joi, 9 martie 2023

Mi-am cumpărat auto-grădinar


Eram zilele trecute într-un orăşel de provincie. Am parcat la un supermarket de unde am luat nişte nimicuri, dar am şi surprins o conversaţie dintre două angajate. Una îi spunea celeilalte că „ăştia de la televizor spun că ne chinuieşte magazinul că ne bagă case automate şi noi abia aşteptăm să scăpăm de lucrul la casă”. Aşa mi-am amintit o întâmplare de acum doi ani. 

Aveam o bancă la capul străzii unde îmi făcusem un cont personal. În principal mergeam acolo să depun bani şi mă mai întindeam la vorbă cu directorul unităţii, un tip simpatic, dar cam rupt de realitate. Într-o zi, când ajung în faţa casieriei, fata de-acolo îmi spune pe un ton prietenos: „hai să vă învăţ să depuneţi singur banii la maşină”. Docil, m-am hotărât să-i fac jocul, dar după ce mi-a explicat în zece minute o banalitate chiar şi pentru un copil de clasa a doua, am întrebat-o serios: „Tu înţelegi că ăsta e sfârşitul jobului tău?”. Mi-a spus cu inconştienţă că s-a săturat să proceseze atâta numerar şi că maşina aia chiar o ajută. 

Am trecut de la ea, aşa cum îmi era obiceiul, pe la director să ne mai întindem la vorbă la o cafea. L-am întrebat şi pe el acelaşi lucru şi, în stilu-i caracteristic, mi-a spus că „maşinăria aia chiar îi ajută” şi că nu-i nici vorbă să dea oameni afară în condiţiile în care, la cât e de muncă, trebuie chiar să mai angajeze. Spre deosebire de mine, cei doi habar n-aveau ce-i aşteaptă. 

Iată-ne în prezent. Unitatea bancară s-a desfiinţat şi în locul ei au rămas două automate anoste. Din când în când, pe-acolo mai trec nişte copii care încearcă să le vândă credite de-ale băncii clienţilor care se mai află în zonă. În general o fac prin zilele de salariu, când e probabilitatea mai mare să găsească pe cineva acolo. Copiii ăia nu-s angajaţi ai băncii, doar vânează potenţialii clienţi şi, după ce completează atele în grabă, le depun electronic, unde probabil sunt preluate de un departament al call center-ului pentru procesare primară, pentru ca apoi să meargă la un alt departament de analiză. Ceea ce se făcea cu oameni binişor plătiţi în fiecare unitate teritorială se face acum cu tehnologie şi o mână de oameni prost plătiţi şi munciţi până la epuizare. Ăsta-i mersul!

Aceeaşi inconştienţă în ceea ce priveşte capacitatea tehnologiei am revăzut-o la angajatele supermarketului. Pur şi simplu nu au habar ce le aşteaptă. Cred că scapă de un chin - casa de marcat - dar vor nimeri peste un alt chin, anume găsirea unui job pe o piaţă în care vor fi din ce în ce mai puţine job-uri. Mă uit cu zâmbind la cei care se îngrijorează în faţa caselor de marcat automate. Au impresia că e ultimul răcnet în condiţiile în care aceasta e de fapt preistoria. Ştiţi are e viitorul? Cel prezentat de Amazon în magazinele sale: intri, iei ce vrei şi ieşi. Instantaneu după ce-ai ieşit, ai o alertă pe telefon şi vezi bonul cu ceea ce-ai luat de-acolo, iar banii îţi sunt traşi automat din cardul asociat contului. Cum e posibil? Cu ajutorul tag-ului magnetic. Scanarea codurilor de bare ţine încă de preistorie. 

