vineri, 20 ianuarie 2023

Imobiliarele şi războiul


De mai multă vreme se observă că „uriaşul cu picioare de lut” se clatină, doar că, beneficiind de finisajele moderne, monstrul nostru tot pozează într-un Făt Frumos tentant. E vorba de imobiliare, domeniu pe care l-am tot atacat pe blog, încă din perioada premergătoare crizei din 2008. Pe vremea aceea, când spuneam că imobiliarele sunt supraevaluate, aveam sentimentul că fluier în biserică. Toţi - cu doar două excepţii - anume Manole(Lucian Sârbu) şi AristotelCostel(cel rămas în anonimat şi de care mi-e foarte dor!) - se uitau urât la mine, de parcă făceam sacrilegii. 

Şi iată-ne în prezent. După deprecierea din 2008, imobiliarele şi-au reluat drumul lor spre cerurile imaginare, însă, aşa cum am afirmat de atâtea ori, până la urmă fizica elementară a bunului simţ învinge, iar excesele se corectează. Indiferent cu ce forţă ai arunca o piatră în sus, ea nu scapă de legea gravitaţiei. Într-adevăr, poate scăpa gravitaţiei terestre, dar va sfârşi tributară gravitaţiei unei alte planete. La fel e şi cu imobiliarele. 

Motorul principal al aprecierii imobiliarelor a fost banul ieftin. Asta a împins la vârf cotaţiile. Preţurile imobilelor au ajuns la nişte valori incredibile. În Canada nu-ţi mai poţi lua nici măcar o baracă dacă nu ai cel puţin 300 000 - 400 000 de dolari canadieni în buzunar. În marile oraşe, un apartament infect se vinde cu 1 milion de $ canadieni. Te apucă şi râsul. Culmea, totul se bazează pe „afluxul mare de chinezi bogaţi”. Zău? 

Socoteala începe să crape. În Canada, unde dobânda de intervenţie a crescut doar cu 0.5%, piaţa imobiliară a topit aproape 20% din valoare. Înţelegeţi impactul dezastrului? Doar 0.5% în plus la dobânda de intervenţie. La preţurile care se învârt acolo, orice punctişor adăugat se transformă într-un coşmar pentru împrumutaţii pe viaţă. De aceea Banca Centrală efectiv e fără posibilităţi. La fel se întâmplă şi-n SUA(unde creşterea dobânzii de intervenţie va lua sfârşit brusc!). Şi aceeaşi poveste o vedem în Europa. BCE a dus o politică monetară apropiată de fraudă. Dacă ar lua cineva la scuturat achiziţiile de titluri făcute de BCE ar trebui nu doar să-i aresteze pe oficialii băncii, ci să-i trimită direct în faţa plutonului de execuţie! Însă, cum aşa ceva de mult nu mai e posibil, trebuie să avem răbdare să vedem cum răgălia se va prăbuşi de la sine întrucât situaţia din Europa nu e cu mult diferită de cea din Canada. Într-adevăr, ceea ce e în Canada depăşeşte orice imaginaţie, dar să nu ignorăm preţurile ridicol de umflate care se vehiculează prin marile capitale europene. 

Să vă dau un exemplu: am închiriat la Roma un apartament al cărui cost - îmi spunea cu mândrie proprietarul său - a fost de 4 milioane de EUR. Se întâmpla fix înainte de pandemie. L-am întrebat pe om care-i gradul de ocupare a proprietăţii sale şi nu a avut habar să-mi spună întrucât abia o pusese în circuit. I-am făcut un calcul rapid, luând ca grad de ocupare un incredibil 80% şi i-am demonstrat că proprietatea sa nu se amortizează nici în 100 de ani. „Dar cam în cât timp ar trebui să-şi amortizeze valoarea?” - m-a întrebat el. Când i-am răspuns că din punctul meu de vedere ar trebui să fie 10 ani, dar că experţii consideră că 20 de ani ar fi o valoare OK, s-a uitat strâmb la mine. Apoi a venit pandemia şi m-am trezit că mă sună să mă întrebe cât ar fi pierderea pe care ar trebui să o accepte la vânzarea proprietăţii? I-am spus să se potolească şi să aştepte sfârşitul pandemiei deoarece chiar nu era un moment bun. În final a reuşit - ca în cazul schemelor piramidale - să iasă pe plus din business.

