luni, 14 octombrie 2024

Ciclul credit-business


Nu e posibilă înțelegerea evoluției economiei mondiale în secolul XX fără a înțelege ciclul credit-afaceri. În definiție totul pare simplu, fiind vorba despre relația dintre disponibilitatea creditului în economie și evoluția mediului de afaceri. În mare, avem o perioadă de expansiune, în care cererea crește, iar ca efect al acestei cereri crește și nevoia de finanțare pentru satisfacerea cererilor pieței. Băncile văd în ciclul de creștere o perspectivă profitabilă și astfel dau drumul „pungii cu bani” în economie. Însă se intră într-un cerc vicios care conduce la risipă și cheltuirea iresponsabilă a banilor împrumutați. Așa se ajunge în zona de contracție, în care supra-producția se confruntă cu o scădere a cererii. Băncile se trezesc cu un aflux de credite neperformante și astfel luptă să salveze ceea ce mai poate fi salvat. Desigur, crește nivelul de prudență astfel încât, în această parte a ciclului se petrec accidente în care inclusiv companiile cu un business solid au greutăți în a se finanța, în anumite cazuri fiindu-le chiar refuzată finanțarea. Din comportamentul obtuz al băncilor, rezultă o intrare într-o criză profundă care, de obicei, se deblochează printr-un nou ciclu economic generat de o nouă „tehnologie cheie” care are potențial de creștere.

Interesant la acest ciclu e faptul că poate fi privit atât din perspectiva zonei afacerilor, așa cum am făcut-o în paragraful anterior, dar și din zona băncilor. Cu alte cuvinte, răsturnând raportul, putem considera că expansiunea creditului impulsionează economia, iar contracția acestuia duce spre recesiune. În realitate nu trebuie privit doar dintr-un singur unghi, ci e nevoie de o privire a interacțiunilor dintre cele două zone, pentru a identifica forțele care fac posibilă funcționarea acestui sistem. 

De la începutul secolului XX și până la sfârșitul său - mai precis până în 1990 - ciclul credit-business a definit funcționarea economiei mondiale, într-un ciclu de zece ani de ascensiune, urmați de recesiuni grave, pentru ca apoi totul să se reia. Între 1920 și 1930(mai precis 1919-1933) am avut ceea ce s-a numit „The Roaring Twenties”, apoi, între 1940 și 1950 a venit valul „Post-WWII”, de expansiune a creditului încurajat de cheltuielile guvernamentale și fluidizarea politicilor monetare, între 1960-1970 politicile guvernamentale au impulsionat din nou creditarea, fapt care a condus la presiuni inflaționiste și contracția puternică a finalului decadei. Interesant este că ultima criză reală a ciclului credit-business o avem în anii 80, atunci când creditarea a luat-o razna pe fondul dereglementării, a ușurării condițiilor pentru accesarea creditelor, fapt care a condus la o criză profundă. 

Ce s-a întâmplat după anii 80? A venit teribilul cutremur geopolitic, soldat cu destrămarea „lumii socialiste” și căutarea unei alte paradigme mondiale. Privind cu ochii de acum, înțelegem că prin dărâmarea societăților socialist-comuniste ale Estului Europei, Occidentul a reușit să-și canalizeze supraproducția către noile piețe, profitând de prăbușirea sistemului economic „frățesc” al statelor din lagărul comunist. Doar că asta nu a însemnat o calmare a „năbădăilor” rezultate din excesele care se acumulau pe fondul „speranțelor mărețe” într-o unică piață dezvoltată sub promisiunile unor concepte apărute pe fondul noilor realități geopolitice: statutarea liberalismului ca „sistem suprem și ultim” al umanității prin intermediul lui Fukuyama, conceptul de „sat global” ca efect al dezvoltărilor tehnologice s.a.m.d. 

