miercuri, 23 februarie 2022

Context curent: Europa


Analiza referitoare la Europa aş fi vrut să o fac de ieri, doar că „invadarea” mi-a cam dat planurile peste cap. Nu-i nicio problemă, nu s-a schimbat nimic. 

Să înţelegem înainte de a trece mai departe ce este Europa. E o ţară, o federaţie, o alianţă? Niciuna dintre acestea. Pentru a fi ţară sau federaţie trebuie să ai un set comun de legi, o doctrină economică unitară s.a.m.d. UE are un set comun de „valori”, ceva reglementări transnaţionale, o politică vamală comună, dar, în ciuda acestor construcţii, întreaga structură e profund incoerentă, marcată ba de internaţionalisme ieftine, ba de naţionalisme rudimentare, fiecare în funcţie de interese.

De exemplu, atunci când o putere din UE are ca interes distrugerea unui sector din ţările slabe, se va marşa pe „internaţionalism şi integrare economică”, spunând că nu e în regulă ca sectoare de activitate să fie redundante la nivelul membrilor. Aveţi exemplul industriei petrochimice, distruse în România de interesele austriaco-germane. 

Însă, la fel de adevărat, când aceleaşi naţiuni puternice au interesul, aduc argumente naţionaliste. Pentru acest element avem exemplul aşa-zisului „Pachet Mobilitate” care nu doar că încalcă principii considerate sacre de UE - precum libera circulaţie - dar provoacă şi haos şi adaugă inutil consum de combustibil suplimentar în transporturi. Şi uite-aşa UE ratează şi la capitolul „libertatea de mişcare” şi la cel referitor la „risipa de energie”.

Exemplele pe care vi le-am dat sunt, cred eu, suficiente pentru a înţelege un lucru, anume că Uniunea Europeană nu e ceva coerent, cu principii puternice, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci o construcţie absolut artificială, menită a conserva întâietatea SUA pe Bătrânul Continent. Privind prin această prismă înţelegem exact cu ce se mănâncă această aşa-zisă Uniune.

Cu toate că direcţia politică a Uniunii e dată de SUA, nu putem ignora interesele participanţilor, mai precis ale marilor puteri integrate cu forţa acolo. Este clar că nucleul dur format din Germania şi Olanda urmăreşte o anumită agendă, Franţa o altă agendă, iar Italia şi Spania , de asemenea, o agendă separată. De aceea în omentul în care analizăm UE, trebuie să ne referim şi la acest lucru. În timp ce Germania şi Olanda se uită atent la cum să-i mai fure pe cei din Sud, Franţa încearcă să-şi vândă echipamentele militare şi să scape cu agricultura cea mai subvenţionată, iar Italia şi Spania caută să fure ce s-o mai putea de la „Bugetul comun”.

Să trecem acum la treburile grele, anume relaţia cu Rusia. După cum bine se ştie, Europa este dependentă de sursa energetică rusească. SUA a încercat să spargă acest monopol, dând „cu manta” în „Primăvara Arabă”. Practic, planul SUA era acela de a da jos regimul sirian pentru a tranzita o ţeavă de gaz dinspre Qatar spre UE. E o iluzie totuşi să crezi că aceasta ar fi rezolvat problema. Chiar şi aşa, Putin a sărit în ajutorul aliatului său strategic, evitând debarcarea şi, în acelaşi timp, conducta. A nu se înţelege din toată această situaţie că Putin era disperat de conducta din Qatar. Aşa cum a spus recent şi Tamin bin Hamad, emirul Qatarului, ţara sa nu poate să acopere foamea energetică europeană. Iar asta a spus-o într-un context în care era vorba de livrarea unor cantităţi de GNL care să suplimenteze cantităţile lipsă de acum ale Europei. Sub nicio formă nu se putea pune problema unei acoperiri totale a nevoilor energetice ale Europei! De ce totuşi am intervenit Putin în Siria? Strict din considerente geostrategice!

Şi-acum să intrăm direct în miezul problemei ca să înţelegem cum stau lucrurile. Deficitul comercial al UE în raport cu Rusia este de aproximativ 90 mld$! În doar un an acesta s-a cvadruplat! Rusia livrează 55% din gazul UE, 25% din  petrol şi aproximativ 40% din combustibilii solizi de pe piaţa europeană. Deficitul comercial este cauzat şi de sancţiunile aberante ale UE care au contribuit la acoperirea nevoilor Rusiei din consumul intern. Astfel, marea majoritate a banilor din hidrocarburi acum rămân în Rusia. UE ar vrea să-şi rezolve această problemă spinoasă însă nu este capabilă. De aceea apelează la stăpânul american să-i găsească soluţii. Americanii promit GNL de la ei, dar n-au destul nici pentru consulul propriu. În plus, gazul american ajunge la preţuri de cel puţin zece ori mai mari decât cel rusesc. Aşadar, soluţii  nu prea sunt. 

