miercuri, 16 octombrie 2024

Ciclul tehnologic


Mulți au fost impresionați de prezentarea făcută de Musk. Puțini au înțeles însă că grandiosul spectacol a avut ca țintă menținerea cotațiilor bursiere a firmelor sale listate. De asemenea, un element pe care nu l-au luat mulți în considerare este că Musk tot vorbește despre viitor de când a intrat în vizorul public. Mai mereu proiectează succesul în viitor. Doar că tot ceea ce a prezentat a fost ... tehnologia trecutului căreia i s-a mai făcut o iterație pentru a-și lustrui spectacolul.  

Și uite-așa intrăm abrupt în discuția de azi. De fapt care-i subiectul? Îl spun din titlul, anume un nou ciclu care se coace în această perioadă. Ciclul tehnologic este, în sine, atât un ciclu foarte lung cât și lung, mediu și scurt. Fiecare ciclu major tehnologic are sub-cicluri care-i definesc evoluția, iar fiecare sub-ciclu are alte cicluri interne. O să exemplific cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 300 de ani, perioadă pe care eu o numesc „ciclul industrial”. În cadrul acestui ciclu început în secolul al XVIII-lea, avem trei sub-cicluri: „aburul” în secolul al XVIII-lea, „electricitatea” în secolul al XIX-lea și „tehnologia informației” în secolul XX. Desigur, sub-ciclurile descrise nu se încadrează perfect în secolele cărora le aparțin. De exemplu, ciclul electricității se încheie undeva aproape de jumătatea secolului XX. Fac precizarea pentru a nu stârni critici din partea cârcotașilor. 

Anterior ciclului industrial, am avut tot pe o întindere de trei secole „ciclul mercantilității”, definit tehnologic de îmbunătățirea mijloacelor de transport și „tehnologizarea” comerțului, iar anterior acestuia, tot pe vreo 3 secole, am avut un ciclu agricol. Anterior acestuia am avut un ciclu al construcțiilor care, de asemena, s-a întins pe 300 de ani. Cu alte cuvinte, cam, la trei secole avem o schimbare majoră de paradigmă care vine la pachet cu înlocuirea întregului univers tehnologic. 

Revenind la prezent și la prezentarea lui Musk, ceea ce trebuie să realizăm e că ceea ce trăim acum este apogeul sub-ciclului „IT”, ultimul sub-ciclu al „ciclului industrial”. Robotul este un concept care-și are rădăcinile în secolul XIX și care a fost teoretizat mai adânc în anii 60. Inteligența artificială o regăsim, în stadiile sale primare, în materialele „Grupului Cibernetic” din anii 50. Studiile aprofundate și teoretizarea completă a domeniului o vom avea prin anii 80, iar primele aplicații notabile - OCR-ul de exemplu - încep să apară plenar prin anii 90. Ceea ce vedem acum în AI nu e o revoluție, ci o evoluție tehnologică posibilă ca efect al creșterii puterii de calcul, care face posibilă trecerea de la teorie la practică. 

V-am prezentat tabloul atât panoramat istoric, dar și focalizat pe epoca noastră, pentru a se înțelege un element banal: ciclul acesta se termină, e pe drumul spre epuizare! Când mă mai întâlnesc cu unul și cu altul care-mi explică  doct ce „de viitor” e domeniul AI, aproape că mă pufnește râsul. Nu pentru că aș crede că AI-ul n-ar avea loc în viitorul apropiat, ci pentru că sunt conștient că următorul ciclu tehnologic ne va aduce ceva atât de nou încât tot ceea ce avem noi acum va părea desuet. Mă rog, cel puțin așa cred văzând cum se așează treburile. 

Actualul salt tehnologic este unul care și-a epuizat vigoarea. Cum ne dăm seama dacă afirmația anterioară este adevărată sau falsă? Există un criteriu care nu dă greș niciodată: atâta timp cât tehnologia dominantă creează diferențe decisive între jucătorii de pe scena mondială, putem spune că aceasta are vigoare. Gândiți-vă la dezvoltarea IT-ului. În realitate a existat o singură putere: SUA. Atâția ani la rând salturile tehnologice au fost făcute în SUA, tot ceea ce s-a inventat s-a făcut acolo. În comunicațiile electronice la fel. Internetul a fost proiect militar aruncat pe piață pentru supraveghere și control. Telefonia mobilă la fel: SUA a fost inventatorul conceptului. 