De ce v-am dat exemplul? Ca să înţelegeţi cam cum se învârt banii în imobiliare: cea mai mare cantitate a lor este mâncată pe fondul sentimentelor. Mimetismul îi face pe oameni să intre în cele mai mari belele din care apoi nu ştiu cum să mai iasă. Iar toată piaţa imobiliară la nivel mondial e un imens balon umflat la maxim.

Se tot uită occidentalii la problemele pieţei imobiliare chineze. Într-adevăr, s-a construit aberant, s-a construit fără cap, doar pentru a se menţine o anumită creştere economică. Acum, colac peste pupăză, a început să cadă şi natalitatea, inversându-se dinamica populaţiei. Dezastru! - urlă occidentalii. Ar fi foarte bine însă dacă occidentalii ar aplica aceleaşi instrumente propriilor pieţe. La chinezi - asta nu vrea să vadă mai nimeni - tot e o criză locativă, iar la nevoie, cu un mic ajutor din partea statului, acele cartiere pustii se pot ocupa fără probleme. Însă dacă dai un ochi prin Spania, o să constaţi cu uimire că încă mai există - la fel de neocupate - acele cartiere sau orăşele cu imobile-fantomă finalizate la fosta criză. 

N-am de gând să aduc în discuţie Anglia şi, în special Londra, deoarece acolo s-a depăşit de mult bunul simţ. Mă rog, nici nu mai am termeni de comparaţie pentru ceea ce se întâmplă în lumea imobiliară. Vreau însă să vă amintesc o chestiune. Mai ţineţi minte scandalul Evergrande? Vă mai amintiţi cum au ratat ei să-şi plătească obligaţiile şi ce scandal au făcut occidentalii? Nu degeaba v-am amintit de Londra. 

La începutul lunii decembrie 2022, Blackstone a început să amâne ieşirile din fondul său imobiliar. E drept, fondul nu era listat, astfel încât amânarea devine o chestie de „mica înţelegere”. Motivele blocării căruţei ţin de deprecierea imobilelor. Dar şi de fundamentele false pe baza cărora s-au tot umflat cotaţiile fondurilor imobiliare. Pentru a rezista, Blackstone a atras o investiţie de 4 mld $ de la University of California, contra unei garanţii de 1 mld $, şi a garantării unui randament anual de minim 11.25%. La rândul său, Universitatea se obligă să-şi menţină investiţia timp de 6 ani. 

La începutul anului curent, o blocare similară a apărut la regele regilor, anume la BlackRock. Unul dintre fondurile imobiliare din Anglia administrat de BlackRock a amânat retragerile. Motivul? Aceeaşi erodare a pieţei care-i pune în imposibilitatea de a face rost de lichidităţi. 

După cum bine observaţi, nu se mai fac scandaluri mediatice precum în cazul Chinei. Nu se mai tulbură apele, ci totul trece firesc, aproape neobservat. E interesant, nu-i aşa? Însă toate acestea nu au cum să meargă la infinit. Pur şi simplu nu se poate! Mai devreme sau mai târziu se vor prăbuşi şi se vor prăbuşi puternic. De aceea ar trebui să înţelegeţi un alt motiv pentru care se pun cărbuni pe maşinăria infernală a războiului: acesta are capacitatea de a „steriliza” totul, inclusiv plasamentele frauduloase şi scandalurile imense care stau gata să izbucnească. 

De aceea, înainte de toate, trebuie să înţelegem şi să conştientizăm că fundamentele sunt mai păcătoase decât cele de dinaintea Marii Crize a începutului de secol XX. Iar consecinţele vor fi pe măsură!

