vineri, 17 martie 2023

Cine are dreptate în scandalul dronei?


O să vă pun o întrebare scurtă, pornind de la un scenariu fictiv. Să presupunem că SUA ar fi în război cu Mexicul, iar Mexicul ar trimite nişte drone de spionaj în apele internaţionale. Ce-ar face SUA în această situaţie? Ar sta şi le-ar privi? Evident că le-ar da jos fără să se gândească. Bine, bine, veţi spune, dar acolo ar fi vorba de beligeranţi, astfel încât se aplică legile războiului. Perfect adevărat! 

Să mergem acum puţin mai departe. Ce făcea drona dată jos de ruşi? Spiona, în mod evident. Aşa e, era în apele internaţionale. Însă ceea ce făcea era o activitate de culegere de informaţii. Care informaţii erau apoi livrate Ucrainei. Nu au fost puţine momentele în care SUA au livrat coordonatele unor obiective ruseşti direct către echipamentele ucrainene, astfel încât ruşii au fost bombardaţi prin surprindere. Chestiunea e că, dacă dronele respective de recunoaştere erau ucrainene, ele ar fi fost date jos fără drept de apel. Indiferent că se aflau sau nu în apele internaţionale.  

După cum se observă limpede, SUA e parte a luptei dintre Ucraina şi Rusia. Într-adevăr, la nivel declarativ nu e parte a conflictului, dar livrează arme, soldaţi, strategii şi servicii de intelligence. Adică participă fără a participa oficial. Ruşii au acceptat prea lax situaţia, iar acum s-au hotărât să-i pună punct. Şi de făcut au făcut-o într-un mod absolut batjocoritor. Drona americană a căzut ca  frunză inutilă la câteva manevre ale avioanelor ruseşti. Însă alta e ştirea.

Prin operaţiunea efectuată, ruşii au pus punct activităţii de spionaj americane, semnalându-le clar că au depăşit limita bunului simţ. Şi ca să-i umileascăşi mai tare, au stabilit un perimetru de blocadă navală în zona în care a căzut drona. Mai mult, când elicopterele şi avioanele noastre au mers „să investigheze”, au fost interceptate instantaneu. E un semn că ruşii nu se joacă şi asta fără nicio teamă.

De altfel, după ce drona a fost doborâtă, cei care au „simţit nevoia de dialog” au fost americanii. Lloyd Austin l-a sunat pe Şoigu şi tot el a ieşit în presă declarând că „nu e în interesul nostru de mari puteri nucleare să intrăm într-un conflict direct”. Zău, păi unde vă e vitejia? Unde vă e „superioritatea tehnologică”? Parcă spuneaţi că ruşii sunt înapoiaţi. N-ar trebui să-i pedepsiţi? Ce faceţi voi? Ei vă pălmuiesc în public şi voi spuneţi „Da, să trăiţi?”.

Ceea ce nu spune nimeni este faptul că, prin această acţiune, ruşii şi-au extins spaţiul aerian în zona internaţională. Practic, dacă zbori pe-acolo ai parte de destinul dronei. Iar asta au făcut-o la modul radical şi în acelaşi timp umilitor pentru americani, cărora le-au transmis limpede  că sunt trataţi ca duşmani. 

Au venit, desigur, reacţii din partea unor degeneraţi precum Lindsey Graham care a propus doborârea la schimb a unui avion rus. Replica Ambasadorului Rusiei la Washington a fost, de asemenea, radicală: „Apelurile unor  senatori americani depăşesc cu mult bunul simţ. Un atac deliberat asupra unei aeronave ruseşti în spaţiul aerian internaţional va însemna o declaraţie deschisă de război asupra celei mai mari puteri nucleare”. De asemenea, Anatoli Antonov a mai adăugat că: „Un conflict armat între Rusia şi SUA e radical diferit de unul proxy. Americanii luptă de la distanţă în Ucraina”. Şi s-a lăsat liniştea, după cum limpede aţi observat.