În fapt, după 1980 am avut numeroase crize care sunt interpretate de unii ca aparținând aceluiași ciclu. Este vorba de ciclul anilor 90, finalizat cu criza Dot-Com și cel al anilor 2000, finalizat cu criza Subprime începută în 2007-2008. Doar că, dacă vom privi cu atenție, vom înțelege cu totul altceva. În loc ca, la finalul ciclurilor respective să ne confruntăm cu crize profunde ale creditării, s-a mers pe o altă paradigmă, anume evitarea „blocării creditului” pentru ca „economia să continue să funcționeze”. Nu e de mirare că, în ciuda condițiilor extreme, din criza Dot-Com ne-a rezultat cea mai mare companie de internet - Google - iar din criza Subprime, în ciuda falimentelor „inginerizate” de la vârf, am avut profituri bancare incredibile. Ultima criză, cea mascată de așa-zisa „Pandemie Covid”, a fost una practic neconștientizată la nivelul omului simplu. 

Crizele enumerate au în comun un element cât se poate de vizibil: intervenția Băncii Centrale. Probabil efortul cel mai mare a fost cel din 2007-2008, atunci când, pentru acoperirea scandalului, băncile centrale occidentale(FED, BCE, Banca Angliei, Banca Japoniei) au lucrat perfect sincronizat. A fost, în același timp, o demonstrație de forță, dar și o culme a capacităților instituțiilor monetare. După cum am văzut în criza Covid, intervenția Băncilor Centrale a fost posibilă doar cu deschiderea largă a baierelor pungii statelor care, astfel, s-au supra-îndatorat. 

Privind în urmă ne putem întreba, pe bună dreptate, care-a fost totuși scopul tratării atât de superficiale a crizelor secolului XXI? De ce n-a mai fost lăsat să acționeze „deceniul negru” al recesiunii, așa cum s-a întâmplat în secolul XX? Întrebarea e cât se poate de justificată întrucât, după cum limpede observăm, am intrat într-o situație efectiv imposibilă: din punct de vedere matematic, absolut tot ce se întâmplă e lipsit de sens și, mai mult, rezolvarea gravelor dezechilibre acumulate se va lăsa cu consecințe infinit mai grave decât ceea ce am văzut în 1929. Există însă o explicație: dorința SUA de a rămâne vioara întâi a economiei și politicii mondiale. În spatele peticelilor grosolane făcute stă dorința de a bloca ascensiunea Chinei. Așa cum în anii 80 SUA au blocat ascensiunea Japoniei, la fel s-a dorit să se procedeze acum cu China. Oarecum, strategia a fost similară. Și, culmea, în ceea ce privește supraevaluarea imobiliară, chinezii păreau a fi picat în aceeași capcană întinsă Japoniei. Doar că s-a omis un element, anume că din punct de vedere politico-economic China nu este subordonata SUA, așa cum e Japonia. 

Între o țară aflată sub un regim de ocupație - așa cum e Japonia - și o țară independentă precum China diferențele sunt imense. De aceea oficialii americani urlă spre China și, constatându-și impotența, pornesc războaie economice stupide. Dacă stratagema Japonia le-ar fi reușit, acum Banca Chinei ar fi fost aliata FED-ului în peticirea gravelor dezechilibre economice acumulate. Doar că rezultatele sunt diferite. Mai mult, există riscul acum al unei externalizări a problemelor economice ale Chinei, care, venind la pachet cu cele nerezolvate ale Occidentului, să conducă la un tsunami cum n-am mai văzut.

Îmi place când idioții utili ai Occidentului cântă prohodul Chinei, fără să înțeleagă că o prăbușire economică a Chinei ar crea un val atât de uriaș încât efectiv ar duce în beznă întreaga economie mondială. Culmea, pentru China, în acest moment, cel mai simplu joc strategic ar fi acela de a „capitula”. Pare paradoxal, dar explicația e simplă: capitularea necesită o salvare, iar pachetul de salvare în cazul Chinei ar fi unul gigantic. Deblocarea unei asemenea sume via FMI ar rezulta, în momentul imediat următor, într-o „mega-hiper-inflație”. Doar că un asemenea comportament nu-i este specific Chinei. N-are de ce să se prefacă moartă deoarece astfel i-ar scădea prestigiul internațional. De aceea strategia pe care o adoptă este una specifică: mai precis, pune în practică ideea "wu wei" (無為), care se traduce prin „a nu acționa”, „a lăsa lucrurile să se întâmple”. Plastic e ilustrată de proverbul conform căruia, „dacă ai suficientă răbdare, vei vedea cadavrul dușmanului tău plutind pe apă”. 

