luni, 10 august 2009

Arta razboiului

Fără doar şi poate, asistăm la începuturile unui război de proporţii pentru o piaţă enormă şi deosebit de profitabilă: întregul univers digital. Practic, acum sunt create toate condiţiile pentru o conflagraţie de proporţii care va face numeroase victime şi ale cărei arme pot fi atât de obscure încât nici nu ni le putem imagina. Pe de o parte gigantul Microsoft, stăpânul absolut al desktop-urilor, iar în cealaltă parte Google, regele căutărilor şi pretendentul la supremaţia net-ului. Este o luptă cum n-am mai văzut de mult timp, poate din epoca incipientă a net-ului.

În general războaiele din IT sunt o recrudescenţă a sângeroaselor bătălii din vechime: învingătorul ia tot, iar învinsul, dincolo de moarte, primeşte şi "biletul" dus către anonimat. Nu ştiu câţi îşi mai amintesc de Digital, firma înghiţită de un alt învins, Compaq, care, la rândul său, a intrat în componenţa HP. Mai ştie cineva că Digital a inventat noţinea de motor de căutare atunci când a lansat Altavista? Mai ştie cineva ceva despre SCO? Evident că nu! Toate acestea sunt istorii care, asemeni întâmplărilor de pe vremea faraonilor, au fost şterse din "cronici" pentru a păstra vie memoria învingătorilor.

Războiul dintre Google şi Microsoft nu avea cum să nu înceapă. Fiecare-şi doreşte şi partea celuilalt, iar pentru asta ar da orice. Putem spune că startul confruntărilor a fost dat de Google, cu mulţi ani în urmă, atunci când a venit cu ideea că totul se poate muta pe net. De-atunci a investit enorm în acest model, oferind soluţii inovative. Astfel colecţia de poze s-a mutat pe net, la fel ca şi cea de clipuri video. Pasul următor a fost email-ul, unde a dezvăluit cea mai reuşită şi novatoare soluţie de webmail, webmessenger-ul, Google Earth şi Maps, copiate cu insistenţă de concurenţi. Apogeul a fost, din punctul meu de vedere, Google Docs, un pachet office existent exclusiv pe net, o ameninţare netransparentă la adresa Gigantului din Redmond. Şi acesta a fost doar începutul. Puţini ştiu că, dacă ai o firmă, poţi beneficia gratis de aceste pachete personalizate; nu trebuie decât să-ţi faci o configurare a domeniului tău web şi primeşti gratuit email personalizat(web sau pop3), instant messenger şi pachet office, toate găzduite pe serverele Google. Fără bătaie de cap, fără cheltuieli de administrare şi fără viruşi. O soluţie elegantă pentru o firmă mică.

Evident, nici Microsoft n-a stat degeaba, dar de fiecare dată s-a limitat la replici. Au lansat şi ei Windows Live, Office Live sau MSN Earth, dar acestea par a fi investiţii inutile. Ultima încercare a lor se numeşte Bing, o relansare(a câta?) a motorului propriu de căutare. Tehnologic, acesta nu pare a fi diferit de bătrânul MSN Search, dar beneficiază de o creştere impresionantă, datorată atât parteneriatului cu Yahoo cât şi campaniei publicitare care înghite nu mai puţin de 100 milioane $/lună. Cu această mişcare Microsoft încearcă să atace violent Google, tocmai în zona din care-şi obţine grosul veniturilor. Şi pentru a învinge, beneficiază de sume practic nelimitate.

Google lucrează tăcut, dar extrem de subversiv. În primul trimestru al anului viitor urmează să lanseze Chrome OS, un sistem de operare menit să integreze puternic web-ul în desktop şi să rezolve problemele de securitate ale sistemelor de operare actuale. Iar pentru a-şi asigura vizibilitatea a început o campanie furibundă de parteneriate cu principalii producători de hardware. Numai că aceasta nu este totul. Un sistem de operare are nevoie de aplicaţii, iar pentru rezolvarea acestei probleme vor încerca "seducerea" comunităţii prin lansarea sa ca sistem open source(la sfarsitul acestui an). Impunerea unui nou sistem de operare este o mişcare extrem de riscantă, dar nu imposibilă în era netbook-urilor.

Voi încheia cu o istorie de care am amintit în treacăt la începutul articolului. În 1994, un tânăr inteligent deschidea publicului larg accesul la World Wide Web. Numele lui era Marc Andreessen, iar instrumentul magic se numea Netscape. Nu puţini sunt cei care-şi amintesc declaraţiile sale belicoase la adresa Microsoft(afirmaţia "Windows este o colecţie de drivere nefuncţionale şi pline de bug-uri" îi aparţine) şi "profeţiile" referitoare la sfărşitul companiei lui Bill Gates. Şi avea toate motivele să creadă că va fi aşa atât timp cât compania pe care o fondase crescuse exponenţial după listare. Contraofensiva lansată atunci de Microsoft s-a dovedit a fi letală pentru Netscape. Browserul a căzut de la 90% la sub 1%, iar Marc Andreessen aproape a fost dat uitării(oare ce procent din utilizatorii de Firefox ştiu că la originile sale stă Netscape?). Războiul actual va fi, în mod sigur, de o mult mai mare amploare decât cel de-atunci, iar Google este mult mai matur decât era Netscape atunci. Rămâne să vedem dacă învingătorul va fi bătrânul imperiu sau mai tânărul revoluţionar.