16 comentarii:

  1. Este simplu...s-a inchis robinetul la resursele financiare ...urmeaza ceva similar cu 1929-1933 la indigou...marea criza !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, daca e sa stăm strâmb si sa judecam drept, adevărul este ca actorii escroci ai guvernelor occidentale si păpușarii lor din spate de tipul Madoff, ca tot e pe Netflix chiar acum, se roagă de Putin sa invadeze Europa, e singura lor salvare de cei 150 de ani de închisoare care o sa ii primească fiecare când se va descoperi ca rețeta Madoff din 2008 au copiat-o si înmulțit-o fiecare elita care a avut acces la un buton de frauda, adica azi cred ca avem 1000 de Madoffi care au monetizat inclusiv otrava frumos ambalata in salvare si care au mituit toate oficialitățile din lumea occidentala, adica din SUA si cei 40 de aliați, sau Ali Baba si cei 40 de hoți. Daca acești Madoffi au reușit sa îl dea jos pe Trump doar prin mituirea FBI sa cenzureze Tweeter si sa controleze toate știrile plătind televiziunile din bani publici, adica mituit oficiali sa dea legi de stat discreționare pentru cartelurile bancar-financiare si medicale.... vor reuși sa îl determine pe Putin sa invadeze Europa, ceea ce pe ei nu ii afectează ca își muta industria din Germania in Canada si SUA, si-au făcut AUKUS sa se protejeze, finanțat tot prin lobby la nivele înalte, si uite așa au scos ursul din bârlog pe seama europenilor.
    Europenii dorm pe ei, unii s-au trezit si își dau seama ca toți politicienii europeni sunt similari fetei alea grecoaica Kaili, niște păpuși una mai sexy ca alta, dar prezentabile sa li se dea pachetul de Kent suspect.
    Sau ca armata aia nou pentru lgbtiqr care vor sa o înființeze.
    Deci ăștia au găsit ceva AI care le tipărește banii si le tine schema Ponzi cu dolarul in funcțiune. Si au impresia ca au descoperit Graalul sau Cloșca de aur. E foarte similar cu Stoica care făcea Caritas la Cluj, si toate serviciile au devenit abonați la el. De aceea acești Madoffi au abonate toate serviciile secrete din occident la ei ca sa apere schema Ponzi mondiala de prostime si mulțime care nu contează ca suntem oricum prea mulți pe planeta.
    Si ca sa nu cada schema ponzi se roagă de Putin sa ii atace. Au creat din Putin un monstru, un vampir, un Dracula modern doar doar s-a enerva si va invada Europa.
    Eu zic ca Putin de aceea nu a început blitzkrieg, deoarece știa ce fel de război vor occidentalii, si i-a băgat in ceata, i-a atras in stupul de miere si ii prinde pe toți odată.
    Occidentul bolnav e condus de cartelurile mafiote gen vedeta porno Hunter Biden. La noi unul ca frații Tate, pe model Hunter va ajunge președinte garantat. Mulți bănuiesc ca e o proprie înscenare, ca apoi sa fie judecat, el britanico-american de tribunal romanesc, disculpat si sa se reveleze marea corupție din Romania. Veți auzi de nume grele din politie si mafie prinse împreună, si frații Tate vor ajunge astfel noii eroi ai României care apoi vor conduce treburile americane si britanice in proximitatea noii granițe cu Rusia.
    Se pare ca si Romania are nevoie de eroi, lipsesc cu desăvârșire. Dar acum se creează legenda. Restul legendelor ale candidaților la prezidențialele romane sunt descompune si cadaverice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deoarece în imobiliare se spală extrem de mulți bani negri, este normal să fie umflate prețurile;de plâns nu sunt mafioții, pardon, dezvoltatorii imobiliari--ei au bani gârlă--ci cei ce și au făcut rate pe 10, 20, 30 de ani;din ce am mai citit, din ce am mai auzit în dreapta-stânga, rate de 700, 1.200, 1.600 de lei, s au dublat și chiar tripat în unele cazuri.

    Deoarece aceste măriri vor continua într un ritm mai mic sau mai mare, mulți vor intra în incapacitate de plată.

    P.S.
    Se caută activarea oamenilor, se încearcă producerea unor revoluții populare, iar ca asta să reușească, se umblă la câteva chestii fundamentale pentru traiul omului de zi cu zi:
    -imobiliare,
    -combustibili,
    -energie,
    -mâncare.