În cazul în care mai vreţi un exemplu, luaţi Criza Rachetelor Cubaneze. Ce-au făcut americanii când s-au trezit cu rachetele nucleare în coastă? Cumva o blocadă navală? Unde? În apele internaţionale! Păi cine le-a dat dreptul  să facă aşa ceva? Nicio lege nu-ţi permite să-ţi arogi apele internaţionale. Dar, întrucât era vorba de ei, au făcut-o fără niciun regret. Cam la fel au procedat şi ruşii acum. În plus, au anunţat ferm că s-au săturat de jocurile penibile ale anglo-americanilor. 

Nu-i o glumă ceea ce s-a întâmplat. E un semn că Rusia e gata să escaladeze conflictul pentru ca părţile să lupte pe faţă. Adică, dacă NATO insistă, ar trebui să intre direct şi abrupt în conflict. Aceasta este adevărata traducere a ceea ce s-a întâmplat acolo. A ce vă sună asta? 

15 comentarii:

  1. Eu foarte pertinenta ipoteza de mai sus. Acțiunea angloamericanilor i- a pus pe gânduri și în mod sigur că de acuma nu ii vor mai subestima pe ruși. Rottchild vrea Ucraina cu orice preț. Vrea expansiune spre est cu orice preț. Vrea puterea totală în lume. Rusia știe acest lucru. Eu limpede că al treilea război mondial e pe cale să se producă în timp ce digitalizarea e un alt război împotriva populației pentru a o putea controla și supune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre cum americanii aduc democrația în lume.
    Masacrul de la Mỹ Lai a fost o crimă de război a SUA în timpul războiului din Vietnam, comisă pe 16 martie 1968 în satul Mỹ Lai din comuna sud-vietnameză Sơn Mỹ. Inițial, masacrul asupra a 504 civili a fost acoperit de armata SUA.
    Soldații au violat femeile și au ucis aproape toți sătenii: 504 civili, inclusiv numeroși copii, femei și bătrâni. Și toate animalele din sat au fost, de asemenea, ucise. Puțini soldați au refuzat ordinul de a ucide. Pilotul american de elicopter Hugh Thompson, care se afla într-un zbor de recunoaștere, i-a forțat pe soldați să cruțe viata a unsprezece femei și copii.

    Imediat după eveniment, ofițerii superiori au încercat să acopere masacrul. Potrivit relatării oficiale, "aproximativ 20 de civili au murit neintenționat" în My Lai, ca parte a ostilităților împotriva Vietnamului.

    Doar patru soldați au fost aduși în fața unui tribunal militar, dintre care doar William Calley a fost condamnat la închisoare pe viață de către o instanță pe 31 martie 1971, pedeapsă a fost schimbată în arest la domiciliu de către președintele american Richard Nixon a doua zi, înainte de a fi grațiat în totalitate în 1974.

    Doar prin cercetările jurnalistului de investigație Seymour Hersh evenimentele au devenit publice, deși publicarea raportului a fost inițial respinsă de toată presa timp de aproximativ un an. Hersh a primit Premiul Pulitzer în 1970.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pandenia coronavirus va avea efect in 20 de ani schimbarea legilor eugeniei umane. De-aia am fost fraieriți pt ca e interzisă eugenia. Dar se vor descoperi in 20 de ani gene nonumane in copii oameniilor vaccinati asi, si vor avea nevoie de o lege nouă pentru ei. Așa se schimbă legea ce intersice eugenia.

    În Rusia, armata încearcă să implementeze pașapoarte genetice pentru personalul său, permițându-i să evalueze predispozițiile genetice și biomarkerii, de exemplu, pentru toleranța la stres. Acest lucru ar putea ajuta la plasarea soldaților în linii militare adecvate, cum ar fi marina, forțele aeriene și așa mai departe. Proiectul genetic își propune, de asemenea, să înțeleagă modul în care soldații răspund la situațiile stresante atât fizic, cât și psihic.

    Poziția Marii Britanii
    Există semne că Regatul Unit va fi mai îndrăzneț și mai puțin responsabil în cercetarea sa în domeniul apărării genetice decât multe alte țări. De exemplu, Aria nu va fi supusă solicitărilor de libertate de informare , spre deosebire de Darpa.

    Marea Britanie a fost, de asemenea, în fruntea dezvoltării unei tehnologii controversate și de pionierat a genomului non-militar, cum ar fi copiii cu trei părinți . Și nu au lipsit rapoartele guvernamentale care au subliniat importanța tehnologiei genomului în domeniul apărării și securității.

