vineri, 3 martie 2023

Schimbare majoră pe piaţa energiei


Aţi văzut că am trecut iarna fără hidrocarburile ruseşti?” - ar putea spune nulitatea din capul Comisiei Europene. „Aşa e, i-aş răspune, am trecut iarna, dar vom putea trece şi vara?”. 

În primul rând, dacă e să privim logic, încă nu a trecut iarna. Mai e ceva, dar nu asta e problema. Problema e una de înţelegere a contextului. Cum de-a reuşit Uniunea Europeană să scape în condiţiile în care cu ceva timp în urmă era ombilical legată de Rusia? O să spun că că a fost vorba de un context excepţional şi voi explica asta mai jos. Înainte însă de a continua, vă voi spune că există un echilibru destul de strict pe piaţa mondială a hidrocarburilor şi că noţiunea de concurenţă este, mai degrabă, una teoretică. 

Anul trecut, prin sancţiunile impuse Rusiei Uniunea Europeană şi-a tăiat creanga de sub picioare. A fost însă salvată de o întâmplare destul de interesantă, anume continuarea iraţională a politicii „COVID ZERO” de către China. Nimeni n-a înţeeles de ce. S-au făcut unele speculaţii legate de Congresul PCC, dar  decizia de atunci a Chinei tot nu are niciun sens. Ea a produs o încetinire teribilă a activităţii economice din care a rezultat o reducere serioasă a cererilor de pe piaţa de energie. Înţelegeţi socoteala? Aşa cum era de aşteptat, după „liberare”, o mare parte a cetăţenilor chinezi au luat COVID - variantele uşoare care circulă acum. Astfel s-a ajuns la un val de îmbolnăviri care, de asemenea, au menţinut încetinirea economică. Totul s-a văzut în cifre, dar mai ales pe piaţa energiei, acolo unde China n-a mai fost un cumpărător atât de înfometat, cum ne obişnuise. 

În aceste condiţii ce s-a întâmplat cu hidrocarburile ruseşti? De ce n-au suferit ruşii de foame? De fapt, aşa cum ştie toată lumea, blocarea comerţului cu Rusia a fost o chestiune de faţadă. În fapt hidrocarburile s-au dus tot acolo, doar că pe o cale mai ocolită. Câteva companii chinezeşti şi indiene au devenit proxy-urile Rusiei cu Europa. Companiile respective cumpărau de la ruşi şi revindeau europenilor. Asta în cazurile în care proxy-ul nu se făcea direct pe mare, aşa cum puteţi vedea acum în largul Mediteranei, unde vase din „flota fantomă” a Rusiei descarcă marfa în alte vase ale intermediarilor. De ce se petrec toate aceste lucruri? V-am spus doar la început: pentru că piaţa e una sensibilă şi până la urmă trebuie să cumperi tot de-acolo de unde luai. 

Poate vă interesează ce s-a ales din toată nebunia pe care am văzut-o. Nimic interesant: ruşii vândut ceva  mai ieftin decât preţul internaţional, iar occidentalii au cumpărat la preţul internaţional. Dar nu ruşii au pierdut ci, paradoxal, au câştigat deoarece, din cauza distorsiunilor, preţurile au sărit. Ruşii au vândut mai puţin, dar au luat mai mulţi bani, în timp ce occidentalii(Europa în special) au cumpărat la preţuri piperate. Distorsiunea majoră a fost pe piaţa gazelor, unde Europa, în loc să cumpere gaz ieftin pompat de ruşi prin condcte, au cumpărat la preţuri de 7-11 ori mai mari GNL. Atât de la americani, dar şi de la ruşi, prin aceeaşi şmecherie cu proxy-urile. Şi uite-aşa, nulitatea Ursula se poate lăuda că a „a dus în spate greul tranziţiei”. E o iluzie, care începe să se vadă.

V-am spus că s-a terminat cu prostia COVID ZERO în China. Ca efect, maşinăria sa industrială turează spre maxim. Asta începe să se vadă teribil pe piaţa energetică. Astfel, hidrocarburile ruseşti devin captive în centrul gravitaţional al Beijingului. Firmele proxy chinezeşti nu mai au deschiderea către Europa deoarece e nevoie de hidrocarburi în China. Atât de mare nevoie încât China a îndemnat Rusia să accelereze mărirea capacităţii conductelor. Cu alte cuvinte, jocul se schimbă. 

