duminică, 5 martie 2023

Când istoria rimează mai mult decât ar trebui


Este şocant să constatăm cât de mult începe să rimeze istoria. Sunt atâtea elemente care seamănă cu întâmplările din trecut încât efectiv rămânem perplecşi. Într-un articol trecut vă povesteam despre miturile victoriei care stau în spatele deciziei fiecărei părţi de a continua „până la sfârşit”. Acum ne vom ocupa de o şocantă repetare a istoriei pornind de la imaginea ataşată articolului de faţă. E o imagine surprinsă în urmă cu câteva zile: unul dintre tancurile germane destinate Ucrainei are pictat pe el celebrul număr nazist „88”. Aşa cum tancurile lui Hitler invadau Rusia în Al Doilea Război Mondial, la fel acum, noile tancuri neonaziste invadează aceeaşi Rusie. E o imagine mult prea sugestivă pentru a nu o observa. Însă o altă simetrie a istoriei nu-mi dă pace.

Tancurile fanion ale nemţilor în Al Doilea Război Mondial au fost Panzer V - Panther. Erau cele mai avansate tancuri, deosebit de versatile şi extrem de precise. Faţă de tancurile nemţeşti, cele ale ruşilor erau o joacă de copii. Cu toate acestea, treptat, ruşii şi-au îmbunătăţit tancurile, adaptându-le şi, în final, învingându-le pe cele ale nemţilor. Să revenim în prezent.

Compania germane Rheinmetall a bătut palma cu ucrainenii să construiască o fabrică de tancuri în Ucraina. Fabrica va fi folosită pentru înzestrarea armatei ucrainene cu tancuri necesare luptei cu ruşii şi va avea o capacitate de producţie de 400 tancuri pe an. Este vorba de tancurile - ţineţi-vă bine! - Panther KF-51 !!!

Panther KF-51 este considerat cel mai bun tanc al momentului deoarece e mai mult decât un simplu tanc. Acesta este, mai degrabă, un centru de comandă, având integraţi numeroşi senzori, fiind conectat cu alte tancuri şi având la dispoziţie o grămadă de echipamente de colectare de informaţii şi atac. KF-51 controlează propriile drone care-i colectează informaţii pe care tancul le combină cu cele proprii. Senzorii termici spun în orice moment ce fiinţe există pe câmpul de luptă, dacă-s oameni sau animale, dacă sunt trupe proprii sau adversari. Cu alte cuvinte, tancul are o teribilă imagine a câmpului de luptă, procesată cu ajutorul unor algorimi AI extrem de performanţi. Mai mult, toate tancurile aflate pe un câmp de luptă formează o reţea, împărţindu-şi sarcinile astfel încât să se lovească cu eficienţă maximă. Iar loviturile se pot alica atât cu armamentul propriu, dar şi cu armele cu care sunt dotate dronele fiecărui tanc.

Panther KF-51 este o actualizare a actualului Leopard, venind cu îmbunătăţiri substanţiale la motor, blindaj, armament şi versatilitate. Înţelegeţi aşadar că e o ecuaţie extrem de complexă pentru ruşi, al căror tanc fanion T-14 Armata este considerat acum de către experţi al treilea tanc la nivel mondial(probabil e al doilea deoarece Abrams-ul consider că e introdus artificial în top!) .

Ceea ce e însă surprinzător este cum istoria ajunge să rimeze atât de tare. Din nou Germania atacă Rusia cu Panther, de data aceasta nu de una singură, ci coordonată de fostul său adversar, SUA. Ce mai urmează? Ca Japonia să atace China şi Rusia? Nu mai e mult până acolo, doar SUA a început să remilitarizeze şi Japonia. Axa actuală, Washington-Berlin-Tokio e determinată să meargă până la cap şi fiecare membru al său are ceva important de câştigat: SUA menţinerea supremaţiei mondiale, iar Berlinul şi Tokio cată revanşa din ultimul mare război al omenirii.

Vedem ce s-o alege de toată această nebunie. Cert este că toate seamănă prea mult cu ceea ce-a fost pentru a nu ne trezi cu o nouă nebunie de proporţii planetare.

22 de comentarii:

  1. Da, şi ruşii au câştigat WWII, extinzându-se până la Berlin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, rușii au pierdut WW2, n-au reușit să ajungă la Atlantic!

      Ștergere
  2. Numai că e şi China în joc: https://www.thesun.co.uk/news/16445132/china-fires-nuke-capable-hypersonic-missile-space/

    RăspundețiȘtergere
  3. "Fabrica va fi folosită pentru înzestrarea armatei ucrainene cu tancuri necesare luptei cu ruşii..."
    Si ce i-ar opri pe rusi sa o atace, de exemplu, cu Kinzhal despre care mai toti spun ca sunt foarte greu de interceptat?

