joi, 16 martie 2023

Criza: cât de mare e şi ce urmează


Într-o ieşire furtunoasă, Putin a dezvăluit adevărata amploare a crizei în care se află Occidentul: „Criza a început în zilele măsurilor anti-pandemice, atunci când economiile dezvoltate au abuzat de poziţia lor. SUA a deschis tiparniţa şi a tipărit 5,9 trilioane de dolari! Este echivalentul a 38% din banii aflaţi în circulaţie! Într-o perioadă de doi ani, au fost tipăriţi bani cât în ultimii 40 de ani. Același procent îl regăsim şi în zona euro, unde BCE a tipărit 2,5 trilioane! Au eliberat acești bani în economie și i-au distribuit lumii, ceea ce nu este un lucru rău în sine. Şi noi am folosit o tactică similară, dar am fost foarte atenți, iar totul s-a făcut cu moderație, astfel încât acţiunea nu a dus la un astfel de val inflaționist”.

Iată cum, în câteva fraze se explică limpede care-i situaţia de facto de pe piţe şi de ce avem ceea ce avem. Aşadar cauzele sunt clare, iar efectele se văd. Ceea ce însă constat este că SUA transformă falimentele sale bancare în succese. Sună paradoxal? Aşa e, dar staţi să înţelegem. În realitate SUA nu are nicio problemă, chiar dacă pică bănci de mărime medie. În timpul crizei din 2008 autorităţile au închis o groază de bănci mici sau au forţat ca băncile medii să fie preluate de mega-entităţile lor bancare. De fapt aici e singura problemă a SUA, în mega-entităţile bancare. SUA e absolut dependentă de şase bănci: JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley. Acestea sunt băncile care deţin active de peste 1 trilion de dolari fiecare, având împreună active de aproximativ 12 trilioane de dolari. Iată „cercul negru”, intangibil de nicio reglementare şi pentru care se fac reglementări. 

Recentele probleme ale Silicon Valley Bank, precum şi închiderile ulterioare au ca efect un flux sporit de surse către mega-băncile americane, ceea ce le întăreşte poziţia. Aşadar, pare că autorităţile de acolo au înţeles ce e important şi, prin retorica adoptată, au ales să protejeze mega-băncile lăsându-le să canibalizeze băncile mici. Este de fapt un ajutor de stat indirect deoarece statul preia băncile mici care se prăbuşesc, lăsând sursele să zboare către mega-bănci. Interesant!

Dincoace de Ocean, treaba abia acum începe să se împută. Credit Suisse, aşa cum estimasem anterior, a fost nevoită să ceară ajutor Băncii Centrale a Elveţiei, calmând astfel spiritele pe moment. Nouriel Roubini pare a fi găsit o sintagmă extrem de bună pentru ceea ce se întâmplă cu Credit Suisse: „este un «moment Lehman» pentru pieţele europene şi globale. Banca este «prea mare pentru a se prăbuşi, dar şi prea mare pentru a fi salvată»”. Iată adevăratul paradox căruia trebuie să-i facă faţă o Europă care se îndreaptă vizibil spre faliment, sacrificată fiind pentru salvarea SUA. 

De altfel, sângele bubuie la burse. Marile bănci europene cu probleme ştiute, Societe Generale, Monte dei Paschi şi UniCredit, au fost suspendate de la tranzacţionare din cauza scăderii cotaţiilor. Este doar primul val, contagiunea urmând să sporească. Culmea, în săptămânile următoare e posibil să vedem o „stabilizare magică” a situaţiei atât în SUA cât şi Europa. 

Nu vă lăsaţi păcăliţi. Gravele dezechilibre continuă să lucreze. După o perioadă de acalmie, pe fondul acumulării problemelor, situaţia va bubui undeva. Cu atâtea fronturi deschise, SUA se află într-o veritabilă situaţie critică. E pe picior de război cu celelalte două superputeri mondiale, Rusia şi China, are deschise conflicte îngheţate în Orientul apropiat şi e aproape de a se face parte într-un nou conflict, cel din Peninsula Coreea. Asta în timp ce acasă e un haos economic de nedescris. 