Să mergem mai departe. Într-un magazin realizabil cu tehnologiile actuale marfa e descărcată automat şi la fel de automat e aşezată pe rafturi. Serviciile de curăţenie sunt asigurate de echipamente automate, iar securitatea, de asemenea, este supervizată de echipamente dotate cu inteligenţă artificială. În toate cazurile prezentate, munca e făcută mai bine decât de oameni, cu o disponibilitate continuă şi fără probleme deosebite. Fostul şi actualul covrigar Ciolacu spunea într-o ieşire patriotardă că e gata să taxeze maşinile ca pe oameni, fără să-şi dea seama cât e de prost. Ce anume vei taxa? Casele de marcat? Aspiratoarele automate? DVR-urile? Serverele? Casele de marcat vor dispărea şi ele, fiind înlocuite de sisteme sofisticate precum cele utilizate de Amazon. Nu aşa te lupţi cu tehnologia!

Un băiat de la noi îmi spunea entuziasmat că el nu mai merge la spălătoria auto deoarece acum e mai comod să mergi la spălătoriile cu jeton. „Aşa e, i-am spus, dar tu ai calificare de spălător?”. „Păi nu-ţi trebuie, mi-a răspuns el cu aerul de atotcunoscător. Ce anume îţi trebuie ca să dai cu furtunul pe maşină?”. Atunci i-am spus că şi eu mi-am cumpărat auto-grădinar. A căscat ochii întrucât nu auzise. I-am spus că e o maşinărie stranie cu ajutorul căreia poţi să-ţi concediezi grădinarul. Există doar un mic impediment: trebuie să faci tu munca în locul lui. „Exact la fel e şi cu spălătoriile cu jetoane. În loc să-l plăteşti pe muncitor să-ţi spele, te transformi tu în muncitor. Dacă te satisface faptul că tu, de la un salariu de peste 3000 EUR, în loc să-i plăteşti unui amărât 10-20 lei pe săptămână ca să-ţi spele maşina, pui singur mâna pe furtun, poate treci la nivelul următor şi-ţi cumperi pompă acasă. Eventual îmi mai speli şi mie maşina din când în când şi te transformi în spălător de maşini cu 500 EUR/lună salariu”. A rămas pe gânduri, dar bag mâna-n foc că-şi spală maşina tot la jeton. De ce? Pentru că „aşa merg lucrurile”(e obsedantă sintagma asta; dacă nu ştiţi ce-i cu ea, puneţi mâna şi citiţi „Abatorul Cinci” de Kurt Vonnegut).

Rămân surprins că isteria cu casele automate de marcat a izbucnit abia acum. Probabil copiii care-şi fac veacul pe la junk-urile americane gen McDonalds sau KFC se uită perplexaţi neînţelegând unde-i problema în condiţiile în care ei îşi comandă muncitoreşte la casele automate de cel puţin trei ani de zile fără să simtă vreun impediment.

Avansul maşinilor, dragii mei, e abia la început. E parte a unui ciclu economic. Dacă aveţi ochi suficient de buni şi aţi dat o tură prin istorie veţi înţelege că asta s-a mai întâmplat. Maşinile vor optimiza procese întregi, oamenii îşi vor pierde locurile de muncă, apoi maşinile vor concura pentru o piaţă din ce în ce mai strâmtă, marjele de profit vor pica, iar maşinile vor sta la baza picajuui acelor afaceri. Când se va termina? Atunci când nişte oameni vor inventa altceva, probabil nu atât de novator, dar suficient cât să le dea celorlalţi o posibilitate de ieşire din universul strâmt al maşinii. Ce-ar putea inventa? Păi sunt atâtea lucruri: brutărie tradiţională, haine normale făcute la comandă, din materiale naturale şi nu din plastic, pantofi ca altă dată, care te ţin mai mult de două ieşiri din casă, şi atâtea şi atâtea altele. Practic întregul univers se va reinventa. Desigur, vor fi şi maşini care vor optimiza procesele în spate deoarece diavolul întotdeauna va sta în detalii. 

Vă uitaţi urât la casieria automată? Aveţi dreptul s-o faceţi. Şi alţii s-au uitat în trecut urât la diverse alte maşinării, iar acum nepoţii lor sunt cei care pun la cale alte maşinării care să reducă personalul. Ascultaţi-l pe bătrânul Kurt şi credeţi-mă când vă spun că „aşa merg lucrurile”.

P.S. Poate că mi-aş permite luxul de a-mi lua auto-grădinar, dar sunt conştient că undeva, în hăţişul grădinii mele, un mic bob de pir e entuziasmat de ideea mea!