    În 2015, o analiză a apărării naționale din Regatul Unit a evidențiat influența pe care progresele în inginerie genetică o pot avea asupra „securității și prosperității”. În revizuirea recentă din 2021 privind securitatea, apărarea, dezvoltarea și politica externă, guvernul Regatului Unit a subliniat încă o dată importanța sa pentru „apărare și securitate națională”.

    Lipsa propusă de responsabilitate a Ariei, combinată cu misiunea generală a guvernului pentru ca tehnologia genomului să fie extinsă în aplicații de securitate și apărare, va crea un focar de dezbateri și discuții. În ultimii ani, oamenii de știință britanici au primit finanțare Darpa pentru cercetări genomice controversate , cum ar fi extincția genetică a speciilor invazive precum țânțarii sau rozătoarele. În ciuda promisiunii sale, acest lucru ar putea avea un potențial dezastruos de a deteriora securitatea alimentară și de a amenința ecosistemele mai largi ale națiunilor.

    Implementarea tehnologiei genomului trebuie gestionată într-o manieră solidă universal, etic și științific. Dacă nu este, potențialul unei noi curse înarmărilor pentru progrese în această cercetare va duce doar la soluții mai radicale și potențial periculoase. Există multe întrebări fără răspuns despre modul în care Aria va ajuta cercetarea genomului în sfera militară. Calea pe care o alege Marea Britanie va avea consecințe de durată asupra modului în care percepem tehnologia genomului în spațiul public.

    RăspundețiȘtergere
  4. Singura escaladare posibilă este intrarea unor țări NATO în Ucraina, ca „forțe de menținere a păcii” ... Eu aștept să menținem pacea în Insula Șerpilor ...

    RăspundețiȘtergere
  5. În încercarea de a propulsa o cursă a înarmărilor, liderii Australiei, Regatului Unit și SUA au dezvăluit recent un plan de mai multe decenii pentru a furniza o nouă flotă de submarine cu propulsie nucleară în Canberra. Impulsul proliferării nucleare, declarat de președintele american Joe Biden drept o victorie pentru „democrații”, este o încercare de a escalada riscurile de stabilitate nucleară în Asia-Pacific, încălcând în același timp esențialul Tratatului de neproliferare (TNP). „Făcând acest parteneriat, arătăm din nou cum democrațiile ne pot asigura propria securitate și prosperitate, și nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume”, a spus Joe Biden la o bază navală din San Diego. Eșecul acordului de a aborda preocupările internaționale privind garanțiile critice și avansarea transferurilor distructive de uraniu pentru arme,

    Luați în considerare activarea de către acord a unei „lacune” submarine nucleare pentru a promova conformitatea selectivă cu standardele globale de control al armelor. Se concentrează pe ocolirea supravegherii internaționale a contribuțiilor cheie ale capacității nucleare, hrănind efectiv temerile de cursă a înarmărilor și negând alinierea la standardele de monitorizare strict stabilite ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Mulți din comunitatea internațională au dreptate să se opună unui plan care susține un fals sentiment de securitate pentru partenerii AUKUS pe țărmurile deschise, totul în detrimentul statelor non-nucleare și al unui viitor fără proliferarea armelor cu sumă zero.

    Retorica zgomotoasă despre acordul AUKUS de care beneficiază „ordinea internațională bazată pe reguli” și „prezența submarină colectivă” ignoră un fapt fundamental: nu este chemarea alianței să o facă. În schimb, puterile din Asia-Pacific vor determina contururile propriei securități. Alianța AUKUS se confruntă cu o sarcină dificilă de a promova acordul ca fiind viabil la nivel regional, în special atunci când AIEA a semnalat o serie de obligații legale și a precizat că „nici un risc de proliferare” nu trebuie să fie legat de acesta.

    RăspundețiȘtergere
  6. USA shits itself over a "Chinese" Balloon but has no problem sending a Drone over Russian Territory.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici nu stau sa ma interesez cine are dreptate si ce fel de dreptate, cert este ca liderii la lumea fosta cultivata si libera (cancel culture & Co.) se joaca la noi in curte, scuipandu-l pe vecinu. Ei pleaca dar noi ramanem cu vecinu. In curand si la noi, ca in toata lumea, vor fi reactii la acest model de business.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună seara , DaDi ! Fără nici o legătură cu articolul de astăzi , mi-aș dori să ne spui ce părere ai despre ce ne transmite TVR 1 de 4 încoace.Este totuși TVR1 !