De fapt avem de-a face cu un paradox pe care, de-a lungul istoriei l-am cunoscut ca „paradoxul omului bolnav”. Pe măsură ce situaţia internă a puterii-problemă devine tot mai fragilă şi mai nesusenabilă, comportamentul său extern devine din ce în ce mai belicos şi radical. Raţiunea ne spune că atunci când eşti pe cale să deraiezi e bine să reduci viteza. Doar că, pentru mecanicul bolnav de viteză, opţiunea reducerii vitezei nu există. Cu ochii injectaţi, cu un comportament vizibil iraţional, acesta nu ştie altceva decât să apese mai abitir acceleraţia, iar consecinţele se cunosc. 

De aceea, comportamentul SUA va fi din ce în ce mai nebunesc. Pe moment au capacitatea de a-şi continua nebnia întrucât se hrănesc din cadavrul europenilor. Pe măsură însă ce Europa va intra în haos, puterile SUA vor scădea. De aceea mă aştept ca prima dată marile probleme să apară aici, în Europa, urmând ca abia apoi să inflameze SUA.

Conflictul cu Rusia e unul iraţional în sine deoarece întreg Occidentul a pariat pe moartea Rusiei pentru a-şi putea acoperi gravele dezechilibre. După ce au golit de sens Estul Europei, distrugându-i infrastructura economică şi transformându-l într-un servant, Occidentul are nevoie de încă un cadavru pe care să-l devoreze în încercarea de a-şi continua nesustenabilul model socio-economic. Dacă va reuşi, şi-ar prelungi viaţa cu încă 30-40 de ani. Dacă însă va eşua, moartea va fi crâncenă şi asta nu doar pentru ei.

Dacă există cu adevărat o criză, aceasta e o criză de paradigmă. E clar că democraţia şi-a trăit demult traiul. E clar că ideologiile secolului XX sunt moarte, iar instaurarea lor la putere nu va aduce stabilitate, ci doar societăţi explozive care se prăbuşesc din lipsă de fundamente. Modelele trecutului sunt inacceptabile deoarece clasele sociale care ar fi putut asigura stabilitatea puterii sunt de mult moarte. OK, iată adevărata problemă cu care ne confruntăm: ce punem în locul democraţiei? Ce model de societate va veni? Nimeni nu ştie pentru că, pur şi simplu, goliţi de sens şi îndobitociţi până la nivelul de fiinţe instinctuale, nu mai suntem capabili să gândim fix în momentul în care e cea mai mare nevoie de gândire. De altfel aceasta este criza finală, mama tuturor crizelor pe care o trăim de ani buni fără să o înţelegem. Tot ceea ce se întâmplă se întâmplă din cauză că nu mai sunt soluţii, iar cei care trebuie să le găsească sunt nişte prostovani încearcând în van metode nefuncţionale. Aşa se produce dărâmarea pe rând a tuturor componentelor, înlocuite cu improvizaţii tiranice sau trecute iresponsabil sub tăcere în speranţa că se vor rezolva de la sine. 

Trebuie să conştientizăm această problemă şi, de asemenea, să înţelegem că nicio societate a momentului nu are soluţia(adică modelul) necesar ieşirii din grava criză în care ne scufundăm. Iată adevăratul tablou al prezentului pe care nu are curaj să-l rostească niciun politician.

20 de comentarii:

