joi, 11 februarie 2021

Furtuna geopolitică

Zhang Yiming, fondatorul ByteDance, compania care deține TikTok, și-a încurajat angajații să lucreze în continuare cu încredere, „așteptând astfel ca furtuna geopolitică care se întrevede să se potolească”. ByteDace a fost forțată de Administrația Trump să vândă toate operațiunile sale americane unui consorțiu de companii „verificate”, precum Oracle, WalMart sau Microsoft. Oficialii ByteDance au tot amânat-o până când ... Administrația Trump a devenit istorie.

Dintr-un anume punct de vedere, pentru chinezii, de la ByteDance, furtuna geopolitică a trecut. Ei au fost puși la colț de Trump, însă sub Biden treburile au fost lăsate mai ușor. Într-adevăr, pentru a nu-i supăra pe suporterii lui Trump care vânează orice mișcare de-a lui Biden, preluarea TikTok încă se discută. De facto însă aceasta se va prelungi până la calendele grecești. 

Realitatea pe care o veți constata din ce în ce mai transparent este cea a unui război sfârșit, în care China a făcut ca America să capituleze. Câștigarea alegerilor de către democrați echivalează cu instaurarea socialismului de piață în SUA. Iar asta se vede cu ochiul liber: cartele de mâncare, cecuri elicopterizate către populație, control din ce în ce mai strâns s.a.m.d. 

Teoretic așadar, capitularea Americii ar fi punctul terminus al inteligentei politici chineze. Sper că nu o să-mi replicați cu povestea jenantă a „provocărilor” americane în Marea Chinei de Sud. Acelea sunt spectacole prostești, puse gratuit în scenă pentru a-i da autoritate lui Biden. Care Biden e cea mai bună armă de subminare a SUA.

Europa a capitulat de mult. China are deja mai mult decât și-ar fi dorit din partea Europei. În scurt timp economia europeană va face implozie, iar atmosfera va deveni din ce în ce mai controlată. Planul marelui reset e aproape de a începe. Mai e ceva?

Păi ar mai fi. E vorba de incidentul diplomatic de la Moscova. Nu știu dacă ați băgat de seamă, dar Josep Borrell a avut o nefericită vizită în Rusia. Nimeni nu înțelege de ce și, mai ales, cum a fost posibilă. E totuși aiurea să credem că s-a dus de capul lui acolo. Acum, pus la zid, spune că a fost o vizită exploratorie. E o chestiune diplomatică obișnuită între două părți între care nu mai există canale de comunicație. Doar că o vizită exploratorie e pregătită de echipe solide întrucât scopul ei este acela de a deschide portițe secrete care, mai târziu, să se transforme în canale de comunicare. Fără doar și poate vizita lui Borrell a fost un eșec. Însă nu vă gândiți la ceea ce spun lătrăii de presă. Ei îl atacă pe Borrell pentru a acoperi adevăratul subiect.

Citind declarațiile oficialilor ruși, în speță vastul interviu dat de Maria Zaharova agenției Tass, putem observa o nervozitate teribilă a Rusiei. Motivul nu-i subiectul Navalnîi, așa cum ați putea crede, ci ceea ce se află în spatele subiectului Navalnîi. Rusia acuză o ingerință în treburile ei interne. Mă rog, s-au mai văzut asemenea acuze, n-ar fi nimic nou. Doar că Zaharova a indicat câteva direcții care ar trebui să ne dea de gândit. Pe de-o parte a arătat cu degetul către sistemul bancar englezesc, acuzat de o tentativă de atac asupra sistemului bancar rusesc, apoi a arătat cu degetul giganții IT din SUA și, nu în ultimul rând, l-a demascat pe unul dintre aghiotanții lui Navalnîi ca având legături cu MI6. Această coaliție pare a fi cea care agită apele de dedesubt în scandalul Navalnîi. Dar nici asta nu e întâmplătoare. Doar nu credeți că întreaga liotă enumerată lucrează de capul său. 

E greu să fac acum presupoziții, dar ceea ce constat e că, peste noapte, Rusia a trecut la gradul roșu de alarmare. Vă spun sincer că niciodată până acum nu am văzut atâtea mișcări într-un timp atât de scurt. E ca și cum s-ar afla sub un atac iminent. Cine-l va instrumenta nu-mi dau seama, dar e clar că ceva se întâmplă.

Părerea mea este că „furtuna geopolitică” abia acum începe. Nu știu exact ce-a fost trimis să negocieze Borrell, dar e clar că a fost vorba de un subiect greu. Atât de greu încât l-a scos din sărite chiar și pe Lavrov care, la conferința comună de presă, a fost provocator folosind un limbaj direct pe care nu l-a mai folosit niciodată. Doar dacă nu-l cunoști pe Lavrov poți spune că a făcut o gafă. Lavrov nu vorbește așa! Nu a vorbit niciodată atât de direct, întotdeauna s-a folosit de arsenalul lingvistic al diplomației. Practic, limbajul său a fost răspunsul discret dat „misiunii” lui Borrell și un mesaj transparent către micuții săi sforari din spate.

Ce urmează, vom vedea. Ceea ce pot spune acum, ca să vă mai îngrijorez puțin, este că am primit un mesaj referitor la lansarea la apă a unui nou agent patogen. Este vorba de unul care provoacă o diaree foarte puternică, dublată de stări grave de vomă. În principal criza durează 1-2 zile și conduce la o deshidratare profundă. Nu v-aș fi scris dacă nu aș fi avut, între apropiații mei, trei cazuri. Chiar v-aș ruga, dacă ați întâlnit aceste simptome, să-mi dați un feedback(pe blog, se înțelege). Atât pentru azi! Ce-o urma, vom vedea.

