sâmbătă, 19 octombrie 2024

Cu Lee in Virginia


Istoria are multe fețe, strălucește în multiple moduri, însă învingătorii lasă să se întrevadă doar zona care le convine. Și aceasta, filtrată, la rândul ei, prin propaganda macabră, menită a-l anihila pe celălalt. De aceea fiecare episod al istoriei oficiale trebuie pus sub semnul întrebării și restudiat pentru a încerca să afli realitatea care se afla în spatele său. Marile revelații ale istoriei vin atunci când începi să studiezi istoria reală a celor înfrânți. Abia atunci evenimentele capătă coerență și poți înțelege cu adevărat ceea ce s-a întâmplat.

Pentru mulți, Războiul Civil American este un subiect bătut în cuie, o luptă dintre „drepții” din nord, contra „brutelor” din sud. O luptă în care, ce să vezi?, binele câștigă. Doar asta se întâmplă întotdeauna la Hollywood, nu-i așa? 

Toate evenimentele acelei perioade au fost consemnate într-un mod extrem de rudimentar, mult prea perfecții dintr-o parte contra mult prea strâmbilor și înapoiaților din cealaltă parte. Pentru orice om care caută o relevanță în toată povestea, istoria sună extrem de disonant. Doar că, prin propaganda exercitată prin intermediul învățământului, astfel de noțiuni ni se fixează de mici, astfel încât să avem certitudini aberante: „Revoluția Franceză a fost, fără doar și poate, un eveniment extraordinar care a eliberat oamenii de sub teroare”, „Războiul de Secesiune a eliberat negrii de crâncena sclavie” s.a.m.d.

În ceea ce privește sclavia, vă voi spune o întâmplare. Mă aflam în Pecos, la un restaurant, împreună cu niște amici. Așteptam să ne vină vestita friptură suculentă și căutam să respirăm aerul calm al Sudului. Singura chestie deranjantă era un ciocan care bătea frenetic un fier, undeva la vreo 50 metri distanță. Privind într-acolo, am văzut un negru care repara ceva la o poartă sau la un gard. Albii își făceau siesta, se opreau în câte-un restaurant, în timp ce bietul negru bătea mecanic la fierul ăla. Atunci, mai în glumă, mai în serios, unul dintre noi a scos întrebarea fundamentală: „Băi, fraților, ce s-a schimbat aici?”. 

M-am bucurat teribil când am aflat că cei de la Contra Mundum au tradus un nou roman de-a lui G.A. Henty, „Cu Lee în Virginia”. Fiind un roman care acoperă Războiul Civil American, l-am prioritizat la lectură tocmai prin prisma celor pe care le știam și le simțisem cumva peste timp. 

E o teribilă relatare a Războiului Civil American, văzută prin ochii unuia din Sud. Fără doar și poate,  talentul de povestitor al lui Henty este desăvârșit, reușind să creeze personaje care-ți relatează lumea lor atât de real încât ai impresia că vezi totul în fața ochilor. Ceea ce m-a impresionat încă de la început a fost zugrăvirea societății Sudului, modul în care decurgea viața de zi cu zi. Sudul era partea așezată a SUA, în timp ce Nordul era societatea haotică, dezordonată, dar revoluționară. Conflictul dintre Nord și Sud nu a fost unul dintre cei care vor să elibereze sclavii și cei care chinuiau oamenii ci, în realitate, unul pentru preluarea puterii absolute. De fapt nu sclavia era problema Nordului, ci oamenii bogați ai Sudului, de care se temeau și pe care-i bănuiau că vor să cucerească puterea. De partea cealaltă, cei din Sud nu doreau decât să fie lăsați în pace. De asemenea, trăiau cu falsa idee că uniunea statelor americane era o asociere libera care, așa cum fusese făcută, putea fi și desfăcută. De aceea, în prima fază șapte state s-au separat, după care încă patru. Însă era o proporție mică față de celelalte douăzeci și trei de state rămase fidele Uniunii.