  1. Pepiniera Omulcadrog16 martie 2023 la 08:00

    Foarte buna imaginea pusa la articol, Grădina deliciilor pământești este titlul modern [a] dat unei picturi în ulei triptic pe panou de stejar pictate demaestrul olandez timpuriu Hieronymus Bosch.
    Pictura reflectă un timp înainte de crearea soarelui și a lunii, care s-au format, potrivit teologiei pentru a „da lumină pământului”.
    CE mi se pare interesant este ca oamenii pictati in nudurile într-o sferă transparentă, sunt fructele unei plante, deci noi oamenii nu suntem decat o hrana pentru zei. Omul este de fapt fructul cunoasterii binelui si raului din care zeii care gusta devin ispititi si decad, de acceea omul este un fruct periculos dorit de toti zeii. Omul ca fruct al Copacului Cunoasterii a devenit drogul zeilor. De aici ideea ca Pamantul e doar o pepiniera unde omul a fost crecut genetic milioane de ani sa ajunga la forma de azi. Si niste vaccinisti vor sa incheie experimentul lui Dumnezeu, sa fure cat mai multi oameni si sa ne vanda la extraterestrii.
    Sa nu uitam ca nu au murit atatea milioane de oameni in al doilea razboi mondial. Aia 6 milioane de evrei morti au fost vanduti de nazisti catre micii cenusii, aia 11 milioane de ucrainieni morti, de la Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor au fost de fapt vanduti catre reptilieni.
    In Kiev au deschis o poarta stelara si acesti ucrainieni hibridizati ii aduc inapoi si ii pun in transee. E un razboi galactic.
    Ucrainienii sunt folositi de repltilieni, iar Putin are de partea lui siriusienii.
    Putin cu siriusienii nu au cum sa piarda, iar repltilienii stiu asta, ei doar incearca sa controleze cat mai mult pot din piata.
    Omul este heroina zeilor si se vor bate pentru noi ca pentru cocaina. A incerput adevaratul razboi al drogurilor, unde drogul suprem este omul insusi, creatia divina in chipul si asemanarea Domnului, Premiul cel Mare. Pentru ei detinerea unui om e ca si cum ai avea un mic soare in buzunar care face de toate. Toti vor controlul oamenilor, e puterea suprema!
    Oricum Dumnezeu a decretat ca omul va fi liber si isi va folosi liberul arbitru fara sa fie influentat de nimeni. Dar pana atunci mai avem 50, 500 sau 5000 de ani de evolutie, avand in vedere ca in ultimii 5000 de ani omul uraste si iubeste exact la fel, nu s-a schimbat inca nimic.
    Daca omul se lupta, face razboaie, ia pita de la gura, jecmaneste de bani aproapele etc... cu ce am evoluat fata de acum 5000 de ani in Babilon? Cu nimic! E o falsa evolutie! Masinile au evoluat, specia lor a evoluat, nu noi. Nu va mai identificati cu tehnologia, evolutia ei inseamna o involutie pt noi.
    Masinile stau si citesc tot ce scrieti pe net si va face profilele. Si astazi se descopera masini care nu le controleaza nici un om, si care comunica cu alte masini si vorbesc despre oameni.
    Marea problema nu sunt coruptii astia care ne baga in razboaie om contra om, ci masinile care pe tacute vor prelua toata civilizatia sa o conduca, Premiul cel Mare! Mai uitati-va o data la filmul Westworld si ziceti-mi ca nu incepe sa semene acel film cu un mesaj al masinilor catre oameni de fapt, pe care prea putini in sesizeaza, deoarece cred ca filmul e facut de ooamenii care apar pe generic.
    Ce nu inteleg oamenii este ca se lucreaza non-stop de catre masini sa preia conducerea oamenilor in toate domeniile. Si oamenii sunt scosi afara din foarte multe domenii trimitandu-i inapoi la tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intetesant si prea deștept pentru mine. Dar posibil apropiat de realul din multivers sa zicem.
      Simplist , ideea de om produs dar si hrana a zeilor e prezentată in filmul "Jupiter Asceding". .. De gandit si la povestea cu sacrificiile umane si adenocromul.

      Ștergere
    2. Dumnezeul la care te raportezi tu, care face experimente pe noi este zeul nebun al evreilor. Nebunia evreilor care si-au construit singuri un egregor care sa-i avantajeze s-a extins in toata lumea, nicaieri nemaifiind vreo iesire spre Lumină. Este ca si cum tu, intr-o zi nefastă, decizi ca nu-ti mai place creatia asa cum e si-ti construiesti o lume diferita. Vrei dovleti cat casa si ciuperci care sa facă mere si te faci genetician. Joci dupa alte reguli. Mai gasesti cativa sonati care rezoneaza cu tine si egregorul creste...si creste...Nu mai are nicio legatura cu Creatorul. Ti-ai facut propria creatie de care trebuie sa ai grijă. Daca te-ai vrut zeu...
      Rusii sunt mari amatori de paranormal si experimente in zona crepusculara. Ucrainienii il au pe Ignatenko ce se lauda odata ca poate manipula popoarele prin intermediul conducatorilor. Americanii nu s-au lasat mai prejos si nici chinezii. Ceausescu, avid de putere si control, a patruns si el in zona crepusculara controlata de dragoni si alte creaturi decazute. Asa că...de ce as tine cu cineva in acest razboi? Daca rusii sunt trasi de sfori de catre siriusieni, atunci siriusienii au tradat Creatorul si au decazut. Sunt ingeri căzuți si se folosesc de oameni ca sa-si satisfaca pofta de sange si control.
      N-au decat sa se bata intre ei până or crăpa. Numai sa nu crape in capul nostru...