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari Dane! Ai ramas acelasi analist minutios si impartial, asa cum te-am cunoscut pe facebook! Ma bucur ca rezisti sub furtuni!

    RăspundețiȘtergere
  10. Modul in care a fost pilotata drona aia atat de aproape de spatiul controlat de rusi a a fost neprofesional si riscant.
    Doar pentru ca ai steagul USA pe tabla nu inseamna ca nu poti fi doborat.

    Un alt aspect e ca dronele actuale sunt foarte utile doar impotriva statelor sarace fara aviatie si radare. Sunt mari lente, vizibile pe radar tinte usor de doborat. In plus pentru o misiune de recunoastere sa trimiti ditamai tigaia in sa aiba un model mai mic cu semnatura radar mai mica si mult mai rapide.



    Acu politicienii preseaza pentru escaladare iar militarii pentru oprirea escaladarii. Motivul e ca militarii vor trebui sa lupte in razboi.

    Ei sunt cuminti ca acu focusul se va muta spre China si o confruntare cu Rusia i-ar tine blocati in Europa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dl Tadu Rudor ce zice? Nu l am putut urmari , din cauza bătrîneții si a E urilor am dezvoltat o alergie la Halena 3.

    RăspundețiȘtergere
  12. Atentie, eu sunt rusofob, asta pentru transparenta. De ce sunt rusofob? Pai iata de ce: rusii nu au utilizat arma nucleara, nici minele antipersonale, nici armele chimice si toate astea împotriva civililor. O sa spuneti, voi pupcuristii amerlocilor, ca nici americanii. Asa sa fie? Hai biete animale de companie, studiati, puneti mâna pe carte si mai vorbim. Apropo, am o întrebare pentru pitigoii unchiului Sam: pe când o ancheta internationala pentru crime împotriva umanitatii privind invadarea Irakului si Afganistanului? Dar pentru folosirea armei nucleare sau al armei chimice împotriva civililor? Sau împotriva abuzului de a nu parasi teritoriul cubanez ocupat ilegal? despre astea, voi pucuristilor amerloci, nu vorbiti?

    RăspundețiȘtergere
  13. NATO este istorie ca organizatie militara, nici nu are rost sa o mai amintiti, o spune George Friedman. Nu va raspunde niciodata unitar in fata Rusiei, de frica. Romania a intrat in UE si NATO atunci cand ele s-au transformat in altceva decat erau declarate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Aloo, to*arși nmrnkni, back to history !
    Karl XII a pornit cu un sfert de milion de soldati împotriva Ursului și s-a înămolit la Poltava.
    Napulaion a pornit cu o jumătate de milion de soldați și după ce a înghețat în bârlogul Ursului- incendiat și părăsit de propietar- s-a înnecat la Berezinska și a înghețat pe Marea Câmpie Europeană, căzând pe capete, ca muștele.
    Adolf a pornit pe un front de 1200 km, cu 3000 de panzere, 4000 de avioane și 4 mil.de soldați împotriva kremlinului și s-a împotmolit în rasputița lui Stalin, la 50 de km de Moskau, ca să se înnece în Volga, un an mai târziu. *Dincolo de Volga, nu mai este Pământ !* spunea Mustața de la Kremlin, atunci.
    Vii tu, nea bideu-cu-robinet, să zici că vei scoate Ursul din bârlog acum, cu două sute de tancuri și trei regimente de soldați ?! Ha!Ha!Ha!, ce am mai râs !
    Mari luptători din birouri nmrniknii ăștia ! Le-a trebuit 9 luni șă parcurgă 400 de km de la Normendie până la Rin, iar acum se visează zburdând prin stepele Marelui Urs și bând apă din Moskva. Iară zic: Ha ! Ha ! Ha ! Ce am mai râs !
    Making the same shit every century and expecting different result every time they defecate ! ! ! Crazy nut !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)