Ceea ce face China acum - și, într-o oarecare măsură, inclusiv Rusia - este jocul de așteptare. Cei mai bine de patruzeci de ani de la ultima corecție rezultată din închiderea unui ciclu credit-business s-a petrecut în urmă cu mai bine de 40 de ani. Avem așadar 40 de ani de dezechilibre acumulate cu toptanul care trebuie rezolvate cumva. Iar de rezolvat nu pot fi rezolvate decât printr-o capitulare totală a SUA. Cu toate că va fi o cădere zgomotoasă, va veni la pachet cu distrugerea întregii infrastructuri a dolarului și crearea unui sistem descentralizat al schimburilor, sistem care este forțat în prezent de Rusia. 

Recenta întâlnire de la Moscova a miniștrilor de Finanțe din zona BRICS, a statutat necesitatea dezvoltării sistemului de plăți inter-BRICS, fapt care va accelera acutizarea dezechilibrelor acumulate de către economia occidentală. Sunt, totuși, patruzeci de ani de dezechilibre care-au fost acoperite prost și care acum stau să explodeze. Situația se cunoaște în detaliu, doar că nimeni din politica occidentală nu vrea s-o recunoască. Însă realitatea e singura care rezolvă astfel de dezechilibre întrucât, ciocnindu-te de realitate e mai grav decât atunci când, accelerând aiurea vehiculul în care te afli, speri să treci nevătămat printr-un zid de beton.

Nu mai întind acum discuția, preferând să vă las să meditați singuri la stadiul în care ne aflăm. Cert este că, indiferent cum va fi tranșat meciul dintre marile puteri, la nivelul omului simplu va fi prăpăd.

19 comentarii:

  1. Dacă nu pica comunismul , atunci în anii 90 ,,vestul cilivilizat" , intra în colaps . Și părerea mea , că atunci de aia a ,,căzut" comunismul , ca să salveze lumea de la un dezastru major . Sigur ar fi izbucnit atunci un conflict major , dar la cît de ,,deștepți" sunt , au mai amînat inevitabilul o vreme . Ptr că nu și-au schimbat ideile consumeriste și au mers în aceeași direcție . Fără pic de schimbare . Lăcomia . Lăcomia cind a , sau va , deveni deșteaptă ? Evăr .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. O recunosc chiar ei. Cu jaful facut in Europa de Est si-au salvat economia si si-au amanat pentru 34 de ani dezastrul. Sunt iar in colaps dar de aceasta data nu au scapare.

      Ștergere
  2. Criza economică actuală este accentuată de criza demografică din Țările Occidentale.

    Probabil că se va accelera ritmul tiparniței, adică se va merge pe hiperinflație! Operațiunea va fi mascată cu un război sau cu un alt eveniment global major.

    RăspundețiȘtergere
  3. “Not to touch the earth. Not to see the sun. Nothing left to do, but run, run, run…” - The Doors

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha, intervenții ale Băncii Centrale sau ale Băncilor "Naționale"! Cine le deține, cum de sunt "centrale" şi intervin pentru a salva tocmai băncile pe banii populimii? Hai că te-ai apropiat de adevăr. Kakaia economie liberă, de piață liberă care se autoreglează?