Era limpede pentru oricine în favoarea cui se va tranșa un asemenea conflict. Să mai adăugăm că Nordul avea sprijinul deplin al Europei și că încă din primele momente ale conflictului au reușit să impună o veritabilă blocadă navală. Oare cât ar putea rezista o forță încropită în viteză de oameni care-și apărau teritoriul? În termenii războiului modern este o situație de mat. Cu toate acestea însă, Războiul de Secesiune a durat mai bine de patru ani, având un număr de 620 000 de soldați uciși, 325 000 de dispăruți, extrem de mulți răniți și un număr necontorizat de civili uciși. Istoria ne spune că la finalul războiului 6% dintre bărbații albi din Nord și 18% dintre cei din Sud au murit. E un mod de manipulare, folosind cifrele care avantajează tabăra câștigătoare. De ce spun asta? Deoarece populația Nordului era de patru ori mai mare decât cea a Sudului, fapt care ne arată că victoria nu a fost una facilă, așa cum pare la prima vedere.

Oricine se întreabă cum e posibil ca o situație atât de dezechilibrată să conducă la un conflict de o asemenea durată și cu atâtea pierderi? Vă mai dau niște cifre la care să vă gândiți: 97% din industria armelor de foc era concentrată în Nord și doar 3% în Sud.  Europenii au jucat cartea Nordului, cu toate că, la un moment dat, intrarea unei forțe europene de partea Sudului ar fi dat peste cap întreg deznodământul. Chiar și așa, Sudul a avut o serie de victorii strălucite, absolut inexplicabile. Și nu mai vorbim că au fost câteva momente în care au fost extrem de aproape de a obține victoria finală. Motiv pentru care întrebările persistă.

Iată aici meritul fenomenal al lui Henty. Dincolo de acțiunea fascinantă a romanului său, acesta reușește să ne arate starea de spirit a oamenilor și pentru ce anume lupta fiecare parte. În timp ce Sudul își apăra acea societate patriarhală, liniștită,  constituită pe valori morale, Nordul venea cu ideologia uniformizatoare, demolatoare, opunând cantitatea calității. Aici, desigur, mulți ar putea spune că n-ai cum să vorbești despre o societate morală în condițiile în care acolo se practica sclavia. Însă, chestiunea despre care istoria tace, dar pe care Henty o spune cât se poate de clar este aceea că „în ansamblu, negrii de pe o moșie bine organizată, cu stăpâni înțelegători, erau probabil o categorie de oameni mai fericiți decât muncitorii de pe orice domeniu din Europa”. Iar acest tip de stăpâni era regula. Existau, desigur și abuzuri, doar că ele erau respinse de societate, așa cum se desprinde limpede și din carte.

Elementul în care strălucește romanul lui Henty este prezentarea personalităților militare ale Sudului, dintre care, desigur, se distinge cea a lui Robert E. Lee. Nu-i oare ciudat că un militar de excepție precum Lee, care se opunea sclaviei, a luptat de partea Sudului? Iată cum începe întreaga propagandă să se prăbușească. De ce ar fi ales un asemenea om să lupte de partea „forțelor răului”? Sunt întrebări legitime cărora istoria nu le răspunde. Mai mult, pentru a-și asigura perpetuarea minciunilor, cărțile oficiale trec superficial peste extraordinara personalitate a lui Lee. Henty are puterea de a descrie nu doar oamenii, dar și conflictele, dând detalii uimitoare, ținându-te cu ochii pironiți în scrierea sa, făcându-te să tremuri de emoție și să retrăiești istoria reală. Și nu-i vorba aici doar despre lupte, ci și despre interacțiunile din societatea Sudului, de traiul firesc al oamenilor într-o lume liniștită, deviată de la destinul său de un progresism absurd care, pe zi ce trece, e din ce în ce mai sufocant. 

