sâmbătă, 26 octombrie 2024

Lumea modernă nu va fi pedepsită. E pedeapsa.

În 1913 s-a născut, probabil, cea mai enigmatică personalitate a secolului XX. Aparținea unei familii aristocrate, din vârful societății columbiene. Pleacă în Franța, împreună cu familia unde își începe studiile la un colegiu benedictin. Vacanțele de vară și le petrece în Anglia. Pare o biografie tipică unui aristocrat. Doar că, în adolescență, personajul nostru este lovit de o pneumonie severă, boală deosebit de gravă în acele vremuri, care-l va ține la pat timp de doi ani. Ei bine, în acești doi ani, neputând urma cursurile vreunei instituții, ia lecții particulare. Și, practic, de-aici începe o aventură intelectuală teribilă. Tânărul este atras de cultura clasică, dezvoltându-se în el acel sâmbure al cunoașterii care-i va marca întreaga viață. Perioada franceză i se termină în 1930, când se întoarce în Columbia. Acolo se căsătorește și duce o existență retrasă, împărțindu-și viața între familie și ... biblioteca sa.

Pare o biografie banală, dar n-am spus esențialul. Sunt foarte mulți cei care nu înțeleg aristocrația și, mai ales aristocrații. Oare ce făceau aristocrații toată ziua? Neavând de lucru, probabil se plictiseau teribil, nu-i așa? E o imagine fabricată de marxism, absolut aberantă. În realitate, aristocrații profitau de poziția lor privilegiată pentru a se desăvârși ca oameni. Iar cel despre care vă vorbesc astăzi a fost o culme a desăvârșirii. Una discretă ce-i drept, având o atitudine specifică spiritelor înalte.

Practic toată viața și-a petrecut-o în biblioteca sa care, în final, va ajunge la peste 30 000 de volume. Vă imaginați ce poveste fascinantă? Să stai la „capătul lumii”, într-un castel al cărților, de unde să înțelegi prin lectură tot mecanismul universului acestuia, fiind capabil să pricepi cea mai mare complicație a lumii în care trăim: omul!

Înainte de a vă dezvălui personajul, vă voi mai spune că prima carte i-a fost publicată de către fratele său. Notas I apare în Mexic în 1954. E tipărită în 100 de exemplare, fiind „răspândită” doar în cercul prietenilor familiei, unde este oferită cadou de către autor. Patru ani mai târziu, în 1959, apare la Bogotá Textos I. Desigur, nici prima și nici a doua carte nu vor primi un volum 2. 

Spre sfârșitul anilor 70, putem spune că geniul său explodează. Aceasta deoarece atunci încep să-i apară volumele în care înțelepciunea sa se arată cu adevărat lumii. Doar că nu v-am spus despre cine vorbim și, probabil, curiozitatea vă roade. Așa aș vrea eu să se întâmple, dar sunt conștient că ați studiat coperta care însoțește articolul de față și știți deja că vorbim despre un anume Nicolás Gómez Dávila. E drept, e probabil cvasi-necunoscut în spațiul nostru cultural, cu toate că, în urmă cu ceva timp, i-a fost tradusă o carte, care ar fi trebuit să producă o furtună. Din păcate a fost doar o apariție discretă. Să revenim însă la biografia lui Nicolás Gómez Dávila.

În 1977 apare Escolios a un texto implícito, în două volume. În 1986, Nuevos escolios a un texto implícito, de asemenea în două volume. Iar în 1992, cu doi ani înainte de părăsirea lumii acesteia de către „marele columbian”, apare Sucesivos escolios a un texto implícito

Fără doar și poate, Nicolás Gómez Dávila ar fi rămas o prezență discretă, probabil uitată, dacă nu ar fi existat traducerea cărților sale în germană, spre sfârșitul anilor 80. Apariția în spațiul german a unei opere atât de complexe a generat un șoc la nivel european. I-a urmat traducerea în franceză și italiană care a stârnit, le fel ca-n Germania, explozii de uimire. Personalități de primă mână ale filosofiei, precum  Robert Spaemann, Reinhart Maurer, Franco Volpi etc. sau ale literaturii(Martin Mosebach, Botho Strauss,  Rolf Schilling, Heiner Müller) au început să pice sub farmecul „ideilor reacționare” ale misteriosului aristocrat columbian.

