miercuri, 5 august 2009

Ultimele miscari

Marele avantaj al semnării unui acord cu FMI este dat de faptul că primeşti la momentul potrivit un balon de oxigen şi asistenţă(ce-i drept cam îngustă) din partea unui organism specializat. Pentru noi, marele avantaj al acordului cu FMI este altul: din când în când vine câte un nene care se uită pe hârţoage, cere situaţii, discută cu oficialităţile şi finalizaează, ca la gădiniţă, cu tras de urechi sau x rigle la palmă. Cred că trebuie să recunoaştem că suntem total traşi înapoi de una dintre cele mai nenorocite trăsături naţionale: avem impresia că dacă ascundem praful sub preş am făcut curat. Incapabili să acţionăm, ne cufundăm într-o lentoare tâmpă şi aşteptăm ca lucrurile să se rezolve de la sine. Nerezolvându-se nimic începem să căutăm vinovaţi, să ţinem discursuri idioate şi să ne burzuluim la conspiraţia mondială.

Vizita delegaţiei FMI nu face altceva decât să confirme multe din cele dezbătute aici: căderea economică este severă, deficitul bugetar a scăpat de sub control, iar finanţele au nevoie de bani ca de aer. Măsurile luate până acum sunt egale cu zero. S-au preferat programe electoralo-fanteziste în locul unor restructurări masive. Se preferă în continuare cheltuirea inutilă de bani pentru susţinerea cursului în locul reformei. Aceste lucruri nu ţin la infinit, iar mai devreme sau mai târziu ne vor bubui în cap.

Am văzut ieri o mostră înfiorătoare de prostie. Erau nişte băieţi veseli care anunţau cu surle şi trâmbiţe că economia româniei va ieşi din criză în fix nouă luni. Motivaţia e halucinantă: au auzit ei că în SUA lucrurile stau bine, iar asta înseamnă că peste nouă luni vor sta şi la noi! Evident, e tipic românesc să ai impresia că după ce ai frecat menta până acum şi ai atacat criza din poziţia caprei va veni aşa o salvare de la sine.

Cum sunt un individ mai pragmatic aş avea o propunere care cred că ne-ar scăpa de mute belele: desfăşurarea tuturr alegerilor într-o singură sesiune. Omul oricum nu ştie pentru ce votează, ăia nu ştiu pentru ce candidează, dar cel puţin reducem o cheltuială şi mai anihilăm din fanfaronada şi chiloţăreala care tinde să intre în cotidian.

18 comentarii:

  1. estimarile de la jumatate de an sunt deprimante:

    8% deficit bugetar
    8.5% scadere economica, iar anul agricol se anunta bun.

    in momentul in care cadem suficient va fi simplu sa revenim pe crestere :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca-si revine cat-de-cat economia mondiala e posibil sa avem un suport pentru leu datorita inversarii fluxurilor de capital.

    Daca la finalul lui 2008 totzi banii au fugit catre centru, anul asta si anul viitor ma astept sa vedem o revenire a capitalurilor straine catre pietzele emergente, inclusiv Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai Marcu: Slava Domnului cu anul agricol care sper sa fie bun pana la capat. Daca va fi asa putem fi fericiti ca beneficiem din belsug de ceea ce se numeste norocul prostului.
    John: Asa zice la teorie, dar practica ne mananca. Daca o mai continuam mult cu prostia, inversarea fluxurilor s-ar putea sa nu functioneze deloc in relatia cu Romania(printre altele, ca sa-ti intre gologani e nevoie de stabilitate, rating mai bun s.a.m.d.). Nu uita ca incepand de anul viitor BNR va fi cumparator net de valuta(sper ca totusi sunt cu capul pe umeri si vor realiza ca banii de la FMI trebuie dati inapoi). Si ei spera sa se inverseze fluxul, dar daca nu se va intampla asta(in caz de W-shape recovery)ne va cam lua dracu'. Traim si vedem :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dane, cum sa realizeze ai nostri ca banii trebuie dati inapoi la FMI ?

    Realizeaza cumva americanii ca trebuie sa dea banii chinezilor inapoi ?

    Sau crezi ca firme gen AIG au de gand sa mai plateasca vreo datorie inapoi contribuabililor ?

    Sau crezi ca banii de pensii pusi deoparte de oamenii de rand vor mai fi vreodata vazuti inapoi ?

    Hai sa fim seriosi. Lucrurile au ajuns prea departe ca sa mai glumim pe tema unor posibile rambursari viitoare la nivel inalt.

    Care rambursari ? Sau mai bine zis, care viitor ? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. banii se vor rambursa la fmi, no matter what.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mihai, crezi ca doar ai nostri sunt in prag de faliment national ? Credeam ca ai mai studiat "insinuarile" lui Dan sau "previziunile" mele... :)

    Ce mai conteaza un imprumut in plus pentru ei cand realizeaza ca intreg sistemul e in prag de faliment de fapt ?

    Inca una si ma duc: Despre americani numai de bine

    RăspundețiȘtergere
  7. Cel putzin avetzi un acord , in skimb noi din cauza lui Voronin avem doar o promisiune de vizita in octombrie.