Fără doar și poate „Cu Lee în Virginia” este o carte pe care trebuie să o citiți pentru a înțelege o lume iremediabil distrusă, în care existau valori morale și unde viața decurgea mai aproape de firesc. Revenind la experiența mea texană, întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem acum nu este „dacă s-a schimbat ceva?”, ci una mult mai subtilă: oare nu cumva aparenta abolire a sclaviei a fost de fapt o operațiune mascată, menită a ne transforma pe toți în sclavi? Gândiți-vă bine la asta, prin prisma celor pe care le trăiți și a informațiilor abundente pe care le veți citi în romanul lui Henty! Spor la lectură!

P.S. Cartea o puteți găsi pe site-ul Editurii Contramundum. De asemenea, întrucât a trecut cam multișor de când n-am mai prezentat cărțile lor - iar ei n-au stat deloc degeaba! - vă semnalez și apariția altor titluri extrem de valoroase:

  • Drumul spre casă, o superbă antologie a celor mai frumoase povești rusești
  • Prăbușirea parentingului, o carte pe care trebuie să o citească obligatoriu orice părinte și căreia intenționez să-i fac o prezentare mai largă atunci când voi avea răgazul necesar. Până atunci atunci însă nu mă pot abține să nu vă spun că, citind-o, veți înțelege exact motivul pentru care avem atâția copii ratați. Te uiți la ei și nu-i consideri din lumea asta: grași, vulgari, obraznici, fără nimic în cap și fără perspective. De ce? Pentru că, la un moment dat, un virus s-a interpus între părinți și copii, iar acel virus este „parentingul”. Citiți-o și veți înțelege unde greșiți în relația cu copiii! Mai multe într-un articol viitor. 

26 de comentarii:

  1. Sclavagismul este de domeniul trecutului, sunt prea multe cheltuieli care reduc profitul cu "resursa umană". De aceea a fost necesar abolirea sclaviei și crearea clasei proletare care să trăiască în mizerie și cu salariul din care abia ajunge să trăiască de pe o zi pe alta, pentru a fi obligat să muncească în continuare pentru a nu muri de foame.
    Profiturile au crescut, însă nu suficient de mult, de aceea a apărut lupta proletariatului pentru o revoluție internațională.
    Câștigarea luptei împotriva capitalismului a fost un succes care a dus la bunăstarea întregului popor, prin reprezentanții săi.
    Din păcate au fost câțiva tovarăși deviaționisti care au intinat idealul partidului și au adoptat socialismul. Dar lasă, o să fie dezvoltată noua dociletate comunistă multilateral dezvoltată.
    Nu uitați, la vremuri noi, tot noi!
    Get woke, get broke!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sculati voi oropsiti ai vietii… prietenii stiu de ce!

      Ștergere
    2. Circulă un zvon prin tramvai cum că tovarășul Lev Bronstein, auto-poreclit Trotsky, a fost finanțat de marii bancheri de pe strada zidului întru împlinirea Marii Revoluții.

      Cu astfel de lumpenproletari ordinari, care pun botul la orice zvon și care nu au conștiință de clasă și mașină personală nu vom avansa niciodată către idealul comunist...

      Ștergere
  2. Apreciez notele de lectura oferite de domnul Dan, inclusiv cele care se refera la literatura rusa. Doresc sa propun cititorilor acestui blog sa-l citeasca pe Aleksandr Romanovici Beleaev, cel mai bun scriitor rus de literatura science fiction. O parte din cartile lui, traduse in romana, se gasesc gratuit pe internet. Amintesc aici unele titluri: Stapinul lumii, Ariel, Ultimul om din Atlantida, Capul profesorului Dowell, Omul amfibie si altele. Omul amfibie este considerat cel mai valoros roman al lui Aleksandr Beleaev si un film rusesc facut dupa acest roman poate fi gasit pe internet tradus in romana.
    In final va propun un exercitiu de cultura generala. Numiti mai multe personalitati ale culturii ruse. Numiti o (una) personalitate a culturii ukrane, bineinteles sa fie cunoscuta publicului din alte tari.
    Va rog sa nu intelegeti din asta ca as vrea sa-i ridic in slavi pe rusi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..."Amintesc aici unele titluri: Stapinul lumii, Ariel, Ultimul om din Atlantida, Capul profesorului Dowell, Omul amfibie si altele..."