22 de comentarii:

  1. Foarte real și actual articolul. Bun de tot. Exact asta se întâmpla. Păcat ca suntem “orbi”.

    RăspundețiȘtergere
  2. EU CRED CA ESTE DE VIITOR SA GRADINARESTI, va fi o munca progresista in adevaratul sens al cuvantului, o munca si eco si friendly daca stii sa o faci.
    De ce acewst trens?
    Deoarece bancile mari se prabusesc. Asistam la un feno0men imposibil in ultimii 50 de ani, dar care incepe sa rodeze insasi osatura sistemului financiar, si va duce la prabusirea lui spectaculoasa, iar oamenii vor exclama, nu-mi vine sa cred!


    https://www.occrp.org/en/suisse-secrets/historic-leak-of-swiss-banking-records-reveals-unsavory-clients

    Credit Suisse, care de-a lungul istoriei sale de 166 de ani a devenit una dintre cele mai importante instituții financiare din lume.

    Printre clienții Credit Suisse se numără familia unui șef egiptean de informații care a supravegheat torturarea suspecților de terorism pentru CIA; un italian acuzat că a spălat fonduri criminale pentru infamul grup infracțional „Ndrangheta”; un executiv german care a mituit oficiali nigerieni pentru contracte de telecomunicații; și regele Iordaniei Abdullah al II-lea, care deținea un singur cont în valoare de 230 de milioane de franci elvețieni (223 de milioane de dolari) la apogeu, chiar dacă țara sa a acumulat miliarde de ajutor extern.

    Elitele venezuelene acuzate că au jefuit firma petrolieră de stat au canalizat sute de milioane de dolari în conturile Credit Suisse.

    Ce se intampla la Credit Suisse e unul din acele semnale puternice sa va apucati de gradinarit urgent in sistem de alarma.

    Poate vi se pare fix pix Credit Suisse.
    Nu e asa deloc.
    Este banca psihopatilor lumii, banca care spala toate pacatele si le face imaculate, inclusiv ale serviciilor secrete romanesti. Ei banca asta care garanta pedofililor strangulatori accesul la rai, i s-au furat toate datele.
    Va dati seama ca cineva sau altcineva stie acum pe toti psihopatii care isi ascund banii in Credit Suisse.
    Si incepe adevarata vanatoare de vrajitoare.
    Cate un psihopat pe zi kaput!
    Asa se va lucra in urmatorii anii.
    Crime la comanda!
    Adica Gradinarit!
    Avem nevoie sa sapam mult in gradina!
    Daca as fi securist roman si as fi avut banii la Credit Suisse as stii ca am fost compromis si cineva stie identitatea mea de tradator si cati bani am luat pe tradare.
    Deci daca as fi Petrov cu cine sa merg cu bancile rusilor sau bancile bindenizate? Oricum ar fi e din ce in ce mai greu sa fii mafiot singur si independent. Mafia se globalizeaaz si trebuyie sa iei o parte. Dar mafia se ocupa pana la urma tot de gradinarit.
    Eu zic ca e la moda sa gradinaresti zilele astea. O moda inceputa de 1 an de zile, si devine obicei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scanarea codurilor de bare ţine încă de preistorie?????


    Oricine folosește mouse și tastatura în ziua de astăzi se afla în preistorie!!!!!!!!

    Enunțul de mai sus este un truism valabil pentru toți negationistii.

    Toti care citiți acest blog aflați ca dacă încă tastați și aveți mouse sunteți preistorie. In ziua de azi tehnologia ar trebui sa permită social in toată civilizația tehnologica sa nu mai folosești mouse si tastatura. Si asa este! De ce totusi folosim inca mouse si tastatura?
    Pentru ca sa nu ramanam fără joburi asa brusc. Va zic sincer, ca e singurul motiv. Pentru ca oamenii sa aiba timp sa se adapteze.
    Cum ar fi ca de maine toate calculatoarele peste tot sa fie înlocuite de cele fără mouse și fără tastatura?
    Cati dintre voi nu mai folositi mouse si tastatura si sunteti in clipa prezenta, si cati inca lucrati pe tehnologii antice ca tastaturasi mousul?