Mai mult, Rusia vrea să profite de contextul asiatic. Dezvoltarea unor pieţe precum Afganistan, Pakistan şi India este esenţială deoarece de aici poate veni o teribilă creştere a cererii. Europa? Pe cine să mai intereseze? Pe ruşi, cu siguranţă nu-i va mai interesa deoarece se vede cu ochiul liber decadenţa. Singura chestiune care-i va mai interesa pe ruşi aici va fi aceea a securităţii graniţelor lor de vest. Şi vor avea ceva de tras: atât ei cât şi europenii. Altfel, între Europa şi Rusia se va deschide un hău care nu va mai putea fi trecut.

Ceea ce vreau să vă spun e că problemele Europei abia de acum încep. Într-adevăr, a funcţionat soluţia de avarie a economisirii, dar industria e la capătul puterilor. Dacă se va continua aşa, va muri precum măgarul lui Nastratin Hogea. Există soluţii pentru Europa? Nu ştiu ce să zic, dar nu văd deloc cu ochi buni ceea ce se întâmplă. Şi nici nu văd vreo reluare a legăturilor cu Rusia. La ruşi, probabil singurul care mai poate fi înduplecat e Putin, însă ceea ce e în spatele său nu cred că ar mai admite o revenire a relaţiilor. Oricum, şi la Moscova apele se tulbură. Nu în direcţia sperată de occidentali, ci în cea a radicalizării! Lumea de dincoace de cortina în formare îl înjură oe Putin, însă Putin e factorul de echilibru de acolo. Dacă pleacă el, Rusia se va izola total de Europa!

Ca o idee generală, situaţia de pe piaţa energetică se complică. Rusia nu-şi va mai deschide niciodată reprezentanţe aşa cum a făcut până de curând în Europa, ci va vinde doar „la poarta fabricii”, astfel încât toată logistica va depinde de cumpărător. Chiar şi aşa, acestea vor fi doar firimiturile întrucât grosul va merge la partenerii serioşi, iar aceştia sunt cei din Asia. 

9 comentarii:

  1. Este o eroare să credem că Rusia este dependentă vital de exporturile de acum. Poate că va fi afectată pe termen lung, dar pe termen scurt și mediu, nu. De ce? Pentru că rușii s-au pregătit de război încă din 2014 și au prevăzut sancțiunile la care trebuie să facă față: au cumpărat masiv aur de pe piață. Căutați știrile de genul "rusia cumpără masiv aur", "rusia a cumpărat aurul Venezuelei", etc, și vă convingeți, De ce credeți că marionetele rusești ale psd, Dragnea, Teodorovici, etc, se dădeau de ceasul morții în 2016-2017 să "repatrieze" aurul României aflat în custodie în Anglia? Exact, ca să-l poată cumpăra "Mama Rusie". Este o regulă de bază: pregătești aur dacă te pregătești de război. Apropo, atenție la China, tocmai ce a început să facă același lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună dimineața! altă chestiune de luat in seamă este aceea că nu a fost cine știe ce iarnă....

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara petrolul si gazele rusesti, pretul energiei in Romania va fi intr-o crestere abrupta, din cauza costurilor in crestere cu investitiile si cu exploatarea noilor surse de energie!
    Si chiar daca simultan cu cresterea productiei de energie obtinute din surse vechi si noi, tot va fi rationalizat-plafonat drastic consumul.

