Azi nu voi vorbi despre bani, ci despre corespondență. Înainte aveam poșta. Trimiteam scrisori și ne rugam să nu le citească Securitatea. Ați văzut vreodată cum arată o mașină cu abur, pentru dezlipirea plicurilor? Dar fișele cu rezumatul corespondenței? Citindu-le simți că ți se face părul măciucă. Abia atunci realizezi ce fonduri imense se cheltuiesc pentru a se pătrunde cu bocancii în intimitatea noastră.
Internetul ne-a adus emailul. Inițial ne-a plăcut, dar ceva mai târziu am realizat că trimiterea unui mesaj de la un capăt la altul al lumii îl face suspect de a fi citit de toate sistemele prin care trece. Abia atunci am înțeles și noi că „noua lume”, cea electronică, este o pușcărie ceva mai strictă decât lumea reală. Apoi au venit messengerele instant. Ne-am bucurat, dar ne-a trecut repede.
Și iată-ne acum. Pandemia ne-a dat o palmă, arătându-ne nivelul efectiv sufocant al cenzurii. Modul în care Facebook, Twitter și restul rețelelor sociale cenzurau era exasperant. Respectiva cenzură, așa cum veți înțelege, se păstrează inclusiv în prezent, doar că se face în moduri ceva mai discrete. În acea perioadă toată lumea și-a pus speranța în Telegram. Și, într-adevăr, a funcționat. După ce Elon Musk a cumpărat Twitter, a statutat libertatea absolută. Și mulți au răsuflat ușurați. Au avut sau nu dreptate?
Scopul articolului de față este acela de a vă face o baie rece. Să o luăm treptat. Facebook și-a șlefuit tehnica de cenzurare deoarece a constatat că rețeaua a fost părăsită de numeroși oameni. Cum funcționează actuala cenzură? Nu-ți mai șterge postările, dar îngreunează accesul către ele ... până la dispariție. În cazul în care un algoritm de-al său detectează ceva interzis - sau nu tocmai kosher - postarea respectivă este scoasă din distribuție. Adică tu o vezi, dar prietenii tăi n-o vor vedea. Mulți îmi raportează că Facebook nu le arată că pe contul meu sunt articole noi. În acest fel scade vizibilitatea contului și a conținutului postat de mine. De asemenea, nu de puține ori, m-am trezit că nici eu nu am văzut anumite postări pe care le făcusem. Algoritmul îmi dădea postările proprii abia după ce făceam refresh de câteva ori. Probabil, pentru unii care mă urmăresc, anumite postări nu ajung vizibile niciodată.
Twitter, după ce o scurtă perioadă de timp a lăsat o libertate destul de mare, a deviat-o rapid către un mod foarte dubios. Mă îngrozește cum îmi aruncă în față postări cu pisicuțe și cățeluși, cu toate că eu nu sunt interesat de astfel de subiecte. În ultima perioadă, algoritmul a devenit de-a dreptul pervers: îți dă câteva postări din zona ta de interes, după care începe să-ți dilueze conținutul. Dacă vreți, face o canalizare gen TikTok. Extrem de pervers și extrem de manipulant.
La capitolul messengere, toată lumea știe că WhatsApp este un dezastru în ceea ce privește confidențialitatea, astfel încât efectiv nu mai aduc în discuție acest messenger. Decât să vorbești pe whatsapp, mai bine deschizi geamul și te-apuci să țipi, sperând ca celălalt să te audă. Oricum te vor asculta mai puținin oameni decât dacă folosești rețeaua lui Zuckenberg. Signal-ul, cel care era popular la un moment dat, pare că e torpilat destul de bine de serviciile americane de securitate, astfel încât nu e de încredere.