    RăspundețiȘtergere
  4. Prin intermediul surogatului său feminist, comuniștii le-au dezbrăcat femeilor de o identitate socială sigură și onorată ca soții și mame și le-au făcut muncitoare și bunuri sexuale, ostatici ai economiei, psihopi precum caronahoax și ravagiile vârstei.

    Evident, această zi nu este despre recunoașterea femeilor pentru grația, frumusețea, farmecul și inteligența lor. Este vorba despre cultivarea unui fals sentiment de plângere și îndreptățire pentru a le manipula.

    Ei au folosit aceeași tactică cu evreii, negrii, studenții și muncitorii și au valorificat aceste grupuri la agenda lor. Scopul final este de a concentra toată bogăția și puterea în cartelul bancar central Illuminati (masonic) care colonizează întreaga lume.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eliminarea caselor de marcat înseamnă egalitatea femeii cu bărbatul. În drept, există în mod firesc o egalitate totală de drepturi pentru bărbați și femei. Și peste tot există dovezi ale dorinței sincere de a pune în practică această egalitate. Aducem femeile în economia socială, în legislație și în guvern. Toate instituțiile de învățământ sunt deschiși către ei pentru a-și putea crește capacitățile profesionale și sociale. Asta va însemna libertatea femeii de vechea corvoadă gospodărească și de dependența de bărbat, de casa de marcat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ciolacu chiar e prost, nu știu cine ține inteligența aia șef de partid. Nu are calificări de politician, va fi renumit in istorie doar ca există.

    RăspundețiȘtergere
  7. Când aveam mașină, între 2000 și 2008, coboram în fața blocului cu o sacoșă cu sticle de apă și un burete și era mult mai comod și rapid. Am fost de vreo 2 ori la spălătorie dar am avut de așteptat o grămadă, trebuia să le zic să nu dea cu furtunul pe sub aripi (prima dată n-am fost atent și până să apuc să le zic au și dat), am impresia că foloseau și detergent, nu-mi dau seama de ce, și în primul rând trebuia să mă duc cu mașina până acolo, ceea ce însemna o grămadă de timp pierdut. Mașina:

