sâmbătă, 25 martie 2023

Weekendul german


Aşa cum anunţam pe conturile mele de socializare(Twitter, Telegram şi Facebook), actualul weekend este unu german. În timp ce nulitatea Scholz dă declaraţii că „banca e solidă”, meseriaşii din spate ştiu mai bine cum stă situaţia şi organizează întâlniri fără sfârşit. De exemplu, în SUA, Janet Yellen a convocat brusc o întâlnire neprogramată a FSOC(Consiliul de Supraveghere a Stabilităţii Financiare). 

Şi în SUA, ca peste tot în „Occidentul Colectiv”, oficialii sunt cu gura plină de zâmbete către public, dând asigurări că totul e OK. Asta în timp ce, în spatele lor, arde casa. Totul e o imagine similară celei a lui „Comical Ali” din momentul în care Bagdadul era sub ocupaţie, el susţinând că situaţia e sub control şi americanii învinşi. Cam la fel stau treburile şi cu băncile occidentale, care fac din ce în ce mai greu faţă realităţii.

Dar totuşi ce se întâmplă la Deutsche Bank, doar indicatorii arată OK? Ştiţi cum e asta cu „indicatorii”? E similară cu „producţiile record la hectar” de pe vremea lui nea Nicu. Nu vorbesc doar de faptul că pot fi manipulaţi contabil, ci inclusiv de faptul că, în momentul în care a intrat neîncrederea, poţi să ai cei mai puternici indicatori că tot te scufunzi. Dar, totuşi, „de la ce s-au luat” în cazul Deutsche Bank? E simplu: în piaţă a venit informaţia că le zboară sursele din conturi. Sunt retrageri discrete, dar masive. Iar povestea e urmărită cu îngrijorare de la Washington. De ce? Pentru că sistemul financiar occidental are arhitectura vaselor comunicante, iar orice problemă survenită în colonii atacă direct centrul. De aceea FED-ul a reînceput jocul REPO, iar Deutsche Bank este una dintre primele beneficiare.

Ca să aveţi totuşi o imagine mai exactă asupra riscului de contagiune reprezentat de Deutsche Bank, vă dau mai jos o imagine sugestivă asupra impactului pe care l-ar avea picajul mega-băncii germane. În grafic, cu albastru sunt evidenţiate băncile europene, cu mov cele americane şi cu verde cele asiatice. Petreceţi puţin în zona europeană ca să înţelegeţi dezastrul despre care vă vorbesc şi aşa veţi înţelege ce se ascunde în spatele zâmbetelor false ale paiaţelor cocoţate de SUA la putere în statele europene vasale.

Aşa veţi înţelege şi de ce în 2019(poate mai ţineţi minte că v-am povestit atunci întreaga epopee), Deutsche Bank a fost beneficiara celui de-al şaselea pachet REPO ca ordin de mărime pus la bătaie de FED. Acum din nou îi sunt trimişi bani în regim de urgenţă pentru a putea rezista hemoragiei de surse pe care-o simte din ce în ce mai adânc. De data aceasta au intrat în scenă şi incapabilii de la BCE care au declarat că au pregătite lichidităţi. Asta se traduce prin faptul că „experţii” lor sunt pregătiţi să dea atâtea click-uri câte sunt necesare pentru „producţia record de bani la hectar”.

Probabil pe moment „autorităţile colective” vor compensa. Dimensiunile pachetelor care vor puse la bătaie vor fi intimidant de mari, însă nici pe departe suficiente rezolvării problemelor. Doar că aşa merg lucrurile, astfel încât ne putem aştepta la o stabilizare temporară a situaţiei.

Doar că ceasul ticăie şi peste Ocean unde următoarea victimă majoră pare a fi Citi. Acolo se întâmplă ceva cu adevărat grav despre care am impresia că nici măcar autorităţile de reglementare nu au habar. Cert este că Citi este într-o teribilă foame de fonduri încă de anul trecut, doar că nimeni nu-şi pune întrebări. Sau poate că nu e voie să-ţi pui întrebări deoarece Citi e „omul bolnav” încă de la criza trecută.

Weekendul german abia începe. Forţele subterane ale FED şi BCE lucrează la unison, asemeni unor zidari care se chinuiesc să refacă în timp record faţada unei case cu temelia fisurată. Poate că în final va arăta frumos, dar nu înseamnă că problema structurală a fost depăşită. Din contră, va alimenta inconştienţa celor care nu se vor trezi decât atunci când zidurile se vor prăbuşi pese ei. Dar ce să vezi, atunci va fi prea târziu deoarece, vorba unei politiciene line pe creier de la noi, „se vor trezi morţi”.