Ce vedem în ultima perioadă? O democratizare a domeniului. Voi începe demonstrația cu Rusia. La începutul conflictului din Ucraina, Rusia era subdezvoltată din punct de vedere al microelectronicii, fiind aproape total dependentă de Occident. În momentul în care Occidentul i-a blocat accesul la tehnologii, se credea că Rusia se va prăbuși zgomotos. Și, iată, nu s-a prăbușit! De fapt, s-a obținut contrariul, dezvoltându-și extrem de puternic domeniul tehnologic. Am dat mai multe exemple în trecut despre rezultatele spectaculoase obținute din înlocuirile de software occidental cu cel rusesc. Oracle a fost înlocuit cu PostgresPRO, o bază de date care, după modificări importante de design, chiar a reușit să preia ultra-eficient volume imense de date gestionate de Oracle în Rusia. Active Directory al Microsoft, de altfel una dintre soluțiile bune ale Microsoft, a fost înlocuită de MultiDirectory de la MultiFactor, o firmă necunoscută până acum, care a făcut posibilă înlocuirea soluției de la Microsoft cu una, culmea, mult mai fiabilă și mai ușor de utilizat. Nu insist, dar administratorii de sistem ar face bine să dea un ochi pe specificațiile MultiDirectory. Garantez că vor avea surprize, în special în ceea ce privește gestionarea automată a userilor și sistemelor, integrarea sistemelor Linux s.a.m.d. Din punct de vedere al producției hardware, Rusia era cumva în preistoria IT. Chiar și așa, într-un timp record a reușit să-și pună pe picioare o producție internă de componente de bază, dar și de vârf. Au reușit să-și dezvolte intern echipamente periferice 100% proprii(imprimante, scannere etc), au soluții de proiectare și integrare hardware. Totul pare a se mișca încet, dar, în realitate, e teribil de repede deoarece dezvoltarea se face strict pe baza tehnologiilor pe care le controlează. Și, cu toate că pare rămasă în urmă, Rusia e în avangarda cercetării în domenii de vârf, precum computerul cuantic sau AI. 

Dacă Rusia încă pare rămasă în urmă, ce spuneți despre China? În domeniul AI, numărul unu mondial este China, nu SUA. Știu, mulți vor spune că aberez, însă ar face bine ca,  înainte de a vorbi, să se uite pe numărul de articole științifice de specialitate și pe numărul patentelor. În domeniul hardware, China chiar face pași gigantici după ce SUA i-a interzis accesul pe piața tehnologică. 

Oricum ați privi lucrurile și oricât de subiectivi ați fi, nu puteți să nu observați că IT-ul este în realitate total democratizat. Nu mai există tehnologii disruptive care să-i lase pe unii în urmă. Cu toate că se face caz de „Generative AI” și de întreaga gamă de produse care acum au format o bulă bursieră, în realitate produse similare au și chinezii și rușii. Mai mult, rușii au fost primii care au integrat algoritmi AI în echipamentele militare proprii, care sunt acum testate live în Ucraina. Mai vedeți acum diferențe precum cea dintre conchistadori și nativii Americilor? Desigur, nu. În realitate ne situăm într-o egalitate tehnologică, iar asta ne arată că valul tehnologic se apropie de epuizare. 

Suntem acum așadar în ultimul ciclu al ultimului sub-ciclu al ciclului lung industrial. În ciuda faptului că ni se propovăduiește „Revoluția Ai”, aceasta nu este nimic altceva decât o iterație tehnologică, bazată pe tehnologiile deja existente. Așadar nu o revoluție, ci o evoluție. De asemenea, tehnologia este suficient de „democratizată” pentru a nu mai oferi avantaje de necontestat unei părți. Inclusiv din punct de vedere militar treburile stau similar: avioane invizibile, bombe atomice, tancuri și rachete au toți. Unde-i avantajul? Internetul și comunicațiile sunt similare. Starlink-ul lui Elon Musk va avea în aproximativ 6 luni doi competitori serioși: rușii și chinezii, fiecare având propriul proiect de dezvoltare a comunicațiilor prin sateliți de joasă altitudine(sper să mai avem posibilitatea să admirăm cerul!). 