15 comentarii:

  1. Problema amîndorura ar putea fi că "suportul comercial" al sectorului de web-application - reclamele "online" - este în drastică scădere datorită crizei ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane, trebuie sa accepti un lucru: nu te pricepi la IT.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...iti place rau termenul "furibund" :)

    PS
    Nok cam are dreptate

    RăspundețiȘtergere
  4. Hm, ai folosit de 4 ori "furibund" :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Problema e ca majoritatea aplicatziilor sunt codate pt. Windows API.

    MS isi pastreaza dominatzia prin mentzinerea incompatibilitatzii interfetzelor si prin refuzul de a adera la standarde deschise care sa faciliteze implementarea unor solutzii alternative de catre concurentza.

    Cum ei detzin >90% din piatza desktop, pt. developerii de aplicatzii nu renteaza sa implementeze ceva portabil.

    OS-ul facut de goolge poate fi mai sigur si mai performant dar daca nu va reusi sa ofere utilizatorilor suport pentru aplicatziile cu care s-au obisnuit pe Windows, si nu va veni cu concepte (foarte) inovatoare, va avea aceeasi soarta ca Linux-ul sau, in cel mai bun caz, ca Mac-ul.

    PS: Un plus este ca se bazeaza pe kernel-ul de linux, care are acoperire destul de buna la drivere + ca le va permite sa ruleze o gama larga de aplicatzii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nok:Argumente?
    Iulian, Crisp: Corect.. L-am scris dintr-o bucata si nu am avut timp sa-l recitit. Trebuie sa modific pt. ca e de kk.:-)
    John: Probabil ca vor dezvolta ceva in jurul unui kernel Linux, si puternic orientat spre net, ceea ce pentru netbook-uri e OK. Pentru ei va fi oricum o performanta si daca vor reusi sa prinda 5-6% din piata.

    RăspundețiȘtergere
  7. @John - standardul de C# ( si in general .NET-ul ) e un "standard public/deschis" - desi nu are, e drept, statut de "surse gratuite".

    RăspundețiȘtergere
  8. MIA: Pai mono e construit de la zero si, din cate stiu, e open si free. O baza bunicica de pornire...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu prea multe despre "proiectul mono" recunosc - dar din ceea ce stiu/am auzit nu are inca maturitatea necesara pentru a fi acceptat de industrie. :(

    De fapt aici e si capcana care face adesea ca produsele bazate pe aplicatii cu "surse gratuite" sa ajunga mai scumpe finalmente decit restul. :(

    RăspundețiȘtergere
  10. MIA: Un link aici. Nu mai stiu nici eu mare lucru despre mono, de pe vremea cand ma ocupam de programare... La o prima vedere pare matur(cel putin dpdv al versiunii care este 2.4)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Dan

    Ehh - unele produse devin mature abia la versiunea 2000 ( a se vedea Windows-ul ). :)))
    Bine - şi 3.0 a fost un succes la vremea sa, dar 2000 a fost zic eu cel care a făcut diferenţa. ;)

    Dacă te-ai ocupat de programare în trecut ştii probabil la fel de bine că în industrie ( în special în cadrul "marilor jucători" ) mediul ideal de dezvoltare e unul care să ofere un raport cât mai echilibrat între timpul în care un nou angajat poate începe să-l folosească eficace şi puterea pe care o au rutinele puse la dispoziţie. Plus, eventual, un terţ care să asigure suport şi actualizări periodice la termene clare/cereri punctuale.
    După mine unul acesta e motivul pentru care Win32-ul a fost şi e încă ( cu extensiile sale ) aşa un succes, în vreme ce mediile cu "surse gratuite" ( cît de "democratice" şi revoluţionare ar părea ) ridică probleme.

    Dar în fine - asta e o părere personală, dacă e cazul pot să o dezvolt.

    În cu totul altă ordine de idei : ce mă enervează mai nou e că mi se confirmă mai nou unele ... cum să zic ... instincte pe care le aveam mai de mult ... şi inclusiv în presa "mainstream" au început să apară articole care să afirme clar şi răspicat că de fapt actuala criză financiar-bancară a fosr doar declanşatorul şi problemele sunt mai vechi şi de profunzime :

    http://www.nytimes.com/2009/08/08/business/economy/08charts.html?_r=1&ref=patrick.net

    Şi ne mai mirăm că la noi tot sectorul privat e primul care resimte criza în vreme ce în cel de stat orice restructurare tărăgănează !! :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Nok cam are dreptate ;). Cu economie/finante merge, cu IT-ul scartzaie .