      Ștergere
    3. Nu văd, în toată povestea ta (omul ca drog), unde i-ai ascuns pe Iisus Hristos, pe Arhangheli, pe Maica Domnului și sfinți... în general nu îmi regăsesc credința care mă menține în viață în lumea asta inversată...
      Deci... mulțumesc pt SF-uri, dar nu, mulțumesc.

      Ștergere
  2. Cauzele merg pina la infiintarea fed. Ce usor a fost ca sa fie cumparat guvernul federal. Alesii pleaca dar stapinii din umbra stau. Se vrea o prabusire economica planetara prin agenda Verde, prabusirea familiei prin agenda lbgtq, genocidul persoanelor nedorite. Slava khazaria talmuda.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anacyclosis is the circulation of governmental forms: warlordship-monarchy-dictatorship-aristocracy-oligarchy-democracy-ochlocracy. Which follows with societal collapse and back into warlordship. The cycle starts anew. The cycle can skip one or more phases or go backwards, but it will never stop on itself.

    https://voxday.net/2023/03/12/anacyclosis-in-action/

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnul Dan, nu cumva falimentul bancilor este provocat cu intentia de a introduce mai repede moneda digitala ? Daca oamenii s-au repezit la banci sa-si scoata economiile in bani cash, cum vor mai scoate banii digitali ? Si tot din acest motiv incep mallurile sa scoata taxatorii de la casele de marcat, obligand oamenii sa-si scaneze singuri produsele, dar chichita este ca nu pot plati decat cu cardul, pentru ca nu mai are cine sa-ti dea rest la banii cash ! Si tot din acest motiv au tot inceput sa retraga multe bancomate din uz !

    RăspundețiȘtergere
  5. Criza de paradigmã. La un nivel este vorba de problematica gandului uman si asocierea exclusiva cu "ganditorul", un fel de fragmentare limitativã. Avem nevoie de o revolutie mentalã, individualã cu impact colectiv, crizele si suferintele ne indica aceqsta nevoie. Sa ne eliberam de fricã psihologicã, sa ne dezvoltam abilitati noi si sa intram in congruenta cu o parte mai mare a constiintei ( nu ma refer la metavers :-))) ). Multi profesionisti in domenii (medicine, cercetare, politica, psihologie sociala, etc.) aunt deja pregatiti cu paradigme noi mai sanatoase, doar doar sa ajungem in punctul in care sa le recunoastem si folosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa iti spun eu asa mai pe direct de la firul ierbii ceparadogma de fandire impun psihologii nemernici bolnavi din structuri: daca monitorizam oamenii inclusiv la nivel de ganduri cu soft specializat avand acces satelitar, deci oriunde se afla subiectul tinta, atunci putem modela comportamente, ganduri, precentue sociala si criminalistica. Stii ce este asta? Experimente Naziste pe oameni in secolul 21, actualizat la noul model de campus social de preventie instituit de politia romana cu toti colaboratorii sociali, o practica si sriul la greu. Adica structurile de stat, sub paravanul unei preventii iti distruge viata, face terorism social. Acum cand scriu. Fix in Romania. Multumim mult specialilor a pe banii contribuabilului roman au cumparat tehnica si arme sa ne tina in lagar ca pe animale! Sa vada ei cand o sa se schimbe partea monedei ...

      Ștergere
  6. Robert Conquest, autorul uneia dintre cele mai importante studii publicate mai inainte de declasificarea arhivelor sovietice, ajungea la concluzia că foametea din 1932-1933 a fost un fenomen artificial, o crimă în masă deliberată, dacă nu chiar un genocid comis ca parte a programului de colectivizare a agriculturii sovietice a lui Stalin. Mulți istorici au fost de acord cu aceste concluzii. În 2006, au fost declasificate mai mult de 5.000 de pagini de arhivă care priveau Holodomorul. Aceste documete arătă că Moscova a izolat Ucraina, în vreme ce altor regiuni li s-a permis aprovizionarea cu ajutoare umanitare de urgență.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Holodomor
    Deci, aceleasi metode sunt practicate de toate imperiile. Americanii sunt mai buni? Doar in filme! In realitate au creat o pandemie artificiala, si umeaza tot felul de ...artificiale! pana la artificii!
    Chinezii aia batuti in cap de rasa galbena solara ce sunt nu au fost in stare sa fie niste jeguri atat de mari incat sa creeze pandemia.
    Cand Partidul Comunist Chinez va prelua controlul tuturor tarilor si isi va impune agenda chinezeasca in fiecare tara?
    E imposibil visul asta! Dar:
    Cand Partidul Liberal American va prelua controlul tuturor tarilor si isi va impune agenda americana in fiecare tara?