Telegram, cel care a constituit un colac de salvare în perioada pandemiei, s-a schimbat radical după arestarea lui Durov. Bazându-se pe faptul că e vorba de conținut livrat la cerere, nu pe bază de algoritm, Durov a reușit să jongleze în ceea ce privește lipsa moderării. Așa a apărut inclusiv canalul subsemnatului. Faptul că nu se amestecă nimeni în activitatea editorială este o ușurare. Doar că Telegram este un serviciu 100% în cloud. Nu știu dacă toată lumea înțelege lucrul ăsta. Mesajele care-ți sunt transmise sau pe care le transmiți rămân în cloud, chiar și după ce ambele părți le-au șters. Majoritatea covârșitoare a conversațiilor sunt necriptate întrucât Telegram e setat să funcționeze implicite necriptat. Dacă vrei să comunici criptat, trebuie să setezi chestia asta. Mă rog, erau câteva tertipuri pe care le-am înțeles la momentul respectiv. Doar că schimbările au început să apară după arestarea lui Durov.
În primul rând, o chestie pe care mi-au reclamat-o mai mulți utilizatori: canalul meu nu mai are „previzualizare” pe web, adică dacă vrei să-mi citești postările de pe canal trebuie să-ți faci cont de Telegram. Apoi, într-un mesaj public, Durov a anunțat că va transforma moderarea pe Telegram într-un succes. Zău? Păi asta nu exista. La ce bun să introduci moderarea când lumea aderat la rețeaua ta tocmai pentru că nu era moderată? Însă, așa cum veți vedea, au fost mult mai multe chestiuni ciudate, operate după arestarea lui Durov.
În primul rând, Telegramul a dezactivat o facilitate interesantă, anume „People Nearby”. Pornind setarea puteai vedea ce alti utilizatori folosesc Telegram în apropierea ta, puteai interacționa cu ei. Puteai inclusiv să faci grupuri de discuție localizate geografic. Facilitatea a fost dată jos, cel mai probabil la presiunile statului terorist francez.
A fost ciuntit și Telegra.ph, serviciul de articole instant al Telegramului, prin interzicerea încărcării de fișiere media(fotografii filme, etc.). Astfel, articolele de pe Telegra.ph și-au pierdut atractivitatea. Mișcarea a fost cerută tot de francezi.
Însă cea mai problematică mișcare a fost modificarea termenilor și condițiilor în care se specifică negru pe alb că Telegram va da IP-urile utilizatorilor vizați de autorități. Asta înseamnă că oricând spui ceva, poți suferi consecințe din partea autorităților corupte din statele în care trăim.
De ce vă spun toate acestea? Pentru a înțelege că Telegramul, chiar dacă încă nu e o aplicație de coșmar precum WhatsApp, face pași hotărâtori în direcția capturării sale totale de către autorități. Simplul fapt că la o simplă cerere a justiției corupte, Telegramul dezvăluie toate datele personale ale utilizatorului țintit, reprezintă o problemă foarte mare.
Nu vreau să fiu pricinos. Nu am simțit încă niciun amestec în materialele pe care le-am publicat pe Telegram. Nu m-a cenzurat nimeni. În mare, serviciul a rămas neschimbat din punctul meu de vedere. Însă asta nu e o garanție că lucrurile nu vor continua în direcția arestării gândirii. De fapt aici e meciul pe care minoritatea degenerată aflată la butoanele planetei o dă împotriva majorității naive. În alte vremuri era suficient să te supui din punct de vedere formal. Pătrunderea microelectronicii în viața noastră de zi cu zi face posibilă trecerea la pasul următor, acela al extinderii pușcăriei digitale la lumea fizică. Prin intermediul algoritmilor sofisticați, cei din spate sunt capabili să știe ceea ce gândește subiectul-țintă. O știau și înainte, dar cercetarea era mult mai costisitoare. Acum, nu doar că știu, dar au elemente din ce în ce mai sofisticate pentru a-și impune gândirea într-un mod mai tiranic decât oricând în istorie.
Poate veți spune că sunt pesimist, dar trendul se vede cât se poate de clar. Idiotul util este „eroul zilei”, iar cel care-și permite să judece cu propriul cap e „dușmanul poporului”. Din fericire însă, de teroarea aceasta se poate scăpa reîntorcându-ne la bază, la noi, deparazitându-ne de orice adiție electronică în viața noastră. Avem însă puterea aceasta?
degeaba dă IP-ul daca continutul e încriptat end-to-end
RăspundețiȘtergereCe s-a întâmplat cu ultimul haiduc al lumii digitale, cel care apăra libertatea de exprimare cu dinții ?