    RăspundețiȘtergere
  5. Recenzie muzicală
    Molly Nilsson creează cântece pop care spun adevăruri nepopulare
    de Chris Richards (WAPO_20240930)
    Indiferent dacă ai considerat că a fost vara lui Charli XCX, Chappell Roan, Sabrina Carpenter, Taylor Swift, Billie Eilish, Dua Lipa, Camila Cabello sau a vreunei alte vedete pop, vorbind din punct de vedere astrologic, vara s-a terminat. Dar înainte de a ne avânta în asprimile toamnei pline de tensiuni electorale și aromă de dovleac, să luăm un moment pentru a recunoaște că cel mai subapreciat album pop al verii nu a venit, de fapt, dintr-un univers paralel. „Un-American Activities”, cel mai recent album al outsider-ului suedez Molly Nilsson, nu sună la fel de curat sau de ambițios precum muzica pop care domină topul Billboard Hot 100, dar este ancorat ferm în realitate. În loc să se prefacă a fi o rebelă, o prințesă, o poetă torturată sau ceva mai rău, Nilsson cântă despre McCarthyism și ecourile sale umede din secolul XXI, însoțită de sunete sintetizate din amurgul Războiului Rece. Este 1989, versiunea lui Molly.
    Nilsson este o veterană. Acesta este al 11-lea album auto-lansat în 16 ani, dar este diferit de celelalte. În loc să-l producă în dormitorul ei din Berlin, Nilsson a scris și înregistrat „Un-American Activities” în fosta casă din Los Angeles a scriitorului și activistului Lion Feuchtwanger și a soției sale, Marta, care au fugit din Germania nazistă doar pentru a se confrunta cu persecuția în Statele Unite în timpul celei de-a doua mari temeri roșii a lui Joseph McCarthy. Idei grele, melodii ușoare: aceasta este abordarea aici. Angajamentul lui Nilsson față de contrast i-a permis deja să compună, cu ușurință, cântece despre durerea preistorică („Dinosaur Tears”, de pe albumul ei din 2008, „These Things Take Time”), paranoia apocalipsei („Hiroshima Street”, de pe albumul din 2011, „History”) și multe altele.
    Acum, ea cântă despre istorie în straturi, fie că aceasta datează de 90 de ani, fie de 10 minute. Muzical, „The Communist Party” este modelată vag după ritmul strălucitor al hitului „Vogue” din 1990 al Madonnei (o mișcare pe care atât Beyoncé, cât și Ariana Grande au încercat-o recent), dar versurile sale sunt preluate direct din broșura anticomunistă „100 Things You Should Know About Communism in the U.S.A.” În „Palestine (Somewhere Over the Rainbow)”, Nilsson cântă fraze melodice plate despre hărți cu „granițe solide” și „linii întrerupte”, întrebând: „Unde este Kansas City? Unde este Palestina?” În „Jackboots Return”, ea ne avertizează despre „cea mai mare teamă a istoriei”, strângând o melodie enervantă de carusel printr-un preset ieftin de sintetizator, la fel de lipicios ca fascismul însuși.[...]
    Aceasta este tradiția din care fac parte cântecele lui Nilsson: muzica pop ca spațiu liber pentru a lansa idei nepopulare, nu ca mecanism de a genera bani și faimă. Așa cum spune Nilsson: „Încearcă să nu te îngrijorezi de venituri. Concentrează-te pe rezultate.”
    Această replică vine în timpul vibrației acid-house din „The Beauty of the Duty”, un exercițiu de scriere în jurnal în care cuvintele lui Nilsson se formează încet în gura ei, trăgând probabil după lentoarea stiloului în mână. Este, probabil, al doilea cel mai bun vers de pe acest album. Cel mai bun vine la final, în „Point Doom”, o baladă puternică ce o surprinde pe naratoare mergând acasă de la Biblioteca Memorială Feuchtwanger de la Universitatea din California de Sud, rătăcind prin unele dintre cele mai bogate cartiere din Los Angeles. Dacă poți auzi două cântece în mintea ta în același timp, trupa Missing Persons strigă din fundul creierului tău: „Nimeni nu merge pe jos în L.A.!” Dar Nilsson continuă să se miște. Prin timp, prin spațiu, prin inegalitatea din Los Angeles — sau din orice oraș american. În cele din urmă, aude „splash-ul piscinelor și mingi de tenis din spatele gardurilor” și nu-și mai poate ascunde dezgustul: „Vă blestem pe toți până la pieire.”

    Molly Nilsson - Un-American Activities (2024) (Full Album)

    RăspundețiȘtergere
  6. „deceniul negru” al recesiunii???? |de cand este asta o moda? pe care culmea fiind ceva bun nu este lasata sa se intample?