    Economia se va contracta, iar societatea se va dilata = va exploda!
    Societatea romaneasca - si nu numai - va fi in mare parte eliminata din "economie"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dane pentru mine ca simplu observator cu minime capacitati de intelegere logica a unor probleme/sisteme, cred ca tot ceea ce se -ntampla in zilelele noastre este un MARE BLAT...intre SUA,Rusia si China .Am o singura intrebare : ,, Unde se duc banii ? ca efect al pandemiei,razboiului,etc.,etc. si ce mai urmeaza...Raspunsul la intrebare explica tot ce se intampla ! Si un amanut : cred ca dintodeauna a fost asa ,inclusiv in cele 2 razboaie mondiale...Tragic este ca mor oameni , in dorinta nelimitata a unora pentru bani si putere...!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fantezia pieței are o singură lege, mare și lată, pe care o repetă toți sectanții libertarieni: legea cererii și ofertei. O înveți p-asta și ești expert liberal. Măcar asta-i frumos la liberalism, că nu-i complicat sau ceva.
    Legea respectivă e sclipitoare, fără ironie. În multe situații, se aplică. Dar cu condiția să ai o piață. Când nu ai așa ceva, și totuși insiști să o vezi ca explicație, nu mai e o teorie explicativă, e o dogmă oarbă. Și piața respectivă, un simplu idol. Păi în orice tranzacție, banii sunt 50%. Bancherilor (centrali și privați) le-a fost acordat privilegiul de a înmulți printr-o potlogărie savantă banii. Doar un nebun mai crede că tot sistemul nu e trucat, când e pus să se joace cu bani de Monopoly.
    După care invocă deciziile politice ale Sovietului de la Bruxelles – pe care altminteri multi îl susțin. Deci ești într-o piață în care unii primesc un teanc de bancnote la intrare, iar altora șeful pieței le închide o parte din tarabe.
    Și în final aduce vorba și de ruși. Nemernicii, n-au mai dat destul gaz! Deci șeful pieței a închis toate tarabele, mai puțin una, de la care a lăsat la vânzare doar o lădiță. Dar de vină e precupețul că a rămas nemâncat!
    Cele 3 seturi de probleme, care infirmă existența unei piețe, se adaugă naturii în sine a utilităților publice. Termenul „liberalizare”, aplicat unor monopoluri, e o șarlatanie nerușinată. E un eufemism pentru scumpire, și asta nu-i demagogie. Din momentul în care ai mutat un monopol de stat, în proprietatea unui privat, limita până la care poate urca prețul e limita de suportabilitate. Exact ca recuperatorii cămătarilor, îți iau cât ai sau până te muți din localitate.
    Transferul ăsta s-a făcut fără niciun beneficiu pentru utilizatorul final, ci exclusiv ca parte dintr-o ocupație politică, de tip colonial. Acele monopoluri s-au dat la presiunea puterilor tutelare din Uniunea Europeană, tocmai ca parte ocultă a acordului de aderare. Sau, dacă nu vă place explicația geopolitică, atunci e stadiul expansiunii capitalului, cu complici politici. E chiar efectul advers al presupusei piețe. Monopolul e mahmureala… ba nu, că aia mai trece… e ciroza de după beția capitalistă.
    Ce ar fi avut de făcut abonatul simplu, ca să influențeze prețul, dacă n-are nicio putere de negociere reală cu monopolurile!? Să nu mai consume, eventual. Să își monteze panouri solare pe bloc? Să se mute de la un samsar la altul, din cei propuși ca o caricatură a „ofertei diverse”?
    Va mai aduceti aminte cine erau aceia care susțineau restricțiile și ipohondria covidista (când Orban ne închidea în case) ? Sunt aceasi care justifica cresterea pretului la energie electrica . Dar argumentul habotnic al pieței, pe care îl aduce în lipsa pieței, mi se pare perfect echivalent cu al celor care spun: regulile sunt reguli, respectăm ce ne spune Arafat.
    Sau dacă Australia ține la graniță tenismanul numărul 1 al planetei, interzicându-i să muncească, să-și apere statutul de lider mondial, trebuie să susținem aberația că „legea-i lege”. Nu, aia e fărădelege. Să pretinzi că un tânăr sănătos tun îmbolnăvește vaccinații din mijlocul terenului de tenis! E aberație. La fel și dacă guvernul te pune să mergi în mâini, să nu mai intri în magazinele de hrană, să nu mai ieși din casă la anumite ore, să fii dat afară din serviciu sau școală. E la fel de necinstit să susții supunerea cu orice preț la idolatria pieței sau a legii, doar pentru că unul are putere să te abuzeze și își formulează abuzul în termeni liberali sau de legalitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Experienţa acestor ultimi ani - criza financiară, schimbarea climatică, pandemia, terorismul şi războiul - arată clar că guvernarea mondială a eşuat", a anunțat la G 20 prim-ministrul indian Narendra Modi

    RăspundețiȘtergere
  7. donisroi,

    Narendra Modi sa face si altceva in plus, decat doar sa ne anunte catastrofa, pentru c-o vedem si noi oricum .... pana la durere fizica si psihica!

    RăspundețiȘtergere

  8. mentalitatea si comportamentul antinational al masoneriei supranetionale, este extrem de nociv intregii societati umane!

    daca am fi fost absolut toti creati "in vitro", adica intr-una si aceeasi eprubeta, chiar daca din gene diferite, as mai fi zis ca fortarea acceptarii "naturii" artificiale a INDIVIDULUI, va fi intr-un final acceptata de catre toata societatea, dar, cum unii dintre noi inca apar spontan/necontrolat/liber .........

    te poti caca in ea - fara remuscari - de stiinta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)