    Shi daca vom fi destul de rapizi ca sa formam un guvern pana atunci , nici nu vreau sa-mi imaginez sub ce conditzii vom primi finantzarea :(

    R.I.P Basarabia :(

    Corciturile comuniste , au condus tzara in marsharier timp de 8 ani , ne-au lasat in pielea goala :(

    RăspundețiȘtergere
  8. sistemul a fost la 1 mm de faliment, acum e mai departe.

    inainte ca board-ul fmi sa aprobe imprumutul, au analizat capacitatea tarii de a rambursa imprumutul, care la acea data (primavara 2009) au evaluat-o ca "ridicata".

    RăspundețiȘtergere
  9. Flavian: Intotdeauna sper ca exista si un dram de realism pe undeva, deci tind sa cred ca BNR inca mai are luciditatea sa treaca la actiune cel putin in al 12-lea ceas.
    Mihai Marcu: Corect, banii ii vom da inapoi cu varf si indesat. In ceea ce priveste distanta de faliment, intr-adevar, acum suntem mai departe, la 2 mm. Daca o tinem tot asa s-ar putea ca dupa alegeri sa ajungem de unde am plecat si cu datorii ceva mai mari!
    Larry Livingstone: Nu vreau sa te dezamagesc, dar tare mi-e ca ceea ce se intampla acum la voi seamana ca doua picaturi de apa cu ceea ce s-a intamplat in Romania in perioada '96-2000. Sau poate mai rau. Sunt prea multe partide intr-o coalitie fragila si, probabil, prea mult amestec inutil din afara...

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu imixtiunile din afara zici bine :)

    Pacat ca cota voastra este derizorie fatza de restul :(

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă politicienii şi finaţiştii României aveau c...e în ei şi mai ales onoare, nu ajungem o ţară întreagă să fie trasă de urechi de un chiombaliu albinos de la FMI faţă de care am sentimentele pe care la area Bombonica (maidaneza mea din curte, căţeluşă) faţă de Ţuţu (maidanezul negru din casă, motan de căpătat).

    RăspundețiȘtergere
  12. Dane, ca sa fim siguri ca vorbim de acelasi lucru, eu discutam de sistemul international, nu doar de cel romanesc.

    Care sistem financiar global intr-adevar acum nu mai e la 1mm ci la 2mm de o transformare radicala. Ca de imbunatatit concret nimic nu s-a imbunatatit, ceea ce s-a reusit cu mari eforturi a fost peticirea de urgenta a covorului sub care nu mai incapea mizeria.

    Asa ca nu cred ca cei 2mm vor mai rezista nici ei multa vreme. Sau altfel spus: daca se duce naibii FMI-ul, noi ce si cui sa mai returnam ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Flavian
    Oare se duce naibii FMI-ul ?
    Din partea mea n-are de cît !?
    Drum bun şi cale bătută în Iad.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Dan@Trenduri

    Moldova deja a trecut prin fenomenul '96-2000. De asta au tot câştigat comuniştii alegerile. În lipsa rozaliilor rusofoni, nu s-au mai dat salariile la bugetari, iar economia a ajuns pe butuci de a pompat România "moca" utilităţi pe acolo.
    Acum vor intra iar în colaps dacă-şi strică relaţiile cu şmenarii din Transnistria.

    RăspundețiȘtergere
  15. AristotelCostel, lucrurile stau putzin altfel pe aci...

    "Moca" voastra - de acord , dar tot i-a revenit nomenclaturii ci nu poporului...

    Transnistria e ca un copil orfan , abandonat de toata lumea. Rushii le mai arunca din cand in cand un ajutor financiar dar nimic extraordinar, just for survining as a structure. Intreaga economie transnistreana a fost impartzita intre oligarhii/securishtii rushi shi clanul Smirnov. Acolo-i o planeta aparte cu trafic de arme , spalare de bani shi dracu shtie ce alte kestii extrem de urate :(

    Europe's black hole...

    Noi nu avem absolut nici o treaba cu ei...

    Ba invers , multzi agentzi din stanga Nistrului sunt inregistratzi la Chishinau

    Prinzi firul de ce ?
    Un fel de Vanish sau backdoor daca vrei...

    De altfel ca shi la Chishinau. Oleg Voronin - odrasla preshedintelui , controleaza peste 70% din economie (it's not a joke)

    Am o groaza de prieteni afacerishti care au ramas fara afaceri in urma unei proceduri extrem de simple. Vin baietzii shi-tzi propun sa vinzi afacerea , daca da atunci la un pretz de nimic. Daca nu , te sugruma cu controale , incepand cu Fiscul shi terminand cu Pompierii :(
    Shi basta! Ai ramas cu nimic...

    Retail, constructzii , exporturi , sectorul bancar... - la dispozitzia lui Oleg

    Think of us as an african dictatorship... doar cadrul militar shi secerarile de cranii shi membre lipsesc...

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu stiu cat de orfana e Transnistria daca va lasa fara curent electric.

    RăspundețiȘtergere
  17. Subscriu pentru desfăşurarea tuturr alegerilor într-o singură sesiune.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)