    Sa ne amintim ce insemna jubileul in toate sistemele economice de pe planeta pamant pana la invazia serpalailor de acum 200 de ani care ne-au nenorocit cu industrializarea lumii asteia ( industria nu era destinata pentru planeta noastra, este o subcultura extraterestra si trebuie eradicata de pe planeta noastra definitiv si irevocabil):

    „Jubileul” este un concept cu origini vechi, în special în tradițiile religioase și culturale, și a avut un rol important în sistemele economice și sociale ale multor civilizații. Un jubileu, în acest context, reprezenta o perioadă periodică de iertare a datoriilor, eliberare a sclavilor și redistribuire a pământurilor, menită să restabilească echilibrul social și economic în societăți marcate de inegalități și acumularea excesivă de bogății de către unii indivizi.

    Jubileul în Vechiul Testament
    Unul dintre cele mai cunoscute exemple de jubileu provine din tradiția iudaică, așa cum este descris în Levitic (Capitolul 25). Legea mozaică prevedea că la fiecare 50 de ani se va ține un „An Jubiliar”, în care:

    Pământurile înstrăinate din cauza datoriilor trebuiau să fie returnate proprietarilor inițiali.
    Sclavii evrei trebuiau să fie eliberați.
    Datoriile trebuiau anulate sau iertate.
    Pământurile trebuiau lăsate să se odihnească (un fel de sabat agricol).
    Scopul principal era acela de a preveni formarea de clase sociale permanent dezavantajate și de a asigura că averea și proprietățile nu se concentrează în mâinile unei elite mici.

    RăspundețiȘtergere
  7. În istoria modernă, economia globală a fost influențată de numeroase inseparabilități financiare sau relații de interdependență care au generat efecte negative neintenționate.
    Germania după Primul Război Mondial (Republica de la Weimar, inflația din anii 1920).
    Zimbabwe în anii 2000, unde tipărirea masivă de bani a dus la o inflație de milioane de procente.
    Venezuela începând cu 2010, unde hiperinflatia a distrus puterea de cumpărare.
    Criza din 2008: Expansiunea creditelor ipotecare riscante în SUA a creat o bulă imobiliară care a declanșat o criză financiară globală când piața s-a prăbușit.
    Marea Depresiune (1929): Expansiunea creditului pentru investiții speculative pe bursă a dus la un colaps major când prețurile acțiunilor au scăzut brusc.
    Criza datoriilor suverane din zona euro (2010-2012): Țări precum Grecia, Irlanda, și Portugalia au acumulat datorii uriașe după criza financiară din 2008 și au intrat în incapacitate de plată.
    Criza datoriilor din America Latină (anii 1980): Țări din regiune s-au îndatorat excesiv în anii ’70, iar când dobânzile au crescut în SUA, au devenit incapabile să-și onoreze obligațiile.
    Japonia și stagnarea economică (anii 1990 - prezent): Banca Japoniei a intervenit masiv în economie după spargerea bulei speculative din anii '90, menținând rate ale dobânzilor aproape de zero. Deși a evitat deflația extremă, Japonia se confruntă cu stagnare economică cronică.
    SUA după 2008: Relaxarea cantitativă implementată de Federal Reserve a împins piețele bursiere la niveluri record, dar a creat și temeri de noi bule speculative în piețele de active.
    Criza asiatică din 1997: A început în Thailanda, dar s-a extins rapid în întreaga regiune, afectând țări precum Indonezia, Coreea de Sud și Malaezia, și chiar a afectat piețele financiare globale.
    Criza financiară din 2008: A început în SUA, dar efectele sale devastatoare au lovit Europa, Asia și restul lumii, declanșând recesiuni globale.
    Creșterea inegalității în SUA și în alte economii dezvoltate începând cu anii 1980, unde salariile clasei de mijloc au stagnat în timp ce veniturile celor din vârful piramidei au crescut rapid.
    Pe măsură ce instituțiile financiare dezvoltă sisteme complexe de investiții (derivate financiare, hedge funds etc.), riscurile devin mai greu de monitorizat, iar colapsul unei singure părți poate declanșa o criză globală. Exemplu: Criza din 2008 a fost amplificată de riscurile ascunse în derivatelor ipotecare și în instituții financiare „umbră”, precum Lehman Brothers, care nu erau reglementate adecvat.
    Țările care au deficit comercial cronic (importă mai mult decât exportă) depind de fluxurile de capital pentru a susține dezechilibrul. În timp, acest lucru devine nesustenabil. Exemplu: Statele Unite mențin un deficit comercial ridicat, importând bunuri din economii cu costuri mai mici de producție, cum ar fi China. Acest dezechilibru a condus la o acumulare de datorii externe și la tensiuni comerciale.