ȘtergereO noapte fără budă și aer condiționat și își vinde tot neamul, cu tot cu cățel și purcel.
Pe lîngă vitejii lumii digitale crescuți cu soia și suc de portocale, puștanii măcelăriți în temnițele comuniste erau făcuți din stâncă.
IP-ul ca IP-ul, dar de ce au nevoie Durov și prietena lui de numărul meu de telefon ?
Vor să mă invite la un grătar pe malul gârlei ?!
Haideți toți pe WeChat
RăspundețiȘtergereAplicația de mesagerie cea mai sigură este WISPR, deoarece mesajele nu sunt urcate pe servere. Serverele folosesc doar la stabilirea unui canal criptat de comunicație între cei doi corespondenți, mesajele circulând apoi direct între cei doi.
RăspundețiȘtergereDa, este la fel si BRIAR !
ȘtergereEu ma ocup puti n llcu Linux acasa.Adica tu vii cu laptopul cumparat fara OS, eu ti-l fac sa mearga.Asadar, nimic nu e complet anonim pe net.In momentul cand mesajul pleaca de la tine, adio secretivitate.Eu cumpar acum din China memorii USB de 2 terra cu 25 de lei.Oare autoritatile ce putere de stocare au atunci?Mai sigur e sa-ti faci masina/algoritm/metoda de criptare (vezi Enigma germana) si sa speri ca nu-ti sparge nimeni criptarea.Wispr -cum stim ca nu urca-n server?Pe ce traseu circula?
ȘtergereIn alta ordine de idei, am un coleg, tip intelugent de altfel, care nu pricepea de ce whatsapp-ul lui e plin.Si ii explic omului ca fiecare cont de WA e ca si o casuta postala, avand atasata o memorie USB fizica de 10gb undeva pe planeta.El mirat : fizica?Ca este cloud... /Deci cam asta-i nivelul, lumea crede ca datele merg in/prin nori, prin eter.
Mai scrie despre ceasuri si altele Dane, imi este dor de ce scriai acum 15 ani.
VPX
Avem puterea de a scăpa de toate electronicele , dar e nițel mai greu . Problema nu e dacă putem , e dacă vrem cu adevărat . Că dacă renunț acum , nu o să te mai pot urmări , evăr .
RăspundețiȘtergereUntil a few months ago, Donald Trump constantly called for an end to wars and to avoid a WW3. After receiving $100 million from the Jewish Lobby for his campaign, today he is calling for the bombing of Iran's nuclear facilities without thinking about the consequences and the automatic start of World War III.
RăspundețiȘtergereThe Jewish lobby that controls the US is making miracles.
@Megatron_ron
JUST IN:
ȘtergereUS officials to Yedioth Ahronoth that Israeli attack on Iran is imminent
@MegaGeopolitics
Exista alternative atat de securizate, incat nici creatorul aplicatiei de mesagerie, nici nu stie si nici nu poate dezvalui codul sursa al aplicatiei, care se modifica continuu, folosind chei publice de criptare alese aleator. Iar mesajele si meta-datele nu se stocheaza nicaieri.
RăspundețiȘtergereSignal încă e sigur.
RăspundețiȘtergereE criptat, si fără 'master Key' in spate sa zic așa. Faptul ca e open source zice mai tot. Dar mai sunt mesagere foarte bune sigure si criptate, gen Session,SimpleX, care sunt tot open spurce,fără master key, audite pt vericitate de diverse organizații, matematicieni analiști sau activiști.
Cele doua de sus mai au un plus, anume, nu trimit deloc 'metadata', si nici nu dezvalue 'ip' ul.
Am aflat recent de NOSTR (Nostr is a simple, open protocol that enables global, decentralized, and censorship-resistant social media.), dar nu am avut timp sa ma lamuresc ce si cum.
RăspundețiȘtergereDaca e cineva care stie mai multe, cred ca ne-ar face un bine povestindu-ne cite ceva.
https://nostr.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Nostr
https://nostr.band/
https://nostrrr.com/
https://nostr.info/relays/
https://nostr.net/
wiki: Nostr (acronym for Notes and Other Stuff Transmitted by Relays) is an open protocol for decentralized message transmission, with the intention to be able to resist internet censorship[2] while maintaining session integrity. Nostr consists of users publishing content via a cryptographic key pair to a "relay", a WebSocket server which sends and receives content for users that subscribe to it.