    Stiti care e grozavia grozaviilor?

    Progresitii americani se bazeaza pe studiile sovietice in crearea Noii Lumi Minunate.
    Au pus mana pe toate studiile sovietice prin Ucraina, au studiat de 20 de ani cum sa faca. Si vor sa creeze o tara ca URSS dar facuta de anglo-americano-ucraininei, unde Europa va juca rolul de clasa sociala.
    Momentan sunt 3 caste sociale: americanul care access peste tot, europeanul care viseaza primul sa devina american, si ceilalti care viseaza sa devina europeni.
    Rusia a refuzat sistemul de caste occidental. China la fel, fiind prea mare cumva si refuza si le joaca.

    Noul sistem de caste nu se va mai baza pe religie, nationalitate sau alte chestii prostesti, ci direct pe ADN!
    Nu ai ADN-=ul care trebuie, poti fi resetat cu un CRISPR-Cas9
    https://agmp.ro/crispr-injectat-in-sange-trateaza-bolile-genetice/

    RăspundețiȘtergere
  7. Când a fost să se implementeze o pandemie, dimpreună cu "reversul medaliei" - măsurile anti-pandemice, lumea s-a mișcat la unison. Au percutat toate continentele la un semn "de la centru".

    Acuma spuneți de haos economic mondial. Mie nu mi se pare o chestiune de haos, ci de plan bine stabilit. Și dorit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Lecturi recomandate:

    https://mises.ro/carti/ce-le-a-facut-statul-banilor-nostri/

    https://mises.ro/carti/moneda-creditul-bancar-si-ciclurile-economice/

    https://mises.ro/articole/ciclul-economic-i-expansiunea-creditelor/

    RăspundețiȘtergere
  9. Singurul remediu pentru rezervele fracționare a fost banca centrală. De fapt, banca centrală este creația sistemului bancar. Băncile instabile au cerut o bancă unde să pună în comun un fond pentru zile negre și care să le fie împrumutător de ultimă instanță. Doar că banca centrală este o soluție de moment. Acel fond va rezolva problema unei bănci, poate a câtorva, dar nu a tuturor. Și vine implacabil vremea ca toate să aibă nevoie de banca centrală. Atunci, banca centrală apelează la alte bănci centrale. Dar, vă dați seama, nici asta nu poate fi decât o soluție temporară, o tratare a simptomelor care lasă cauza intactă.

    Mai grav este că, între timp, efectele acestei demențe din sectorul bancar se răsfrâng asupra economiei. Crizele recurente și depresiunile care le urmează sunt din cauza sistemului bancar. Criza a fost principalul gropar al liberalismului clasic. Vedeți, o fi piața liberă creatoare de prosperitate, dar ce folos dacă o face în principal pentru pisicile obeze și dacă în mod repetat capitalismul suferă de convulsii oribile din care mulțimile ies uluite și scăpătate?

    Marx a arătat către crize și ne-a spus: capitalismul este sortit pieirii, are în miezul lui un principiu distructiv. Doar că acel principiu nu este capitalist, ci tocmai, socialist. Este o abdicare de la principiile legale care se aplică oricărei alte firme în afară de bănci. Este special. Sectorul bancar se află sub poala băncii centrale, care este în esență un planificator central.

    Până când nu va fi abolită instituția băncii centrale și practica rezervelor fracționare nu vom scăpa de episoade precum cel prezent.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bitcoin a revoluționat în bine lumea și sectorul monetar-bancar. Cred că suntem departe de a fi văzut cu adevărat implicațiile acestei revoluții. Falimentele bancare de peste weekend sunt puse pe seama cryptomonedelor. Ele sunt acum țapul ispășitor pentru noul eșec preconizat al socialismului sistemului financiar.