    România se confruntă cu un deficit comercial cronic, adică importă mai mult decât exportă, și această problemă s-a accentuat în ultimii ani.

    RăspundețiȘtergere

  8. 1.România importă masiv bunuri de consum, energie și echipamente industriale, dar exportă în principal produse cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi materii prime sau produse semifabricate.
    Deficitul comercial cronic al României este cauzat de lipsa unei industrii interne capabile să producă suficient bunuri complexe și competitive pe piața globală. Deși România exportă bunuri (de exemplu, piese auto sau textile), multe dintre ele fac parte din lanțuri de producție regionale, fără a fi produse finite cu valoare ridicată.| UE nu ne lasa sa producem valoare ridicată. Sunt blocate toate aceste proiecte. Daca produci ceva valoros te va vizita un securist coporatist ca faci concurenta la corporatia XYZ si trebuie sa fi anihilat.

    2.România a fost cândva un exportator net de energie, însă în ultimele decenii a devenit din ce în ce mai dependentă de importuri de energie (în special gaze și petrol). | UE foloseste un proxy Austria pentru a cumpara petrolul romanesc si apoi a il vinde inapoi |Romaniei. Cat timp mai dureaza farsa asta? Parca in UE nu se tine cont de granite? Sau granitele sunt doar pentru oi?

    3.România suferă de o colectare slabă a veniturilor bugetare, ceea ce face dificilă susținerea unor investiții publice majore.| Corporatiile straine nu detin obligatia sa-si achite taxele la statul roman. Singura firma care nu face evaziune fiscala este firma CONTINENTAL, aia cu cauciucurile. Cand te uiti cat profit declara te sperii deoarece toti ceilalti declara pierdere sau 3 lei profit.

    4.România suferă de un exod masiv al forței de muncă, în special a tinerilor și a specialiștilor, care preferă să migreze în alte țări UE unde salariile și condițiile de muncă sunt mai bune.

    5.Companiile străine, în special din sectorul auto, tehnologic și industrial, au fost motorul principal al exporturilor României. | UE nu lasa firmele romanesti sa exporte ci le-au facut la toti patroni romani dosare penale prin protocoalele sri, iar securistii au copiat acele afaceri ca si cum fac chinezii si le-au furat.

    6.România are un grad redus de competitivitate și inovare în comparație cu economiile mai dezvoltate. Deși există potențial în domenii precum IT și outsourcing, multe sectoare tradiționale, cum ar fi agricultura sau industria prelucrătoare, sunt subdezvoltate și ineficiente.

    7.Deficitul comercial este accentuat în special de importurile mari de bunuri de consum și tehnologie din alte state europene (de exemplu, mașini, echipamente electronice), pe care România nu le produce la fel de competitiv.

    8. CONCLUZIE: Fără apartenența la Uniunea Europeană, economia României ar avea o infrastructură mai dezvoltată, o competitivitate mai buna, independență de energie și investiții străine, și lipsa exodului forței de muncă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident ! Salariile si pensiile ar fi cel putin duble daca nu ne-ar.mai jefui si distruge ocupantul strain "strategic" si slugile lui din UE.

      Ștergere
    2. La punctul 5: Ce fac securistii după ce au copiat activitatea firmelor ai căror patroni le-au făcut dosare si le-au închis activitatea dacă nu pot să exporte? Cu alte cuvinte, ce rost are să copii o activitate productivă în România dacă nu poți exporta?

