marți, 4 august 2009

Viitorul nr. 1?

Am reuşit să parcurg diagonal situaţiile financiare ale BRD şi, ca o primă impresie, pot spune că sunt impresionat. Spre deosebire de BCR, actualul nr. 1 pe piaţa bancară autohtonă, BRD se prezintă surprinzător de solid pentru perioada actuală.

Anul acesta se observă o reducere uşoară a soldului creditelor faţă de anul trecut, ceea ce ne semnalizează o frânare puternică a creditării, normală pentru perioada actuală. Cum creşterea faţă de 30.06.2008 (11%) a fost făcută în perioada 30.06.2008-31.12.2008(cel mai probabil până în octombrie-noiembrie), rezultă că politica prudenţială a fost perfect adaptată crizei, iar produsele oferite şi target-ul de clienţi al băncii au fost foarte bine studiate.

O mişcare diferită s-a cunoscut pe partea de depozite, unde aproape întreaga creştere faţă de iunie 2008 s-a înregistrat în perioada 31.12.2008-30.06.2009.

Singurul element negativ, normal pentru această perioadă, este costul provizioanelor şi al creanţelor nerecuperabile care a cunoscut o creştere de ~ 270% faţă de anul trecut. În rest, pot spune că BRD a prezentat o fotografie a unei instituţii solide care a cunoscut până acum o dezvoltare echilibrată şi care are toate şansele ca peste ceva timp să devină numărul 1 pe piaţa autohtonă. Iar preţul de pe bursă nu reflectă în acest moment performanţele şi perspectivele acestei instituţii.

Recunosc faptul ca, în cursul zilei de ieri m-am speriat atunci când am văzut că rezultatele financiare nu se mai publică pe site, iar singurul element prezentat era comunicatul de presă. Aşa se face că deocamdată nu am făcut decât un tur diagonal prin documente. O să studiez ceva mai atent toate datele şi, dacă este cazul, voi reveni cu update-uri la acest material.

P.S. Să nu uit: am acţiuni la BRD. Mi se pare normal să fac această precizare, chiar dacă valoarea lor probabil reprezintă sub 0.01% din portofoliul propriu :-)

9 comentarii:

  1. Putin surprins ;) de articol! Carui motiv se datoreaza naivitatea de a-ti face o parere despre o banca, doar dupa datele prezentate publicului larg pe site-ul propriu? Daca nu ma insel, faimosii auditori ai unor banci americane, n-au fost in stare sa intrevada putregaiul, si asta dupa ce au avit acces la documente serioase, nu fluturasi publicati pe internet...!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Imi fac impresia dupa rezultatele financiare oficiale. Sincer, nu am altceva la indemana. E un document semnat, stampilat si care implica asumarea raspunderii din partea celor care l-au emis. Sper sa nu fie dracu' atat de negru.
    In ceea ce priveste situatia din America, aratatul cu degetul catre auditori e o greseala. Daca mai tii minte, la "fosta recesiune" cand a cazut Enron-ul s-a dat vina tot pe auditori. Atunci a cazut si o firma de consultanta care se numea Arthur Andersen. Ti se pare ca s-a schimbat ceva?

    Flavian: Cred ca toate subiectele pe care le-ai bagat in discutie au fost ras-discutate pe-aici :-)).
    In alta ordine de idei, concediu placut, ca am uitat sa-ti urez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Concediul s-a terminat din pacate, banuiesc ca si al tau.

    Stiu ca subiectele au fost rasdiscutate, de aceea am preferat sa dau doar linkurile cu comentarii sumare la fiecare :)

    E frumos sa vezi cum in linkurile respective tot mai multi discuta chestiile de care unii vorbeam acum cateva luni bune, iar lumea ne privea pe atunci ca specimene rare.

    Chestia e ca in momentul cand incepi sa te incadrezi prea tare in peisaj e timpul sa o iei din loc, ca altfel risti sa te ajunga "plutonul" din urma si sa-ti pierzi avantajul ;)

    Eu momentan mai meditez asupra directiei pe care sa o aleg pentru viitor, cat sa nu primesc nici rosii prea multe, dar sa nu plictisesc nici lumea cu aceleasi teme comentate deja de toti.

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim - situatiile financiare au exact acest scop; firma fiind listat, nu am motive sa cred ca EY nu fac treaba buna.

    Ce intelegi tu din situatiile financiare - asta e alta discutie.

    In alta ordine de idei, auditorii au un rol foarte limitat. Treaba lor este sa spuna daca situatiile financiare ofera o imagine fidela.

    Nu se preocupa prea mult de chestiuni strategice, de sanatatea sectorului financiar in sine si de alte chestii inalte.

    In state a cazut un sistem financiar. Wall-Street-ul asa cum il stiai a disparut. Niciun auditor nu putea face asta de unul singur, a fost nevoie de mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Care sint elementele din acel raport sumar care te determina sa insinuezi ca BRD este/ va deveni (?) nr.1 in piata?

    RăspundețiȘtergere
  6. "...provizioanelor şi al creanţelor nerecuperabile care a cunoscut o creştere de ~ 270% faţă de anul trecut. În rest, pot spune că BRD a prezentat o fotografie a unei instituţii solide..."

    Amuzant...:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim:Compara cu ceea ce ai la BCR si vei observa imediat diferenta!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)