    https://invidious.tiekoetter.com/watch?v=g7hzZws_seQ

    https://www.youtube-nocookie.com/embed/g7hzZws_seQ

    RăspundețiȘtergere
  8. Ticăloșia este chiar mai mare decît vă puteți imagina...
    Dacă vă veți uita mai bine, veți vedea că peste tot unde te duci să-ți scanezi produsele cumpărate sunt camere video...
    Acele camere îți înregistrează datele biometrice pentru a te urmari...
    În momentul cînd faci tranzacția, fața ta este asociată contului de bancă pe care-l deții și astfel îți urmăresc toate mișcările și obiceiurile...
    La bancomate este aceiași mizerie, o cameră video care te urmărește....
    Vreau să vă spun că la magazine sunt acelaș număr de angajați care supraveghează și ajută clienții să facă tranzacțiile cum trebuie, probabil pînă ce toți vor învăța cum să facă treaba...
    Acum au început ca să desființeze bancomatele pentru ca să facă tot mai dificil obținerea de bani lichizi...iar toate astea sunt făcute pentru a numai exista nici-o tranzacție netaxabilă...
    Toate astea vor fi urmate de orașele de 15 minute, adică niște pușcării mai mari...
    Pe vremea ailaltă se zicea că stăm într-o pușcărie mai mare numită România... acum vom sta într-o pușcărie de 15 minute...
    Precizez că observațiile mele sunt făcute în statele uimite și-n canadezia unde stau de vre-o douăzeci de ani...
    De ce spun asta? Ca să-nțelegeți că mizeria este generalizată peste tot în vestul așa zis civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar principala dimensiune a conflictului Rusia-Occident e cea economică. Charles Gave, un experimentat participant la viaţa economică şi financiară mondială (mulţi ani la Londra, Hong Kong etc.), autor al câtorva cărţi, printre care Des Lions menés par des ânes („Leii conduşi de măgari”, Éditions Robert Laffont, 2001, ediţia a doua 2003), face o lungă analiză aplicată : „Rusia e în echilibru bugetar, are excedente considerabile la conturile ei curente, o datorie externă şi internă foarte mică, rate ale dobânzii reale la obligaţiunile la 10 ani de peste 5 %, este excedentară în materie de energie, de produse agricole (grâu în special) şi de materii prime. În fine, Rusia are rezerve de schimb (doar 15 % în dolari) care acoperă practic doi ani de importuri, ceea ce e gigantic. Ca să rezumăm realitatea, lumea în general şi Europa în particular au mult mai mare nevoie de Rusia decât are Rusia nevoie de ele […]. Europa e într-o situaţie imposibilă. Datoriile statelor sunt uriaşe, deficitele bugetare incontrolabile dacă ratele dobânzilor revin la un nivel normal, deficite externe inevitabile dacă preţul energiei continuă să crească, ratele dobânzilor reale la obligaţiunile la 10 ani sunt grav negative. Situaţia economică şi financiară a Europei este literalmante inversul celei de care beneficiază Rusia, ceea ce înseamnă că Europa este într-o situaţie dezastruoasă şi n-ar trebui în nici un caz să se lanseze într-un conflict cu Rusia. Căci, dacă Rusia taie exporturile sale de gaz şi de petrol, Europa va intra imediat într-o foarte puternică recesiune inflaţionistă, cam ca Marea Britanie în 1976-1977, şi euro va dispărea, confruntat cu furia popoarelor, ceea ce va genera o altă criză” („Guerre Russie-Ukraine : conséquences économiques et financières”, institutdeslibertes.org, 28.02.2022).
    Institut Des Libertés
    INSTITUTDESLIBERTES.ORG
    Institut Des Libertés

    RăspundețiȘtergere
  10. https://www.go4it.ro/content/curiozitati/magazinele-fara-casier-un-esec-cel-mai-mare-retailer-din-lume-inchide-8-magazine-de-acest-gen-19214483/

    RăspundețiȘtergere
  11. Așa după cum ați arătat, automatizara caselor de marcat este un non-eveniment. O grămadă de alte evenimente similare au trecut neobservate.

    Nu există (și nu poate exista) o luptă împotriva automatizării. Tehnologia actuală permite operații pe creier, care în loc să țină ore întregi vor ține câteva secunde. Desigur, rata de succes va fi mult mai mare. Când va trebui să suferi o intervenție chirurgicală, ce vei alege? să lupți împotriva automatizării și să salvezi slujba chirurgului, sau pentru propria viață.

    Deja IA este un avocat mult mai bun decât majoritatea avocaților umani. Dacă în urma unui eveniment nedorit, copilul tău va risca să ajungă la închisoare, vei alege să salvezi slujba avocatului?

    În România mor anual pe șosele câteva mii de oameni, iar alte mii suferă răni grave. Autoturismele care se conduc singure vor fi din ce în ce mai sigure, până când accidentele vor fi evenimente extrem de improbabile. Alegem să salvăm anual viața a mii de oameni, sau salvăm slujba șoferilor?

    Problema nu este dacă acceptăm progresul științific (fără să ne aruncăm sabotul în batoză), cu cum gestionăm situația. Se vorbește mult despre UBI, singura soluție pe care o văd eu. Vedeți Dumneavoastră o altă abordare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paule,

      tu conduci? Si daca da, chiar conduci, sau doar circuli cu masina?
      De cati ani ai permis, si de cati conduci masina, precum si cate evenimente rutiere ai avut?

      Nu vreau sa discut acum, despre salvarea slujbei soferilor.
      ci despre sansa reala ca vehiculele autoconduse, sa devina vreodata atat de sigure, incat evenimentele numite accidente sa ajunga improbabile, asa cum crezi tu!