      Ștergere
  9. @Anonim14 octombrie 2024 la 07:49

    Realitatea ne arata ca nu este nicio criza demografica in tarile occidentale, ci un surplus de populatie neproductiva, deci inutila, din cauza ca prin dezvoltarea si modernizarea tehnologiiilor de varf, s-a ajuns la linii automate de productie, care inlocuiesc munca a milioane de muncitori, de care astazi nimeni din tarile occidentale, nu mai are nevoie.
    Asa ca nu exista nicio criza demografica, ci un mare surplus de consumatori care consuma resursele naturale care deja apartin marilor stapani ai lumii si care isi simt priclitate viitorul din cauza acestor miliarde de consumeristi care ca lacustele consuma totul.
    Astfel, sub ochii nostrii se desfasoara o operatiune de reducere radicala a populatiei intregii planete, oameni care trebuie sa fie lichidati fie prin virusi ucigasi, fie prin vaxinuri si mai ucigase, sau prin marele razboi mondial ajuns la repriza a 3-a, astfel ca la sfarsitul "operatiunii" populatia planetei sa nu depaseasca 500 de milioane de oameni, conform celor 10 porunci ale masoneriei, legi sculptate in piatra pe monumentul masoneriei numit Georgia Guidestone.
    Iar faptul ca Scholz, cancelarul unei Germanii aflata intr-o recesiune economica, de fapt intr-o cadere libera, acest escroc politic a anuntat public ca Germania este in criza de muncitori, deci este deschisa in continuare pentru acceptatarea de emigranti, asta desi zilnic isi pierd locurile de munca zeci de mii de angajati germani.
    Aceasta este o actiune politica bazata pe dezinformarea populatiei, dar este conforma cu planul de globalizare al marilor bancsteri din mafia financiara suprastatala, cei care doresc sa creeze haosul generalizat, ca apoi sa reimpuna ordinea prin tiranie fascista, ordine care este comunismul miliardarior, botezat in Noua Ordine Mondiala
    Asa ca unde este criza demografica de care vorbiti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Robert, populația lumii nu a depășit niciodată 500 de milioane de oameni.
      Restul nu sunt oameni.
      Sunt NPC-uri. Nu sunt oameni reali. Ei trăiesc pe automat. Nu ai văzut videoclip unde dispar oamenii instant pe camere de supraveghere?
      In România chiar suntem mulți oameni dar în celelalte țări majoritatea sunt NPC, nu sunt oameni.
      In Gaza sunt oameni. In Israel sunt peste 80% niște NPC. Nu au conștiință de om, sunt toți teleghidați prin telepatie cuantică și oamenii normali dirijați prin propagandă.

      Nu există 8 miliarde de oameni pe planeta, e o minciună ca și ăia cu planeta noastră e rotundă sau că Venus nu e locuit. Toate planetele au holograma și vedem ce vor ei. Și noi avem hologramă și mulți acuză că de mai multe ori luna răsare la apus că o fi uitat sa schimbe holograma. Dar depinde unde trăiești, că în Rusia și China in acele zile luna a răsărit corect.
      Cum dovedești că există 8 miliarde? De oameni.
      Cum dovedești că există 18 milioane de români cu drept de vot?
      Și asta e o minciună.
      Singura dată când cineva a spus o informație adevărata despre români a fost în 2016 când au zis că 9.700.000 de români sunt plecați în afara țării.
      Deci de la 21 milioane cu 10 milioane plecate, ar trebui sa fie in țară cam 11 milioane de români, din care 30% ar fi copiii și bătrânii.
      Daca iei la puricat voturile am descoperi adevărurile.
      Dar face cineva măcar atâta să știm câți suntem? Și de ce tot votează morții.
      Nimeni, niciodată. De ce?

      Ștergere
  10. Eram adolescent cand am inceput sa fiu atent la cresterile economice anuale anuntate de China. Procente minime in jurul valorilor de 4 - 5 % (anuntate timp zeci de ani), pe cele maxime nu le mai tin minte... Logica spune ca aceste cresteri nu pot fi mentinute la infinit... si asa e o performanta uluitoare ca s-au realizat zeci si zeci de ani...... Mereu ma intrebam ce va fi cand va intra si China in recesiune, sau va avea crestere zero (sa nu-l uitam pe inventatorul expresiei "crestere economica negativa, Stolojan), acum insa parca nu-mi mai doresc sa vad, desigur e din cauza batranetii ....

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciclul credit-bussiness

    Cred că cel mai edificatoare este următoarea știre pentru acest ciclu:

    Multe, multe companii germane dau faliment, iar porțile afacerilor și magazinelor se închid pentru totdeauna. În total, în 2024 sunt așteptate circa 20 de mii de falimente, potrivit Gazeta.