S-a vorbit foarte mult de așa-zisa „Revoluție Verde” sau de noi surse de energie. Vax! De fapt e o tentativă de a mai normaliza ceva, însă totul se transformă într-o fundătură. Prețurile energiei verzi sunt în continuare imense, iar eliminarea subvenționării ar scoate-o din joc. Mai mult, tehnologia în sine este extrem de poluantă. La fel ca și tehnologia mașinilor electrice. De fapt, dacă e să vorbim cu adevărat despre o revoluție, atunci aceea este cea a plasticului. Producem o cantitate imensă de deșeuri de plastic. Uniunea Europeană se laudă cu programul său de „economie circulară” care, în realitate, a transformat contribuabilii în gunoieri pe banii lor. Lăsând criticile de-o parte, constatăm că inclusiv cu această forțare teribilă abia s-a ajuns la o rată de 70% a reciclărilor de PET-uri. Asta însă cu un efort imens din partea tuturor celor aflați pe flux. Însă, dincolo de tonul triumfător al UE sau al autohtonilor de la Returo, uităm elefantul scăpat în magazinul de porțelan: PET-urile reprezintă aproximativ 4% din totalul deșeurilor de plastic. Acestea au intrat în atenția publică doar pentru că sunt vizibile, însă realitatea este că întreaga flexare a mușchilor cu „economia circulară” e o chestiune infimă, bună doar ca furaj pentru cretini.

Ceea ce am vrut să arăt în episodul de față este că, iată, mai avem un ciclu istoric al cărui apus pică fiox în această perioadă, iar „noile revoluții” sunt, în cel mai bun, caz niște iterații făcute pe osatura sistemului existent, ajuns practic la capătul puterilor. Disperarea tuturor de a prinde „viitorul val tehnologic” a umflat bula bursieră care, după cum vedem, nu mai are absolut nicio legătură cu minima logică. 

Concluzia e simplă și o vedeți cu ochiul liber. Chiar și tefeliștii încep să spună că „tehnologia e boring” sau că e necesar din când în când un „detox tehnologic”. Sunt semne clare de epuizare. Faptul că încă nu a apărut nicio tehnologie nouă, revoluționară, nu înseamnă sub nicio formă că actuala tehnologie mai are ceva de spus. Există în istorie perioade de „gol tehnologic”, în care nu apare nimic nou și totul merge în derivă sau continuându-se inutil iterațiile pe baza tehnologiei existente. Aceste perioade seci sunt cele premergătoare marilor invenții. De asemenea, poate că există cu adevărat un salt tehnologic aflat în stadiu incipient și pe care momentan nu-l luăm în considerație. Nu sunt puține cazurile istorice în care invenții epocale au fost ignorate prostește. Având în vedere prostia în care ne scăldăm nu m-ar mira ca la un moment dat să constatăm că, din nou, am căzut pradă acestei capcane. 

19 comentarii:

  1. Extraordinar articol.
    Mulțumesc frumos. 😊
    Mă bucur că în sfârșit am ajuns la sfârșitul industrializării benefică doar pentru conchistadorii americani.
    Acum nu mai există amerindieni fără drone și AI care aruncă navele conchistadorilor in aer.
    De ce e supărată rău de tot America și Europa?
    Pentru că nu mai au avantajele de conchistador.
    Ei se credeau superiori după 300 de ani de dominare a jocului mondial.
    Atât de superiori încât nu se mai credeau oameni ci zei.

    Urmează tehnologiile care sunt ascunse și care democratizează tot.
    Există tehnologii care vor prăbuși toate marile concerne farmaceutice făcând toți oamenii sănătoși pentru totdeauna.

    Există tehnologie care va prăbuși pentru totdeauna profitul.