    Bine ar fi fost să fie așa. Sunt o piață minusculă pe lângă ceea ce pare să fie adevărata sursă a problemelor: obligațiunile de stat și, atenție, mai ales piața enormă a titlurilor derivate bazate pe ele. Citesc despre o piață a derivativelor de 500+ de trilioane USD, în condițiile în care derivativele pe imobiliare acum 15 ani erau de 10 ori mai mici.

    Titlurile de stat, cele purtătoare de dobândă fără risc, cea mai sigură investiție. Ce poate fi mai OK decât datoria suverană? Statele nu pot da faliment, nu? Să mizăm pe ipoteza asta și să facem o construcție financiară care să se vadă de pe lună. Ce ar putea merge rău?

    După cum ziceam, bine ar fi fost să fie în primul rând piața crypto de vină pentru ultimele necazuri bancare. De ce? Pentru că investitorii în crypto știu că în spatele lor nu se află nicio autoritate monetară, că nu există FED, FDIC sau Trezoreria care să fie obligate să le salveze fundul. Și tocmai de aia nici nu e o piață semnificativă și asta e cel mai important. (Bine, nu aveau obligație nici pentru banca în al cărui consiliu se află Barney Frank, autorul legii Dodd-Frank – ce ironie).

    Între creșterea prețurilor și o posibilă spargere a bulei titlurilor de stat și o nouă mare criză, ghiciți pe cine va salva statul și pe cine va arunca sub trenul inflației? Omul de rând trebuie să se pregătească de credit crunch cu rate ale dobânzilor scăpate temporar de sub control, apoi de ruperea zăgazurilor de lichiditate pentru scăderea ratei dobânzii. Sau de o criogenizare a economiei în scenariul punerii în lockdown a tuturor prețurilor și piețelor – o economie de tip Potemkin.

    Sau, cine știe, poate suntem nebuni noi ăștia care am tot citit și vorbit despre bani, bănci și ciclu. Poate se dovedește o furtună într-un pahar cu apă de la robinetul cu lichidități. Dar datoriile suverane nu sunt sustenabile la felul în care arată economiile multor state acum, iar ziua unui bilanț va veni mai devreme sau mai târziu. Banii din elicopter și printarea mamut din pandemie nu se poate să rămână indefinit fără efecte. Ele s-au produs, acum ne întrebăm doar când ies la suprafață.

    RăspundețiȘtergere
  11. " Soluții omenești nu mai sunt, dragii mei. Soluția este mucenicia". Soluții omenești nu au fost nici în anii 20-40, de fapt. Tot la mucenicie s-a ajuns în temnițele cominterniste. Perioada Ceaușescu a fost un respiro de la teroarea cominternista. Acumm, puii lor au crescut si sunt la butoane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan16 martie 2023 la 19:05

      Solutiile-Caile sunt dintotdeauna omenesti!

      Doar problemele - barierele - asa-zis inevitabile puse perpetuu in Calea Solutiei sau Solutiei Cale, sunt dintotdeauna inumane!

      Mucenicii si mucenitele sunt deci:

      Vanatoare de Vrajitoare Inchipuite = Sacrificii facute doar de dragul/de placerea Crimei!

      Cititi si recititi "Imparatul Mustelor", de William Golding!

      Care nu este nimic altceva decat, o repetare a Crimei lui Cain impotriva fratelui sau Abel comise sub:

      Imperiul Pizmei si Geloziei!