    RăspundețiȘtergere
  4. În fiecare din cele două țări învinse în al doilea război mondial există câte 120 de baze militare americane. Aproximativ. Probabil Germania vrea să mulțumească rușilor pentru au permis și facilitat reunificarea ei în 1989 precum și dezvoltarea industrială datorită gazului ieftin rusesc iar Japonia vrea să fie recunoscătoare pentru gazul ieftin primit de la ruși. Amândouă țările au motive cât se poate de justificate pentru a ataca Russia. Sunt însă convins că armata chineză va face niște surprize ieșite din comun atât americanilor cât și slugilor japoneze. China nu mai este cea de acum 100 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ziua buna, cam asa cu capacitatea nucleara hamericana, adicatelea cica ar fi vrut sa le'o dea rusilor in cap, dar ne'a cazut noua https://www.egaliteetreconciliation.fr/Poutine-aux-ennemis-de-la-Russie-aux-abris-71554.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Primul razboi mondial a inceput la unul din vecinii Romaniei (Serbia), al doilea razboi mondial a inceput la unul din vecinii Romaniei (Polonia - la acea data aveam granita comuna), al treilea razboi mondial a inceput la unul din vecinii Romaniei (Ucraina). O fi ceva cu Romania asta!

    RăspundețiȘtergere
  7. România devenea primul stat comunist, cu excepția Uniunii Sovietice, care producea un avion de pasageri cu reacţie.

    A fost o realizare de excepţie a muncitorilor şi inginerilor români și deși era produs sub licență britanică, toate subansamblele avionului erau realizate în România.

    Motoarele erau construite la uzina „Turbomecanica”, iar celelalte componente ale avionului la diferite uzine din țară.



    Avionul Rombac 1-11 era un avion de tip mediu curier, putând transporta 120 de pasageri, pe distanţe de până la 4.500 kilometri, putând atinge o viteză de 950 km/oră, cam tot atât cât ating şi aeronavele moderne de azi.

    https://gadgetreport.ro/povestea-rombac-1-11-primul-avion-de-pasageri-produs-integral-in-romania/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.1 (unu) avion.De aceea fabrica s - a si numit in gluma "Fabrica de avion". Eterna si fascinanta Romanie in care am trăit.

      Ștergere
  8. Da, Rusia va domina toata Europa, Polonia va fi istorie, Japonia va fi un azil de batrani pe teritoriul rusiei ca actiune umanitara, ca si US va fi maturata de valuri etc. Era sa uit UK idem, Olanda si 1/2 Francia ca raspuns la sodomizarea legalizata.

    RăspundețiȘtergere
  9. tot cu un razboi fulger a inceput si ultima nebunie planetara.

    RăspundețiȘtergere
  10. https://voxday.net/2023/03/05/convincing-the-recalcitrant/

    TRADUCERE:

    USAF elimină marcajele de pe coada avioanelor sale de transport:

    "Timp de zeci de ani, aeronavele de transport aerian și avioanele-cisternă ale armatei americane au zburat cu sigla "U.S. AIR FORCE" pictată cu mândrie pe partea laterală a fuselajului, împreună cu marcaje care indică unitățile de origine, numere unice de identificare și, deseori, un afișaj pe coadă care arată tradiția (de luptă a) unității.

    Dar acest lucru nu mai este valabil pentru o mare parte din Air Mobility Command (AMC).

    AMC a dispus recent o modificare a flotei sale, eliminând inscripția mare "U.S. AIR FORCE", marcajele unității, numerele de coadă și alte marcaje de identificare. Fotografiile recente ale KC-135 și C-130 care operează arată doar un mic steag american pe coadă și un disc gri deschis al Forțelor Aeriene.

    AMC spune că schimbarea a avut ca scop securitatea operațională."

    Aceasta este o pregătire evidentă pentru un război cu Rusia și/sau China. Dar, mai mult decât atât, îndepărtarea marcajelor AMC ar facilita pregătirea unor steaguri false nucleare pe teritoriul continental al Statelor Unite. Și bănuiesc, având în vedere istoria lungă și sordidă a steagurilor false americane înainte de războaie majore, combinată cu lipsa totală de entuziasm din partea populației masculine albe de a merge la război pentru Ucraina și unchiul Samuel, că neoclownii sunt foarte conștienți de modul în care o serie de steaguri false serioase vor fi necesare pentru a insufla frenezia de luptă necesară americanilor aflați la vârsta de luptă înainte ca orice război la scară largă să fie posibil.

    Mă îndoiesc că succesul campaniei vaxx i-a lăsat cu îndoieli cu privire la credulitatea generală a populației americane. Pe de altă parte, este și mai puțin probabil ca cei care au rezistat propagandei vaxx să găsească steagurile false cât de cât convingătoare.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Ce mai urmează? Ca Japonia să atace China şi Rusia?" Mai probabil este ca Japonia si China sa atace Rusia. Rusia detine teritorii istorice revendicate atat de Japonia cat si de China. Nu ar fi exclus ca in viitor China si Japonia sa se invecineze pe uscat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca rusii sunt deștepți si fac concesii teritoriale acolo unde nu sunt majoritar etnic?