    Ceea ce urmează este trezirea omului muncitor la adevărata sa putere. Și acesta trezit va înlătura definitiv și irevocabil toți Paraziții planetei și ai omului muncitor: bancherii, avocații, politicienii, medicii, soldații, generalii, războinicii etc...

    Nu vom mai avea și nu vor mai exista in următorul ciclu asemenea paraziți ai muncitorimii.

    Dacă e sa evoluăm cu adevărat și nu evoluție falsă care menține paraziți la butoane este tocmai evoluția beneficiarilor muncii.

    De exemplu, paraziții emit bani din cojile de copac către muncitori și jumătate din valoarea lor ne-o ia înapoi.

    Îmi dă salar 5000 de lei taxați din 8000 de lei (hoție) din care apoi plătesc TVA pe tot ce cumpăr.
    Hoție.
    Apoi dau impozit pe casă și mașină cumpărate deja din Banii taxați, adică taxă pe taxă (hoție).
    Și zeci și zeci de altfel de taxe hoațe.
    Apoi vine inflația și mă fură de Valoarea dată de paraziți.

    Următorul ciclu va fi cel financiar și monetar.
    Aici se va da o lupta pe viață și pe moarte cu toți Paraziții planetei.

    De ce e nervoasă lumea pe China?
    Că nu o poți parazita financiar ca pe alți fraieri.
    Dintre toți fraierii din lume România e cea mai fraierită finaciar.
    Dar sistemul lor finaciar va cădea.
    Pentru că următoarea evoluție Este democratizarea banilor și profitului către toți oamenii, nu către o elită bancară parazitară.

    RăspundețiȘtergere
  2. Urmatorul ciclu va fi cel al bio-tehnologiilor. A debutat deja spectaculos cu vaccinul ARNm. Dar asta e doar un pas minor(si posibil si gresit). Bio-tehnologiile vor oferi de la nano-roboti care practic vor eradica bolile, pana la interfete avansate om-masina. Orbii vor putea sa vada. Invalizii vor putea merge. Practic vom deveni cu totii cyborgi intr-o masura mai mare sau mai mica. Cu toate avantajele si provocarile care decurg de aici.

    Dupa ce se va incheia si acest ciclu probabil vom "sparge" tainele universului si in sfarsit vom putea incepe era de cuceriri spatiale. Oamenii vor putea supravietui pe termen lung in spatiu, datorita AI si a bio-tehnologiilor.
    Dar mai e nevoie de ceva. Intelegerea unor concepte ale universului si o revolutie in fizica si matematica. Sau o revolutie "energetica". Ceva care sa ne permita sa calatorim interstelar, dar nu pe combustibilii pe care ii cunoastem acum. Exista niste teorii controversate cu energia punctului zero. Poate va fi asta, poate altceva.

    Va fi minunat.
    Asta daca nu cumva Putin, Trump, Kamala si Ursula ne vor arunca intr-un grav razboi din care, daca vom supravietui ca specie, ne va lua sute de ani sa evoluam din nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ,,Dar mai e nevoie de ceva. Intelegerea unor concepte ale universului si o revolutie in fizica si matematica. Sau o revolutie "energetica". Ceva care sa ne permita sa calatorim interstelar, dar nu pe combustibilii pe care ii cunoastem acum. Exista niste teorii controversate cu energia punctului zero. Poate va fi asta, poate altceva.,, Gasiti aici mai multe informatii despre revolutia asta energetica .https://plasmaromania.ro/urmeaza-un-eveniment-istoric/ Nu este doar o teorie ,oricine poate face acasa daca isi da putin interesul.

      Ștergere
    2. Fara sa incerc sa supăr dar sunt obligat sa o fac. Vreau sa spulber iluziile celor cu spatiul cosmic si cu democratizarea tehnologiei. Avem energie libera gratis de mai bine de 100 de ani dar nu e voie cu ea public ca te scurteaza de cap, cum sa nu mai fi sclav pe plantație la ei. Controlul va fi mentinut pana la capăt indiferent de ce articole bombastice mai cititi pe blogul ăsta. Nu va faceti sperante deșarte ca nimeni nu va va elibera din jug înafara voastră caci tot voi stati cu gatul acolo. Biotehnologiile au fost inventate ca arme bineinteles si evident aia va fi singura lor aplicatie ca altfel nu mai iese profitul. Renuntati la iluzie si veți fi liberi.