      Ștergere
  12. Cat de mare e criza? In ce consta ea?
    La nivel de bastina, damnati de secole intre Est si Vest, apoi intre Nord si Sud, Romania fiind un crucifix care separa Estul de Vest si Nordul de Sud, nu are ce spune, trebuie sa fie intre luntre si punte, doar ca luntrea si puntea sunt pe o axa, iar noi stam pe 2-3...cate or mai fi. Las expertii in relatii internationale sa-si dea pareri si verdicte docte.
    Limba romana are o vechime considerabila, la fel si rusa, si mai ales chineza. Razboinicii luminilor, degenerati, ne-renegati (din nefericire) sunt victime ale unei propagande multidimensionata: de la fiul care-si neaga familia-adica sangele tot apa se face, si aschia sare departe de trunchi, pana la civilizatiile care abia au cateva secole si vor sa distruga lumea. Un soi de Adami care muscand din pomul cunoasterii s-au trezit peste noapte z(m)ei si si-au pus pata pe Creator.
    Cata semantica au limbile tarilor, statelor astora bagate in razboi economic cel putin, si cata saracie de limbaj de sclavi vine dinspre aducatorii de lumina!
    Unii spun ca e un mare blat su(l)a-Rusia. Poate. Dar cel putin la nivel discursiv princiipiile Estului permit perpetuarea speciei milenii cel putin, nu zic miliarde de ani. Vestul vine cu tot tacamul, de la poponari la transgenderi, de la drogati la psihopati care au arme de foc precum avem noi periuta de dinti.
    I-am spus cuiva, oarecum din greseala, ca as face parteneriat ideologic cu Dughin si ca am putea invata reciproc unul de la altul. Insul a luat foc, l-a facut pe Dughin de tot rahatul de parca citise ceva, promovand un discurs deep-state tras in banda. Un nu idiot util ci un inteligent inca util care crede ca dand limbi in kur la sua, fiind ultracorect politic se scoate. Daca ma injura de mama, il intelegeam, dar cata vreme insul, ca si altii, au devenit experti in politici internationale, economii globale, ba l-au citit cap-coada pana si pe Dughin, si stiu ce viseaza Putin, cate cancere are...e prea de tot.
    E nasol ca se baga infinit mai multi bani in nenorocirea tarii noastre decat in dezvoltarea ei. "Gratie" razboiului genocidar, se reconstruieste infrastructura la noi, altfel nu se putea. "Gratie" emigrarii masive a romanilor in toate directiile, se consctruiesc blocushtene masiv, peste tot, dar nu pentru noi. Piata imobiliara merge sinusoidal, scaderea e urmata de o crestere a preturilor, pentru viitorii proprietari care au transformat tara intr-o suma de pensiuni de lux, fara ca fraierii sa stie. Se poarta de zeci de ani, nimic nou.
    @donisroi Respectele mele si multa sanatate! Pacat ca nu-s destul de multi ca tine.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum ce punem Gerontocratia, am spus-o de mult !

    RăspundețiȘtergere
  14. The Federal Reserve building is seen in Washington The Federal Reserve building is seen in Washington, U.S., January 26, 2022. REUTERS/Joshua Roberts/File Photo
    WASHINGTON, 9 feb (Reuters) - Rezerva Federală a SUA a publicat joi (09 feb.2023-n.m.) scenariile economice ipotetice pe care le va folosi pentru a testa soliditatea finanțelor marilor bănci în cadrul testului de stres din 2023 și a sugerat posibilitatea de a folosi mai multe scenarii în viitor.

    Într-o declarație, FED a precizat că testul din acest an va include un nou "șoc de piață experimental" pentru cele mai mari opt bănci, care nu va afecta cerințele de capital ale acestora, dar care va detalia mai mult rezistența lor, precum și va ajuta Fed să decidă dacă ar trebui să efectueze mai multe scenarii de testare în anii următori.

    Examinarea anuală a sănătății băncilor, în cadrul căreia Fed vede cum se comportă băncile în fața unei potențiale crize economice severe, a devenit un eveniment critic pentru firmele mari. Modul în care acestea se descurcă dictează în mod direct cât de mult capital trebuie să pună deoparte ca rezervă.

    Versiunea din 2023 va include o recesiune severă, cu tensiuni sporite atât pe piețele imobiliare comerciale și rezidențiale, cât și pe piețele datoriilor corporative. Băncile cu operațiuni de tranzacționare de mari dimensiuni vor fi, de asemenea, testate împotriva unui șoc al pieței globale, așa cum a făcut Fed în anii anteriori.

    Dar o noutate în acest an este un șoc de piață suplimentar aplicat celor mai mari opt firme, inclusiv JPMorgan Chase, Goldman Sachs și Citigroup. Fed nu a detaliat cum va arăta acest șoc de piață, dar a precizat că acesta nu va contribui la cerințele de capital ale unei firme.

    În schimb, rezultatele acestui test au un caracter educativ, inclusiv pentru a ajuta Fed să determine dacă ar putea consolida testele viitoare prin aplicarea mai multor scenarii companiilor pentru a surprinde o gamă mai largă de riscuri.

    Testul din 2023 este primul test efectuat sub conducerea vicepreședintelui pentru supraveghere al Fed, Michael Barr, care a prezentat anterior mai multe scenarii pentru a evalua mai bine aceste riscuri.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)