The Nostr protocol was first written in 2020 by Brazilian open source developer Giovanni Torres Parra, known by the pseudonym "fiatjaf".
Excelent editorialul! Bazat. O să scriu scrisori ca altădată...
RăspundețiȘtergereCând v-ati simțit voi liberi, vreodată?
RăspundețiȘtergereDe capastru n-a scăpat nimeni, niciodată.
Autocenzura este tot cenzura, nicidecum bun simt în lipsa bunului simt!
RăspundețiȘtergere"adică dacă vrei să-mi citești postările de pe canal trebuie să-ți faci cont de Telegram."
RăspundețiȘtergerenu am avut si nici nu voi acea vreo data vreun cont personal pe vreun "serviciu web" care imi cere date personale pentru a-l accesa sau care imi impune sa folosesc vreo aplicatie distincta (indiferent de cine este facuta) pentru a-l utiliza. refuz cu inversunare sa fac acest lucru.
web browser pe desktop sau nimic!
pe desktop si intr-un web browser, indiferent care, am control absolut si stiu ce sa fac ca sa-i muiesc grupa mare pe toti ciumpalacii, de la aia care fac digital fingerprinting, la aia care fac data harvesting si pana la aia cu profilingul si advertisingul. nu vor primi nimic de la mine decat block/deny sau date/raportari false pe care oricum nu le vor putea utiliza cu folos.
la modul general, va puteti testa si singuri ce amprenta digitala aveti in browser si cat se cunoaste despre voi pe net.
https://coveryourtracks.eff.org/
https://www.ipaddress.com/
la modul particular, problema este mult mai complexa de atat. majoritatea oamenilor sunt analfabeti tehnologic si nu sunt capabili sa-si seteze corect si sigur sau sa-si stearga datele adunate despre ei in contul Google, acesta avand uneori zeci de giga de istoric pe web, email, maps, Youtube, Android, etc.
sunt destule ghiduri pe internet despre diverse topicuri, inclusiv unele generaliste ca cel de mai jos, dar este putin probabil ca niste oameni incapabili sa-si seteze si sa-si steaga datele dintr-un banal cont Google vor putea sa le foloseasca. sa nu mai vorbim despre configurarea din setarile standard ale browserului, de instalarea si configurarea de extensii utile, de crearea de multiple profiluri de utilizator, ca sa nu mai zic despre dezactivarea de facilitati ale browserului folosind "about:config" in Firefox sau "chrome://flaggs" in Chrome, sau crearea de conturi false folosind tehnici absolut banale ca utilizarea unor adrese de email fictive si temporare.
https://www.privacyguides.org/en/basics/why-privacy-matters/
https://temp-mail.org/en
cu toate acestea, a fi antreprenor si a nu a avea o prezenta profesionala pe web si pe toate retelele sociale importante, este o prostie maxima.
inexistenta unui cont business si incapacitatea de a crea o strategie de "promovare organica" pe web si pe retelele sociale iti asigura falimentul, iar promovarea prin anunturi pe gunoaie de siteuri ca OLX este pur si simplu oligofrenie. la fel este si prezenta doar pe retele sociale fara a avea o prezenta sanatoasa in web.
https://rb.gy/2krq2g
https://shorturl.at/PgnMV
https://rb.gy/0yc25i
https://rb.gy/4ko9kg
https://rb.gy/5k8gqq
la nivel global banii se invart pe Google Search, Facebook, Instagram, LinkedIn si mai nou si pe TikTok. retele ca Twitter, Pinterest, Reddit, etc. au importanta doar pe piata din SUA, VK doar pe piata din Rusia, iar Telegram sunt aproape inexistenti, ei incepand sa scoata capul doar acum cativa ani prin prisma permiterii activismului. nu cunosc personal oameni sau agentii care baga bani in Telegram, Twitter, etc. si care au un ROAS pozitiv.
