pe stirile oficiale si catalogat ca fake news - dintre guvernatorul statului Florida, Desantis care milita pentru ZeroCovid cu orice tip de vaccin eficient si redeschiderea țării si presedintele Biden, unde la finalul conversației cand Biden a cerut sa i se adreseze cu Mister President, Desantis ia spus Go fuck yourself! Pe Fauci l-a intrebat pe față câți bani face de pe vaccinul care il așteaptă si de ce nu au voie sa aduca alt vaccin. Si ca Florida in curând o va rupe cu statul federal, biden si fauci. Aș paria că Desantis este un prim-candidat la nominalizarea GOP în 2024 chiar de acum. Oamenii pro-Desantis vor împinge acele povești fantastice (ca în fantezie) de genul acesta, în timp ce democrații știu că trebuie să facă "ceva" pe Desantis pentru a-l împiedica să câștige popularitate.
RăspundețiȘtergereSi mai suntem noi,cobaii
RăspundețiȘtergereIsraelul si-a vaccinat cetatenii in proportie de 50% cu solutia celor de la BioNtech&Pfizer cu rezultate nu bune, foarte bune. Atat despre prohod si despre Alaric. Na, o fi poporul ales sau ceva, nu stiu daca asta e cauza...in orice caz, viata fiecarui evreu e sfanta pentru Israel.
RăspundețiȘtergere