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.youtube.com/watch?v=prbc4308O3Q

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci un mare război e practic inevitabil...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Absolut imposibil si SUB NICI O FORMA!...parerea mea.
      Daca reusesti incearca sa gindesti precum un superbogat care a planificat fiecare conflagratie de pe Pamint si caruia nu are voie sa i se atinga nici un fir de par, nu ca un mioritic.
      BB

      Ștergere
    2. Si "gadilatul cozii dragonului", l-a paradit (mai intai) chiar pe cel (superbogat) care a planificat fiecare conflagratie de pe Pamint.
      Pentru ca Riscu` i intotdeauna impartial/egal repartizat:

      1) atat/nu doar la sobolan,
      2) cat/ci si la laborant,
      3) si chiar si la simplii spectatori, care numai aparent n-aveau vreo vina "la toata treaba", vorba lu` taticu` Tiriac, chiar daca nu participau direct!

      Ștergere
  6. "Motorul principal al aprecierii imobiliarelor a fost banul ieftin. Asta a împins la vârf cotaţiile. Preţurile imobilelor au ajuns la nişte valori incredibile."

    In Romania preturile s-au umflat din cauza cresterilor babane de salarii la diverse categorii de bugetari privilegiati cum sunt doctorii sau angajatii din administratia publica care au obtinut bani de avans usor si rapid plus accesul la credite ieftine.
    Pe langa acestia se adauga cele peste 450.000 de videochatiste care au cumparat apartamente la greu, in mare parte cu bani cash.
    Asta este "normalitatea" sociala si economica a Romaniei actuale in care clasa de mijloc este formata din bugetari si prostituate, (prostitutia fiind marfa de export numarul unu a Romaniei).

    In doar cativa ani s-a trecut de la 100.000
    https://www.activenews.ro/stiri-social/Romania-lider-mondial-la-prostitutia-online.-Videochatul-o-industrie-in-care-peste-100.000-de-tinere-si-tineri-romani-se-vand-pe-bani-isi-tine-%E2%80%9EOscarurile-anuale-la-Mamaia-si-isi-face-reclama-pe-fata-in-centrul-Bucurestiului-159191

    la 450.000
    https://alephnews.ro/business/romania-patria-videochat-ului-cu-acte-in-regula-modelele-lucreaza-60-de-ore-pe-saptamana-pe-drepturi-de-autor/

    ____
    https://www.zf.ro/opinii/vedem-simtim-criza-unde-vin-banii-sustin-continuare-consumul-21264602

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai, bravo lor, celor 450 000 ca s-au orientat, la mai mare, tot inainte, daca tine figura de ce nu? De ce sa cistige doar prostituatele jegoase de care NU SE POATER ATINGE NIMENI(Antaciabalii) de 30 de ani. Lasa si pe oamenii simplii sa faca un banut... Ca doar nu o sa tina la nesfirsit. Toate lucrurile bune dupa un timp se termina, dupa cum bine stim cu totii.
      BB

      Ștergere
  7. "ceea ce e în Canada depăşeşte orice imaginaţie, dar să nu ignorăm preţurile ridicol de umflate care se vehiculează prin marile capitale europene."

    Eu zic sa nu le plangem de mila natiunilor anglo saxone, vest europenilor si nici scandinavilor. Sunt niste putori marxiste infecte care cu buna stiinta si-au vandut tarile de sub ei. Imobiliarele sunt cea mai mica problema a lor, problema cea mai mare de care nu se vorbeste este faptul ca asiaticii si arabii au cumparat o mare halca din economie, de la firme mici de cartier (restaurante, frizerii, etc.) pana la firme mari, inclusiv branduri cu notorietate, au obtinut cetatenie in tarile respective, si-au "reintregit familiile" si au nascut copii care acum sunt "nativi" in tarile respective.
    Daca cu imobiliarele o mai poti rezolva intr-un fel sau altul, sa vedem cum o rezolvi cu afacerile si cu "nativii"!
    V-ati uitat de exemplu la tari ca Italia, unde chinezii, pakistanezii si indienii aproape ca detin monopolul in servicii si prin multe orase mari in horeca? Dar la demografia acestor grupuri etnice?