https://blogdigital.ro/ce-este-roas-ul-si-cum-se-calculeaza/
este o prostie de-a deptul apocaliptica sa-ti faci un singur cont de pe care sa te si promovezi business, sa-ti expui hobby-urile irelevante si inutil familia, dar sa si faci activism. marea majoritate a oamenilor, fiind prosti de put, exact acest lucru il fac, dupa care se mira ca sunt bannati, crenzurati sau ca le scade reach-ul.
eu am mai multe conturi social media distincte. pentru fiecare afacere sau oportunitate cate unul diferit.
sunt setate si folosite separat, fiecare in masina lui virtuala cu propriul lui browser configurat special, ca pot folosi la maxim uneltele platformelor social media, dar cu optiunea de a sterge tot istoricul dupa ce il inchid
nu are cine ce sa spioneze de acolo, iar in caz de nasoleala am o noua masina virtuala setata si updatata de la zero
Aoleu, cât de naiv ești! Dacă tu ai impresia că rămânând în browser ești anonim, ești neînțărcat tehnologic. În momentul în care te conectezi la internet ți se alocă o adresă IP. Peroviderul tău de internet știe exact cine ești. Mai mult, toate sesiunile tale internet sunt înregistrate la provider și stocate timp de 6 luni, că așa zice la lege. Așadar, mai ușor cu anonimitatea pe scări că ești efectiv în fundul gol!
ȘtergereUnde-i minte multa e si multa prostie.
Ștergere"Aoleu, cât de naiv ești! Dacă tu ai impresia că rămânând în browser ești anonim, ești neînțărcat tehnologic."
ȘtergerePrimul calculator l-am asamblat si configurat cu MS-Dos + Norton Commander in 1995.
Prima retea mica pe Windows NT cu "server universal" am facut-o in 1996.
Prima retea medie pe Windows NT cu servere specializate am facut-o in 1998.
Prima certificare Cisco CCNA in 2001 si un an mai tarziu CCNP.
Prima retea medie Linux cu servere specializate am facut-o in 2002.
Prima certificare Red Hat Linux RHCSA in 2001, un an mai tarziu RHCE si in 2003 RHCA.
Primul website propriu HTML + CSS si implicit primul web host Linux in 2002.
Primul website propriu PHP in 2004.
Primul web host virtual propriu pe Linux in 2007
...
Hai mai spune-mi cum stau eu cu tehnologia ca in caz sigur tu sti mai bine decat mine.
Ba chiar sti si ce fura Gates, Brim, Musk, Zuck pusi de NSA, CIA, MI6, Mossad, DGSE, BND si SRI de la mine din calculatoare si din servere, ca doar tu mi-ai cumparat, asamblat si instalat BIOS-uri si Firmware-uri custom pe tot hardware-ul si tot tu mi-ai facut si configurat reteaua, routerul, firewallul, severele, statiile de lucru, sistemele de operare, masinile virtuale, containerele si aplicatiile atat de acasa cat si de la firma, desi nu esti in stare sa faci diferenta intre o distributie Linux si un Desktop Environment iar acum 1-2 ani scriai articole apocaliptice cu AI-ul care va deveni Skynet-ul din viata reala si va face prapad pe toate planurile.
Mai mult decat atat, desi am scris destul de clar faptul ca nu detin conturi social media si nici saituri personale/familiale, pentru hobby, sau pentru activism, ci doar pentru a-mi promova businessurile, spune-mi cum il fute grija de nu poate dormi noaptea pe provaiderul meu de internet fara sa stie IP-urile mele si ale saiturilor pe care intru eu.
Fi tu capitanul nostru!
"Unde-i minte multa e si multa prostie"
Un comentariu complet inutil de la un infantil care a tinut neaparat sa semnalizeze.
Correct DD,
Ștergereanonimul de mai sus cu toate conturile lui "fictive" nu este altceva decat un vizitiu care tine in frau 10 cai(conturi), neintelegand ca sursa ramane aceeasi, sursa de care nu scapi,: IP address...
Si chiar daca se logheaza in mod sancho änonim" la vre-o institutie, pe strada, cafenea, hotel, etc si acolo in mod sigur sunt sisteme de dibuire si identificare a utilizatorului prin ceea ce utilizeaza.