      Doamne, a trecut mai bine de o jumătate de secol de când am citit aceste romane/nuvele, copil fiind...
      Mulțumesc pentru acest moment de nostalgie. :)

      Ștergere
    2. De Gogol ai auzit?

      Ștergere
    3. @ EbenJo19 octombrie 2024 la 19:19
      Ai enumerat din cartea Planeta cubica. Va amintiti de Hiperboloidul inginerului Garin? Noi suntem rusofobi fara a cunoaste nimic din cultura rusa si suntem pentru-ca am fost invinsi de rusi in WW 2 cand ne-am aliat cu nemtii pentru a ne invinge rusii. O facem si astazi cand ne-am aliat cu americanii si o vom incasa din nou. Nemtii si polonezii, vor revansa, nu se potolesc si o vor incasa pe merit. Mai sunt si alti clienti doritori sa invinga Rusia. Vorba tatei: O sa invinga OTAN- ul Rusia atunci cand ii va creste unghie pe capul "bijuteriei de familie".

      Ștergere
  3. „Să mai adăugăm că Nordul avea sprijinul deplin al Europei și că încă din primele momente ale conflictului au reușit să impună o veritabilă blocadă navală.”

    De fapt Marea Britanie și Franța simpatizau cu Sudul. Chiar se punea problema să-și folosească marina de război împotriva Nordului. În sprijinul Nordului a venit Rusia, care a trimis mai multe nave de război, și prin Atlantic, la New York, și prin Pacific, la San Francisco. Misiunea lor era să protejeze porturile Nordului împotriva unui eventual atac britanic sau francez. Până la urmă, britanicii și francezii nu s-au mai băgat, dar dacă nu era forța de descurajare rusească, cine știe ce s-ar fi întâmplat.

    N.B.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Cu Lee în Virginia" .... și cu Maia Sandu în Moldova!

    Sau: cum trebuie declansat corect un Război Civil! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  5. Un război cât o revoluție bolșevici.

    RăspundețiȘtergere
  6. Habar nu am avut despre aceste informații. Mulțumesc mult domnule Dan. Pe zi ce trece știu... că nu știu nimic

    RăspundețiȘtergere
  7. Cică și transnistrenii ar vrea în Ue!
    Dar asteapta sa fie ocupată de rusi, ca să nu intre ca cetățeni de mâna a treia!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mișto articol.
    Acu', n-ai cumva unul și despre răscoala eschimoșilor de la 1540 ?
    Că doar în Palestina sînt uciși copii și oameni nevinovați non-stop, acu-n '24, ard israeliții oameni de vii pe patul de spital, live, dar tu o aburești în pace.
    Și mai vii să vorbești de ,, valori morale " !?
    Ești cumva evreu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt evreu! M-ai nimerit în moalele capului.
      Lăsând gluma de-o parte, cred că am abordat problema genocidului de-acolo. Problema e că nu am suficiente informații DIN Israel, dar am multe din zona araba/persană. Problema cu sursele arabe și persane e că înfloresc destul de mult, astfel încât nu știi bine care-i realitatea. Nu e ca în conflictul ruso-ucrainean, un de am acces la surse din ambele tabere și pot compara foarte ușor astfel încât să știu care e treaba. În Israel, au făcut ăia o liniște de nici musca nu scapă. Mă rog, am ceva în documentare, când o să termin va ieși un material frumos

      Ștergere
    2. Eschimosii nu s-au rasculat si nici nu se vor rascula in veci, deoarece ei chiar sunt oameni liberi.
      Nu-i intereseaza: nici ca sa se angajeze, si nici ca sa angajeze, ca-s oameni seriosi!

      Ștergere
    3. Și ei depind de numărul de reni.
      Fara reni sunt morți.
      Tu ai putea rezista ca eschimos?...cu toată libertatea lui, in frig și în iurta toată viata.