      Ștergere
  3. Mulțumesc tare mult fiindcă ai scris articolul despre care chiar ieri te-am rugat să îl faci ! La tot mai multe astfel de articole interesante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai de ce să-mi mulțumești pt. că articolul era în plan, nu l-am scris la rugămintea cuiva! :)

      Ștergere
  4. Adevărul e că acest Musk crede că,daca construiește 10 roboti care se mișcă cu viteza melcului va revoluționa piata muncii și astfel toți "inutilii" vor sta cu 50 de euro pe lună credit social că așa vor bogătanii planetei dar un singur lucru și acela extrem de important este că nu te poți pune cu creația lui Dumnezeu! Roboților sau lui AI poți să îi dai și luna și soarele și stelele că nu vor ajunge niciodată cu toate tehnologiile si descoperirile să înlocuiască nici pe cel mai bătut om în cap din lume fiindca Omul este creația lui Dumnezeu iar roboții sunt creați tot cu ajutorul inteligenței omului ,unde mai pui că nu va putea un robot vreodată să aibă raționalitatea, creativitatea,luciditatea și gândirea unui om . Și pe pariu că ,daca un robot la locul de munca se va strica va face fabrica/instituția prăpăd în jumătate de secundă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da de ce nu dați un pic de credit lui Musk?
      Musk nu e parte a nici unei agende, este așa cum este omul zilelor noastre care va fi menționat de istoria științei.
      Musk se bagă în diverse agende pe care le crede el că ar merita, dar nu e ocultat ca Paris Hilton in petrecerile de mâncat copii a lui Praf.Diddy.

      Ștergere
  5. Indiferent de ce mare invenție va aparea în viitor omul rămâne de baza in toate activitățile desfășurate online/offline așa că nenea Musk sa se scarpine in cap de ciuda că peste 3 ani cel mult roboții lui vor prinde rugina in fabrica Tesla cum au prins rugina și lăudatele mașini electrice tot de el ridicate în slăvi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar despre ciclurile electorale ce poți să ne spui?
    De la Devon Stack:

    Gândurile mele cu privire la situația politică din SUA:

    O criză profundă poate fi singurul catalizator suficient de puternic pentru a împinge albii către o schimbare radicală. Istoria arată că momentele de profundă tulburare și suferință declanșează adesea revoluții și renaștere națională. Exemplele sunt numeroase, iar dacă ne uităm la atitudinile predominante ale albilor din Occident, împreună cu absența oricărei urgențe reale cu privire la situația noastră dificilă, se pare că situația de astăzi nu este diferită.

    Trump, deși este prezentat ca „răul cel mai mic dintre două rele”, este posibil să perpetueze aceleași amenințări existențiale la adresa albilor, dar într-un mod mai subtil și insidios. Abordarea sa nu este de a opri declinul nostru, ci de a-l gestiona cu grijă, permițând continuarea distrugerii culturale și a înlocuirii demografice, toate acestea deghizate sub stindardul primirii de imigranți „noi și îmbunătățiți”. Acești imigranți îmbunătățiți, pe lângă faptul că sunt la fel de străini și diferiți din punct de vedere genetic ca și recolta actuală, reprezintă o amenințare și mai mare la adresa supraviețuirii noastre decât soiul de calitate inferioară. Aceștia din urmă, oricât de dezastruoși ar fi pentru societatea noastră, nu au capacitatea de a acumula bogăția și puterea pe care imigranții preferați de Trump le vor acumula în curând, poziționându-i mai eficient pentru scopul lor tacit: înlocuirea albilor.