Din fericire pentru noi, după „Marginaliile la un text implicit”, carte tradusă și publicată în 2020 la Editura Limes, iată că aceeași editură își propune și realizează un proiect de-a dreptul măreț pentru spațiul nostru cultural: publicarea în totalitate a Scoliilor lui Nicolás Gómez Dávila. Ce sunt scoliile sale? Unii le spun aforisme, adnotări, fragmente; pentru mine sunt, pur și simplu, sclipiri de geniu. N-am văzut până acum asemenea pilule concentrate de geniu. Probabil vă gândiți la o carte, așa cum sunteți obișnuiți să găsiți prin librăriile noaste. Nu, e total diferită! Sunt peste 900 de pagini de astfel de sclipiri ale geniului lui Gómez Dávila. Citind-o trăiești impresia unei sinteze profunde a întregii umanități. N-ai cum să nu percepi înțelegerea profundă a lucrurilor la care ajunsese columbianul nostru. O să vă dau în continuare câteva mostre:

  • Nu mai există nici clasă de sus, nici popor; există doar plebe săracă și plebe bogată.
  • Mașinismul îndobitocește pentru că îl face pe om să creadă că trăiește într-un univers inteligibil.
  • Istoriile naționale interesează până când țara se „modernizează”. Apoi ajung statisticile.
  • Sociologii psihologii, psihiatrii sunt experți în generalități. În fața coarnelor de taur ale cazului concret, cu toții par toreadori anglo-saxoni.
  • Ceea ce ne bucură în revoltele acestui secol nu e triumful noului răzvrătit nevoiaș, ci înfrângerea vechiului răzvrătit avut.
  • Pentru a nu pieri de mâna tehnicii, natura se refugiază în imaginația anumitor oameni.
  • O societate dreaptă ar fi lipsită de interes. Discrepanța dintre individ și locul pe care îl ocupă face ca istoria să fie interesantă.

Ați putea crede că am selectat cumva citatele de mai sus, ceea ce e fals. Le-am luat, pur și simplu, la întâmplare, de-acolo de unde s-a deschis masivul volum atunci când am vrut să dau un citat. Iată cum se vede geniul: fiecare aforism e atât de șlefuit încât strălucește precum un diamant, auto-sădindu-se în tine și dându-ți prilejul unor meditații înalte.

O să închei aici, cu toate că am tratat destul de superficial personalitatea lui Gómez Dávila. Din păcate n-am vorbit despre reacționarismul său, dar promit să revin cu ceva mai multe detalii într-un articol mai puțin dezlânat precum cel de față. 

O să închei spunându-vă că puteți găsi cartea de pe site-ul editurii(https://edituralimes.ro/produs/scolii-la-un-text-implicit/). Pentru unii poate părea destul de scumpă, prețul său fiind de 300 de lei. Sunt însă ferm convins că la acești bani editura abia își scoate costurile. Probabil lucrarea a fost tipărită într-un tiraj mic, astfel încât prețul e cel care e. Și, credeți-mă, prețul nu e deloc mare pentru o carte la care veți citi toată viața. O carte ca aceasta, pur și simplu, nu se epuizează, indiferent de câte ori ai citi-o!

Personal aș vrea să-i felicit în aceste rânduri pe cei de la Editura Limes(pe care nu-i cunosc!) pentru curajul de a-și asuma tipărirea unei asemenea lucrări în România. Bănuiesc eforturile pe care le-au făcut pentru a o putea aduce în ochii cititorului autohton, motiv pentru care mă aplec în fața lor.  

Nu în ultimul rând, vreau să-mi exprim admirația pentru impecabila traducere făcută de Ioan Milea. E nedrept că, de fiecare dată când e tradus un mare autor, meritul tălmăcitorului e trecut la „și altele”.

18 comentarii:

  1. Scrieți frumos și stârniți curiozitatea. Mai ales în privința literaturii latino-americane. Mulțumim pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O singură obiecţie aş avea la comentariul dumneavoastră: nu există literatură latino-americană, ci literatură hispano-americană.

      Ștergere
  2. Cea mai mare complicație a lumii este Creatorul, nu creatura. Te chinui să culegi piese de puzzle (aforisme, perle de pe malul oceanului) şi te minunezi de frumusețea lor. Şi îți scapă imaginea de ansamblu, imaginea Oceanului în care toate viețuiesc şi cu care suntem una. Noi simțim, respirăm odată cu Oceanul, cu Creatorul. Pentru imaginea de ansamblu să transcendem cărțile, maşinile, trupurile, să respirăm împreună cu Creatorul acelaşi aer transcendent. Atunci faci Dragoste cu adevărat, lăsând în urmă excitarea: trupului, emoțională, intelectuală, imaginației.
    Doar exişti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ce rău e să amesteci aiurea cuvintele, așa cum faci cu mămăliga? Păi dacă „cea mai mare complicație a lumii este Creatorul”, atunci înseamnă că acesta aparține lumii. Și cum mai poate fi Creator cel care e inclus în lume? O chestie banală de logică.