      Daca chiar vrei ca sa-ti raspunzi cinstit/onest la aceasta intrebare,
      imagineaza-ti situatia urmatoare, si anume faptul ca:

      oricat de exact ai putea ca sa prevezi o serie de evenimente, ea nu va putea fi in vecii vecilor prevenita/evitata, odata ce ea este chiar premeditata/intentionata, si anume dorinta omului-dreaq`:

      de a scurta spatiul, si de a ingusta timpul ...... printr-un "short cut"!

      Nu neg ca ceea ce sustii tu va fi intr-o zi posibil, insa daca vrei sa ajungi crezut, atunci mentioneaza neaparat si aspectul ca:

      acest lucru va deveni posibil, numai daca pe strazi vor circula EXCLUSIV roboti, fiecare dintre ei cu o prioritate predeterminata, precum si cu interdictia/imposibilitatea de a o incalca chiar si cu intentie/premeditare.

      Ștergere
  12. Pentru că ați pomenit de Kurt, presusupun că e vorba de Kurt Vonegut, există o carte genială scrisă de el și care descrie „beneficiile” unei societăți robotizate: Pianul mecanic. La vremea când a fost scrisă, anii '50 ai secolului trecut, a fost considerată o distopie. Acum pare că descrie realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Și "digitalizarea" (automatizarea)este cam trasă de păr, se aplică și acolo unde chiar nu ar fi cazul și atunci mai mult complica decât simplifică. Și nui nici o șmecherie dacă mentenanța mașinăriei te costă lunar tot atât cât un salariat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Realistule,

      pe cei cu tiparnita la domiciliu, banii nu-i vor costa niciodata mai mult, decat sacrificarea unei ambitii!

      Daca stapanii vor ca sa se inconjoare exclusiv, de sclavi, care sa nu le mai dea cosmaruri - precum de ceva vreme se intampla chiar si acum la Paris - o vor face!

      Deja sunt mai mult de jumatate cu treaba terminata!

      Ștergere
  14. Referitor la ,,masini,, paradoxul lui Jevons este esential. Nu a fost rezolvata problematica banilor, din cauza neintelegerii complexitatii conceptului dar si a promiscuitatii umane, iar elitele cred ca isi vor prezerva averile reducand programat populatia, asa au fost mintiti de unii mai destepti. Cand va uitati la Russia si disparitia sovietelor, imaginati-va lipsa clasei muncitoare existente in urma cu o generatie, in care acum spalatoresele sunt psihologi si astrologi, frezorii sunt vanzatori de vechituri, magazinerii sunt ministrii de interne, baietii de pravalie sunt agenti imobiliari si ghizi turistici, iar coafezele functionari guvernamentali etc.

    RăspundețiȘtergere
  15. "intri, iei ce vrei şi ieşi... iar banii îţi sunt traşi automat din cardul asociat contului.."

    sigur, acum tehnologia permite asa ceva, insa cum o sa fie daca sistemul iti trece in cont, din greseala, mai multe lucruri decat ai cumparat, o sa vezi asta cand deja ai iesit din magazin, ar trebui sa te creada pe cuvant...

    Totusi nici pentru Amazon nu merg lucrurile cum isi inchipuiau ca or sa mearga. Cand au deschis, acum cativa ani, avea de gand sa umple
    America cu Amazon Go. Acum au 29 de locatii, mult sub planurile initiale si din astea au anuntat deja ca vor inchide anul asta vreo 8.

    In plus in mareata America, din ce in ce mai des, oropsitii minoritari prinsi la furat prin magazine nu mai patesc nimic din cauza de procurori din ce in ce mai curcubelizati ..

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa fii "prost" inseamna sa fii lipsit de "spiritul de conservare" pe care il poseda si animalele. Deci, sa fii prost nu inseamna ca esti sub-om, ci sub-animal.

    Cele doua exemple din articol demasca prostia, dar nu neaparat o prostie innascuta (marea majoritate avem spirit de conservare inca de la nastere) ci o prostie dobandita prin ratiune si rationamente contorsionate formulate de stapanii propagandei care stabilesc cum trebuie sa "mearga lucrurile".

    Pericolul robotilor care "fura" locurile de munca a mai fost vehiculat si in trecut, acum pare sa se materializeze.