    Acest proces de înlocuire rebranduită este chiar mai periculos decât agresiunea goală a granițelor deschise, deoarece îi adoarme pe americanii albi în acceptare și complacere. Nu numai că nu abordează problema înlocuirii albilor, dar o accelerează. Liderii care oferă soluții parțiale la o problemă adesea nu au nicio intenție de a rezolva problema, ci doar de a amâna acțiunea suficient de mult pentru a se asigura că o soluție reală nu va fi niciodată pusă în aplicare. Ei ar prefera ca noi să acceptăm pasiv o ștergere lentă și calculată a puterii noastre, a identității noastre și, în cele din urmă, a însăși existenței noastre.

    A face compromisuri în fața unei amenințări existențiale înseamnă a accepta înfrângerea. Schimbările incrementale, în special pe măsură ce numărul nostru scade, nu vor putea niciodată să inverseze daunele cauzate de decenii de imigrație în masă și de un secol de influență evreiască. Oricât de inconfortabil ar părea, există momente în care temeliile pe care se sprijină tot ceea ce este familiar trebuie reconsiderate, iar istoria sugerează că acest tip de schimbări - trecerea de la împăciuire la sfidare - are loc doar atunci când oamenii simt întreaga greutate a tiraniei.
    Dacă vrem să supraviețuim vreodată, albii trebuie să fie dispuși să îndure greutăți imediate de dragul supraviețuirii pe termen lung. Confortul nostru pe termen scurt este mult mai puțin important decât asigurarea unui viitor pentru copiii noștri. Din păcate, mulți se grăbesc să critice eșecurile generațiilor trecute, în timp ce, în același timp, se complac în aceeași lipsă de dorință de a face față realităților dure sau de a amâna gratificarea pentru posteritatea lor.

    Votul pentru Trump recompensează înșelăciunea, eșecul și fraternizarea cu dușmanii noștri. Sprijinul puternic pe care l-a primit din partea puterii jidovești, combinat cu retorica sa nesinceră din trecut și cu dosarul său abisal, fie din răutate, fie din incompetență, sugerează că, chiar dacă Trump face ceva bun pe termen scurt, el va consolida, în cele din urmă, chiar sistemul care ne subminează supraviețuirea, oferind în același timp iluzia necesară pentru a-l menține în funcțiune.
    Toate acestea par oarecum academice. Trump pare să fi fost deja ales să ne conducă spre declin, iar mulți par perfect mulțumiți să îl urmeze acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Referitor la inflație ca să aveți idee ce înseamnă inflația să ne imaginăm că în loc că valoarea banilor să scadă ar scădea mărimea produselor și am bea cafeaua așa:

    https://www.instagram.com/reel/DBMBj21O6UX/?igsh=Z3hjbGZzdmw2MXh2

    RăspundețiȘtergere
  8. Noul ciclu va aduce tehnologia veche a sunetelor cu care se construiau piramidele.
    Prima aplicație practică este vindecarea de cancer a întregii planete de care toată industria alimentara și farmaceutică trebuiesc acuzate de genocid și băgați toți la bulău:


    https://www.instagram.com/reel/C-Jd80EP6ab/?igsh=MXhoMjgwZGdzMWZxdQ==

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tind sa cred si eu ca tehnologia vibratiilor va fi apogeul total si de acolo nu se va mai putea inainta.
      La inceput a fost cuvantul, adica vibratia.

      Ștergere
  9. Cred că întotdeauna oamenii și-au imaginat viitorul cam ca prezentul, doar ceva mai avansat, mai sofisticat. De exemplu, în „Modern times” („Timpuri noi”), al lui Charlie Chaplin, progresul era văzut ca mașinării din ce în ce mai complicate, cu multe pârghii, leviere, roți dințate, cu muncitori care încă mai lucrau la bandă. Pentru că așa era în 1936.

    N.B.

    https://www.youtube.com/watch?v=6n9ESFJTnHs
    https://www.youtube.com/watch?v=_OKs2MWaBcA

    RăspundețiȘtergere
  10. Faptul că încă nu a apărut nicio tehnologie nouă, revoluționară, înseamnă că totul e foarte bine controlat. Oamenii care au ceva în cap sunt marginalizați.
    În condițiile în care se renunță la fizică și chimie pentru a lasă locul IA, spune multe despre Matrixul în care trăim.