    "N-am de gând să aduc în discuţie Anglia şi, în special Londra, deoarece acolo s-a depăşit de mult bunul simţ."

    Pai e si normal sa fie asa!
    Pe piata imobiliara respectiva inclusiv cartelurile de droguri isi spala banii.
    Daca finantele si bursa sunt marfa de export numarul unu al City-ului, imobiliarele sunt marfa de export numarul unu a UK-ului.
    Dar sa nu le plangem de mila. Astia sunt alta natiune de marxisti infecti si faliti care si-au vandut tara de sub ei!
    https://www.youtube.com/watch?v=ssAWFWHX3Co

    RăspundețiȘtergere
  8. scrie un eseu de 500 de cuvinte despre imobiliare din perioada premergătoare crizei din 2008.

    https://chat.openai.com/chat

    Perioada premergătoare crizei din 2008 a fost caracterizată de o creștere rapidă a pietei imobiliare, cu o cerere crescândă pentru proprietăți și prețuri în continuă creștere. Aceasta a fost în mare parte datorată unui credit ușor disponibil, care a permis oamenilor să-și cumpere proprietăți la prețuri tot mai mari.

    Cu toate acestea, această creștere a prețurilor a fost susținută în mare parte de o supraevaluare a proprietăților. Mulți analiști au argumentat că prețurile proprietăților au depășit valoarea lor reală, ceea ce a dus la o bulă imobiliară. Această bulă a fost întreținută de speculatori care au cumpărat proprietăți în speranța de a le vinde la un preț mai mare mai târziu.

    Un alt factor care a contribuit la supraevaluarea proprietăților a fost modul în care au fost calculate prețurile. Mulți evaluatori au folosit metode care nu țineau cont de factori precum locația sau calitatea proprietății, ci se bazau doar pe prețurile tranzacțiilor anterioare. Aceasta a dus la o suprainflație artificială a prețurilor proprietăților.

    În plus, băncile și alte instituții financiare au oferit credite ipotecare cu avans mic sau chiar fara avans, ceea ce a permis oamenilor să-și cumpere proprietăți la prețuri...

    să-și cumpere proprietăți la prețuri?
    !
    Too many requests in 1 hour. Try again later.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce vrei aritmetica e stiinta elitista. Totusi in America preturile nu au luat-o asa de razna ca in Canada sau Europa de Vest. Nici macar in partile americii unde preturile sunt mai mari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nivelul superior de securitate personala de CALITATE a asiaticilor miliardari este aproape de cer in Canada, de aceea si explozia preturilor care se stabilesc direct din ASIA, de unde se pot cumpara direct imobiliarele din marile orase canadiene. Canadienii de rind stau si cinta la drimba uitindu-se la casele de milioane pe care bunicii lor le-au cumparat in anii 60-70 cu 10 000(modeste)-60 000CAD( mansionuri)

      Ștergere
  10. Deci, da, da!

    Are dreptate profetul Soros, si de-aia se si duce Maia Sandu la el ca s-o lumineze! Mai ales la Juniorul Mostenitor al Tronului de la Davos!

    Oamenii de stiinta nu-L mai copiaza/plagiaza de vreo 50 de ani incoace pe Dumnezeu, pentru ca cica Omul e facut defect din conceptie. Una spurcata.
    Si c-o fac ei acum imaculata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Socoteala începe să crape. În Canada, unde dobânda de intervenţie a crescut doar cu 0.5%, piaţa imobiliară a topit aproape 20% din valoare. Înţelegeţi impactul dezastrului? Doar 0.5% în plus la dobânda de intervenţie. La preţurile care se învârt acolo, orice punctişor adăugat se transformă într-un coşmar pentru împrumutaţii pe viaţă.

    Corectie in Canada prime e acum 4.25% in crestere cu Inca 0.25 in cieteva zilisoare..loool

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)