    Capitalistii (stapanii capitalurilor si tehnologiilor robotice) vor trebui sa imparta din castiguri cu proletarii, altfel vor avea probleme.

    Cei care vor sa impuna taxe tehnologice nu se lupta cu tehnologia, se lupta cu capitalistii care distrug familii doar pentru profit si pentru a se "distra inteligent" cu noile tehnologii "miraculoase".

    Taxa pe roboti e o taxa pe profitul obtinut suplimentar prin neutilizarea deliberata a fortei umane disponibile. Este o taxa care sa'i determine pe capitalistii ahtiati dupa profit si chestii "cool" sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua decizii care sa afecteze existenta omului social.

    Statul (daca nu e anexa corporatiilor) are drept scop ocuparea gloatelor, altfel gloatele care acum se plictisesc muncind, vor deveni mai periculoase pentru el atunci cand se vor plictisi nemuncind.

    Probabil doamnele din articol se vor reconverti profesional, este cerere mare (inca) pentru machiaje si manichiura, insa cand problema va deveni structurala, iar somajul va fi cronic, dictatura fascista tehnocrato-tehnologica bazata pe subordonarea statelor de catre corporatii va fi in pericol, revolutiile din 1789 si 1917 fiind oricand repetabile.

    Socialismul poate renaste oricand din esecul fascismului capitalistoid. Acest colaps al capitalismului fascist poate avem noroc sa-l evitam avand in vedere viata noastra scurta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu sunt neaparat de acord. Si eu fac anumite treburi pe acasa pe care le-as putea delega (evident contra cost). De ex. menaj, calcat, spalat masina, facut de mancare, etc. Personal, nu ma deranjeaza timpul "pierdut" cu aceste treburi si sincer, de ex pt curatenie, stiu sigur fiindca am incercat, o alta persoana nu ar putea face ordine si pune lucrurile la locul lor la fel ca mine. Ar fi mai multa bataie de cap apoi sa le regasesc :).

    RăspundețiȘtergere
  18. Lucrurile se vor schimba atunci cand se va renunta si la paradigma profitului cu orice pret! Atunci cand multinationalele vor fi inlocuite cu sisteme sociale care pun omul in fata, nu banul! Pare utopie, dar sa nu uitam ca in istorie au cazut in cateva zile imperii care se credeau intangibile! Din pacate o astfek de schimbare la 180* se face doar in urma unui mare necaz, cataclism, boala, razboi etc. Ne place sa credem ca extraterestrii sunt mult mai avansati in tehnologie si stiinte sociale, lucru posibil, ma gandesc uneori unde ar fi ajuns omenirea daca nu ar fi existat de-a lungul evolutiei, razboaie pentru putere si averi, rautate, lacomie, simtul concurentei si cel al posesiei?! Daca rezultatele muncii oamenilor si ale sclipirilor geniilor ar fi fost doar valorificate pozitiv, pentru a aduce permanent noi descoperiri si imbunatatiri ale vietii?! Am fi fost noi extraterestrii care colonizam alte lumi!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Serios? 3000 euro??! Nu stiu ce procent din astia care castiga atat merg la fise dar iti pot spune ca un procent mai mare merg la fise cei cu 2500 lei. Iar un spalat face cam 40-45 lei, cu tot cu 5 lei ciubuc... Deci in primul rand e vorba de bani, uneori si de timp. Scanatul personal la auchan nu ti economiseste nimic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Asta e mersul lucrurilor. Unii oameni sunt întreprinzători, altii se multumesc sa primeasca ordine, sa munceasca robotic, sistemul a fost construit asa de 2 secole, ne-am dezumanizat prin munca mca, am devenit niste piese intr-un angrenaj iar acum mecanicul vrea sa schimbe rotitele vechi cu altele mai performante. Avem 2 variante- univ basic income si droguri si stat la tv, probabil ne caseaza la 40 de ani, si 2-mana pe cazma, iesit din zona de confort, plecat de la oras la țară, si mumca. Spune-i taranului roman de la munte ca nu se poate trai fara sa muncesti la o multinationala. Te crede?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)