      Ștergere
    2. Creatorul e inclus in lume. Nu-L vedeti dv. ;)

      Ștergere
    3. Creatorul e inclus în Lume, implicit, prin Creația Sa, care este una permanentă

      Ștergere
    4. Una e să fie prezent în lume și altceva e să fie inclus în lume.

      Ștergere
  3. Unii au spus că "Omul universal" nu mai este posibil astăzi - în înțelegerea acestora, omul universal era acela care deținea întreaga cunoaștere a epocii sale (sau aproape), lucru, desigur, imposibil astăzi! Eu cred însă că omul universal este acela care are suficientă cunoaștere cât să înțeleagă locul, dacă nu chiar și rolul, lui în viața proprie și în viața celorlalți. Vă apropiați de omul universal, domnule Diaconu! Cu admirație, de la un "cetitor" pe care, nu de puține ori, i-ați luat ceața de pe ochi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Revoluția franceză l-a pus în centru pe om. Şi ghilotina lângă el.
    Geniu e cel care redă o imagine înțeleaptă de ansamblu, o mare frescă, nu cioburi frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevaru' e ca:
      Pe cine nu ghilotinezi la timpul potrivit, te va conduce el la abator!

      Ștergere
  5. Domnule D. Diaconu, faci o treaba excelenta prezentand din cand in cand valori literar-filozofice ale vremurilor pe care le traim. Mai ales pentru generatiile prezente, care sunt complet in afara preocuparilor de a se cultiva, fie prin institutiile oficiale, fie prin autocultivare. Mi-ar parea rau sa stiu ca ceea ce scrii dumneata ajung la cunostinta doar a oamenilor trecuti de varsta 50. Eu am fost o cititoare avida, imi facusem propria biblioteca, dar am 80 de ani si, desi consider ca ai ce invata pana mori, mi s-a mai atenuat dorinta de a-mi improspata cunostintele si stiind ca am trait in doua secole saturate de minciuni si falsitati, nu mai am interes de a citi acum in prezent. Dar pentru generatiile tinere, oameni ca dumneata sunt o valoare si apreciez ceea ce faci. Iti multumesc in numele celor ce vor beneficia de munca dumitale de a mentine nevoia de cunoastre activa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu uita, o carte te așteaptă la recepția hotelului IRISA pe Banu Manta colț cu N Titulescu, Horatiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi de ce-ai lăsat-o dacă nu ți-am confirmat. Dacă o țin ăia până ajung în țară mă reped s-o iau.
      Ca idee, că mă roade curiozitatea: e cumva o carte de-a lui Emberson? Că e singura carte pe care mi-a luat-o cineva de la voi și n-o aveți listată pe site...

      Ștergere
    2. da, asta-i, Paul Emberson, trimite pe cineva după ea
      Autorul , dar și urmașii lui nu doresc publicitate pe net ...
      Pentru o mai buna înșelegere a ei ar trebui parcurse inițial cele doua volume ale lui , scrise anterior,
      De la Jondishapur la Silicon Valley
      salutări amicale

      Ștergere
    3. Nu înțeleg cum de nu vrea publicitate pe net, în condițiile în care i-am comandat cartea de pe Amazon...

      Ștergere
    4. Nu toată lumea ține cont de doleanțele autorului. O chestiune de morală si de ... bani !?

      Ștergere
    5. sau pur si simplu din ignoranță față de dorința autorului, în cazul carților de ocazie, care mai apar pe piață din când în când

      Ștergere
  7. Bunul bătrân
    După o zi, ori poate-o viață
    Stă și ascultă.
    Acum, între genuni
    Între ce-a fost și nu e încă
    El stă și-ascultă.
    'Ce faci, bătrâne bun ?'
    'Nimic. Eu Sunt.'

    Gautama(zis și Buddha) a lăsat, înainte de trecerea lui din această lume,
    un cuvânt aproape complet necunoscut, ''pierdut'' prin ''mica,'' dar autentica
    tradiție pali Hinayana:
    '' Nirvana(stingerea Dorinței, lepădarea Sinelui, Smerenia și Compasiunea Fecioarei-Adamah - n.mea) nu este decât începutul Căii minunate(Isaac sirul)
    a Omului către Cel Necunoscut(ap.Pavel).''

    Recomand călduros playlist-ul emisiunii ''Pași spre Viață',
    scurte analize și sugestii de lectură deosebite:
    https://www.youtube.com/watch?v=Q5mVc8NZvXI&list=PLDXRCzLI3rbYLZSv-hiiMjMKNBNAO4iwt&index=4

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)