11 comentarii:

  1. Nimeni nu merită așa mult ca DB

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii zic ca singura soluție este o monedă globala la toate națiile.
    Îți dai seama că nimeni nu mai fură un cent? Ca toți oamenii ar avea același nivel de cheltuieli și standard de viață ca americanii.
    In aceeași moneda de către fiecare bancă națională poate tipări câți bani are nevoie, inflația in sine nu mai există fiind un instrument datorită faptului ca există mai multe valute.
    Asta era resetul: o moneda unica si eliminarea tuturor banilor e cea mai convenabila soluție. Pa inflație, pa găuri financiare, pa speculații financiare.Omenirea nu e pregătită de moneda unică.
    Țările nu vor renunța ca europenii la moneda lor si sa îmbrățișeze o singură monedă ce o pot tipări toți la liber. Le lipsește detașarea de bani.
    E ca si cum ai aduna averi gigant într-o monedă virtuală si jocul s-a încheiat, iar tu ca si copil ce ești nu vrei sa pleci din lumea ta bogata in bani. Preferi să te războiești, si sa distrugi tot fără sa pui nimic in loc. Soluția o va găsi tot cei cu bani multi...sau mai bine zis solutia exista de mult...probabil acum cand vorbim cei aflați in spatele lui Biden, Xi si Putin fac scenariul iar noi cei ,,intelighenti ,, asteptam placinta...( ne batem , ne intepam, ne imfometam,ne razboim,ne omoram ne înmulțim...) de la ei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am o nelămurire: ce semnificație are conceptul de „Occident Colectiv” ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorine,

      Inseamna ca in Occident, mai exista totusi si Occident liber, adica inca necolectivizat!

      Occidentul Colectiv inseamna deci:

      toti totalitarii din Occident stransi/adunati/luati la un loc, de aceleasi sentimente dictatoriale, vezi Macron, von der Leyen, etc., dar si cei de dincolo de Atlantic, precum Schwab, Soros, etc.

      Ștergere
    2. Uniunea sovietelor socialiste, uniți în cuget și simțiri...

      Ștergere
    3. " FBI and Scotland Yard , Interpol.and Deutsche Bank"...Kraftwerk acum niste ani.Sau Leonard Cohen: " First we take Manhattan; then we take Berlin" .Nu stiu ce inseamna dar ei cred ca stiau de atunci.

      Ștergere
  4. Ati uitat sau va faceti ca nu stiti, ca acest "Deutsche Bank" nu este o banca germana decat dupa nume si tara in care se afla sediul ei central, in rest actionarii si conducerea sunt in majoritate mari bogatani arabi.
    Asta nici pe departe nu inseamna ca banca acestor arabi va da faliment si asta se va rasfrabge si asupra bancilor, care in prostia lor au ales sa depinda de banca araba crezand ca este una germana, adica una serioasa si condusa competent, ceea ce nu este!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai mare actionar e statul german si renumitele mega - consortiii germane....arabii nu prea au multe de zis....

      Ștergere
  5. Graficul ala cu dependentele dintre banci arata frumos, dar eu tot nu inteleg. Sa luam cazul Credit Suisse. Actionarii nu s-au ales cu mai nimic, cei care detineau obligatiuni au pierdut tot. Au scapat cei care aveau depozite. In care in care Credit Suisse intra in insolventa, banca era lichidata iar unii dintre cei care aveau depozite pierdeau banii. Legal si corect. Daca atat de duce mintea sa iti tii banii la Credit Suisse, iti meriti soarta. Miliardar sau plebist.

    De unde colapsul sistemului? Ok, poate urmau alte banci cu picioare de lut. Oarecum normal. Dupa cum vezi e deja coada la insolventa.

    Parerea mea este ca falimentul acestor banci nu ar insemna mai nimic. In doi trei ani lucrurile s-ar normaliza. Platitorul de taxe e pacalit prin frica transmisa de smecheri ca in cazul covid. Sa-i salvam ca altfel prapadul. De fapt, daca ar lasa sa pice o banca, toata aceasta frica ar disparea. Dar hai sa-i salvam, fraierii inca au bani si trebuie jefuiti.

    RăspundețiȘtergere
  6. dragalase,produsul capitalismului sant Nefericire,Boala,Singuratate

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)