      Ștergere
    4. DD : ,, În Israel, au făcut ăia o liniște de nici musca nu scapă. "
      Musca poate n-a scăpat, dar ELEFANTUL tot a trecut.
      Nu prea e nevoie să cauți nimic. Băieții de la Al Jazeera au căutat cîteva luni bune și au strâns totul într-un documentar 100% din surse israeliene, direct de la botul calului, cum ar zice yankeul.
      Deci nu e nevoie de nici un acces la informații TOP SECRET.
      N-ai nevoie decât de acces la internet și de vreo oră jumătate.

      Ștergere
  9. Ori cum , sclavi am fost , suntem și vom fi . Cînd stăpînii au înțeles că e mai ieftin să îi lași să se ocupe singuri de ,,întreținerea" lor , au abolit sclavia . Dat au avut Mare grijă să rămîi în continuare sclavul lor . Cine are cap și judecă ,va înțelege . Restul , nu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amin? Așa să fie? Să fim sclavi până la ultima generație, iar aceea să nu fie prea departe în viitor? Parcă ne citești din manifestul comunist sau alte lucrări spirituale puternic înrudite. Vezi că ai scris, "stăpân" cu "s" mic. Se poate așa erezie și lipsă de respect?

      Înțelegi că ești sclav, dar nu înțelegi că ești ce ești pentru că accepți să fii. Prin gând, cuvinte și fapte. Docil până la capăt. Până la ultima generație.

      Ștergere
    2. Aha, si daca nu accepți prin gând, cuvinte și fapte, n ai mosteniri de la babaci sau din câștiguri ilicite, cum scapi de spectrul sclaviei? Fugi în pădure la buturuga?
      Punctual te rog, nu generalități dacă se poate...

      Ștergere
    3. Nu are rost . Ptr că nu ai înteles ce am spus . Dacă nu te consideri sclav cinste ție . Dar atît timp cît muncești să îți plătești birurile la stăpînire , ca mîine să o iei de la capăt iar nu știu zău cum nu ești sclav . Dar fiecare cum și cît poate .

      Ștergere
  10. Cat de aiurit poate ajunge un om, ca sa-si doreasca pentru tara lui, sa se integreze intr-o structura aflata deja cu tot corpul in groapa, urmand ca foarte curand sa i fie acoperit si capul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te ai gândit vreodată ca acceptarea întrării in groapa aia ar putea salva omenirea?
      Cei din varf poate nu sunt tâmpiți insa tu noi nu putem accepta ideea renunțării la confort și consum bestial.

      Ștergere
  11. Cateva adevaruri incontestabile:

    1) America (de fapt intregul Occident Colectiv) este in pragul iminent al unui Razboi Civil, deoarece:

    2) societatea occidentala este roasa de puternice contradictii grave, atat in ceea ce priveste interesele ei interne, cat si interesele externe.

    RăspundețiȘtergere
  12. Să trăiți ! Am văzut ieri pe acest canal numit Geopolitică profundă, în Franța o emisiune interesantă.
    În această emisiune moderatorul, care este și patronul canalului cred eu, susține că Ucraina urmează a fii împărțită după conflict.
    Susține de asemenea că părțile din Ucraina, deținute în trecut de România, aparțin Poloniei.
    Cred că dânsul nu este bine informat, deși cred că este de bună credință.
    Menționez faptul că acest canal este popular. Subiectele alese și oamenii invitați de redacție merită tot interesul nostru.
    Am o rugăminte către cei interesați, dacă se poate în comentarii pe acest video, să comentați vă rog cu argumente.
    Eventual poze, care dovedesc faptul că anumite părți din Ucraina de azi au aparținut României, în trecut.
    Vă rog să furnizați cât mai multe informații privind acest subiect, în engleză pentru cei ce nu vorbesc franceză, în comentarii. Emisiunea datează de ieri dacă nu mă înșel. Vă mulțumesc anticipat. Numai bine
    https://www.youtube.com/live/UIGTePT8wII?feature=shared

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)