    Oameni fără pregătire în fizică, chimie primesc premiul Nobel. Pentru ce? Pentru a face publicitate inteligenței artificiale. Pentru că asta e Nobelul. O promoție pentru noi domenii de investiții.
    Își retrag banii din bazaconiile lor “științifice” pentru a le investi în alte bazaconii “științifice”. Întregi domenii ale științei vor fi abandonate de azi pe mâine, iar tefeleii, ca niște papagali hipnotizați, vor repeta ce li se va spune în noua lume fantastică cu dragoni și vrăjitori cuantici.

    Până și Stejarul, nominalizat și el pe lista unui Nobel, își ține degetele încrucișate să creadă lumea în șarlataniile sale cu rachete, colonizarea planetei Marte…

    Concluzia e simplă. Trăim un ciclu al ficțiunii, al simulacrului. Următoarele secole vor fi copii fidele ale celor trecute. Mai degrabă vom trăi sfârșitul lumii decât sfârșitul capitalismului.

    RăspundețiȘtergere
  11. Elon Musk, noul Dottore - felcer - Frankenstein! 🤣🤣🤣
    Adevaru' e, că nebunu' e simpatic!
    E posibil, ca pe Musk să-l țină salariații lui în "moarte cerebrală"/semiviață, mai mult decât au fost ținuți iluștri precum:
    V.I. Lenin, Ariel Sharon, Michael Schuhmacher, și Stephen Hawking la un loc! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred că viitorul va fi construit de roboți și imprimante ghidate de un calculator cuantic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna seara!

    Va aduc la cunostinta acest video al unei doamne fost Network Engineer care atrage atentia asupra urmatoarelor:

    https://odysee.com/@Psinergy:a/trim.5E24EB16-A6A0-451E-BF6A-C754EDA4E4DA:a

    - noua doctrina de razboi din SUA (proaspat updatata)
    - Directiva Pentagon 3000.09 privind Lethal Autonomous Weapons Systems.
    - Network Centric Warfare
    - BAN - Body Area Network (!!!!!)

    Vobeati despre viitorul nebanuit al tehnologiei. Nu exista aproape nici o conversatie care sa includa aceste Body Area Networks... Corpurile noastre in cloud si toate functiile corpului usor de modificat dintr-un drop down menu...

    Sigur o sa aflam la un momentdat ca e doar pt paraplegici sau e doar pentru siguranta si sanatatea noastra ca sa se poata interveni la timp si sa se execute modificari wireless in tesuturile noastre in caz de calamitate sau pandemie cand echipele fizice de paramedici nu pot ajuge la noi la timp dar o drona va putea. Drona trimite un semnal catre BAN-ul persoanei si executa modificari in corp.

    Implementation of IoT and Unmanned Aerial Vehicles Based WBAN for healthcare applications
    https://ieeexplore.ieee.org/document/9545052

    FCC gives Medical Body Area Networks a clean bill of health
    https://spectrum.ieee.org/fcc-gives-medical-body-area-networks-clean-bill-of-health

    Beam Steering Technology pe telefonul mobil in 2018
    https://spectrum.ieee.org/a-beam-steering-antenna-for-real-world-mobile-phones

    IoMT Internet of Medical Things - Intra-body communications for nervous system applications: Current technologies and future directions https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389128623001639#fig2

    Human Activity Recognition System
    https://www.researchgate.net/figure/Approaches-Employed-for-Human-Activity-Recognition_fig1_362766871

    Radar micro-Doppler Signature dataset for Human Suspicious Activity Recognition
    https://ieee-dataport.org/documents/diat-%CE%BCradhar-radar-micro-doppler-signature-dataset-human-suspicious-activity-recognition

    Biodigital Convergence
    https://www.iec.ch/blog/standard-journey-biodigital-convergence

    Possible Attacks to Bio-Cyber Interface
    https://www.researchgate.net/figure/Types-of-possible-attacks-for-Bio-Cyber-Interface_fig4_353037619

    Si uite asa, Dorothy nu mai e in Kansas...











    https://odysee.com/@Psinergy:a/trim.5E24EB16-A6A0-451E-BF6A-C754EDA4E4DA:a

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)