    1. Bombastic inceput si cam degeaba. Au mai fost "razboaie" deastea. Ala cu browserele sa zicem, apoi ala cu motoarele de cautare si asa mai departe.

    2. "o recrudescenţă a sângeroaselor bătălii din vechime". Wow... hai ma, chiar asa? Eu zic ca toti idiotii aia de care nu mai auzim au murit de fapt pt ca au avut practici de business total nealiniate la evolutia domeniului.

    3. Cu Chrome OS nu cred ca atingi lucrul cel mai important - ca de fapt esti mai tot timpul intr-un browser, asa ca daca optimizezi OS-ul pentru asta o sa fii in avantaj. Si aici vine ironia cu integrarea in trecut a Internet Explorer, in Windows.

    3.5 Ce aplicatii mai vrei?? Pai nu am zis ca mai nou cam toate aplicatiile ruleaza in browser?? Si apoi stai tu linistit, ca nu is idioti sa nu il faca sa zicem compatibil cu aplicatiile si driverele Linux. Altfel oricum nu au nici o sansa, ca nu o sa scrie nimeni drivere pentru un OS insignificant...

    4. Netscape.. of of...

    In fine, uite ceva foarte bine facut, care probabil iti va schimba viziunea asupra Internetului: http://store.discoveryeducation.com/product/show/54318 . Sau tot google ti-l arata: http://video.google.com/videosearch?q=download+the+true+story+of+the+internet&hl=en&emb=0&aq=f#

    @John: pai si daca toate miscarea asta a aplicatiilor de pe desktop inspre Internet cloud este exact feedback-ul negativ la politica inchisa a MS?

    RăspundețiȘtergere
  13. vingarzan:

    1. le-am amintit si eu, deci e irelevant;
    2. printre "idiotii" aia se numara si unii care se numesc/numeau IBM(inca activa doar in consulting) sau SUN. Ca sa nu mai vorbesc de Compaq sau Digital.
    3. Preview-ul Chrome OS este doar o parte din ceea ce poate sistemul de operare. Ramane sa vedem cum va arata pana la urma. Oricum, pentru mediul enterprise este ideal! Cu cat mai putine posibilitati pentru enduser, cu atat mai bine pt. admin :-))
    4. Imi place ca-mi sugerezi sa vad un documentar despre "adevarata istorie a net-ului". Daca ti-as spune ca am participat la instalarea celui de-al doilea sau al treilea nod de net din Romania ce-ai spune? Asta se intampla pe vremea cand windows-ul era o gluma, iar net-ul se "desfasura" in console text. Probabil daca-ti vorbesc de telnet sau gopher te bag in ceata :-))
    In ceea ce priveste IT-ul, afla ca ma cam jignesti cand spui ca scartaie. Nu de alta, dar ma deranjeaza cand se mai gaseste cate unu' care-si da cu parerea in timp ce nu nu prea are habar de ce se petrece intre {}.
    Apropos, ca tot vorbim de linux: crezi ca te pricepi sa construiesti o distributie de la zero? Think about it! :-))

    RăspundețiȘtergere
  14. Noa scuze ca am jignit, dar citesc blog-ul tau de ceva vreme si imi place f mult in rest. Asta cu razbelu' mi s-a parut un pic de blogging a-la Liberatea sa zicem... senzational sa fie, in rest nu prea mult substrat.

    Pe de alta parte, stiu ce este intre {} de vreo 15-16 ani, intre begin..end de si mai multi; cu distributia am folosit vreo 4 ani gentoo stage1 si ma descurc sa imi compilez un kernel pentru router-ul DSL; am prins si mail prin UUCP; sunt maintainer a catorva proiecte open source. Si acum fac R&D in telecomunicatii (poate ai auzit de trend-ul all-IP in telecom), asa ca nu sunt chiar asa de "pe dinafara" conflictelor din lumea IT&C.

    Cu toate astea sunt o gramada de chestii de care nu le-am observat si documentarul respectiv mi-a placut f mult. Tipul respectiv chiar a fost in Silicon Valley la momentele respective, si oricat de geek ai fi nu cred ca ai fi avut imaginea lui de ansamblu.

    Si apoi poate sunt eu biased, dar ce zici de Google Voice? Ai observat ca dupa ce tocmai au zgandarit piata handset-urilor s-au dat direct si la operatorii de telefonie clasici? Asta mi se pare mai agresiv decat batalia din ultimii ani cu Ms, dar nu asa de vizibila pentru internauti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte bun articolul, ca majoritatea articolelorde pe site.Google castiga sigur in fata lui Bing

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)