    Aceste informații sunt furnizate de Camera Germană de Comerț și Industrie, care a analizat informațiile catastrofale furnizate de Oficiul Federal de Statistică.

    „Porțile fabricilor și magazinele se închid pentru totdeauna. Doi ani de declin economic lasă urme din ce în ce mai profunde asupra economiei germane. Camera se așteaptă ca anul acesta să fie peste 20 de mii de falimente ale întreprinderilor. - expert confirmat pe întreprinderile mici și mijlocii al Camerei Germane de Comerț și Industrie Mark Evers .

    Potrivit datelor preliminare ale Oficiului Federal de Statistică (Destatis), numărul falimentelor companiilor în iulie 2024 a crescut cu 22,1% de la an la an. Instanțele de district germane au raportat 1.937 de dosare de faliment, cu creanțe ale creditorilor evaluate la aproximativ 3,2 miliarde de euro.

    Potrivit Destatis, cel mai mare numar de faliment au loc in sectorul transporturilor si depozitare, industria constructiilor, agentiile de munca temporara si afacerile hoteliere.


    https://eadaily.com/ru/news/2024/10/14/i-eto-eshche-ne-razgar-krizisa-v-2024-godu-v-germanii-zakroyutsya-20-tysyach-predpriyatiy

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar filme cu oameni săraci care pornesc de jos aveți?

    https://www.instagram.com/reel/DAtZ_85tRw3/?igsh=MXJ1NndwcXJwcnNsdA==

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alea sunt doar fantezii romantice.
      Omul sărac se opreste din avântul creativ când rămâne rapid fără bani.

      ACOLO SE TERMINA POVESTEA SARACULUI CARE PORNESTE DE JOS.

      Ștergere
  13. "Noii lideri occidentali, însă, sunt notoriu globalişti treziţi, demonstrând înclinaţii din ce în ce mai cristofobe. Și asta tocmai în momentul în care Rusia s-a angajat hotărât într-o nouă fază de restaurare mândră a bogatelor sale valori și tradiții ortodoxe. Se poate spune că un lider occidental ar putea duce o dezbatere intelectuală cu omologul său marxist sovietic, dar pare pur și simplu imposibil pentru actualii lideri occidentali „treziți” să facă acest lucru cu o contrapartidă naționalistă ortodoxă rusă."

    https://caldronpool.com/is-russophobia-justified/

    In sfârșit un articol excelent despre greșeala stupidă a occidentului.
    Da, e adevărat, Occidentul se poate lupta cu Comuniștii Sovietici și să îi învingă, dar niciodată nu pot învinge Creștinismul Ortodox.

    Și aici adaug eu că asta au făcut cu creștinismul Catolic, l-au învins. De aceea bisericile lor sunt goale, fac cârciumi in biserica.

    Occidentul nu poate înțelege ortodoxia.
    De ce?
    Deoarece Occidentul și-a creat o pânză de păianjen intelectuală țesută cu zeci de minciuni, minciuni care duc către toate fenomenele dubioase din Vest. De exemplu, mișcarea BLM nu poate exista într-o țară ortodoxă ca gândire. Dar e posibilă în Occidentul Colectiv. Și unde dai și unde crapă?
    Păi acum mișcarea BLM a fost preluată de Caraibe și alte țări care cer reparatii istorice pentru colonialism. Și cum e rost de bani au sărit și țările din Asia și Africa la gâtul Marii britanii să ceară și ei reparații.
    Păi bine ba gujbenilor, atunci de ce facem război în Ucraina? De ce nu se cer reparații?
    Sau de ce cer reparații Caraibe? De ce nu fac război cu Marea Britanie, sigur ii ajută și Africa și Asia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Istoric vorbind SUA și Rusia sunt prieteni spre deosebire de Marea Britanie și Rusia care sunt dușmani.
    Dar în 2014 SUA și Rusia au devenit dușmani.
    De ce?
    Aflați în articolul despre rusofobie:

    https://caldronpool.com/is-russophobia-justified/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)