Cu toate acestea, precum o slugă umilă, europenii trebuie să joace după cum le cântă americanii. Conducerea aruncă ceaţa cu regenerabilele, inducând ideea falsă că acestea vor acoperi necesarul energetic al Uniunii.E fals! În realitate s-a pornit nebunia cu regenerabilele pentru a scumpi energia şi a face mai digerabilă oferta americană de gaz. Care tot nu e digerabilă şi nici n-are cum să fie. 

În ceea ce priveşte poziţionarea faţă de Rusia, problema e extrem de dubioasă. Europa merge pe mâna americanilor, dar trebuie să-şi rezolve şi problemele. Situaţia din Ucraina ţine strict de strategia Anacondei, exersată de SUA. Prin împingerea Europei împotriva Rusiei, aceasta îţi taie cu mâna ei creanga de sub picioare. Trebuie să înţelegeţi că există doar două fire extrem de fragile: NordStream 1 şi 2. În cazul în care acestea sunt tăiate, într-adevăr, Rusia se alege cu o pierdere de câteva miliarde de dolari. Doar că, în cazul în care acest gaz e direcţionat către China, Europa devine o lume a foamei. Şi nici cale de întoarcere nu va exista. 

Ceea ce ar trebui europenii să înţeleagă e faptul că ruşii sunt o naţiune cu două suflete: unul european şi unul asiatic. Întotdeauna ruşii au avut tentaţia Asiei, astfel încât, dacă aceasta se va împlini, Europa va reveni în realitatea „Ginghis Han”. Ştiu că sunt greu de înţeles acum implicaţiile unei asemenea suciri istorice. Nimeni, dar absolut nimeni nu ştie ce s-ar întâmpla dacă Rusia s-ar retrage în „sufletul” său asiatic. Au fost două momente cruciale: primul „momentul Napoleon”, iar cel de-al doilea „momentul Hitler”. Ambele aveau ca efect instituirea unor tiranii suspecte în Europa. Acum e cel de-al treilea asalt. E prost că avem de-a face cu un asalt întrucât, indiferent de rezultat, Europa va pierde.

Dacă mă întrebaţi cum se va termina, vă spun cât se poate de categoric că Europa va fi învinsă. Ori de ruşi, ori de americani. Ori, dacă nu, de africani. Din păcate aste e realitatea: Bătrânul Continent e atât de degenerat încât nu mai sunt opţiuni pentru el. Rusia ar fi putut aduce o completare, dar pentru asta Europa ar trebui să-şi rupă direcţia degenerată pe care se află, fapt imposibil. Dacă vă întrebaţi încotro merge Europa, unicul răspuns valabil cred că este „În jos!”.

20 de comentarii:

  1. 1. La televizor nu prea au explicat cum se rezolva problema cu gazele ( dar daca am inteles bine avem o problema si cu benzina si cu cine stie ce efecte in cascada), si nici de ce Medvedeev a vorbit despre nu stiu ce preturi uirase la gaze.
    2. Am vazut un articol (nu o stire) despre o hotarare CJUE de pe 22.02.2022 in care se afirma direct sau indirect, suprematia legislatiei UE asupra celor nationale; nu stiu daca e ceva nou, dar e clar ca insista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate nimeni nu înțelege nimic din ce s-a întâmplat în istorie. După aventura lui Napoleon în Rusia, rusii au ajuns sa ajungă la Paris.
    După 130 de ani au ajuns doar pana la Berlin, asta pentru ca aliații au deschis frontul în vest. Ce ne rezerva viitorul, doar Dumnezeu poate să știe...

    RăspundețiȘtergere
  3. Solutia este inghetrarea in intregime a comertului cu Rusia. Rezulta un deficit comercial zero pentru Europa. Necesarul energetic trebuie sa fie asigurat din resurse interne si de la tari neostile. Va fi mai greu la inceput, dar in cele din urma se va rezolva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu vorbim de resurse pentru incalzirea a doua sobe. vobim de marea industrie. germania nu are resurse nici sa aprinda lumina in fabrici. germania daca nu produce, nu exoport. daca nu exporta nu are bani. pentru ca germania traieste din exporturi. daca europa ar fi avut resurse interne, nu s-ar fi ajuns la dependenta de rusia.

      Ștergere
  4. Pretul la energie n-are legatura cu Rusia. S-a impus de sforari liberalizarea si contractele spot in defavoarea celor pe termen lung (ee este pe contract Rusia da sub 300usd/1000mc). Totul a fost cu intentie. Criminala as completa. Pretul la combustibil si energie este o golaneala, o specula ordinara iar totul este artificial creat (de aceea orice fel de compesare va ajuta doar la cresterea indatorarii fraierilor). Cert este ca intentionat dau totul peste cap.

    Der fapt asta-i o noua etapa a ceea ce a inceput acum 2 ani cu plandemia. Criza, foamete, razboi ... lumea redusa la zero pt ca ... 6uilt 6ack 6etter.