15 comentarii:

  1. pe "telekanal zvezda" arata ca armata rusa face aplicatii non-stop.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Borel e idiot de calibrul vanderleyen si a mers din proprie initiativa. Javrov i-a dat o limba sefului apoi i-a aratat pisica lui Borel. Pana la urma UE e un tigru de hartie.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Situația geopolitică se incordează, intr-adevăr, atingând cote mai...ascuțite decât in trecut. Relevantă in acest sens e și intervenția recentă a lui Putin la Davos (unde mizerabilii s-au reunit doar on-line). Liderul rus a subliniat că lumea de azi seamănă ingrijorător cu cea din anii '30, evocând, voalat, și perspectiva unui război mondial devastator.

    Cu toate acestea, nu cred in posibilitatea unui confluct deschis.Occidentul va acționa și mai departe in stil "Cunctator", erodând constant potențialul rusesc. O să le iasă, căci unde nu merge cu tancu', sigur merge cu banu'. "Inverzirea" energiei va lovi adânc Rusia, privând-o de pârghia hidrocarburilor, așa că, in vreo 7-10 ani, Putin va avea belele mult mai mari decât acest Navalnîi.
    Putin, sau următorul lider.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zic eu ca Vladimir, prin Lavrov, a strigat un Drepti! catre trimisul mUE, aratandu-i pisica pentru sprijinul subteran acordat de briuxelezi unei revolutii de maidan in Rossia, planificata insa de pe Potomac.
      Rusia lui Vladimir nu este Arabia sauditilor, sa depinda de vanzarile de petrol in asa mare masura; escrocheria de finantare sionista cu certificare verzi n-o va afecta semnificativ.
      Cat despre tancurile rusesti-fara pilot, in release 202X- da, ele vor fi iarasi primadonne in Berlin, batand la cur o Germanie superingamfata, agresiva si imperialista; asta pentru a doua oara in mai putin de un secol.O spunea chiar un neamt-Irlenmayer parca, pe la jumatatea secolului trecut.
      O constanta a politicii Rusiei fata de Europa a fost ca dupa fiecare contraatac rusesc, s-au retras in salbaticia lor dupa o scurta(la nivel de timp istoric) perioada de timp.
      Spre deosebire de nemti, care de fiecare data, au visat la un Reich milenar, atat cu Cancelarul, Kaiserul cat si cu Fuhrerul(sau Soldatul, cum se autonumea acesta, cu falsa modestie).
      Oricat ar zgaria ochiul patriot al popoarelor estului european, ideea ca vorbim inca limba nationala e o consecinta a acestei politici du-te - vino ruseasca din zona tampon pe care s-au straduit cu greu sa si-o faca de la Baltica la Egeea.
      Stiu, cei care au "cazut" in Hinterlandul rusesc au avut o soarta cruda--Basarabia, Bucovina, Polonia, Balticii, Finlandezii-- dar intre doi draci cu acelasi nume-Prusia/Rusia, n-o duci bine, oricum ai sta.
      Cand s-au impacat cele doua (P)rusii, au fost transati toti est europenii.

      Ștergere
  6. Da, referirile istorice au o anumită relevanță. Tocmai de aceea nimeni nu riscă atacuri frontale, mai ales că există nuclearele in fundal.
    Și da, rușii nu-s chiar așa dependenți de exportul petrolului ca arabii, insă reculul va fi simțit. S-au descurcat și cu embargouri după 2014, se vor descurca și cu "inverzirea". Dar a te descurca nu inseamnă că nu pierzi. Rușii vor pierde, gradual, tot mai mult din posibilitățile de a proiecta putere strategică - tactica vestică e lentă, dar sigură.
    Un război ar putea incepe - teoretic speculând - doar dacă rușii, sesizând incolțirea implacabilă, vor juca totul pe cartea militară - unicul atu ce le-ar mai rămâne.
    Să sperăm că nu vor fi impinși până la acel punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa vad si eu: "Vestul Luminos" ii impinge pe rusi la razboi,ca unica solutie de iesire a Rusiei din Stransoarea Anacondei, pe care Imperiile Marii(anglo-saxonii de o parte si de alta a Baltii atlantice- au exercitat-o asupra Rimland-ului(sau Țării din Mijloc).
      Marele Joc de Sah continuua neabatut.
      Acusica intra in Joc alianta Dragonului Asiei(China, Coreea, Japonia si da, America cea sângerandă de Războiul Civil American 2.0
      Sa vezi atunci scantei, flacari, incendii devastatoare in taramul Evropei si al Placii turnante a lumii-Orientul Mijlociu !
      Mai gândesc ca tot arsenalul de chemW & bioW & nukes va fi folosit in faza paroxistica a razboiului de zece ani ww3.
      Vorba gălbejiților: sa traiesti vremuri interesante !

      Ștergere
    2. Profunzimile Asiei, recunosc, mă cam depășesc. Acolo lucrurile sunt foarte intricate, și media nu prea ne dau știri "la zi". Vietnamul nu inghite China, Coreele joacă antagonic, Japonia nu-i inghite pe yankei dar depinde de ei...e un cazan complex.
      Singura certitudine e că, de vreo 2 decenii, Japonia nu doar că a pierdut primat in fața Chinei, dar acum cade și sub Coreea de Sud.
      Dacă adăugăm și India ca necunoscută...greu de formulat previziuni pertinente.

      Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate ne preocupa mai mult ceea ce avem si putem avea , decat ceea ce suntem si putem fi !

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine punctat, domnul Dan, am avut diaree acum doua zile. Se pare ca acest nou patogen a fost eliberat in intreaga lumea.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)