Filmele, printre multe altele prezinta in detaliu, nonstop acest lucru.
@Anonim, recunosc citisem doar primul paragraf din comentariul tău inițial și am crezut că te simți în siguranță în browser. Hmm, așa e când le faci pe toate singur, nu poți citi totul, o mai iei și pe sărite. :)
ȘtergereOK, retrag ceea ce am spus!
Ok, lucrez in domeniu, si parerea mea este ca atat timp cat folosim sisteme de operare facute de altii nu vom reusi niciodata sa ne anonimizam pe internet. Daca Microsoft, FBI, MOSAD, CIA si altii de acelasi calibru "isi pun mintea" pot trece de orice bariera ajungand in intranet-ul nostru...
ȘtergereAi mare dreptate în tot ce-ai spus, de fapt le ştiam. Cum mi-a spus acum 15 ani un prieten programator de meserie, "pe internet eşti precum ai merge pe stradă gol puşcă, nu poţi ascunde nimic." În ceea ce priveşte întoarcerea la bază, deja o fac, tehnologia este numai acolo unde am nevoie de ea, restul e analog şi fac paşi spre a deveni analog total. Să sperăm că şi voi putea face asta. Dar de încercat voi încerca. Fiindcă cu cât ne cenzurează mai mult pe internet, cu atât mai repede îl voi părăsi.
RăspundețiȘtergereDe la web.telegram.org/k/ ne zice sa
RăspundețiȘtergere1.Open Telegram on your phone 2.Go to settings, devices, link desktop device 3.Point phone at this screen to confirm login
Pai telefonul e gen tableta de ciocolata (de care se lauda ca are si Bogdan Chirieac), iar celelalt e cu clapa.
In noile conditii, nu MAI putem deschide Telegram pe calculator pentru ca nu avem decat mobil vechi, net-incapabil.
Dar ne-ati ajuta daca ati face canalul (cu optiunea) "public".
Ești turc, despre ce vorbesc eu în articol? E setat public, dar Telegramul nu mai permite preview-ul!
ȘtergereNu d'le, nu sunt turc. Sunt cel pe care il laudati in articol: omul fara net pe mobil!
ȘtergereȘtii, ca abia azi mi-a trecut prin cap "viziunea" ca:
RăspundețiȘtergereexponentul "n" al unei funcții de tip putere, este de fapt: numărul "asumat apriori", de cicluri ale unei funcții trigonometrice? 😂
Abia aștept sa ajung acasă, ca să simulez aceasta vizualizare noua!
Surprinsesem eu bine ceva cu "coada ochiului", dar acum, cu "dovada" în mana, perspectiva anticipatiilor/previziunilor va fi mult mai clara decât pana azi, pentru ca și prognoza lor este astfel mult mai precisa/exacta.
Ce păcat! Câte generații irosite, din cauza păstrării de către oaminii de "știință, a unor "taine" care de fapt nu mai sunt deja de milenii niște "mistere"! 😩
Doar ca sa-si apere - în mod artificial/fortat - locurile de "elite" în ierarhia societatii omenești.
Niciun individ n-ar trebui chinuit ca să redescopere de unul singur progresul mintii umane, pentru ca procedandu-se astfel, se pune o piedica catastrofala, fix în calea progresului întregii omeniri!
Dobitocul care a găsit întâmplător o avere, o va tine doar pentru el, si le va persecuta pe toate celelalte "dobitoace"!
... cu nenumăratele lui titluri academice!
Aimer sa famille, sa patrie, son peuple. Cela nous fait grandir ! Disait un grand homme. Ses intentions était louables il était bon, mais il avait des adversaires. Le premier d'entre eux, le plus dangereux, était lui même. N'étant plus en accord avec le rythme du monde, il était perdu. Par delà les mers et les océans, il voguait, l'eretique. Il errait libre, de toute entrave de toute conscience afin de trouver Dieu.
RăspundețiȘtergereEt il trouva Dieu deux fois. Donc Dieu existe, qu'il soit loué, que son éternel amour pour l'homme ne cesse jamais ! Qu'il ne cesse jamais de croître. Car l'homme dégénère.
Nationalisme/Patriotisme le remède contre la dégénérescence globale ?
Da !