    RăspundețiȘtergere
  5. in afara de aberatiile inumane al planului de digitalizare a tot si toate, nici rikanii si nici rusii nu au nici un alt plan de viitor, lucru care reiese clar din declaratiile oficiale.
    Africanii in schimb nu au si nici nu au avut vreodata vre-un plan decit cel de supravietuire, plan care de fapt este cel optim din ce reiese din articol si care va fi necesar intregului vest Nu numai UE-ne, din ce se vede cu ochiul liber.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. africanii au ceva planuri dar sua, europa, si asia nu-i lasa in pace, le tot vorbesc despre protejarea resurselor, ecologie, abureli. in realitate africa trebuie tinuta foarte jos pentru a i se fura resursele. o planeta intreaga traieste din furturile din africa.

      Ștergere
  6. O analiză foarte reală. Tare le place întunecaților să se joace cu nevoile primare ale oamenilor, în cazul de față au suprimat orice invenție legată de energia liberă. Slugile de la noi sînt fruntașe și la înăbușirea inventatorilor. Numai pentru asta bravii securiști ar trebui să faca muncă patriotică la canalul Dunăre -București! Cu respect, Tavi

    RăspundețiȘtergere
  7. Unii dintre cei privilegiați vor intra în clasa de mijloc și chiar în sărăcie. După medici și profesori, va veni rândul avocaților, jurnaliștilor, politicienilor, înalților funcționari să se alăture – de fapt, ei se alătură deja – cohortei celor care sunt înlăturați din circuitele bogăției, influenței și puterii. Și, nemaifiind inițiați în secretele surselor de profit, vor fi și ei proletarizați.
    Surse: Cum să ne apărăm de crizele următoare, Jacques Attali

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, insa nu as folosi termenul "proletarizati". Pentru aceasta clasa ai nevoie de industrializare, care nu se va mai intimpla prea curind( CE PUTIN citeva sute de ani)
      ...mai degraba iobagi, serfi, sclavi, nespalati, cei de neatins( untouchables)

      Ștergere
  8. „În jos!” înseamnă prețuri tot mai mari si mai scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aplicare de sanctiuni Rusiei este o metoda surda de a crea "bani linistiti".
    Banii linistiti sunt acei bani(dollari sau euro) care stau in banci straine si vin pe piata emitorilor acestor bani sa creeze INFLATIE.
    Daca rusii nu mai au acces la anumite produse de inalta tehnicitate sau strategice atunci nu se vor cheltui importate sume de bani si se poate amana putin Inflatia de Euro sau Dollar.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu vreau sa mai zic NIMIC.... decat SUPERBA POZA ! Mergea si la postarea anterioara !

    RăspundețiȘtergere
  11. Raul abia acum incepe .Sf.Cosma etolianul spunea ca turcii vor starni razboiul.Si i vor pune pe rusi in cap .Asta se va intampla in "vremea spanacului".Adica intr o primavara plina de saracie .Asa va porni marele razboi .Ieri Ucraina a cerut oficial Turciei sa blocheze navele militare rusesti la gurile Bosforului .

    RăspundețiȘtergere
  12. @@@Nenea,turcii sunt în ura mare cu rusii în ultimii ani;este foarte probabil ca turcii,la presiunea Europei sã le punã piedici rusilor în a si desfãsura nebunia care i a cuprins cu Ucraina;dacã se va întåmpla asa,cel mai probabil rusii vor riposta si de acolo va escalada acest conflict început în aceastã dimineatã de 24 Februarie 2022;iar dacã se va întåmpla asa,sunt sanse reale sã înceapã ultimul rãzboi profetit.

    Totusi mai sunt multe profetii care trebuiesc sã se întåmple,de aceea nu cred cã aceasta este sfårsitul;cred cã mai dureazã minim 8 ani pånã la marele rãzboi,ultimul înaintea iesirii la lumina a antichristului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nea,lu astia nu le venea sa creada ce se va intampla, nici acum nu inteleg desi le zice si Putin si China pe fata cam ce urmeaza.

      Astia care nu stati la soare, dati-l iute pe asta dea lunga,schimbati tot, afara din ue-nato, scuze la rusi si neutralitate.
      Altfel Romania va disparea si nici jerusalem alekum nu va fi !
      Putin daca nu-l rugam frumos ne face arsice !
      O sa accepte pacea noastra, Sefu stie de ce :)(

      Ștergere
  13. Invazia tocmai a inceput. Nu sunt fan Ucraina avand in vedere atitudinea ei fata de Romania din trecut dar nici fan Rusia. Nu au decat sa si sparga capetele. Dumnezeu nu bate cu boata !

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu este vorba de a fi fan Rusia sau Ucraina .Este vorba despre a respecta adevarul istoric . Nu a existat niciodata o tara Ucraina . Nu exista temei istoric .Rusia kieveana este pomenita in istorie de la anul 1000. Dar sunt si mici teritorii romanesti, poloneze .Sa ni le dea Putin inapoi. Cat despre energie trebuie sa dezvoltam energia libera descoperita de Tesla.Stam intr-un ocean de energie si apelam la hidrocarburi poluante .Sa ne fie rusine ca nu cerem prin proteste masive energia libera.Golanii din energie cred poate ca noi nici nu stim de aceasta varianta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)