      Ștergere
  12. Nu cred cei de la Rheinmetal ca fabrica le va fi bombardata inainte sa fabrice primul tanc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, Putin trebuie să arate ceva la parada Victoriei.

      Ștergere
  13. Strict din punct de vedere tehnologic lucrurile stau exact cum spuneţi. Are vreo armată în dotare tancul german de care amintiţi? Mă tem că nu. Cel mai mare duşman al tancului, pe câmpul de luptă, este elicopterul. Faceţi vă rog şi un top al elicopterelor aflate deja în serviciu şi vedeţi ce au cei în cauză. Strategia de apărare a Ucrainei este centrată pe apărarea localităţilor, unde beneficiază de sprijinul necondiţionat al populaţiei neruse, lucru dealtfel fundamental. Pentru a dezvolta ofensiva în localitate, armata rusă are nevoie de militari specializaţi în acest tip de luptă, în proporţie de cel puţin 5 la 1. Nu-i are, aşadar luptă cu mercenari Wagner. În acest timp, încearcă să înconjoare localităţile cu armata regulată, pentru a le asedia. Treaba asta ia timp şi se transformă în război de uzură. Dacă ostilităţile continuă în acest mod, pentru ruşi este o fundătură. Pe acest fond însă, ne-am trezit noi, aici acasă, cu o minoritate ucraineană, cam de trei ori mai numeroasă decât minoritatea românească din Ucraina. În viitorul apropiat ne vor crea probleme serioase, de diferite tipuri. Asta aşa, ca să vedem de ograda noastră. De capitulat, nu va capitula nimeni iar războiul va ţine atât cât vor considera cei care l-au planificat, că este necesar, până la atingerea obiectivelor şi poate ne spuneţi dumneavoastră, cam care ar fi acelea?

    RăspundețiȘtergere
  14. Panther KF e doar un prototip facut din bucati. E un sasiu de tanc mai vechi pe care au pus un tun de 130 de mm in ideea asigurarii superioritatii pe campul de lupta. Problema e ca nu prea gasesti munitie fiind un calibru nou in NATO.

    O alta inovatie e sistemul de incarcare automata asta fiind alt concept netestat de tancurile germane.

    Restul cu drone controlate remote is doar povesti. Faptul ca pilotul de drona sta in tanc sau eventual drona e pe autopilot sunt concepte netestate pe campul de lupta.

    Deocamdata ucrainienii se lupta sa manevreze Leo2 spre campul de lupta. Am vazut o captura cu unu doborat de noroi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să le luăm pe rând. Tunul de 130mm înseamnă mai puține "gloanțe" pe care le poate încarca în magazia de muniție a tancului comparativ cu un calibru mai mic. De asemenea, greutatea proiectilului este mărită, ceea ce face să fie utilizată soluția de la tunurile de 155mm sau cele navale, cu vârf și separat sacul de praf de pușcă. Un proiectil de calibru mai mare înseamnă o greutate mai mare, înseamnă un efort suplimentar pentru încărcător, de aceea se folosește un încărcător automat.
      Cu fiecare om care se adaugă echipajului din tanc, creste greutatea totală datorită blindajului suplimentar necesar pentru protecția echipajului.
      Greutate mărită a tunului ( calibru mai mare), a proiectilelor, a sistemului de încărcare automat, a blindajului înseamnă motor de putere mai mare cu transmisie pe măsură și șenile noi și mărite să suporte tot.
      Motorul diesel trebuie să fie foarte compact și de putere foarte mare ceea ce este o contradicție în termeni, succes cu asta. Mai repede utilizarea de motoare cu reactie cum are Abrams, dar autonomia și consumul devin alte probleme.

      Ștergere
    2. Trandafire,
      Zici că nu prea ar mai avea *purceluși* de 130 prin magazii ăștia de adoptară soluția.
      Da* cine a semnat de Verde la proiectul ăsta, cunoscânduse diferența de standard de muniție?! Niscaiva viloace pe nisipuri albe și multă maculatură verde marca Fed, pitită prin paradise fiscale Crooks&Co o fi uns decizia oare?! Întreb și eu așa...pentru un prieten...

      Ștergere
  15. Ai dreptate. Istoria se repeta si nu de acum. Se repetă de dintotdeauna pe pământ. De aceea au fost atatea civilizatii avansate care s-au autodistrus sau au fost distruse de catre Creator pentru ca nu se mai putea! Omul nu învață nimic din trecut.
    Tocmai ca sa nu repetam istoria, ii rog pe sprințarii nostri ce se cred rasa ariana, popor nobil, sa-si reevalueze poziția si sa stea in neutralitate. Rusii, ucrainienii, americanii, italienii, japonezii, nemtii si foarte multe popoare razboinice si colonizatoare au karma lor. Pe care nu o puteti voi duce în spate. Românii au karma lor, dar multe lectii neinvatate despre bun simt si omenie, despre felul in care inteleg sa-si fure singuri caciula acuzând mereu pe altii pentru hotiile lor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)